Mix #1: conditii extreme la Azuga; germinarea boabelor ca indicator de calitate

Se publica atat de multa informatie pe netul romanesc si strain incat nu prea mai fac fata cu cititul si de multe ori ma zgarii pe ochi ca am ratat nenumarate articole. Incerc totusi sa tin pasul si am sa semnalez aici chestiile care mi se par cu adevarat interesante si/sau utile.

In mixul #1, articole din Romania >

Din interviul cu Dl. Stoicescu Gheorghe din Azuga m-au impresionat conditiile in care isi zboara porumbeii: din 100 de pui reprodusi anual la finalul sezonului ramane cu aproximativ 10 bucati. 75% din pui sunt luati de rapitoare de acasa.

Conditii extreme dar EXTREME: “Aici la mine cand puii pleaca in zbor nu ii vad decat atunci cand ii alearga uliul si la intoarcere, adica peste 1-2 ore. La mine porumbeii nu zboara in jurul casei pentru ca in jurul crescatoriei mele sunt munti de jur imprejur. Sa va mai dau un exemplu: la vechea mea crescatorie, la intoarcerea de la concurs imi asteptam porumbeii cu batul in mana. Va intrebati cum? Ei bine porumbeii soseau de la zboruri cu uliul in spatele lor. Acestia intrau direct si eu alungam uliul cu un bat mai lung. Asta ca sa va dati seama de conditiile dificile cu care ma confrunt. De multe ori aveam pregatit cate un alt porumbel de sacrificiu pe care il eliberam atunci cand imi sosea porumbelul de la zbor. Faceam asta ca sa ii distrag atentia rapitoarei de la porumbelul care imi sosea din cursa. Eu am lovit de multe ori uliul cu batul ca sa il indepartez de la intrarea in crescatorie si pentru a scapa porumbelul.”

Interesanta este si povestea puiului care a castigat locul 1 la columbodromul Balkanic Fair Play anul trecut: dihorul i-a omorat 80 de pui dar 4 au scapat si au fost dusi la columbodrom. Erau mici si nici nu mancau. Cand unul din ei a inceput totusi sa ciuguleasca, a stiut ca el va fi campionul. :) Si asa a fost.

Din interviul cu Peto Janos am retinut ca mancarea porumbeilor nu trebuie sa fie doar curata ci sa si germineze daca o pui la incoltit. Deci iata o metoda buna de a depista daca boabele sunt cu adevarat bune. Daca nu incoltesc, boabele sunt prea vechi sau au alte probleme?

Categories Diverse

15 comentarii la “Mix #1: conditii extreme la Azuga; germinarea boabelor ca indicator de calitate”

  1. interesanta povestea Dl-ui Stoicescu Gheorghe, dar in acelasi timp palpitanta… il felicit pt sacrificiul pe care il face si pt ca nu se da batut cu toate ca infrunta niste conditii mai mult decat extreme..

  2. eu tin sa va spun ca stau intro zona foarte rea cu uli si ka fel ca colegu stau cu un bat in care e bagata o punga si inca o persoana cu o tigaie sa faca ggomot
    doar asa pot sosi porumbei din curse , pe cit ce zicfe despre domnu
    cu 100 de pui si ramin 10
    mmmmmmmmmmmmmmm
    fara cuvinte
    la mine da uliu zilnic de cateva ori ca stau in grecia si anume zona sparta si daca va uitati la locati sai la http://dani.sunphoto.ro/zona_mea_de_zbor , va puteti da seama despre ce va vb eu mie ca sa inchei pui luati de uliu sunt 2 max 3 pe sezon
    anukl trecut a fost 1
    si inchei sezonul cu pui cu 30 max 35 din 50
    vint in pene

  3. Din pacate pentru noi nu prea putem sa facem mare lucru in privinta uliului.Foarte frumosi porumbeii dl Stoicescu Gheorghe sa ii traiasca.

  4. Foarte frumoasa zona ta Dany, cred ca e vorba mai mult de soimul calator decat de uliu, nu?

  5. pentru porumbei.ro eu prietene am de toate aici sa stii
    ,ma mir eu sincer cum supravietuiesc por mei in general

  6. si la mine e problema mare… cu ulii
    am inceput sa cresc voltati de ceva timp… iar tata imi zicea sa las porumbeii sa zboare sa nu ii tin inchisi pe 3 pe 3 metri dar, rezultatele au fost de asteptat astfel ca acum imi da dreptate. (uneori iasa si cate 4 ulii sau soimi la vanat… mai ales iarna)

    vant in pene!

  7. Si pentru voiajori e greu, voltatii nu au nicio sansa. Cred ca din 100 de atacuri pe voltati nu rateaza niciunul.

  8. padure am destula in zona in care stau,porumbei mei sint afara toata ziua daca nu ies stau in voliera dar trapa o au deschisa de dimineata pina seara ulii am destui in zona ii vad pe sus chiar si cind imi sint porumbei afara dar tare interesant e faptu ca uliu isi vede de zboru lui linistit si ciorile imi fugare porumbei pina linga voliera,intradevar in toate cimpurile de aici au ulii ce minca si ma bucur ca, inca nu sau invatat la porumbei mei.

  9. pentru mirela nu trag la por tai pentru ca sunt ciorile in zona
    si pentru porumbei.ro sa intre pa denydeny30 bid meu vreau niste sfaturi

  10. salut ,vreau sa punctez cateva aspecte,grecia e o tara cu munti pietrosi si ff putin impaduriti in comparatie cu muntii ro deci raiul rapitoarelor este in desisul padurii ,asa ca se explica faptul ca pierzi mai putini pui bafta multa

  11. Foarte interesant articolul chiar m-a lasat gura casca :| , si eu cred ca in viitorul apropiat o sa ma mut la munte :) sa am parte de ce au si alti crescatori :)

  12. O poveste columbofila impresionanta….acesti columbofili care se confrunta cu astfel de situatii trebuie apreciati si respectati..bafya multa in continuare domnilor,si apropo prea ,multi columbofili se plang de pierderile cauzate de rapitoare,acesti domni ce ar trebui sa faca ?sa se lase?

  13. este chiar adevarata si reala povestea D-lui Stoicescu. Referitor la dany;nr.2 (trebui sa-ti spun ti-e si celor care nu cunosc Valea Prahovei vizitati-o)si va veti convinge.mergeti din Comarni si pina la Predeal si vizitati doi trei columbofili si veti ramine fara cuvinte.asa ca dany lasa-ne cu foto din grecia muntii fiinduti la km.distanta de tine.Si eu acum locuiesc in germania si pot trimite poze cu porumbei mei si muntii padurea neagra.am avut ocazia sa-l cunosc pe d-nl. stoicescu este un columbofil foarte deosebit cu un suflet si o mina de aur.

  14. bai, mie de cand au iesit puii shi pana acum mi-a luat uliul vreo 10 din 35, dar in zona unde stau la busteni mai sunt vreo 20 de crescatorii de unde se infrupta .







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *