In imagini, avem o femela de la matca, de 2013. Mentionez din start ca eu am toti porumbeii liberi, atat zburatorii cat si matca. Femela este super consagvinizata, dovada fulgii albi din coadă, cu un mare potential de a oferi pui valorosi. Povestea pe scurt. Femela a ouat sambata al doilea ou din seria a treia pe anul acesta, paralel avea un pui de aproximativ 21 de zile. (eu le las doar un pui in cuib pentru a tine mai usor sub control efectivul).

Duminica dimineata, la 9.20 de minute, femela era vioaie, bataioasa cu mine cand am verificat starea oualor de sub ea, totul in regula. Am plecat la serviciu si i-am zis tatalui meu sa scoata ceasul din priza pe la ora 11.00 si sa lase toti porumbeii liberi ca ii voi separa eu cand ma intorc de la serviciu. Cum zbor vaduvie si etapa nu a fost una grea, tata s-a apucat pe la 16.00 sa separe masculii de femele sa ii bage pe fiecare in compartimentul lor. Pe podeaua compartimentului de la matca a gasit femela in starea pe care o vedeti.

Sunt tentat sa exclud din start o boala din doua motive

1. Porumbita e vaccinata de paramixo (asa ar fi simptomele), toate celelalte tratamente sunt facute
2. Puiul femelei nu are niciun semn de boala.

Exclud caderea de calciu cauzata de ouat, femela era libera zilnic, in plus gritul, vitaminele, glucoza, drojdia de bere sunt administrate saptamanal.

Avand in vedere ca am gasit unul dintre cele doua oua spart merg pe varianta lupta cu o vaduva care a intrat peste ea si s-au batut pana cand a facut atac cerebral. Intrebarea e: sta in picioare teoria mea sau pur si simplu, organismul i-a cedat din cauza unui virus care a afectat-o tocmai pentru ca este consangvina? Şi totuşi, ce drac de virus să fie ăla care pune la pământ un adult în doar 7 ore?

Nelu