Limitarea la 40 a numarului de porumbei din lotul de zbor pentru campionat

Ad Schaerlaeckens vorbeste intr-unul din articolele de pe site-ul sau despre posibilitatea ca din 2016 sa aiba un campionat in care numarul de porumbei cu care un crescator poate concura sa fie limitat la 30 sau 40 de bucati.

Vor fi 2 tipuri de campionat si rezultate promovate in media:
– campionatul oficial unde numarul de porumbei per crescator este limitat la 40
– campionatul neoficial unde se zboara ca pana acum cu loturi nelimitate

Ar urma ca lotul de 40 sa fie declarat la inceputul sezonului, si doar acei porumbei sa poata participa in clasamentele oficiale.

Sunt de aceeasi parere cu Ad si anume ca ar fi un lucru benefic ce va mai echilibra echitatea concursurilor, micsorand diferentele dintre crescatoriile cu sute de porumbei intretinuti de angajati si crescatoriile mici.

67 comentarii la “Limitarea la 40 a numarului de porumbei din lotul de zbor pentru campionat”

 1. ar fi bine…dar cei cu multi bani..multi porumbei predomina…si nu le-ar conveni din atatia porumbei si atatia bani investiti sa concureze doar cu 40 porumbei

 2. ar fi un lucru util mai ales ca ar fi un campionat mai puternic nu ar mai fia sa multi porumbei de umplutura cei cu porumbei multi vor alege 30-40 cei mai tari a lor dar in romania nu se va intampla asta niciodata noi incurajam prin categoria crescatorul anului la fcpr participarea cu cati mai multi porumbei a fiecarui crescator pt a fi incasat cati mai multi bani

 3. O idee foarte buna, daca ar fi sa votam eu unul as fi pentru limitarea nr.de porumbei.

 4. La noi , in Romania, se zbiara de ani de zile ca nu este corect acest sistem .

  DA – asa ceva s-a propus si la noi , sa concurezi cu cati porumbei vrei [ pentru numarul de clasament si participanti ] dar doar primii 50 imbarcati sa-ti fie luati in calculul pentru clasament.

  Exemplu : imbarc 250 de pui [ pentru ca-mi permit , pentru ca am o intelegere la nivel de club si maresc pretul artificial la porumbei pentru a-mi scoate parleala ( se intampla la fiecare club – liderii guralivi dicteaza pretul) ] dar in clasament vor face obiectul clasamentului doar primii 5o de pe lista de imbarcare.

  Practic devine o echipa mai mare la crescator dar tot primii 5 intra efectiv la echipa.

  Si , uite asa, poti imbarca cati doresti … 100 , 200, 300, 500 [ Florea Sorin] si nu vei mai da recital pe clasament venindu-ti porumbeii la gramada, cu stolul, cu masa mare de porumbei, cu prima linie … pentru ca este imposibil ca din 250 de porumbei angajati sa nu ti se rupa unul in primii 1o pe lansare .. si uite asa apari mereu pe clasament, in fata [ desi, la final de se zon, nu faci mare branza ].

  Nea Carmazan Ioan spune, in fiecare interviu de tip Petre Ispirescu, Ion Creanga [ nu stiu daca si el mai crede povestile , aceleasi , din fiecare video interviu, ca nu conteaza numarul de porumbei inscrisi intr-o competitie de catre un columbofil pentru ca lupta pleaca de la 1 la 1 . Nu stiu pe unde a fost dansul cand avea in orar matematica [ aritmetica ] dar daca dansul ne spune ca este foarte echitabil sa concureze unul cu 30 de porumbei contra unuia cu 100 – 150 -200 de porumbei , ca sansele sunt egale , ….. e clara treaba asa cum si povestrile sale sunt la fel de “CLARE” :)))

  Ca sa lamurim situatia domnului Carmazan , succint spun: eu trebuie sa am in forma maxima un porumbel din 20 [ si poate nu-l am, avand un lot restrans ] iar concurentul meu trebuie sa aiba in forma maxima un porumbel din 250 [ si poate-l are , si nu unu ci 5-6, pentru ca are de unde sa-i intre in forma maxima, – facand referirela cuvintele maestrului Marius Andrei care afirma deseori ca selectia se face din multi – corect- in orice domeniu ]

 5. Numar propus pentru a concura la diferite categorii:

  Viteza- Demifond – maxim 50 de porumbei

  Fond- maxim 30 de porumbei

  Maraton – maxim 20 de porumbei

  Poate faceti si un chestionar pentru a bifa numarul dorit – ca o statistica , precum cea a pozelor naturale / prelucrate ;)

 6. @marius: cum sa predomine cei cu multi porumbei si bani? Cred ca sunt undeva sub 10% din totalul membrilor. Ca predomina in structurile decizionale, aia e alta problema… din pacate.

 7. Daca in clasamentul porumbeilor se poate vorbi de avantajul numericului mare angajat, in privinta clasamentului pe crescatori ai un dezavantaj evident.

 8. Porumbei multi in numar mare te vor ajuta sa faci treaba buna in clasamentul porumbeilor…porumbei putini ,bine intretinuti si de calitate te vor ajuta sa faci treaba in clasamentul crescatorilor…..orcim am da=o ce0i mai galagiosi o sa fie ce-i care nu fac treaba niciodata, (nici cel putin acasa).

 9. Dacă întrebați crescătorii de vârf sunt convins ca nu au nici o problema cu numărul pe care îl imbarca adversarii.

 10. daca te uiti in clasamente mai atent nu prea reusesc sa bata porumbeii lu dmn. florea pe a lu dmn. simion emil… noroc ca a facut tandem…… si cat despre dmn carmazan cred ca are dreptate pt ca si ad schaerlaeckens pomeneste in mai toate articolele sale de crescatori celebrii care reusesc sa castige concursuri si campionate cu un numar ft mic de porumbei
  de ex. este gaston v d v. care nu prea concura cu un numar mai mare de 16 vaduvi………… dar pt asta tot este o celebritate etc etc

 11. ce e tare la aia care au bani si zboara peste 100 de bucati, e faptul ca tot timpul claseaza sub jumatate din nr pe care il are pe lista de imbarcare, iar la sfarsit de sezon peste 60-70% din nr cu care a inceput sunt pierduti la etape.
  cum o fi mai bine, sa incepi sezonul cu maxim 30 de bucati, dupa ulitma etapa sa ramai cu un nr de 20, dintre care 1-2 in expozitie si altii cu norme, sau sa incepi sezonul cu 100-120 de bucati. dupa ultima etapa sa ramana cu maxim 30-40 bucati, 2-3 in expoztie si alti cativa cu norme.
  nu se intalege logica la cei care zboara foarte multi porumbei, dau multi bani pe ei, mancare, tratament, dar sa plateasca zborurile pe porumbel si nu pe grup de porumbei, asta nu le convine. Unde e logica, daca ai bani sa-i cumperi si sa-i intreti, atunci de ce esti ipocrit si zgarcit si nu vrei sa platesti pt fiecare porumbel la etape, ci pe tot lotul.
  deja cand incepi sa urmarsti interviuri de-ale lui Carmazan Ioan, te ia durerea de cap.

 12. Hai sa vedem cine predomina clasamentul etapa de etapa la viteza & demifond pe BUCURESTI si sa-mi spui, te rog , daca exista vreun crescator, din cei pe care ii voi enumera mai jos, pensionar sau bugetar:

  Startul , in 2015, l-au inceput cu urmatorul numeri:

  Niculescu Mihai + Burtin = 180 porumbei
  Cazacu Alexandru= 250 porumbei
  Miki + Cornel = 180 porumbei
  Florea Sorin = 150 porumbei
  Simion Emil= 120 porumbei
  Stanescu + Dobre= 250 porumbei
  Catalin Gheorghe BGS = 120 porumbei
  Dinca & Caisin= 150 porumbei
  Vijiacu Gheroghe= 110 porumbei
  Drumea Marin= 150 porumbei
  Tudor Iulian = 130 porumbei
  Raiciu I.= 160 porumbei
  Soare Costel = 100 porumbei
  Voicu & Popescu = 110 porumbei
  Florea Mitica = 130 porumbei
  Stoica Marin = 110 porumbei

  Acestea sunt exemple de crescatori care au inceput sezonul competitional 2015 cu un numeric de peste 100 porumbei. Dar mai exista o parte foarte importanta care zboara un numeric cuprins intre 50 -90 porumbei.

  Te rog, uitandu-ne la lista de mai sus , sa-mi spui cine crezi ca este bugetar sau pesionar ? Acesti domni domina tot sezonul iar noi cei care incepem cu un lot de 20-30 , la finalul sezonului cand te mai prezinti cu 5-10 porumbei , ei inscriu un numeric de minim 50 de porumbei.

 13. Prin ‘predomina’ ma refeream la numarul de membri, nu la clasamente. Majoritatea crescatorilor au loturi medii si mici, adica sub 50 de pasari… medie pe tara. Poate ca in Bucuresti sunt peste medie.

  Nu vreau sa par ipocrit, si eu am inceput anul cu peste 90, dar pentru ca sunt tampit si nu pot sa ma abtin sa scot pui, indeosebi tardivi, nu din dorinta de a domina clasamentele, oricum tardivii nu fac nimic. Sper sa reusesc sa ma abtin si sa ajung la un lot de maxim 60 pe viitor. Daca nu ai angajati, e un chin sa prinzi si sa transporti singur asa turma de pasari chiar daca e mai frumos sa astepti mai multi.

 14. Fiecare isi face lotul in primul rand dupa buget,daca nu, risti sa nu faci nimic.In orice sport cand aria de selectie este mare si sansele sa dai peste un campion sunt la fel de mari.Daca ai bani nu vad de ce sa nu cresti multi porumbei,dar asta nu inseamna ca nu poti castiga si un lot mai mic.Cred ca cel mai important este calitatea păsărilor si îngrijirea pe care le-o acordam.

 15. Pentu mine ideal este sa angajez sub 30 la primul fond si sa am rezultate de top 10 national! Din partea mea fiecare pot sa angajeze cat de multi, pentru aceia este mai greu sa intretina, sa antreneze, sa prinda echipa cu asemenea numar! Ai mei 30 sau ai altuia 100 nu se bat cu ai altuia cu 5 sau ai altuia cu 200, se bat cu toata zona, sau judetu sau lansarea de 5-6 mii! Deci a zbura multi este un handicap, un minus, nu un plus!!!

 16. In primul rand conteaza calitatea pasarilor, mai apoi timpul necesar pt. ingrijirea lor, numarul nu conteaza atata timp cat ai spatiul necesar pt. a-i tine in stare de sanatate perfecta…
  Personal cred ca sunt doua situatii diferite privind egalitatea in sanse la o etapa, tinand seama de cat de mare sau mic este numarul de porumbei angajati…
  Pt. etapele de viteza-demifond, pare logic sa aibe un avantaj pt. castigarea locului 1 la etapa respectiva, cel care angajeaza foarte multi porumbei, dar asta nu-i asigura castigarea locului 1 la crescator sau clasarea a peste 50% dintre porumbeii angajati la etapa respectiva, totul depinde de priceperea crescatorului si calitatea porumbeilor ( exista situatii destule in care din 120 angajati, claseaza peste 90), porumbeii ajungand in majoritatea cazurilor in stol, in 10-20 minute de la primul sosit, etapa sa fie inchisa…
  Pt. etapele de fond si mai ales de maraton, personal nu mai vad avantajul celui care angajeaza foarte multi porumbei, aici daca nu ai porumbei foarte buni pt. distante lungi, degeaba angajezi 100 pt. ca esti simplu participant si risti sa nu aduni nici 10% din ei…

 17. Corect a scris cel de la pozitia 13 .
  Nici odata,clar niciodata la noi in Romania nu o sa zburam cu un numar fix de porumbei,40 bucati deoarece crescatorii care zboara multi porumbei nu sunt cunscatori de porumbei sa stie ce baga si ce le vine si din ce .
  In Bucuresi este un singur zburator care baga cu ceva timp in urma doi porumbei si lua locuri fruntase locul 1 si 2,el se numeste domnul Lucin Iordache.Alt crescator nu cunoaste la porumbei ca dansul.
  In principiu baga 200 porumbei si din 200 trebuisa faca 4-5 bucati ceva,daca baga 40 de bucati are sansa sa nu se vada.
  REPET numai crescatoriic adevarati cunoscatori vor sa bage 40 bucati ,ceilalti baga ca la Loto la ce pica.

 18. Revin si mai sunt si alti crescatori cu numar mic ca si domnul Cocos.etc
  Dar sunt putini vorbesc de cei care baga numar mic si sunt in primii 10 pe Bucuresti

 19. Si acum daca tot i-ati enumerat pe mari crescatori care la fiecare etapa domina clasamentul uitati-va si la centralizari si vedeti cine se afla pe primele 3 locuri.

 20. ce aveti bai frate cu ei oameni au achizitionat porumbei buni iar acu majoritatea incearca din ei /acu nu poti sati dai seama din 2 puii scoti si tu 4 ;6 din 10 cupluri ai 50;60 plus ce mai scoti tu din aia ai tai buni zburatori ai suta sa le multumim ca mai sunt oameni care mai baga bani in porumbei /totul este loterie ptr com 18 de ce nu joci doar echipa de 5 cei mai buni si joci 40 ptr ca nu sti care sunt si cu 40 tot incerci

 21. Rudaru Marius – Bucuresti, a bagat 8 porumbei pe lista de start, are 1 campion national la fond palmares si altul loc 1 bcuresti maraton.

 22. Nu mai scoateti in fata ideea de calitate pentru ca la viteza , demifond trebuie sa mizezi pe cantitate daca vrei sa apari inntr-un clasament cu un numeric de pe 10 mii de porumbei.

  Uitati-va ce s-a intamplat in Bucuresti anul acesta, cand s-a zburat la comun, din 15 mii. S-au vazut etapa de etapa doar cei enumerati la comentul 13, cu mici exceptii.

  Poti sa mizezi pe calitate, pe numeric mic la viteza, demifond doar in competitiile sub 5 mii de porumbei.

  Cocos Petrica nu s-a vazut la primele etape deloc dar cand a inceput sa se mai subtieze numericul a inceput sa se vada dar n-a legat nimic.

  S-a militat ani de zile pentru reunificarea Capitalei dar s-a demonstrat ca pentru campionii de carton, de cartier a fost o totala cacialma.

  Deja se trag sforile de catre Gyany S. A sa rupa iar Bucurestiul in mai multe parti dar nu mai are putere deloc!

 23. aceia ce baga 150;200 au porumbei ff buni multi dintre noi nici nu visam incrucisarile pe care le fac ei numai cu pasari de peste5000e am facut si eu greseala de ai judeca dar mi am schimbat parerea sunt oameni la fel ca noi cu ambiti cu orgoli cu de toate in final

 24. Limitarea la 40. 30. 50, etc……. Chiar credeti ca cei care isi permit sa creasca, antreneze, etc., peste suta, nu isi vor permite sa plateasca, 2, 3, cotizatii in plus si sa participe tot cu numeric mare?
  Mare branza: ii afecteaza doar la crescator, putin, in rest….
  P.S.-in Belgia si Olanda ? Oare Koopman cati porumbei angajeaza? Leo Hereman cati angaja?etc… Daca s-ar impune numar , sa zicem de amorul artei, la 40 de bucati(fara acceptare din acceasi crescatorie la mai multe echipe, etc), cate etape se vor face? si daca da, tot atatea, la ce costuri se vor duce?, iar de punctaje nu mai vorbim…..

 25. fiecare e liber sa zboare cati vrea, este vb ca s-a schimbat de cativa ani sistemult de plata la etape. cei care zboara loturi mari, peste 100 de bucati, vor sa plateasca doar pe “tot lotu” si nu pe porumbel, in felul asta ii obliga si pe cei care zboara loturi mici(sub 40 de bucati) sa plateasca enorm, chiar daca ei zboara putini(din diferite motive).
  Adica, daca tot ai foarte multi bani sa cumperi multi porumbei, sa-i intreti, de ce naaiba te zgarcesti la bani, daca ar trebui sa platesti la etape pe porumbel, si nu pe tot lotul.
  cand auzi ca la prima etapa pe Bucuresti au fost 15.000, te gandesti ca e concurenta mare.
  ar fi mare daca fiecare crescator ar zbura maxim 50 de porumbei, atunci ar fi fooooarte multi crescatori. asa da, dar cand vezi multi zboara peste 100-120 de bucati, de la astia imediat se strang fooarte multi.
  concurenta mare si reala insemana lot mic de porumbei pe crescator(maxim 50 de buc), dar crescatori foooarte multi. asta se numeste concurenta adevarata.

 26. e matematica ,acelasi numar aceleasi sanse totul se aduna si apoi se imparte dar ar trebui toti sa inceapa cu acelasi numar 30 por sau 40 si la plata ar fi echitabil osolutie buna dar care nu va fi sustinuta decat de noi asti micii amatori

 27. Cocos & Musat pornesc an de an cu 30 de vaduvi….eu zic sa nu va mai consumati timpul si cerneala.V am spus totul.

 28. Vezi raducule ca au aparut centralizarile pe bucuresti , iar cocos &musat, au legat cam tot ce ii interesa,
  loc 1 viteza tineret 2015
  loc 1 demifond tineret2015
  loc 1 viteza crescator 2015
  loc 1 demifond crescator 2015
  + multe alte locuri de 1, 2, 3 la palmares 2 si 3 ani….ce sa mai lege oamenii astia?!?! Demonstreaza categoric an de an ,ca nu conteaza numarul porumbeilor din lotul de zbor ci doar valoarea lor si a crescatorului…

 29. Eu personal consider ,ca cei cu numar mare de porumbei participanti la concurs sant dezavantajati la categoriile crescator , cu privire la avantaje si dezavantaje in cea ce priveste numarul de porumbei angajati la un concurs nu are mare importanta ,poti angaja un numar mare de porumbei si sa ei bataie cu strigaturi .Sa ai sosiri bune , nu trebuie sa angajezi neaparat un numar mare de porumbei ,trebuie sa detii un lot de porumbei valorosi ,sa fie sanatosi ,hraniti adecvat ,bine antrenati si bine inteles la imbarcare bine motivati. Dar sant si etape de concurs care pot fi influentate de conditiile meteorologice si indiferent cat ai munci se alege praful de tot.

 30. Din punctul meu de vedere este o prostie sa se limiteze nr de porumbei, si eu sunt genul care concureaza in jur de 40 de porumbei. Pai nu ii mai mare bucuria ptr un crescator cu putini porumbei cand constata porumbei inaintea celor cu peste 100? Adevarul este ca ii mai greu dar nu imposibil sa ii bati pe cei cu foarte multi porumbei. Ca sa zbori porumbei putini trebuie sa te axezi pe o anume categorie de zbor. Este foarte greu sa incepi cu 40 de porumbei sa zbori viteza, demifond, fond si maraton sis a faci si rezultate notabile, ca de zburat se poate zbura. In concluzie eu zic asa, legat de unele comentarii:
  porumbeii crescatorului Cocos nu s-au vazut la sfarsitul etapelor ptr ca atunci s-a subtiat nr de porumbei :)) pentru ca atunci si-au intrat in forma, sau atunci a calculat omul sa ii aiba in forma. Columbofilia este foarte complicata atunci cand vrei rezultate notabile. Muti sunt zmei ca sunt mari crescatori si cand se unesc anumite zone si ei nu mai sunt asa de buni cum se credeau incep sa faca scandal sa schimbe ruta sau sa rupa zona… Eu cred ca daca vrei sa fii bun trebuie sa te bati cu cei mai buni, si sa fii realist sa faci analize corecte, unde gresesti si cum poti remedia greseala.
  Lasa-ti crescatorii sa decida cati porumbei vor si pot sa zboare….. Nu mai puneti tot felul de reguli care sa infraneze columbofilia. Avem nevoie si de oameni cu bani si multi porumbei.
  O zi buna!

 31. Buna!

  Parerea mea este ca s-a inteles putin gresit de catre majoritatea cititorilor.
  Clasamentul oficial, in care nu marul de porumbei va fi limitat la 30-40 porumbei, are rolul de a egaliza sansele celor care concureaza un numar mediu de porumbei, in fata zburatorilor de duzina. De mult se discuta in legatura cu acest subiect, iar motivul principal il constituie media columbofila, care face reclama doar castigatorii de locuri fruntase, nementionandu-se numarul de porumbei pe care l-au angajat. Parerile sunt si pro si contra, dar cifrele oficiale ne spun ca multi crescatori au renuntat la campionate si porumbei, unul din motive fiind si diferenta mare intre numericul porumbeilor angajati de catre crescatori.
  In concluzie, fiecare va angaja cati porumbei vrea, dar clasamentul oficial se va stabili in functie de rezultatele unei echipe formata din 30-40 porumbei.
  Aceasta decizie a NPO este salutata de majoritatea crescatorilor din Olanda si se asteapta a fi luata si de catre KBDB.

  Numai bine!

 32. In anglia se plateste de porumbel si sincer nu ma deranjeaza citi baga alti ca platesc de porumbel eu prefer sa trimit 3 care cred ca sint in cea mai buna forma si platesc pentru 3 nu ca in rominia cel cu 3 plateste pentru altul sa trimita 300 si aia bolnavi morti va mai vaitati de boli eu cred ca asta este motivul principal plata la gramada ca se merge pe idea ca daca am platit pleaca pe cind daca s-ar plati de porumbel nu le-ar mai conveni sa plateasca pentru ceva ce nu are nici o sansa sa cistige dar asta este in rominia

 33. com. 33 si 34 de acord. anul asta mi-am imbolnavit puii si de la a treia etapa nu i-am mai zburat. dupa care i-am imbolnavit si pe ceilalti care nu intrat in concurs, tot pui. si acum mai am unii cu ochii umflati, etc. pana sa ii bag, tot anul n-am avut nicio problema. pe astia de i-am zburat au fost vaccinati. ma intreb cati dintre cei care au participat la concurs au vaccinat porumbeii, in fine.

  -30, 40 clasament (plata la bucata, vaccinati)
  – ce intra peste 40 (fara clasament, plata la bucata, vaccinati).

  atunci sa vezi clasamente.

  in plus
  -obligatia de a dota fiecare masina cu gps;
  -dupa fiecare etapa, transportatorul obligat sa spele masina;

 34. com.31, nu spune nimeni sa nu zboare numar mare, sa zboare. dar in clasament intra doar 30-40 daca-s buni si in felul asta prinde si categoria crescator. evident ce e peste 40 adica inca o suta doua zboara doar de placere. si in plus sa plateasca de porumbel nu la gramada. sa vedem atunci daca le convine sa plateasca sa zicem inca 3 lei de porumbel. fa si tu o socoteala. 100×3 :). multi ii baga la plesneala cand ii zboara asa la gramada. multi vor sa scape de ei ca sunt bolnavi etc.

 35. La Vrancea se plateste 250 ron toti crescatori + 7 lei de porumbel si fiecare zbora cati vrea.Si dupa parerea mea nr de porumbei chiar nu conteaza si o sa va dau si un exmplu.Uitati’va la ultima etapa de maraton Rozan 900 km, domnul Moise Dinu a angajat 5 porumbei, au sosit toti in prima zi acasa in conditiile in care au intrat decat vro 60 de porumbei in prima zi din 1600.Si a ocupat locurile 2, 4, 22, 23, 53 deci se poate.Daca esti crescator si mai ai si pasari foarte bune se poate.Nu mi se pare Ok sa se impuna un nr de porumbei cu care ai voie sa concurezi.Orcum daca nu ai pasari te bate si ala cu 5 si ala cu 150.

 36. Revin..vreau sa i vad pe cei care zboara 100-200 ce performante fac cu 30 porumbei.Hai sa fim seriosi, toata lumea stie ca daca ai multi porumbei ai sanse mai mari, pt ca te bazezi in principal pe calitatile porumbeilor.
  pe cand Cocos&Musat ar putea baga in expozitie si daca zboara cu gutani.

 37. care ar fi explicati celor ce zboara loturi foarte mari, peste 100 de bucati de nu vor sa plateasca la bucata ci pe tot lotul.
  deci au bani sa cumpere porumbei, macare, vaccinuri, tratamente, cipuri, etc…..dar se zgarcesc la plata zborurilor( e mai mult ipocrizie din partea lor).
  daca se plateste la tot lotul, unu care zboara maxim 30-40 de bucati trebuie sa plateasca 400-500ron, iar cei care zboara peste 100 de bucati(nu conteaza nr) platesc 700-800ron.
  daca s-ar plati la bucata, diferenta intre cei care zboara loturi mici si cei cu loturi mari ar fi uriasa.
  daca tot ai bani sa cresti sute de porumbei, atunci scoate si multi bani din buzunar pt zboruri de ce te zgarcesti.
  concurenta REALA sunt concursurile cu foarte multi crescatori, dar cu loturi mici de porumbei(maxim 40-50 porumbei).

 38. Daca se va limita si la noi in Romania numarul de porumbei, centrele de imbarcare mici, cu putini membrii si dezavantajati ca si pozitionare vor avea de suferit. De cele mai multe ori luam punctajele de pe centrul de imbarcare. Dar daca va scadea numarul de porumbei cu care se poate participa, automat punctajele vor fi mai mari.
  O alta consecinta negativa ar fi aceea ca centrul de imbarcare s-ar desfiinta mult mai repede. Iar pentru a merge la cel mai apropiat centru de imbarcare, eu personal, fac ~ 60 km.
  Cat priveste rezultatele pot sa va spun ca in 2011,2012 si 2013 am concurat la maturi cu 30-35 porumbei. Iar in 2015 cu 74. Rezultatele au fost excelente in 2011,2012,2013, nu si in 2015.
  Pentru a face rezultate uimitoare ai nevoie doar de 1 porumbel de exceptie.

 39. Inca un motiv in plus, o regula care omoara pasiunea. Si asa e complicat, mereu complicam lucrurile. Din pynctul meu de vedere 1 sansa = 1 porumbel. E ca la loto…bilete mulre sanse multe. Cred ca cel care porneste din start cu ideea de a deveni campion nu se simte bine in pielea lui. Nici eu nu inteleg crescatorii cu sute de porumbei dar ma bucur foarte mult ca inca exista. Ca sa te distrezi iti trebuiesc maxim 30 de porumbei. Ca sa contezi trebuiesc 50 – 60

 40. Ajung sa cred ca mediul columbofil este creat din cetatenii cu cel mic nivel de inteligenta ! Cum sa compari frate un concurs cu porumbeii cu o extragere loto,?!?!ce minte poti sa ai ?!? Apoi atunci nu mai pregatim, nu mai achizitionam porumbei, nimic , doar angajam cat mai multi ,si suntem favoriti la campionatul national! In columbofilie e vorba doar de valoare si nimic mai mult. Nimic nu impiedica cel mai bun porumbel al meu sa i bata pe cei 200 ai vecinului !

