Trimis de Sine Nomen

Cuvant inainte

Am scris aceste randuri aducand la cunostinta noile metode de ??inselat?? in sportul columbofil , exceptandu-le pe cele de moda veche gen ? umblatul in ceasul mecanic , cu scopul de a informa corect columbofilii cinstiti si de a duce pe mai departe informatia adevarata catre presedintii invarsta de cluburi mari si mici, columbofililor tineri, punandu-i astfel in tema cu ??tehnologia de ultima generatie??.

Stiu ca multi dintre dumneavoastra citind acest articol , vor zambi spunandu-si in gand probabil ?? cand faceam eu din acestea???.
Cercetand anumite aspecte neclare ale imbarcarilor si ale desigilarilor , am descoperit cu stupoare ca lucrurile nu erau chiar atat de ?? roz?? precum pareau . In cele ce urmeaza am sa va descriu doua metode de a sfeterisi aflate in ?? trend?? in columbofilia romana.

METODE

CLEME DUBLE

Se stie ca la fiecare club vechi sau nou infiintat, rural ori urban , inainte de inceperea unui nou sezon competitional , va primi un numar de ??n?? plombe, estimat dupa numarul de porumbei- de exemplu 1000 de cleme cu serii cuprinse intre 1-250 de 4 culori diferite?: albe, verzi, rosii si albastre.

Asadar ce va face ??columbofilul cinstit?? in aceasta situatie, va urmari sa vada ce serie are clema tocmai atasata la inelul porumbelului sau in timpul imbarcarii, si ii va lua dublura din club, dar atentie de alta culoare pe care o va pastra cu ??mare grija ?? acasa, nespecificandu-se pe foaia de imbarcare ce culoare are clema folosita la etapa respectiva pe acel porumbel.

A doua zi isi va ponta porumbelul cu ??clema cea norocoasa?? in ceas la ora dorita , dupa primul, al doilea sau al treilea porumbel sosit pe club.

Cum se pot evita astfel de neplaceri?: 1-acces strict restrictionat la clemele clubului [ sa nu fie depozitate la intamplare, la indemana oricarui membru]. 2- in momentul clemarii , pe foaia de imbarcare trebuie trecuta neaparat seria si culoarea clemei respective . Nu clemam porumbelul cu clema de culoare rosie si la desigilare sa apara alba , sau de culoare verde si la desigilare sa scoti din ceas clema de culoare albastra , ca doar nu s-a decolorat peste noapte?!!! [avem ??n?? cazuri fara nici o lamurire cu privire la acest aspect].

CIP-URI DUBLE?:

Aici ii va trebui mare dexteritate deoarece toata actiunea de ??frauda?? se va petrece la fata locului in preajma a zeci de ochi.

Varianta I

Cum procedeaza columbofilul ??onest??- aplica pe piciorul porumbelului un cip cu o serie neinregistrata in unitate, iar intre degete , in palma sau altundeva va tine cipul cel bun ,cel cuplat in aparat, evitand astfel sunetul de respingere scos de unitate tinand piciorul porumbelului la o distanta in asa fel incat aparatul sa nu-l poata citii, iar cu ?? mana miraculoasa?? va inregistra cipul cel adevarat.

Varianta a-II-a

In momentul in care va trece piciorul porumbelului cu cipul cel fals, aparatul va scoate un sunet de respingere , de nerecunoastere a cipului -aici intervine ??talentul de actor?? al crescatorului provocand o diversiune sau facand pe victima exclamand?: ??ma scoate din minti acest cip, acest sistem , pune-l asa in boxa ca vad eu ce am sa-i fac -fiind un columbofil influent in club se va trece foarte usor peste incident, mai ales ca daca mai imbarca si 50-60 de porumbei nu va mai sta nimeni sa-i ia iar la mana , sa-i numere, sau sa le verifice cipul.

A doua zi va trece cipul inregistrat peste trapa de constatare.

Solutia impotriva acestei practici?: in interiorul clubului sa aiba acces in momentul imbarcarii doar unul maxim doua persoane neutre, pentru a prelua porumbelul si a-l trece prin aparat , urmand a fi introdus ulterior in boxa de transport, evitandu-se astfel invalmasala , galagia, forfota, care nu va face altceva decat sa atraga atentia de la sunetul de refuz al unitatii. Atentie mare pe ce concurs sunt inregistrati porumbeii?!

Ok, veti spune?:imposibil asa ceva , fabulatie,?.dar se intampla in anumite cluburi! Pentru ce isi iau columbofili taiwan-ezi atatea masuri de securitate inaintea unui concurs??!?

In incheiere asi fi tentat sa insirui cateva nume mari din columbofilia romana care au practicat aceste metode neortodoxe periclitandu-le poate toata munca lor depusa de-a lungul anilor, dar pentru ce un asfel de gest??!? Asa ca, inainte de a incepe un nou sezon competitional , deschideti-va bine ochii si vedeti cu cine concurati?!
Spor la zbor?!

Din editiile viitoare?: in curs de cercetare –

Modificarea sistemelor electronice;
Infiintarea cluburilor ??fantoma?? & pontarea porumbeilor la comanda;
Doparea porumbeilor cu produse injectabile;