Mesaj columbofil din trecut

Inel de 1985.
mesaj-din-85

mesaj-din-85-2
Sursa: Iulian / Facebook

Categories Stiri

28 comentarii la “Mesaj columbofil din trecut”

 1. Eu as face asa : as contacta persoana din bilet, ne va spune dumnealui in ce circumstante a fost scris biletul.

 2. primul tip de clema de concurs din alama sau cupru. acum avem din cauciu.

  Ce sa zic: o bucatica din istoria sportului columbofil romanesc.

 3. Impresionant, imi amintesc si acum clema metalica ce mi-a adus-o albastrul meu de la Gyor in 1986, era pui de la Disela.

 4. Pe langa inelele de concurs din cauciuc mai erau folosite si aceste cleme din arama ,interesant ca s-a pastrat descifrabil textul dupa atatia ani de stat in ploi ,zapezi etc.

 5. ceva poveste…exista in spatele acestor imagini?cum a fost gasit?si mai ales unde? in ce mediu…sunt curios cum a rezistat hartia atata timp fara sa sufere degradari majore.

 6. spuneti mai multe detali despre provenienta inelului pt ca e f interesant cum sa pastrat atatia ani … Multumesc!

 7. Impresionant. Este cineva din Braila si il cunoaste pe Santea Paraschiv din Dudesti? Pe bilet omul spune “va rog sa scrieti. va multumesc”. Pai hai sa-i scriem. Ar fi ceva nemaipomenit sa dam de el (daca mai traieste) si sa aflam mai multe.

  Brr, cand ma gandesc… atunci lumea comunica prin scris. Nu telefoane, internet…

 8. Probabil porumbelul s-a pierdut si a ajuns la Santea Paraschiv care apus acest bilet in ideea ca prop. porumbelului sa-i scrie daca porumbelul a ajuns acasa ,in acea perioada nu toti aveau telefoane.

 9. M-am uitat la centralizariile din anul acesta pe fcpr.ro la organizator Braila , exista mai multi cu numele de Paraschiv dar nici unul nu e Santea … dar se poate da de om , pentru ca imposibil sa nu-l fi cunoscut cineva din judet chiar daca el nu mai e acum …

 10. Buna ziua ,
  Cunosc eu un om pe nume Santea Paul este din braila comuna jirlau stiu sigur ca a locuit in dudesti este frate lui Santea Ilie din oradea ,il voi suna dupa ora 16:00 deoarece dansul la ora asta doarme si nu vreau sal deranjez il voi suna si ii voi spune despre acest articol ,va voi scrie dupa ce vorbesc cu dansul daca este vro ruda de a dansului sau daca cunoastea aceasta poveste.
  O zi buna.

 11. Buna Ziua ,
  Am aflat cine a scris acest bilet Santea Paraschiv este fratele lui Santea Ilie de la oradea ,am vorbit cu dansul la telefon si mi-a confirmat ca el este cand sa-mi spuna povestea sa intrerupt si cand am reapelat imi spune ca are telefonul inchis o sa insist sa dau de dansul sa-mi spuna povestea daca nu peste 2 saptamani cand ma duc la tara ma voi duce personal la dansu sa aflu povestea.
  Va voi tine la curent.

 12. porumbei.ro imi poti da si mie sursa de unde ai luat poza vreau sa aflu mai multe detalii seria inel an si unde a fost gasit inelul

 13. va salut, bunicii mei erau din dudesti, mai am ceva veri pe acolo, o sa ma interesez de acest domn, dar parca imi amintesc ceva de cand eram eu mic si mergeam pe acolo, este un domn bunea nicu de acolo, am impresia ca zboara si acum pe la slobozia, el ar sti mai multe detalii, daca aflu ceva revin, success tuturor….

 14. Salutare. Inelul a fost gasit in padure , la 2-3 centimetri in sol.
  A fost gasit cu ajutorul unui detector de metale, in judetul Bacau. Initial am crezut ca e doar inelul cu clema , dar cand am disfacut am avut surpriza sa vad ca are si un biletel, cum de s-a pastrat asa bine nu stiu…probabil hartia a fost de buna calitate, tinanad cont la cate sute, sau mii de ploi, zapezi si ingheturi a fost supus..

 15. Prin ani 80 in comuna Dudești funcționa un club columbofil ,președinte era daca nu ma înșel era Nicu Bunea .

 16. Buna Seara ,
  Am reusit sa vorbeste cu domnul Santea Paraschiv mi-a povestit ca in anul 1985 a facut un antrenament puilor pana la bacau el stand in Braila comuna dudeste si acest pui a fost gasit mor de un sef de asociatie si i-a scris ca este mort. Dansul acuma sta in Braila comuna Jirlau si anu asta sa renscris la asociatia Danubius Braila sa vedem la anu ce rezultate face.
  Vă doresc o seara bună.

 17. com 21 daca acel pui a fost gasit mort de un sef de asociatie cum a ajuns inelul in padure?

 18. Asta nustiu eu te pot asigura ca ce am spus mai sus este adevarat dansul punea la toti porumbei acest mesaj inainte sai zboare… poate alt pui e posesorul inelului si a avut aceiasi soara dar deja o dam in SF :)) am luat legatura cu Iulian cel care a gasit inelul si i-am cerut seria inelului peste 2 saptamana cand voi ajunge la tara ma voi duce la domnul Santea si ii voi da seria poate are scris in caietul dansului acest porumbei sa aflu mai multe detali.

 19. Daca punea acest mesaj tuturor porumbeilor inainte de zbor, e clar: inca din 1985 in Romania existau inele personalizate cu numele crescatorului ;)

 20. Patrinoiu Stefan:21.. asta este o facatura ca sa su stiu ce ……pai daca puiul a fost gasit mort nu conteaza de cine , sa zicem ca nu-l interesa clema si inelul ,dar totusi cum a scris propietarului daca biletul a fost gasit sub clema ?? inelul si clema sunt autentice dar biletul ma indoiesc.

 21. HAN:25 ,tu chiar crezi ca ma intereseaza parerea ta ?! nu ma intereseaza daca crezi sau nu cat timp eu stiu ca asta e adevarul. :)

 22. Bună seara. Chiar nu înțeleg de ce tot va contaziceti. Pur si simplu poate omul care a avut acest porumbel punea biletele la toti ca sa stie pe unde ajung in caz de se pierd cand ii ducea la concurs, iar acesta a fost prins de un răpitor, iar acesta l-a mancat in padure. Iar dupa aproximativ 30 ani l am gasit eu. Asta cred ca e povestea.

 23. Buna ziua! Sunt baiatul lui Santea Paraschiv. Porumbelul era din seria din anul 1985 dar a fost zburat de la Przemysl din Polonia cu asociatia Club 21-3 Tandarei jud. Ialomita in anul 1987.La vremea aceea responsabil tehnic era d-l Brizdigheanu Nicu din Urziceni. Impreuna cu ceilalti concuncurenti de la club s-au hotarat sa scrie aceste mesaje pentru a vedea unde ajung porimbeii care sunt pierduti. Scrisul il recunoaste, tine minte foarte bine ca a fost scris pe o foaie de caiet de matematica, taiata la dimensiunea unei patratele. A fost un zbor foarte dificil pentru pormbei din cauza conditiilor meteo.Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *