Se pare ca varianta “dus-intors” este cea mai veche metoda de a ne folosi de porumbei mesageri si a fost practicata deja de Mesopotami in antichitate folosind porumbei cu aspect de pescarusi. Porumbei “mesageri dus-intors” inseamna ca acestia locuiesc in locatia A si se duc la locatia B sa manance facand astfel naveta intre cele doua locatii odata sau de mai multe ori pe zi ducand, in caz nevoie, un mesaj dela A la B sau invers.

Cu porumbei buni se poate realiza pana la 30 km. In evul mediu metoda “dus intors” a fost utilizata pentru comunicatie intre doua cetati vecine sau intre comercianti din localitati diferite.

Cum se antreneaza porumbeii ?
Ca de obicei incepem cu pui. Eu am ales o distanta mica si practica intre casa si locul meu de munca, cca 6 km.
– Am inceput cu trei pui de voiajor si unul de “Maur Tigrat” (porumbel de culoare, tip gutan) la varsta de cca 3 luni care pana atunci zburau normal in jurul casei(A), foarte blanzi.
– In locul B am montat un sputnic la un perete, bine vizibil de la distanta.
– Urmeaza testul daca porumbei gasesc casa lansati de la locatia B. Voiajorii s-au intors peste doua ore, “Maurul tigrat” abia a doua zi.

Am repetat acest antrenament de cca 10 ori pana am fost sigur ca nici unul nu vagabondeaza si toti merg tinta acasa.

– Acum porumbeii nu mai sunt hraniti niciodata la locatia A. I-am luat dimineata cu mine i-am bagat in sputnic B unde au primit mancare si apa. Dupa cateva minute am deschis sputnicul si porumbeii au zburat spre casa(A)
– Dupa cateva repetari am bagat numai unul in sputnic, restul vazandu-l mancand au intrat singuri, zburand treptat de la 10,20,30….100 de metri.
– Am tot marit distantele si dupa patru saptamani a venit marele moment.
– Am dat drumu porumbeilor flamanzi la locatia A intr-o dumineca si am asteptat. Am stiut deja de la un coleg ca voiajorii cu fidelitatea lor mare pentru locatie vor face probleme. Porumbeii au stat pe casa nervosi, flamanzi cam doua ore. Deodata observ ca Maurul a disparut. Repede urc in masina… si il gasesc mancand in sputnicul B. Voiajorii nu mancat in aceasta dumineca.

– Luni dimineata am dat drumu`la cei patru si am plecat la lucru. M-am tot uitat la sputnic B. A trecut o ora… nimic… dupa cca doua ore au venit toti patru, au mancat bine si au plecat acasa.

A mai durat vreo saptamana pana au zburat direct la mancare, dar cu timpul zborul de dimineata a devenit ceva normal pentru ei. Din pacate si pentru soimii care i-au papat treptat. Ultimul a fost Maurul tigrat care s-a maturizat si gasit o porumbita pe traseu.

“Experimentul” se poate face cu orice rasa sau corcituri care au putina orientare. Cu unele rase sau gutani, la distante mici, functioneaza chiar mai bine decat cu voiajori. Acestia avand un “homing behaviour” extrem de pronuntat, au cateodata probleme sa plece de acasa. Puteti face experimentul si in doi adica de la un crescator la altul si sa va trimiteti mesaje.

Distractie placuta. Felix