Performanta a fost realizata la data de 06.05.2018, in Drobeta Turnu Severin, de catre Zanfir Adrian, membru al clubului sportiv-columbofil DROBETA, la prima etapa oficiala cu porumbei maturi a CAMPIONATULUI NATIONAL DE ZBOR 2018.
Etapa s-a desfasurat regulamentar, timpul de zbor omologat fiind de 12h20min, din care 10h55min de zbor in puncte si disparitie.
Acest frumos zbor i-a adus colegului nostru 7790 de puncte.
In palmaresul domnului Zanfir Adrian se regasesc si alte rezultate marcante, ce fac cinste Zburatorului de Galati : 8h30min (tineret), 8h30min (maturi), 10h30min (maturi), 9h15min (maturi).
Felicitari pentru noul record al Romaniei!
baltata pe negru -F- CSCT 2016-2104
-12h20min-
baltat pe griv -M- FRSC-2011-8510
-12h25min-
baltat pe griv -M-CSCT-2016-2133
-12h30min-
baltat pe griv -M-CSCT-2017-03380
-9h50min-
Felicitari!
Cum se procedeaza, se inalta doar cei 4 sau din mai multi porumbei in stol ei au zburat cel mai mult?
Nu seamana deloc cu galateanul berbecat si impunator pe care.l stim cu totii.
Galateanul gri deschis sau cu capace pe negru, rosu, galben si cioc proeminent, frunte lata….etc.
Acestia sa fie de zbor de durata si restul de joc sau frumusete? Mai avem si galateanul cu ceva mot…
Aveti doua pagini pe facebook dedicate porumbeilor galateni.
Recordul mondial parca a fost obtinut cu niste triplleri, zborul lor fiind de 18 ore.
Bravo! Pasiune dusa catre rafinament, performantele sunt deja familiare crescatorului.
Felicitari pentru durata zborului cu aceasti porumbei ! Sa inteleg ca sunt primele exemplare intr-o NOUA rasa de porumbei ? Rasa zburator de galati nu exista si nici nu a existat vreodata !
Dupa cum se vede din foaia de arbitraj au fost lansati 5 porumbei.Grupul minim este de 3 porumbei CE au reusit aceasta splendid a performance.Felicitari concurentului!
Felicitări! Interesant! Eu personal nu îmi amintesc de rasa zburător de Galați. Mă refer la ce am citit eu în cartea “Rasele de porumbei din România” a lui Feliciu Bonațiu.
Andrei la ciungi se inalta doar ei(ex 3-5buc) banuiesc ca si aici este asemanator. Un lucru ma nedumereste: galatenii astia,eu stiam ca sunt jucatori. Cand eram copil ,toti stiam de galateni ca fiind jucatori. Am avut prin ’90 ,doua perechi si jucau,dar acum tot mai frecvent aud/citesc :zburatori de Galati.Sunt doua linii diferite sau ce se intampla?Daca poate cineva sa aduca lamuriri,îi multumesc anticipat!
Deci astia sunt toti niste corcituri ordinare: http://www.lumea-columbofila.ro/demascare-corciturilor-de-galati/
Ok, am inteles!
Da’ astia din articolul de pe porumbei.ro, fenotipic, cu ce se deosebesc de aia din articolul al carui link l-am postat?
Eu sunt un necunoascator total dar daca i-as vedea p-astia in piata niciodata nu m-as gandi ca sunt galateni. Prin galateni intelegand porumbei din rasa JUCATOR de Galati.
Rasa Zburator de Galati NU exista. Si nici nu exista omologata vreo varietate de zbor a rasei omologate deja sub numele Jucator de Galati.
Daca nu stiu eu bine, astept sa fiu corectat.
De ce astia din poze nu ar fi spre exemplu doar niste Tippleri englezi de zbor de altitudine si durata (ce-i drept, cu fenotip cam atipic) sau niste metisi de Tippler?
Argumente!
Cam macane bre.
P.S. – in alta ordine de idei, sincere felicitari crescatorului pentru performanta pasarilor sale. Cine are zburatori de altitudine si durata stie ce inseamna 12 h de zbor. Majoritatea doar viseaza la asa ceva si se bucata de 3-5-7 ore zburate de pasarile detinute.
Ptr Fisher . Porumbeii astia se pare ca nu pot fi incadrati nici la zburatori de severin nici la jucatori de galati dar este mai cool sa le zicem zburatori de galati . Nici macar la denumirea culoarii nu sunt consecventi , de ochi nu mai vorbim…..in fisa de arbitraj sunt trecuti baltati de bujor iar in articol baltat pe griv.:-)))) Cred ca doar proprietarul stie ce ar putea fi acesti porumbei care zboara f bine din ce se vede in fisa de arbitraj. Numai bine.
Chiar si la voiajori sunt linii care zboara mai bine in jurul casei si prin selectie se pot obtine probabil unii destul de constanti pe calitatea asta. Nu prea inteleg de unde conflictul asta cu galatenii, il tin minte de pe site cu ani in urma cand a tot trebuit sa inchid topicuri si sa sterg comentarii. Suntem tot mai putini, hai sa lasam pe fiecare sa se bucure de porumbei cum doreste. Nu cunosc detalii dar inteleg ca sunt crescatori care au pornit de la rasa jucatorului de galati si au incurajat in selectie zborul de durata si nu jocul. Care ar fi problema? Nu asa s-au format diverse rase? Nu asa se diferentiaza in natura si speciile, dintr-un stramos comun aparand mai multe specii in funcie de filtrul de selectie aplicat de mediu?
Andrei perfect adevărat ce spui dar dacă ai obținut o rasa noua ce te oprește sa ii dai un nume și sa îl omologhezi ? Munca de selecție trebuie concretizata dar nu prin schimbarea numelui după bunul plac . Acum ceva vreme pe sunphoto aceeași porumbei erau denumiți zburători de Severin acum zburători de Galați . Culmea este ca nu sunt nici zburători de Severin nici jucatori de Galați .
@Emilian ,multumesc pt lamuriri. In directia asta gandeam si eu dar am zis sa fiu cu bun simt si sa intreb. Deci aici ar fi ceva de genul jucator tippler englez. Deci chiar ar fi nebunie totala s.o vad si pe asta. S.au jucator ciung de Ploiesti,cam asa a ajuns jucatorul de Galati,zburator. Bun, pt galatean inseamna involutie faptul ca numai joaca. Pe de alta parte Sorin Stefan (profesorul,tipplerist) si Lazar C.tin(ciunghist) din Timisoara ,ziceau ca zburatorii se trag din jucatori. Inca odata confirmandu.mi ca galatenii involueaza. Cine vrea zburatori ,sa.si ia de ex ciungi,dar nici aia numai zboara ca pe vremea lui Taşcă(pt cunoscatori),cel putin din cate stiu eu.
@Corbule f bun link. Ar trebui pus ca topic,ca sa.si mai deschida mintile unii!
Off topic: Andrei cum te lauzi cu atacurile de soim? Eu am 2 franjurati de la zboruri si azi am vazut soimul ,dând dupa gutani
par mai degraba zburatori de severin care s-au format tot din jucatorul de galati pt ca asa se numeste rasa si nu zburatorul de galati, este obligatoriu ca jucatorii sa faca tumbe in aer. ca s-a incurajat mai mult zborul in timp eliminand definitiv jocul este alta discutie dar aceasta rasa nu exista sau cel putin nu este omologata inca .
exceptional
După aspect porumbeii respectivi sunt hibrizi rezultați din împerecherea tipplerilor englezi cu zburătorii de Severin !
Acesti porumbei este exclus să joace .
Numele de zburător de Galați este ales probabil aleatoriu , puteau să-i numească zburători de Constanța , de Iaşi , chiar nu cred că acest lucru a contat .
Felicitări. Indiferent de denumire mi se pare fantastic. Sincer câteodată îmi doresc sa renunț la voiajori și sa ma apuc de aceste rase de zbor de durata dar am înțeles ca nu au nici o șansă la răpitoare. Sunt convins ca în spatele acestor 10 ore de zbor stau nenumărate ore de munca. Bv
@Fisher: nu i-am mai vazut la fata din Martie de cand a eliberat toata lumea porumbeii.
Eu sunt din Severin, si am avut acum ceva ani zburatori de inaltime si durata. Din ce stiu, in trecut cei din severin incercau sa scape de “jocul” porumbeilor, deoarece trageau stolul in jos si ajungeau in disparitie mai greu. Stiu ca in zona respectiva s-au adus foarte multi tipleri(englezoi) si mai nou pakistanezi. Eu trecand la voiajori nu m.au mai interesat, deci n.as putea sa ofer mai multe detalii si nici nu vreau sa vorbesc cu pacat. Felicitari pentru rezultat chiar daca-i numeau crocobauri vargati, 10 ore sunt nu greu, foarte greu de obtinut ! las un link, poate ajuta – http://porumbeideperformanta.ro/2017/04/doar-el-regele/
@Ctin: frumos articol!
eu eram mic in perioada aia, dar avea tata prieteni cu zburatori….ma ducea dimineata…si ma lua seara…era un fel de gradinita after:)) nu aveam nevoie de mancare, apa..nimic eram cu ochii numai pe cer dupa ei, mai tarziu s-au stricat…si la frumusete si la zbor si la tot. vremuri…ce vremuri :)
În toată povestea aceasta singurii care trebuie să fie deranjați sunt crescătorii de porumbei jucători de Galați !
Crescătorii acestei rase , Toni Puşcaşu , Puiu Surdeanu şi restul crescătorilor de porumbei gălățeni , chiar nu înțeleg de ce numele rasei pe care ei o cresc de o viață este asociat cu tot felul de porumbei ciudați ca fenotip , porumbei obținuți prin hibridări între rase !
În mod normal cei care au creat aceşti hibrizi trebuie să realizeze un proiect de standard pe care să-l trimită ca propunere de standardizare a unei noi rase .
Aşa se procedează in Germania , în Austria şi în orice altă țară civilizată !
Este clar ca in nomenclatorul raselor romanesti de porumbei nu exista ,,rasa zburator de Galati”!
Cu atat mai mult nu exista asa ceva nici la EE!
Cu tot respectul va spun ca autorul articolului se afla intr-o confuzie totala.
De ce de Galati???
Asa cum afirma si interlocutorii de mai sus, se vede cu ochiul liber ca porumbeii respectivi sunt hibrizi realizati din incrucisarea zburatorilor de Severin cu tippleri englezi.
Vorbim despre un record realizat la o rasa de porumbei care nu exista si nu stim daca va exista, deoarece standardizarea unei noi rase impune indeplinirea unor conditii stricte nefiind deloc o joaca!
In toate tarile civilizate exista reguli de omologare in care principalul punct de plecare este originea rasei.Ori o rasa in care a fost adaugat nimic ci s-a facut selectie in cadrul rasei de galateni nu pe criteria de frumusete,nici pe criteriul de joc ,nu poate fi supusa niciunei omologari.
Standardul rasei este pentru expozitie.Baltatii galateni nu au avut niciodata pretentia de porumbei de voliera,poate din cauza asta mai presteaza astazi.
Tippler englez + zburător de Severin = ?
Aici vorbim de hibridare şi în nici un caz de seleție în cadrul rasei .
Ca fenotip aceşti porumbei nu au nimic comun cu jucătorii de Galați !
Ca porumbeii din fotografiile de mai sus să poată să primească un nume , singura variantă este o posibilă standardizare , bineînțeles cu respectarea tuturor paşilor necesari !
Porumbei.ro, daca eu ti-as trimite un articol intitulat sa zicem “Performantele voiajorului meu” si atasat articolului as solicita sa fie postate poze ale unui porumbel de culoare rosie cu capul alb asemeni Jucatorilor de Armavir, care sa prezinte 2 moturi precum Jucatorul Bimotat de Calarasi, cu incaltatura bogata precum Gusatul de Pomerania si a carui coada sa aiba forma porumbeilor din rasa Selcuklu, tu ti-ai pune intrebarea daca pasarea respectiva este sau nu din rasa omologata la nivel international (recunoscuta EE si celelalte foruri mondiale) sub numele Porumbel Voiajor?
Cand vorbim de rasa vorbim de standard de rasa. Cand vorbim de standard de rasa vorbim de pasari care corespund unui model ideal creionat si omologat.
Pasarile din pozele acestea, iertata fie-mi opinia atat de franca, nu seamana cu modelul ideal creionat in foia numita standardul porumbelului din rasa Jucator de Galati, recunoscuta de EE si omologata ca atare.
Despre asta este vorba, nu despre meschinarii, interese de grup, care o are mai mare, sau mai tare etc.
Eu am inteles de mult ca referitor la rasa asta, adevarul este precum jocul unui galatean veritabil.
Cand ne convine, galatean este orice Tippler. Cand nu ne mai convine, galatean este doar ala berbecat cu talia cat a unui voiajor de ornament. Cand ne suparam, galateanul ideal este mic si neberbecat dar musai cu o anumita baltatura. Cand nu ne mai suparam galateanul si joaca si zboara minunat si tot asa.
Ca la noi … la …..!
Pai dc nu exista zburatorul de Galati,cum s.a putut zbura in concurs cu porumbeii astia? Conform carui standard? Federatia/asociatia in care au zburat si implicit arbitri cum au acceptat asa ceva,dc nu exista un standard al acestei “rase”? :)))
12 ore de zbor nu.i lucru putin,dar sa accepti in concurs galateni care nu joaca fara sa.i descalifici ,este ciudat,cu atat mai mult ca sunt niste hibrizi dupa cum zic ,cei de mai sus. Intr.adevar,hibrizi ,zbarnaie la zbor dar sa.i accepti in concurs,mi se pare josnic
Este important de ştiut dacă acest club Drobeta, este afiliat la o entitate columbofilă, să vedem care sunt forurile columbofile care acceptă ca sub tutela lor să se zboare porumbei metiși, sub denumirea de zburător de Galați, până la urmă şi această denumire fiind o ciudățenie!
Am verificat lista cluburilor columbofile cu actele la zi şi surpriză; acest club Drobeta nu există !
Fie nici măcar nu are statut juridic , fie are statut dar nu şi-a depus bilanțul financiar contabil la A.N.A.F. la sfârşit de an şi în acest caz , din punct de vedere legal clubul nu mai există .
Ar mai fi o singură variantă , să fie vorba doar de o grupă afiliată la o asociație dar dacă nici această variantă nu se confirmă , suntem într-o situație în care porumbeii clar nu aparțin nici unei rase , aşa-zisul club Drobeta nu există şi în acest caz sunt îndreptățit să mă întreb cum s-a realizat recordul !?
Sunt foarte multe necunoscute aici care pe mine unul mă depăşesc !
@Corbu: la voiajori nu conteaza cum arata, poti concura un galatean sau ce rasa vrei daca face treaba… sunt voiajori de toate culorile (chiar am unul “griv” ca modelul din poze), unii au funda, incaltatura, mot. Nu ii intraba nimeni de origine si standard daca performeaza in concursuri. De aici si mirarea mea ca performanta acestor porumbei din articol este pusa pe planul 2, mai important fiind cum se numesc sau cum arata.
In lumea porumbeilor de zbor şi agrement , lucrurile stau total diferit față de ce se întâmplă în lumea porumbeilor voiajori !
Aici există peste 40 de rase omologate european , fiecare rasă are un standard bine-definit, fiecare rasă are propriile caractere prin care se diferențiază de restul raselor deja standardizate .
Există comisii de standardizare naționale şi o comisie de standardizare europeană…Lucrurile sunt foarte clare !
Pe mine ma uimeste asocierea Severinului cu Galatiul, doua zona aflate la hatzzzz km!
Bine ca n.au spus ca sunt zburatori de arad constantean sau zburatorul de radauti bucurestean.
In rest, rasa n.are nicio treaba ca galatenii. Ma mira faptul ca n.a intervenit Piusi Vitori.
Andrei,rasa zburator de Galati nu exista. Exista jucator de Galati care trebuie sa joace,obligatoriu. Astia n.au jucat si ar fi trebuit descalificati. Fisa de zbor apartine celor de la CNT Satu Mare.Facand o paralela cu voiajorii,sa zicem ca avem niste voiajori frumosi pe care ii duci la concurs dar numai ajung acasa si automat sunt descalificati. Lucrul de baza la voiajor ii sa vina acasa,la jucator ii sa joace. Sau ar mai fi varianta voiajor de concurs si.l duci la o expozitie de porumbei de carne… In fine,problema ii ca vin generatiile tinere din urma si habar n.au de capul lor. Am vazut tineri/copii care nu vad o problema sa faci un mix de rase si sa le combini,tocmai datorita informatiilor de calitate scazuta ,pe care le primesc
Cred că trebuie să facem o comparație cu lumea canină şi astfel lucrurile se vor clarifica:
– În cazul de față vorbim despre un record la rasa ciobănesc de Bucovina, realizat de câini a căror mamă face parte din rasa labrador şi al căror tată este câine dalmațian! Situația noastră este identică!
