*Update*
Primul sosit: CCiao prieteni, sunt Adrian Madlin si ma tin de promisiune, cei 9 porumbei ce s-au intors cu lansare individuala pe 14 august de la 110 km aerieni (Oravita – Pischia) merg mai departe.

Deci, sambata 4 septembrie vreau sa va colorez ziua si sa lansez de la Verendin 10 porumbei cumparati din piata, distanta de aproximativ 150 km (accept corectii la distanta aeriana Pischia – Verendin), porumbei ce au zburat la 40 si 110 km pana acum.

Este ceva interesant care ma pune pe ganduri : distanta in sine este mica, mai putin de 2 ore de zbor pentru un porumbel dar in ecuatie intra Muntele Semenic. Persoana care imi lanseaza porumbeii individual, Campionul (a avut porumbei campioni) afirma ca porumbeii mei nu o sa reuseasca sa se intoarca in prima zi acasa, lansati la ora 13, pentru ca fiind porumbei cumparati din piata pe cativa lei in mod sigur nu au un genetic performant.

De fapt porumbeii la lansare ar tinde sa porneasca pe defileu spre sarbi si astfel daca nu infrunta Semenicul pierd toata dupamasa ocolind inaltimile.

Ca sa putem face un pronostic va dau toate datele despre cei 10 porumbei :

A = mascul negru pui din iarna 2009, neinelat, cumparat din piata in martie, l-am lasat sa iasa cu pene taiate, acum are aripa completa si pereche cu oua (porumbita C). A facut un zbor de Lipova (40 km) cu lansare individuala in 24 iulie, a venit a doua zi. Mentionez ca avea aripa incomplet refacuta . La zborul de Oravita a venit dupa 4 zile ;

B,C,D,E = Patru pui cumparati cu 7,5 lei bucata din piata, au 5 luni si jumatate acum, sunt neinelati. La 2 luni si jumatate de varsta (5 iunie) i-am lansat individual de la 40 km (Sag), ca prim zbor direct, trei intorsi imediat iar puiul E dupa o luna si jumatate. In 1 august i-am lansat in stol de la 40 km (Lipova) iar in 14 august i-am lansat individual de la Oravita, toti intorsi;F, H = Doi pui cumparati din piata cu 5 lei bucata(F si H) neinelati, varsta actuala 3 luni si 3 saptamani (de cand au iesit din ou), primul zbor direct de 40 km (Lipova) cu lansare comuna in 24 iulie (deci la 2 luni si o saptamana), un al doilea zbor comun in 1 august tot de la Lipova.In 14 august intorsi de la Oravita (110 km aerieni si 175 rutieri)

G = un pui debutant, femela, mama cumparata cu 20 de lei din piata iar tata primit gratis, cu sechele de paramixo. Zboruri la activ : Lipova la 2 luni si 3 saptamani cu lansare in stol (40 km) si Stamora cu lansare in stol (80 km rutieri) la 3 luni (14 august) ;

I = Pui propriu albastru, tata cumparat din piata cu 10 lei si pierdut la zbor direct de Bozovici, este inelat si are 3 luni, la 2 luni si o saptamana a facut primul zbor de 40 km (Lipova), lansare comuna, al doi-lea zbor la Lipova in 1 august. Pe 14 august l-am lansat de la Oravita ;  

J = Pui propriu floran liszt, tata cumparat din piata cu 20 lei si pierdut la zbor direct de Bozovici ( mama lui lansata similar anul trecut de la Oravita s-a intors acasa dupa 7 luni). Este inelat, are 4 luni, un picior greoi pt ca a cazut din cuib de mic. Prima lansare comuna la 2 luni si jumatate de la Lipova, un al doi-lea zbor in 1 august. La zborul de 110 km din 14 august s-a intors dupa 10 zile ;

Deci, intentionez sa lansez individual, ora aproximativa a lansarii 13:00 si vant usor. Rezultatele le dau in timp real, adica ii astept acasa, va scriu ora lansarii si minutul in care imi vine fiecare porumbel. Este pentru prima data de cand am reinceput sa tin porumbei ca o sa stau pe scaun in gradina si ii astept sa vina, cred ca o sa fie o senzatie divina, o sa stau ca pe ace toata dupamasa.

Daca se intampla precum spune Campionul si nu-mi vine nici unul in prima zi de la 150 km ? Cred ca ma las de porumbei ! (glumesc…)

Pronosticul meu optimist : 6 porumbei intorsi.
Pronosticul meu pesimist : 4 porumbei intorsi.
DECI FAC O MEDIE : 5.

TRASEU, trimis de Remus:

Galerie foto + fotografii de la lansare