De pe topicul cu porumbei batrani: remarc sanatatea ghearelor acestei femele, chiar si la aceasta varsta. Foarte multi nu acorda atentie acestui aspect, considerand ca ghearele alungite sau rasucite sunt semn de batranete sau ca podeaua confectionata din lemn/OSB nu le-a permis sa se toceasca. Personal, nu sunt de acord.
Ceea ce am observat eu este o corelatie direct proportionala intre incarcatura microbiana digestiva (Salmonella, mai exact) si alungirea/rasucirea unghiilor la femele. La porumbeii perfect sanatosi, ghearele sunt foarte scurte, compacte, fara crapaturi (ridicarea stratului cornos de suprafata) si bine pigmentate.
Mai sunt si alti colegi de aceeasi parere? Eventual o parere a unui coleg columbofil, totodata medic veterinar?
Dan TGV
Da,am observat la unii porumbei tinuți in conditii proaste,carențați ,care aveau unghiile lungi si intoarse. Acum f posibil si sa fie bolnavi pe fondul carentelor. Le scade imunitatea si îi ia boalele ,cum zic tiganii:)
Stiu pe cineva,care tine porumbeii inchisi in pod,fara voliera,hraniti doar cu grau si porumb si fara grit. Floarea soarelui ocazional,care are tot felul de boli la ei si acolo am vazut multi porumbei cu unghiile lungi,chiar si tineri de 1 -2 ani
Problema ii ca astfel de oameni ,nici nu.si dau seama ca gresesc in modul de hranire/intretinere a porumbeilor….
Salutare tuturor! Nu cunosc cauza acestor manifestari la ghiarele unor porumbei dar va pot spune ca nu cred ca e vorba de conditii, mancare, carente, etc ci cred ca e genetica, locul 3 si 7 national la mine in crescatorie, mascul si femela au ambii unghiile crescute excesiv, si le aveau de cand erau zburatori nu doar de cand sunt la reproductie.
Ce garantie (are sau au) ca este salmonela cauza?.Doresc sa stiu parerea celor in cauza adica acelor medici veterinari..
Și la mine au unghii lungi… Și nu este vb de carente….. Sunt din neam asa.
Chiar nu îmi plac cei cu unghii scurte de gutan… care zici ca au stat o iarna întreaga afara.
Cel din poza chiar nu are unghii lungi…
Gutani din orase au toti unghi scurte si sunt plimbi de boli si de carente alimentare .
Porumbei batrani sunt mai calmi se odihnesc mai mult si de ala nu tocesc unghile nu pt va sunt bolnavi.
Dan TGV, buna observația! Se poate ca acele gheare răsucite, crapate si cu aspect nesănătos sa aiba legatura cu carența unor vitamine, probabil vitamina A cel mai frecvent. Carența nu inseamna lipsa din alimentație neapărat ci si absorbție proasta sau consum excesiv ( paraziti, infecții bacteriene). Porumbeii bătrâni sunt mai predispuși la aceste deficit de vitamine si de aici si unghiile acelea patologice.
Ceilalți colegi se refera cred la altceva cand spun au porumbei buni zburatori cu unghiile lungi, nu cred ca se gandesc la acele unghii cu aspect bolnav…
Multumesc, Andrei, pentru publicarea subiectului propus.
Ilie, ai inteles perfect despre ce este vorba.
Nu ma refeream la unghii lungi genetic, nici la carente alimentare, ci la unghii a caror lungime este denaturata dintr-o cauza de natura patologica, digestiva, care impiedica absorbtia normala a nutrientilor din hrana, fie ea si foarte completa.
Eu nu am niciun dubiu in aceasta privinta, am o serie foarte bine documentata(din pacate) de pasari nou introduse in lot, chiar femele yearling, care, in momentul cuplarii cu masculi purtatori de Salmonella, au dezvoltat aceasta problema rapid, chiar si in decursul unui singur sezon de reproductie (pe langa simptomele clasice, descrise in carte), unghiile alungindu-se de 3-4 ori si varful rasucindu-se o data in jurul axei. Voi reveni cu o fotografie edificatoare.
P.S. Porumbeii fiind bine ingrijiti, manifestarile bolii sunt foarte restranse, insa microbioza ii impiedica sa-si atinga potentialul maxim la concurs, efortul slabindu-i fizic si mobilizand microbul din articulatii/organele in care este cantonat.
Atentie maxima la salmoneloza, in special la achizitii, unde si unghiile sunt un indiciu! Nu vreau sa considerati insistenta mea paranoica insa salmoneloza mi se pare cea mai periculoasa boala pentru un efectiv de porumbei, pentru ca eradicare nu exista, ci doar ameliorare si imunizare partiala. Si e foarte usor de introdus in crescatorie!
Inca o data revin la subiect…Aveti dovezi de laborator ca este prezenta salmonella in crescatorie?….Dovezile sint examenele eu cel putin asa cred… Va astept sa-mi descretiti fruntea..
Dan _TGV, frumos argumentat, omul cat traieste învață. Si frumos ca ai împărtășit asta si celorlalți deși uite, apar critici si probabil te așteptai. Nu-i bai, pentru mine si alții cativa e un castig de informație, pentru alții o sursă de îndoială. E ok.
Anonim, chiar dacă Dan_TGV nu are argumente bacteriologice ca e vorba de Salmonella, nu cred ca asta contează pentru inceput. Importanta e observația cum ca aspectul unghiilor e modificat de condițiile de sanatate, indiferent care e germenul vinovat. Mai mult ca sigur treaba cu unghiile e doar varful iceberg-ului, daca un porumbel are niște carențe date de o/unele infecții, asta il va afecta in mai multe feluri, chiar dacă nu e vizibil.
Normal ca e bine sa stim care e germenul sau germenii care sunt de vină dar asta cred ca e treaba veterinarului, Dan_TGV a semnalat ceva si fiecare face mai departe ce vrea cu informația. Ar fi prea mult sa il punem sa ne arate niște medii de cultură și eventual si antibiograma prin care sa dovedească ca e vorba de Salmonella Typhi.
columbofilii astia…despica firul in 4 mereu…cresterea ghearelor e datorita geneticii..nu ca e mai destept porumbelul nici ca e mai bolnav..sanatatea e reflectata de penaj, energia porumbelului si eventual de stralucirea ochilor… altii ii indoapa cu medicamente din cauza carora porumbeii gainateaza mai apos mai nu stiu cum..si ei cand vad asta le baga alt tratament ca vai de mine au gainatul moale..si o tin dintr-un tratament in altul si automat ca ii deregleaza in interior….
@Anonim: ai fruntea incretita? Apeleaza la un doctor. Nu cred ca e nimeni pe aici dator sa ti-o netezeasca prin dovezi.
@DanTGV: cu salmonela si cam cu toate bolile in general cred ca singura solutie e selectarea unor porumbei rezistenti cu o imunitate foarte taioasa care chiar si in conditiile de stres din masina nu cedeaza asa usor, iar acasa fara stres e mereu 100% in conditii decente de ingrijire. Toate tratamentele astea “preventive”/curative sunt frectie avand in vedere ca la urmatoarea imbarcare porumbeii iti pot aduce instant inapoi niste salmonele dragute. La fel o pot lua de la achizitii sau din mediu – o vrabiuta, pamantul din gradina, un milimetru de cotet ne-ars in disperare cu arzatorul, etc. Fara imunitate totul e lupta cu morile de vant.
Andrei, nu degeaba moș Schaerlaeckens spunea ca singurul secret in columbofilie selectia. Selecția însemnând reproducerea de porumbei performeri si cu imunitate de fier, care sa nu depindă de antibiotice. Usor de zis, greu de facut, greu sa elimini un zburător excelent dar care face performanță ajutat din plin de antibiotice si alte suplimente. Si uite asa se obtin pasari a caror sanatate e dependenta de diverse proptele.
@ Anonim: nu am facut o analiza de laborator, desi am fost tentat, insa, din experientele impartasite de altii care au facut analize si rezultatele au fost cel putin paralele cu realitatea, am decis sa renunt. In conditiile in care, la momentul debutului infectiei, acum 7 ani, porumbeii prezentau o simptomatologie destul de clara:
– embrioni morti in ou sau la 1-2 zile dupa ecloziune,cu galbenusul neresorbit, la 2 femele-problema;
– femele yearling, in special, dar si mature, care nu mai pot oua sau depun oua cu sange/ oua cu coaja “de cauciuc” dupa perioadele de efort (final de sezon competitional);
– deblocarea ouatului in procent de 100% si depunerea de oua perfect normale la foarte scurt timp(4-7 zile) dupa incheierea unui tratament de 14 zile cu Parastop, in cazul lotului meu singurul cu efect;
– masculi de 7, respectiv 8 ani ramasi sterili dupa cuplarea cu aceeasi femela, care a adus infectia in cotet;
– moarte subita, pe oua, a unui mascul de 8 ani, cuplat cu un an in urma cu femela-problema;
-slabire pronuntata dupa efort, recuperare dificila si pierderea poftei de zbor, a apetitului pentru hrana;
– excremente diareice galben-verzui, rar verzi-albastrui, lichide sau spumoase,urat mirositoare, in special in perioadele de stres, post concurs/post ouat.
De vreo 5 ani am scapat de problemele mortii embrionilor si de sterilitarea masculilor, facand eliminari “la greu”. Efecte reziduale se mai observa insa, mai ales la femele, dupa incheierea sezonului de concurs, mai ales ca zboara fond-maraton si dupa 1000km se resimt mai puternic decat dupa 400.
Apropo de ceea ce spui tu, Andrei (porumbei.ro), cu privire la imunitate, sunt intru totul de acord, e singura solutie si se obtine in timp. Concret, in perioada de 7 ani cat m-am straduit sa ameliorez problema, s-au remarcat si cateva exemplare rezistente, intr-un an facand chiar performante de expozitie nationala cu o echipa de 3 masculi obtinand locul 1 la nivelul UCP la categoria National Maraton-Crescatori ( punctajul echipei la 3 maratoane>800 km ), un mascul cu locul 7 AS Maraton, alt mascul locul 8 National Maraton. Per total, raportul intre sexe, la nivelul exemplarelor cu performante (cel putin pe podiumul clubului) si imunitate buna, a fost de 9 masculi : 1 femela, deci performante ale femelelor…aproape 0.
Femelele au fost cel mai grav afectate, din cauza contaminarii aparatului reproducator (ovare/oviducte), care, chiar si dupa sterilizarea tubului digestiv, arunca in circuit, in perioadele de stres, germenii cantonati in aceste organe.
La femele au fost mai grave si manifestarile colaterale nerelevante (cresterea exagerata a unghiilor, proces legat de aparatul excretor).
Revenind la titlul articolului, nu sustin ca Salmonella e singura cauza a rasucirii ghearelor, nici pe departe.
Am vrut doar sa impartasesc cu voi aceasta observatie si sa aflu si alte pareri.
Atunci cand mergi sa faci o achizitie sau te uiti pe un site de licitatii, nu ai posibilitatea de a observa prea multe detalii legate de sanatatea digestiva a pasarii, pe care o consider cruciala. Daca la o coriza vezi ochii cursi, la paratifoza nu vezi mai nimic. Asa ca orice indiciu e util.
Sper ca nu v-am plictisit cu excesul de detalii. Va doresc un sezon reusit, cu pasari sanatoase si in forma!
Este foarte greu sa descoperi si sa inmultesti acele pasari cata vreme problemele se mascheaza prin tratamente, zbor la vaduvie (mai usor pentru organism), etc. Am si eu anual probleme cu pui care mor, femele care fac oua moi sau nu oua, cate una care schioapata cu articulatia inflamata, mascul matur care a murit cu semne de salmonela (adus din crescatorie unde se trateaza si se vaccineaza de salmonela periodic). Sunt si oua limpezi in primul rand primavara, si mereu cam la aceiasi masculi… dar asta poate fi si de la pauza de iarna cand li se micsoreaza bilutele, seria 2 de oua fiind fertile. Cata vreme sunt exceptii si nu majoritate, nu ma ingrijorez. Din 2011 de cand am inceput nu am tratat niciodata de salmonela si nici nu am facut vaccin. Nu sunt vreun campion si nici nu imi trebuie daca asta presupune sa stau cu perfuzia dupa curul lor si mereu cu stresul ca apare vreun microb care ii darama… am avut acum 2 ani 3 porumbei de expo (general-mascul, as palmares-mascul, as maraton – femela), an in care nici macar tricomonoza nu am tratat… era al 4-lea an de cand nu mai pusesera ciocul pe vreun medicament. Anul trecut am fost nevoit sa tratez trico pe final de sezon pentru ca am tinut numeric de porumbei dublul capacitatii – ori cu asemenea prostii facute de crescator nici cei mai rezistenti nu au nicio sansa.
Majoritatea porumbeilor mei de matca au unghiile lungi si foarte lungi si sigura boala de care sufera este SANATATEA INTENSIVA uneori chiar EXCESIVA…, si totusi, ce dovezi aveti ca problema este legata de sanatate…? Unghiile se taie periodic la astfel de porumbei, o fac si marii crescatori, o face Eijerkamp de 2 ori pe an.
Salut,
pot adauga ca cei mai buni reproducatori ai mei au unghiile crescute(nu crapate, doar mai lungi; chiar incovoiate)
Cred ca este gresit acest punct de vedere.
Detin o femela cu unghii lungi pe care am cumparat-o acum 3 ani , in aceasta perioada am trimis de 2 ori pe an probe de gainat la laboratorul Belgica de weerd si niciodata nu au fost rezultate pozitive la salmonela sau alta boala.
Sa tai unghiile la porumbei? =)))
Daca aveau dinti, cred ca unii le-ar fi pus in apa si Colgate!
Dan_TGV: foarte buna postarea! Acum, ca am citit observatiile tale (care INTOTDEAUNA sunt bine venite), mi-am dat seama ca si eu am avut o femela de 7 ani, care in ultimii doi ani, dadea primul rand de oua (sau un ou din prima serie) cum ai spus tu: embrioni morti in ou, sau la 1-2 zile dupa ecloziune, ori ou avand coaja de “cauciuc”. Chestia pe care am observat-o la ea, e ca avea unghiile lungi si rasucite, exact cum ai zis. Evident, nu o mai am. Multumesc pentru aceste informatii valoroase! Te rog, continua sa te implici in comentarii, postari si observatii! Esti unul dintre oamenii minunati de pe site.
P.S: Mi-ar placea sa ne intalnim! Avem cativa prieteni comuni care te cunosc si te apreciaza. Eu te stimez fara sa te cunosc. :)
Dan_TGV, după cum spuneam, fiecare ia informația ta așa cum vrea sau cum poate. Sunt multe simptome subtile care ne pot face o parere despre starea de sănătate a porumbeilor si tu ai descris unul pe care nu il constientizasem. Felicitari pentru observație și multumesc ca ai împărtășit-o si celorlalti!
Eu cred ca unghiile cresc doar pt ca sunt batrani, sau in cazul tinerilor ca sunt prea sanatosi. Vorba astora de la vacanza mare ,,nu cumva si sanatatea asta, e tot o reactie a bolii?” Pentru a sti daca porumbeii luati de prin licitatii si site-uri sunt sanatosi, exista doctori…
Salut. Un alt aspect care vad ca este ignorat si pe care eu il urmaresc mai mereu este dereglarea hormonala, observatiile mele vin si completeaza ceea ce a scris Dan_TGV, el se concetreaza mai mult pe efecte. Concluzia mea e ca totul pleaca dintr-o dereglare hormonala, in urma dereglarii se instaleaza diferite boli care sunt latente in corp. Este enorm de mult de detaliat, cu observatii precise. Cine nu ma crede sa urmareasca marii reproducatori, nici unu nu are capu mare si curbat, nici unu nu are oase groase, nici unu nu a murit tanar, nici unu nu a murit bolnav, etc etc…
Unghiile lungi sunt din cauza excesului de calciu, probabil mananca prea mult calciu. Daca sunt normale este si keratina din ele la nivel bun. Daca sunt crapate (uscate) si se rup, keratina este la nivel scazut (deci ii trebuie proteina, floarea soarelui, mai multa).
Porumbelului maidanez crescut in casa, ii cresc unghiile enorm de repede, si sunt in stare foarte buna. I le tai destul de des, cam 2 mm, avand grija sa nu intru in pulpa unghiei ca sa nu curga sange. Ii creste si ciocul, curbandu-se in jos, deoarece nu mai cade parte peste parte. Este porumbelul postat aici in august 2017, care, dupa ce am scos partea laterala, care nu se mai tinea decat in 1 mm de cioc (deci n-a curs sange), i-am dat antibiotic, deoarece avea cangrena in interior. Cangrena neagra s-a intarit si exfoliat, si calusul curat a crescut, de pare aproape normal. Insa e doar piele care mascheaza forma, acolo nu mai este cartilagiu si muschi. Ciocul lui se tine doar intr-o parte, dar a invatat sa manance singur din cutie. Deoarece ia vitamine si calciu, creste ciocul curbat in jos. Il tai si-l pilesc cu pila de unghii, avand grija sa nu tai din mucoasa bucala care-l captuseste, deci nu sangereaza.
Poate nu mai are antrenament si forma sportiva, dar nu este bolnav.
Numai bine!