Salut. Giani este numele meu. Citind prin arhiva de subiecte am gasit unul care m-a lasat cam nelamurit si anume: “Un program care nu trebuie sa lipseasca pe timpul concursurilor” – se pune problema lactozei care, se pare nu este tocmai indicata a fi administrata porumbeilor si exista si cateva articole pe net care explica de ce, inclusiv in topicul pomenit mai sus la com. 12.
DAR am observat ca foarte multe din medicamentele de profil romanesti pe care de altfel le folosesc au ca si excipient lactoza ca ex.: flagelstop, columboprobiotic, etc. As vrea ca cei care stiu mai exact sa spuna daca sunt sau nu bune mai ales in timpul concursurilor.
Un subiect interesant intr-adevar, mai ales ca multi crescatori dau porumbeilor iaurt/kefir pe boabe pentru efectul probiotic.
Din cate stiu eu, lactoza trece prin sistemul digestiv al porumbelului NESCHIMBATA ! Porumbelul neavand ENZIMELE necesare , la fel ca mamiferele, pentru a digera lactoza. El in natura neconsumand LAPTE !
Lactoza , asadar, nu este nici toxica dar nici metabolizata in organismul porumbelului. Cum intra asa iasa !
Ce cautam noi , cei care dam iaurt sau colostru, porumbeilor sunt bacteriile si grasimile, proteinele benefice porumbeilor. Cel putin in teorie !
Parerile sunt impartite. Adisor Schaerlaeckens s-a oprit din a mai da porumbeilor kefir sau iaurt, considerind acest lucru inutil.
Am citit acum ca IN NICIUN CAZ SA NU DATI PORUMBEILOR PRODUSE DESTINATE CONSUMATORILOR LACTO-INTOLERANTI. Excipientii si gumele xanctan si satan sau guar si enspemii de E-uri care anihileaza lactoza sunt TOXICE pentru porumbei !
Eu voi da in continoare colostru ! Altii……?
Cius ! Somnic pufos tuturor ! :-)))))))))))))))
In loc de colostrum eu am sa incerc proteinele pure din albus de ou… Usor asimilabile,calitativ superiore. Singura chestie e ca nu contin acizi grasi,dar acizii grasi ii gasesc in herbolan de la versele sau mult mai bine in wonder pigeons. Voi folositi vitaminele? Eu da,dar sincer sa fiu,nu vad nici o schimbare in ziua urmatoare. Parerea mea e ca vitaminele si le sintetizeaza din mancare. Singura care ar tb folosita,e vit c.
In momentul in care administram porumbeilor lapte,lapte praf,seu de oaie sau orice produs animalier trebuie administrat suplimentar Sanzyme,3-4 ml\1litru de apa sau individual comprimate gen Triferment.Primul produs este special fabricat pentru organismele care nu pot procesa produsele animaliere,gen lactoza.Ambele produse se achizitioneaza de la farmacia umana
Lactoza se foloseste in domeniul farmaceutic veterinar si uman ca si agent de umplutura sau ca liant in combinatie cu alte materii la productia comprimatelor . Este folosit pentru ca este foarte ieftin .
La persoanele cu intoleranta la lactoza, aceasta, sub actiunea florei intestinale (in intestinul gros) fermenteaza rezultand alcool si CO2. La oameni cauzeaza flatulenta (gaze) si diaree.
Daca si la porumbei, care de la natura sunt intoleranti la lactoza tot asa e, nu stiu.
Dar la supermarket exista si kefir si iaurt fara lactoza.
,,23-05-201112
paul:
De ce se poate inlocui drojdia de bere cu lapte praf ? Au compozitie similara ? NU !
Iar laptele de vaca contine lactoza. Iar porumbeii nu au enzima Lactaza pentru descompunerea lactozei in zaharuri simple.
Lactoza nedigerata ajunge in intestin unde este descompusa de bacteriile din intestin rezultand gaze de fermentatie, iar acestea produc balonare si disconfort intestinal. Adio perfomanta.
Produsele din comert pentru porumbei care contin bacterii pentru refacerea florei intestinale nu contin lactoza.
Iaurtul si laptele de oaie, capra sau bivolita nu contin lactoza si se pot administra porumbeilor.
Sa zicem ca iaurt fara lactoza se poate administra porumbeilor pentru refacerea florei intestinale dar laptele… nu-i vad rostul. ,, Asa suna comentariul la care faceam referire si care ma pus pe ganduri ,unul spune ca trece prin sistemul digestiv neschimbata,altul spune ca este folosita ca umplutura am inteles dar intrebarea este simpla : cereaza sa nu disconfort sau alte efecte negative, sunt sau nu bune in perioada concursurilor ??
interesant subiect.
ce-am mai aflat de pe net:
enzima lactaza descompune lactoza in glucoza si galactoza.
Exista persoane care au galactozemie (nu pot digera galactoza). Pentru aceste persoane galactoza e toxica.
Porumbeii au intoleranta la lactoza si de asemenea si galactozemie.
Deci iaurtul fara lactoza e toxic pentru porumbei din cauza ca acesta este obtinut prin adaugarea enzimei lactaza, rezultand glucoza si galactoza.
Lactoza ar cauza teoretic disconfort pe cand galactoza e toxica.
cititi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Galactosemia
http://www.exoticpetvet.net/avian/20facts.html
Propun borsul si hustile de la Bors pentru Flora intestinala la porumbei. Eventual muraturi sau zeama de la muraturi. Acestea contin bacili lactici (Lactobacillus) :-)
Ptr lord, tu cum administrezi colostru? Am la congelator o sticla, oare e în regula dacă l-am congelat?
Cunosc foarte multi crescatori care dau lapte la porumbei, sub diferite forme: lapte simplu,iaurt,colostru,cascaval,lapte praf samd,si este curios ca majoritatea au rezultate.Stiu ca pasarile nu pot sa digere , lactoza dar mai stiu si ca bunicii mei au crescut sute de pasari,gaini,curci samd si cand erau mici(pui) le dadeau sa manance cas(branza fara sare), oua fierte si malai.In momentul in care nu le mai administrau in mancare acea branza fara sare(cas) cresterea lor era mult mai lenta.Oare acea lactoza ii balona asa de tare, sau organismul acelor pasari asimila toate grasimile si toate celelalte substante nutritive aflate in lapte?Curios este ca in momentul in care ii taiam si ii puneam pe gratar nu exploda nici unul.O alta curiozitate: in momentul in care un pui de pasare(gaina,curca) era bolnav de coccidioza sau alta boala,bunici mei si cu siguranta si ai vostri, ii dadeau pe cioc 2-4 boabe de piper si in 2-3zile nu mai aveau absolut nimic.Acum se da la puii de gaina concentrate cu hormoni de crestere etc…………………………………………….. M_am enervat.Celebrul A S avea dreptate dreptate cu acele creere spalate.In urma cu mai multi ani daca o persoana era constipata bea o cana de zeama de varza si se c… imprastiat 3 zile,daca spre exemplu se c… imprastiat bea o tuica tare sau inghitea o lingura de orez si rezolva problema.Acum, daca au una din aceste probleme, dau fuga la farmacie si cumpara laxative sau supozitoare.Daca bunicul meu era racit ii facea bunica mea o frectie ii dadea o tuica fiarta si a doua zi era ca nou.Nu stiu daca noaptea ii mai dadea ceva,gen aspirina saracului.Acum se alearga repede la farmacie si se cumpara nurofen raceala si gripa. PS. Toate aceste lucruri au ca scop sa va scoata banii din buzunar si sa se imbogateasca altii.
Daca mai are cineva vreo îndoiala propun sa faca urmatorul experiment:pentru ca tot este in plin sezon de reproductie si sunt multe cazuri cand in cuib este un pui mai mare si unul mai mic vreau ca dupa ce apar in guse primele boabe sa dati, doar la puiul cel mic ,timp de 5-6 zile cateva bucatele de cas sau cascaval ,,adevarat”(facut din lapte) sau cateva alune de pamant si va garantez ca daca dati dimineata si seara (dupa ce parintii au dat mancare la pui) 4-5 bucatele,puiul care este mai mic il ajunge sau il depaseste pe celalalt.Cu conditia ca puiul cel mic sa nu sufere de vreo boala.Dupa aceea mai vorbim despre lactoza si alunele de pamant. Daca ai mai multe cazuri da la 2-3pui cas,la 2-3pui cascaval si la 2-3pui alune si trage o concluzie.
Aluna are compozitie asemanatoare cu a laptelui de gusa, cresc bine si o consuma bine si maturii. Cu cascaval nu am incercat, daca se iveste ocazia, fac un experiment.
Si Gerard Koopman da la toti porumbei cascaval.Sunt sigur ca daca afecta cu ceva organismul porumbeilor nu il mai folosea din secunda urmatoare.
@strava
Colostrul il congelez si eu dar in cantitati mici, 150 ml in pungi sau pahare de unica folosinta. Daca congelezi o sticla intreaga iti va fi greu sa il folosesti. Ratia e cam de 200 ml la 100 prumbei adica 3kg boabe. Daca ai doar 50 porumbei dai 100 ml la 1,5 kg boabe….etc.
Te sfatuiesc sa tai sticla cu un cutter sa scoti colostru afara, il tai cu un cutit de paine (cu zimti) in cate portii ai nevoie si il pui la loc in congelator, in pungi bineinteles. La congelator eu il tin 3, 4 luni.
Sper sa te ajute !
Multumesc, eu ma gândeam sa-l diluez în apa. Dar aveți dreptate o sa-l pun pe boabe.
am citit undeva ca corasla/primul lapte/ de vita un columbofil il impartea din trei litri in opt sau noua parti, in ajun de competitii seara amesteca corasla cu malai si baga in beci, a doua zi la sosirea porumbeilor le adauga acest malai in amestecul din hranitoare-astept pareri…
Eu am vazut pe viu ca porumbelul stie ce produs i-a cauzat neplacerea intestinala si nu-l mai mananca si-a doua oara. Am observat ca unora le place kefirul in apa, dar nici unul nu se atinge de branza dulce. Le-am dat probioticul Probiorem (uman), care contine vreo 4 tipuri de bacterii probiotice, in apa, lasat peste noapte langa calorifer, pentru inmultirea bacteriilor in apa (daca tot au pretentia ca sunt vii!). O lingura de ulei de masline la 1 kg de arpacas, mestecat bine, asigura acizii grasi omega 3 (dar si semintele de in!).
Laptele este hranitor si ingrasa, unii il tolereaza si chiar le place, altii nu. Deh, ca si oamenii!
Iaurtul, kefirul, branzeturile fermentate nu se consuma in paralel cu medicamentele care contin furazolidon (risc de crize hipertensive si alte fenomene toxice). Eu as extinde la toti nitrofuranii.