Voi lăsa pozele să vorbească de la sine. Eu mai adaug că problema a apărut la aproape toți porumbeii (2 au scăpat deocamdată). De asemenea, le-am făcut tratament preventiv pentru paraziții interni și externi acum aproape 2 săptămâni. Vreo cauză posibilă? Poate degenera?
Se poate să le apară de la faptul că pereții hrănitoarei sunt prea înalți, din cauză că se întind și se freacă de margini? Nu au probleme la mâncat, băut, zburat etc. Multumesc anticipat.
Vlad
Ar putea sa fie favus produs de achorion galbinae se trateaza prin badijonare cu alcool iodat.
Mancatoarea, mai mult ca sigur.
Salut te asigur ca problema e de la hranitorile pt. minerale daca sunt din plastic asa se intampla se ia penele de pe gat din cauza ca sunt inalte si adanci.Si eu am avut aceeasi problema cauta un hranitor din lemn;) si ai rezolvat problema. Te salut
Este din cauza la hranitoare..si eu am patit
Si ai mei au asa datorita faptului ca se intind cu gatul in hranitoarea pentru grit si exact acolo se freaca penele….poate fii si la tine aceeasi varianta daca ai vreun fel de hranitoare in care baga pasarile capul..
suta la suta de la hranitoare,am patit la fel in special la cei de la matca care mananca mai lacom,nici vorba de paraziti
100 % Hranitoarele sau Adapatorile !
Bafta!
este de la adapatoare …e prea inalta
Este ciuperca trebuie sa dai cu Dermatol
corect ai raspuns com 1:)
De la hranitoare?am mai vazut
Sa stii ca aceeasi problema o am si eu , si pana acum banuiam ca ar fi de la plasa rabitz. Se zbat cand ma vad ca vin (ajung doar o data pe zii la ei) , sa le dau mancare. Dar cand ai adus vorba de hranitori innalte , tind sa cred ca si la mine e acceasi problema, si eu am hranitorile facute dintr-un pal de 8 cm innaltime.
de la hranitore sigur si ai mei patesc la fel
Probabil paduchi,dar chiar daca i-ai tratat,penajul se va reface dupa naparlire. Ar mai putea fi vorba de carente minerale sau stres daca sunt prea aglomerati. Totusi paduchii, cred ca au fost principala cauza.
Eu am vazut la cineva un galatean, care are capul complet “chel “, printre alti 100 de porumbei, care nu au nimic, toti mananca si beau din aceleasi hranitori si aceleasi adapatori, acelasi tip de mancare si grit, etc. Este foarte curios……….
Chiar nu va înțeleg mă oameni buni de ce comentați în neștiință de cauza.În acest subiect este vorbă de favus, nici de cum din cauza adăpătorii sau hrănitorii.Nu ii foarte grav.Se vor smulge cotoarele roase cu o penseta, iar apoi se va aplica Evomec, 2 picaturi in zona unde au fost smulse penele și se va rezolva problema.
nu mai bateti campii cu hranitorile ,au fost vreo 4 sau 5 articole despre dermatoza asta pe porumbei.ro da-i cu ce a zis com.9 sau cu iod.
eu nu as zice ca e de la hranitoare suta la suta,si eu am un mascul la care ii lipseste penajul in acea zona,am observat de vreo 4 zile, daca ar fii de la hranitoare ar avea toti aceasta problema,in plus follosesc aceiasi hranitoare si vas de grit de aproape 2 ani,dc pana acum nu a aparut problema asta?
SINGAMOZA – o parazitoză gravă a păsărilor
Singamoza este o boală parazitară a aparatului respirator al păsărilor. Ea este specifică păsărilor crescute în gospodăriile populaţiei, fiind cauzată de viermi rotunzi, de culoare roşie, din familia Syngamidae. Din acest motiv, singamoza mai poartă denumirea de viermii roşii ai gâtului.
Localizare şi sursele de contaminare
Aceşti viermi (Syngamus trachea) se localizează în traheea galinaceelor domestice (găină, curcă, păun), dar şi la cele sălbatice, mai ales la fazani.
La galinacee, masculul şi femela parazitului stau în permanenţă cuplaţi, sub forma literei Y. Aceştia se fixează cu ajutorul capsulei bucale de mucoasa traheală, se hrănesc cu sânge şi produc leziuni la acest nivel. Femelele parazitului elimină ouă, care ajung în mediul exterior fie prin excrementele păsărilor bolnave sau purtătoare, fie prin strănut.
Ouăle contaminează adăposturile, furajele, iarba sau ajung în corpul anumitor nevertebrate cum ar fi melcii, larvele de muşte şi în special râmele care constituie rezervoare de paraziţi. Păsările se pot contamina pe cale orală fie direct, ingerând ouăle sau larvele de parazit care se găsesc pe iarbă, fie indirect, prin ingerarea râmelor sau a altor nevertebrate infestate cu ouă de paraziţi.
Păsările adulte sunt purtătoare de paraziţi şi reprezintă o sursă de contaminare pentru tineret. Păsările sălbatice reprezintă, de asemenea, o sursă de infestaţie pentru păsările domestice.
Evoluţia bolii
Singamoza apare în sezonul călduros, în fiecare an, în gospodăriile cu condiţii necorespunzătoare de alimentaţie şi igienă, fiind prezentă la păsările subnutrite, cu hipovitaminoze, crescute în adăposturi neigienice, aglomerate. Boala evoluează mai grav la puii de 3-4 săptămâni, dar şi peste această vârstă (2-3 luni), dacă condiţiile de igienă şi alimentaţie sunt necorespunzătoare.
Boala se caracterizează prin dificultate în respiraţie, puii stau în permanenţă cu ciocul deschis, plin cu mucus, prezintă respiraţie accelerată şi zgomotoasă, tuse puternică şi bruscă.
Păsările slăbesc, sunt anemice, iar moartea se poate produce prin asfixie.
Diagnosticul prezumtiv se pune pe semnele clinice: tuse, tendinţă de asfixie, ciocul deschis în permanenţă. Diagnosticul de certitudine se pune în laborator, unde se face diferenţierea faţă de alte boli cu semne clinice respiratorii: laringotraheita infecţioasă, bronşita infecţioasă, micoplasmoza, coriza infecţioasă, aspergiloza şi altele.
Profilaxia
Aceasta constă în primul rând în deparazitarea internă a tuturor păsărilor din gospodărie (primăvara şi toamna) cu ROMBENDAZOL F, menţinerea igienei în adăposturi şi deparazitarea acestora cu soluţii insecticide ca ROMPARASECT 5% sau ROMPARASECT FORTE. Creşterea, pe cât posibil, a tineretului aviar separat de păsările adulte şi izolat de curci. Pentru creşterea rezistenţei generale la tineret se va asigura o alimentaţie corespunzătoare sub aspect cantitativ şi calitativ.
În cazul apariţiei bolii într-o gospodărie, tratamentul se face la întreg efectivul de păsări cu ROMBENDAZOL F, iar la puii cu semne clinice grave se recomandă să li se administreze concomitent unul dintre produsele: GALIPROTECT; ROMIGAL; AVIAN PROTECT sau ENROFLOXAROM. Pentru redresarea organismului, se vor administra vitamine şi premixuri vitamino minerale: CPB ROMVAC 3, ROMSTARTER 9+1A, CAVITROM, VITAMINA AD3E etc. Adăposturile se curăţă mecanic săptămânal şi se deparazitează cu aceleaşi soluţii insecticide.
Articolul apartine Dr. Viorica CHIURCIU, medic veterinar
Doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011
un parazit ,paduche,ceva;astrofilus parca se numeste
Pt comentul nr 17 http://birminghamroller.sunphoto.ro/Ciuperca_sau_din_cauza_hranitorii