LANDLIFE – viata la tara

Toti cei care crestem porumbei avem si o nostalgie pentru viata la tara. Nu ne gandim la munca grea a agricultorului nici la agricultura industrializata, nu, noi visam un “landlife” linistit, in ritmul naturii, cu animale cu produse proprii… si oricum cu porumbei, poate cam asa :
www.flickr.com/photos/digitus_malus/3180743672. Simbolul colombiculturii rurale a fost micul turn de porumbei pe un stalp, adapost pentru zburatori si decor pentru curte. Oamenii nu au trait nici pentru porumbei nici din porumbei ci doar cu porumbeii lor care s-au intretinut in mare parte singuri. Cand s-a trecut la modernizarea gospodarilor, turnul a fost unul din primele victime.

Am crezut deja ca se gasesc numai la muzeul satului dar am mai gasit cateva in functiune.

O varianta mai simpla:
www.figurita-club.de/wpe19.jpg

unul arhaic,dar mai are locatari:
www.globalzoo.de/BERNHARD60/blog-foto-i203953.php

Porumbeii cuibaresc in aceste turnuri dar cei care nu clocesc au un loc de dormit undeva sub streasina.
www.kinderboerderijwijhe.nl/janenz/duiventil.jpg
www.vogtlandperlen.de/sonstiges-sehenswertes/index.html
www.koerhuis-dagverzorging.nl/inhoud/duiventil.jpg

Cand am vazut www.marksdovecotes.co.uk mi-am dat seama ca totusi trebuie fie cerinta, daca nu s-ar cumpara nu s-ar oferi un sortiment atat de mare. Mai nou apar turnuri de porumbei prin parcuri pentru adapostirea porumbeilor comunitari si pentru controlul populatiei (oua de plastic)
http://suika.de/Taubenhaus1.jpg
in special in Franta unde aceste turnuri sunt ingrijite de oameni pasionati care lucreaza onorific:
http://cousin.pascal1.free.fr/photos_r_p.html

In viitor tot mai putini vor putea trai la tara.Trebuie sa aparam de orice spatiu verde si locul unde ne crestem porumbeii. Astept cateva imagini cu turnuri inca locuite din Romania si cant cu Toto Cutugno: “Voglio andare a vivere in campagna ”

Felix

30 comentarii la “LANDLIFE – viata la tara”

  1. foarte dragutze turnuletzele…rustic si cu gust,dar evident nu pt concursuri ci doar pt agrement…

  2. pe la mine pe la tara sunt foarte multe la oamenii care cresc gutani,pt taiat.li se zice “patulase”.se gasesc in foarte multe gospodarii,unele ingrijite,altele strambe,cu scanduri atarnate,etc…cred k din 10 gospodarii in cel putin 4-5 se gasesc.

  3. Încă mai sunt şi pe la noi, mai ales în zona de sud, în Teleorman. Am văzut câteva turnuleţe de genul ăsta, chiar şi acum de Paşte. Bine, cam pătrăţoase, dar tot pe ideea de turnuleţ, locuite de porumbei comuni super-coloraţi.

  4. sunt superbe si asa cum am izicea cnv mai sus cu gust si rustic…:X

  5. FOATE TARE nu am crezut ca exista asa ceva . super (bravo celui care a postat topicul)

  6. sunt frumoase nu stiam ca exista asa ceva si de un lucru sunt aproape sigur,o sa-mi fac si eu unul

  7. Frumoase si arhaice,cred ca fiecare visam la asa ceva, la tara, intrun loc retras…..Personal am vazut in Cismigiu ,Bucuresti.

  8. sunt frumoase dar cu ce ii hranesti?sau se descurca singuri fiind aproape semi-salbatici?
    in afara de subiect as avea o intrebare caci sunt incepator:
    de unde pot face rost de drojdie de bere de la farmacia veterinara sau din alt loc?

  9. PS:am intrebat acum pe bunicu`si mi-a zis ca a avut si el asa ceva.

  10. Foarte frumoase! ce m-ar interesa e o schema in interior, mai ale pentru cele rotunde! stie cineva sa explice? O zi buna~!

  11. pt ionica pozitia 12 … poti sa cumperi sau poti sa iti faci tu , am sa iti dau reteta aici pe site …. cum sa prepari mancare pt porumbei cu drojdie de bere si usturoi direct pe mancare…….

    3 cubulete de drojdie cu 3 catei mari de usturoi pe care ii pisezi marunt pana ajung o pasta si un ou crud spalat foarte bine pe care il pui cu tot cu coaja , astfel iei 5-6 kg din amestecul pe care il administrezi zilnic porumb grau sau ce mai pui tu , le pui intr un lighean mare sau galeata si pui drojdia cu apa astfel incat sa fie ca o pasta groasa , usturoiul si oul si te apuci sa amesteci bine bine oul cu tot cu coaje , dupa ce ai amestecat le lasi in acelasi recipient sa se usuce , nu le intinzi
    mai amesteci la 30 de minute ai sa vezi ca se v or lipii boabele intre ele. in 5-6 ore sunt uscate si poti da porumbeilor sa manance .

    cu aceasta metoda poti pune si tratamente porumbeilor sau vitamine , in loc de usturoi si drojdie pui tratamentele si un ou si framanti bine . succes ,
    PS eu folosesc aceasta reteta de ceva timp si nu cred ca a sa o schimb cu drojdia praf de la natural sau mai stiu eu ce firma …..

  12. parerea mea e ca sunt foarte bune pentru porumbei comunitari…se poate pune in parcuri in locuri mai retrase.asa nu ar mai muri atatia porumbei comunitari.si cateva boabe de porumb.macar atat.

  13. cel impletit cu nuiele, E demential!
    uite asa de “fun”, imi voi face si eu un turnulet din asta, pt. decor evident, dar, …..va avea si 2-4 locatari ! :)

    PS: @battysta, ….ai mare grija cu oul, indiferent ca-i fiert ori crud, pt. ca se altereaza f. repede si devine “toxic” !!!

  14. exact muntumesc de completare , in 2 zile ar cam trebuii sa termini amestecul , oul se altereaza repede , asta ar fi un mic defect daca l am putea numii asa,

    Multumesc administratorului pt intelegere , scuze pt oftopic,

  15. Domnule battysta este foarte buna reteta si am sa o introduc si eu o data pe saptamana in alimentatia porumbeiilor.Apropo d-lui Ionica nici eu nu stiu de unde sa produc drojdie de bere dar mie imi mai da vecinul care mai da la porumbei dar nu stiu cat pot sa mai depind de el si as vrea sa stiu de unde pot cumpara.

  16. Turnuletele sunt mai mult decorative decat practice. In copilarie am avut si un astfel de turnulet pt 5 perechi. Dezavantaje:
    – porumbeii trebuiesc hraniti afara, unde in permanenta vor avea musafiri vrabiile si gugustiucii;
    -este destul de greu de urmarit ouatul si dezvoltarea puilor, necesitand sa te tot urci cu scara sa vezi;
    – puii cand cresc au probleme cu gasirea locurilor de dormit caci parintii nu ii vor mai primi;
    -masculii agesivi pot impiedica accesul pasarilor in interior.

  17. foarta frumoasa , cu toate ca e cam riscant cu pisicile la turnurile astea !! parerea mea .







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *