Buna ziua. Am tot intrat pe site-ul porumbei.ro citind si postand, dar acum am nevoie de ajutor ca ma doare capul. Am un mic porumbel maidanez, cules de pe treptele cladirii, cu o mare tricomonoza in gat, care a inceput sa se elimine abia in a 6-a zi de tratament, tratament care a durat 12 zile, cu metronidazol uman. Pe 4 octombrie cand l-am luat, deja avea semne de naparlire, vreo cateva zile s-a scuturat de micile invelitori ale tijelor care au cazut. Apoi i-a fost bine.

Dar de vreo saptamana se scarpina si-si da jos penele si fulgii, are cate 7 paduchi de pene sub aripa si nu cred ca reuseste sa-i omoare deoarece are ciocul stramb. Am incercat cu bicarbonat in apa, cu otet tamponat pe aripi, ba azi i-am pus si extract de propolis pe sub aripa (si cred ca i-am stricat aripa, penele s-au stricat si zboara cam greu). I-am spalat aripa, dar penele sunt cam suvite. II este frica de apa si nu-l pot spala in lighean sau sub dus. Ultima oara credeam ca face infarct si moare. Tremura rau de tot de frica, l-am bagat in prosop, a inchis ochii si nu se oprea din tremurat, si incepuse sa respire greu cu un mic suierat si statea moale de tot, lipit de mine. Nu reusea sa se calmeze, facuse un soc de frica apei. Asta a fost luni dimineata.
Vreo doua pene din coada le-a dat jos. Remigele primare 9 si 10 dintr-o aripa le-a dat jos. Si din cealalta aripa vreo 3 pene jos. Mai multe pene mici care imbraca remigele le-a dat jos. Mult puf a dat jos. Pe cap si gat iar a dat jos.

Din disperare azi i-am dat cu propolis pe pene ca sa omor paduchii de pana dar penele s-au subtiat, evantaiele s-au directionat in jos spre tija. Am spalat aripa la chiuveta, deoarece daca-l tin in mana si nu vede ce fac nu se sperie. Insa am observat ca nu mai poate zbura sus pe mobila. Ajutandu-l a reusit.

Nu vreau sa-i pun endectocid deoarece este foarte slab, nu mananca decat miez de floarea soarelui iar boabele de grau nu le poate lua cu ciocul. Dintr-o pastila de 9Vita am facut 10 doze din care-i dau una pe zi, plus 2 picaturi de extract de propolis. Ciocul s-a strambat incet-incet in timpul eliminarii tricomonadelor. In apa am pus juma-juma cu apa iaurt de baut Activia si putin probiotic Probiorem. Porumbelul are 150 grame si guruie destul de bine cand se indigneaza, nu piuie ca puii.
Endectocidul este un antibiotic cu eliminare foarte lenta, care sta destul de mult in ficat si-l poate afecta. Dupa tratamentele cu metronidazol, doxiciclina 6 zile si biseptol 4 zile, nu stiu in ce stadiu e ficatul lui.
Nu stiu daca naparlirea lui e normala sau e produsa de paduchii de pene sau de ciuperci (candida).

In aceste conditii ce pot sa-i fac? cu ce pot sa-l tratez?

Va multumesc. Chris (pseudonim)