Libertatea recastigata

matca-libera
In primavara asta am decis sa eliberez de la matca o pereche de batrani, ambii zburati in alta parte, femela avand chiar maratoane zburate. Cand le-am dat drumu aveau oua in compartimentul zburatorilor de cateva zile. M-a surprins reactia lor.

De regula porumbeii batrani eliberati in noua locatie, chiar daca au stat acolo cativa ani si nu vor/pot/stiu sa plece, zboara haotic prin zona cateva zile. Am patit acest lucru de nenumarate ori, si chiar cu proprii porumbei tardivi care nu au apaucat sa iasa in toamna la zbor. Dar perechea asta m-a surprins. Femela (de 2009) a coborat prima data in curte, dupa care a dat cateva ture, s-a lasat pe casa si apoi pe cotet. S-a chinuit putin pana a gasit intrarea dar a reusit. Dupa ce a schimbat masculul pe oua, el (de 2010) a iesit direct in zbor si s-a dus la mare departare – am crezut ca a plecat. A aparut in zbor prin zona dupa vreo jumatate de ora, si dupa inca vreo 5 ore de aparitii si disparitii, a venit si el pe cotet si a intrat. Acum ies zilnic ca si cum ar fi de-ai casei. Daca anul trecut stateau posomorati si priveau cu jind afara la zburatori, acum umbla vioi prin iarba si cauta mancare pentru pui, zboara cu stolul, pleaca furtunos si se inalta la alarmele de uliu, se intind la soare, se balacesc in ploaie, se bucura de viata. Pot sa spun ca arata si mai bine si se vede pe ei schimbarea. Masculul imi era chiar nesuferit fiind foarte sperios. Acum culmea, umbla dupa mine prin curte iar astazi a vrut sa mi se aseze in cap.

Mi se pare interesant ca desi au stat inchisi multa vreme, dupa numai cateva zile de exercitii s-au integrat perfect in stol, ocolesc obstacolele si cutreiera zona de parca s-ar fi nascut aici.

Stiu ca satisfactiile voiajoristilor trebuie sa fie punctaje, chestii, dar imi aduc aminte cum zaceau inchisi inainte, si pur si simplu cand ii vad acum cum umbla liberi am o mare satisfactie. Cred ca progresiv am sa renunt total la matca inchisa pentru ca acum cand ii vad pe restul ramasi inchisi nu-mi pica bine. Stiu, unii porumbei au un pret prea mare pentru a-ti permite sa ii pierzi, altii sunt prea valorosi la reproductie sa-i ia uliul, etc. Si totusi…

porumbei.ro

Categories Povesti

48 comentarii la “Libertatea recastigata”

  1. cine a spus ca satisfactiile sunt numai punctajele????????

  2. libertatea este cel mai important lucru pe-ru orice fiinta, am avut nenumarate ori porumbei foarte valorosi, dar le-am oferit libertate-chiar daca eram sigur ca vor pleca…, am observat la porumbei care ani de zile n-au vazut libertate ca nu sint in forma, cum i-si revin nu rateaza si pleaca. Oricum ce rost are sa tii inchisi ani de zile porumbei de sub care niciodata nu vei obtine nimic, poti sa le dai de toate, dar soare nu le vei da si zborul care este atit de important la aceste pasari-lucru de care multi uita. Compatimesc acele pasari care ani de zile stau inchise i-si pierd forma si n-au cele necesare – de care noi nu stim si ei nu pot sa ne spuna-libertatea in cerul liber.

  3. si inca ceva am avut doi porumbei de 2004, care n-au vazut foarte mult timp libertate-am fost bucuros sa le ofer acest lucru chiar daca i-am pierdut-cred ca au fost foarte fericiti sa fie in zbor in cerul liber pe-te atitia ani…

  4. O poveste foarte frumosa, aceasta este adevarata columbofilie, aceasta este adevarata satisfactie a unui columbofil atunci cand isi vede pasarile fericite in mediul in care sunt. Cu atat mai mult cu cat erau zburati in alta parte inseamna ca ceea ce le oferi le place:) Bafta si cu ceilalti sa iti ramana toti:) Pt ca nu le vrei altceva decat binele!

  5. Asa e Andrei,porumbeii fericiti sunt porumbeii liberi.M.am hotarat sa imi fac si eu o matca,la actualii socrii dar as vrea sa fie libera.Cum matca va fi formata din porumbei de la mine,nu cred ca ma voi chinuii mult cu obisnuitul in noua locatie.

  6. Porumbelul liber este mai sanatos si da si pui mult mai puternici. Cei tinuti la ,,matca,, sunt ca un om nevinovat tinuti inchisi. Porumbelul prin natura lui trebuie sa fie liber sa zboare.

  7. Andrei, super povestire, am trecut si eu prin de astea, luasem de la un coleg columbofil niste pasari intr-un troc cu ceva miere, si nu am sa uit, am avut un vanat care mi-a trecut peste boli, un vanat curat, inchis cu cioc masiv si nari destul de proeminente, fara inel, si ce e mai important, zbura la el non-stop. Mi-a spus, ca sa vezi ca daca ai sa-i dai drumul imi vine bla bla bla. Ce e drept o perioada nu i_am eliberat nici pe ai mei fiind cu uliu aproape si nesiguranta ca s-ar intoarce in vechea crescotorie eu mutandu-ma nu cu foarte mult timp in urma. Dar m-am gandit eu o data si ce sa fac, ma duc la porumbei, deschid trapa la voliera si tusti, unul cate unul, roiul afara la iarba la ciugulit. Vanatul cand s-a ridicat pe trapa, directia soarelui…si dus a fost, nu l-am mai vazut pana seara, seara m-am dus in ocol sa vad ce mai fac vraghiile, cand ma uit, apare si vanatul mig si aterizeaza pe casa. De atunci cred ca ala era cel mai bun porumbel in zbor, tot in ziua aceea uliu mi-a luat la fuga americanul standard dar si el se intorsese bine inapoi. Anul asta sa vad cum fac si eu, o parte din matca am sa o eliberez dar nu stiu cati porumbei vor ramane, oricum am sa incerc sa vad atasarea fiecaruia la cuiburi.

  8. este ! dar se poate sa si astepte sa isi intre in forma. Am patit-o dar mi sa intimplat si invers , zburati la mine , cei drept putin , retrasi la matca de frica ( rapitoare, braconieri ) Am hotarit si eu precum dv. sa le redau libertatea si am pirdut 2 masculi de baza ( ca si reproducatori ) dar astazi nu regret . Daca aveau cap se intorceau .

  9. Mircea-Galati
    Buna dimineata,

    Domnule Andrei, eliberarile porumbeilor, fie ei de la matca, fie cei achizitionati de putin timp, sunt cele mai dragi si cele mai emotionante activitati columbofile ca sa le zic asa, dupa sosirile de la concursuri. Eu, unul, nu pot sa rezist sa tin un porumbel achizitionat, mult timp, parca mi se rupe sufletul cand dau din aripi vazandu-i pe ceilalti cum pleaca la zbor, si-i urmaresc cu jind cum scruteaza inaltimile, iar ei raman pe loc. Am pierdut de-a lungul timpului peste 100 de porumbei, eliberandu-i.
    Unii, au plecat ca fulgerele si nu i-am mai vazut, altii s-au invartit ore intregi, au coborat pe voliera, si cand sa ma bucur, au zburat si buni dusi au fost. O alta categorie, si nu au fost putini, au stat o saptamana, doua, o luna , doua, si cand credeam ca nu se mai intampla nimic, caci erau integrati in stol, plecau la casele lor. Porumbelul voiajor, de care noi suntem indragostiti, are in sange dorul de casa unde s-a nascut si a luat primele ore de zbor, si nu iarta, cand ti-e lumea mai draga, pleaca, si merge la casa de unde se trage. Acum, poate sa faca o vizita si sa se reintoarca daca, ceva nu-i convine, dar de regula raman la casa lor.
    Asa ca, bucurati-va acum de ei cat mai puteti, ca intro zi, nu vor mai fi la locul lor, dorul de casa ii va chema, si vor pleca.
    Sa nu va para rau, bucurati-va ca le-ati redat libertatea, este cel mai sfant lucru pentru orice fiinta de pe pamant.
    Din stres, din inchisori, nu poate rezulta ceva bun.
    Inima buna la toata lumea.

  10. porumbeii trebuie sa fie liberi…poti sa le dai la matca si aur sa manance, nu vor avea niciodata ce gasesc cei in libertate….

  11. @porumbei.ro
    daca am o pereche de porumbei (masculul 2009 femela 2012 nezburata) au pui impreuna.Daca le dau drumu masculul pleaca ca el e zburat?

  12. Este adevarat ca ai o alta satisfactie cand ai vezi liberi pe-afara , cand coboara prin curte si vin aproape de tine cersind cate o aluna , insa uneori chiar nu-ti poti permite acest lux.
    Nu vreau sa plictisesc , sau sa ma abat de la subiect insa eu am trait si traiesc o experienta proasta la acest capitol.
    Anul trecut m-am mutat la casa , unde mi-am facut o mica crescatorie , destul de spatioasa si cu conditii optime.
    mentionez ca am construit compartimentele aproape identic ca si la vechea locatie, am asezat boxele exact cum au fost inainte , aceleasi boxe , aceiasi ordine ..cand i-am adus in noul spatiu fiecare a mers direct la boxa lui fara batai si fara stress in compartiment .Totusi citeam pe fetele lor ca ceva nu ein regula , erau apatici , nu mancau tot din hranitor , nu mai erau in forma lor initiala.a urmat apoi esirea in voliera aceiasi de la vechea locatie in care fiecare a iesit pentru prima data afara .la inceput refuzau sa stea in voliera probabil ai deranja noua priveliste .
    Am observat la ei cum au inceput sa se linisteasca , in momentul cand au vazut masina cu care ai duceam la antrenamente , catelul care toata ziua face galagie prin curte , copiii , si multe alte lucruri si obiecte care le erau cunoscute de la vechea locatie .
    Au trecut 7 luni , timp in care viata a reintrat la normal, sau familiarizat cu spatiul si cu peisajul de-afara.
    In tot acest timp am fost foarte atent cu ei , au scos oua , pui iar acum de cateva zile am incercat sa-i las liberi .
    au fost cateva zile frumoase de primavara caldute si cu mult soare , i-am lasat sa faca baie sa fie uzi , apoi le-am deschis trapa …
    au esit foarte frumos …incet calmi sau asezat pe voliera a-mi dadeau impresia ca aici s-au nascut …
    au intrat si esit inapoi afara fiecare cred de 3-4 ori dar asta a durat doar pana s-au uscat penele pe ei ..
    au stat pe voliera cred 2-3 ore dupa care au inceput fiecare sa faca prima runda de recunoastere …
    care si-a luat zborul …a fost plecat pentru totdeauna , au incercat sa revina inapoi insa pe casa crescatorie sau voliera nici gand sa se aseze ..
    9 bucati au plecat si disparut fara urma …unul a reusit a doua zi sa se intoarca si sa intre inapoi ..
    Am mers la vechea locatie , nici acolo nu erau , intre timp au trecut 8 zile am verificat mereu vechea locatie …nimic …
    Distanta aeriana este doar de 25-30 km max..Porumbei care lipsesc sunnt crescuti si zburati la concursuri …deci distanta nu era un obstacol…interesant este cum si unde pot disparea 9 porumbei intr-o singura zi fara sa mai dea vre-un semn ..in mod normal hoinaresc prin zona , sau merg inapoi la vechea locatie …in cazul de fata ai mei au disparut fara urma parca ia inghitit pamantul .
    Restul au ramas inchisi si voi mai incerca dupa ce se vor obisnui puii lor pe-afara poate in felul asta voi reusi sa pot acomoda macar cativa din ei .
    Dupa atatia ani de experienta (30)cu toate trucurile si metodele pe care le stiu uite ca viata mi-a rezervat surpriza neplacuta si mi-a lasat un gust amar…
    Tin sa specific,nu ma plang de lipsa celor 9 porumbei , nu este cazul de ajutor sau donatii, din contra daca nu-i pot obisnui , ai voi dona eu cuiva la un incepator pe cei care ai voi mai avea dupa urmatoarea incercare .
    Am scris aceste randuri si vreau sa impartasesc si altora necazul care se poate abate asupra voastra atentie incepatori care aveti un numar restrans nu va jucati cu focul .
    Nu sunt trist sau suparat pentru pierderea in sine nu valoarea lor ,sau a rezultatelor ,ma face sa sufar ..ci faptul ca nu mai sunt prezenti la apel iar pe viitor vor ramane cateva alune in buzunar ..Cu respect VICTOR.

  13. foarte frumos si placut sentimentul sa-ti vezi porumbeii zburand mai ales in perioada asta a anului cand zboara cu perechea si toata ziua se “giugiulesc” si se cauta unul pe celalalt e foarte linistitor si relaxant sa stai sa te uiti la ei, bineinteles acum sa fie si vremea frumoasa cu soare.

  14. @Victor: e posibil ca problema sa fie ca nu aveai si stol invatat acolo, toti erau din alta parte. Porumbeii invatati deja sau nascuti acolo parca ii “linistesc” si pe restul, ii agata in rutina lor.

    @Mircea: Sunt constient ca pot sa plece oricand, dar nu-i nimic. Fiecare avem gusturi, simpatii si antipatii, si probabil au si ei. La cei pe care reusim sa ii invatam se pare ca le oferim ceva care le place mai mult decat la vechea locatie sau pur si simplu nu se simt in stare sa plece. Am avut destui care au plecat dar si destui care au ramas de tot, adica cu anii, si nu au plecat nici la desperecheri, taieri de pana, ramaneri fara boxa, zboruri de iarna cu atacuri brutale de soim – deci lucruri care sa-i deranjeze.

    @Sorin: depinde de porumbel, nu e nimic garantat.

  15. com 11.
    Ai rabdare cu eliberarea lor, daca ai porumbita invatata, o sa-ti fie mai usor, masculul il inveti relativ repejor fiind pereche, in momentul in care mana porumbita la cuib sa depuna urmatoarea serie de oua, poti sa-l lasi liber, va fi atat de ocupat s-o fugareasca pe ea la cuib incat nu va avea timp sa plece:)), cand ai ouale gata sa iasa si masculul invatat, dupa ce iese primul pui, lasa si porumbita libera daca nu e invatata. Porumbitele cat timp clocesc si n_au pui, nu-s atasate asa tare de oua comparativ cu momentul in care au pui, masculii daca au oua, sunt mult mai devotati cuibului. Recomand sa eliberezi pasarile doar daca atunci cand intri in cusca, ele nu zboara haotic sa se sperie de tine, daca sunt linistite, calme, la cuib poti sa pui mana pe ele fara sa tasneasca de parca ai fi dihor, atunci le poti elibera.;)

  16. Welcome to the club Andrei ! Aceeasi poveste si la mine anul acesta inca un veteran al “matcii” si-a gasit linistea afara( deja matca mai numara numai 3 perechi care la anul isi vor gasii linistea afara alaturi de restul porumbeilor, deci in 2014 o sa ating ating o borna importanta fixata cu mult timp in urma si anume : FARA MATCA INCHISA)…imi pare rau ca nu am fost langa el sa traim impreuna bucuria libertatii dupa ani de privit posomorat prin plasa de la voliera, dar vorba ta pare din peisaj desi nu s-a nascut la mine si l-am achizitionat la o varsta foarte inaintata. E stapanul absolut al ciugulitutlui prin curte si gradina , de parca ar fi cutreierat prin ea de anii buni…asta inseamna columbofilie( sa iubesti porumbeii ) , deci dragi colegi haideti sa mai iubim si porumbeii nu doar clasamentele si diplomele…pana la urma ei aduc si rezultatele si “renumele” nu noi!

  17. Si eu am decis sa eliberez 2 porumbei, din matca, porumbei care erau invatati la mine, zburati la maratoane.
    Masculul este de 1996, iar femela de 2001.
    Am hotarat ca “batranetile” sa si le petreaca in libertate deplina.
    Erau asa bucurosi cand le-am dat drumul… Femela nu mai zburase din 2008, anul ultimului maraton, pentru ea, iar masculul din 2005. Au zburat cam 40 min., dupa ce le-am dat drumul, parca nu se mai saturau de zbor, insa conditia fizica si-a spus cuvantul.
    Sunt convins ca in urmatorii 2 ani voi renunta la matca inchisa, in favoarea celei libere.

    Mult succes in noul an competitional, ce se apropie cu pasi repezi!!!

  18. Cand o s gaseasca vechia locatie o s plece.disparitiile masculului nu sunt intamplatoare, el cauta.am avut porumbei care au plecat la opt luni dupa ce i-am eliberat.

  19. Cu ceva timp in urma scriai ca nu avem scriitori romani,si uite.l pe Andrei. . . .frumoasa relatare. Si eu pe viitor vreau sa am o matca invatata,dar mai am de asteptat.

  20. Fratilor eu am matca libera de vreo 5 ani si am pierdut ceva pasari cam unul pe an ( am vazut cum a luat uliu 200 euro) dar nu pot sa-i vad inchisi, eu eliberez matca cap pe la miljocul lui mai si ii inchid prin septembrie nu-i las ca pe zburatori din aprilie pana in noiembrie. Sunt mult mai fericiti,cresc pui mai bine si sunt sanatosi tun.

  21. Este o mare satisfactie daca un porumbel liber
    care ar putea sa plece ,alege sa ramana la tine.
    Dar asa cum spune Mircea Musunoiu(com 9)
    inca nu poti fi sigur de ei.O perioade critica
    vor fi zilele inainte de a depune o noua serie
    de oua.Poate ar fi bine sa-i tii inchisi in aceste
    cateva zile.
    Salutari celor care tin porumbeii in libertate.
    Cine nu stie sa piarda sa nu se apuce de porumbei.

  22. Asa este domnule Soceanu . Este f. greu sa ajungi sa ai MATCA libera si sa ai si rezultate

  23. Citesc comentariile cu placere! Cu mare placere.
    De mai multa vreme cred ca in maxim 10 ani se va naste o noua ramura a columbofiliei care, diferit de cea “traditionala” (pasare – kg de substante chimice bagate in ea – km parcursi vrand nevrand – cupite – raft plin de cupite – orgoliu satisfacut) se va baza pe o abordare “eco” a acestui sport.
    Putem pune un pariu aici si acum si ne citim peste 10 ani sa vedem daca asa va fi sau nu.

  24. Salut,
    Ma poate ajuta si p mine cineva ? Am o pereche mas 2011 si fem 2012 au fost luati de pui dar cam marisori , nu am riscat sa i eliberez la achizitie.
    Acum sunt la al 2lea rand de oua cu ei, as vrea sa le pot da drumul si n u stiu cum sa procedez sa nu risc pierderea lor.
    Anul trecut am eliberat femela masculului de2011 a iesit pe trapa si glont nu s a mai intors.
    Ma gandeam sa-i leg cateva pene eliberati p crescatorie sa poata vedea imprejurimile si urmatoarele zile sa-i las sa iasa singuri.

  25. Cu cit citesc mai multe comentarii ale iubitorilor de porumbei, cu atit sunt mai multumit ca nu am avut si nu am matca inchisa. Deocamdata ma multumesc cu pasarile mele si cu puii lor fara sa fac achizitii care sa stea inchise. Mai ales ca sunt convins ca-i mai bine sa cumperi pui si nu maturi.

  26. porumbei la matca, porumbei cu pene ciuntite ,porumbei fara libertate…dar pe noi nu ne intereseaza lucrul asta ci cat sa facem un profit mai mare ,si clasari cat de multe .O matca sanatoasa e o matca libera .Va spun dintr-o experienta de peste 30 de ani ,iar daca ai pasari sanatoase poate veni si rezultatele .Sa aveti sanatate.

  27. Depinde de zona in care locuesti,nu sunt rapitoare ii poti tine liberi toata viata; daca sunt rapitoare nu cred ca poti risca sa ii ti liberi,acum depinde si cat de valoroasa este matca fiecaruia.

  28. felicitari..
    am avut si eu doi prinsi de asta-toamna si acum, dupa ce mi-au scos o pereche de pui, le-am dat drumul….am crezut ca pleaca , dar au ramas amandoi…m-am bucurat, mai ales ca ii vad ca se simt bine..mai am 9 perechi de la un unchi..sunt porumbei de valoare, luati in toamna, dar dupa ce mai scot vreo 2-3 serii de pui din ei, le dau drumul..stiu ca vor pleca..dar macar o sa raman cu puii…nu-mi place sa tin porumbeii inchisi, nici macar pe perioade scurte..cred ca un porubel isi face cu atat mai bine treaba cu cat este lasat mai mult timp in libertate..

  29. Am pierdut foarte multi porumbei valorosi numai pentru faptul ca nu am rezistat sa -i tin prea mult timp izolati. Cred ca si ei au dreptul la fericire si libertate ca si noi oamenii.

  30. frumos, liberi trebuie sa si stea.
    Daca totusi nu se poate, macar un spatiu mai mare unde sa poata zbura un pic. Sa nu uitam ca nu sunt masinarii de facut oua/pui :).

    @Cristi ai grija cu aruncatul pe crescatorie, anul trecut in vara am patit-0. Am legat la cateva pene(dar nu prea strans) o porumbita de a mea pe care vroiam sa o imperechez cu un alt mascul a carui boxa se afla undeva mai jos. Intr-o zi a ajuns sus pe crescatorie, zburand de colo colo, s-a speriat cu restul porumbeilor si a zburat. Am vazut-o cazand undeva prin gradini…..am cautat-o in fiecare zi si nu am mai gasit-o.
    Dupa 2 saptamani s-a intors foarte foarte slabita….asta a fost un caz fericit….
    Cel mai bine este sa ii legi mai bine si sa le dai drumul prin curte,daca ai posibilitatea, si apoi usor usor poate se invata.

  31. Durerea este ca de multi ori atunci cand eliberam un porumbel, nu de putine ori ajunge intr-un loc aiurea si daca ar putea scapa, ar prefera sa ajunga tot de unde a plecat:-|
    Oricum, felicitari pentru gest…!

  32. parca porumbei care participa la concursuri ies la program ?adika antrenament si inapoi in compartiment nu ii lasam liberi toata ziua sa ciuguleasca precum gainile pe jos iarba parerea mea…iar de matca hai sa fim seriosi cine a investit sume mari in matca si mai ales sa fie cateva cupluri f bune reproducatoare,nu te doare sufletul cand ti.l salta rapitoarele??pt ca un f bun reproducator greu se face nu apare peste noapte…o seara buna

  33. mi-ar parea foarte rau daca ar nimeri prin ciaun laa vre-un mancurt///

  34. ,super lasa-ti porumbeii sa zboare.e cel mai bine asa….va mai asteptam cu povestioare care mai de care interesanta si plina de suspans,va multumesc tuturor ca imi ncantati seara.din experimentele facute de mine :D…daca ai porumbei neinvatati…la tine…si le dai drumul…unii zboara in line dreapta de parca ar fi manati de ceva din urma fara sa se abata de la drum,si uneori trec de casa lor(unde au fost crescuti eclozati).pot zbura asa pana isi dau seama ca au gresit drumul si asta din cauza ca au fost inchisi prea mult timp si sunt derutati…in felul asta pot ajunge la cativa zeci de kilometri departare…iar dupa multe ore o iau cu viteza inapoi.si uite sa a doua zi in zori ii poti vedea cum dorm pe voliera sau ajung prea tarziu sa mai intre.

  35. app de taiat pene cateva sau toate. stiu ca nu e bine dar totusi o fac in cea mai mica masura posibila ,de cand sunt plecat e vraiste la ei din ce mi-a pov tata :D… ce credeti noua ne-ar placea cineva sa ne taie degetele ca sa nu mai putem lua sau atinge ce ne place( cum ar fi a nice pair of boobs sau ciocolata ,sau sa conducem BMW sau faimoasa YAMAHA) nici lor nu cred ca le place ca aive aripile ciuntite sa nu mai poata gusta aerul tare al inaltimilor ( si sa vada din plasa cum ceilalti se bucura de aceste lucruri interzise lor,si asta pt ca au sange valoros si trebuie sa faca cat mai multi pui posibil,ca sa poata pleca in vazduhul pt care sunt facuti )sau sa isi ia o boxa top ceiling,sau sa se odihneasca pe cea mai inalta odihnitoare,din crescatorie,cum si-ar fi dorit.sper ca ma intelegeti.multumesc have spor si sanatate cu tot ce faceti ;)

  36. salut! este foarte frumos ca leai dat drumul , si eu am la fel o pereche la matca si vreau sa ami scot o pereche 2 de pui iar apoi am sa le dau drumu …. PSnu este bn sai tinem mult inchis am un verisor care ai tine de 2 ani inchisi, eu am incercat sal conving sa le dea drumul dar el nu ma intelege ai e frica ca ai pleaca toti

  37. In momentul in care decizi sa eliberezi un porumbel ce provine dintr-o alta crescatorie in mod automat ai doar de pierdut.
    Daca pleaca iti pare rau pentru ca iti dai seama ca a fost un porumbel foarte bun, care dupa mult timp pleaca acasa.
    Daca nu pleaca iti dai seama ca nu este prea bun pentru ca nu mai are orientarea spre casa si puii pe care o sa-i obtii din din el probabil ca o sa se comporte la fel in alta crescatorie.

  38. Frumos , asa ar trebuii sa fie porumbeii ,pasarile cerului, dar nu in orce situatie ii putem lasa liberi, sunt porumbei voiajori si au in sange de a trage la casa lor unde au copilarit.

  39. Viata in libertate a porumbeilor are repercursiuni extrem de vizibile asupra reproducerii,ca tot vorbim de matca.Una este pasarea care zboara,sta la soare,face baie si isi procura din natura toate substantele minerale de care are nevoie,si alta cea tinuta inchisa in voliera si indopata cu medicamente.Eu tin porumbeii inchisi doar in intervalul noiembrie-martie.

  40. Azi 6-4-’13 am eliberat si eu 2 unul de 2010,iar altul de 2001,au stat au ciugulit. . .iar cand sau speriat si au zburat dusi au fost.

  41. repercursiuni este impropriu spus…mai bine spus beneficii.nu repercursiuni ;)

  42. asta vor toti libertatea e un kuvant mare pt toti cei inchisi.cnd sunt liberi park is bucorosi si se vede pe pielea lor k sunt mai vioi mai plini d viata.bafta in kontinuare.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *