In primul rand trebuie sa amintim faptul ca exemplarul ( Y ), intemeietorul liniei pe care dorim sa o realizam, este un exemplar deosebit din punct de vedere Genetic adica intre ascendentii acestuia exista o anumita relatie inrudita provenita din diverse imperecheri consangvine. De asemenea performantele exemplarului ( Y ) sunt mult peste media ascendentilor acestuia.

Sa presupunem ca exemplarul ( Y ) este Aarden si este imperecheat cu urmatoarele femele :

( Z ) – Wanroy
( W ) – Van der Wegen
( Q ) – Desmet Mathys
( P ) – Vanbruaene

Aceste femele trebuie sa aibă rezultate bune in competitii la categoria de distanta la care a participat si exemplarul ( Y ), adica acolo unde au dat randamentul maxim. In situatia in care sunt tinere, acestea trebuie sa provina din imperecheri inrudite, iar ascendenta lor, respectiv familia din care provin sa fie performanta.

Urmeaza imperecherile : Y x Z , Y x W , Y x Q , Y x P .

Din fiecare cuplu format se vor obtine un numar de 4-6 pui, care se vor concura in competitii timp de 2 ani. De exemplu la varsta de 1 an vor face 3 fonduri, iar la 2 ani 2 maratoane.

In Registrul de Evidenta se intocmesc 3 rubrici, dupa cum urmeaza :

1. Porumbeii care claseaza in procentul de 20 %.
2. Porumbeii care claseaza in procentul de 15 %.
3. Porumbeii care claseaza in procentul de pana la 10 %.

Dupa ce s-au selectionat la zboruri acei aproximativ 20 de porumbei, se retin pentru reproductie 2 masculi si 2 femele, respectiv masculii A, C si femelele B, D, care se incadreaza cel mai aproape de rubrica 3.

Se pot forma urmatoarele cupluri: A x B , A x D , C x B , C x D.

Se vor otine cate 4-6 pui din fiecare cuplu format, dupa care se procedeaza ca si in exemplul precedent.

In Registrul de Evidenta se intocmesc alte 3 rubrici, dupa cum urmeaza :

1. Porumbeii care claseaza in procentul de 15 % .
2. Porumbeii care claseaza in procentul de 10 % .
3. Porumbeii care claseaza in procentul de pana la 5 % .

Vor urma apoi diverse imperecheri care raman la latitudinea fiecarui crescator, se obtin intotdeuna 4-6 pui din fiecare cuplu format, care doar dupa ce au fost selectionati in competitii, exemplarele cele mai performante se retin pentru a forma noile cupluri.

* Dupa un anumit timp , cand aproape intregul lot de porumbei sunt bine consolidati din punct de vedere genetic si rezultatele in competitii incep sa scada treptat, este nevoie de infuzie de sange nou, dar acest lucru urmeaza sa il dezbatem in detaliu in viitorul apropiat.

Cristian Alexa