mascul-gulerat
“Perla columbofiliei romanesti” – Castaniul de Craiova, are un var care ar putea fi numit, fara a gresi, “diamantul negru al columbofiliei romanesti”. Cunoscut printre batranii columbofili sub denumirea de “negru turc”, Negrul Trenat de Bucuresti este un porumbel care, la fel ca si varul sau oltean, este un porumbel de o frumusete rara, o gingasie aparte si o delicatete care il plaseaza printre cei mai frumosi porumbei din lume. In fond, daca noi romanii nu ne laudam comorile, cine sa o faca?

Etimologia numelui de “negru turc” se pare ca se trage de la obiceiul romanilor din Tara Romaneasca de a inalta acesti porumbei de culoare negru intens atunci cand navaleau turcii. In acest fel, porumbeii semnalizau apropierea primejdiei si oamenii incercau sa ia masuri pentru a se pune la adapost.

negru-turc

In timp, acest porumbel care, candva, a fost un bun zburator (si inca mai este in anumite crescatorii), s-a transformat in porumbel de voliera, crescut strict pentru frumusetea sa si pierzandu-si astfel performantele sportive.

Pana la urma rasa a fost omologata sub denumirea de Negru Trenat de Bucuresti. Este lesne de inteles de ce a fost aleasa denumirea. Acest porumbel este negru (cat mai intens), este trenat (foarte trenat) si s-a format ca si rasa in Muntenia, mai exact in zona capitalei.

pereche-negri-trenati-de-Bucuresti

Desi sunt un adept al pastrarii raselor de porumbei intr-o forma cat mai apropiata de forma naturala, desi nu inteleg exagerarile (incaltatura enorma, talie uriasa etc.), consider ca atat Negrul Trenat de Bucuresti cat si Castaniul de Craiova sunt porumbei strict de frumusete, de voliera, iar aceasta frumusete a lor aparte nu se poate pastra decat in astfel de conditii. In fond, frumusetea nu face rau pasarii care inca se poate calca natural, cloceste foarte bine, chiar cara la cuib, se hraneste usor (chiar si cu boabe mai mari), nu are nevoie de scarita pentru a ajunge in cuib si multe altele.

porumbita-neagra-trenata-de-Bucuresti

Nu voi asterne pe hartie mai multe randuri despre aceasta rasa pentru ca experienta in ceea ce o priveste nu imi permite, cel putin nu momentan, sa scriu mai mult.

Colegi cu vechime in aceasta bransa, sunt rugati sa imbogateasca informatia astfel incat, orice iubitor mai vechi sau mai nou de Trenati de Bucuresti, proaspat crescator sau viitor aspirant, sa poata face cunostinta asa cum se cuvine cu minunatul Negru turc.

Neagu Cosmin