1. porumbei.ro: Cum te numesti, ce varsta ai si de unde esti?
Ma numesc Stroiescu Alin, am 17 ani si sunt din judetul Prahova comuna Starchiojd.
2. porumbei.ro: Cand ai devenit columbofil si cum s-a intamplat acest lucru?
Am devenit columbofil acum 3 ani. Intr-o duminica am fost cu mama intr-un obor, plictisindu-ma am inceput sa ma plimb prin zona unde se vindeau pasarile, desi mai vazusem porumbei si inainte, atunci chiar am fost fascinat de ei, un amabil vanzator povestindu-mi cate ceva despre capacitatile nemaipomenite ale acestor minuntate pasari. Ghiciti ce s-a intamplat in urmatoarea saptamana? Bunicul mi-a construit o mica voliera pentru 2 porumbei, iar sambata urmatoare am si cumparat de la acel vanzator o pereche de porumbei. Insa mai tarziu sa aflu ca defapt nu atunci am luat eu acest “microb” minunat, ci era ceva genetic, tata avand porumbei cand eram eu mic (fiind prea mic nu imi amintesc).
3. porumbei.ro: Cati porumbei ai si ce rasa?
In prezent am 14 porumbei voiajori.
4. porumbei.ro: Cum este perceput hobbyul tau de catre familie si prieteni?
Mama si bunicii mei considera totul o pierdere de bani si de timp dar m-au sustinut doar pentru ca e mai sanatos pentru mine sa practic acest hobby decat sa ma apuc de alte lucruri daunatoare sanatatii mele. Cat despre tata, probabil m-ar fi sustinut daca ar mai fi fost printre noi. Prietenii nu au nimic impotriva, fiecare cu pasiunea lui.
5. porumbei.ro: Ce ti se pare cel mai greu in acest hobby?
Cel mai greu mi se pare invatarea masculilor tineri la boxe (este cu adevarat bataie de cap), mentinerea porumbeilor sanatosi dar si aducerea lor la forma dorita.
6. porumbei.ro: Te-ai hotarat ce meserie doresti sa ai?
Nu m-am gandit serios la acest lucru, dar cred ca mi-as dori sa devin agent de vanzari.
7. porumbei.ro: Ce hobbyuri mai ai in afara de columbofilie?
Fotbalul, si ca mai toti adolescentii din ziua de azi retelele de socializare.
8. porumbei.ro: Daca ai o intrebare care te framanta in legatura cu porumbeii spune-ne, sa incercam sa iti oferim raspuns.
As avea o intrebare : 1. Dvs cum formati perechile ?
a) cel mai bun cu cel mai bun.
b) doar dupa origini
c) criterii in ceea ce priveste fizicul
La mine varianta b. nu prea merge, nestiind nimic despre originile porumbeilor mei. In ceea ce priveste prima varianta, daca cel mai bun mascul este de fond, iar cea mai buna femela este de viteza, cum ar trebui sa procedez? In caz ca folositi varianta c. care sunt acestea?
Nu am un porumbel preferat, ci o pereche. Acestia nu au ceva deosebit, nu sunt din linii de porumbei care pot face performanta(cel putin nu cred, parintii sunt primiti cadou) dar pe mine m-au uimit prin dragostea lor de casa si ambitia de a se intoarce la aceasta. Au zburat 4 etape de viteza (cea mai mica distanta aproximativ 150 km) dar si o etapa de demi-fond (aproximativ 350 km). Probabil pentru columbofili cu experienta acest lucru este banal si vor folosi expresia “degeaba daca nu au clasat”, dar pentru mine a fost ceva extraordinar, stiind ca porumbei care s-au maturizat sub privirile atente ale mele strabat atatia km doar pentru a ajunge acasa, acolo unde se simt in siguranta. Cat despre clasari, nu cred ca ar fi putut face asta, dar nu am de unde sa stiu, odata ce nu am ceas.
Salut.. la imperechere sa folosesti varianta c. si sa imperechezi un porumbel cu un penaj bun cu unul cu musculatura buna si sa urmaresti vitalitatea porumbeilor (capacitatea organismului la efort) si sa opresti doar produsii care au mostenit penaj, musculatura si vitalitate buna (lucrurile acestea le poti vedea, in schimb inteligenta nu se poate vedea decat la cos). La fond si maraton daca unui porumbel ii lipseste una din aceste calitati nu face rezultate constante, se poate ca la unele etape sa vina mai in fata fiind ajutat de anumiti factori ex. vant etc. La porumbeii de viteza si demifond nu este neaparat sa fie prezente toate aceste calitati…vant in pene
salut,succes in tot ceea ce faci.ai adresa de sunphoto?