 41. Este normal ca cel care are 100 de porumbei la lotul de zbor sa ii poata zbura pe toti. Sansele nu sunt date de numarul de porumbei detinuti ci de valoarea porumbeilor si a crescatorului. Personal incep zborurile cu maxim 40 de porumbei si din anul 2013 pana in prezent am reusit sa obtin 22 de cupe judetene dintre care 9 cupe de locul 1. Si ca sa sintetizez si mai bine ideea ca nu conteaza numarul de porumbei angajati anul acesta am angajat la etapele de fond doar 5 porumbei si la final am obtinut locul 3 fond judetean crescatori, locul 7 fond palm porumbel, la primul fond locul 2 crescatori pe judet iar la ultimul fond locul 1 pe 5 judete crescator.De asemenea cupele sunt luate la categoriile viteza, as, demifond,general si fond.
  Tot ceea ce am enumerat mai sus sunt rezultate personale obtinute in cadrul judetului Alba si v-am prezentat aceste rezultate doar pentru a evidentia faptul ca nu conteaza numarul de porumbei angajati.

 42. cea mai idioata propunere posibila. si toti frustratii care nu au rezultate au gasit imediat explicatia,nu au rezultate pentru ca au altii mai multi porumbei :)
  hai sa dau si un exemplu poate inteleg si toti cei cu mintea odihnita:
  -concurs cu 100 de crescatori fiecare cu cate 40 de porumbei=4000porumbei in concurs
  -concurs cu 40 de crescatori fiecare cu cate 100 de porumbei=4000porumbei in concurs
  acum spuneti-mi voi care e diferenta intre locul 1 de la primul concurs si locul 1 de la al doilea concurs??? scoti capul mai usor ?

  mai degraba un rahat de masura ca asta ar avantaja anumite judete ca Prahova si Bucuresti(exemple aleatorii) unde sunt multi crescatori si ar aduna oricum multi porumbei ca sa poata face punctaje. Dar de exemplu la judetele cu numeric mai mic de crescatori daca le limitezi si nr de porumbei s-au lins pe bot de punctaje bune.

  si o alta idiotenie pe care am auzito aici: la viteza nu ai cum sa scoti capul daca nu ai multi porumbei…wow…tare asta!!! adica la maraton mai scoti capul dar la viteza e imposibil!!! la viteza oricum pe langa porumbeii cu adevarat buni mai claseaza,uneori chiar in fata, si tot felul de ciurucuri care pur si simplu doar au conditie fizica si tin stolul,si daca mai si intra repede si cu un mic avantaj de la corectie…asta e.
  La maraton concurezi doar cu spuma care a ramas dupa ce s-au cernut porumbeii la concursurile de viteza si demifond.asa ca ciocu mic ca ce usor e sa fi mare maratonist.

  si voi astia care toti dati exemplu cu Bucurestiul, mai usor tata, in Bucuresti in afara de cativa(pana in 10) crescatori restul sunteti de pluton, pe plan national sunteti umbre, mai moale tata cu pretentiile astea de mentori.

  si concret ca sa inteleaga toti. mari campioni ai Romaniei care nu bat prin numar,bat prin calitate: Cobzaru Daniel, Preda Gheorghe,Moise Dinu, Vasiliu Mihai…

 43. @andrei: vezi sa nu iti plesneasca vreo vena, esti cam nervos.

  Diferenta dintre locul 1 jucat de 40 sau 100 de crescatori e ca locul 1 din 100 de crescatori e mai valoros.

 44. Cu respect domnilor, vin si-mi spun si eu parerea in urma citirii comentariilor dumneavoastra. Imi voi expune parerea in ordine cronologica si anume:
  1-ar fi o prostie sa limitam porumbeii la 40 de bucati
  2-crescatorii cu sute de porumbei, asa zisi fermieri sunt bineveniti, si stiti de ce? Sa va spun:
  a-acestia joaca la ghici, nau treaba cu stiinta, vorba lui Lapusneanu ” …… dar multi” la porumbei fac referinta
  b-joaca numar mare pt vanzari, si anume in momentul in care incepi sezonul cu 100-200 de zburatori, trebuie sa fii foarte mediocru, ca sa nu ai in top 10-20 pe concurs la fiecare etapa, ceea ce face pe cei care nu stiu citi un clasament sa exclame: OAU la-i vazut pe cutare iara-i acolo, da, e acolo dar cu alt porumbel. Alt ex X la maraton angajez 5 pasari vecinul meu 56 spunetimi care in mod normal va avea mai multi clasati? ai vazut ce bun e ? cati a clasat, cati? 10, da 10 din 56 iar celalalt 5 care-i mai bun? cel cu 10 pt multi credetima, cunosc gandirea multora
  c- mi se pare scuza cea mai penibila la desigilari in momentul in care auzi afirmatia: e greu sa faci echipa din 100, e mult mai simplu pt cel cu 5. Penibila, oare de ce echipele mari gen Barcelona au 50-60 de jucatori, stiti de ce ca sa aiba de unde alege fratilor, cu cat ai mai mare aria de selectie esti mai puternic, in cazul in care esti “artist” in columbofilie iar de esti fermier asta-i …
  3- personal evit fermele
  4- prefer crescatoriile mici, cu zburatori putini, inruditi intre ei
  5 -prefer crescatoriile in care gasesti 5-10 perechi, in care sa se gaseasca 4-5 bucati care sa fie inruditi intre ei, sa nu fiu inteles gresit; am 5 ardeni, ce ardeni frate, astea-s povesti de vanzare, cand a murit Arden fratilor? dupa ce ati gasit raspunsul, cred ca va veti intreba: cat sange de arden au ardeni mei? Aici fac referire la inruditi: frati, unchi, parinti, verisori. Da, si doresc ca-n aceste cupluri de matca sa fie fii direct din porumbei OLIMPICI, sange bun sanse mai mari.
  6- cred ca poti sa joci cu porumbei putini, si sa castigi tot desi e greu totusi se poate, ca de obicei vin inaintea domniilor voastre cu lucruri pipaibile nu povesti de Ion Creanga :)
  -in acest an la prima etapa a-m inceput cu 36 de porumbei cu dorinta de a aborda toate categoriile, si bineinteles de-a si castiga unele, la finele sezonului trag linie si am reusit:
  a-cel mai bun porumbel la viteza pe asociatie
  b-cel mai bun porumbel demifond asociatie
  c-cel mai bun porumbel general asociatie
  d-cel mai bun porumbel fond asociatie
  e-cel mai bun porumbel as spid centru Oradea si locul 2 pe asociatie
  f-cel mai bun porumbel la As Maraton centru Oradea si locul 4 pe asociatie
  g-loc 2 asociatie maraton national
  + alte titluri de campion crescator pe asociatie
  +vreo 4 cupe la nivel de zona
  +cupa la nivel national
  -deci domnilor se poate, dar cu conditia sa “manci” columbofilie pe paine, sa fii dedicat in totalitate, si sa faci columbofilie 12 luni pe an, nu doar cele 3 cat e sezonul. Sezonul 2016 a inceput chiar in momentul in care sa desigilat ultima etapa de 2015
  Ps- personal consider ca cel mai bun crescator din Bucurest e de departe d-l Cocos la acest crescator e stiinta domnilor, urmariti etapele din Bucuresti, fac referire la acest oras deoarece unul dintre cei din primele com dadea ex Bucurestiul si nr de pasari.
  Asta-i parerea mea si nu neaparat, e si cea mai buna.
  Cu respect Ionut Lucaci

 45. @porumbei.ro
  stai linistit ca nu-mi plezneste nimic.
  dar te rog imi explici si mie cum ai dedus tu ca locul 1 din 100 de crescatori e mai valoros?

  zboara crescatorii sau pasarile?sau ia cazul tau personal,daca e sa alegi un nr de porumbei dintr toti porumbeii tai aiimpresia ca i-ai ales pe cei mai buni? daca tu ii stii asa bine de cand sunt pui caresunt prosti si care sunt destepti de ce ii mai pastrezi pe cei prosti?

  sau cum ar fi de exemplu in concursul de genul cum e propunerea asta,bagi cati vrei dar conteaza in clasament doar 40 nominalizati….sa zicem ca ar fi un concurs de genul asta…Si daca primele 200 de locuri reale sunt luate de porumbei din aia outsideri nenominalizati, in ce fel mai reflecta clasamentul ala realitatea?
  si nu vreau sa rascolesc o problema veche dar ceva asemanator e la ucpr-ul vostru unde se iau in calcul la clasament porumbeii zburati fara ceas,desi niciodata nu o sa stiti daca locul 1 ala din clasamentul vostru e cu adevarat locul 1.

  si concluzia clara e LOCUL 1 E NUMAI UNUL. nu trebuie sa ai 500 de porumbei ca sa fi campion,trebuie sa ai un singur porumbel,pe ala campion ,intelegi asta?:)

  si stai sa vezi un exemplu si mai clar,l-am uitat in prima postare. era un copil pe la galati nu stiu ce s-a mai ales de el ca nu l-am mai vazut prin clasamente,poate s-a lasat de porumbei…nu stiu nimic. Dar acum 2-3 ani,mi se pare ca la Craiova in expozitie , a avut 3 porumbei in expozitia nationala. Si a inceput zborurile cu 5 porumbei. Acum ai inteles ce importanta are numarul de porumbei ca sansa de castig?

 46. @andrei: si tatuca Ad Schaerlaeckens spune acest lucru in mai multe articole.

  La noi pleaca la etapa tot lotul sa nu stea acasa… pe afara multi trimit doar porumbeii care se bat pentru locul 1, confirmati deja ca buni zburatori si in forma maxima. Castigatorul locului 1 din 500 porumbei angajati de 100 crescatori (unde toti au bagat spuma) e mai valoros decat locul 1 din 500 porumbei unde doar 20 de crescatori joaca si si-au bagat tot cotetul, tardivi, pripasiti, bolnavi si toate giurumelele.

  Cu cat ai lot mai mic, cu atat trebuie sa fii mai sever in selectie, si exact asta fac si crescatorii romani pe care ii dai exemplu. Eu nu am mari pretentii pentru ca nu sunt in stare sa elimin pasari care nu merita, am inceput cu multi si am avut printre ei tardivi si panarame care pana la 2 ani nu au facut mai nimic… sunt convins ca asa ceva nu vei gasi in cotetele celor care incep sezonul cu lot mic.

  Avantajul loturilor mari? In special la palmarese… in fiecare an diverse piedici iti taie din lot: rapitoare, boli, catastrofe, caderi de forma care duc la ratarea normei, etc. Daca tu pleci cu 5 porumbei si altul cu 50, la palmares de la 2-3 ani in sus, sansele tale fata de el sunt mult mai mici. Din locul 1 la an sau locul 20 palmares 3 ani il prefer oricand pe cel cu palmares. Aici depinde de preferinte… eu unul apreciez foarte mult porumbeii care au palmarese de la 2-3 ani in sus. In sportul asta e o vorba… e usor sa fii campion, e mai greu sa te mentii. Si inca ceva: toti porniti de la ideea ca cei cu loturi mari au in mare parte porumbei prosti. Nu e chiar asa.

  Faptul ca se iau in clasament porumbei care nu au fost bagati in ceas nu mi se pare corect, nici macar nu inteleg cum de e posibil sa se mentina asa anomalie.

 47. @porumbei.ro
  despre Ad Scherlakens asta nici nu are rost sa mai vorbim,e expirat de mult, un personaj pitoresc in peisajul columbofil. Genul care trateaza totul natural,cu usturoiul lui si bla bla…daca il mai vezi ve nea Ad prin vreun clasament pe undeva sa mi-l arati si mie ca poate imi schimb parerea;)

  cat despre minunatii aia de crescatori belgieni care zboara numai spuma…numai porumbei in forma maxima….reclama multa te rog sa ma crezi. de fapt fiecare baga cat il tine punga ca pe acolo cred ca se plateste la bucata.cel putin in anglia iti spun sigur ca se plateste la bucata.
  Si sincer eu personal consider si rezultatele belgienilor si olandezilor mult prea mediatizate ca sa ia si ei un ban pe pasari. Daca te uiti la marii importatori din Romania care au adus numai super-krak si alte turbo reactoare din astea,plus ca beneficiaza si de suportul acestor ”mari specialisti” cum ii vezi tu(isi fac vizite reciproce,sfaturi,voliere luxoase…) ,deci acesti mari importatori cand dau piept cu ”mioriticii” vad ca nu misca in front. Ii bate un nea cu voliera pe bloc sau in fundul curtii .
  asa ca nu mai fi chiar asa impresionat de baloanele astea colorate de vedete belgiene.

  ideea e ca normal ar trebui sa se plateasca la bucata,nu la total si nici macar la pachete(gen pana in 20 de pasari, intre 20-40…) pentru ca de fapt se plateste transportul pasarilor si nu e normal ca unul cu 20-30 porumbei sa plateasca la fel cu unul cu 200. atata tot. in rest cu cat mai multe pasari in concurs cu atat mai bine,asta inseamna concurenta.

 48. Se poate limita numarul de porumbei la 30 dar sa ai posibilitatea sa zbori 2 ori mai multe echipe de cate 30, Clasamentul se va face pe echipa,deci toata lumea are sanse mai egale, plata de transport sa se faca tot pe echipa

 49. O idee foooarte buna, dar n o sa se intample la noi. Deja cer 7_8 lei acum pt pasare, in conditiile in care se strang 2000_3000 porumbei, cu crescatorii care bag 150_200 unul singur, daca s,ar limita nr porumbeilor imbarcati nu s,ar strange 10000 , ar urca astia pretul la 10_15 lei de pasare, cine ar mai cincura?? Si se vaita ca tinerii fug de sportul asta. Cu asa incurajare e normal.

 50. Care e diferenta dintre cei care nu baga in ceas de la UCP si cei care baga un porumbel in ceas la o ora dupa incheierea concursului la FCPR, doar ca sa i se ia porumbeii in clasament. Asta vorbind de viteza si demifond. Nu stiu daca exista crescator la UCP care nu baga in ceas la fond sau in special la maraton. Asa ca mai usor cu macaneala. Iar pentru cei care vor sa plateasca cei cu porumbei multi si distractia celor care vin cu 3 porumbei(daca toti crescatorii ar zbura 5 porumbei si ar plati la bucata, cam cat ar costa distractia?) sa inteleaga ca plata transportatorilor se face la km si nu la kg;asa ca roata se invarte la acelasi pret si pentru ala cu 3 porumbei si pentru cel cu 300.Consider ca cei care angajeaza multi porumbei depun oricum un efort financiar sa-i intretina,iar pe spinarea majoritatii acestor crescatori claseaza cei cu loturi mai mici si mai bine consolidate. Dar,din pacate, la romani capra vecinului e inamicul nr 1.Daca mergeti 3 prieteni la un antrenament comun cu masina unuia dintre voi cu porumbeii la 150 km cum platiti : la bucata sau la grila, ca poate unul are 30 de buc altul 60 si altul 110.Nu stiu daca isi va mai reveni poporul asta!

 51. SALUT!ANUL ACESTA AM ZBURAT PT PRIMA OARA PORUMBEII PT CA SUNT INCEPATOR,AM INCEPUT CU VREO 30 DIN CARE MAI MULTI TARDIVI.LA ETAPA NATIONALA SILAGALYS NATIONAL MAI AVAND F PUTINI M AM PREZENTAT CU 2 PORUMBEI.REZULATUL ?? LOCUL 1 PE ZONA 2 SI LOCUL 1 PE CENTRU ROMAN 1032 KM CU O FEMELA DIN 2014! BINENTELES TOTI COLEGII AU SPUS CA E O MINUNE,SI EU CRED LA FEL! CONCLUZIA??ORICE E POSIBIL CAND ITI IUBESTI PORUMBEIII!

 52. Avem si noi in tarisoara noastra echivalentul lui Ad Scherlakens pe nume Carmazan Ioan.

  Daca tu-mi spui ca ai ceva concret de invatat de la Ioan Carmazan din acele video interviuri eu maine ma apuc de crescut hamsteri.

  Nu stiu , la modul cel mai serios, de ce-l tot citati pe acest Ad Scherlakens??? In anul 1996 , cand a descoperit antibioticele, a facut ravagii in clasament cu puii , toamna. In urmatorul an nu a mai facut nimic dar nici nu s-a mai atins de antibiotice.

  Ad Scherlakens = maistru’ Carmazan Ioan al Belgiei
  maistru’ Carmazan Ioan = Ad Scherlakens de Romania

  Cand am sa-i vad pe Cocos Petrica, Marius Andrei, Chicheanu H., Stanescu + D., Olteanu Cosmin, etc. ca umplu toata ziua netul cu povesti de adormit copiii, doar atunci am sa cred o iota din ce spune Carmazan Ioan sau Ad Scherlakens.

 53. @52 UCP-istul
  daca tu crezi ca romanii sunt mai destepti ca platesc la gramada ”roata se invarte la acelasi pret si pentru ala cu 3 porumbei si pentru cel cu 300” atunci si tu daca mergi cu autobuzul si e cumva gol plateste tu biletele pt tot autobuzul , ca doar ai dreptate, roata se invarte la acelasi pret.
  in definitiv transportatorul cere o suma,sa zicem X, si acest X se imparte cum decid membrii pe transportator nu il intereseaza cum vin banii ca doar vorba ta,roata tot la fel se invarte. Problema e ca 300 de porumbei ocupa mai mult spatiu in masina decat 30,si ar fi normal sa plateasca mai mult.
  Si foarte misto ultima ta replica ”Nu stiu daca isi va mai reveni poporul asta!” ,mai da cum descoperi tu cucu” dupa ce tai padurea!!! Inseamna ca prostii astia de englezi sunt dusi cu pluta,nici ei nu si-au revenit inca doar de aia platesc fix la bucata :)
  oricum sunt convins ca tu esti un crescator cu multe pasari deci n-am cum sa-ti schimb ideile, mai ales ca vad ca esti convins si ca altii claseaza ”pe spinarea majoritatii” crescatorilor cu multi porumbei. Dar ai tai claseaza doar pe spinarea lor?

 54. Buna!

  Din comentariile multor persoane se deduce ca se citeste printre randuri, de aici si multe comentarii pe langa subiect.
  La comentariul anterior, am explicat ce inseamna limitarea la 30-40 porumbei de crescator pentru rezultatele oficiale. Acest lucru, repet, nu impiedica pe nimeni sa angajeze oricati porumbei vrea. Una dintre problemele semnalate e aceea a porumbelului As pe diferite categorii. Acesta ar putea fi in afara echipei de porumbei, de aceea rezultatele oficiale la aceasta categorie se va lua ca si pana acum, indiferent daca porumbelul care face Categoria As este sau nu din echipa.
  Nu mai faceti comparatie cu Romania, concurenta din Olanda sau Belgia nu se compara cu cea din Romania, din pacate pentru noi.
  Deasemenea ar fi bine sa nu terfelim numele unor crescatori care au facut istorie in acest sport, mai bine ar fi sa te interesezi de rezultatele lor recente, in speta alea care sunt la nivel local sau provinciale. Rezultatele la nivel national sunt asemanatoare cu cele de la noi, se compara puncte, nu porumbei. Majoritatea bastinasilor stiu de unde sa-si procure porumbei de viteza, demifond , fond sau maraton. Pentru straini exista reclama si preturi pe masura; doar norocul te salveaza.

  Numai bine!

 55. La noi este asa:
  -250 € ptr 13 zboruri ptr maturi +5zboruri cu puii indiferent de nr de por
  -125€ ptr 13 zboruri+5zboruri cu puii +40 cent pe porumbel

 56. Ce dreptate ai!Bun exemplu cu autobuzul. Eu am vorbit de km si nu kg. Daca eu am 150 de kg si merg cu autobuzul si tu ai 50 ce trebuie sa fac, sa-mi iau 3 bilete?Oricum autobuzul merge atat plin cat si cu cativa pasageri, daca are o ruta prestabilita.Revenind la porumbei: cati din cei care incep cu cativa porumbei ajung la finalul sezonului cu ei?Zburand pana la capat ajutand si ceilalti colegi din club. Cand vreodata cel cu 300(e o cifra aleatorie, nu stiu daca exista cineva care zboara nr. asta) va clasa pe spinarea unuia cu 10 bucati, ca sa nu zic 3?Aici in Romanica se zboara pentru puncte, nu pentru locul 1 ca in vest unde probabil te afli, asa ca daca sunt porumbei putini vei face puncte pe masura si implicit norme la fel.Oricum daca ai avea experienta in sportul asta ti-ai da seama ca poti avea un lot imens,dar daca ai mai mult de 2-3 porumbei buni intr-un sezon la o categorie, nu vei face nimic deoarece isi vor fura punctele unii la altii.Eu am zburat atat cu lot mic cat si cu mare si crede-ma ca e mult mai usoara si mult mai rentabila prima situatie. In alta ordine de idei, daca toti vin cu nr mic si nu poti face centru, cat te va costa sa mergi la zeci de km sa imbarci in alta parte?Aceasta problema fiind foarte stringenta la cluburile mici.La voi in Anglia poate puteti imbarca oriunde , oricand si orice nr de porumbei, indiferent cati membri sunteti.Ma bucur sa aud ca macar englezii nu trebuie sa-si faca griji pentru caprele lor.Apropos, daca inca tu cauti cucu, s-ar putea sa nu vezi padurea in care se afla, din cauza copacilor.

 57. @andrei comentariu 55, jos palaria pt ce ai scris. absolut logic tot ce ai scris.
  se pare ca @UCP-istul de la coment 58 tot nu pricepe (“Problema e ca 300 de porumbei ocupa mai mult spatiu in masina decat 30,si ar fi normal sa plateasca mai mult), ce vrea andrei sa-i explice, si la faza cu autobuzul si la porumbei, e vb de nr, nu de km sau kg. Bai UCP-istul, nr arata ca se ocupa mai mult spatiu. deci, daca tu daca ai 150 kg, ocupi spatiu cat 5 pers, hai ca asta e tare, poate ocupi spatiu cat 2 pers evenyual :)))
  E ca si cum ai bani sa-ti iei bentley, dar esti mult prea ipocrit si zgarcit ca e benzina prea scumpa si consuma mult masina, asa ca-i pui instatlatie de gpl
  poate are o explicatie logica sa ne ofere @UCP-istul la urmatoarea intrebare:
  Ai muuulti bani, dai mii de euro pe porumbei, mancare, tratamente, cipuri, dar devi ipocrit si zgarcit cand e vb sa platesti zborurile la bucata? De ce? La cat cheltui cu sute de porumbei pe care ii cresti, te fac pe tine 1600 ron, in cazul in care zbori 200 de porumbei si platesti pe bucata 8r0n
  sa zicem ca asta pt zborurile in tara, in exterior pt un nr de 40-50 de bucati sa zicem ca ar mai fi 500 ron, deci total vreo 2000-2500 ron, cand tu ai cheltuit infinit mai multi bani cu porumbei. Ipocrizia celor care zboara loturi mari si vb sa plateasca doar la gramada, nu are limite!
  pe aia care zboara loturi mari, ii obliga cineva sa zboare atati de multi, e alegerea fiecaruia cati vrea sa zboare, dar scoate frate si banul sa platesti mult daca zbori muti.

 58. Multumesc Lucky 777. Sa o saluti pe mama ta din partea mea.

 59. Cata dreptate are Vlad Fildan si nici nu-l cunosc ,nu suntem aceeasi persoana si nici nu l-am pus eu sa scrie,cum vad ca se practica la unii!Inteleg ,e vorba tot de capre. Cred ca nu are rost sa continui.Important e ca exista crescatori buni care concureaza cu lot mic cat si altii care o fac la fel cu nr mare. Si mai exista altii care cauta motive pentru insuccesul lor. Ma retrag. Sa fiti sanatosi,atat voi cat si porumbeii vostri, indiferent de numeric.

 60. Nu mai am ce comenta , domnul Ionut Lucaci a spus totul ! Respectele mele pentru cele spuse , totul este realitate .
  NU E UN LUCRU BENEFIC DELOC !!!
  daca nea ‘ Ad a spus ca asa e bine… romanul , nu gandeste doar vorbeste ;)

 61. daca as avea de ales intre

  locul 1 din 1600 po, 40 de crescatori

  si

  locul 1 din 1600 po, 20 de crescatori

  oare ce as alege!?

  evident as alege prima varianta si nu pentru ca asa a spus Ad, ci pentru ca eu gandesc. e drept ca nu toti avem aceleasi pareri si ar fi destul de greu intr-o tara in care predomina dorinta de lux, de prostie etc.

  probabil nu toti au inteles ce a vrut sa spuna porumbei.ro. ala care zboara 100, 150 in proportie de 50% din ei sunt porumbei care nu sunt in forma din diferite motive si asta se intampla la majoritatea celor care zboara cifre d-astea. deci cei 40 de porumbei ajung sa se bata pentru clasament cu mult mai putini porumbei. sansele tale cresc. (lucru convenabil pentru cei care zboara putini si vor sa se vada).
  dar daca sunt 40 de crescatori fiecare cu 40 de porumbei, sansele lor scad considerabil. punctez ca fiecare a pus in joc cei mai buni din cei mai buni.

  voi ce varianta alegeti?

  1?
  sau
  2?

  raspundeti cu 1 sau 2 si asa vom vedea defierenta.

 62. Toata lumea are treaba cu numarul de crescatori,sa nu uitam ca pot fi cluburi cu 100 de membri si fara a avea un super columbofil cu rezultate nationale acolo la ei in club si in acelasi timp pot exista cluburi cu 20 de membri unde sa fie 2 sau 3 campioni nationali plus alti crescatori de top …asta face diferenta de valoare nu locul 1 din nu stiu ce numar de porumbei sau din cati crescatori.

 63. Columbofililia e una, gandirea ,scrierea, sau vorbitul sunt altceva.
  Daca va uitati un pic pe forumui, sau grupuri de feisbuc pe teme columbofule, versus ce tema vreti voi: caini, masini, pesti, mama si copilul, prostituate, orice, nu ai cum sa nu constati ca cei mai agramati si lipsiti de logica se inghesuie in zona columbofila.
  Daca veti intelege asta, nu trebuie sa va mai mire de ce sunt ovationati cei ca Tunduc care posta agramat pe forumuri, sau Cocos care pentru o cuvantare la un minut citea o hartie pregatita de acasa si huliti cei ca Ad Schaerlaeckens, sau, pastrand proportiile Carmazan.

 64. Eu zic ca Ad Schaerlaeckens a gresit putin in detalii

  30 – 40 de porumbei pe boxa ( compartiment )

  ai 10 compartimente

  = 300 – 400 porumbei

  eee – asa da , mai merge !

 65. Nu sunt pentru limitarea nr. de porumbei din lotul de zbor dar sunt de acord cu PLATA per porumbel din lotul de zbor ,fiindca asa o sa mai avem columbofili noi in randurile noastre!Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *