Se publica atat de multa informatie pe netul romanesc si strain incat nu prea mai fac fata cu cititul si de multe ori ma zgarii pe ochi ca am ratat nenumarate articole. Incerc totusi sa tin pasul si am sa semnalez aici chestiile care mi se par cu adevarat interesante si/sau utile.

In mixul #1, articole din Romania >

Din interviul cu Dl. Stoicescu Gheorghe din Azuga m-au impresionat conditiile in care isi zboara porumbeii: din 100 de pui reprodusi anual la finalul sezonului ramane cu aproximativ 10 bucati. 75% din pui sunt luati de rapitoare de acasa.

Conditii extreme dar EXTREME: “Aici la mine cand puii pleaca in zbor nu ii vad decat atunci cand ii alearga uliul si la intoarcere, adica peste 1-2 ore. La mine porumbeii nu zboara in jurul casei pentru ca in jurul crescatoriei mele sunt munti de jur imprejur. Sa va mai dau un exemplu: la vechea mea crescatorie, la intoarcerea de la concurs imi asteptam porumbeii cu batul in mana. Va intrebati cum? Ei bine porumbeii soseau de la zboruri cu uliul in spatele lor. Acestia intrau direct si eu alungam uliul cu un bat mai lung. Asta ca sa va dati seama de conditiile dificile cu care ma confrunt. De multe ori aveam pregatit cate un alt porumbel de sacrificiu pe care il eliberam atunci cand imi sosea porumbelul de la zbor. Faceam asta ca sa ii distrag atentia rapitoarei de la porumbelul care imi sosea din cursa. Eu am lovit de multe ori uliul cu batul ca sa il indepartez de la intrarea in crescatorie si pentru a scapa porumbelul.”

Interesanta este si povestea puiului care a castigat locul 1 la columbodromul Balkanic Fair Play anul trecut: dihorul i-a omorat 80 de pui dar 4 au scapat si au fost dusi la columbodrom. Erau mici si nici nu mancau. Cand unul din ei a inceput totusi sa ciuguleasca, a stiut ca el va fi campionul. :) Si asa a fost.

Din interviul cu Peto Janos am retinut ca mancarea porumbeilor nu trebuie sa fie doar curata ci sa si germineze daca o pui la incoltit. Deci iata o metoda buna de a depista daca boabele sunt cu adevarat bune. Daca nu incoltesc, boabele sunt prea vechi sau au alte probleme?