Salut! Numele meu este Florin si am o mare nelamurire la care as dori sa raspunda columbofili care s-au intalnit cu o astfel de situatie sau au auzit ceva legat de acest subiect. Am o femela de anul trecut care, dupa terminarea sezonului competitional cu puii, a fost lasat libera pana la sfarsitul toamnei. Cand au inceput ulii sa isi intensifice atacurile a fost inchisa la fel ca si ceilalti porumbei pe perioada iernii.

Porumbei au fost eliberati cam o zi pe luna in toata aceasta perioada iar dupa ultima eliberare cand deja incepeau sa se imperecheze, brusc femela prezinta simptome severe de paramixoviroza! Specific ca ma ocup de cresterea porumbeilor de peste 10 ani si niciodata nu le-am facut vaccin contra paramixovirozei pt ca am incercat pe cat posibil sa le intaresc imunitatea. Nu am avut pana in acest an probleme de sanatate la ei, administrandu-le decat vitamine la nevoie. Revenind la subiect am izolat imediat femela, izolata fiind si acum. Simptomele au disparut: zboara si se hraneste perfect normal.

Intrebarea mea este: As putea sa imperechez acum femela fara riscul de a imbolnavi masculul?
(Este scoasa din discutie varianta “rupe capul”,”elimina” sau mai stiu eu ce pentru ca nu am rupt capul niciunui porumbel in viata mea)

Va multumesc anticipat!