Buna ziua. Am tot intrat pe site-ul porumbei.ro citind si postand, dar acum am nevoie de ajutor ca ma doare capul. Am un mic porumbel maidanez, cules de pe treptele cladirii, cu o mare tricomonoza in gat, care a inceput sa se elimine abia in a 6-a zi de tratament, tratament care a durat 12 zile, cu metronidazol uman. Pe 4 octombrie cand l-am luat, deja avea semne de naparlire, vreo cateva zile s-a scuturat de micile invelitori ale tijelor care au cazut. Apoi i-a fost bine.
Dar de vreo saptamana se scarpina si-si da jos penele si fulgii, are cate 7 paduchi de pene sub aripa si nu cred ca reuseste sa-i omoare deoarece are ciocul stramb. Am incercat cu bicarbonat in apa, cu otet tamponat pe aripi, ba azi i-am pus si extract de propolis pe sub aripa (si cred ca i-am stricat aripa, penele s-au stricat si zboara cam greu). I-am spalat aripa, dar penele sunt cam suvite. II este frica de apa si nu-l pot spala in lighean sau sub dus. Ultima oara credeam ca face infarct si moare. Tremura rau de tot de frica, l-am bagat in prosop, a inchis ochii si nu se oprea din tremurat, si incepuse sa respire greu cu un mic suierat si statea moale de tot, lipit de mine. Nu reusea sa se calmeze, facuse un soc de frica apei. Asta a fost luni dimineata.
Vreo doua pene din coada le-a dat jos. Remigele primare 9 si 10 dintr-o aripa le-a dat jos. Si din cealalta aripa vreo 3 pene jos. Mai multe pene mici care imbraca remigele le-a dat jos. Mult puf a dat jos. Pe cap si gat iar a dat jos.
Din disperare azi i-am dat cu propolis pe pene ca sa omor paduchii de pana dar penele s-au subtiat, evantaiele s-au directionat in jos spre tija. Am spalat aripa la chiuveta, deoarece daca-l tin in mana si nu vede ce fac nu se sperie. Insa am observat ca nu mai poate zbura sus pe mobila. Ajutandu-l a reusit.
Nu vreau sa-i pun endectocid deoarece este foarte slab, nu mananca decat miez de floarea soarelui iar boabele de grau nu le poate lua cu ciocul. Dintr-o pastila de 9Vita am facut 10 doze din care-i dau una pe zi, plus 2 picaturi de extract de propolis. Ciocul s-a strambat incet-incet in timpul eliminarii tricomonadelor. In apa am pus juma-juma cu apa iaurt de baut Activia si putin probiotic Probiorem. Porumbelul are 150 grame si guruie destul de bine cand se indigneaza, nu piuie ca puii.
Endectocidul este un antibiotic cu eliminare foarte lenta, care sta destul de mult in ficat si-l poate afecta. Dupa tratamentele cu metronidazol, doxiciclina 6 zile si biseptol 4 zile, nu stiu in ce stadiu e ficatul lui.
Nu stiu daca naparlirea lui e normala sau e produsa de paduchii de pene sau de ciuperci (candida).
In aceste conditii ce pot sa-i fac? cu ce pot sa-l tratez?
Va multumesc. Chris (pseudonim)
Niciodata nu am inteles tratarea pasarilor cu medicamente umane cand piata de profil veterinar abunda de produse foarte bune testate pe pasari si garantate. La fel cu vitaminele si probioticele. Pentru paduchi aceeasi poveste – nu il murdari cu propolis, exista spray special pentru porumbei care functioneaza perfect si nu ii afecteaza penajul.
Doxiciclina pentru ce i-ai dat, mai are si alta problema?
Cand ii tratezi protejeaza ficatul cu hepatoprotectoare, tot din bogata oferta de produse columbofile.
Naparlirea haotica poate fi de la dieta dezechilibrata, doar miez de floare ii da organismul peste cap. Foloseste un amestec pentru porumbei cu cat mai multe seminte si daca nu poate ciuguli bine pune boabele intr-un vas adanc si ingust unde daca baga ciocul poate apuca boabe.
Toate problemele de sanatate ale porumbeilor (si ale tuturor inclusiv ale omului) pleaca de la o alimentatie gresita si un mediu necorespunzator.
Nu tremura de frica, porumbeii cand fac baie se uda si apoi au un tremur care probabil genereaza caldura sa se usuce mai repede.
Daca mai traieste inseamna ca e bine…e bine ce ai facut…lasa-l doar cu apa curata….si poti alterna 2 zile pe saptamana cu 1/2 cp 9 vita….asa se da…il folosesc de 6 ani…iar pt ficat da-i HEPATOPROTECT contine silimarina.. de 250mg tot de la uman 1/4 cp 5 zile pe luna vreo 3 luni…si va fi bine….hrana trebuie sa fie compusa din f multe seminte mici…de ex pt canari..plus porumb,floare,orez….mult succes!
Multumesc florynvn. Porumbelul traieste, a eliminat o nuca mica de tricomonade din gat pe cale digestiva.
Porumbei.ro – doxiciclina i-am dat-o deoarece facea excremente verzi fosforescente, viermifuge; la fel si biseptolul. Acum le face o nuanta de verde inchis, dar se simte bine. In farfuria adanca cu boabe de grau cauta semintele de floarea-soarelui si deoarece nu pricepe ca le-am pus doar deasupra, arunca toate boabele din farfurie pe jos, cautand in delir.
Te rog, da-mi informatii complete despre spray, care sa nu fie toxic: nume si unde-l gasesc. Multumesc!
Din lighean vrea sa fuga, vorbesc cu el, incepe sa tremure, se vede ca-i disperat dupa uitatura, iar cand a ajuns in prosop se lasa pe mine, inchide ochii, gafaie si respira greu de zici ca-si da duhul si tremura. Era bland, dar din cauza baii a capatat o usoara frica de mine. Insa cand agit punga de miez de floarea-soarelui si incep sa torn, vine imediat. Mananca din mana, mananca din punga, numai floarea-soarelui sa fie si nimic altceva.
Intr-adevar alimentatia e gresita, dar asa o vrea porumbelul, iar mediul calduros de locuinta umana nu e tocmai ideal pentru porumbei deoarece se inmultesc paduchii de pene (altceva nu are). Sa-l dau afara, naparlit, in prag de iarna? Mi-e cam drag.
Numai bine.
Buna ziua din nou. O adevarata problema este un pui de porumbel cu fire de puf galben printre pene, care nu are limba. L-am gasit joi-3 noiembrie, il scosesera instalatorii de la subsol. Putzea ingrozitor, avea o nuca de excrement galben si tare lipit de fund, pe care de altfel il scoatea din el. L-am tinut cu fundul juma de ora sub jet de apa calda, pana s-a inmuiat si dus. Putzea exact ca excrementul uman. Avea doua nuci interioare, una sub mandibula si cealalta la juma de cm sub ea pe esofag joi seara. Era deformat. Vineri dimineata am constatat-o doar pe cea de sub mandibula, cealalta disparuse. Joi am inceput imediat tratamentul stiut: metronidazol pentru tricomonoza din gat (se vedea putin, dar nu era in gura) si doxi pentru imputiciunea pe care o facea (o zeama galbena si puturoasa). Nu stiu daca atunci avea limba sau nu. Desi nu sunt genul care baga cu forta si ma chinui mult cu introducerea cu pipeta, mi-e putin teama sa nu i-o fi rupt eu. Azi, sambata, am observat ca nu are limba, dar nu este nici o rana sau coaja acolo. Ciocul de jos e tare doar pe muchie, pe mijloc e o mucoasa. Daca imping cu degetul pe afara si tin ciocul deschis, se vede inauntru degetul meu impingand pielea. De cate ori i-am dat cu pipeta am observat insa ca nu facea efortul sa inghita. Zeama ramanea sus si incepea sa stranute picaturi, apoi tusea. Oare se va putea hrani vreodata singur?
Deocamdata am nevoie de un furtunel care sa intre direct in esofag sau in gusa. Unde gasesc o seringa cu furtun pentru hranirea porumbeilor?
Numai bine!
fereasca dumnezeu sa fi pasare cu probleme si sa incerce sa te salveze Chris!!! nu ca nu ai avea bune intentii dar bati campii cu tratamentele astea , cu medicamente umane. De curiozitate, cum ai vazut tu “o nuca mica de tricomonade din gat”eliminata pe cale digestiva? de cand am eu porumbei, nici la mine nici la prieteni nu am vazut sau macar auzit de bile de tricomonoza din gat eliminate prin gainat. Pentru ce trebuie sa le dai metronidazol de la uman cand exista “n” medicamente pt porumbei cu dozajul facut pt porumbei? spre exemplu Spartrix-doza unica sau mai ieftinul Columboviofort-pastile romanesti.
Si la fel florynvn- “.hrana trebuie sa fie compusa din f multe seminte mici…de ex pt canari..plus porumb,floare,orez….mult succes!”- dar de mancare pentru porumbei ai auzit? se vinde pe toate drumurile. Sunt porumbei nu canari. Daca nu vrei sa iei mancare ptporumbei…mai bine porumb, grau, sorg,floarea soarelui…gutanii din parcuri ar fi extrem de fericiti daca ar avea o asemenea mancare.
Sincer cred ca biata pasare mai bine murea decat sa fie supusa la asemenea experimente.
Si la fel eu nu am intalnit niciodata si nici macarauzit despre porumbei la care li s-a strambat ciocul din cauza tricomonozei.
pt paduchi exista spray daca nu vrei endectocid, da’ e bine ca eviti sa il intoxici cu endectocid dar in schimb il indesi cu biseptol, doziciclina, metronidazol, propolis… ;)
Spray gasesti de exemplu aici:
http://produsecolumbofile.weebly.com/natural.html
Porumbeii fac singuri baie cand simt nevoia:
http://www.porumbei.ro/am-porumbei-economici-fac-baie-si-fara-apa/
Ne-ai dezamagit Chris.Bogdan are dreptate in tot ce spune.Ai supus acel pui sarmanul la tot ce nu erea nevoie sa i sa faca.Un singur lucru nu inteleg eu.Cum ai putut da sfaturi la multi,si la multe cazuri,si o problema banala nu ai putut sa o rezolvi ?.Acum iti dai seama ca una e a scri ce vezi ca scrie internetul,si alta e sa fi in fata faptelor.Nu intentionez sa te jignesc pentru ca am inteles,ai vrut sa ajuti atit cit poti.Aviz pentru cei care dati sfaturi citite pe internet.Datile din reusitele voastre cu succes.
@Chris :Paduchii de pene nu le fac rau, nu e neaparat o urgenta sa scapi de ei chiar acum,lasal sa se refaca si ii dai cu ENDECTOCID pe ceafa. Se zice ca afecteaza penajul la naparlire( eu am folosit numai in ianuarie- februarie) da nu scoti tu campion din el sa fie cu penajul perfect :) . Este un biet pui de gutan comunitar cules de pe strada asa ca nu conteaza naparlirea perfecta .
Aici sunt niste cunostinte generale pe care banuiesc ca le stiu toti dar le mai subliniez odata:
“Suplimentele de calciu (pastile) nu se iau niciodata împreuna cu cele de fier, deoarece calciul blocheaza asimilarea fierului; în schimb, calciul se asociaza cu magneziul.” in: http://www.revistamagazin.ro/content/view/2577/31/
“Vitamina A in asociere cu vitamina K scade absorbtia vitaminei K” in: http://dieta.romedic.ro/interactiuni-intre-alimente
etc.
Iar vitaminele IVAVIT le cam contin pe toate: http://www.maravet.com/prospecte/Ivavit.pdf
porumbei.ro: multumesc!
Bogdan: dedesubt sub oasele mandibulei, era ingrosat excesiv, de-i stateau si fulgii anapoda acolo, arata ca un barbos cu barba lunga, l-a vazut si colega-mea. Apasand acolo nu era moale, era ca un chist tare. Deschizand ciocul se observa in gat cateva mici zone albe. Nu erau in gura, erau departe.Le-am dat in fiecare zi cu betisor cu albastru de metilen. Plus tratamentul. In a sasea zi, pe pipeta facuta dintr-un pai de plastic pentru coca-cola, s-a luat o substanta bleo branzoasa din gat. Era chist tricomonozic albastrit cu albastru de metilen. Porumbelul a simtit si a inceput sa se scarpine cu vehementa pe dinafara gatului in locul respectiv. Vreo 5-6 zile de scarpinat cu gheara a redus incet-incet acel chist tare la zero. De teama ca inghite resturile alea de chist si c-o sa-l afecteze, am continuat tratamentul cu metronidazol intern. Acum e bine. Insa nu e ca porumbeii vostri, salbatic. Comunic cu el si intelege ce-i cer. Cand ii zic “da-te jos de pe lustra, du-te la locul tau!” si-i arat cu degetul, imediat se conformeaza nu trebuie sa repet. Cand agit punguta cu miez de floarea-soarelui, vine imediat si cand torn miejii, el ia si din gura pungutei nu numai de jos.
“Sincer cred ca biata pasare mai bine murea decat sa fie supusa la asemenea experimente.” – Cand m-a nascut, am luat din maternitate un stafilococ, si am avut stafilococie cu furuncule mai mult de 70% din suprafata corpului. Doctorul a spus mamei sa ma lase in spital ca nu am multe sanse de supravietuire, deoarece el credea ca trebuie sa-mi dea antibiotice putine, doar eram un bebelus. Mama, disperata, nu a vrut sa ma lase acolo, si a fost pusa sa semneze, ca ma scoate pe socoteala ei. Acasa m-a tratat cu mai multe antibiotice dintr-o data, tratament incrucisat, cu doze marite dupa calculele ei. Spre mirarea doctorului, exprimata fata de mama, am supravietuit scapand de furunculoza excesiva. Oare mai bine muream decat sa fiu supusa la asemenea experimente? Eu zic ca nu…
Spaniolul: Ha, ha, ma bucur ca te-am dezamagit! Tu pe cati n-ai dezamagit la viata ta!
florynvn: am inceput hepatoprotectorul, dizolvat in apa de baut! inca o data multumesc!
numai bine!
Inca o nedumerire: Un pui negru guruie si se invarte pe locul lui, deci e mascul. Un pui pestrit guruie, se repede si smulge fulgii oricui intra pe teritoriul lui, dar nu se invarte. Un pui gri care piuie tare cand in prind, dar se calmeaza cand il pupacesc, nu scoate nici un zgomot in legatura cu ceilalti doi pui. Amandoi il lasa sa manance din mancarea lor. Unde credeam ca e femela, ceva imi spune ca de fapt el e sefu p-acolo. Negru si pestritul parca au ceva unul cu celalalt, nu-si permit unul altuia depasirea teritoriului propriu si intrarea pe teritoriul strain. Chiar daca nu le e foame, se pandesc unul pe celalalt, si cum vad o mica depasire, incepe fugareala. Care e mascul si care e femela? Toti trei sunt pui din primavara aceasta, au narile de culoarea ciocului, mici, nu albe si mari.
Numai bine.
Chris.Da.Si eu am dezamagit.Recunosc !
Hepatoprotect daca e acela de la uman…e bine sa il da-i individual pe cale bucala…in apa in cateva ore nu mai e bun…
mult succes!
florynvn: incerc sa nu-l prind de multe ori, ca … se lasa prins si m-apuca groaza. Vreau sa-l eliberez in primavara, dar e prea bland si nu fuge, si mi-e teama ca-l prinde pisica. Dupa baie, a mai fugit de mine (dar nu prea tare) vreo 3 zile, dar acum a uitat si iar sta. In general, prefera sa “se bata”, deoarece are reactii intarziate si nu-si da seama cand e cineva langa el decat prea tarziu. Uraste sa-i dau pe cioc, se scutura si stranuta si pufneste. Dar daca pun apa tarziu, pe la ora 11, se duce si bea singur cam o treime. Deci pun in apa de trei ori mai mult cantitatea pe care vreau s-o bea.
Hepatoprotectul pe care-l am acum este un praf in capsule, pentru oameni. Deschid capsula si torn din ea in apa. Mai intai l-am gustat, cum fac cu orice medficament, ca sa vad daca nu este amar. Nu este amar si se dizolva perfect.
Numai bine!
Spaniolule, nu ma intereseaza! Destainuieste psihologului nu mie! Mie sa-mi spui, daca esti intelept, cum faci porumbeii sa nu se mai bata cand nu esti langa ei? Cum ii faci sa tina minte ce vrei de la ei, nu sa execute doar momentan…. Da’ sa nu ma “dezamagesti”! :D
Daca vrei sa il eliberezi poti foarte bine sa-l sacrifici cu mana ta ca e tot aia. Fara sa stie sa caute hrana si apa, adapost, fara sa fie integrat intr-un stol, fara sa stie ce pericole il pandesc, are sanse de supravietuire zero. In natura porumbelul face parte din acea categorie denumita Prada.
Dati-i inainte cu umanele… ce conteaza ca pasarea are 300 de grame si un cu totul alt metabolism/organism. Daca eram inainte de 89 cand nu se gaseau de niciunele, mai intelegeam dar asa… imi explodeaza neuronul.
Ca sa nu se mai bata, trebuie sa aiba fiecare un spatiu al lui pe care il considera proprietate. Sunt foarte teritoriali si ii bat pe cei care le incalca proprietatea. Daca te uiti la pozele si filmarile cu crescatorii vei vedea ca toti au cuiburile organizate ca niste mici apartamente intr-un bloc, spatii bine delimitate. Exemplu:
http://www.porumbei.ro/la-o-aluna-sezon-2014/
porumbei.ro – porumbelul e maidanez, eu locuiesc la bloc, in oras. Simt ca ai dreptate in ceea ce spui tu, dar exista alta solutie?
porumbei.ro – umanele sunt mai bune decat veterinarele, deoarece sunt elaborate mai cu grija. Daca moare un om din cauza unor dozari gresite sau inadecvate, autorii medicamentului fac puscarie, daca moare un porumbel din cauza medicamentelor sau doctorilor, acestora nu li se intampla nimic. Autorii medicamentelor veterinare nu sunt “puternic” motivati sa le faca cu cap si cu grija. De aceea pun calciul si fierul la un loc, in acelasi pachet vitamineral, porumbeii neasimilandu-le.
La fel si doctorii veterinari. Am vazut o doctorita facand calciu-magneziu injectabil unui motan, care intr-o ora a facut blocaj renal si-a murit. Nu avea voie magneziu saracul, dar cine a stiut? Doctorita? vai de capu’ ei, cred c-a mancat la batai de la posesorii de animale, ca nu mai are curaj sa iasa afara din casa.
Solutie… sa le amenajezi pe balcon un mic apartament.
Ce vitamineral are fier si calciu la un loc?
porumbei.ro – am 3 maidanezi, culesi din oras cu probleme de nu mai puteau merge; cand incercau sa fuga se dadeau tumba peste cap, erau slabiti, se impleticeau. N-am stat la vorbe, intrebari, le-am dat tratamentul imediat, cu pipeta, dupa ce am citit p-aici anii trecuti si dupa ce medicamente aveam in casa. Am luat hotararile dupa capul meu, deoarece experientele mele cu doctorii sunt jalnice. Un pui mi-a murit anul trecut, dupa capul doctorului. I-am cazat in rafturile mobilei, cutii ca in film (“la o aluna”), dar nu vor sa stea decat deasupra mobilei. Din punct de vedere al sanatatii sunt cat de cat stabili deocamdata. Desi fac excremente verzi (dintotdeauna), si-au revenit, mananca (nu cat as vrea eu de mult), zboara, se pandesc, se ocarasc si se bat. Pasiunea lor este sa scoata toate boabele din farfurii si sa le imprastie pe jos (grau, porumb, floarea-soarelui miez, mei, varza+patrunjel tocate). Florile din ghivece deja nu mai sunt. Le-au rupt frunza cu frunza.
Unul avea tricomonoza, al doilea diftero-variola, al treilea micoplasmoza. Asta era doar ce se vedea.
De la fostul meu doctor de familie si prieten bun (care nu mai este printre noi) stiam Mecanismul bolilor: “Virusii slabesc organismul, apoi bacteriile/ciupercile si tot ce mai exista in organism ii dau atacul”. De aceea imi tratam gripa cu antibiotice si ma simteam mai bine. Deoarece virusul imi slabea imunitatea iar bacteriile endogene deveneau patogene si-mi dadeau atacul.
La porumbei am banuit adenovirusul la toti, deoarece faceau excremente verzi. Tratamentul a fost complet la toti. Celui cu tricomonoza(12 zile metronidazol) i-am dat si 6 zile doxiciclina pentru infectii intestinale cu bacteriile endogene care au devenit patogene. Celui cu variola (care avea cangrena neagra urat mirositoare pe cap, plus bube infectate in urechi) i-am dat doxi pentru infectiile bacteriene, plus metronidazol 7 zile ca sa nu-i dea atacul si tricomonadele endogene. Celui cu micoplasmoza la fel.
Si, in paralel, tinctura de propolis cu vitamina C.
Din cauza ca stau in casa au inceput sa naparleasca. Ieri am observat naparlire si la al doilea.
In oras nu sunt ulii, dar sunt caini si pisici, pe care i-am vazut pandind. Porumbeii sunt exceptionali, au o personalitate puternica, rebeli, si ma cam “masoara si evalueaza” din ochi. Se uita fix in ochii mei mai mult timp. S-au prins ca nu le pot face rau si nu asculta decat pe moment. Daca plec incep sa se bata.
Mai am o frumoasa, inalta si supla, sub tratament, pe care o tin inchisa, intr-o cusca ca-n film. Schimb scutecul de 2 ori pe zi (carpe groase, curate). Spre deosebire de custile din film unde este excesiv de multa mizerie, la mine e curat. Am cules-o de pe geam, deoarece avea un obraz intreg acoperit de-o crusta groasa. Crusta am indepartat-o incet-incet, fara durere sau sangerare, dar a ramas obrazul fara fulgi, de culoare gri-inchis, ca o vanataie. Ii dau cu ceva acolo si-o sa-si revina culoarea pielii. Posibil vreun stafilococ i-o fi facut asta, deci propolis+q10 in ulei de catina+vit.A uleioasa. Mai are o buba variolica la incheietura piciorului si o zona cu mica vanataie si fara puf sub aripa. Inclin sa cred c-a fost o buba variolica pe care si-a scos-o singura, dar poate fi si-o eczema. Bubei piciorului ii dau tinctura de iod. Virusul variolei a slabit organismul, deci a avut tratamentul complet saptamana trecuta, acum ia doar propolis, vitamine, hepatoprotect si probiotice. Este extrem de blanda, sta in mana cu fata spre mine, isi baga capul in mine. Cand o pun cu picioarele in sus, sta asa si juma de ora, fara sa-i bata inima, fara sa tremure. Se uita la mine.
Excrementele sunt balegi in baltoace. Dar ea este foarte linistita si echilibrata. Iese de la “carcera” dupa ce terminam cu buba, sa nu-i infecteze pe ceilalti.
As vrea sa eliberez acesti pui in primavara, deoarece acum este frig si ploua mult aici. Am mai eliberat doi porumbei tratati (herpes+tricomonoza precum si chlamidioza)in septembrie, cand era cald. Unul, dalmatian, mai vine si acum sa manance la geam, celalalt n-a mai venit dupa o perioada.
Daca pot sa fac mai mult si nu vad eu, atunci lumineaza-ma!
Porumbei.ro: De ce nu pui in custile acelea din film (“la o aluna”) cate un linoleum? Seara se poate schimba linoleumul cu altul, deci ti-ar trebui cate doua bucati de cusca. Bucatile murdare se pot lasa seara intr-o albie cu apa si putin detergent, la inmuiat. Dimineata se freaca usor de tot si repede, apoi se trec in alta albie cu apa curata la clatit. Treaba de un sfert de ora, si uite asa e curat in fiecare zi.
Nefiind obisnuita cu excrementele, am acoperit cu panza locurile expuse. Panza o scot si-o pun in lighean la inmuiat. Apoi dupa ce cad “cadourile” de pe ea, o bag la masina de spalat. Cred ca se refac mai reped cand e curatenie.
Gainatul sanatos trebuie sa arate asa:
http://www.porumbei.ro/wp-content/fotografii/2013/02/gainat-porumbei-puf.jpg
Grit le dai?
Ai foarte mare rabdare cu ei. Sa tii porumbei in casa, la cata mizerie fac, wow. Cauta sa stea cat mai sus, e instinctul de supravietuire. Daca nu ar avea acces pe mobila sus ar sta in rafturi mai jos. Trebuie sa isi delimiteze spatiul, cata vreme nu ii separa nimic se vor bate pentru teritoriu.
Crezi ca sunt cu capu’ sa fac curatenie in peste 50 de boxe mari si inca vreo 100 mici, zilnic? :))))) Normal se foloseste gratar sub care cade mizeria si se curata mai rar. Eu tot le mai fac curat din cand in cand (daca e uscat chiar nu e nevoie) dar altii fac odata pe an, cica asa se imunizeaza. :D
Chris.Ai cam inceput sa bati cimpii.Am tot evitat sa te jignesc dar vad ca vb numai bazaconii.Cum sa pui ninoleu in cuiburi la porumbei si sa le speli.Ca doar no fi copii mici sa le speli scutecele.Tu ai avut un singur pui si lai supus la toate bazaconile posibile.Ai crescut vreodata 500 de porumbei sa vezi cu adevarat cum se educa porumbeii?.Iti raspund tot eu.Garantat nu.Mai intrebat cum fac sa nu se bata porumbeii cind nu sint linga ei.Este foarte simplu.Educatia la porumbei pleaca de cind sint mici.La pasari ca si la oameni este un lucru asemanator.Eu daca am un porumbel de pui,sau ma rog,matur,care imi bate alti porumbei,ai aplic o corectie de nu cred ca ti-ai dorii sa fi in pielea lui.La mine puii stau amestecati cu maturii si foarte rar am pui batut de cite un mascul.Ei trebuie s iti stie de frica si atunci cind nu esti linga ei.Acum sa nu intelegi ca ma pun cu pumnii pe el pina il fac varza.Doamne fereste.Am eu metodele mele caci la citi porumbei am avut eu in viata asta,jur ca nu ai tu fire de par in cap.
Si inca ceva Chris.La cit stau eu in voliera,atunci cind nu sint porumbeii nici nu isi dau seama ca nu sint.Eu cind ies afara,am o geaca pe care porumbeii o recunosc din-tro mie.O agat in cui la iesirea din voliera si ei au ipresia ca sint mereu acolo.Ma crezi ?
Pt chris….nu stiu ce varsta ai si cat timp liber…dar daca vrei sa te bucuri de ceea ce inseamna porumbei…trebuie sa iti iei porumbei voiajori si nu bolnavi…ca medicamentele costa….eu cresc din 1999…si tot de atunci studiez din placere si medicina…si am ajuns la concluzia ca daca oferim medicamente pasarilor…vom fi nevoiti sa oferim mereu…mult succes in tot ce faci!
porumbei.ro – gainatul acela il au cei trei cand mananca mai mult miez de floare (negru), apoi il au un verde inchis cand mananca arpacas, iar porumb nu mananca deloc ca nu vor. A patra e inca in refacere, dar balegile ei apoase se vor transforma in gainat sanatos. Daca era altfel, ma imbolnaveam de la ei. “Gritul” meu este nisip de la mare, amestecat cu argila Algo si apa, ca fie umed. Dar maidanezii oraseni nu prea mananca pamant. Cei din piata mananca, carne, branza, parizer, pateu, ce le arunca studentii…
Spaniolule, am avut 2 pui pe care i-am eliberat in septembrie, dupa ce i-am “dezumflat”, acum am 3 pui energici si sanatosi care se bat si-am izolat unul azi, ca nu se mai putea. Ieri i-am despartit cu mana din “ciocuiala” ca nu mai auzeau ce strigam. Si mai am un pui bland si cuminte cu variola la separeu. Evident, cei izolati se lupta cu “plasa” din fata cutiei, ca sa iasa.
Nu ma astept sa comunicam pe aceeasi lungime de unda dar fa un efort sa intelegi ce scriu eu acum: “bazaconiile” pe care le amintesti tu sunt felul in care am trait eu de mic copil, nu stiu alt mod de viata deoarece asa am fost crescuta. Atentia pe care mi-au acordat-o parintii era mult mai mare decat atentia acordata de parinti celorlalti copii. Asta am simtit de mic copil, privindu-i in relatiile lor parinte-copil. Deoarece am crescut numai in oras, cand ajungeam la tzara la prieteni, mi se parea acolo mizerie, desi ei considerau ca e curat. Imi pare rau si-mi cer scuze ca am abordat subiectul curateniei, nepricepandu-ma la mediul acela.
Probabil n-o sa mai postez, deoarece privim lucrurile diferit. Cand am avut probleme de sanatate a porumbeilor, am intrat aici si, la inceput site-ul mi-a fost ghid. Insa folosesc medicamente umane deoarece asta am in casa, si extrapolez si la diferite specii, bineinteles cu limitele de toleranta ale speciei (de exemplu pisica si cainele nu tolereaza aspirina si paracetamolul, o singura pastila roasa de ei de pe jos ii poate omori).
Si nu ma simt jignita deloc cand spui ca bat campii. Nu-s in criza de “identitate”, stiu cine sunt si ce pot. La mine vin toti colegii cand au vreo problema mai serioasa de sanatate.
Numai bine!
Folosesc:
https://comenzi.farmaciatei.ro/farmacie/diverse/argila_pulbere_1_kg_algo-p10038210
https://comenzi.farmaciatei.ro/dieta_si_wellness/detoxifiere/argila_albastra_de_raciu_pulbere_500_g_romcos_impex-p10041135
Chris.Ami cer scuze daca te-am jignit.Ai dreptate cind spui ca sti cine esti si ce poti.Fiecare din noi avem calitati bune dar si mai putin bune.Apreciez cea-ce faci pentru animalele bolnave.Imi dau seama si sint sigur ca ai un suflet bun.Asta face si viitoarea mea sotie si am sa o sustin pentru ca si mie ami place sa ajut lumea,si animalele neputinceoase si bolnave.Inca odata imi cer scuze daca te-am jignit cu ceva.O seara buna ati doresc !
florynvn – varsta inaintata, timp liber putin. Ma ocup doar de porumbeii maidanezi bolnavi, pentru a oferi un strop de sanatate cui merita si pentru a nu trai degeaba. Omul face multe lucruri in viata, familie, serviciu, obligatii. Cand trage linie si vede c-a fost “batut de vant” si nu a facut ceva din tot sufletul, isi da seama c-a “trait degeaba”. “batut de vant” inseamna ca a actionat ca un raspuns la factorii exteriori, si ca nu a pornit nimic de la el. Si asa se duc zilele “roboticii” noastre, “degeaba”.
Cand esti tanar, prins in vartejul vietii cotidiene, acumulezi o serie de frustrari si nu-ti dai seama ca este din cauza ca nu ai facut ceva din toata inima, ca sa existe si multumire.
Omul oscileaza intre “a fi” si “a avea”. La tinerete predomina “a avea” desi dorinta este de “a fi”. Tanarul nu-si da seama ca pentru a fi trebuie sa renunte la a avea (ma refer la valori adevarate, nu la ceea ce vezi la tv). Dupa ce are, si-si traieste simtul proprietatii indeajuns, omul incepe sa imparta (si sa devina, sa fie). Uneori reusesti sa-ti vinzi si haina de pe tine ca sa cumperi medicamente la porumbei, deoarece singura dorinta pe care o ai este sa ajuti suflete nevinovate.
Eu nu sunt columbofila, nu am dorinta de a avea porumbei (sau orice). Totusi in prezent am 5 porumbei in casa, deoarece afara sunt aproape de zero grade si nu ma-ndur sa las puii la o temperatura la care eu dardai. O sa fie o adevarata problema cand or afla ai mei de ei, mai ales ca vin sarbatorile si vizitele. Nu stiu pe unde o sa scot camasa, dar va-ndurati vreunul de mine? Nu. S-ar putea chiar sa-i scoata mama pe geam afara, cand m-o trimite la cumparaturi, sau sa-i gateasca. Am mai putine ca voi si totusi nu ma plang, nu stau sa cer indicatii, sa astept sa i se identifice boala, etc. Actionez mereu simptomatic, fara identificare de boala, pentru ca trebuie sa actionez repede, atat de grav sunt bolnavi cand ii culeg. Ultima porumbita e ceva cu capul rotund si ciocul foarte scurt. De pe un ochi si obraz i-am scos o coaja groasa de vreo 4 mm, si e pe doxiciclina, deoarece are ochiul rosu si inflamat. E cam “psihopata” se uita urat si se cam zbate. In rest e frumoasa.
Toti 5 sunt pui de anul acesta, unul avea in septembrie puf galben printre pene.
In concluzie, nu stiu ce sa fac cu ei, probabil ii voi elibera daca simt ca e singura solutie.
A oferi mereu medicamente nu este atat de impovarator si rau ca iadul. Viata trece repede, “evaluarea” vine, si pe ce ti-ai cheltuit resursele?
Multumesc pentru urare, mult succes iti doresc si tie!
Numai bine!
Cine imi poate spune de ce ies penele cu teaca groasă in coada?daca o trag ii curge sânge ,am un porumbel care de doi ani ii ies la fel iar anul acesta am mai văzut la unul. Mulțumesc.
Apa, cenusa, bicarbonat de sodiu, pentru noi functioneaza