Salut! Vreau sa va relatez o mica intamplare petrecuta astazi. Eu inca nu am inchis porumbeii deoarece a fost asa frumos aici (Vedea, Arges) si i-am lasat. Atacurile au fost slabute.. foarte slabute… dar astazi a fost un super atac. Un atac in pereche (ma gandesc sa fi fost mascul si femela). Eram in casa si dintr-o data am auzit un vajait puternic pe langa geam si am auzit cum au plecat toti porumbeii in zbor.
M-am gandit imediat “ba, asta e sigur uliu” am iesit rapid afara in papuci si am vazut cum un uliu extrem de mare imi alerga un porumbel solzat. Pac la cotitura l-a insfacat (mi se pare ceva prostesc si prea usor la cum l-a prins) si se lasa in spatele gradinii. Apropo eu sunt inconjurat de padure si pe o parte si pe alta. Sa revenim la subiect, s-a lasat in spatele gradinii… am sarit repede gardul si am fugit spre el. M-a vazut, iar a plecat iar a aterizat, eu la fel, dupa el, iar m-a vazut iar a aterizat… si tot asa pana am ajuns in padure, l-am urmarit si acolo o vreme buna (in total cam vreo un km jumate) pana l-am pierdut printre boscheti… pur si simplu nu l-am mai vazut… as fi vrut sa vad macar care era. Cand ma intorc acasa alergand sa fac repede “inventarul” alt atac in zbor (era celalalt uliu). Imi alerga un pui din primavara, rosu, se desprinsese de stol si fix pe el. O iau la fuga repede, deja imi spuneam “gata, azi ma lasa fara doi”. In timp ce alergam ma uitam cum decurge atacul care a fost cam asa: picaj extrem cu viteza foarte mare, 3-4 spirale pana jos si aproape de pamant inca una in sus si apoi l-a pierdut. Am inceput sa oftez usurat ca nu l-a luat. Nu ajung bine in curte ca alt atac dar asupra porumbeilor vecinului meu care totusi in stolul sau aveam si eu cativa, insa si ala a fost esec. Ma duc sus in pod (eu ii tin in pod) sa ma uit, cativa lipsa dar unu mi-a venit imediat in minte… un pui din august dintr-o pereche de la matca foarte buna… aveam mari asteptari de la acest pui. Incet, incet incep sa se stranga toti dar puiul lipseste… deci sigur el a fost prins. Astazi am fost martor la 3 atacuri surprinzatoare. Intristat acum… dar asta e… am dorit sa va relatez aceasta intamplare si vreau sa va intreb ceva:
1. Voi pana cand tineti porumbeii afara?
2. Credeti ca ar trebuii sa ii inchid pana in martie cand da frunza?
Va multumesc si la cat mai putine atacuri.
Catalin
Frate, nu mai fugiti dupa uliu in papuci, pe bune! E al treilea caz de care aud… pai cum sa ai spor la prins uliul daca mai mult stai sa iti recuperezi papucii din maracini? =)))))
Pe vremea asta de atacuri iminente, nu mai lasati porumbeii afara nesupravegheati. Eu pentru alea 1-2 ore cat ii las la zbor nu ma misc de langa cotet, ma imbrac bine (exclus papuci! :p), iau un suc, o bata si astept showul. Anul asta de minim 10 ori mi-a venit la cotet imediat cum am intrat in casa, deci incerc sa stau cu ei. Asa cel putin isi iau atacuri mai mult pe sus, unde au sanse mai mari. Al dracu nici la toaleta nu ma lasa sa merg, cum am intrat am si auzit explozie de aripi afara si am vazut pe gemuletul baii cativa porumbei bomba in zbor. :))
Am cate 4-5 atacuri pe zi dar nu a mai luat nimic de la inceputul lui Octombrie. Ii scot zilnic cu mici exceptii. Porumbeii trebuie sa zboare mereu sau mai bine ii inchizi de tot. Azi dimineata au zburat 2 ore in ritm alert si i-a trosnit de vreo 4 ori insa nu a luat nimic. Cica sunt pe cale de disparitie… am numarat vreo 3 care patrulau pe sus asta in timp ce altul ataca la un coleg in apropiere.
Azi era in stol si un porumbel strain si atacul al doilea a fost ambuscada, fix cand dadeau sa pice pe cotet, le-a iesit in fata. Au facut niste eschive nebunesti, haos si au scapat insa unul a cazut in curte, incurcat de situatie… era fix porumbelul strain adus de stol. Au sanse foarte mici porumbeii care ies rar. A stat saracu lipit de peretele casei vreo ora pana au revenit ai mei si atunci si-a facut curaj sa plece.
Nu e o regula cand inchizi porumbeii, variaza mult de la zona la zona (chiar si pe o raza de 1 km)… dar odata inchisi multe zile la rand isi ies din ritm. Cand o sa fie vreme nasoala multe zile la rand o sa ii inchid si eu… cel mai sila mi-e in primavara in primele zile cand zboara greoi si daca vine uratu isi cam alege ce vrea.
salutare, aud si am prieteni care ii tin inchisi ca cica alege doar ce e bun. Mai am si prieteni care ii tin toata iarna liberi si totusi prind cu cate unul in anul urmator o expozitie, am prieten care fiind campion de el ar trebui sa ascult, el zice ca o pasare zburata tot sezonul, are nevoie de 4-5 luni de pauza.
Personal, inca nu ii pot tine inchisi!
la noi uliul joaca la pitici.soimul ce mai face fata.un soim se tot chinuia de asta vara sa prinda ceva si daca a vazut ca nu se descurca,a chemat-o pe masa.impreuna au facut un shou de zile mari.rezultatul a fost in favoarea soimilor.au reusit sa-mi micsoreze efectivul cu 1 bucata.nu am vazut sa fi luat ceva ,dar porumbelul nu a mai raspuns prezent la apel.
@Marian S.: am auzit si eu teoria cu pauza dar nu ii vad logica. Am coleg cu 2 porumbei in top 10 national la maraton si ii are acum afara la zbor si la fel au fost si anii trecuti (tot in expo, tot afara). Nu stiu daca as putea chiar asa, dar macar un lot de tardivi si puii care sunt in plus tot as tine, e plictiseala mare cu ei la inchisoare. Le ajung 1-2 luni cand se impute vremea rau.
1.Eu tin porumbei afara pana in luna octombrie.
2. Da tinei inchisi pana da frunza eu asa procedez.
Si in Vrancea mai exact Urechesti atacurile sunt destul de dese. Ai mei au fost inchisi de pe data de 01.11, tot atunci i-am si separat pe sexe. O fi bine, o fi rau nu stiu dar asa am hotarat sa procedez anul acesta. Anul trecut nu am avut pierderi mari cauzate de rapitoare chiar daca au fost deschisi aproape tot timpul, in schimb au mai fost cazuri in care in agitatia creata de aceste atacuri sau mai lovit de diverse obstacole, crengi de copaci, sarme, etc. Incerc totusi sa compensez lipsa de libertate cu tot ce au nevoie si aici ma refer la grit, verdeata, de 2 ori pe saptamana apa pentru baie, etc.
Sunt din Vulcana-Pandele deci zona de deal arealul perfect pentru rapitoare si va pot spune ca in zona noastra se intampla rar sa-ti ridici ochii spre cer si sa nu vezi dihania ,ba de multe ori in dublu sau triplu exemplar.Este stiut faptul ca rapitoarele sunt teritoriale asadar daca aveti doua atacuri in acelas timp cu siguranta unul dintre rapitori este pui din vara asta care invata sa vaneze.Multi dintre acesti pui nu vor supravietui primei ierni mai ales daca iarna este foarte geroasa iar daca va supravietui vor fi izgoniti din teritoriu de catre proprii lor parinti pentru a face loc puilor de anul viitor.Rapitoarele nu se reproduc decat o data pe an.Parerea mea este ca ar trebui sa-ti tiporumbeii inchisi pana in marti cand rapitoarele se incep sa cuibareasca si atacurile nu mai sunt asa dese.Eu asa procedez de ani buni si nu am avut probleme cu aducerea in forma a porumbeilor,trebuie doar sa ai grija la modul de hranire pe timpul iernii.Sa aveti sanatate in case si voliere.
Daca va amuza faptul ca baiatul asta a alergat dupa uliu in papuci,atunci sa vedeti cum e sa va surprinda atacul descult si sa o iei la sanatoasa prin urzici si maracini,dar a meritat pt. ca am reusit sa-l salvez.Spor la zbor.
La mine zboara in fiecare zi..aproape p tot parcursul anului…unii ii inchid pt ca se inbolnavesc daca zboara p frig..io personal si iarna i las..sa fie invatati cu zboru si la rece..exact ca un copil..il tii numai in casa ca afara e frig si cum il scoti..bolnav…nu frate..trebuie sa zboare de bunavoie dar mereu..ca mai ia uliul cate unu..asta e…asta e cixlul vietii..asai lasat de dumnezeu….
Ai mei, stau inchisi din august pana la inceputul lui aprilie, nu e nici o placere dar nici nu raman fara ei.
crys – daca ai avea porumbeii langa mine si ti i-ar decima in 2-3 luni, nu cred ca ai mai spune ca asta e ciclul vietii, nu uita ca numarul atacurilor de uliu poate varia de la o extrema la alta chiar si la o distanta de 5-6 km.
eu ii tin toata iarna afara fiind avantajat de pozitia geografica ,zona mea fiind mai inalta si de foarte multe ori se intampla sa se duca la 300-700m la alti crescatori sau in satul vecin stolul meu fiind ocrotit :)) nu ataca decat cand ii prinde in zone mai joase
off topic : porumbeii negrii sunt mai rezistenti ? am avut 2 cu rani foarte grave ,un mascul care pur si simplu a fost intepat in zona spatelui si o portiune de piele luata de pe gat pana la cap i se vedeau sarcului si caile respiratorii :)) nu faceam fata cu cicatrizantul la cat sange ii curgea si totusi a scapat si o porumbita tot neagra cu o poveste lunga :)) ambele picioare rupte deasupra de inchietura ,tot in urma unui atac ,apoi din neglijenta mea prinsa in lipiciul de soareci [unele pene nu i-au mai crescut deloc] si ultima data a pelcat uliul cu ea in ghiare si dupa 5 min a fost inapoi acasa :)) cand am luato in mana ia sarit sangele pe cioc si se auzea haraitul ala in plamani de la sange cand respira de imi luasem adio de la ea inca de cand am auzito ,si totusi a scapat ,precizez ca este o foarte buna reproducatoare si o buna supravietuitoare ,restul porumbeilor cu alte culori intepati de uli au fost mult mai sensibili si la primele rani mai serioase s-au dus….cei negrii mi-au rezistat la rani greu de crezut !
@Mihai: daca prima etapa este la final de Aprilie, antrenamentele cu clubul sunt mult mai devreme… reusesc porumbeii sa se invigoreze cat de cat daca sunt lasati afara abia la inceput de Aprilie? Sau nu participi la primele si ii duci personal?
Porumbei.ro, las’ ca sunt altii care au alergat in papuci si in …. pijamale, sarind gardul prin gradinile vecinilor si luand-o la sanatoasa prin porumb si scaieti.
Sa vezi ca fain e’ sa scoti apoi ciulinii din pantalonii de pijama.
P.S. – sambata am facut o curatenie si la cocktail (asa zic eu porumbeilor dintr-un cotet unde am tippleri, ciungi de Ploiesti, cafenii, negri codalbi, voltati cu coada neagra si indieni, satineti si Felegyhaza) le-am dat drumul.
Cum dadeam eu acolo cu spaclul vad un gugustiuc care trece bezmetic prin dreptul plasei. Ies val vartej din cotet, ma uit sus si, la 30 m fix deasupra cotetului (nu-ti exagerez) era un uliu cum n-am vazut in viata mea un asemenea exemplar. Efectiv nu-mi venea sa cred cat este de mare si ma uitam ca prostul daca nu cumva confund specia si este altceva. Nu era nimic altceva decat o uriasa femela de porumbar care se rotea si statea pe ganduri cum stam noi la cofetarie si ne gandim ce sa alegem: ecler sau amandina. Efectiv isi alegea victima. Porumbeii (exceptand cativa tippleri) inghetasera pe cotet. Am inceput sa bat din palme si sa fluier moment in care am luat-o prin surprindere si a plecat mai departe. Porumbeii nu s-au miscat unul de la locul lui.
:))))) Chiar in pijama nu m-as apuca sa sar garduri si sa alerg prin scaieti. Cheama vecinii salvarea. :D Saracii agrementi, nu au nicio sansa… desi cred ca daca se infigea in ei, nu mai stateau nemiscati sa o admire.
Cand am sarit gardul in pijamale culmea, nu am facut-o din cauza uliului ci a …. vantului. :))
O pala de vant mi-a proiectat o femela de castaniu de Craiova in lanul de porumb al vecinului. De teama sa nu o pierd, cand B m-a trezit din somn (cred ca era 6 dimineata) si mi-a zis ce s-a intamplat, am fugit cum m-am gasit, am sarit gardul si mi-am recuperat “comoara”. Dupa aceea am stat juma de ora sa scot tot ciulinii si scaietii de pe pantaloni. :D
Voltatii nu aveau sanse clar (si prea multe nici Felegyhaza ori Satinetii) insa Tippleri, Ciungii, Cafeniii si Codalbii zboara de jar mananca in astfel de situatii.
:))))) Te invidiez pentru rabdarea pe care o ai cu ‘andicapatii aia frumosi dar teribil de neadaptati.
Porumbei.ro – in ultimii ani am sarit primele doua antrenamente din trei cate se fac cu clubul, iar inainte ii mai duc o data sau de doua ori pana la 15-20 de km, e foarte putin dar n-am ce face, dupa 7 luni fara sa zboare absolut deloc pe afara nu pot sa-i duc prea departe, au nevoie de cel putin 10 zile pentru refacerea cat de cat a musculaturii si mai raman 4-5 pana la ultimul antrenament, timp in care le fac unul sau doua antrenamnte scurte, cum am spus si mai sus. Vin mai slab primele 3-4 concursuri dar dupa aceea vin foarte bine si se mentin in forma pana la sfarsitul sezonului.
Nu conteaza cum ma imbrac sau cu ce ma incalt, ataca de cateva ori pe zi, n-are treaba cu prezenta mea. Sambata am crezut ca este ireal ce vad: urmarindu-l cu privirea in zborul ala tipic, rapid din aripi si planari scurte, schimba directia si vine glont catre mine, in picajul ala accelerat, adunandu-se ca o sageata, eu fiind intre porumbei…
N-am avut inspiratia sa-l filmez… pacat.
A schimbat directia la 1 metru de mine, iar n-a prins nimic doar a facut panica intre porumbei… Sambata, 4 atacuri, fara pierderi. Ii mai tin liberi pana spre sfarsitul anului si cand ii opresc de la libertate ii si separ pe sexe.
In noaptea asta cred ca nu o sa reusesc sa dorm.Motivul este nenorocitul de uliu.Cu toate ca am porumbeii in oras,am parte de atacuri aproape zilnic,iar in aceasta seara a atacat atat de hotarat incat pur si simplu i-a terorizat si au ramas peste 30 de porumbei in zbor.Acum este aproape ora 20.00,este inorat si foarte întuneric iar eu am in zbor 2 vice-campioane judetene,2 locuri 5 pe judet,sau locul 42 national As national .Anul asta s-a mai intamplat sa mai ramana de 3-4 ori,dar atunci era in timpul verii cerul era senin iar luna stralucea foarte tare si datorita acestui fapt pierderile au fost nesemnificative. In noaptea asta este vizibilitate redusa,iar eu am peste 30 din copilasii in zbor care o sa stea in aer toata noaptea din cauza uliului.Sper din toata inima sa scap cu bine de aceasta noaptea.Doamne ajutā.
Brrr cum suna…
Poate totusi au coborat, am inteles ca uneori coboara pe cladiri inalte din zone mai bine iluminate.
Din experientele anterioare:3-5 porumbei apar între orele 7-8,urmeaza o pauza foarte dureroasa pana la ora 10 cand încep sa apara cate 1,pana seara 80% sunt a casa,dar arata cam ca dupa un maraton pe vreme urata, urmeaza o pauza si incep accidentatii,1-3 buc.Ceilalti nu se mai întorc niciodata.
Da. Va inteleg pe toti.
Ai mei sunt inchisi. Si daca nu se schimba ceva, nu le mai dau drumul. E imposibil sa ies afara, sa fac ochii roata, si sa nu vad uliul sau soimul. In zbor sau asezat pe undeva.
In atare conditii, mocofanii mei care oricum sunt cu gandul la scos tardivi, n-or sa mai iasa la zbor. Ghinion. Daca-i las afara, ii omor cu mana mea.
Si cand le-am mai dat drumul, le-au spart stolul gugustiucii. Vin ca disperatii inspre si dinspre camp si zboara cate 10-20, haotici, n-am vazut asa ceva niciodata. Mi-i zburataceste si pe ai mei, care se aduna stol si apoi se sparg iar, cand vin nebunii. Si cand in fine se potolesc, s-apuca sa caute materiale de cuibarit. Ca le-am luat cuibarele si-s disperati :)
Care este bilantul, Florin?
13 bucati lipsa dupa 2 zile de asteptare.Curios este ca toate ,, vipurile”crescatoriei sunt acasa,iar majoritatea celor care lipsesc sunt din 2015, din care multi tardivi.Ma intreb DE CE? Oare ce s-a întamplat in acea noapte? Ultima oara cand i-am vazut in zbor era ora 21,45 dupa care nu am mai stiut absolut nimic .Dimineata la ora 7.00 aveam 3 buc pe acoperisul blocului ,dupa care am plecat la serviciu,la scoala etc.Personal consider ca a fost bine .Exista si posibilitatea sa nu mai vina nimic .
Probabil ca au ajuns foarte departe iar cei tineri s-au pierdut. Altfel nu imi explic, nu e ca si cum cei batrani vad mai bine pe intuneric si nu au luat cabluri.
Posibil,dar cauze a putea sa fie multe,eu ma gandesc la accidente,la blocarea muschilor din cauza efortului prea mare,etc. Asa mi-a fost ,,scris”,dar viata merge inainte.Tot ce nu te omoara te face mai puternic. Azi am luat o fica din 2×locul 1 Jud la categoria maraton si maraton extrem =loc 21 national. Daca nu era DL. Uliu, nu aveam loc in crescatorie si poate ca nu mai faceam achizitii. Achizitia a fost si ca un medicament sau ca un pansament pentru a mai uita din durerea sufleteasca.
de curiozitate Florin- Craiova….ti-a mai venit ceva?
Nu
Ieri.chiar in Sfanta zi de Craciun ,in momentul in care tandemul meu ,dl Biticā ,s-a urcat in crescatorie mai avea putin si facea infart,pentru ca in momentul in care a deschis usa nu a vazut nici macar in porumbel. In mijlocul crescatoriei era chiar uliul pasarar care be teroriza aproape zilnic porumbei si din cauza caruia ne-au ramas porumbei noaptea in zbor si din cauza caruia am pierdut 13 porumbei .Cu ,, foarte mare blandete “la prins si l-a bagat intr-o cusca in a fara crescatoriei dupa care a inceput sa dea mancare la porumbei si sa ii cheme la masa IAR acestia au inceput sa iasa de sub boxe say de dupa aerisiri,fiecare pe unde apucase sa se ascunda de frica.Acum va intreb pe voi :CE SA FAC CU ULIUL ? CE SFATURI IMI DATI ?
Cand ai un drum mai departe (sau vreun prieten) il trimiti intr-o excursie si il ratacesti.
De asta nu las crescatoria deschisa decat in prezenta mea, altfel intra tot felul de lighioane…