Am impresia ca populatia de soim calator este in crestere. La voi cum este? La mine in zona s-a intamplat ceva cu care m-am mai confruntat acum cativa ani. Pe la finalul lui Octombrie, atacurile de uliu au scazut in intensitate si au inceput in forta atacurile de soim. Obisnuiti cu atacurile de uliu, care ajunsesera pana la maximul de 12 la un singur zbor, porumbeii se inaltau foarte sus, fiind multi tineri care nu prea stiau ce inseamna soimul. Chiar daca au trecut cu bine prin sute de atacuri de uliu, porumbeii au inceput sa cada unul cate unul la soim, pana in prezent avand deja 5 luati (nu toti dintre ei fiind tardivi!).
Niciodata nu mi s-au ridicat porumbeii atat de sus ca in aceasta toamna, uneori chiar fara a fi atacati de uliu, dupa eliberare se ridicau pana erau greu vizibili cu ochiul liber. Puteam sa ii inscriu lejer la concursurile pentru tippleri. Zburau la disparitie… dar pe verticala…
Soimul calator mascul este cel mai diabolic pradator pe care l-am vazut. Este aproape cat un porumbel de mic si are o viteza ametitoate pe orizontala, de picaj nici nu mai vorbim. Dorind sa imi inalte cativa porumbei care zburau langa casa, a dat de cateva ori din aripi si abia am tinut ochii pe el, cred ca are peste 200 la ora. Recordul masurat in picaj este undeva peste 400 Km/h. Porumbeii trebuie sa calculeze foarte bine momentul final in care fac fenta salvatoare, altfel sunt mancati. Vazand stolul puncte sus, chinuindu-mi ochii sa vad ce se intampla, observam manevrele stolului si cum sareau porumbei din el… si se regrupau dupa ce stolul era despicat. Apoi incepeau sa apara porumbei in picaje nebunesti, unii nimerind cotetul, altii ramanand prin pomi.
Dupa cateva asemenea atacuri, unii porumbei au inceput sa priceapa care e treaba cu soimul si cum aparea in peisaj, se rupeau de stol si coborau instant.
In filmarea de mai jos se vede soimul pedaland sub stol sa-l inalte, si un porumbel care se desprinde si pica vertical, trecand chiar prin fata soimului.
(full screen altfel nu se vede mai nimic)
Masculul de soim, fiind atat de mic si rapid este mai periculos decat femela, situatie asemanatoare cu cea de la uliul porumbar. Imi spunea un coleg ca se uita la stolul de porumbei cum zburau, si deodata a vazut ca se apropie de stol un “porumbel”. Acesta a luat in gheare un porumbel din stol si a plecat. :)))
De cele mai multe ori cand mi-a luat a avut urmatoarea strategie – a selectat un stol micut din stolul mare pe care l-a urmarit apoi foarte insistent mult timp. Stolul mare deja se intorcea, intrau, terminau de mancat si se urcau la odihna, iar cei din stolul urmarit de soim inca erau alergati. Pe inserat, probabil cand urmarirea lua sfarsit, din cei 5-6 urmariti, apareau 4-5, unul cate unul la interval de 1-2 minute, ca de la o etapa. Mi-au disparut si 2 intr-o zi, lucru care ma face sa cred ca nu mereu ii prinde, dar ii duce atat de departe si ii sperie incat nu se mai intorc. Motive suplimentare sa cred acest lucru:
1. Iarna trecuta prin Februarie, soimul mi-a alergat 7 porumbei din care s-au intors doar 6, iar pe cel lipsa l-am trecut la inventar ca luat de soim. A aparut insa in Aprilie, “s-a intors din morti” si nu avea nicio urma de ranire.
2. La ultimul atac de acum, puiul pe care il trecusem la inventar ca luat, a aparut dupa 2 zile. L-am gasit dimineata pe jos langa cotet, plin de bruma pe pene, nu mai putea zbura pana la intrare, muschii pieptului umflati si tari ca un pepene, era in febra musculara. Si e vorba de o pasare care zbura lejer cate o repriza de 1-2 ore in ritm alert. In cotet nu s-a putut urca nici macar pe primul rand de odihnitori in primele zile. Nu inteleg cum a putut zbura pana acasa.
3. In copilarie, un crescator batran mi-a spus ca i-a alergat soimul un stol de porumbei maturi atat de mult incat i-a facut sa treaca muntele in Ardeal si nu s-au mai intors niciodata. Atunci nu l-am crezut dar acum… nu stiu ce sa mai zic.
Din 2 atacuri de soim mi s-au intors 2 porumbei urmariti cu acelasi tip de rana, o intepatura “chirurgicala” pe partea dreapta a gatului. Este vorba de atacurile celui mai al naibii rapitor, masculul de soim calator. Anul trecut, din atacurile de femela de soim, mi s-au intors 2 porumbei cu alt tip de rana, in apropierea furcii.
In materialele de mai jos se spune ca rata de succes a atacurilor este undeva la 20%.
Cred ca pierderile de la etape se datoreaza rapitoarelor in mult mai mare masura decat credem. Am vazut pe youtube cum un crescator spunea ca de la Derby Donets’k i s-au intors 9/10 porumbei raniti de rapitoare.
Deci, un bun reproducator nu transmite doar orientare, musculatura si alte lucruri de care se vorbeste mereu… ci si agilitate, capacitate de supravietuire. Cand se pierd porumbeii, automat spunem ca s-au ratacit si sunt prosti, cand defapt e foarte posibil sa fie mancati.
Probabil ar fi bine sa luam mai putini porumbei, matca sa nu includa porumbei nezburati in viata lor afara si baza de reproductie sa fie porumbeii zburati multi ani care cu siguranta si-au verificat agilitatea dand testul supravietuirii de multe ori.
porumbei.ro
Simpatici cei de la BBC, soimul ataca un porumbel list si cand scapa e solzat simplu. :))
Ce bn ar fi “daca nu ar fi” .
22 noiembrie, eliberati pe fiecare zi cand a fost senin afara si fara ploaie = 0 atacuri agresive ( mici tatonari cu un uliu porumbar) zona de campie, undeva langa Slatina.
Dap…………trebuia invers…………..si spuneam ca ala scapat a incaruntit……………….
cred ca au schimbat porumbelul la montaj :)). oricum, frumoasa pasare! trebuie sa iti spun ca anul asta am vazut si la mine in zona soim. chiar l-am sunat pe AndreiO care e vecin cu mine si i-am spus. era prin luna august parca.
A venit si la mine vara dar mai rar si nu asa insistent… pentru ca e plin de pui cerul si probabil e mai mereu cu burta plina.
De aceea , ne.am putea face o imagine de ansamblu, vis.a.vis de pierderile porumbeilor, daca ar avea gps. Am vedea concret sunt prosti sau au pierit.
Anu’ asta am avut o porumbita, care mi.a venit de 2 ori ranita de la concursuri. Ii tanara de anu trecut iar in etapa a doua, a venit rupta . Dc numai venea ziceam, ca a fost proasta. Alt mascul matur zburat pana la 995 km, nu mi.a venit pe final de sezon de la un demifond si sunt sigur ca a fost prins de dihanie. Mai sunt si altii pe care i.am pierdut dubios.
Cat despre soim, credeam ca femela ii cea mai periculoasa
In Prahova,Campina mai exact….atacurile de soim s-au intetit considerabil si sunt alergati cred ca mai bine de 20 de minute.ultima oara cand au fost eliberati au zburat mai bine de o ora si cu soimul dupa fundul lor inca aproximativ 20 si ceva de minute…iar rezultatul a fost o femela ingherata din zona sternului pana sub cioc,a avut noroc ca doar pielea a fost taiata…sa rezolvat cu cateva copci si acum e ok.nu am mai vazut soim care sa ii alerge atata timp niciodata…
Mai nou la mine sunt atacuri de …pescarus, duminica a aelrgat in jur de 5 minute un pui de porumbel al unui vecin, nu m-am gandit sa iau telefonu sa filmez pe moment
Stimati columbofili ,mai pierdeam in anii trecuti porumbei pe care ii lua uliu ,dar vreau sa va spun ca in toamna asta a fost groaznic. Am inceput sa-i tin in voliera,orice eliberare inseamna porumbei care dispar,dar acum o saptamina m-am ingrozit a atacat soimul ascuns dupa un pom ,cred ca dud careia nu i-a cazut frunzele si din atitia tardivi si din sutele de porumbei care sunt aciuiati pe blocurile din vecinatate mi-a luat unul din cei mai buni porumbei ce il aveam in cotet. Ideea este ca pe moment in panica creata printre porumbei nici nu am vazut cand l-a luat ci mult mai tarziu cand l-am gasit intr-o curte din vecinatate omorat.
Si ca o confirmare a faptului ca soimul ataca neincetat ,la locul de munca acum citeva zile un soim a intrat fiind in urmarira probabil a unor vrabii direct in gemul de la etajul 1,unde din caza inpactului i-au sarit fulgii si acazut jos ametit. dar pina sa cobor eu jos a disparut. Cred ca pina la primavara nu o sa mai dau drumul la porumbei si atentie nu stau in zona de munte ci in apropierea Bucurestiului.
Soimul nu ataca din pomi, era uliu porumbar. Iar cel care s-a lovit in geam era uliu pasarar, soimul sau uliul porumbar nu vaneaza vrabii, din cate stiu.
In această perioada este f.riscant sa scoti porumbeii ((judet PH) ,darcred ca peste tot ataca soimul sau uliu porumbar.Cel putin in zona noastră ai sanse mari sa pierzi multi porumbeii deoarece s-au inmultit pasarile rapitoare.Toate cele bune.
Buna!
S-au inmultit soimii de pot sa mai dea si la altii.
In zona Bistritei jud. B-N e dezastru.
In ritmul asta , pierdem multi de acasa, in special pui.
Si mie mi se pare cel mai periculos, nu cedeaza niciodata, ataca in disperare. E jale. La asta chiar trebuie tinuti inchisi, pana va pleca, daca nu la primavara vei in in fundul gol.
Dimineata este ceata, uneori pana spre amiaza. Porumbarul, mascul, ataca razant cu acoperisul caselor si aproape in orice moment al zilei, accentuat dimineata si seara. Uneori il vad cu prada in gheare, parca impachetata frumos. Porumbei comunitari, cu pui tardivi, leganandu-se pe picioare, cu capul umflat atipic, cu ochii lacramosi si inrositi. Inca are prada usoara de cules. Ma astept sa intensifice ritmul si atacurile sa fie dedicate nu doar mimate. Pentru ca am fatada volierei din plasa integral, cu vizibilitate mai mare de 180 grade daca iau in calcul si sputnik-urile, porumbeii vad filme de groaza zilnic si multe reluari. Asa liniste se lasa dupa cate o faza din asta …
Soimii au fost tot anul doar in trecere si atunci m-am bucurat ca nu-s foarte axati pe pradat. La viteza de croaziera a soimului, greu se descurca porumbeii. N-am avut placerea unui atac de soim in direct anul asta. Dar sa nu zic hop pana nu inchid porumbeii pentru iernat …
Nu stiu exact la voiajori cum sta situatia, probabil ca mai bine, dar la zburatorii de altitudine procentul de 20% e sigur o tampenie. La mine a fost de aproape 100%. La fiecare zbor pierdeam cate unul, am pierdut si 2 la un zbor de 3 ore si jumatate Daca nu opream cateva pasari de la zbor, sunt absolut sigur ca pierdeam tot ce zburam. Un singur porumbel ciung de ploiesti l.a fentat de 4-5 ori numai din ce am vazut eu, nu l.a prins nici in picaj din puncte pana la voliera, dar dupa aceea a urcat inapoi dupa cei de sus si a luat altul.
Femela, este mai greoaie si mai slabuta. Am vazut un singur atac al unei femele si nu a luat nimic, unuia singur i.a jumulit 5 pene din coada.
Cel mai spectaculos atac a fost al unui mascul, venit in picaj din lateral de la o distanta foarte mare, probabil undeva la 1000m. Am vazut un punct care se apropie si nu stiam ce e ala, pe principiul e o pasare, e un ozn, nu, e soimul calator. M.am uitat dupa el secunde bune si cand a trecut pe deasupra casei l.am vazut ca e soim, porumbeii fiind in partea opusa. Din fericire atunci a ratat, desi i.a tot hartuit cateva minute, sau cel putin minute mi s.au parut mie, dar timpul evident se dilatase. Au fost 4-5 urmariri.
Majoritatea pierderilor au fost in disparitie.
Buna Andrei,
raspunsul la problema ta este simpla si anume soimii coboara din munte aprox. in perioada numita de tine in zone mai joase / deschise si cu mai mult vinat.
In cazul tau acel mascul de peregrin si-a stabilit probabil revierul de vinatoare in zona ta – considerindu-l ca atare proprietatea lui vremelnica pe timp de iarna si ataca ca urmare a acestui fapt orice alta pasare de prada ( chiar si din propria specie ) care i-ar putea fi concurenta la hrana, mai ales ulii porumbari.
Mai demult am postat aici un caz asemanator, tot cu aceste 2 specii amintite, in care un padurar avea casa in apropierea unei stinci pe care cuibarea o pereche de soimi calatori. Cit a cuibarit perechea de soimi acolo a putut creste in liniste pui de gaina , de rata etc. – s-a intimplat insa sa dispara femela de peregrin din motive necunoscute si intr-un an – doi a disparut si masculul din stinca.
Instantaneu cu disparitia acestuia au inceput sa-i dispara padurarului puii de gaina, etc. fiind dusi de uliu, de asta data fara nici un fel de suparare din partea soimilor …
Andrei K.
Interesanta treaba Andrei K. Este totusi posibil sa stea aici mereu? Pana la urma este zona premontana, adica stand pe munte la ce vedere are cred ca imi vede porumbeii direct in cotet. :) Atacuri de soim au fost si vara dar nu asa insistente pentru ca e plin de prada, deci eu cred ca el chiar cuibareste aici. La ultimele 2 zile de zbor au fost doar atacuri de uliu si sper sa ramana asa. Probabil umbla pe teritoriu mare si ori era satul ori nu a vazut porumbeii pentru ca nu au mai zburat foarte sus.
Am vazut insa si atacuri simultane de uliu cu soim, soimul sus si uliul asteptandu-i jos. As vrea sa vad si o confruntare uliu-soim. :)
Un lucru interesant ,ar fi faptul ca uliul cand prinde un porumbel coboara cu el jos si abia zboara iar soimul , zboara cu porumbelul in gheare fara probleme, in ciuda faptului , ca.i mai mic
Este pe facebook un baiat Andrei din Cluj si are un detector de metale! A gasit sute de inele pe dealurile din zona! Majoritatea serii de Prahova,Brasov etc! Eu cred ca 10% din porumbeii care nu se intorc sunt captivi in alte crescatorii iar restul sunt mancati de aceste oratanii!
Buna Andrei ,
daca ii convine arealul de vanatoare (si nu are prea multi dusmani naturali care sa-l deranjeze acolo !!) cel tirziu pe la inceputul lunii martie se retrage din nou la munte, daca nu si mai repede si peregrineaza pe zone relativ intinse in cautarea altui teren de vanatoare mai acceptabil care sa-i permita sa iese cu bune din iarna!
Pt. d-ul Fisher,
pentru soimii calatori, ulii porumbari si nu numai pot deveni deosebit de periculosi in doua cazuri speciale :
– cind zboara cu o pasare mai mare in gheare ( in cazul nostru porumbel ) la relativ mica inaltime fata de sol si nu mai are avantajul inaltimii
– cind jumuleste respectiva pasare pe sol => in cazul acesta uliul ataca rapid la firul ierbii [ este in acest caz relativ greu de detectat pentru soimul in cauza si … daca are noroc scapa cu cite-va zgirieturi etc. ( in astfel de cazuri poate fi atacat cam in acelasi stil si de catre un sorecar cu rezultate aprox. similare )] !
In situatii similare cu ultimul caz sint ucisi anual un numar mare de Ulii pasarari de catre Uliul porumbar!
Andrei K.
Mersi de informatie Andrei K.
Cu ani in urma am avut ciungi de ploiesti iar soimul imi luase un porumbel.Deodata a aparut un uliu sorecar si a atacat soimul incercand sa.i ia prada dar nu a reusit spre nemultumirea mea( speram sa.i dea drumul si sa scape porumbelul)
Oricum cat timp am avut ciungi, aveam parte de spectacol cu soimul, dar mi.a si luat de mi s.a acrit. In schimb acum cu voiajorii, nu ma deranjeaza, decat f.f. rar
Azi mi-a mai curatat unul diavolu asta mic de soim. Au zburat vreo ora la semi inaltime, totul normal, cateva tentative esuate de uliu… dupa ce au coborat mai erau vreo 10 sa pice, a dat uliu in ei, s-au speriat si au plecat iar. Imediat dupa uliu a aparut soimu, initial am zis ca sunt 2 ulii… a profitat ca au luat inaltime speriati de atacul de uliu si s-a apucat de ei, cu uliul de fata, deci nici vorba ca se evita.
Au picat ghiulele 2 care stiau ce inseamna soim (unul din ei matur care a zburat si iarna trecuta afara) iar restul… i-am vazut ca sunt puncte si apoi au disparut. Au aparut dupa vreo jumate de ora. Erau atat de epuizati, parca zburasera maraton. Unul a ramas vreo 5 minute pe trapa cu aripile la pamant si ochii inchisi. E vorba de porumbei care altfel zboara lejer 2 ore in ritm alert si ulii nu au sanse. Ce le face javra asta de soim este incredibil.
Probabil ca o sa culeaga din ei pana raman cateva bucati care stiu dracului sa ramana jos, sa nu se mai inalte ca niste cretini pana in stratul de ozon.
Cu cat sunt mai sus cu at cresc sansele soimului. Cum am mai scris, cand aveam ciungi, venea soimu si zbura sub stol si se tot invartea sub ei pana se inaltau in disparitie, apoi zbura lateral si se tot invartea10-15 minute ,pana porumbeii se linisteau. Eu il urmaream cu binoclu, porumbeii nu.l vedeau ,asa departe se ducea. Cand porumbeii se linisteau, venea glont in picaj si dadea in ei si din disparitie pana jos dc nu prindea,atunci ranea porumbelu. Am avut si porumbeii care oricat de agresiv era soimul, nu.i prindea. Am avut o alba pe care efectiv soimul nu o mai urmarea stia ca nu are nici o sansa si ii toca pe ceilanti, unu cate unu apoi urca inapoi sus la alba si o lasa in pace.Alba ramanea singura sus in punct. Am vazut faza asta de multe ori cu alba. Incredibil
Am mai avut un argintiu, pe care la prins ca pui, a reusit sa scape( lucru rar)apoi dupa ce sa refacut nu la mai putut prinde niciodata si a dat in el destul.
Foarte tare. Eu nu stiam ce se intampla exact dupa ce ii inalta. Noroc cu binoclul tau. Deci ii ridica si apoi se ‘ascunde’ departe iar cand por incep sa coboare da in ei in picaj ca are viteza maxima.
Trebuia sa faci alba pereche cu argintiul. Poate iesea ceva smecher.
Salut Andrei , Soimul invata cu fiecare atac . Citeste manevrele porumbeilor pana-i cunoaste perfect .O sa faci experienta ca din simpla “joaca” de a deruta stolul , in cateva secunde ataca si prinde . Pot fi antrenati la sange ca nu mai au sanse la un Soim adaptat . De aceea si panica cu care intampina Soimul . Cunosc un caz concret dupa atacul Soimului porumbelul a zburat de la München pana la Salzburg .Pe sosea distanta este de ca 130 km . Acolo a fost gasit epuizat de un crescator local in aceeas seara .
Doresc pierderi cat mai putine la cei care se confrunta cu aceasta problema .
Buna Andrei si Fisher,
in soimarit pentru a lecui unii soimi mai nerabdatori sa paraseasca pozitia de asteptare deasupra unui ciine pontator si sa atace porumbei pe cimpurile din apropiere l-i se da intentionat de cite-va ori sa atace porumbei cunoscuti dinainte ca fiind excelenti zburatori ( cite-odata si cite doi deodata pentru a-l debusola complect si a mari astfel si sansele de scapare a porumbeilor in cauza !).
Dupa cite-va astfel de partide in care n-a reusit sa prinda nimic soimul sta cuminte deasupra ciinelui, deoarece a invatat ca n-are rost sa-si iroseasca degeaba energia dupa un vanat pe care acuma stie ca oricum nu-l poate prinde si sa-si pastreze pe viitor energia pentru un vanat mai putin performant …
Andrei K.
Salut Dieter, asta confirma ce presupuneam, ca pe unii nu ii prinde dar ii duce foarte departe. Merci!
Am avut si eu cazuri in care porumbeii au plecat speriati si nu s.au mai intors
Un caz interesant a fost acum cativa ani, cand dupa atac, ultimul ,un pui la a 3 pana a venit seara acasa, era toamna iar eu m.am dus sa deschid intrarea (prin interior o deschid). In momentul cand am deschis ,de speriat ce era, s.a speriat mai tare(cu toate ca de felul lui era bland)si a plecat glont. Nu s.a mai intors niciodata
Referitor la ce zice Andrei Keszeg, pot spune ca intr.adevar, soimul se momeste si ataca unde ii mai usor de prins. La mine varful de atacuri a fost in 2002 cand din aprox. 80 de pui de ciung ,mi.a carat cam 60 + la ceilalti colegi f.multi pui. In localitate exista mii de gutani, ii plin de ei dar soimului ii era mai simplu sa dea in ciungii nostri. Mai dadea in ei, cand venea femela de porumbar si se inaltau suficient gutanii, in rest , meniul era din ciungi incat am renuntat sa las porumbeii afara
Buna Fisher,
din fiecare intilnire Soim – porumbel, fiecare din cei doi combatanti invata, se perfectioneaza , evolueaza si isi adapteaza strategia pentru eventualelele viitoare intilniri.
Pacat ca in rindul porumbeilor aceasta evoluare costa in timp multe vieti, dar cei care reusesc sa faca fata in mod repetat situatiei o sa scape cu brio cu viata, asta doar in conditii normale !
Ce ajuta un porumbel insa toata aceasta experienta cistigata cu pretul vietii daca acesta pe drumul spre casa, cu sute de kilometri in urma sa , terminat si stors de vlaga este atit de slabit incit si pentru un sorecar ar fi floare la ureche sa-l prinda ?…
Andrei K.
Ai dreptate, Andrei si am sa.ti povestesc o intamplare, referitor la intrebarea ta: intr.o dimineata am eliberat ciungii la zbor. Erau maturi şi ii pregateam pt concurs. Nici nu au ajuns in fluture” , ca a atacat soimul si mi.a prins un mascul. Porumbelul s.a zbatut si a scapat, dupa vreo 2 minute a dat iar in el si la prins din nou. Na am zis asta e, dar lucru incredibil ,porumbelul a scapat iar, cu toate ca a stat prins cam 1 minut. Nu.mi venea sa cred asa ceva, n.am vazut sau auzit sa scape de 2 ori si odata sa scape ii ceva . Soimul vazand ca la scapat, a plecat, porumbeii s.au adunat la gramada si au continuat sa zboare. Au zburat cateva ore, inclusiv cel prins. In momentul cand au inceput sa coboare, a lovit soimul din nou, direct in cel prins si la prins a 3 oara. Din pacate ,obosit , nu a mai reusit sa scape . Asa ca, frustrarea soimului s.a transformat in bucurie iar bucuria mea in frustrare
Asta e tare de tot… nu am vazut niciodata sa scape, dar de 2 ori?! Mai ales dupa atata vreme… ca stiu ca soimul il omoara dupa ce il prinde, sectionandu-i coloana in dreptul gatului. Sau am informatii false. Presupun ca avea o culoare aparte de l-ai recunoscut ca e acelasi de 3 ori.
Faptul ca porumbeii tai zburau in continuare sus dupa atacul de soim e cam nasol. Adica, eu speram ca invata si coboara imediat si nu mai urca. Cel putin asta fac unii voiajori. Poate ciungii sunt mai slabuti la IQ? :) Sau le place prea mult zborul sus si e genetica treaba. Eu sper sa vina ziua cand soimul nu imi mai poate inalta voiajorii oricat ar incerca.
La IQ sunt destul de slabuti,plus ca asa ii rasa, sunt nebuni sa se inalte.
De recunoscut, nu incape nici un dubiu, aveam 5 buc, pe care ii antrenam pt concurs iar pasarea in cauza era un rosu, sigurul dintre ei. La inaltimea la care erau, inca se mai distingeau culorile iar cand a dat soimul in el, erau mai jos(soimul cu rosu) si chiar se vedea cum se zbate porumbelul+ aveam tot timpul binoclul la indemana. Deci110% ca era acelasi porumbel, fara dubii.
Cu omoratul imediat , eu zic ca nu. Mi.a luat zeci de porumbei si uneori se invartea si cate 5′ cu el sa.mi faca in ciuda iar porumbelu inca se zbatea. Alteori vedeam cum il omoara in aer imediat.
Din cate stiu si eu soimul omoara prada in aer asa cum a spus porumbei .ro, le sectioneaza coloana in dreptul gatului. Au fost cazuri cand soimul dupa ce a prins porumbelul a fost atacat de porumbar si a dat drumul porumbelului dar acesta a picat ca un bolovan. In Rm. Valcea sunt multi crescatori care au volierele pe bloc si din discutiile avute cu ei am inteles ca soimul ataca doar in perioada iernii in zilele senine. Vara este liniste, rar mai vezi cate un atac dar pe timpul iernii ataca atat uliu porumbar cat si soimul.
Buna,
de obicei, daca porumbelul se afla intr-o pozitie optima pentru un atac direct al soimului, acesta din urma daca are experienta tinteste capul, sau ma rog portiunea de git din imediata apropiere a acestuia – aceasta lovitura speciala de obicei este 100% letala pentru pasarea in cauza.
[Daca din primele experiente de vinatoare ale soimului acesta s-a lovit dureros de prada ( lovind in loc de cap corpul victimei ) in cauza tine minte acest fapt si incearca pe viitor sa atace in asa fel incit sa se alinieze paralel cu aceasta si s-o agate din aceasta pozitie tragind-o dupa el – in acest caz incearca sa-i sectioneze coloana in zbor ( daca este posibil ) sau coboara cu prada la sol unde se intimpla acelasi lucru].
Daca pasarea , in cazul nostru porumbelul eschiveaza in ultima milisecunda, soimul frineaza scurt, corecteaza in functie de actuala pozitie a porumbelului atacul si doar agata porumbelul de unde poate , de multe ori doar superficial, fapt care nu de multe ori duce la o priza slaba cu prada si la o posibila scapare a acesteia.
Trebuie spus ca viteza din start pe distanta scurta a porumbelului este mai mare decit cea a soimului in prima faza, dar situatia se schimba in favoarea soimului pe distanta mai lunga.
Andrei K.
Cumva se vede ca la mine a atacat acelasi exemplar, cu aceeasi tehnica, pentru ca am 2 porumbei care au supravietuit si au venit acasa cu o rana superficiala la mijlocul gatului, pe partea dreapta.
Anul trecut de la femela de soim au venit 2 acasa cu rani langa cloaca… deci tehnici diferite dar consistente.
Cum zice si Victor M, desi in zona noastra nu e endemic, mai apare soimul. Plecam de acasa intr-o zi (eram cu masina) mai acu 2 luni sa fie, si am vazut o scena de am tras dreapta sa ma uit.
Ataca insistent 3 randunele. Si greu poti sa-ti imaginezi zburatoare mai abile ca randunelele.
Ataca din toate pozitiile, si in jos, si in sus, nu renunta nici batut! Tumbele pe care le facea in jurul plopilor de pe marginea drumului m-au facut sa cred ca daca in loc de randunele ar fi fost porumbei – acestia n-ar fi avut nici o sansa.
Stiu ca exista si o specie de rapitor – soimul randunelelor. Dar data fiind talia (mare cat un porumbel), plus ce zicea Victor ca l-a vazut pe cer cu cateva zile inainte, cred ca a fost un calator.
Nu a prins nici una cat am stat eu, dar s-au alergat pana s-au pierdut in zare. Scena a durat mult – secunde bune, poate 1 min. Fata de uliu care face max. 2-3 atacuri si dispare!
Andrei O ,putea sa fi fost femela de soimul randunelelor ,care ii cat un porumbel dar nu.i exclus sa fi fost si cel calator
Buna Andrei_O,
cu siguranta a fost Soimul rindunelelor (poate femela, care ca marime este ca un porumbel ), performanta de zbor al acestuia nu este intrecuta de nici un peregrin, care de altfel nici nu se preteaza la vinarea rindunelelor => n-ar avea nici o sansa.
Andrei K.
ma bucur tare ca mai rasfoiesc una alta pe aici…ma fascineaza povestile astea….pentru mine e mai simplu ca nu am soim de ceva vreme la tara…asa cred cel ptn…porumbeii sunt calmi afara si cand zboara….anu trecut in sch am avut cativa pocniti in acelasi loc…sub aripa…taicamiu imi zica ca zilnic au antrenament de genu asta.acum doar un batran mi-a disparut…nu prea obisnuia sa stea in cotet…si vreo doi pui abia iesiti…dar in rest sunt toti grasi si sanatosi ….e al naibi soimu asta dar nu e nici el cel mai tare din parcare…pentru mine in ultima vreme m.a ajutat un list care avea vreo 25% jucator de galati…
era nebun….ii facea in ciuda la rapitor, ce era el, zbura cu o lene de sinucigas si in ultima secunda il ferea, chiar odata i-a prins sus, bn nu era tata soimu era porumbarul dupa ei , fiind la innaltime s-a luat bn dupa ei si o alba s-a desprins de stol si uliu dupa ea, si listu asta atat de ingamfat era incat a vaslit de doua ori si a dat in uliu clar intentionat si a coborat glont acasa cu uliu dupa el dar cand au intrat in pod astia stia toate barnele …dar uliu nu…mi-a umplut podu de pene…))) l-am pupat cand a intrat in cotet si-a scapat perechea…urat sezonu asta…intamplarea e mai vechiuta…acum nu stiu cum reactioneaza astia dar la cum zboara nu cred ca i mai urmareste….ii studiaza doar tot anul…vede ca nu-s blegi si nu da in ei decat fff rar si atunci nu prea prinde decat pui abia iesiti…
se adapateaza, dar…
si porumbeii fac asta…transmit si la pui informatiile referitoare la pericol, de asta rapitorul nu are succes tot timpul, ptr ca puii stiu de la parinti care e trb cu supravietuirea, in primele zile afara urmaresc tot, daca batranii se duc sus cand e pericol asa fac si ei, daca se lasa glont copiaza si asta, si daca e vreun curajos atunci ala e momeala tot timpu, ala nici nu e alegat decat ca ultima varianta…nici rapitoarele nu consuma energie degeaba…
cat despre performante…soimu e mai tare in cadere…dar la sprint si liber nu are ce sa-i cam faca la turtureau noastra calatoare….ii da fum…am vazut prea multe…nu toti pot dar aia de au aripa si pept dispar glont din fata lui cat insista el…si daca porumbeii sunt inruditi si cu aceleasi trasaturi cum cam sunt acum peste tot…consangvini…si soimul se da batut si trece la alt stol…de porumbar nu mai vb….mai rau fac astia mici de vrabii…ca nu se asteapta sa-i atace si ii lovesc…atunci intervine soimu …cand vede ireguralitate in zbor….oricum bv. ma tineti treaz…