Mai este paramixoviroza transmisibila dupa vindecare?

Salut! Numele meu este Florin si am o mare nelamurire la care as dori sa raspunda columbofili care s-au intalnit cu o astfel de situatie sau au auzit ceva legat de acest subiect. Am o femela de anul trecut care, dupa terminarea sezonului competitional cu puii, a fost lasat libera pana la sfarsitul toamnei. Cand au inceput ulii sa isi intensifice atacurile a fost inchisa la fel ca si ceilalti porumbei pe perioada iernii.

Porumbei au fost eliberati cam o zi pe luna in toata aceasta perioada iar dupa ultima eliberare cand deja incepeau sa se imperecheze, brusc femela prezinta simptome severe de paramixoviroza! Specific ca ma ocup de cresterea porumbeilor de peste 10 ani si niciodata nu le-am facut vaccin contra paramixovirozei pt ca am incercat pe cat posibil sa le intaresc imunitatea. Nu am avut pana in acest an probleme de sanatate la ei, administrandu-le decat vitamine la nevoie. Revenind la subiect am izolat imediat femela, izolata fiind si acum. Simptomele au disparut: zboara si se hraneste perfect normal.

Intrebarea mea este: As putea sa imperechez acum femela fara riscul de a imbolnavi masculul?
(Este scoasa din discutie varianta “rupe capul”,”elimina” sau mai stiu eu ce pentru ca nu am rupt capul niciunui porumbel in viata mea)

Va multumesc anticipat!

31 comentarii la “Mai este paramixoviroza transmisibila dupa vindecare?”

  1. Cei care au avut tulburari nervoase mai usoare se pot remite, insanatosirea lor durand de la 6-8 saptamani la 3 luni. Acestia vor putea fi retinuti doar pentru reproductie, daca sunt de mare valoare sub raportul originii si al performantelor. Singura modalitate de aparare contra paramyxovirozei, si sigura in acelasi timp, o constituie vaccinarea.
    Porumbeii vindecati raman multa vreme purtatori si eliminatori de virus.

  2. Daca nu ai vaccinat,acest porumbel nu este singurul contaminat.Poate ai cativa imuni,dar cu siguanta ai cativa care sunt purtatori si care sunt bolnavi subclinic=fara simtome.
    Dejectiile lor,mai ales sub forma de praf, infecteaza si reinfecteaza tot stolul.
    Vor veni probabili multe comentarii despre “vindecari
    miraculoase”….. dar daca ai paramixo in cotet scapi foarte
    greu de ea si este iresponsabil fata de porumbeii si fata
    de alti crescatori sa nu vaccinezi.

  3. de ce nu mai merg la zbor porumbei care au avut paramixoviroza …?Am un mascul care a manifestat aceasta boala acum doi ani…ciudat este ca in anotimul rece prezinta sintome de paramixoviroza iar cum se incalzeste nu mai are nik ,se comporta ca ceilati si vreau sa`l zbor.

  4. CEVA ASEMANATOR AM PATIT SI EU LA O FEMELA DE 2007. ACEASTA FEMELA A FOST VACCINATA IN FIECARE AN CU PARAMIXOVACOL, ANUL ASTA AM FACCINAT PORUMBEII CU COLUMBOVAC IAR DUPA VACCINARE FEMELA DE 2007 A INCEPAT SA PREZINTE SIMPTOME CLARE DE PARAMIXO, SUCEA GATUL SI UNEORI SE ZBATEA CAM 1-2 SECUNDE PE JOS DUPA CE SUCEA GATUL. DE MANCAT MANCA NORMAL, NU DADEA CU CIOCUL PE LANGA BOABE, DEJECTIILE ERAU TARI, TIP BILUTA. NU AM INTELES CE S-A INTAMPALT CU EA DUPA VACCINARE, PT CA INAINTE NU AVEA NIMIC. EU I-AM DAT SANSE TIMP DE 3 SAPT, DUPA CARE AM ELIMINAT-O, PT CA IN ACEST TIMP NU A DAT NICI UN SEMN CA SE VA INSANATOSII.

  5. @tanasescu “porumbeii vindecati raman multa vreme purtatori si eliminatori de virus”de mult nu am mai auzit o gogomanie ca asta ,apropo de ce iti dai cu parerea daca nu te pricepi?

  6. Incep prin a va saluta si a va multumi pentru raspunsurile date pana acum…
    Vreau sa specific foarte clar ca restul porumbeilor sunt perfect sanatosi,nu cum spunea cineva mai sus ca boala este in cotet,pt ca sunt in stare sa recunosc porumbeii bolnavi…m-am hotarat sa dau o sansa femelei dar in anumite conditii:va fi imperecheata si tinuta separat de restul porumbeilor impreuna cu masculul,acesta fiind perfect sanatos.Am observat ca dejectiile femelei arata destul de bine(bilute si tari)deci cred ca a facut fata bolii.nu voi reproduce pui din ea anul acesta nici nu aveam de gand ,dar nici nu o voi concura..Voi astepta pana la anul sa vedem cum o sa se manifeste :)

  7. Am si eu un porumbel din 2010 care in anul 2011 s-a imbolnavit de paramixoviroza; dupa cateva saptamani si-a revenit, inca mai prezinta cateodata tulburari ale sistemului nervos. Anul trecut am reprodus din el 3 perechi de pui, toti sanatosi. Puii i-am vaccinat cam dupa 2-3 luni de la intarcare. Eu nu cred ca mai transmit boala.

  8. pt. wild seea
    Uite asa ca sa ma bag si eu in seama!
    Tu invata intai sa te semnezi si apoi corecteaza-i pe alti.

  9. Mai nea…”wild seea”,ca numele nu se spune cand spui prostii,dl.Tanasescu are dreptate,TU SPUI GOGOMANII si-tiu dai cu parerea cand nu stii!Asta este un sport national la noi romanii!!!I a intereseaza-te matale si vezi cat timp,dupa vindecarea semnelor clinice de paramixo,sunt porumbeii purtatori si,bineinteles,eliminatori de virus!!!
    Sanatate tuturor!!!

  10. “…niciodata nu le-am facut vaccin contra paramixovirozei pt ca am incercat pe cat posibil sa le intaresc imunitatea. ”

    Paramixoviroza e produsa de un virus. Cum vrei sa intaresti imunitatea contra unui virus?
    Singura metoda cunoscuta este vaccinarea. Prin vaccin se injecteaza in corpul porumbelului o cantitate infima de virus, iar organismul pasarii isi creaza anticorpi in lupta cu acesta. Asta e mecanismul.
    Nu face confuzie cu bolile produse de bacterii, unde imunitatea se poate dezvolta natural.
    Parerea mea este ca nu a fost vorba de paramixoviroza. Altfel virusul ti-ar fi terminat pe putin 90% din porumbei, acestia nefiind vaccinati niciodata.

  11. eu am avut o femela cu paramixo si 3 luni i-am dat pe cioc sa manance si apa cu siringa si i-am dat ultimele 2 saptamani i-am dat cloranfenicol de la uman si sa refacut era toamna spre iarna si in anul urmator am zburat-o si mi-a clasat ce-l mai bn si din 3000 de porumbei zburati la fond a venit pe locul 50 apoi mi-au furat porumbeii ca aveam voliera pe bloc si sa dus……

  12. In primul rand buna ziua !
    Cu aceasta problema m-am confruntat si eu aproximativ aqm 1an cand un porumbel s-a imbolnavit de paramixoviroza era intr-un stadiu avansat al bolii si de aceea m-am gandit sa vaccinez toti porumbeii inclusiv pe el contra paramixovirozei si culmea in 1 sapatamana porumbelul si- a revenit si il am si aqm si nu mai da nici un semn de boala. Vaccineazo si laso un timp vezi cum si ce mai face dupa aceea cred ca va fi ok.

  13. cand spui ,,simptome severe de paramixoviroza!”deja povestesti de ia la timpul ,,trecut” sau poate nu ai diagnosticat-o corect ,pai sever inseamna in acest caz fara scapare ,iar daca te ocupi de 10 ani de porumbei si nu ai avut probleme asta inseamna ca nu-i zbori ,iar daca varianta cu,, rupe capul ”nu intra in discutie mai asteapta tu mult si o sa ai probleme adevarate atunci o sa dai cu var prin cotet

  14. Foarte interesant acest site :
    – daca dai un raspuns corect( com 1 tanasescu)
    esti atacat.
    -daca spui ca ai tratat Paramixoviroza cu
    Cloramfenicol uman ( com 13 )nu te contrazice nimeni.

  15. seara buna , d-lor nici in vaccin din lume nu garanteaza 100% , dar sa stiti ca pasarile bolnave nu au ce cauta in echipa , incercati cu pasarile bolnave la concursurile paralimpice , glumesc , pasarile trebuiesc respectate , adica nu pot fi supuse efortului daca nu sunt sanatoase in totalitate

  16. Vorbesc din experienta proprie si cazuri concrete.Porumbel ( mascul: Jucator de Galati si Bronzat/Archangel)atins de Paramixoviroza. La primul caz, masculul a supravietuit, ramand cu sechele(usoare miscari ale capului…repet usoare, in caz de stres!). A reprodus, de la debutul bolii, 3 ani, cel putin 4 pui pe an: fara probleme gen ,oua clocite sau descendenti debili.In al doilea caz, Bronzatul, a revenit fara probleme si interventii directe, a reprodus in 2012 : 10 pui !!! in perfecta stare de sanatate.Concluziile le tragem fiecare. Sanatate multa tuturor.

  17. Pt scorillo com nr 15:
    SEVÉR adj. v. grav, greu, malign, periculos, primejdios, serios.(NU MOARTE SIGURA) sinonime luate din DEX.

    Corect se scrie “ea”=pronume personal iar “ia” este total gresit.Nu cred ca din punct de vedere al limbii romane ma poti corecta.Iar cand am zis ca zbor porumbeii crede-ma ca nu aveam nici un motiv sa te mint ;)…
    E chiar asa greu sa ganditi inainte sa postati anumite chestii?chiar v-am rugat sa comentati doar legat de subiect pt ca de polemici de genul m-am saturat…Si multumesc foarte mult celor care chiar mi-au raspuns la intrebarea legat de subiect….admin inca o data te felicit pt munca si efortul depus chiar daca sunt si oameni care nu stiu decat sa isi dea cu parerea,dar nu au invatat inca limba romana ;)

  18. Ce nu ai mentionat in articol , pe perioada izolarii ai tratat cu ceva pasarea, este foarte posibil sa nu fie paramixo simptomele pot fi usor confundate. Off topic acum am vazut ca cineva a postat ca nu poti imuniza natural contra virozelor ii recomand sa citeasca urmatoarea definitie :
    Imunizare =Totalitate a imprejurarilor si procedeelor care declanseaza, la un individ, o reactie imunitara ce permite organismului sa se apere impotriva unui element strain (substanta, microorganism), denumit antigen. Poate fi naturala, cand imunizarea se obtine in urma bolii sau artificiala, care se realizeaza prin injectarea cu anticorpi deja formati. Un porumbel vindecat devine in timp imun la paramixo dar si purtator de virus latent o perioada. Lasa mai multe detalii daca ai tratat cu ceva in perioada asta , oricum nimeni nu iti va putea da un verdict 100 % bun si sigur.

  19. Tot pt wild seea
    Acum incearca sa te informezi putin si despre gramatica limbii romane , vezi “ma-m informat”, ca regulile gramaticale “e multe si e grele”.

  20. nu am tratat-o cu nimic…femela a fost tot timpul foarte activa si vioaie,pe perioada in care simptomele erau destul de serioase nu a stat posomorata deloc doar ca statea cu capul sucit spre pamant…acum a ramas cu o singura consecinta a bolii,tine capul un pic lateral dar atat…..

  21. Salut Florin , din experienta proprie iti spun ca virusul ramane in crescatorie mult timp . Tot din experienta proprie te sfatuiesc sa folosesti vita B complex in apa de baut ; vitaminele B sunt foarte bune pentru sistemul nervos . Daca ceilalti porumbei nu au simptome este pentru ca sunt mai rezistenti la virus ( asa cum si oamenii sunt unii mai rezistenti decat altii ) si de aceea te sfatuiesc sa-i vaccinezi pe toti . Referitor la reproducere nu ma pot pronunta pentru ca eu i-am eliminat din crescatorie pe cei bolnavi chiar daca mi-a fost foarte greu . Cu stima .

  22. Pt. felix d`alsace:

    Te vad surprins de cum decurg lucrurile pe acest site. Ca sa intelegi mai bine am sa-ti ilustrez pe baza unui exemplu.
    Sa zicem ca avem de-a face cu un caine posibil otravit.

    Varianta 1: ii dam sa bea saramura , eventual il obligam pt. al obliga sa vomite. Rezultat va aparea unul care iti va spune ca esti un prost , ca trebuia sa-i dai lapte;

    Varianta 2: ii vom administra cainelui , pe cale orala, o solutie de clorura de sodiu (eventual scris NaCl ) cu o concentratie de 20%. Rezultat : incepi sa devii interesant, posibil sa fii intrebat si daca clorura de sodiu se gaseste la farmacie si dac e nevoie de reteta.

    Varianta 3 : ii faci cainelui un vaccin antirabic (eventual intravenos) si cainele se vindeca in plus devine imun la orice alta forma de otrava. Rezultat: totata lumea amuteste, esti un guru al medicinei veterinare si nimeni nu te mai contrazice.

    Acum ne mai miram de ce unii crescatori se tin departe de site-urile de profil si evita sa scrie ceva. Se poate trezi ca dupa ce va impartasi ceva din experienta proprie va veni un semi-doct care-l va pune la punct : Ce ba-i te bagi ca prostu in seama mai pu-ne mana de citeste niste almanahe golumbofilice (sper ca am reusit sa imit vocabularul si ortografia).
    Oricum site-ul lui Andrei este unul din putinele unde discutiile se pastreaza cat de cat in limite civilizate. Daca vrei sa vezi si reversul intra pe link-ul urmator:
    http://porumbeideperformanta.ro/2012/08/rasa-galateni-in-mainile-pucistilor-%E2%80%93-dar-un-raspuns-trebuie-sa-l-dati-unde-isi-au-locul-galatenii-de-zbor-fara-joc/
    Articolul e ok, dar nu trebuie sa te ostenesti sa-l citesti intrucat nici cei ce il comenteaza nu cred ca o fac, intrucat comment-urile nu au nicio legatura cu continutul articolului.
    Imi cer scuze daca am fost off-topic.

  23. Imi cer scuze ca mai scap gogomanii pe site. Uneori chiar nu mai pot sau nu mai am rabdare sa parcurg tot. In momentul asta sunt 101.748 de comentarii pe care le-am citit si aprobat. Uneori cred ca ar trebui sa mai iau o pauza cu site-ul si sa-l reiau doar cand ma pot ocupa de el decent. Din pacate printre noi nu sunt foarte multi academicieni asa ca nivelul discutiei este cum este. La facultate am nimerit intr-o grupa de olimpici nationali si internationali si ma gandeam cum ar fi fost sa fie oamenii aia columbofili…

  24. @Tanasescu , com 25 .

    am fost curios si am intrat la acel link mentionat si am citit toate comentarile . Nu ca ar fi interesante dar nivelul acela de discutii a unei subculturi imi confirma inpresia pe care o am de un timp ca unii oameni isi merita soarta . Se trag probabil din case de carpici si cu porcul in groapa dar fiind ” smecheri ” au reusit sa fure sa-si faca palate cu 20 de camere . Cred ca au evoluat dar tot la nivelul case-i de carpici au ramas . Ce-i mai trist ca aceasta subcultura a ajuns si in politica si conduc o tara pe caru-i cocoasa se inbogatesc fara jena , fara rusine si mint cu zambetul pe fata .

  25. Dragi colegi am si eu un mascul din 2011 noembrie care a scapat din 10 pui care au avut paramixo ceilalti au murit ,si in ziua de azi saracul tot asa strimb isi tine capul maninca, bea, canta numai cand as vrea sa pun mana pe el zici ca cade pe spate, cand vin prieteni sa vada porumbeii primul lucru care vad este saracul cu gatul pe spate.Imi este drag fiindca este foarte bland, ce sa ai dau sa revina. Mult noroc tuturor…

  26. nu stiu daca sa ma bag sau sa stau deoparte dar ceva din mine spune ca daca sti ceva ce ar putea ajuta spunele tuturor (daca moare capra sa moara si vecinului) cresc porumbei de cand mam nasacut mai corect mam nascut cu iei in curte pe atunci nu erau atatea boli dar in primul rand nu se dadeau medicamente cum se dau acum unde citesti unde cauti probleme probleme si raspunsuri dai daia ba daia ba fa asa sau se deviaza de la subiect si se cearta pe gramatica sau mai stiu eu ce in fine fratilor am 42 de ani nu am vaccinat porumbei si nici nui indop cu medicamente si nici probleme nu am secretu ii cresc asa cum ii crestea batrini nu conditi foarte mari dar nici foarte proaste adica 3 pereti din scandura si in fata plasa toata fata sus internita nu tabla si chiar daca e ger nu pun folie una din greselile des intilnite singura dezinfectare se face cu o lampa cu foc si apoi dau cu var bulgari stins acela care trec carutasi cu el primavara hranitoarele din lemn si adapatoarea din ceramica intrun colt nelipsitul nisip pe care il amestec cu argila loata de la farmacie in apa mai puneti 3 zile din cind in cind argila si nu aruncati seara apa decat completati dimineata peste ia cu apa 8-12 zile pe luna umezesc grauntele cu apa si frec bine in mana 3 bulgarasi de argila desupra pana se fac praf si mestec bine grauntele si le dau porumbeilor fara vaccin fara medicamente si libertate multa nu au ore de zbor cum mai aud pe uni antrenementele le fac uli dar ma uit la iei parca rad de el cum zbor deasupra lui si parca vor sal intarate dar nu zic ca numi ia nici unul mai au si ei zile proaste daca vad ca zaca vrunu ii dau citeva bucatele de argila 3-4 zile si isi revine dar mai mor cateodata dar mult mai putin decat la cei care ii indoapa cu medicamente cititi despre argila si puterea ei miraculoasa si incercati ca nu veti pierde nimic am un prieten care dupa multi ani mia dat dreptate dupa cei indopa cu medicamente si vitamine aparea unul venit din alt mediu sau o data era in voliera lui un gugustiuc cre abia mai respira si bea apa din adapatoare porumbeilor lui dupa cateva zile sintomele gugustucului aparea la porumbei lui si o loa de la capat cu medicamente care din ce in ce era mai multe si mai scumpe sa aiba efect da nu de durata si cit costa medicamentele? O AVERE pe linga argila care pentru 80-100 de porumbei ma costa 40-50 de lei pe luna dar satisfactia e mare adio respiratie grea dupa zbor adio tricomonoza paramixoviroza coccidioza salmonela si toate bolile cu cre se confrunta nu dau sfaturi si nu critic pe nimeni felu cum isi creste pasarile dar cititi de argila si incercati sa renuntati la medicamente si veti vedea diferenta foarte repede mai ales la pui care nu vor mai creste rahitici si vor fi lati de abia ii veti putea tine in mana CINE ARE GURA SA SPUNA MAI DEPARTE CINE ARE MAINI SA SCRIE MAI DEPARTE dupa ce le va da argila si nva vede efectele sa nu tina doar pentru el caci bine faci bine gasesti sanatate

  27. @porumbei ro

    Reinventarea rotii?… deja cand am fost eu copil
    si probabil si inainte unii crescatori au oferit argila.
    …dar argila este intradevar benifica, ajuta la
    neutralizarea toxinelor vegetale( expl semitele de iedera)
    Multe specii de pasari ,si porumbeii,manaca argila in natura=geofagie
    Cu vindecarea paramixovirozei nu are nici o
    legatura, mai degraba cu o flora intestinala sanatoasa.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *