Va salut!

Va scriu pentru a va cere parerea cu privire la construirea unui adapost de dimensiuni mici (deocamdata cca. 1,60 x 2,00 m amprenta la sol – plus/ minus, dimensiunile acestea nefiind “batute in cuie”).

Ma intereseaza in primul rand (orientativ) cam care trebuie sa fie dimensiunea boxelor (Lungimea x inaltimea fatadei x adancimea) pe categorii de porumbei:

1. zburatori romanesti – greutate corporala = 250-300 grame, cred;
2. voiajori (dintre cei folositi la concursurile de zbor – orientare) – greutate corporala = 450-500 grame, cred;

3. rase mari, de carne (de preferinta autohtone: Urias de Salonta, Mare de Calafat, etc. daca, desigur, au vreo particularitate si necesitati aparte fata de rasele grele straine) – greutate corporala = peste 500-spre 8-900 de grame, cred.

Eventual, pentru a-mi face o idee mai clara privind alte detalii, m-ar ajuta sa vad si schite sau imagini cu adaposturi ingenioase, deja verificate in practica.

Mentionez ca inca nu am hotarat ce rasa/ tip/ categorie de porumbei intentionez sa adopt si, prin urmare, subliniez caracterul ORIENTATIV al informatiilor pe care le astept. Acesta este motivul pentru care vreau sa aflu dimensiunile standard ale boxelor pentru cuibarit (asa cum sunt ele fixate pentru fiecare categorie de rase – cel putin la nivel teoretic, chiar daca in realitate am observat ca le adapteaza fiecare propriilor necesitati si posibilitati).

Ca o paranteza, mentionez de asemenea ca m-am gandit sa planific adapostul pornind de la:

1. amprenta la sol (estimativa – cea mentionata mai sus);

2. dimensiunea standard a unei boxe (functie de care vad cam cate familii mi-as permite sa cresc pentru cazul fiecarei categorii de porumbei; functie de care, mai departe, voi alege categoria – una singura – neintentionand sa amestec, spre exemplu, zburatori cu rase grele);

3. volumul de aer necesar “per capita” sau pe pereche.

Va multumesc anticipat!

Barbeanu