Toti cei care crestem porumbei avem si o nostalgie pentru viata la tara. Nu ne gandim la munca grea a agricultorului nici la agricultura industrializata, nu, noi visam un “landlife” linistit, in ritmul naturii, cu animale cu produse proprii… si oricum cu porumbei, poate cam asa :
www.flickr.com/photos/digitus_malus/3180743672. Simbolul colombiculturii rurale a fost micul turn de porumbei pe un stalp, adapost pentru zburatori si decor pentru curte. Oamenii nu au trait nici pentru porumbei nici din porumbei ci doar cu porumbeii lor care s-au intretinut in mare parte singuri. Cand s-a trecut la modernizarea gospodarilor, turnul a fost unul din primele victime.

Am crezut deja ca se gasesc numai la muzeul satului dar am mai gasit cateva in functiune.

O varianta mai simpla:
www.figurita-club.de/wpe19.jpg

unul arhaic,dar mai are locatari:
www.globalzoo.de/BERNHARD60/blog-foto-i203953.php

Porumbeii cuibaresc in aceste turnuri dar cei care nu clocesc au un loc de dormit undeva sub streasina.
www.kinderboerderijwijhe.nl/janenz/duiventil.jpg
www.vogtlandperlen.de/sonstiges-sehenswertes/index.html
www.koerhuis-dagverzorging.nl/inhoud/duiventil.jpg

Cand am vazut www.marksdovecotes.co.uk mi-am dat seama ca totusi trebuie fie cerinta, daca nu s-ar cumpara nu s-ar oferi un sortiment atat de mare. Mai nou apar turnuri de porumbei prin parcuri pentru adapostirea porumbeilor comunitari si pentru controlul populatiei (oua de plastic)
http://suika.de/Taubenhaus1.jpg
in special in Franta unde aceste turnuri sunt ingrijite de oameni pasionati care lucreaza onorific:
http://cousin.pascal1.free.fr/photos_r_p.html

In viitor tot mai putini vor putea trai la tara.Trebuie sa aparam de orice spatiu verde si locul unde ne crestem porumbeii. Astept cateva imagini cu turnuri inca locuite din Romania si cant cu Toto Cutugno: “Voglio andare a vivere in campagna ”

Felix