Negrul Trenat de Bucuresti

mascul-gulerat
“Perla columbofiliei romanesti” – Castaniul de Craiova, are un var care ar putea fi numit, fara a gresi, “diamantul negru al columbofiliei romanesti”. Cunoscut printre batranii columbofili sub denumirea de “negru turc”, Negrul Trenat de Bucuresti este un porumbel care, la fel ca si varul sau oltean, este un porumbel de o frumusete rara, o gingasie aparte si o delicatete care il plaseaza printre cei mai frumosi porumbei din lume. In fond, daca noi romanii nu ne laudam comorile, cine sa o faca?

Etimologia numelui de “negru turc” se pare ca se trage de la obiceiul romanilor din Tara Romaneasca de a inalta acesti porumbei de culoare negru intens atunci cand navaleau turcii. In acest fel, porumbeii semnalizau apropierea primejdiei si oamenii incercau sa ia masuri pentru a se pune la adapost.

negru-turc

In timp, acest porumbel care, candva, a fost un bun zburator (si inca mai este in anumite crescatorii), s-a transformat in porumbel de voliera, crescut strict pentru frumusetea sa si pierzandu-si astfel performantele sportive.

Pana la urma rasa a fost omologata sub denumirea de Negru Trenat de Bucuresti. Este lesne de inteles de ce a fost aleasa denumirea. Acest porumbel este negru (cat mai intens), este trenat (foarte trenat) si s-a format ca si rasa in Muntenia, mai exact in zona capitalei.

pereche-negri-trenati-de-Bucuresti

Desi sunt un adept al pastrarii raselor de porumbei intr-o forma cat mai apropiata de forma naturala, desi nu inteleg exagerarile (incaltatura enorma, talie uriasa etc.), consider ca atat Negrul Trenat de Bucuresti cat si Castaniul de Craiova sunt porumbei strict de frumusete, de voliera, iar aceasta frumusete a lor aparte nu se poate pastra decat in astfel de conditii. In fond, frumusetea nu face rau pasarii care inca se poate calca natural, cloceste foarte bine, chiar cara la cuib, se hraneste usor (chiar si cu boabe mai mari), nu are nevoie de scarita pentru a ajunge in cuib si multe altele.

porumbita-neagra-trenata-de-Bucuresti

Nu voi asterne pe hartie mai multe randuri despre aceasta rasa pentru ca experienta in ceea ce o priveste nu imi permite, cel putin nu momentan, sa scriu mai mult.

Colegi cu vechime in aceasta bransa, sunt rugati sa imbogateasca informatia astfel incat, orice iubitor mai vechi sau mai nou de Trenati de Bucuresti, proaspat crescator sau viitor aspirant, sa poata face cunostinta asa cum se cuvine cu minunatul Negru turc.

Neagu Cosmin

25 comentarii la “Negrul Trenat de Bucuresti”

  1. NU VREAU SA FIU RAU DAR………….
    E UN DEFECT GENETIC DESAVARSIT …

  2. Chiar nu doresc sa fiu carcotas, dar totusi penajul acestor pasari e unu “ciufulit”.De ce?

  3. trebuie sa ai multa imaginatie sa vezi frumusetea la porumbeii din aceste poze.

  4. Mi-e asa de mila de porumbeii astia de ornament! Nu stiu ce puteti vedea frumos la ei.

  5. Voiajori.ro? Nu!
    Porumbeivoiajori.ro? Nu!

    In timp ce voi promovati si cultivati rasa altora, noi (m-am introdus fortat, sunt inca la inceput) le cultivam si incercam sa le promovam pe ale noastre (ale poporului roman), asa cum sunt ele “mutante”.
    Si in cadrul sectelor tot asa se intampla. Adevarul absolut este detinut doar de membri, doar ideile si idealurile lor sunt demne a fi rostite si asa mai departe. Restul este doar gunoi care trebuie ignorat sau, si mai rau, anihilat.

    Porumbei.ro, mai tii minte porumbaria aceea imensa?
    Care intre timp se facuse si mai mare!
    Ei bine s-a facut scrum.
    Cele 2 exemplare care apar in poze au reusit cumva sa supravietuiasca. Au ajuns apoi la un alt crescator iar eu le-am “recuperat”. Am de gand sa continui.
    Sunt sifonati? Bine ca mai sunt!

    Astia sunt Castaniii mei: http://cosminn.sunphoto.ro/Castanii_de_Craiova
    Arata a “mutanti”?
    Nu ne place? Haideti sa ignoram si sa trecem mai departe.
    Pana una alta, in timpul tragicului eveniment despre care vorbeam mai sus, porumbeii de ornament si agrement au incercat sa se salveze, sa se puna la adapost, sa-si gaseasca unul nou.
    Doar voiajorii (care nu au mai fost prinsi ulterior), desi au trecut 2 saptamani de atunci, sunt incapabili sa paraseasca locul si sa-si caute un adapost, sa incerce sa supravietuiasca, sa se inmulteasca, sa faca ce ar face orice alt animal. Zboara haotic infometati si insetati si revin iar si iar in acelasi loc.
    Cine-i “mutantul” deci?

    Desigur, daca privesti din boscheti, e’ greu sa vezi unele lucruri. Poate ca, vara fiind, frunzele reduc vizibilitatea.

    Pana una alta, comorile columbofiliei romanesti – Castaniul de Craiova si Negrul Trenat de Bucuresti, nu au rival in ceea ce priveste frumusetea fie ca ne place, fie ca nu.

  6. cred ca-i un pamflet articolul.
    si gutzanii au penajul mai bine ingrijit.
    pacat de aceasta rasa dar aceste poze nu fac cinste rasei…

  7. Din cauza a catorva “oameni” care comenteaza aici, se va ajunge doar la site-uri de voiajori. Cresc si voiajori si alte rase, inclusiv romanesti, cum sunt ele, bune rele, sunt ale noastre. Acest articol a fost pus pentru cei interesati de aceste rase(cel putin asa consider eu), nu sa va bateti voi joc de tot. De asta ne si merge tara bine, cei ce muncesc si incearca sa faca ceva sunt loviti cu “pietre”. Va rog frumos domnule “david” din comentariul 7, sa scrieti dumneavoastra un articol mai frumos si mai bun daca sunteti in stare, sau doar stati deoparte si luati peste picior tot ce nu va convine ca sa pareti mai “Jmecher” !

  8. Discutia purtata pana acum la articolul asta nu isi are rostul si e mult deviata de la scopul pentru care a fost scris articolul. Ca sa spui ca un porumbel de o anumita rasa(in speță voiajor) este mai porumbel decât altul de alta rasa(respectiv de ornament), trebuie sa ai ochelarii de cal bine fixati. In al doilea rând nu e deloc corect sa invinovatesti un crescător pentru penajul degradat al unor păsări abea aduse in crescatorie in condițiile in care daca te oboseai sa dai un clic pe nume vedeai ca restul păsărilor lui, pe care le creste de mult timp, arata impecabil.
    Nici eu nu sunt mandru de anumite aspecte ale rasei asteia, ca si in cazul castaniilor si al altor rase, legate de faptul ca nu se pot reproduce fara doici, dar atata timp cat nu ma dau de ceasul mortii sa schimb cumva situatia lor e ok sa imi pastrez nemultumirile pentru mine. Don’t hate, apreciate!

  9. unii nu vad frumusetea porumbeilor de agreement !

    am avut is eu si stiu cum sunt ! sunt mai gingasi dar daca ai timpul necesar pt ei totul e bine !

  10. Adevaratii iubitorii de porumbeii ar trebui sa aprecieze toate rasele si sa le creasca pe cele la care tin cel mai mult si evident ca li se par si cele mai frumoase.

  11. Daca pasarile din imagini erau ingrijite corespunzator nu cred ca mai apareau atat de multe comenarii rautacioase. Sincer daca eram in locul celui care a postat imaginile nu indrazneam sa fac acest lucru. Daca sunt atat de valoroase aceste pasari pentru proprietarul lor de ce arata in starea asta. Intradevar este o rasa frumoasa ca si castanii dealtfel si daca tot ne batem cu pumnul in piept ca promovam rasele romanesti hai sa o facem mai profesionist, totusi. Imaginile de mai sus nu cred ca fac cinste “negrului trenat de Bucuresti”.

  12. Frumoasa rasa ti-ai ales , Corbule . Sa tina aceasta satisfactie multi ani . Succes la pui frumosi !

  13. mai oameni buni, toti porumbeii sunt frumosi. daca privesti fix inspre un loc si nu vezi nimic, nu inseamna ca acolo e nimic. s-ar putea ca acolo sa fie mai mult decat poate cuprinde vreodata mintea si imaginatia ta. nu exista urat pe lumea asta, urat e doar ceva ce unii dintre noi nu pot cuprinde.

  14. Negrii si Castanii nu vor fi niciodata niste porumbei usor de crescut. Ei sunt debili prin definitie. Definitia lor fiind standardul. In standardul negrilor gasim cam toate defectele majore ale unui porumbel de zbor si in acelasi timp cam toate efectele secundare ale cosangvinizarii.
    Inca din impresia generala gasim corp mic si scurt, picioare scurte, coada ridicata in evantai, penaj infoiat, aripile trenate. Corpul mic si scurt nu poate asigura o musculatura potrivita zborului. Combinatia picioare scurte si aripi trenate duce inevitabil la degradarea remigelor care devin improprii sustinerii zborului. Standardul spune ca aripile sunt trenate dar nu ating solul(nu este clar daca intreaga aripa sau doar varfurile nu ating solul), cu toate acestea pe langa picioarele scurte(foarte scurte in opinia mea), aripile trebuie sa fie lasate in jos si putin arcuite si peste toate astea umerii trebuie sa fie liberi. Avem deci descrisa in standard exact imaginea unui porumbel care trage cu greu dupa el aripile in nici un caz o pasare care sa le foloseasca la zbor. Practica demonstreaza ca aripile la Negri ating solul, daca la unele exemplare varfurile remigelor primare nu ating solul atunci, datorita curburii aripii baza lor sigur o sa stearga pe jos.
    Coada este descrisa ca fiind lata, plata, deschisa in evantai si mai ales ingusta la baza. O coada de forma aceasta, cu 18 pene, creeaza probleme la deplasare unui porumbel cu corpul mic si scurt sa nu mai vorbim de zbor. Intamplator cresc Zburator de Danzig si am arbitrat Negri in expozitii, cozile lor sunt comparabile ca “volum” cu amendamentul ca la Danzig nu sunt tinute in sus, dar musculatura unui Danzig este comparabila cu a unui voiajor sport ceea ce ii confera o mare capacitate de zbor. Corpul Negrilor pur si simplu nu poate ridica de la sol o asemenea coada si nu se pot folosi de ea in zbor asa cum ar trebui. Varfurile zbarlite oricum nu ar putea asigura portanta si directia necesare unui zbor de calitate.
    Alta caracteristica importanta a pasarilor de zbor este calitatea penajului. Cand cumperi un zburator cauti o pasare cu penaj scurt, elastic, lipit de corp. Negri sunt descrisi exact invers, penajul trebuie sa fie lung si infoiat, sa atarne de pe piept si abdomen.
    Asadar exceptand ochii, ciocul si forma capului care nu influenteaza zborul restul caracteristicilor rasei impiedica zborul.
    Acestea fiind zice cred ca este cazul sa depasim momentul cu “pe vremuri bun zburator” si sa apreciem Negrii pentru ceea ce sunt. Sunt niste pasari de ornament, foarte frumoase in felul lor si care au nevoie de atentie si conditii de crestere deosebite. Fortand negrii la zbor chiar si fara infuzii, o sa creasca vitalitatea, poate chiar vor zbura bine dar nu vor mai fi bibelourile de acum.
    Ar fi interesant de aflat de la crescatorii rasei cum fac selectia, care ar fi criteriile primordiale dupa care fac perechile si ce metode folosesc pentru cresterea vitalitatii atunci cand efectivul da semne de letargie. A incercat cineva infuzii cu alte rase? A folosit cineva Orbeteni sau Vinisii albi in combinatia cu Negri? Pana la urma sunt frati si daca la prima generatie culoarea este distrusa(cu toate ca in Bonatiu apar multe varietati de culoare care par a fi combinatii negru-castaniu, negru-visiniu, negru-orbetean) in generatiile urmatoare se poate ajunge inapoi la o culoare foarte buna.

  15. Mariuss (com. 13), eu am scris articolul si am trimis pozele si nu-mi este rusine absolut deloc cu pasarile care apar in ele.
    Aveti “turci” de calitate? Felicitari, astept poze si il rog pe porumbei.ro sa le posteze in capatul articolului pt. a face cinste rasei.
    Nu aveti? Cititi domn’e comentariul meu de mai sus si apoi scrieti cu aere de superioritate.
    Pozele sunt facute la cateva zile dupa ce au ajuns la mine. Asa i-am luat dupa ce au avut enormul noroc de a scapa teferi dintr-un incendiu care a devastat crescatoria.
    Ma mandresc cu ei!

    Dieter – multam fain, sper sa obtin pui buni asa cum, multumita tie, am obtinut si la Satineti si la Fele!

    AStanciu si ceilalti – Multumesc! Probabil ca cei care cresc porumbei de ornament si agrement nu au voie pe acest site decat sa citeasca despre voiajori, cupe, cupite, trasee etc.
    Din fericire asta se intampla doar in mintea unor colegi de site nu si in ceea ce priveste adminul.

    Cu caracter general, pamflet mi se pare sa spui ca practici un sport cand nu esti in stare sa faci nici macar o singura genuflexiune, ca pasarile tale iubesc voiajul cand ele sunt duse fortat la mii de km (oare ce ar spune daca ar putea vorbi?), ca e’ normal ca femelele sa oua prin masini pt. ca asta inseamna obtinerea performantei, ca voiajorii sunt cei mai apropiati de stramosul porumbel de stanca cand sunt unii care toata viata isi vad perechile doar 5 minute inainte de imbarcare si cate si mai cate.
    Cam asta cred ca eu ca se incadreaza in categoria pamflet columbofil!

  16. Sincere aprecieri pentru pasiunea ta si pentru efortul depus pentru sustinerea acestei rase. Mult succes!

  17. ma asta-i romanu daca nu comenteaza el un pic si nu critica munca altuia nu e fericit. toti frustrati si toti pustani dau comentari ca la melodii pe youtube ca ce naiba se pricep ei la toate. felicitari proprietarului si celor care au trimis comentarii de incurajare iubiti porumbei indiferent de rasa si dati dovada de caracter

  18. Sint sigur ca critici sint crescatori de voiajori!
    Parerea mea este ca fiecare om se indragosteste de o anumita rasa de porumbei si o creste .Asta nu isemna sa critici pe alti care cresc alte rase .Sint crescator de porumbei de ornament(Jacobin,Rostov GBH )de multi ani si niciodata nu m-am gindit sa-mi cumpar voiajori pt ca nu-mi plac dar asta nu insemna ca ma apuc de criticat de alti carora le plac. La urma urmei nu te poti C**A in gustul omului.

  19. Felicitari ca inca cineva vrea sa mai creasca Negrii Turci o rasa intradevar pretentioasa la care trebuie doici insa utopia face ca daca la Negrii le sunt bagati puii de alta rasa sa ii creasca cu succes numai sa ai rabdare si curaj sa ii lasi sa cresca ei puii. Si in momentul de fata am o pereche de Negrii Turci care cresc cu succes un pui de Galatean. Daca sunt lasati la “liber” se descurca cu succes la caratul paielor adunatul pietricelelor cam tot ce fac si alti porumbei din alte rasa dar fara zboruri deasupra crescatoriei si garantat le vor ramane aceleasi forme si aceeasi coada desfacuta.
    Inca o data felicitari d-lui Cosmin si la cat mai multi.

  20. Nu m-as grabi sa spun ca o anumita rasa de porumbei este mai buna decat alta, prin a compara doua exemplare diferite. Presupun ca fiecare rasa are suficiente beneficii (proprii) pentru a o pune in limina reflectoarelor, nu trebuie neaparat sa se foloseasca defectele altei pasari in detrimentul rasei.
    Daca pentru a te ridica, te folosesti de caderea altcuiva, vorbim despre altceva si schimbam situatia!…
    In fiecare topic sunt unele bariere invisibile, dar utile…asa ca, sa ramanem in grafic. Desigur, daca asta vrem…
    Subiectiv, nu obiectiv; constructiv, nu critic.

  21. acest articol e bine venit pt iubitori de porumbei atit sport cit si agrement ceea ce nu vad anumite persoaneca aceste rase romanesti(castaniu ardeleni negri timisoreni gagii codalbi)si multe altele au disparut considerabil datorita banului si pasiuni ma- grele cu ei de a fi lucrati in timp felicit pe acei crescatori care isi dedica timpul anilor pt acesti porumbei sintem campionii la critici dar fiecare ar trebui sa-si puna intrebarea ce a facut el pentru crestera raselor autohtone sa cindit doar la buzunarul propiu dar cum nici degetele de la miini nuse aseamana nici oameni lasati reprosurile hai sa crestem acele rase care ne plac sa facem cinste strabunicilor nostri care in vreme de razboi si dupa au avut grije de porumbei sa ducem mai departe acele povesti care ne lasau cu gura deschisa si acelezboriri de porumbeisi paleta coloristica a lor cu capul in norii. momentat am revenitin oras la porumbelul ardelean dublu motatdeti un numar de 40 de exemplare adunatedin custi stinghere nu sint niste campioni sint la inceput de drum am 45 de ani incerc sa invat aceasta rasa sa o raspindesc in orasul tg-jiu sansele sint putine dar al ma-i importat lucru iubesc porumbei oameni trebuie sa intaleaga pasiunea fiecaruia in rasa respectiva posibilitatile fiecaruia

  22. Felicitari celor care iubesc si cresc rase de porumbei romanesti

  23. Porumbei frumosi sunt aceia de care se indragosteste orice columbofil nu exista porumbei uriti doar pt faptul ca tie-ti place o rasa anume la fel cum sunt iubitori de ciini sau de pasari exotice .







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *