Lasati porumbeii sa zboare!

Manat de dragostea nebuna care s-a infiripat referitor la calaraseni am cautat sa cumpar 3 perechi (una galbena, una rosie si una neagra). Toate bune si frumoase insa …. prea frumoase si, pe cale de consecinta, suspecte.
Ce-am aflat? M-am crucit!

– pasarile bune (hai sa spunem foarte bune) valoreaza peste 100 euro;
– la pretul asta nu mai vad soarele decat prin gratiile custii, evident;
– joc? (asa cum ii stiu din anii liceului) o gluma veche si deja expirata!
– musai nevoie de doici! nici macar laptisorul nu-l mai produc;
– nu se pot calca decat daca …. sunt ajutati;
– daca-i prinde ploaia afara cad pe jos. Asta m-a dat gata!
– …………….
Nu mi-a trecut iubirea da’ voi cumpara pasari de la vechi amici cu preturi exprimate in zeci de roni, nu sute de euro, si-i voi lua pe probate sa-i vad sus ce le poate pielea.

Trist, al naibii de trist!

Semnat: Un proaspat indragostit de Jucatori de Calarasi

In continuare un material pe aceeasi tema trimis de Dl. Tanasescu

Porumbeii zburatori ocupa un loc semnificativ in cadrul celor aproape 300 de rase de porumbei domestici existente. De fapt, zborul ar trebui sa fie asociat fiecarui porumbel sanatos, fiind o caracteristica specifica pasarilor, caracteristica ce le deosebeste de alte specii. Cu toate acestea , termenul de porumbei de zbor se refera la numai acele rase de porumbei, la care abilitatile de zbor sunt mai accentuate, reprezentand o caracteristica determinanta a rasei.

Un porumbel de performanta este acel porumbel ce prezinta abilitatea de a zbura pentru o lunga perioada de timp, la diverse altitudini sau pe distante lungi si prezinta capacitatea de a naviga in zbor si de a reveni la crescatorie, prezentand totodata diverse stiluri de zbor.Aceste calitati au atras atentia oamenilor,inca din cele mai vechi timpuri, acestia cultivandu-le in vederea folosirii lor in diverse scopuri:
– pentru transmiterea de mesaje-porumbei postasi;
– pentru capturarea altor porumbei – “porumbei-vanatori”(intalniti in special in Orient)- porumbei dresati sa atraga alti porumbei in crescatoria proprie;
-pentru divertisment – porumbeii jucatori:acei porumbei crescuti pentru abilitatea lor de a se rostogoli peste cap in zbor;
-rolleri : un fel de super-jucatori , ei insirand tumbele una dupa alta. Aceasta insiruire de tumbe se numeste rulada sau morisca. Rollerii se rasucesc de multe ori, in viteza , astfel incat cateodata nu putem numara tumbele efectuate. Rostogolirile se fac pe verticala , pasarile cazand in rostogolire 10-60 m ;
-zburatorii de inaltime: zboara descriind cercuri deasupra adapostului in grup sau solist. Inaltimea, viteza si durata zborului sunt caractere de rasa, dar se manifesta in functie de antrenamentul la care sunt supusi porumbeii;
-plonjorii: pasarile plonjeaza cu rapiditate catre crescatorie , in timpul picajului executand diferite figuri acrobatice foarte spectaculoase: se invart in jurul propiei axe , cu aripile desfacute , ca o elice si schimba brusc sensul de rotatie in timpul coborararii
-o rasa cu un stil de zbor aparte zburatorii de Nikolaev.

Evaluarea porumbeilor de performanta ar trebui sa se faca exclusiv dupa abilitatile de zbor, astfel incat cel mai performant porumbel sa fie si cel mai valoros(nu neaparat din pct de vedere material).Cu toate acestea , in timp, oamenii au fost tentati sa se aplece cu predilectie asupra asupra caracteristicilor estetice ale pasarii dirijand reproductia in scopul obtinerii de exemplare cat mai frumoase si originale, care prezentau o anume structura a corpului, o anumita culoare sau un desen specific. Acest proces, treptat a luat amploare aparand tot mai multe rase si varietati.

In acest entuziasm pentru obtinerea unor exempalare cat mai aratoase, reproductia a fost dirijata doar in sensul imbunatatirii aspectului exterior al porumbelului. Aceasta selectie unilaterala a dus, in timp, la pierderea abilitatilor de zbor si/sau joc,aparand asa numitele pasari de expozitie.

Este natural si usor de inteles, ca orice crescator si-ar dori obtinerea porumbelului perfect care sa imbine aspectul armonios cu inalta performanta, dar din pacate transpunerea in practica a acestui obiectiv este presarata cu dificultati insurmontabile. Aceasta este partea “grea” a muncii de selectie si atunci majoritatea crescatorilor aleg drumul usor obtand fie pentru obtinerea unor pasari cu un aspect deosebit fie obtinerae unor exemplare cu performante deosebite. Putini sunt crescatorii care incearca sa fie cat mai aproape de ideal si sa obtina pasari cu aspect deosebit si calitati de zbor bune.

