Sfaturi pentru a invatata puii in crescatorie


Buna ziua, ma numesc Catalin si sunt din Curtea de Arges. Ce sfaturi aveti pentru a invata puii de porumbel mai usor si fara batai de cap in crescatorie, deoarece atunci cand ies afara se pierd foarte usor daca se unesc cu alte stoluri sau daca se sperie.

Exista metode de a-i invata mai usor sa nu se pripaseasca prin alte parti?

51 comentarii la “Sfaturi pentru a invatata puii in crescatorie”

  1. Salut,
    este foarte simplu sa ii inveti.

    Ii intarci mai mici 24-25 zile, cand sunt acoperiti sub aripi si au codita de 3-4 degete. La varsata asta ar trebuii doar sa dea din aripi, NU sa se ridice de la podea in zbor.

    Ii intarci seara, ii tii separat 2 zile inchisi, in a 3-a zi ii dai cu mana pe afara, pe sputnic. Ii supraveghezi in tot acest timp cat sunt afara. Cand vrei sa intre in cotet, cu un bat ii ghidezi spre intrarea in crescatorie.

    Repeti procedeul de 2-3 ori si sunt ca si invatati.

    Puii trebuie sa aiba o vizibilitate buna in afara crescatoriei pentru a ii invata mai usor.

    Mult succes!

  2. Este esential ca puii sa iasa la zbor la vremea lor, cand inca nu zboara bine, sa studieze bine imprejurimile cotetului si sa invete sa intre la loc. Unii crescatori ii lasa afara impreuna cu maturii, altii scot puii separat afara.

    Metoda de zbor alaturi de maturi are avantaje si dezavantaje. Cand sunt prea mici si zboara greu, pot fi luati in zbor de pe cotet de maturii care pleaca furtunos in stol cand se sperie de ceva… si daca puii nu zboara bine pot cadea prin vreo curte si ii prind pisicile, sau sunt dusi in zbor departe fara a apuca sa studieze imprejurimile. In schimb daca puii sunt lasati afara fara maturi pana zboara deja binisor si incep sa formeze stol, apoi pot fi scosi cu maturii fara probleme, avantajul fiind ca maturii ii tin mai aproape de casa sau au putere de atractie si siguranta daca se unesc mai multe stoluri.

    Partea proasta este ca se tot amesteca intrand in compartimentele gresite daca sunt scosi impreuna si oricum vor fi mereu generatii noi de pui care abia ies la zbor, asa ca am preferat mereu scosul puilor separati de maturi. Asa cum am descris mai sus am avut mereu problema cu luatul puilor mici pe sus direct in zbor dupa iesire, fara sa isi dea seama ce-i cu ei. Numai puii din prima serie de aceeasi varsta apucau sa studieze bine zona. Chiar daca pleaca de nebuni, se intorc dupa 2-3 zile majoritatea.

    Stiu ca se pot pierde porumbei valorosi cand sunt pui dar mi-au placut cei descurcareti inca de mici. Te unge pe suflet sa vezi un stol de braconier care se chinuie sa iti atraga un pui cu puf pe cap aflat la primele zboruri, si acesta nu se lasa odata cu stolul braconier pe casa, plecand singur catre propria lui casa, desi este cu burta goala. Astfel de caractere merita cultivate in crescatorie. Imi place sa cred ca prin selectie se pot forma astfel de porumbei desi anumite linii prezinta exemplare care se pierd fara nicio explicatie. Am avut pui care dupa ce zburau acasa cateva saptamani dispareau inexeplicabil in stoluri din apropiere, deci fara a se rataci sau cu alte probleme, parca asa le dicta instinctul – mereu acelasi gen de pui din aceeasi linie si numai solzatii dintr-un cuplu care dadea solzat + albastru list la fiecare serie de pui, fara exceptie, cu o precizie de ceas.

    Inca o chestie: pana trec de pana 2-3 cu naparlitul, este bine sa scoti puii la zbor doar dupamasa – seara, pentru ca stau mai aproape de casa. Dimineata au chef nebun de zbor si pleaca foarte departe intalnind multe stoluri straine. Pentru o si mai mare siguranta pot fi scosi cu gusa plina, desi nu o sa mai raspunda la chemari si o sa intre tarziu. Personal am preferat sa-i zbor chiar de dimineata cu gusa goala tocmai pentru selectia la sange. Prefer 5 caractere de otel decat 30 de carpe. :)

  3. pentru inceput incearca sa le dai drumu seara nemancati. asa nu se vor aventura prea departe. nu ii speria sau da dupa ei ca sa se ridice de pe casa. chair dak alti pui de varsta lor zboara deja, nu ii grabi. lasa-i in ritmul lor. nu le da drumul in acelasi timp cu maturii. mai multe eu nu pot spune, las pe cei mai “in varsta”

  4. [b][u]pai si eu am inceput cu puii frate,, am incercat sa ii motivez sa vina acasa, la inceput nu ii speriam, i-am lasat de voia lor cam 2 saptamani,nu ii speriam ,nu ii fugaream,aveam chiar si desert pentru ei..:) le dadea firmituri de paine, pe langa mine,sa ii invat cuminti, incetu cu incetu puii s_au ridicat,au inceput sa deie randament,mai ales ca nu i-am fortat,eu i-am lasat sa mearga la zbor cand au vrut ei,cand s-au simtit im putere,dar din primul lot de pui,cu care am inceput ,au ramas putini,spre surprinderea mea,nu i-am pierdut cand erau pui ci la maturitate[/u][/b]

  5. cum a scris si andrei trebuie sa-i lasi sa se orienteze singuri,sa nui sperii sau sa-i fortezi sa-ti zboare ,ai sansa sa se rataceasca sau sa se intoarca dupa 2-3zile am patito pe pelea mea.

  6. Larai sa iasa singuri din voliera si lasai de capu lor pe afara!

  7. Sfaturi bune ai primit deja.Vreau sa
    incerc o explicatie.In capul puilor se
    confrunta doua lucruri:Instinctul mostenit
    de la columba livia de a se alatura altor stoluri,
    cu fidelitatea pentru casa, dobandita de voiajori
    prin selectie.Daca-ti observi porumbeii vei constata
    ca unii pleaca desi nu s-au ratacit si altii se intorc
    desi s-au ratacit.Asa cu a spus Andrei unele cupluri
    produc mai multi fugitivi decat altele,aici inving genele
    de la stramosii salbatici.Pentru noi sunt mai importanti
    cei care se intorc( cu puf in cap) desi aun zburat
    cu alt stol.Sunt mai promitatori.

  8. Cred ca explicatia la nelamurirea mea este cea data de Felix – instinctul de la stramosi pentru improspatarea sangelui prin alaturarea tinerilor la alte colonii si evitarea consangvinizarii. In mod clar NU ne trebuie acest instinct in crescatorie. :)

  9. Da-le drumul seara……ca unii sa doarma pe afara.
    Ar fi bine ca sa-i scoti tu cu mana cand vezi ca au inceput sa manance singuri, apoi cand o sa iasa singuri si o sa zboare, sa nu le dai drumul prea dimineata pentru ca mai trec unele stoluri de porumbei din alte judete(de la etapele de concurs sau antrenament),si e posibil sa se bage in acel stol,si s-au dus puii. Le poti da drumul dupa ora 10:00. Chiar daca o sa se bage in stolul unui vecin sunt mult mai multe sanse sa se intoarca decat daca s-ar baga in stolurile care participa la un concurs.

  10. O metoda buna este cea aplicata de Wim Muller si anume puii sunt tinuti intr-o voliera deschisa pana la varsta de 2 luni si apoi le da drumul afara. Se pare ca puii au timp suficient sa-si construiasca harta cotetului si a imprejurimilor astfel incat pierderile sunt nesemnificative.

  11. cel mai bine e sa le amenajezi la pui in tarc din rabit si prin ochiurile de plasa studiaza foarte bine imprejurimele :D parerea mea:Dpierderi mai putine:D de preferat doar pui cu zice Andrei:)in rest succes si bafta tuturor:D

  12. Nu mereu din familii proaste apar asemenea indivizi cu instinc de hoinarire.
    Eu tocmai din femela cea mai promitatoare de la reproductie obtin anual asemenea pui, care se duc fara nici un motiv si nu se mai intorc si de obicei puii cei mai promitatori fac aceste surprize neplacute.
    Am intalnit si destul de multe cazuri cand dinrt-un asemenea pui a iesit un porumbel bun. Nu pot explica de ce, cum de fapt multe lucruri raman inexplicabile in comportamentul porumbeilor.
    In legatura cu invatarea puilor, cel mai important este sa nu fie tinuti inchisi pana ce cresc prea mare.

  13. salut cataline din ce zona esti? si eu tot din curtea de arges sunt…..da-le drumul la pui, sunt maricei

  14. Dale drumul seara dar pe stomacul gol timp de 5 zile.Si intrebarea mea ar fi urmatoarea acestia sunt primii tai porumbei sau mai ai altii maturi?Daca ai maturi incearca sa le faci programul acesta:maturii ii zbori doar dimineata de la 7 pana la 1-2,iar puii seara de la ora 5:30pana la 7max pt ca acestia sa nu aibe pe unde sa se duca,iar daca vor ramane pe casa sa nu le faci nimic,vor sta la frig si asa vei afla daca sunt rezistenti.Asa cum a zis si porumbei.ro:”Prefer 5 caractere de otel decat 30 de carpe.”

  15. Foarte bune sfaturi. Anul trecut i-am tinut inchisi pana mai tarziu si cand le-am dat drumul s-au dus. Precizez ca nu mai aveam maturi care sa zboare , anul trecut m-am apucat de crescut porumbei. Anul asta am 10 maturi si ma gandeam daca e bine sa le dau drumul in acelasi timp cu puisorii , sau separat. Am sa incerc sa-i ivat separat sa iasa afara vreo saptamana , apoi cred ca le dau drumul impreuna.

  16. Eu am procedat astfel:am dat drumul afara unui singur matur ca stiam ca de unul singur nu va pleca,iar apoi am dat drumul la puisori si au stat pe langa matur.Cand a intrat maturul in voliera ,au intrat si ei..

  17. La mine masculul hraneste puii mult dupa ce are alte oua, poate chiar pana scoate urmatorii pui. Puii odata iesiti se tin foarte mult dupa tata, am observat la unii porumbei ca au o grija deosebita de puii lor, si zboara dupa ei cand se indeparteaza aducandu-i inapoi. Eu nu am pierdut niciodata pui, fara sa intervin in vreun mod deosebit, dar acestia au explorat treptat mediul de afara, nu au zburat imediat dupa ce au iesit, poate si din cauza constructiei volierei care e foarte mare si ei pot sta catva timp afara si cand se sperie, intra mai degraba inauntru decat sa zboare.

  18. scoatei afara cand au deja 40 de zile si ii pui pe voliera
    in fiecare zi sa faci asa
    si se vor invata
    asa am facut eu si nu am pierdut nici unul

  19. BUNA SEARA!!! as vrea sa dau si eu cu parerea, parerea mea este ca si de ei depind pt ca sunt uni pui mai prostalai si in cotet cand vrei sai prinzi fug ca prosti iar cand le dai drumu afara asa se duc si ei habar nau, am patit asa pentru ca eu mam mai urcat pe case la vecini sai prind noaptea ca nau mai stiut sa vina acasa, cand le dai drumu asa se duc si cnd se lasa pe o casa nu mai fac un pas pt ca li frica numa se tot uitat, cum am zis depinde de ei sunt uni ca sunt mai linistit dar su alti care is foarte spariosi…..

  20. Dale drumu cu altii batrani si scoatei cat poti de mici !!

  21. Va multumesc pt sfaturi , insa am dat drumul seara la pui si nu cred ca este o idee buna , deoarece s-au speriat de niste ulii si am avut 2 lipsa , iar din cauza faptului ca a fost sear nu au mai avut timp sa se intoarca, insa Bunul Dumnezeu a avut grija de mn, deoarece de dimineata am gasit unul pe cotet iar la o jumatate de ora a venit si celalalt, eu zic , ca am avut noroc ca s-au intors puii deoarece putea sa ii manance ceva sau sa se pripaseasca prin alta parte. nu e o idee buna sa dai drumul seara puilor mai bn ziua sau la pranz ca sa aiba timp sa se intoarca daca se sperie. O zi buna

  22. corect catalin…nu ma pot pronunta dar o voi face..
    puii pt s a se invata trebuie sa aibe o vedere foarte mare din voliera….fara a mai iesi afara sa studieze terenul..parerea mea
    pana la urma care nu are caractere inteligente se pierde si ca matur…

  23. cum adica demysam….cat poti de mici..pai atuncii iiscot cand ies din ou si nu mai au unde sa plece:::DDDD

  24. eu am facut procedeul zis de mirel [2 ] si nu am nici o pierdere din 11 pui si acum intra si la fluer in voliera la mancare da .. incearca sa le dai drumu doar seara cnd nu sunt alte stoluri pe sus .. si lasa’i linistiti ..

  25. Salutare! Atunci cand puii sunt “inchisi sub aripa” ii poti intarca si muta in compartimentul tineretului.Daca nu ai o voliera unde sa iasa si sa vada imprejurarile poti face ca mine; si anume;pui puiul pe trapa Sputnik-ului,si il tii cu mana de aripi si coada, lasandu-l sa stea pe picioarele lui. Il ghidezi cu capul spre intrarea in Sputnik si ii dai drumul, incerci sa repeti acestia asta de 2-3 ori in 3 zile si dupa il pui pe sputnik si va intra reflexiv. Dupa care il lasi sa iasa afara cand vor, dar eu obisnuiesc sa ii dau singur afara pe cei lenesi, mai bine zis ii pun pe acoperis langa sputnic si ei pleaca pe coama. Trebuie sa stii ca, chiar daca sunt micuti(25-31 zile) au o capacitate enorma de a recunoaste si intelege ce se intampla in jurul lor. Parerea mea este aceea ca ar trebui sa le dai drumul dimineata, deoarece daca se vor rataci vor avea suficient timp sa isi caute casa si nu vor inopta afara unde ii paste pericole. Vant in pene!

  26. este foarte simplu sa inveti puii:
    – in primu rand dale drumu seara
    -poti sai scoti cu mana pe casa usor
    -dale drumu cu maturi.acestia vor avea grije de ei.asta depinde daca sunt invatati sa plece de acasa sar putea sa ia si pui dupa ei.dar eu unul cred ca nu vor poposi la alta crescatorie..

    Eu iti doresc succes….si vant in pene tuturor columbofililor

  27. Rog si eu un columbofil cu suflet pentru un sfat.2 ani la rand s-a repetat la intarcarea puilor sa ologeasca de picoare

    Dak imi puteti raspunde,lasati un comentariu!

    Multumesc!

  28. Da cu cataroaie dupa ei, apoi vezi tu daca se mai intorc. Nu are rost sa tii toate ghioarlele. Daca sunt porumbeil buni, se intorc. Era o gluma, bineinteles:). Lasa-i incet, in voia lor, nu ii amesteca cu adultii la zbor. Pune-le ceva de ciugulit sa ii tii ocupati laolalta. Puii care ies si socializeaza impreuna fara adulti iti vor forma un stol energic in cca. 2 saptamani care va zbura mult mai mult decat adultii. Teoria cu genele de la porumbelul de stanca ramane doar o teorie. Genotipul a fost deja modificat de sute de ani. Fondul genetic se transforma, trasaturile stramosilor se pierd in timp. Porumbelul voiajor selectat de sute de ani gandeste altfel. Genotipul sau este dat prin selectie, iar gena porumbelului de stanca a fost eliminata prin selectie. Asa ca, este doar vina crescatorului daca pierde pui. In orice caz, evita sa ii dai afara pe conditi climatice nefavorabile, in special pe vant puternic. Succes!

  29. Buna ma numesc Amariei Vlad detin 10 pui de voiajori din rasa raikard de zbor cum pot sai invat sa zboare la mine deasupra crescatoriei,nu prea am rabdare:D este adevarat eu sunt ca un copil de 1 an …… leam pus o cadita de apa pe sputnic la intrare si se balacesc dar numai nu vor sa iasa va rog sa ma ajutati trebuie rabdare de aur ?
    Va Multuesc!!!

  30. salutare tuturor…!am o intrebare….puii la ce varsta se intarca?dak putetzi sa-mi spunetzi varsta dupa iesirea din ou!

  31. Fiecare intarca altfel. Poti intarca dupa ce vezi ca puii mananca singuri (le pui grau in boxa langa cuib).

  32. Salut. Am nevoie de sfat.
    Am o voliera cu 4 porumbei adulti si o cusca in care am avut o pereche care a scos doar un pui.
    Din dorinta de spatiu(se afla pe balcon), am mutat dupa 30 de zile de la eclozare parintii in voliera mare ieri. Intrebarea mea este : ce fac cu puiul ? A eclozat pe 17.06. Il pot pune pe podeaua volierei ? O sa supravietuiasca “luptelor” pentru teritoriu ?
    Multumesc anticipat !

  33. Daca puiul e imbracat complet, se hraneste si mai ales zboara, se poate proteja singur cu conditia sa aiba locuri unde sa stea, sa doarma… sa fie suficiente odihnitori.

  34. Buna seara !
    Am nevoie de ajutor !
    Am gasit un pui de porumbel de aproape o luna si jumatate . Mai exact pe 2 ianuarie 2014 . Nu sunt o cunoascatoare in domeniu . Era singur pe malul unui lac .Nu am crescut porumbei niciodata , ca atare …nu pot estima nici macar varsta puiului. Stiu ca este pui datorita faptului ca nu stie sa manance singur si datorita faptului ca abia acum incepe sa se pregateasca pentru zbor . Au loc primele exercitii prin casa …se descopera …isi analizeaza si isi intinde aripioarele si incearca sa zboare de pe masa sau de pe canapea …Din pacate , locuim la bloc , la et.5 si as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a-l invata sa vina acasa dupa ce va invata sa zboare . El invata sa zboare in interiorul apartamentului , cum as putea sa il invatam sa recunoasca …balconul …ca sa se intoarca acasa ?
    Va multumesc anticipat !

  35. Salut, si pentru cei necunoscători de porumbei , si care vrea sa anceapa acest hobi pot sa ai spun , leasi recomanda sa anceapa cu pui ca este cel mai usor , de anvatat , . Eu prima data miam cumpărat 40 de pui voiajori cursieri , si iam anvatat astfel: iam tinut doua săptămâni anchisi dar cel mai important este sa ai o voliera mai mare anchisa cu rapit ca an tot acest timp porumbelu sa vadă si sa asi memoreze bine amprejmuirile, după doua săptămâni am dat drumul la 5 dintre ei timp de o săptămână , si după ce iam văzut ca zboară binisor prin anprejurimi liam dat drumu si la ceilanti , si nu mi sa rătăcit niciunu , iar acum sunt anperechiati au puii si sunt mândru de ei…Parerea mea
    ..

  36. Rog si eu un columbofil cu suflet pentru un sfat.Acum 3-4 zile am cumparat 10 pui neiesiti.Dar pui sunt mai mari,deja au inceput sa naparleasca primele 2 pene.Cum pot sa-i invat la mine.Dar mai am 6 perechi de maturi care zboara la mn si inca 16 pui care sunt deja invatati.

  37. Bună ziua.am găsit un porumbel pe aleea blocului și am văzut ca nu poate sa zboare.merge dar nu zboară. L am dus la veterinar și cei de acolo au spus ca e pui și de aceea încă nu poate sa zboare si îl ținem pana învață să zboare.i-am cumpărat grâu și îl țin într-o cutie deoarece am un labrador.daca îl lasam afară sigur îl mâncau pisicile ca sunt destule pe lângă bloc..Cum o sa fac cu el și ce trebuie sa fac cu el?îl las câteva ore prin casa sa învețe sa zboare sau Cum fac?nu mă pricep deloc la.porumbei……

  38. de abia am achizitionat 10 perechi de porumbei voiajori categoria viteza,,,miine or sa scoata primul meu puisor si poimiine cu ajutorul lui DUmnezeu pe al doilea.restul sint in diferite faze de la imperechere pina la citeva zile sa scoata puisori.am facut deja cusca puilor precum si plan de actiune,inelare intarcare.vaccinare ,,,etc.am insa o nelamurire si anume puii la 40 zile cind sint intaecati dpa ce se tin in cusca pentru pui intarcati citeva zile .fac un alt compartiment pentru zburatori avind in vedere ca la parinti nu pot sa le dau drumul ptr ca ar pleca imediat sau zicetimi ce sa fac







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *