Salutări tuturor columbofililor! Miercuri, am trăit surpriza ultimilor ani în materie de zboruri. Am dat o fugă la porumbei (100 km) în ideea să mai fac un antrenament, aşa cât să se îngraşe porcul în Ajun! I-am băgat în coş, am ajuns la locul lansării, am deschis capacul şi zvrrr, mai puţin un mascul care anul trecut, la pui, s-a descurcat remarcabil. Cu gândul că e puţin ameţit de drum, îl scot din coş şi deschid palma, să zboare singur. Nici măcar nu a încercat să-şi deschidă aripile, a sărit pe pământ şi a stat nemişcat.

L-am băgat înapoi în portbagaj şi l-am dus acasă. L-am luat la studiat şi am descoperit că nu-şi deschide aripa stângă. La încheietura aripii, nu cea de lângă corp, cealaltă, la palpare simt o umflătură. Acolo, sub piele, are ceea ce arată un cheag de sânge, care se întinde destul de mult pe lungimea aripii (2 cm). E moale si se misca pe sub piele, exact ca orice hematom.

Pentru că am fost ferit de boli grave la porumbei, în ultimul deceniu, habar n-am cum arată nodulii de salmonela, dar din ce am văzut pe net nu arată deloc la fel ca umflătura de pe aripa porumbelului meu. În concluzie, eu merg pe varianta lovirii, dar lansez următoarea întrebare pentru cine a avut neplăcerea să se lovească de boala asta : din fotografii vouă cum vi se pare : lovitură sau boală?

P.S. Porumbeii au toate tratamentele la zi, făcute înainte de împerechere. Porumbelul nu are aripa căzută, o ţine normal, atât doar că se fereşte să o mişte, nu e apatic, ba chiar cântă şi se dă în spectacol, de altfel este unul dintre cei mai agresivi masculi din crescătorie. Umflătura este pe partea inferioară a aripii, pe deasupra nu se vede nimic, d-asta nici nu mi-a sărit în ochi când l-am luat la antrenament. Varianta “rupe-i gâtul!” nu o iau în considerare nici dacă porumbelul ar avea sida veveriţelor. :D Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vânt în pene în noul sezon competiţional!
Nelu