Capacitatea de zbor a porumbelului este ancestrala si se transmite genetic din generate in generatie. Cu toate astea , ca si alte caractere, acestea nu sunt fixe si sunt influentate de mediul in care traieste si se dezvolta pasarea, respective conditiile climatice de reproducere, hrana primita, antrenamente etc. Prin schimbarea acestor conditii oamenii pot influenta performantele pasarilor imbunatindu-le si consolidandu-le sau vice-versa. Cresterea in captivitate duce la pierderea abilitatilor de zbor si desi marea majoritate a crescatorilor cunosc acest lucru, totusi ei aleg sa condamne pasarile la detentie pe viata, nedorind sa-si asume riscul pierderii unor exemplare considerate de ei foarte valoroase.

Crescătorii au început să constientizeze faptul că nu trebuie să tindem spre extreme, deoarece în trecutul nu prea îndepărtat o rasă era si frumoasă si buna zburătoare. Acest aspect ar trebui urmarit de către toti crescătorii – o rasă degeaba e bun zburător dacă a pierdut trăsăturile morfologice caracteristice rasei si invers – degeaba este perfectă din punct de vedere al aspectului exterior dacă a pierdut particularitătile sau aptitudinea de zbor.

Crescătorii care acordă prioritate zborului si care pun în plan second însusirile morfologice se tem de standard, afirmând că selectia după standard distruge zborul. Ei sustin că standardul este vinovat de transformarea unor rase de zbor în rase de agrement.

Modul în care se pune problema este gresită fiindcă vina nu apartine standardului, ci revine în exclusivitate acelor crescători, care în mod consecvent au practicat o selectie unilaterală, exclusiv după caracterele morfologice, cu ignorarea necesitătii selectiei si după aptitudinile de zbor.Standardul fiind doar un instrument, vina o poartă cei ce urmaresc unilateral tendintele standardului.

Standardul cuprinde nu numai însusirile de exterior ci si aptitudinile pasarii. Deoarece nici un porumbel nu respectă standardul în proportie de 100 %, reprezentarea porumbelului ideal (model) se face prin pictură (ilustratie).

Orice porumbel de zbor apartine unei rase distincte, cu caractere morfologice bine stabilite. Este absolut necesar si obligatoriu să se tină seama cu ocazia selectiei si de aceste caractere, acordându-se însă prioritate zborului. Nu se poate accepta nici pozitia extremistă a acelor crescători care practică selectia numai pe baza aptitudinilor de zbor.Dacă selectia s-ar face în mod unilateral, numai după aptitudinile de zbor, trecându-se cu vederea caracterele morfologice ale porumbelului, s-ar diminua în mod progresiv caracteristicile fixate dealungul timpului, ajungându-se la disparitia granitelor dintre rase.

Nu standardul, ci tinutul în captivitate distruge porumbeii de zbor. Multi crescători posedă porumbei de o deosebită valoare care respectă morfologia rasei descrisă în standard în proportie de aproape 100 %, dar capacitatea de zbor caracteristică rasei s-a redus considerabil sau în totalitate. Cum va sună afirmatia: porumbelul jucător x sau porumbelul zburător y nu joacă si nu zboară? Este un lucru inadmisibil.Practicând o selectie prin care să se tină seama atât de zbor cât si de aspectul exterior prevăzut în standard, vom ajunge să avem porumbei buni zburători, dar tipici pentru caracterele rasei din care fac parte.

In Romania cat si in tinuturile invecinate , care acum apartin unor state vecine, se intalnesc numeroase rase de porumbei care inca zboara bine si fac joc foarte frumos.Ar insemna o pierdere imensa si un proces aproape ireversibil,daca datorita lipsei de preocupare si acordarea unei atentii deosebite ,aceste rase nepretuite s-ar pierde si ar deveni rase de ornament.

Asa s-a intamplat cu doua rase , care pe la inceputul sec.XX zburau in stoluri, la mare inaltime si care datorita unei selectii unilaterale(bazata doar pe aspect) au de venit porumbei de ornament , asa-numitii “Zburatori de Expozitie”. Este cazul Castaniilor de Craiova si al Negriilor Trenati de Bucuresti.

Fiecare rasa are un zbor, un joc specific. Aptitudinile de zbor, maniera zborului se datoreaza porumbeilor. Performantele de zbor sunt obtinute de crescator, reprezinta rodul muncii si a priceperii sale.

Porumbelul de zbor trebuie sa fie admirat sus pe bolta cerului si nu ferecat cu 7 lacate in “puscarii de lux” denumite voliere.

45 comentarii la “Lasati porumbeii sa zboare!”

  1. Nu poti sa nu fii de acord cu cele prezentate in articol,dar daca e sa analizam numai rasele noastre,care mai poate performa acceptabil.
    Gusturile nu se discuta,fiecare face la el in crescatorieface ce vrea,dar sa vezi rase de porumbei care de generatii nu au mai zburat afara,la care motul,culoarea,desenul,geana,ochiul,forma capului,aripi trenate … sint mai importante decit zborul si jocul pentru care au fost create,personal ma intristeaza!
    Porumbeii astia ,participa in expozitii,sint rasplatiti cu diplome … cupe,crescatorii,ca porumbelului nu-i pasa.Si ajung si sa coste sute de euro ca au scos 96 de puncte la standardul rasei …. si nu sint in stare sa zboare de pe trapa.

  2. fara sa tii porumbei la *puscarie*
    este foarte greu sa faci performante
    asta e mersul columbofiliei in ziua de azi
    vant in pene

  3. Ce inseamna “jucator” si “zburator”?
    De ce mai sunt folosite de catre crescatori aceste doua sintagme pt. a defini rasa unor pasari care nu vad niciodata vazduhul?

  4. Un foarte convingator semnal de alarma!!!LASATI PORUMBEII LIBERI,oricare ar fi ei!!!Eu asa fac desi unii dintre ei au ceva …….valoare(arbitrara)!!!

  5. foarte interesant articol nu stiam ca exista porumbei dresati sa atraga alti porumbei pentru a-i prinde .nu stiam deoarece sunt crescator de porumbei voiajori si nu prea le am pe cele cu agrementul.tineti-o tot asa!!!!!!

  6. Trist şi adevărat! Anul ăsta (2010 -2011) am fost nevoit să îmi închid voiajorii pentru aproape 5 luni, nu din cauza răpitoarelor, din cauza modificărilor aduse crescătoriei şi lotului. Urăsc că în vara asta va trebui să ţin cel puţin 5 porumbei filaţi, pentru că sunt împrumutaţi şi este imoral să-i pierd. Sper ca toamna lui 2011 să mă prindă doar cu porumbei care să zboare liberi că d-aia sunt porumbei. Dintre toţi cei 20 de porumbei, cea mai puţin aspectuoasă este o puiacă prin ale cărei vene curge sânge Aarden în proporţie mare. Se presupune că e valoroasă, dar eu o consider cam urâţică pentru ideea mea de voiajor. Bine naiba că e femelă, că dacă era mascul nu îl ţineam, putea să se tragă şi din locul 1 mondial. Şi mă consider norocos că deocamdată nu sunt cuprins de febra concursurilor în aşa manieră încât să accept să am în crescătorie numai urâţei, doar pentru că vin de la mii de kilometri printre primii. Sper să nu îmi schimb niciodată concepţia, având în vedere că anul trecut am participat prima dată la concursuri, şi doar la pui. De fapt, cred că în momentul în care accepţi să creşti porumbei voiajori la care diformismul sexual nu mai este evident sau la care aspectul aduce prea mult cu cel al porumbeilor comuni din oraşe, pasiunea o ia uşor pe panta afacerii.
    Ar fi frumos dacă fiecare dintre noi ar încerca să combine performanţele cu aspectul în selecţia porumbeilor, dar este destul de greu.

  7. da, e foarte adevarat si daca tot s-a pus problema standardului intreb daca mai zboara cineva voiajori standard cu rezultate cit de cit notabile.

  8. Peste 500 de rase standardizate si omologate la nivel european. Vreo 300 erau prin aniii 70′ cand a publicat Levi enciclopedia raselor de porumbei.
    Cel mai valoros porumbel ar trebui sa fie cel ce obtine un calificativ cel putin “excelent” in expozitie, conform standardului rasei si asta nu il impiedica sa obtina performante de zbor conform caracteristicilor rasei. Prin performante de zbor inseamna ca acea pasare a participat activ la concursurile de zbor ale rasei si nu doar a privit din voliera cum obtin performante rudele sale.

  9. partea trista e ca pasionatii de ornament nu isi aleg o rasa de ornament sa o perfectioneze si prefera sa mai termine cate o rasa de zbor… de ce te-ai apuca sa iei un porumbel mai uratel si te chinui sa-l transformi intr-un bibelou cand poti sa iei unu de ornament si sa-l slefuiesti umpic… eu nu pot sa pricep treaba asta…

  10. Aproape un an de zile am tinut si eu rollerii inchisi in voliera pana am reusit sa ii pun intr-un loc de unde sa poata iesi afara. Eu cresc Rolleri de Debrecen iar acestia sunt foarte activi cand vine vorba de tumbe, si daca zboara pe distante mici nu se lasa pana nu se dau de cateva ori peste cap. Iar de cand zboara liberi sanatatea lor s-a imbunatati simtitor. Mai mult zboara si iarna afara si nu am avut probleme cu uliul.
    http://columbofil.com/poze/

  11. PAI CE SA ZIC……..CRED CA PORUMBELULUI CARE A FACUT PERFORMANATA II PARE RAU,POATE CA DACA I SAR FI RUPT GATUL FIIND PROST AR FII FOST MAI FERICIT,DECAT SA FI FOST CHINUIT,ESTE O PARERE PERSONALA,VANT IN PENE SI INCURAJATI SPORTUL COLUMBOFIL.

  12. @ m@x1m : mi-ar plăcea să discutăm mai des despre această pasiune sau acest sport sau cum vrem să o numim fără să aducem în discuţie ruptul gâtului. Mi se pare mult mai simplu şi mai curat dacă un porumbel nu corespunde punctului meu de vedere (aspect şi performanţă) să-l donez, rătăcesc sau pur şi simplu să nu-l reproduc. E corect şi faţă de el şi faţă de mine. Îţi respect opinia şi chiar o consider justă, când dai o căciulă de bani pe un porumbel cotat cu o sumedenie de calităţi , faci tot posibilul să nu-l pierzi, doar că uneori se ajunge prea departe. De genul : am porumbel care se trage din porumbeii lui x, ce dacă arată ca o corcitură nenorocită şi nu a zburat niciodată în viaţa lui!:))
    E cam cum mâine i s-ar pune sceptrul în mână să scoată ţara din criză ăluia care se declară stră-stră-strănepotul lui Ştefan cel Mare. ;)

  13. Da, este regretabil sa auzim ca o fiinta creata de natura sa ZBOARE, este crescuta de om pentru alte scopuri, de cele mai multe ori financiare si nu numai, dar de ar fi acesta singurul sau ultimul lucru rau facut de fiinta inteligenta pe aceasta planeta.

    Oricum cred ca exista o balanta , intre cei care inteleg de ce au fost create aceste fiinte cu aripi si cei care nu “inteleg” acest lucru, pentru a nu se pierde in totalitate anumite caractere si implicit capacitatea de perpetuare a acestor pasari, fara “ajutor” prea mult din partea OMULUI

    Este foarte binevenit acest subiect si felicit autorul, si mai binevenit este articolul samnat de dl. Tanasescu, deoarece poate fi un indreptar bun pentru cei ce vor sa creasca JUCATORUL DE GALATI, cat si pentru cei care deja il cresc dar care au practicat acele selectii unilaterale pe diferite caractere ignorand in totalitate standardul rasei.

    Sper ca acestia sa se uite in propria voliera sa se intrebe ce rasa cresc? si sa nu mai incerce restandardizarea JUCATORULUI DE GALATI dupa aptitudinile si aspectul propriilor porumbeii

  14. daca cumperi batrani nai cum sa nui tii inchisi

  15. Nu cred ca vina o poarta crescatorii carora le place aspectul exterior al porumbeilor de agrement si-i lucreaza pana isi pierd jocul sau capacitatea de zbor!
    Vina o poarta, exclusiv, cei ce organizeaza expozitii si primesc crescatori cu porumbei fara fisa de zbor conforma cu abilitatile caracteristice rasei din care fac parte! In acest fel ei incurajeaza eliminarea caracterelor de zbor si degenerarea rasei de agrement.
    Insa nu trebuie exagerat nici pe cealalta parte, facand selectia doar pe capacitatile de zbor sau joc, scotand porumbeii din standard ca aspect exterior!
    Problema calarasenilor o intalnesc si eu la Pagi, doar ca la acestia nu s-a facut selectie mai deloc . . .

  16. Da bine spus “LASATI PORUMBEI SA ZBOARE”,doar k multi nush pot permite acest lucru cu porumbei pe care ii detin la matca ma refer la voiajori pt ca detin dar acest lucru se intampla si la jucatori din cauza banilor pe care crescatorul ia dat la achizitia acelor porumbei cu care au inceput pt asi forma lotul de zbor mentionez inca odata la cei de zbor este cazul deoarece au acele abilitati de a se intoarce la locul de unde provin si a nu mai avea posibilitatea sa i recuperezi.

  17. Fratilor eu am facut rost de Jucatori de galati astfel:doua perechi le-am cumparat si sase le-am primit cadou de la un crescator!Aveam un stingher care a disparut astazi.sper sa se intoarca!Toti sunt luati in aceiasi perioada si sun liberi de o saptamana.Sper ca pe disparut sa nu l-o fii luat eretele!
    Nu i-am innaltat inca pentru ca sunt de prea putin timp liberi.Doar trei au zburat din proprie initiativa vre-o 45 min pe ceata dar am vazut si 3 tumbe maxim!O.K pentru inceput!
    Succes tuturor!

  18. normal ca trebuie lasati sa zboare,dar daca participi la zboruri oficiale,aici ma refer la voiajori,trebuie sa ai o matca serioasa.si nu cred ca dupa ce dai o caruta de bani pe un porumbel i-ai da drumul,categoric ca va pleca si daca reusesti sa-l inveti la tine, nu cred ca s-ar risca nimeni sa ajunga prada unui uliu. si eu am vre-o 3 perechi la matca care zboara afara,dar de obicei acestia incep sa iasa prin aprilie nu ii las din martie cu lotul de zbor sa nu risc,am patit in 2010,am avut un mascul de culoare izabel dordin de la matca,toata vara a zburat afara si prin toamna a ajuns papica,nici acum nu mi-l pot scoate din cap si stiti bine cum este. multa bafta tuturor

  19. PREFER PORUMBEI LIBERI
    DAR CUM AM SI 2 PERECHI CUNPARATE
    NU POTI SA DAI O GRAMADA DE BANI SI SA LE DAI DRUMU SINCER .PLEACA IMEDIAT
    SI CUM CEI DE ORNAMENT SUNT MAI SLABUTI LA MEMORIE E RISCANT SAI LASI LIBERI
    DA PUI SCOSI LA TINE E PACAT SAI TII INCHISI LA CEI CUNPARATI SAU LA CATIVA CEI MAI FRUMOSI TREBUIE TOTUSI SAI TII INCHISI DACA NU CAND TIE LUMIA MAI DRAGA MAI DISPARE CATE UNU

  20. Acum 50 de ani , Bucurestiul era plin de ciungi , orbeteni , gagii ,vargati si multe alte rase care zburau in inaltul cerului cu orele.Pe la inceputul anilor 2000 m-am reapucat de porumbei si am incercat sa prasesc porumbei mici pe care-i cunosteam din copilarie si pe care eram convins ca ii pot invata usor. Nu au fost prea ieftini ,dar erau foarte frumosi , exemplare reprezentative. Am avut o surpriza de proportii atunci cind am constatat ca micii mei zburatori faceau eforturi sa se ridice de la sol.Dupa citeva luni am fost nevoit sa renunt ca erau deja atacati de toate pisicile din cartier.I-am facut pe toti cadou unui baiat care tine in voliere -de toate pentru toti- si m-am apucat in acelasi an de voiajori. Pot sa va intaresc cele relatate in postare si am convingerea ca acesti porumbei , probabil ca si acesti jucatori frumosi de Calarasi, au fost lucrati prea mult timp in consanvinitate si rezultatele au fost niste exemplare cu calitati exterioare aproape de perfectiune dar care si-au pierdut calitatile de zbor. Multe din aceste rase au devenit porumbei de admirat in curte sau voliere si cam atit. Din punctul meu de vedere acest fapt poate fi inlaturat numai printr-un program intens de incrucisari intre exemplare care sint din suse diferite si a caror pui trebuie reinvatati sa zboare intensiv.

  21. stimate domnule B.Vasile eu cresc de foarte multi ani orbeteni(traditie de familie) anul trecut mi-am luat inima in dinti si am scos intr-o voliera separat in jur de 20-30 pui aproape o serie(precizez ca orbeteni au fost timp de mai bine de 25-30 ani inchis in voliere) la inceput pentru a incerca sa nu pierd din ei(am vecini care nu stiu decit sa prinda porumbei) iam zburat cu voiajori.Multi zbuau haotic dar incercau sa se tina dupa stol,a durat ceva timp pina an putut sa-i invat,am si pierdut din iei,dar am ramas cu 17 exemplare care zboara la disparitie.In cea ce priveste incrucisearea este greu de pastrat linia standardului deoarece multi iau lucrat cu alte rase pentru forma in detrimentul altor calitati.Acum vreau la primavara sa scot si din batrini dar nu o sa-i zbor,o sa-i tin libei

  22. Ce sa facem,fiecare om cu viciul lui,Sa nu condamnam crescatorii de ornament,si cei care cresc voiajori isi forteaza pasarile sa vina de la distante mari,multi nu resuesc,se pripasesc,sunt nevoiti sa isi aleaga alta casa deoarece capul sau fizicul nu le perimite intoarcerea.Mila fata de bietele fiinte nu exista,unii sunt crescutii sa zboare,altii dimpotriva,sa fie pasari decorative.Personal nu am inteles de ce exista unele rase de ornament,nu am reusit sa inteleg de ce au fost “create”,sunt chiar hidoase.Ma refer la acei porumbei disproportionati,cu cioc prea mare,gene mari,picioare lungi,etc.Dar cine stie,poate asa cum eu nu vad partea frumoasa in aceste pasari,nici cei care le-au “creat” nu au trait emotiile din lumea voiajorilor.

    PS: oare ce se intampla cu pasarile care cad din cer ? prima data cand am vazut ca au inceput sa cada prin America am zis ca suntem departe,dar acuma seara urmarind jurnalul am vazut ca au inceput sa cada si in Italia cateva mii de porumbei ( gugustiuci,turturici,etc)…….Sa fie oare pus in pericol sezonul de zbor din 2011 ? nu ma gandesc neaparat la interzicerea zborurilor,ma gandesc daca o sa fie pusi in pericol porumbeii,nu cumva sa faca parte dintr-o catastrofa…

  23. Da intradevar au scazut considerabil aptitudinile porumbeilor de zbor si joc .Nu putine rase mai joaca si mai zboara asa cum o faceau de cateva deceni .Si eu am fost asa zis ‘vrajit” de rasa jucator de galati din spusele columbofililor mai in varsta si a articolelor citite pe internet erau niste porumbei super cu un zbor si un joc minunat asa ca am inceput in forta cu achiziti nu de sute de euro dar pasari cat de cat bune .Totul mergea struna am ajuns la un efectiv de 25 de pasari .Era intr-o dimineata cerul senin totul ok am decis sa deschis trapa (avand si matca si lotul de zbor in acelasi loc) au iesit afara niciunul nu a plecat totul mergea struna .Si astept o luna galateni mei nimic 3-4 pui mai zburau 15 20 de minute mai astept inca vreo 2 luni tot nimic de la bulgari de pamant pana la crengi orice sticle toate le aruncam pe casa incercand sa imi inalt porumbei mei cu aptitudini de gaini pana la urma am renuntat la ei si pe rand i-am vadut toti poate nu leam acordat destul timp poate nu am procedat cum trebuie nustiu dar eu leam acordat sansa de a dovedi ca este asa cum spun povestile. Nu contest spusele altor columbofili si nici abilitatile acestei rase.Dar la mine nu a mers treaba .Scuze daca vam plictisit cu povesti.
    Hai noroc!!!!!

  24. Domnule B. Vasile , dumneavoastra probabil ca aveti dreptate in ceea ce spuneti , dar daca aveti aceasta parere , atunci , in anul 2000 de ce nu a-ti incercat sa faceti ceva cu porumbeii aceeia , in speta ceea ce spuneti dmv. adica incrucisari din surse diferite , etc. , a-ti preferat sa nu faceti nimic atunci, renuntand la porumbei, iar acum expuneti pareri critice la adresa celor care isi tin porumbeii in voliera, dupa parerea dmv. cine ar trebuii sa fie acele persoane care sa faca aceasta revitalizare a raselor, tot cei care iau crescut si intretinut pana acum (cei cu volierele) , adica stiti cum e toata lumea vrea dar nimeni nu face nimic toti vor sa ii gaseasca dea gata , topic pe aceasta tema , pe acest site a mai fost si acum un an si acum doi ani si acum 3 ani , nu se vorbea numai de calaraseni , de toate rasele romanesti in general , aceleasi pareri critice ca si acum dar nimeni nu a facut nimic decat sa stea cu mana pe tastatura si sa ne impartaseasca pareri cu o usurinta debordanta , numai prin puterea exemplului putem influenta atitudinea crescatorilor , nu prin poezii scrise pe forumurile de specialitate

  25. porumbeii tinuti inchisi au de suferit..fie ca este din cauza rapitoarelor fie ca din alte motive..este o pierdere.un porumbel ce a obtinut rezultate foarte bune trebuie rasplatit in vre’un fel..cum putem face asta? cred ca cel mai dorit lucru este un adapost primitor,o hrana corespunzatoare dar cel mai important libertatea..referitor la articol..in cazul porumbeilor voiajori nu aspectul face performanta ci vointa si inzestrarea porumbelului.Numai bine si vant in pene!

  26. Pentru ca observ, ca sunt multi cei care spun ca au dat o caruta de bani pe porumbei si le e frica sa-i zboare ca sa nu-i piarda, le sugerez sa-si cumpere pesti, hamsteri sau orice altceva ce nu are aripi si atunci nu or sa mai riste nimic, sau aproape nimic.

    Sa nu mai iasa din casa sa nu-i calce vreo masina, sa nu circule pe langa cladiri sa nu le cada ceva in cap, sa nu manance ca se ingrasa etc, scuzati-mi ironia dar cand va cumparati PORUMBEI ce ati vrea sa faca aceste pasari in loc sa ZBOARE?

    De ce va mirati ca pasarile nu mai au anumite aptitudini native, atata timp cat ratiunea umana lasa de dorit, iar efectele nu sunt decat rezultatul “efortului” nostru.

    Parerea mea este ca prea raportam mediul la dorintele noastr si nu invers, iar acest lucru pe termen lung ne va costa cam scump, tare mi-as dori sa ma insel in aceasta privinta.

  27. Nicusor, nu este corect sa blamezi pe toata lumea! Uita-te pe site-ul RCR si vei vedea ca s-a concurat cu multe rase romanesti, ceea ce inseamna ca se lucreaza pe ele! Doar ca revitalizarea unor rase la care s-a mers intr-o singura directie (doar ornament sau doar zbor), dureaza destul de mult . . .
    Dar, asa cum spui si tu, ar fi de dorit ca cei ce au crescut o rasa si acum observa ca nu mai are aceleasi calitati, ar trebui sa nu dezarmeze si sa o aduca macar la stadiul in care a fost. Valabil si pentru cei ce se “indragostesc” de o rasa din diferite motive si totusi nu este ceea ce si-au dorit . . .

  28. In postarea mea anterioara nu am criticat pe nimeni . Am spus doar ca mie cel putin mi s-a parut anormal sa culeg de pe strada acei porumbei pentru ca nu mai puteau zbura inapoi spre podul vilei din centrul capitalei unde am crescatoria .Fiecare isi creste si educa porumbeii dupa capul si experienta lui. Eu am cumparat in 2000 cafenii , vargati , visinii, codalbi si argintii.Luindu-i pe toti batrini s-au invatat, dar erau deja tinuti atita timp fara zbor incit erau pur si simplu compromisi. Asa am ramas numai cu voiajorii.Cred ca in prezent se pune un prea mare accent pe latura comerciala a acestor porumbei si din dorinta de a nu-i pierde in zbor, si deci pentru evitarea pagubelor , crescatorii ii tin in voliere si-si pierd astfel calitatile de zbor . O alta cauza ar fi si lucrul in consangvinitate care in timp contribuie la degenerarea raselor din punctul de vedere al performantelor de zbor. Asta-i un punct de vedere personal si nu vad prin ce unii ar putea fi deranjati ori sa se simta astfel criticati. Cind o sa ma las de voiajori , probabil o sa cumpar din nou citeva perechi de porumbei mici, o sa ma ocup de pui si sint convins ca in doua generatii o sa-i fac si eu, ca si domnul Bartalis ,sa zboare la disparitie. Poate o sa cumpar niste orbeteni direct de la dumnealui.Sanatosi sa fim. In orice caz este o eroare sa ai conditii si sa nu inveti sa zboare porumbeii acestia extrem de frumosi care au totusi performanta zborului la inaltime in singe .

  29. Richitiu de ce nu spui ca cea mai valoroasa pasare e una de la…Marian Mohora…(e un adevarat columbofil)cum ai vazut tu ca puica aia Arden..?

  30. complemente d-i Amiralul din prima pozitie…, ave-ti perfecta dreptate…, insa multi in goana dupa euro, tin toata viata porumbeii inchisi…MARE PACAT , multi porumbei si-au pierdut aceste calitati din cauza acestor stapini…

  31. Sal/ce pretenti aveti la Romanasi nostri.ei se pretinde sa vinda inelele la supra pret.sintem rusinea Europei.

  32. achizitionati,reproduceti si apoi zburati pui si apoi mai vb.
    cei mai multi vorbesc din auzite nu din experienta.
    dar asta este romanul se pricepe la toate si la numic.

  33. Domnilor,eu prin bunavointa unui OM am ajuns in 2 luni sa am 8 perechi de Jucatori de galati.2 perechi achizitionate de mine si 6 primite cadou.Dupa ceva timp am eliberat porumbeii.Trei au plecat disparut trei zile , adica inpropriu au disparut!S-au pripasit la o casa asemanatoare cu a celui de la care i-am primit.si timp de trei zile au tot survolat casa mea si parca sa imi faca in ciuda jucau tare frumos!!!Ca porumbei,corespund Standardului dar nu sunt chiar de expozitie dar zboara si joaca al dracului de bine(astazi i-am recuperat pe toti trei).Din porumbeii cumparati de mine astazi am observat ca in afara faptului ca sunt foarte frumosi , tocmai buni de expozitie ii pot prinde cu mana ca nu sunt in stare sa zboare!!!Dar sunt frumosi foc!!!Concluzia mea,ca unul care a luat o pauza de 15 ani in ale porumbeilor este acum ca porumbeii care ii am acum si arata ca cei din copilarie zboara ca niste gutani pe durata scurta si la joasa innaltime si au un joc sarac iar ce mai uratei ca sa le spun asa zboara bine si joaca asa cum trebuie.Acum sunt total nedumerit!Cum sa fac perechile?Mai mult ca sigur cred ca cei frumosi o sa ii imperechez cu cele frumoase si o sa incerc sa antrenez puii separat!!!Ca sa spun sincer sunt putin dezamagit.Am avut in copilarie Jucatori de Galati care erau si frumosi si buni zburatori si excelenti jucatori.Acum e altfel!!!

  34. Ca regula de baza la formarea perechilor nu se imperecheaza pasari cu acelasi defect. Nu faci decat sa il fixezi si apoi scapi foarte greu de el. Eu totusi iti sugerez sa nu te bazezi pe ce pot pasarile acestea pentru ca mediul in care s-au dezvoltat este foarte important. Daca nu au fost zburati de mici sau nu au fost zburati deloc, sau au fost zburati la liber nu poti avea pretentii de la ei. Nici de la cei ce presteaza nici de la cei ce stau bibelou in voliera. Cel mai sigur este sa ai putina rabdare si sa antrenezi serios puii. In functie de prestatia puilor o sa iti dai seama daca pasarile care le ai acum merita tinute si dau pui buni, trebuie sa faci achizitii noi sau sa schimbi perechile.

  35. salut in trecut am crescut voiajori sport liberi si vara si iarna 24 ore din 24 din diferite motive am renuntat la ei momentan cresc vreo 9 rase de porumbei de ornament si agrement de la buni zburatori [jucatori de galati ] la cei de ornament ce zboara sub 10 metri [tobosari de buhara ] si restul [creti king straser satineti voltati calugarite jucatori bimotati capucin ] deci sint pasari atit de agrement cit si ornament cu toate ca poate am dat uneori si ultimi bani din casa sau ma costat drumul plus pasarea peste salariul minim din rominia chiar daca dupa trei saptamini [atit sta o pasare inchisa la mine ] cind iam dat drumul nam mai vazuto o zi doua trei cel mult sau intors toate in 4 ani de ornament nam perdut nici o pasare uni chiar au invatat sa zboare chiar bine capucini au ajuns sa faca citeva turi in jurul casei vara sint liberi sa faca ce vor de dimineata pina seara iarna din cauza vremi mai rar dar cel putin ozi pe saptanina liberi cresc si se reproduc ff bine nu mai vorbim de sanatate dar deocamdata nu am intrat in febra ”afaceri” si sper sa nu intru si sa ranin la pasiune e normal sa mai vinzi din pasari ca nu pot fi pasrate toate dar cunosc oameni care au venituri frumusele fara sa mai munceasca de pe urma porumbeilor ei nici nu vor sa auda de un satinet jucator liber cret sau tobosar liber nici numai vorbesc fiecare cu ale lui salut acei ”nebuni ”cu gitul strinb si cu ochi pe cer spor la pasari la toata lumea

  36. as avea si eu citeva intrebari pentru specialisti in columbofilie de ce unele pasari scunpe nu se reproduc sau mor de diferite boli sau pur si simplu degeaba ?cu toate ca sint in captivitate au conditi de lux si sint hranite cu cea mai buna hrana de ce unele rase formate de zeci sau chiar sute de ani acum nu se mai inmultesc fara doici ?cum sa reprodus voltatul pina in zilele noastre si acum daca nui tai coada nu se poate reproduce ? de ce uni porumbei mu mai pot zura ?de ce gutani turturelele vrabiile nu sint pe cale de disparitie nu are nimeni grija de ele nu le hraneste nimeni nu au adapost sigur de ce nau disparut?in scinb unele rase de valoare sint hranite ingrijite pazite cu lacate si grati sint pe cale de disparitie de cee ?doar au ce le trebue din belsug si nu le poate ataca” pradatori ” ca are grati plasa si lacate cum de gutanul supravetueste intro cusca ficsata intrun par fara grati plase si lacate nui pe cale de disparitie ? oare nu cunva cei mai de temut pradatori sintem noi oameni ? nu tot din cauza noasra nu se mai reproduc ?nu tot din cauza noastra nusi mai pot hrani uni pui ? nu cunva noi ducem la dispritia unor rase din dorinta de a face citi mai nulti bani de pe urma lor?

  37. da “,lasati porumbeii sa zboare” spunem toti. dar azi navigand aiurea pe net mai exact pe youtube gasesc un nene care isi dresa cainele, un frumos brac german .Pana aici nimic suspect. pentru ce il dresa oare? pentru vanatoare. si cu ce? bineinteles cu un voiajor pe care banuiesc ca nu il avea din crescatoria proprie.
    “aport fortat si dresaj brac german – vanatorul kris” . Asa se numeste materialul pe care va rog sa il vizionati. astept si parerile dumneavoastra , ca eu unul nu mai pot zice decat”LASATI PORUMBEII SA ZBOARE”

  38. da aveti mare dreptate….eu unul am facut o “gradinita de 6m inaltime si 20 m latime pt voiajorii matca si pot spune k pot zbura foarte bn…:) sunt si frumosi in penaj si ochiul limpede….iar puii cresc foarte bine…..Inainte aveam o simpla cameruta si nu eram multumit de rezultate…







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *