Momentele care… nu te lasa sa te lasi. Link Youtube.
28 comentarii la “Mix cu sosiri”
Cati ai avut imbarcati la etapa asta,150? Ca tot vin!… Super sosire! Felicitari!
Pur si simplu superb , sunt de cativa ani departe de porumbei si acest sport dar vazand acest material video retraiesc multe momente emotionante din “cariera” de columbofil …Fara cuvinte un sport nobil ,sentimente fara margini ce nu pot fi comparate !!!
Frumos, felicitari Andrei! Bafta in continuare!
Emoționant! Frumos! Chiar Andrei, câți ai îmbarcat la etapa asta?
102… prosteste de multi! Si am mai pastrat si acasa. :)) Pe multi i-am zburat din 2 in 2 etape ca sa imi fie mai usor, si doar tardivii i-am dus mereu. Rezultatul a fost ca tardivii au inceput sa imi bata maturii. Asta e, eu nu rup gaturi pe criterii de selectie la mana, punctaj, etc, o sa si le rupa singuri la etape mai grele.
Chiar că mulți Andrei. Iti rup spinarea la imbarcare! Un numar mai mic de porumbei ar fi mai usor se manageriat si rezultatele ar fi sigur mai bune. Cred ca un numar mai uman ar fi intre 40-50 de zburatori.
Eu as limita numarul de pui eclozati la primele 2-3 serii, si doar exceptional as mai scoate cativa din cele mai bune perechi in timpul verii.
Stiu, in teorie e usor, in practica mai greu. Dar daca ramai la sfarsit de sezon cu jumatate din ei si la toamna o sa mai ramai cu 60-70 de pui dupa zboruri, la anul o sa ai mult peste suta. Si o sa fie greu.
Andrei, nu le rupi gatul dar te rup eu la buzunar.
Inel, vaccin, antrenament, mancare, produse speciale, cip, taxe la zborul de viteza …demifond, fond si / sau maraton, boxa / odihnitoare speciala. Plus ca el trebuie sa reproduca pt a se motiva si de aici alte costuri cu noii nascuti.
Cheltuim pentru un porumbel de la nastere si pana il pierdem un minin de 50 lei / porumbel.
Mai bine nu calculam. :]
A fost o etapa cu vant, unii porumbei abia se tin pe picioare cand coboara, altii nu au nimic. Sunt mai multe pareri… din ce cauza credeti ca unii aproape cad in cap cand coboara si merg ca balerinele pe varfuri?
@ 8
Voiajorii sunt impartiti in 3 categorii: doua unde se regasesc majoritatea, a 3.a cea mai rara.
Prima: sunt voiajorii care AU VOINTA dar nu.i ajuta corpul ( tot ansamblul: aripa neaerisita, musculatura saracacioasa, osatura slaba, metabolism slab prin incapacitatea organelor interne de a asimila corect cele necesare (proteina, calciu, aminoacizi,…) si cresc cu carente vizibile sau nesesizabile care.l fac sa clacheze la testele grele.
A doua categorie: se nasc cu de toate, arata perfect la mana dar NU AU VOINTA, nu se motiveaza, nu trag acasa, fiind un taietor de frunze la caini.
Categoria a 3.a: au de toate! VOINTA DE FIER SI CORP PERFECT!
Cei care se balangane la sosire de la distante scurte cu singuranta in viata lor au avut ceva ce nu a mers bine: n.au baut apa la timp dupa intarcare, n.au mancat la timp dupa intarcare, n.au ocupat o odihnitoare dupa intarcare si au preferat sa doarma pe jos, n.au avut chef de zbor cand toti zburau…. etc .
De aceea se spune ca puiul trebuie eliminat inca din oua, daca oul este poros, prea mare, prea mic, prea tuguiat sau avand mancare suficienta, puiul piuie in continuu a prost.
La cele spuse mai sus sunt ferm convins ca vor aparea si mesaje cu sfaturi de genul: n.au grit, minerale, calciu, …etc.
Doar povesti. Ziua buna se cunoaste de dimineata in cuib.
Lipsa de magneziu.
Daa Daa Daaaa … Ai 100 de da pentru filmarea asta. Dar n-am inteles ce ai scris in chineza acolo. Am cauta pe google translate si zicea asa : ”futu-ti curu ma-tii” ca nu acolo e trapa, dar cred ca a tradus prost : )))) :))))) :))))).
@ faza cu picioarele: mi-a zis un batran ca datorita faptului ca le tin stranse de corp atata timp le amortesc. Aia care pun frana tarziu, in ultimul moment au tendinta sa cada in nas din inertia.
Introduceti in ratia zilnica procent mai mare de in , floarea soarelui si bineanteles alune.
In general oleaginoasele contin mai mult magneziu.
Frumos filmuleț! Imi plac sosirile, dar cel mai mult imi plac porumbeii care din punct, sau de unde ii zărim, se lasa bombe pe trapa si intra imediat, aia educații. ;)
@Edi: la etapa urmatoare care a fost ceva mai grea si mai lunga, i-am urmarit special pe cei 2 pe care i-am observat pe filmare ca dau in nas, si nu au mai facut asa… deci cred ca problema e in alta parte, mai aproape de ce spune Carlos. In rest ai dreptate, cei porniti cu lipsuri de mici nu se mai repara niciodata la 100%.
@Carlos: primesc si asa ceva… banuiesc ca unii din ei le mananca si altii nu, dar magneziu este si in Belgasol. Ma gandesc la lipsa de antrenament (de care “beneficiaza” din plin) care pe unii ii afecteaza mai mult decat pe altii.
@mielu: :)))))) esti pe aproape cu traducerea. Ala oricum nu mai clasa dar ma seaca ideea in sine, e el mai special sa se lase acolo. Bine, defapt majoritatea nu claseaza. :)) Ala a avut un picior rupt ca pui, ii atarna inert, a stat singur in carantina multa vreme pana i s-a sudat calumea, dar evenimentul ala l-a afectat si la capatana, are tot felul de pitici pe creier. Mascul fiind, pui de seria 1, nici macar nu a cantat pana in primavara. Asa stiu si eu din batrani despre amortitul picioarelor, dar de ce numai la unii… si numai uneori?
Corect, uni dintre ei poate chiar nu prefera acele boabe din amestec sau nu asimileaza la fel ca ceilalti , asta daca ii hraniti la comun si nu in boxa individuala unde se presupune ca mananca toata ratia inclusiv boabele care nu-i prea plac.
Ca aleg boabele ce le plac se stie mai ales daca au si timp sa faca acest lucru ( daca nu se ridica hranitorul ).
Cu ceva ani in urma am avut un caz interesant, intr-un compartiment simteam un miros ciudat ( urat ) si am fost mai atent sa vad de unde vine si venea din boxa unui mascul reproducator ( care nu mergea la zbor si avea timp berechet ) initial am crezut ca este bolnav si l-am analizat foarte atent, dar nu, nu era bolnav, l-am urmarit pe suspect.
Era primul la hranitor si culegea repede toate boabele de mazare ba chiar si din compartimentele vecine iar mazarea stiti bine ca fermenteaza si da gainatului un miros neplacut.
Puii lui erau mari si grasi ca niste dovleci datorita hranirii exclusive cu mazare , asta este cumva pe langa subiect dar am vrut sa subliniez ca hranirea la comun are dezavantajele ei, aleg doar ce le place.
Iar acum ca spuneti ca nu i-ati prea antrenat este clar ca si asta este motivul pentru care tremura pe picioare cand aterizeaza.
Nu e offtopic. Super observatia! Instinctual se duc dupa proteina cand au pui dar unii poate ca exagereaza. La mine intr-adevar hranirea e la comun si nu ramane niciun bob.
In ton cu observatia asta am si eu una interesanta: am luat de la un columbodrom o femela care nu stia sa manance boabe mari. Venise frigul iernii si se dispera pe langa hranitoare cand le puneam mancarea de parca era dupa post negru. Urmarind atent am vazut ca amarata manca in principal MEI :)), poate mai lua cate un sorg cel mult. Aduna meiul cu o viteza dementa in timp ce restul se indopau cu cele mai mari boabe de porumb sa le tina de cald. Si am mai vazut asta si la alt porumbel de columbodrom luat dupa aceea, dar si la cativa pui pripasiti care aratau jalnic. Cu mancare la discretie unii din ei se invata sa isi aleaga doar anumite boabe. Se mai spune ca inca de pui ii poti observa, cei care aleg boabele mari au sanse mai mari sa fie buni zburatori decat cei care tot aduna cele mai mici boabe.
Cred ca si Edi si Carlos au dreptate in egala masura. Probabil mersul poticnit are mai multe cauze: deshidratarea, deficitul de electroliți(magneziul fiind unul din ei), directionarea sângelui spre musculatura care participa la zbor.
Efortul fizic facut in timpul zborului va avea drept rezultat pierdere de apa si electroliti (prin respirație mai ales, si un zbor pe vant puternic va accentua pierderile).
Un organism deshidratat va prezenta hemoconcentratie, adica sangele va fi mai vascos, circulatia prin capilarele cerebrale fiind ingreunata si porumbelul fiind confuz, zapacit, ca si cum ar beat.
Electrolitii consumati si ei vor afecta contractilitatea muschilor picioarelor si de aici mersul nesigur.
Pe de alta parte cred ca in timpul unui zbor susținut sangele este preponderent direcționat spre mușchii implicați in zbor, mai ales pectoralii. Cand porumbelul se va așeza dupa zbor, mușchii picioarelor sunt practic “goliți” de sange si dureaza puțin până să fie vascularizați suficient de bine incat porumbelul să aiba un mers normal.
Pe de alta parte si Edi are dreptate, niște porumbei cu un organism de excepție si care au avut o dezvoltare impecabilă in copilarie, vor administra mult mai bine rezervele de energie, implicit pierderile de apa, electroliți si acumularea de metaboliți daunatori in timpul zborului, de aceea ei vor veni de multe ori mai proaspeți de la zboruri decat colegii lor mai putin dotați de natura. Astfel de porumbei se vor recupera mai repede si mai bine intre etape, fiind mult mai in forma in intreg sezonul decat porumbeii mediocrii (care se vor recupera incomplet dupa un zbor greu, la urmatoarea etapa vor avea deja un handicap si vor intra într-un cerc vicios pana se vor pierde sau vor avea rezultate slabe per sezon).
Si apropo de faptul ca porumbeii instinctual cauta grauntele ce conțin elementele de care au nevoie la un moment dat, e perfect adevarat. Numai ca, in timpul hranitului la comun, poate ca unii nu apuca sa ciuguleasca suficient boabele ținta, care probabil vor fi cautate de mai toți membrii grupului, care vor avea banuiesc cam aceleasi nevoi. Adica, sa zicem ca porumbeii chier au nevoie de magneziu si vor sa ciuguleasca cat mai multe boabe de in. E clar ca unii vor prinde mai multe, altii mai deloc si chiar daca noi credem ca ii hranim la fel , in realitate nu e așa. Nu cred ca degeaba multi isi hranesc vaduvii individual in boxa( mai ales in vest), daca nu ar fi un avantaj evident in asta nu cred ca s-ar obosi oamenii cu asa ceva.
Pai chiar si cu hranire la boxa, daca in lingura unuia nimeresc 10 boabe din in si in a altuia 2 boabe? :))
Probabil doar hranirea la discretie macar in ultimele zile ii poate lasa sa adune tot ce poftesc.
Ei, legea probabilității spune ca nu ar trebui ca boabele sa se separe selectiv in functie de boxa! :-)
Iar hranirea la discretie in primele zile dupa zbor eu cred ca e de preferat decat o hrana asa zis depurativa, care cica ar detoxifia organismul dupa zbor. Daca ai oameni la coasa si seara le dai urzici fierte si mancare de fasole ma indoiesc ca a doua zi vor mai veni la munca.
Eu i-aș hrani la discretie in primele zile cu un amestec bogat din care sa isi ia fiecare porumbel cat si ce are nevoie.
Dar eu nu mai sunt columbofil activ, nu are rost sa spun prostii, mai multe ne-ar spune un columbofil cu rezultate bune, dar vad ca nu prea intra pe site, sunt prinsi cu zborurile sau le e teama sa divulge secretele …
Foarte frumos! Bravo
Depurativa o vad benefica la concursurile ce depasesc 8-10 ore de zbor continuu.
Dupa o astfel de etapa, porumbelul vine fulg acasa si daca.i bagi in gusa niste boabe de porumb dinti de cal, iti dau seama ca le va digera la pastile cailor, corpul fiind sleit de puteri.
Sau alt exemplu: nu cred ca Sabo, dupa o etapa de 5000 m, se arunca la o friptura, ceafa de porc. Si nici daca faci sala, dupa 3-4 ore de efort sustinut, daca bagi un KFC dupa, a doua zi cam te.n teapa ficatul si splina.