Bine ai venit printre noi, la intrebare ti-a raspuns deja gabi cu care sunt total de acord, iti doresc mult succes in continuare si sa ne auzim cu bine prin sectiunea de comentarii :)
Chiar daca nu ai ceas poti nota orele la care au venit porumbei tai iar apoi aproximand diferenta de distanta poti urmari clasamentul sa vezi daca se incadreaza sau nu fata de ceilalti concurenti cu care zbori. Cat despre perechi fa bun cu bun iar pui din fiecare pereche poti sa-i imparti zburand cate unul macar si la fond, in felul asta poti afla cam de la ce distanta pot veni.BAFTA
Pentru imperechere foloseste o varianta combinata din cele 3 expuse de tine la care mai adauga o doza de sansa si asta e reteta. Legat de origini in cazul in care mai achizitionezi porumbei , in momentul in care o faci, vazand cel putin parintii acestora si cativa frati te va ajuta sa iti formezi o parere asupra caracteristicilor familiei. Pentru concursuri te sfatuiesc sa cumperi un ceas mecanic cu 12 locuri care o sa te ajute sa stabilesti masura valorii porumbeilor in regim de competitie. Mult succes…P.S. candva toti am inceput asa sportul acesta, pacat ca multi au uitat asta.
Hai sati zic de ce nu prefer imperecherea bun cu bun. Bun=porumbelul care vine cel mai bine pe crescatoria ta sau a oricarui columbofil (corect?). Acel porumbel ‘bun’ poate sa ii lipseasca o calitate si daca ai alt porumbel ‘bun’ in crescatorie evident t ii pui in pereche adica bun+bun, dar celui deal doilea poate sa ii lipseasca exact aceeasi calitate si nu ai rezolvat lipsa calitatii respective…Este clar faptul ca fiecare face ce vrea dar fiind incepator nu ai nevoie de vorbe in vant, la fel si eu am ascultat de unii oameni la inceput pana am inceput sa ma documentez despre mari columbofili si am vazut ca e total diferit…si ai mare grija la tepuitori nu arunca bani pe porumbei fara sa cunosti familia porumbeilor si binenteles crescatorul sa fie de incredere…iti spun din propria experienta..succes si sa stii ca este un hobby frumos
Da si eu m- am gandit sa imi cumpar un ceas mecanic de 12 locuri , dar din lipsa de timp m-am dat batut pt ca eu imi vad porumbeii la 1 saptamana sau 2 fiind la liceu.. asa se explica si mizeria din poza cu cei doi porumbei .. Desi stiu cat de importanta este curatenia si hranirea porumbeilor bunica are cat poate de mult grija de ei dar nu ii pot cere sa faca si curat asa ca fac eu cand ajung acasa . Stiu ca nu pot face performanta sau sa formez un lot cu care sa concurez cat de cat decent dar sper sa prind experienta pentru anii ce vor urma. Multumesc pt raspunsuri.
pentru comm 2 : http://stroiescua.sunphoto.ro/ . Dar nu am deocamdata poze deoarece e facut recent, o sa adaug cat de curand.
uite si un viitor columbofil din localitate de la mine. succes . Vant in pene!
combina cele trei criterii-cel mai bun cu cel mai bun[dar deocamdata tu nu stii care i mai bun],cu origine-dar de la un crescator care are coloana vertebrala-care nu minte -altfel o s o iei intr o directie gresita, si dupa fizic,dar si aici este o dilema-daca nu ai porumbei perfecti-pt categoria care vrei sa o zbori,vitezistii sint de un fel fondistii altfel-trebuie sa compensezi unul cu oase si aripa cu unul cu musculatura si panos=regula e invata tot timpul despre acest sport minunat-
bun cu bun ma refer la porumbei pe care-i deti tu ,cel mai bun mascul+ cea mai buna femela si tot asa in ordine descrescatoare ,dar ma rog tu spui ca un porumbel bun poate sa aiva ceva lipsuri si posibil sa se intample acelas lucru si cu perechia pe care iai dato foarte adevarat dar ce sanse ar avea un mascul sau o femela buna daca-i dai pereche care chiar nu are calitati de nici un fel ?asta este cea mai buna metoda atunci cand nu sti ce origini au porumbei, in alta ordine de idei tu nu ai zburat din ce spui decat pana la 350 km, ok? dar porumbei de fond- maraton isi dovedesc capacitatile de zburatori de la 5-600 km( sunt si excepti din ce in ce mai dese de porumbei care claseaza la orice distanta dar greu/costisitor de mentinut in forma fizica ) asa ca daca nu mergi mai departe cu ei nu sti ce deti in cotet , multi ar spune ca nu este normal sa faci pereche fond-viteza dar cauta ,,dinastia porumbelului daco “al dl MOLDOVAN si vezi ce poate sa faca puii unor porumbei care erau catalogati cei mai buni vitezisti asta doar pentru ca aia era categoria preferata a fratilor Janssen dar in realitate inca mai sunt buni numai ca multi nu stiu ca in pedigree fondistilor se afla porumbei Janssen intr-o proportie destul de mare (bunici strabunici ,etc ) cautati aici :The history of pigeon racing in Belgium: some of the most im
Sper sa te poti tine de pasiunea asta a ta cat mai mult timp, iar daca vrei, la toamna iti dau cadou o pereche de pui. Si eu sunt tot din Strachiojd. Contacteaza-ma pe fb daca vrei sa vb mai mult. Bafta multa in continuare!
O sa ma tin sigur pt ca de asa ceva nu ai cum sa te lasi , sau o faci dar foarte greu .. Accept cu cea mai mare placere , orice ajutor este bine-venit. V am dat cerere de prietenie . Multumesc foarte mult.