matca-libera
In primavara asta am decis sa eliberez de la matca o pereche de batrani, ambii zburati in alta parte, femela avand chiar maratoane zburate. Cand le-am dat drumu aveau oua in compartimentul zburatorilor de cateva zile. M-a surprins reactia lor.

De regula porumbeii batrani eliberati in noua locatie, chiar daca au stat acolo cativa ani si nu vor/pot/stiu sa plece, zboara haotic prin zona cateva zile. Am patit acest lucru de nenumarate ori, si chiar cu proprii porumbei tardivi care nu au apaucat sa iasa in toamna la zbor. Dar perechea asta m-a surprins. Femela (de 2009) a coborat prima data in curte, dupa care a dat cateva ture, s-a lasat pe casa si apoi pe cotet. S-a chinuit putin pana a gasit intrarea dar a reusit. Dupa ce a schimbat masculul pe oua, el (de 2010) a iesit direct in zbor si s-a dus la mare departare – am crezut ca a plecat. A aparut in zbor prin zona dupa vreo jumatate de ora, si dupa inca vreo 5 ore de aparitii si disparitii, a venit si el pe cotet si a intrat. Acum ies zilnic ca si cum ar fi de-ai casei. Daca anul trecut stateau posomorati si priveau cu jind afara la zburatori, acum umbla vioi prin iarba si cauta mancare pentru pui, zboara cu stolul, pleaca furtunos si se inalta la alarmele de uliu, se intind la soare, se balacesc in ploaie, se bucura de viata. Pot sa spun ca arata si mai bine si se vede pe ei schimbarea. Masculul imi era chiar nesuferit fiind foarte sperios. Acum culmea, umbla dupa mine prin curte iar astazi a vrut sa mi se aseze in cap.

Mi se pare interesant ca desi au stat inchisi multa vreme, dupa numai cateva zile de exercitii s-au integrat perfect in stol, ocolesc obstacolele si cutreiera zona de parca s-ar fi nascut aici.

Stiu ca satisfactiile voiajoristilor trebuie sa fie punctaje, chestii, dar imi aduc aminte cum zaceau inchisi inainte, si pur si simplu cand ii vad acum cum umbla liberi am o mare satisfactie. Cred ca progresiv am sa renunt total la matca inchisa pentru ca acum cand ii vad pe restul ramasi inchisi nu-mi pica bine. Stiu, unii porumbei au un pret prea mare pentru a-ti permite sa ii pierzi, altii sunt prea valorosi la reproductie sa-i ia uliul, etc. Si totusi…

porumbei.ro