Salut,

In urma unei indelungate analize, am decis sa renunt treptat la porumbei. Adica, datorita faptului ca nu am timp suficient de ei, si ei sunt mai nefericiti ca nu zboara cat ar trebui, plus dezavantajul topografic – rapitoare multe in zona, dar mai nou si pisicile vecinilor “iubitori de animale” – care fac porumbeii sa stea mai mult inchisi. WTF? Daca vreau pasare in colivie, imi iau un canar….

Bun.
Acum, nu pot nici sa le iau gatul (nu mai vorbesc de cat am bagat in ei, si mancare, si tratamente, si suplimente, si cuibare, cutii transport, caturi, adapatori, hranitori, grit… stiti exact ce zic), dar nici nu stiu pe nimeni (columbofil) care sa ia 100+ de porumbei netestati la zbor in marea lor majoritate.

Ei sunt toti voiajori, si din origini bune sau foarte bune, dar nu au concurat niciodata, c-asa fusese intelegerea cu “doamna”: “joaca-te cu ei, dar nu tine prea multi si nu mai investi timp si bani si in concursuri”. Asa ca am decis un triaj la sange:
Iau sistematic cate 10-15, in burduf, si cu orice ocazie plec mai departe, ii lansez.
1. A se lua in calcul faptul ca lansarile au loc acum, cand perioada nu-i cea mai potrivita, dpdv vreme.
2. A se lua in calcul ca adultii (mai batrani de 2016) nu au zburat niciodata decat in jurul casei. Puii din 2016 i-am mai antrenat, distante < 20km, dar nu pe toti.

Prima lansare a avut loc sambata, cand am ajuns la Tohan (langa Mizil). Distanta aeriana 70 km. Imbarcati 17. Nasol (pentru ei) ca le-am dat drumul cand am ajuns acolo, adica pe la ora 15-16. Tarzior, stiu, dar asta e, atunci am ajuns, cu alte treburi. Tot nasol (pentru ei) ca lansarea a avut loc dintr-o vale inconjurata de dealuri inalte, stancoase, din care ei ar fi trebuit sa se ridice si sa le traverseze.

In primele 5 secunde pe unu l-a luat uliul, venit de nicaieri, inainte sa se adune la primul inconjor al zonei. Vreo 7-8 au ramas cateva ore in zona, pe acoperisurile popasului unde oprisem. In final, unul singur a ajuns acasa, mascul.

A doua lansare – azi, undeva pe langa Targoviste, 50 km aerieni. Imbarcati 10. Lansati ora 9. Au venit deja 2, bine ca timp, desi nu i-am cronometrat, ca am avut treaba si am stat prin casa/pod, plus ca dadusem drumul si celorlalti afara. A venit un mascul si o femela. Pana acum.

Concluzie: daca din 10 vin cam 2, inseamna ca din 100 raman 20, dar pe aia pot sa-i dau cu inima impacata ca nu sunt gaini, daca in conditii vitrege meteo si cu antrenament 0, au venit acasa. Nu am timp sa fac lansari mai multe sau de la distante mai mici, ca asa poate ar mai creste procentul. De-aia zic “triaj la sange”.

Vandutul iese din calcul, ca nu ma vad nici stand in piata cu ei, nici altfel. Ii dau colegilor care-i vor vrea, macar sa stiu ca sunt bine ingrijiti si “lucrati” si ei si ce o iesi din ei.

Ata ete.

To be continued. (or not ;-) )

Andrei_O