Are ceva din triplet englez rasa care a fost distrusa an romania
Oricum felicitari
Este publicata fisa de arbitraj si scrie mare pe ea sa vada toata lumea CSCT(fostul CNT). Porumbeii sunt zburatori de severin varietatea cozi albe, asa cum sunt descrisi in standard.
Tipplerul maraton nu face 90% disparitie si nici hibrizii din el.
CNT.ul a mai zburat ca zburatori de galati, zburatorii ciocosi pe albastru din galateni, justificat daca judecam dupa fenotipul, aptitudinile si istoria respectivelor pasari.
De ce de data asta au fost zburati cu denumirea asta zburatorii de severin, crescatorul este in masura sa spuna.
Eu ştiu că de câte ori merg la Arad sau la Oradea crescătorii de zburători de Severin au o singură problemă…Merg la toți crescătorii din zonă şi cer tippleri care încă mai zboară la înălțime spunând că îi cumpără să îi împerecheze cu porumbeii lor. A doua condiție este ca acești tippleri să fie bălțați!
Din ce se vede pe site-urile personale ale crescătorilor de porumbei zburători de Severin, mai mult de jumătate din porumbeii care ar dori să facă parte din această rasă au fost distruşi prin împerecherea lor cu tippleri! Doar desenul a mai rămas comun cu cel al zburătorilor de Severin, forma s-a modificat total.
După aspect , forma ciocului şi a capului , poziția şi ținuta lor , primul şi al treilea porumbel au cel puțin 50 % tippler !
La porumbeii 2 şi 4 , infuzia de tippler este mai mică !
Problema nu vine de la porumbei . Sudiștii sunt recunoscuți ca fiind oameni cu sânge fierbinte și foarte orgolioși . La Turnu Severin exista și se cunoaște marea pasiune pentru zborul de durata de vina fiind poate și influența sârbească . Ce s-a încercat prin anii 2012-2014 a mai fost o tentativa și prin anii ‘80 , impunerea unor păsări cu zbor foarte bun dar neaparținând nici unei rase . Drept urmare oamenii cu capul pe umeri au selecta și omologat Zburătorul de Severin . Probabil ca cei din clubul Drobeta văzând ca exista in Severin alt club care a început sa promoveze Zburătorul de Severin in mod organizat și după un standar și niște reguli de zbor, au vrut sa apăra cu ceva inedit record la fata Morgana zburător de Galați . In alta ordine de idei când spui concurs NAȚIONAL este un curând prea greu da îl poți folosi pentru un campionat din curtea școlii cu 2–3–5 participanți . Văd ca se urmărește un vis sa fie învins tripplerul la zbor mai noi tripplerul pakistanez care bate tot la durata și înălțime domnilor este un vis frumos dar noi nu avem rase pentru a îndeplini visul asta . Nu putem corci la infinit rasele autohtone și sa zburam metiși sub denumire de alte rase . Hai sa nu ne mai îmbătam cu apa rece și sa fim realiști pana la urma . Este părerea mea personală despre ce se întâmpla in ultimii 10 ani legat de zborurile la porumbei .
Buna ziua!
Încă de la început,citind acest ,,Record Național”de 12h si 20 min,ma apuca rasul-plansul.Inteleg ca acest club este intr-un con de umbra datorită rezultatelor slabe si foarte slabe,dar sa faci asa ceva,sa prezinți,,caricaturile”astea cu denumirea Jucători de Galati?Este prea mult…Sa te complaci in asa ceva pt.a ,,aduce”recordul național de la Calafat (au fost 20 columbofili in curtea dl Preda Vasile)La Severin…Asta pt.a-i astupă gura Dl.Raiciu Stefan?Nu asa se bat concurenții…RUSINE SA VA FIE!
Intr-un comentariu mai sus, un domn Stanciu afirma ca tipplerul nu face disparitie 90 % din zbor si nici hibrizii din el!
Vazand cele scrise, inclin sa cred ca domnul Stanciu fie este tanar, fie este copil si nu cunoaste istoria columbofila de pana in anii 2000 – 2005, perioada in care la Timisoara si Arad tipplerii zburau 90 % din zbor in disparitie.
Si ca sa nu se creada ca Banatul a fost o exceptie, o sa va dau doar cateva exemple in aceasta speta:
– In perioada anilor 2000, tipplerii vanati unicolori mocsi ai domnului Sofronea de langa Oradea, din 10 ore de zbor, 9 ore stateau in disparitie;
– Tot in acea perioada Daniel Napoletz din Satu Mare, avea tippleri de culoare galbena si bobati, care din 8 ore de zbor, 6-7 ore stateau in disparitie;
– Hiriscau Traian din Turda, pana in anii 2005, zbura stol de 1o – 20 de tippleri si din 9 – 10 ore de zbor, 8 – 9 ore zburau in disparitie.
– Sunt zeci de asemenea exemple in zona de nord, nord – vest a tarii, dar se pare ca domnul Stanciu fie locuieste in alta zona a tarii, fie este foarte tanar.
Atat am dorit sa va spun!
Pe bune!? Tripler!???? Chiar nu stiti cum se numeste rasa respectiva si vb din auzite? Si atunci ma minunez de incepatori :)))))
Mama lui de TIPPLER
Cel mai mare dusman al cunoasterii nu este ignoranta ,este iluzia cunoasterii…
Cel mai indreptatit om din Romania, la ora actuala, sa isi dea cu parerea referitor la porumbeii din rasa Jucator de Galati: http://porumbeideperformanta.ro/2018/02/un-roman-campion-european-la-rasa-jucator-de-jalati/
Oficial vorbind!
Sunt convins insa ca nu o face in aceasta speta deoarece nu cred ca are vr-un interes.
Dl. Stanciu Virgil (com. 43), vedeti ca AStanciu o fi el baiat tanar insa stie ce vorbeste.
Omul invoca Tipplerul maratonist nu Tipplerul de altitudine si durata.
Maratonistul este ala care zboara n ore insa numai la vedere. Este usor reperabil de la sol de catre crescator. De fapt, daca dispare in inaltime este depunctat. Cel putin eu asa stiu si aici vorbesc strict din auzite sau citite nu din experienta personala.
Insa, Tipplerul cu zbor de altitudine si durata se duce sus in vazduh in cercuri stranse si acolo sta cat ii e’ de stat dupa care tot in cercuri stranse coboara pe cotet. Asta o spun din experienta personala (aia putina pe care o am cu rasa aceasta).
Pe cel de altitudine si durata nu il vezi cu ochiul liber decat foarte greu, in puncte.
ptr Fisher com 44 Ai dreptate si eu cand mi-am recitit comentariul scris de pe telefon ………………. un dezastru :-)))))))) corectorul telefonului si graba fac “minuni ” . Am cautat si eu sa vad tripplerii ce rasa sunt :-))))))))))
A inceput nebunia!
Sunt doar niște lucruri anormale, care se petrec într-o lume care se dorește a fi normală!
Deşi toți ştim că iarba este verde, autorii acestui topic încercau să ne convingă că este albastră!
Am intervenit deoarece părea că ne este subestimată inteligența!
Stati linistiti domnilor ca asa zisul zbor de 12 h si 20 ‘ se pare , dupa spusele unor colegi ai domnului Zamfir ,ca a fost facut din pix. Mai precis ,in ziua zborului dmn. respectiv a avut telefonul inchis toata ziua, nimeni nu l-a putut contacta , nimeni nu a stiut ca singuri porumbei care mai erau in zbor erau ai lui Zamfir, stia doar el si arbitru de casa, iar seara cand s-a auzit de zborul respectiv s-au dus unii sa vada si ei minunatiile de zburatori, dar dmn. Zamfir nu a putut sa le arate porumbeii ca vezi domne pleca nustiu la ce chef si se grabea. In celelalte localitati unde se zboara porumbei de inaltime si durata cand termina toti zborul si ramane unul in concurs se strig toti la respectivul concurent, aici s-a mers pe burta , au crezut l ca-i pot pacali pe ceilalti. Rusine.