Desi nu am cabluri prea multe in zona, anual imi venea cate un pui cu picioarele rupte sau sternul facut praf. Anul acesta insa au batut recordul, intr-o singura zi. Intr-o dimineata au disparut si intr-un tarziu s-au intors si desi pareau “din ochi” mai putini nu i-am numarat. Am observat totusi ca vreo 4 din ei schiopatau. Dupa ce i-am inchis, la vreo ora a aparut de sus un pui si cand l-am vazut ca pica pe cotet direct pe burta mi-am dat seama imediat ce s-a intamplat… am reusit sa il prind cu mana: un picior rupt si sternul facut praf. Dupamasa apare alt pui cu o julitura mare pe burta si pasind intr-o parte.
Pe seara a mai aparut unul brazdat in piept si apoi, la scurt timp inca unul cu un picior julit. Am intrat la numaratoare… inca 2 pui foarte reusiti lipseau, probabil loviturile le-au incasat in aripi si… adio. Imi imaginez ca au fost atacati de uliu sau soim intr-o zona cu multe cabluri si au intrat in plina viteza cu stolul intre cabluri… iesind de acolo intregi doar cei mai norocosi. Pana sa ajungi sa ii testezi la zboruri, ii testezi la rapitoare, boli si… cabluri. Frustrant. Aveti astfel de probleme cu cablurile? De rezolvare nu are sens sa intreb pentru ca nu exista. Poate macar prind frica de zona respectiva si nu se mai duc acolo.
Se intampla sa ii prinda si cate o rafala de vant care sa ii bage in cabluri… si de obicei cei din spatele stolului care au o vizibilitate mai redusa sunt cei care platesc pretul. daca ai cabluri in apropiere poti arunca o banda de plastic sau ceva de genu care sa fie mai vizibila…
Am auzit de la columbofil bătrâni ca unii braconieri amplasează în locurile fregventate de porumbei (campuri) un fel de sufă cu arc. Fixează un țăruș în pământ după care atașează arcul și sufăr. Întind sufăr și o țin așa în tensiune pana aterizează porumbeii după care o eliberează. “Toaca” totul în cale.
In cazul asta cea mai buna varianta care a mers la mine a fost sa-i eliberez pe caldurile astea insuportabile ora 4-6 maxim .. dupa 7 se mai racoreste si le vine iar pofta de zbor si pleaca de nebuni, intre 4 si 6 dau cateva ture scurte, pierderi minime si e de ajuns pentru ei zborul asta.
La toamna mai prind experienta si invata sa se fereasca si de rapitori si de cabluri :).
eu am probleme cu firele de medie tensiune. am mai spus asta pe aici. din pacate, rezolvare nu-i.
Eu am probleme cu un stalp de medii unde se aseaza puii si se curentează,anul trecut 8 morți,acum am unul curentat,dar cu siguranța vor mai urma……,
Apropo de porumbei facuti praf. Weekendul trecut in Craiova s.a facut dezinsectie impotriva tantarilor cu un avion dintr.acela cu doua randuri de aripi care in zona mea cu case zbura aproximativ la inaltimea unui bloc cu 4 etaje si era sa imi faca praf tot lotul de zbor pe care abea il lansasem si nu incepuse inca sa ia inaltime. S.au ferit in ultimul moment cu niste eschive in picaj, parca ar fi fost atacati de rapitoare. Din ce am observat, porumbeii nu au perceput avionul ca pe un rapitor de care trebuie sa se fereasca. Au zburat linistiti pana era sa intre in ei, iar dupa ce au scapat si.au continuat zborul in mod normal.
Cred ca genul asta de avioane se mai foloseste si pe camp, la stropitul culturilor.
Ce m.a surprins a fost ca omul s.a dus in porumbei de parca nici nu ar fi fost acolo si cred ca e posibil sa aiba de suferit si avionul daca intra intr.un stol de porumbei.
Com 2 a spus adevărul . Din lovirea de cabluri porumbelul nu are cum să vină acasă cu picioare rupte . Din nefericire pentru noi și porumbei există indivizi care amplasează astfel de capcane acolo unde văd că se adună porumbei nu pentru a-i prinde să-i bage la volieră ci pentru a-i mânca . Trist dar adevărat .
la fel patesc si eu cu puii. am voliera pe bloc si tot timpul am cate un accidentat. anul trecut am avut 7 pui cu picioare rupte si disparuti nu mai zic. am incercat diferite metode de ai lasa afara ba dimineata, ba la pranz, ba spre seara si tot asa. ca o concluzie in zilele cu vant am avut cele mai multe accidentari.
@bogdan: puii abia daca imi coboara rar in curte desi am cotetul pe sol. Nu cred ca pot fi asa tampiti sa coboare “la camp” pe undeva. Am vazut cu ochii mei cum intr-o zi pe vant, au intrat cu viteza intr-un cablu mai mare destul de vizibil, si un pui tot l-a luat in plin, a ajuns acasa cu un picior lovit si julit pe burta.
@pentru toți cititorii : metoda aceasta cu sârmă oțelită răsucită în jurul unui țăruș o știu de la unul care o folosea când era puștan ; când mi-a povestit despre această capcană î-mi venea să-i rup picioarele .
Buna, sper sa ma puteti ajuta. Am in balcon o porumbita care a facut un ou, care acum este pui (aproape 2 saptamani), si astazi am observat ca a m-ai facut un ou. Oul este pe jos in balcon pe niste crengute. Intrebarea mea este: Sa las oul acolo jos sau sa il pun in “cuib” lang pui?
Multumesc mult
Oul trebuie lasat unde au pus crengutele pentru al doilea cuib. Este offtopic aici, spune-mi cand ai citit sa pot sterge.