Vedem multi incepatori care se cred invincibili desi nici n-au pasit inca in haul zborurilor. Si-au luat cativa porumbei de matca, au gasit o reteta, mancare la sac si gata, totul trebuie sa mearga perfect. Au o incredere mai mare decat veteranii. Odata intrati in concret, figurile de mari artisti se sting una dupa alta.

Era un banc… ce e mic si negru si bate la usa? Viitorul. Ilustratia de mai jos prezinta incepatorul plin de scheme si teorie, respectiv columbofilia concreta care il ia la fuga.

In perioada asta sectiunile de matca duduie de turuieli si chemari la cuib la fel cum duduie si mintea crescatorului care crede ca va rupe lumea in doua cu puii rezultati. De multe ori insa, viata bate filmul, si nepotul din Supercrack cu fiica de 500 euro din Diamantul Cerului dau niste aschimodii care se pierd la 100 Km.

Se intampla ca tardiva aia jerpelita pe care marele artist a vrut sa o lase fara cap de cateva ori pentru ca nu sta bine in mana si masculul ala de 2 ani care nu a scos niciun pui pentru ca nu prea a clasat, sa faca un cuib pe podea intr-un colt, si de acolo sa iasa surpriza vietii lui de crescator.

Oricat ai fi de atent cu porumbeii si oricata experienta ai avea, vine cate o etapa catastrofala de ti-o ia mintea razna, in timp ce Supercrack se inmoaie intr-un tuci de braconier si Printesa Razboinica zace esuata printr-o balta la 1000 Km de casa.

Optimismul e bun dar nu in doze prea mari deoarece cu cat cazi mai de sus cu atat doare mai tare.

In columbofilie nu prea exista certitudini. Si asta e foarte bine.