Am citit comentariile cu nesaț. Imi pare rau ca s-au terminat. :(
Nu-i bai Nicu, o sa mai deschida Andrei ale topic-uri, asta daca nu cumva il mai bantuie gândul ca suntem prea inerți si nu contribuim suficient la discuții…. Nesatulul! :-)
Sunt de aceeasi parere cu tine Edi.
Ce depurativ ? dupa o etapa de 2-300 de km,chiar 500, pasarea cand ajunge acasa indiferent daca este epuizata sau nu mananca exact ce are nevoie, asta daca are de unde alege , daca nu , nu. Noi complicam foarte mult lucrurile, ne gandim la tot felul de combinatii , cum sa facem ca ele sa zboare cat mai bine incercand tot felul de prafuri sau solutii cu care de fapt ii itoxicam la propriu. Refacerea se face cu o alimentatie bogata , variata, nu cu una saraca. Am o oarece experienta si pot sa spun cu certitudine ca nu cu depurativ se face recuperarea. Cum spui si tu , in momentul in care vine de la maraton nu se va arunca la porumbul ” dintele calului ”sau poate va lua si din asta cateva boabe dar se va orienta exact pe ce are urgent nevoie. Cum vine asta ,recuperare dupa efort dar cu pufuleti ? nu cred ca se poate.
Eu unul nu cred in depurative sau alimentatie detoxifianta nici la porumbei si nici la oameni ci doar o
alimentatie adaptata sau raportata la efortul depus.
Nu am dat niciodata orz la porumbei indiferent ca era iarna sau sezon de zbor, nici mie nu-mi place zeama de urzici.
Ei trebuie sa stie ca atunci cand se intorc de la concurs gasesc acasa tot ce le trebuie si mai sunt de parere ca trebuie rasfatati la intoarcerea din cursa, ce putin eu asa fac.
Scuze, am mancat o litera, era foarte tarziu.
voi aveti etape de 250 -300 de km si la academia catavencu la etapa nr 3 abia au ajuns la 190 de km , cum mai ajungem noi cu porumbeii pe polonia in ritmul asta?
Cati ai avut imbarcati la etapa asta,150? Ca tot vin!… Super sosire! Felicitari!
Pur si simplu superb , sunt de cativa ani departe de porumbei si acest sport dar vazand acest material video retraiesc multe momente emotionante din “cariera” de columbofil …Fara cuvinte un sport nobil ,sentimente fara margini ce nu pot fi comparate !!!
Frumos, felicitari Andrei! Bafta in continuare!
Emoționant! Frumos! Chiar Andrei, câți ai îmbarcat la etapa asta?
102… prosteste de multi! Si am mai pastrat si acasa. :)) Pe multi i-am zburat din 2 in 2 etape ca sa imi fie mai usor, si doar tardivii i-am dus mereu. Rezultatul a fost ca tardivii au inceput sa imi bata maturii. Asta e, eu nu rup gaturi pe criterii de selectie la mana, punctaj, etc, o sa si le rupa singuri la etape mai grele.
Chiar că mulți Andrei. Iti rup spinarea la imbarcare! Un numar mai mic de porumbei ar fi mai usor se manageriat si rezultatele ar fi sigur mai bune. Cred ca un numar mai uman ar fi intre 40-50 de zburatori.
Eu as limita numarul de pui eclozati la primele 2-3 serii, si doar exceptional as mai scoate cativa din cele mai bune perechi in timpul verii.
Stiu, in teorie e usor, in practica mai greu. Dar daca ramai la sfarsit de sezon cu jumatate din ei si la toamna o sa mai ramai cu 60-70 de pui dupa zboruri, la anul o sa ai mult peste suta. Si o sa fie greu.
Andrei, nu le rupi gatul dar te rup eu la buzunar.
Inel, vaccin, antrenament, mancare, produse speciale, cip, taxe la zborul de viteza …demifond, fond si / sau maraton, boxa / odihnitoare speciala. Plus ca el trebuie sa reproduca pt a se motiva si de aici alte costuri cu noii nascuti.
Cheltuim pentru un porumbel de la nastere si pana il pierdem un minin de 50 lei / porumbel.
Mai bine nu calculam. :]
A fost o etapa cu vant, unii porumbei abia se tin pe picioare cand coboara, altii nu au nimic. Sunt mai multe pareri… din ce cauza credeti ca unii aproape cad in cap cand coboara si merg ca balerinele pe varfuri?
@ 8
Voiajorii sunt impartiti in 3 categorii: doua unde se regasesc majoritatea, a 3.a cea mai rara.
Prima: sunt voiajorii care AU VOINTA dar nu.i ajuta corpul ( tot ansamblul: aripa neaerisita, musculatura saracacioasa, osatura slaba, metabolism slab prin incapacitatea organelor interne de a asimila corect cele necesare (proteina, calciu, aminoacizi,…) si cresc cu carente vizibile sau nesesizabile care.l fac sa clacheze la testele grele.
A doua categorie: se nasc cu de toate, arata perfect la mana dar NU AU VOINTA, nu se motiveaza, nu trag acasa, fiind un taietor de frunze la caini.
Categoria a 3.a: au de toate! VOINTA DE FIER SI CORP PERFECT!
Cei care se balangane la sosire de la distante scurte cu singuranta in viata lor au avut ceva ce nu a mers bine: n.au baut apa la timp dupa intarcare, n.au mancat la timp dupa intarcare, n.au ocupat o odihnitoare dupa intarcare si au preferat sa doarma pe jos, n.au avut chef de zbor cand toti zburau…. etc .
De aceea se spune ca puiul trebuie eliminat inca din oua, daca oul este poros, prea mare, prea mic, prea tuguiat sau avand mancare suficienta, puiul piuie in continuu a prost.
La cele spuse mai sus sunt ferm convins ca vor aparea si mesaje cu sfaturi de genul: n.au grit, minerale, calciu, …etc.
Doar povesti. Ziua buna se cunoaste de dimineata in cuib.
Lipsa de magneziu.
Daa Daa Daaaa … Ai 100 de da pentru filmarea asta. Dar n-am inteles ce ai scris in chineza acolo. Am cauta pe google translate si zicea asa : ”futu-ti curu ma-tii” ca nu acolo e trapa, dar cred ca a tradus prost : )))) :))))) :))))).
@ faza cu picioarele: mi-a zis un batran ca datorita faptului ca le tin stranse de corp atata timp le amortesc. Aia care pun frana tarziu, in ultimul moment au tendinta sa cada in nas din inertia.
Introduceti in ratia zilnica procent mai mare de in , floarea soarelui si bineanteles alune.
In general oleaginoasele contin mai mult magneziu.
Frumos filmuleț! Imi plac sosirile, dar cel mai mult imi plac porumbeii care din punct, sau de unde ii zărim, se lasa bombe pe trapa si intra imediat, aia educații. ;)
@Edi: la etapa urmatoare care a fost ceva mai grea si mai lunga, i-am urmarit special pe cei 2 pe care i-am observat pe filmare ca dau in nas, si nu au mai facut asa… deci cred ca problema e in alta parte, mai aproape de ce spune Carlos. In rest ai dreptate, cei porniti cu lipsuri de mici nu se mai repara niciodata la 100%.
@Carlos: primesc si asa ceva… banuiesc ca unii din ei le mananca si altii nu, dar magneziu este si in Belgasol. Ma gandesc la lipsa de antrenament (de care “beneficiaza” din plin) care pe unii ii afecteaza mai mult decat pe altii.
@mielu: :)))))) esti pe aproape cu traducerea. Ala oricum nu mai clasa dar ma seaca ideea in sine, e el mai special sa se lase acolo. Bine, defapt majoritatea nu claseaza. :)) Ala a avut un picior rupt ca pui, ii atarna inert, a stat singur in carantina multa vreme pana i s-a sudat calumea, dar evenimentul ala l-a afectat si la capatana, are tot felul de pitici pe creier. Mascul fiind, pui de seria 1, nici macar nu a cantat pana in primavara. Asa stiu si eu din batrani despre amortitul picioarelor, dar de ce numai la unii… si numai uneori?
Corect, uni dintre ei poate chiar nu prefera acele boabe din amestec sau nu asimileaza la fel ca ceilalti , asta daca ii hraniti la comun si nu in boxa individuala unde se presupune ca mananca toata ratia inclusiv boabele care nu-i prea plac.
Ca aleg boabele ce le plac se stie mai ales daca au si timp sa faca acest lucru ( daca nu se ridica hranitorul ).
Cu ceva ani in urma am avut un caz interesant, intr-un compartiment simteam un miros ciudat ( urat ) si am fost mai atent sa vad de unde vine si venea din boxa unui mascul reproducator ( care nu mergea la zbor si avea timp berechet ) initial am crezut ca este bolnav si l-am analizat foarte atent, dar nu, nu era bolnav, l-am urmarit pe suspect.
Era primul la hranitor si culegea repede toate boabele de mazare ba chiar si din compartimentele vecine iar mazarea stiti bine ca fermenteaza si da gainatului un miros neplacut.
Puii lui erau mari si grasi ca niste dovleci datorita hranirii exclusive cu mazare , asta este cumva pe langa subiect dar am vrut sa subliniez ca hranirea la comun are dezavantajele ei, aleg doar ce le place.
Iar acum ca spuneti ca nu i-ati prea antrenat este clar ca si asta este motivul pentru care tremura pe picioare cand aterizeaza.
Nu e offtopic. Super observatia! Instinctual se duc dupa proteina cand au pui dar unii poate ca exagereaza. La mine intr-adevar hranirea e la comun si nu ramane niciun bob.
In ton cu observatia asta am si eu una interesanta: am luat de la un columbodrom o femela care nu stia sa manance boabe mari. Venise frigul iernii si se dispera pe langa hranitoare cand le puneam mancarea de parca era dupa post negru. Urmarind atent am vazut ca amarata manca in principal MEI :)), poate mai lua cate un sorg cel mult. Aduna meiul cu o viteza dementa in timp ce restul se indopau cu cele mai mari boabe de porumb sa le tina de cald. Si am mai vazut asta si la alt porumbel de columbodrom luat dupa aceea, dar si la cativa pui pripasiti care aratau jalnic. Cu mancare la discretie unii din ei se invata sa isi aleaga doar anumite boabe. Se mai spune ca inca de pui ii poti observa, cei care aleg boabele mari au sanse mai mari sa fie buni zburatori decat cei care tot aduna cele mai mici boabe.
Cred ca si Edi si Carlos au dreptate in egala masura. Probabil mersul poticnit are mai multe cauze: deshidratarea, deficitul de electroliți(magneziul fiind unul din ei), directionarea sângelui spre musculatura care participa la zbor.
Efortul fizic facut in timpul zborului va avea drept rezultat pierdere de apa si electroliti (prin respirație mai ales, si un zbor pe vant puternic va accentua pierderile).
Un organism deshidratat va prezenta hemoconcentratie, adica sangele va fi mai vascos, circulatia prin capilarele cerebrale fiind ingreunata si porumbelul fiind confuz, zapacit, ca si cum ar beat.
Electrolitii consumati si ei vor afecta contractilitatea muschilor picioarelor si de aici mersul nesigur.
Pe de alta parte cred ca in timpul unui zbor susținut sangele este preponderent direcționat spre mușchii implicați in zbor, mai ales pectoralii. Cand porumbelul se va așeza dupa zbor, mușchii picioarelor sunt practic “goliți” de sange si dureaza puțin până să fie vascularizați suficient de bine incat porumbelul să aiba un mers normal.
Pe de alta parte si Edi are dreptate, niște porumbei cu un organism de excepție si care au avut o dezvoltare impecabilă in copilarie, vor administra mult mai bine rezervele de energie, implicit pierderile de apa, electroliți si acumularea de metaboliți daunatori in timpul zborului, de aceea ei vor veni de multe ori mai proaspeți de la zboruri decat colegii lor mai putin dotați de natura. Astfel de porumbei se vor recupera mai repede si mai bine intre etape, fiind mult mai in forma in intreg sezonul decat porumbeii mediocrii (care se vor recupera incomplet dupa un zbor greu, la urmatoarea etapa vor avea deja un handicap si vor intra într-un cerc vicios pana se vor pierde sau vor avea rezultate slabe per sezon).
Si apropo de faptul ca porumbeii instinctual cauta grauntele ce conțin elementele de care au nevoie la un moment dat, e perfect adevarat. Numai ca, in timpul hranitului la comun, poate ca unii nu apuca sa ciuguleasca suficient boabele ținta, care probabil vor fi cautate de mai toți membrii grupului, care vor avea banuiesc cam aceleasi nevoi. Adica, sa zicem ca porumbeii chier au nevoie de magneziu si vor sa ciuguleasca cat mai multe boabe de in. E clar ca unii vor prinde mai multe, altii mai deloc si chiar daca noi credem ca ii hranim la fel , in realitate nu e așa. Nu cred ca degeaba multi isi hranesc vaduvii individual in boxa( mai ales in vest), daca nu ar fi un avantaj evident in asta nu cred ca s-ar obosi oamenii cu asa ceva.
Pai chiar si cu hranire la boxa, daca in lingura unuia nimeresc 10 boabe din in si in a altuia 2 boabe? :))
Probabil doar hranirea la discretie macar in ultimele zile ii poate lasa sa adune tot ce poftesc.
Ei, legea probabilității spune ca nu ar trebui ca boabele sa se separe selectiv in functie de boxa! :-)
Iar hranirea la discretie in primele zile dupa zbor eu cred ca e de preferat decat o hrana asa zis depurativa, care cica ar detoxifia organismul dupa zbor. Daca ai oameni la coasa si seara le dai urzici fierte si mancare de fasole ma indoiesc ca a doua zi vor mai veni la munca.
Eu i-aș hrani la discretie in primele zile cu un amestec bogat din care sa isi ia fiecare porumbel cat si ce are nevoie.
Dar eu nu mai sunt columbofil activ, nu are rost sa spun prostii, mai multe ne-ar spune un columbofil cu rezultate bune, dar vad ca nu prea intra pe site, sunt prinsi cu zborurile sau le e teama sa divulge secretele …
Foarte frumos! Bravo
Depurativa o vad benefica la concursurile ce depasesc 8-10 ore de zbor continuu.
Dupa o astfel de etapa, porumbelul vine fulg acasa si daca.i bagi in gusa niste boabe de porumb dinti de cal, iti dau seama ca le va digera la pastile cailor, corpul fiind sleit de puteri.
Sau alt exemplu: nu cred ca Sabo, dupa o etapa de 5000 m, se arunca la o friptura, ceafa de porc. Si nici daca faci sala, dupa 3-4 ore de efort sustinut, daca bagi un KFC dupa, a doua zi cam te.n teapa ficatul si splina.
Am citit comentariile cu nesaț. Imi pare rau ca s-au terminat. :(
Nu-i bai Nicu, o sa mai deschida Andrei ale topic-uri, asta daca nu cumva il mai bantuie gândul ca suntem prea inerți si nu contribuim suficient la discuții…. Nesatulul! :-)
Sunt de aceeasi parere cu tine Edi.
Ce depurativ ? dupa o etapa de 2-300 de km,chiar 500, pasarea cand ajunge acasa indiferent daca este epuizata sau nu mananca exact ce are nevoie, asta daca are de unde alege , daca nu , nu. Noi complicam foarte mult lucrurile, ne gandim la tot felul de combinatii , cum sa facem ca ele sa zboare cat mai bine incercand tot felul de prafuri sau solutii cu care de fapt ii itoxicam la propriu. Refacerea se face cu o alimentatie bogata , variata, nu cu una saraca. Am o oarece experienta si pot sa spun cu certitudine ca nu cu depurativ se face recuperarea. Cum spui si tu , in momentul in care vine de la maraton nu se va arunca la porumbul ” dintele calului ”sau poate va lua si din asta cateva boabe dar se va orienta exact pe ce are urgent nevoie. Cum vine asta ,recuperare dupa efort dar cu pufuleti ? nu cred ca se poate.
Eu unul nu cred in depurative sau alimentatie detoxifianta nici la porumbei si nici la oameni ci doar o
alimentatie adaptata sau raportata la efortul depus.
Nu am dat niciodata orz la porumbei indiferent ca era iarna sau sezon de zbor, nici mie nu-mi place zeama de urzici.
Ei trebuie sa stie ca atunci cand se intorc de la concurs gasesc acasa tot ce le trebuie si mai sunt de parere ca trebuie rasfatati la intoarcerea din cursa, ce putin eu asa fac.
Scuze, am mancat o litera, era foarte tarziu.
voi aveti etape de 250 -300 de km si la academia catavencu la etapa nr 3 abia au ajuns la 190 de km , cum mai ajungem noi cu porumbeii pe polonia in ritmul asta?