porsus
Am impresia ca populatia de soim calator este in crestere. La voi cum este? La mine in zona s-a intamplat ceva cu care m-am mai confruntat acum cativa ani. Pe la finalul lui Octombrie, atacurile de uliu au scazut in intensitate si au inceput in forta atacurile de soim. Obisnuiti cu atacurile de uliu, care ajunsesera pana la maximul de 12 la un singur zbor, porumbeii se inaltau foarte sus, fiind multi tineri care nu prea stiau ce inseamna soimul. Chiar daca au trecut cu bine prin sute de atacuri de uliu, porumbeii au inceput sa cada unul cate unul la soim, pana in prezent avand deja 5 luati (nu toti dintre ei fiind tardivi!).

Niciodata nu mi s-au ridicat porumbeii atat de sus ca in aceasta toamna, uneori chiar fara a fi atacati de uliu, dupa eliberare se ridicau pana erau greu vizibili cu ochiul liber. Puteam sa ii inscriu lejer la concursurile pentru tippleri. Zburau la disparitie… dar pe verticala…

Soimul calator mascul este cel mai diabolic pradator pe care l-am vazut. Este aproape cat un porumbel de mic si are o viteza ametitoate pe orizontala, de picaj nici nu mai vorbim. Dorind sa imi inalte cativa porumbei care zburau langa casa, a dat de cateva ori din aripi si abia am tinut ochii pe el, cred ca are peste 200 la ora. Recordul masurat in picaj este undeva peste 400 Km/h. Porumbeii trebuie sa calculeze foarte bine momentul final in care fac fenta salvatoare, altfel sunt mancati. Vazand stolul puncte sus, chinuindu-mi ochii sa vad ce se intampla, observam manevrele stolului si cum sareau porumbei din el… si se regrupau dupa ce stolul era despicat. Apoi incepeau sa apara porumbei in picaje nebunesti, unii nimerind cotetul, altii ramanand prin pomi.

Dupa cateva asemenea atacuri, unii porumbei au inceput sa priceapa care e treaba cu soimul si cum aparea in peisaj, se rupeau de stol si coborau instant.

In filmarea de mai jos se vede soimul pedaland sub stol sa-l inalte, si un porumbel care se desprinde si pica vertical, trecand chiar prin fata soimului.
(full screen altfel nu se vede mai nimic)

Masculul de soim, fiind atat de mic si rapid este mai periculos decat femela, situatie asemanatoare cu cea de la uliul porumbar. Imi spunea un coleg ca se uita la stolul de porumbei cum zburau, si deodata a vazut ca se apropie de stol un “porumbel”. Acesta a luat in gheare un porumbel din stol si a plecat. :)))

De cele mai multe ori cand mi-a luat a avut urmatoarea strategie – a selectat un stol micut din stolul mare pe care l-a urmarit apoi foarte insistent mult timp. Stolul mare deja se intorcea, intrau, terminau de mancat si se urcau la odihna, iar cei din stolul urmarit de soim inca erau alergati. Pe inserat, probabil cand urmarirea lua sfarsit, din cei 5-6 urmariti, apareau 4-5, unul cate unul la interval de 1-2 minute, ca de la o etapa. Mi-au disparut si 2 intr-o zi, lucru care ma face sa cred ca nu mereu ii prinde, dar ii duce atat de departe si ii sperie incat nu se mai intorc. Motive suplimentare sa cred acest lucru:
1. Iarna trecuta prin Februarie, soimul mi-a alergat 7 porumbei din care s-au intors doar 6, iar pe cel lipsa l-am trecut la inventar ca luat de soim. A aparut insa in Aprilie, “s-a intors din morti” si nu avea nicio urma de ranire.
2. La ultimul atac de acum, puiul pe care il trecusem la inventar ca luat, a aparut dupa 2 zile. L-am gasit dimineata pe jos langa cotet, plin de bruma pe pene, nu mai putea zbura pana la intrare, muschii pieptului umflati si tari ca un pepene, era in febra musculara. Si e vorba de o pasare care zbura lejer cate o repriza de 1-2 ore in ritm alert. In cotet nu s-a putut urca nici macar pe primul rand de odihnitori in primele zile. Nu inteleg cum a putut zbura pana acasa.
3. In copilarie, un crescator batran mi-a spus ca i-a alergat soimul un stol de porumbei maturi atat de mult incat i-a facut sa treaca muntele in Ardeal si nu s-au mai intors niciodata. Atunci nu l-am crezut dar acum… nu stiu ce sa mai zic.

Din 2 atacuri de soim mi s-au intors 2 porumbei urmariti cu acelasi tip de rana, o intepatura “chirurgicala” pe partea dreapta a gatului. Este vorba de atacurile celui mai al naibii rapitor, masculul de soim calator. Anul trecut, din atacurile de femela de soim, mi s-au intors 2 porumbei cu alt tip de rana, in apropierea furcii.

In materialele de mai jos se spune ca rata de succes a atacurilor este undeva la 20%.


Cred ca pierderile de la etape se datoreaza rapitoarelor in mult mai mare masura decat credem. Am vazut pe youtube cum un crescator spunea ca de la Derby Donets’k i s-au intors 9/10 porumbei raniti de rapitoare.

Deci, un bun reproducator nu transmite doar orientare, musculatura si alte lucruri de care se vorbeste mereu… ci si agilitate, capacitate de supravietuire. Cand se pierd porumbeii, automat spunem ca s-au ratacit si sunt prosti, cand defapt e foarte posibil sa fie mancati.

Probabil ar fi bine sa luam mai putini porumbei, matca sa nu includa porumbei nezburati in viata lor afara si baza de reproductie sa fie porumbeii zburati multi ani care cu siguranta si-au verificat agilitatea dand testul supravietuirii de multe ori.

porumbei.ro