In primul rand trebuie sa amintim faptul ca exemplarul ( Y ), intemeietorul liniei pe care dorim sa o realizam, este un exemplar deosebit din punct de vedere Genetic adica intre ascendentii acestuia exista o anumita relatie inrudita provenita din diverse imperecheri consangvine. De asemenea performantele exemplarului ( Y ) sunt mult peste media ascendentilor acestuia.
Sa presupunem ca exemplarul ( Y ) este Aarden si este imperecheat cu urmatoarele femele :
( Z ) – Wanroy
( W ) – Van der Wegen
( Q ) – Desmet Mathys
( P ) – Vanbruaene
Aceste femele trebuie sa aibă rezultate bune in competitii la categoria de distanta la care a participat si exemplarul ( Y ), adica acolo unde au dat randamentul maxim. In situatia in care sunt tinere, acestea trebuie sa provina din imperecheri inrudite, iar ascendenta lor, respectiv familia din care provin sa fie performanta.
Urmeaza imperecherile : Y x Z , Y x W , Y x Q , Y x P .
Din fiecare cuplu format se vor obtine un numar de 4-6 pui, care se vor concura in competitii timp de 2 ani. De exemplu la varsta de 1 an vor face 3 fonduri, iar la 2 ani 2 maratoane.
In Registrul de Evidenta se intocmesc 3 rubrici, dupa cum urmeaza :
1. Porumbeii care claseaza in procentul de 20 %.
2. Porumbeii care claseaza in procentul de 15 %.
3. Porumbeii care claseaza in procentul de pana la 10 %.
Dupa ce s-au selectionat la zboruri acei aproximativ 20 de porumbei, se retin pentru reproductie 2 masculi si 2 femele, respectiv masculii A, C si femelele B, D, care se incadreaza cel mai aproape de rubrica 3.
Se pot forma urmatoarele cupluri: A x B , A x D , C x B , C x D.
Se vor otine cate 4-6 pui din fiecare cuplu format, dupa care se procedeaza ca si in exemplul precedent.
In Registrul de Evidenta se intocmesc alte 3 rubrici, dupa cum urmeaza :
1. Porumbeii care claseaza in procentul de 15 % .
2. Porumbeii care claseaza in procentul de 10 % .
3. Porumbeii care claseaza in procentul de pana la 5 % .
Vor urma apoi diverse imperecheri care raman la latitudinea fiecarui crescator, se obtin intotdeuna 4-6 pui din fiecare cuplu format, care doar dupa ce au fost selectionati in competitii, exemplarele cele mai performante se retin pentru a forma noile cupluri.
* Dupa un anumit timp , cand aproape intregul lot de porumbei sunt bine consolidati din punct de vedere genetic si rezultatele in competitii incep sa scada treptat, este nevoie de infuzie de sange nou, dar acest lucru urmeaza sa il dezbatem in detaliu in viitorul apropiat.
Cristian Alexa
23-02-2013
Este o metoda buna de progres mai ales pentru cei care au deja porumbei care zboara bine. Personal mi se pare un lux sa ajung sa selectez in functie de procentajele unde au clasat porumbeii, adica sa nu ma uit la unii care au norma cu clasari in primii 20%, pentru ca am altii care au clasat numai in primii 10%. :) Multi dintre noi abia daca au porumbei care sa claseze, sau … sa vina acasa. In acest caz, dam metoda prezentata cu un pas in spate, alegand din cei care claseaza VS. cei care nu claseaza.
23-02-2013
Prea greu pentru noi cei incepatori:))
23-02-2013
Foarte bun articolul
23-02-2013
Salutare! Domnu Alexa in cazul de fata vin imperecheati nepotii intre ei, stra-nepotii intre ei, din “Y”! Este foarte buna varianta aceasta(fata de varianta din primu d-voastra articol) deoarece “Y”-ul nu-l mai am! Incerc mai mult pe toamna sa merg pe consangvinizare! Este mai usor “Y” cu doua femele, fiii obtinuti facuti intre ei! deja obtinem pui care au in spate 4 bunici buni zburatori!:) Imposibil sa nu mearga!
23-02-2013
Lotul de matca nu trebuie sa fie numeros, asa ca eu cred ca e realizabila acest gen de selectie. Sa ai 8-10 cupluri de matca este ideal, Eu am mers pe metoda achizitiilor cand vine vorba de porumbeii de la matca, desi am avut cativa cu norma, doi dintre ei au venit chiar bine. Ideea este ca trebuie sa incercam cat mai multe variante cand imperechem, daca este posiil intr-un singur sezon de reproductie. Ideea prezentata mai sus e buna si mi se pare logica, sa ai tot ce este mai bun la matca, mai mult din porumbeii testati de tine, si intr-o concurenta cat mai puternica posibil.
23-02-2013
Bai…………….suntetzi nebuni ?
Fiecare cu schema lui ? Succes…………….
23-02-2013
Practic are logica schema numai ca lipseste mai la toti cel mai important porumbel ”Y”. Din 20 de pui sa ai de unde alege in functie de procente deja este vorba de porumbei valorosi si crescator nu prea incepator. La acest nivel este posibil persoana in cauza sa adopte alta metoda de lucru altfel nu vad cum poate ajunge cineva atat de usor la porumbei buni.
Dumneavoastra sunteti persoana care a probat aceasta metoda de lucru ? Detineti acei porumbei dupa cum urmeaza schema si notitele de la rubrica 3 ?
24-02-2013
Aste sunt povesti de adormit copii
Sau munca de chinez batran
Luatio pe care vreti SA vedem unde o SA ajungem
Poveste asta ie ca si calanta pe strat gros de balegar
Aste sunt valabile pt cei care stiu desperate ce vorbesc
Bafta ce lor ce sant dispusi SA incerce
24-02-2013
Performantele vor scadea cu fiecare generatie din cauza depresiei, insa la introducerea “sangelui ” nou – daca este tot consangvin, s-ar putea sa apara surprize extraordinar de placute datorate heterozis-ului!
24-02-2013
Stranepotii se imperecheaza cu femelele de baza pentru prevenirea dilutiei generatiei parentale. Apoi, femelele din aceste combinatii se intorc la masculul intemeietor Y.
Schema exemplificata cu poze o puteti gasi aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2012/01/crearea-unei-suse.html
Bafta!
24-02-2013
Marius, schema prezentata de tine are o mare hiba, caci se termina cu frati vitregi – au acelasi tata!
Apoi, schema de obtinere a unei linii (a unei suse), se termine cu faza de inmultire in masa, cand nu mai are importanta provenienta fiecarui individ in parte ori, daca se considera ca homozigotarea a ajuns la nivelul optim, incrucisarea cu o alta linie consangvina.
Consangvinizarea este, de obicei, o metoda si nu un scop . . .
24-02-2013
Fabian, e nevoie de 3-4 generatii minim ca sa ajungi la “homozigozitarea optima” avand in vedere ca doar 25% din pui din a 2-a generatie(imperecherile de frati vitregi) devin homozigoti pentru o anumita gena, si sa nu uitam ca aici selectia se face concomitent pentru o gramada de gene asa ca sansa e enorm de mica….el in a 3-a generatie de pui daca reuseste sa scoata o pasare homozigota pentru toate genele de care are nevoie ar trebui sa se considere norocos.
Pt domnul Alexa;
Ar fi super daca ati reusi sa scrieti un articol despre bazele geneticii, cromozomi, gene alele, etc pentru ca lumea sa inteleaga aceste treburi care sunt destul de greu de inteles daca nu se stie nimic despre baza.
24-02-2013
schemele nu valoreaza absolut nimic fara selectia facuta pe baza caracteristicilor. sa nu ignoram faptul ca primii 5 porumbei de start pot fi toti 5 facuti speciali si campioni de caracteristici diferite. caz in care sansele de reusita sunt aproape zero. cine nu ma crede poate privi la crescatorii care cumpara si cumpara intr-una porumbei din cele mai tari crescatorii din lume, cred ca si ei au o schema din asta nu? adica ma gandesc eu ca au.
24-02-2013
Natura a evitat intotdeauna consangvinizarea tocmai pentru ca scade vitalitatea!
Performantele de top nu seunt realizate cu porumbei consangvini, tocmai de aceea marii campioni dau rar mari campioni . . .
24-02-2013
Fara a cocheta cu genetica, bazandu-ma exclusiv pe experienta altora, studiind pedigreele marilor campioni am ajuns la concluzia ca consangvinitatea este o chestiune invechita.
Fabian com 14 a concluzionat foarte corect ,, Marii campioni dau rar mari campioni..”
Sincer, daca ar fi vreo schema cu sanse de reusita de a obtine campioni, cel care ar cunoaste-o ar fi nr 1 intotdeauna. Exista mereu acelasi nr 1, in ani consecutivi????
Poate asta e si frumusetea acestui sport, neprevazutul si hazardul.
24-02-2013
daca este sa studiem mai bine in natura am putea afirma fara sa gresim ca natura a evidentiat consangvinizarea si mai mult de atat am putea trage concluzia ca in natura consangvinizarea a ajutat la adaptibilitatea speciilor in mediul in care traiau.
25-02-2013
domnul pupaza lucian – campion anual la viteza-demi-fond national – relata intr-un interviu video cum a inceput sa obtina rezultate dupa ce a investit masiv in porumbei .
metoda pe care a aplicat-o dansul a fost in felul urmator: in prima faza a dorit sa i se intoarca porumbeii., in a doua faza a carierei de columbofil a dorit sa opreasca doar porumbeii cu norme, dupa aceea a trecut in faza in care porumbeii realizau norma dar cu un punctaj mic de oferea dreptul sa intre in expozitie si ultima faza a carierei de columbofil a fost : in fiecare an oprea doar porumbeii care obtineau cate o cupa la nivel national asta insemnand vreo 10 bucati.
25-02-2013
Cel mai bun pt noi e com.17
25-02-2013
17 Da numai ca odata nu a avut curajul sa mearga la decernarea cupelor, avea masculu ”Y” care era campion la 3 categorii si mai nimeni nu a mai putut inghitii galusca asta.
Aici este prezentata o schema de lucru la care din nou nimeni nu confifrma ca a facut intocmai, nici macar autorul care ne ofera aceasta metoda de lucru. Intentia conteaza si o apreciem.
Mai incerc inca odata sa repet intrebarile care au ramas pina acest moment fara raspuns.
Dumneavoastra sunteti persoana care a probat aceasta metoda de lucru ?
Detineti acei porumbei dupa cum urmeaza schema si notitele de la rubrica 3 ?
25-02-2013
dumitrache marian a avut in expozitie o femela din tata cu fiica! trebuie doar sa avem la matca cativa reproducatori descoperiti si cativa buni zburatori! ramane apoi sa scoatem de la matca ce nu reproduce, de descoperit noi reproducatori, de facut cel putin o achizitie pe an din porumbei cu rezultate de varf la nivel de uniune si bine-inteles introdusi la matca porumbei cu palmares reprodusi de noi! asta se face in timp cu multa munca, pricepere si nu in ultimu rand noroc!
25-02-2013
Eu pana acum am cumparat porumbei cu rezultate foarte bune la nivel judetean, si asa am facut perechile, mi-a reusit metoda, insa nimik nu este sigur 100%, trebuie mereu introdus sange nou, insa daca cineva ar stii cum se obtine un campion, acest sport ar lua sfarsit, sau ar ajunge sa detina campìoni numai cei bogati. Si imbunatatirea se obtine cu rabdare, si cu selectie severa, iar acea selectie trebuie sa se bazeze numai pe rezultate, nu pe pedigree. Nici macar la mana nu putem face selectia, daca cineva spune ca poate deosebi campionii , la mana, atunci il invit la mine sa imi aleaga echipa, iar daca reuseste de 3 ori consecutiv, atunci o sa ii dau dreptate.
26-02-2013
Incestul duce la degenerarea speciei, in cazul de fata a rasei, rezultand in final disparitia populatiei respective.
26-02-2013
pentru comentariul 22: care sunt dovezile care te fac sa crezi acest lucru?
26-02-2013
Catalin vorbeste de incestul repetat si in masa.
25-03-2013
Mar interesa daca stie careva care ou e femela si care mascul am citit anudeva e adevarat sau e vrajeala