Nisip ca asternut pentru cuibare


Salut! Am vazut la multi crescatori straini ca folosesc nisipul pe post de asternut pentru cuibare dar si pentru voliera…

Credeti ca este este bun tinand cont de verile calduroase de la noi?
Andrei Banica-Slobozia

64 comentarii la “Nisip ca asternut pentru cuibare”

  1. Porumbeii cara paie si betisoare in cuiburi, unde le impletesc cu grija… este un ritual comandat de un instinct rafinat de mii de ani, cu care porumbeii se nasc. Nu i-as chinui cu nisip, este o placere sa ii vezi cum muncesc la cuiburi. Activitatea asta le mareste dragul de cuib si ii ajuta sa slabeasca dupa concediul de iarna. In plus cred ca un cuib de betisoare tine puii uscati, dejectiile curgand printre paie pana puii mai cresc si expulzeaza in exterior. Daca porumbeii ar fi fost facuti sa cuibareasca in nisip, stateau pe plaja…

  2. Ai mare dreptate andrei.E o mare incantare sa-i urmaresti cum se chinuiesc ei cu enshpe mii de betisoare sa faca o manuta de cuib.Mai ales pe cei care fac din alea de berze.pe mine cel putin ma bucura treaba asta .

  3. Subiectul topicului este urmatoru : este bun sau nu. sa se foloseasca nisipul ca asternut in cuib sau in crescatorie pe jos. Stim cum fac porumbeii cuibul, la toti ne place sa ii vedem cum dintr-o gramada de bete, aleg ei acolo pe care stiu ei ca e cel mai bun si potrivit betisor. Asta nu inseamna ca daca cineva are o idee buna si merita folosita, nu o folosim din cauza ca porumbelul face cuibul intr-un anume fel. Putem face offtopic si sa discutam ce lucruri face porumbelul in mod normal si ce lucruri tampite a ajuns omu sa ii puna sa faca cu asa zisele “concursuri”.
    Sa revin la subiect, nisipul mi se pare interesant, dar folosit la rase de ornament putin mai greoaie, sau care zboara ceva mai putin gen : kingi, uriasi maghiari, rasele rusesti gen siberieni, nord-caucazieni, etc. Voiajorii cred ca ar imprastia nisipul la fel cum fac si cu talajul. Nisipul e intradevar putin mai greu, dar se evapora si el imediat cand incep “baietii sa zboare”.
    Si nisipul este un foarte bun element de pastrare a curateniei. Incearca sa arunci porumbei.ro un gainat in nisip si ai sa vezi rezultatul, se usuca de o gramada de ori mai repede ca la paiele tale + ca se elimina din miros. Si cred ca in loc de paie ai vrut sa zici betigase, pentru ca paiele sunt otrava curata. Stim cu totii ca mentin umezeala.
    Deci, nisipul mi se pare ok pentru anumite rase de ornament. merita incercat.

  4. Si sa nu uitam. nisipul e bun si pentru digestie. Eu la porumbeii mei le asigur nisip mereu in voliera iar ei, cand se tolanesc la soare pe el, ciugulesc mereu. Prefera mai mult nisipul sau sa umble ei de nebuni pe afara, in cautare de pietricele decat preascumpele si preamaretele pietricele, scoici si alte prostii de la verselle laga sau vanrobaeys.

  5. “Credeti ca este este bun tinand cont de verile calduroase de la noi?
    Andrei Banica-Slobozia”

    Nu am inteles care e legatura intre verile calduroase si nisip.

  6. Scuze porumbei.ro nu am citit destul de atent, ai zis cuib din betisoare tine puii mai uscati :). Aveam impresia ca ai zis din paie :).

  7. E prima oara cand aud de nisip!! io mai stiam de Talaj (rumegus mai mare)

  8. Nu Am Mai Vazut La Nimeni… Nu Stiu Daca E bine .. Dar Eu La Porumbeii Mei Isi Aduc Ei Paie, Betisoare De Afara… Ca La Mine Tot Timplul Sunt Deschisi…

  9. TARE CU NISIPU DAR CU PRAFUL CUM RAMANE ,peste catva ani o sa faca cuiburi precum randunicile

  10. de la paie sa ajuns la nisip?la ce ajuta nisipul,mai bine le pui paie intr-un colt ca dupa aia stiu ei ce au de facut,parerea mea e o satisfactie sa vezi cum isi lucreaza singuri cuiburile.

  11. sunt de acord cu cei 2 dinaintea mea pentru ca si mie porumbei toata ziua deja muncesc la cuiburi dar sunt care nici nu fac cuib si oua pe lemn dar nu stiu dc miati putea zice de ce?VANT IN PENE!

  12. Nisip in cuibare sau in voliera nu prea ar fi indicat pt ca se face nult praf, cel mi bun asternut pentru cuibare st paiele de grau. Eu in fiecare primavara umplu cuibarele cu paie dar ei tot mai aduc altele, miau adus chiar si crengute de lemn.

  13. nu cred k e sanatos pt puisori un cuib de nisip. cel mai natural e din paie cum mama natura i a invatat sa l faca.

  14. sall nisipul nu e prea bun la porumbei deoarece ei cand zboara se imprastie si cand mergi tu la ei o sa-ti vina nisip in ochi eu spun ca e mai bine sa pui talaj bafta in continuare vant in pene

  15. super captivanta activitatea lor de a-si construi cuibul!!! ore-n sir m-as putea delecta privindu-i…

    iar aici un exemplu de consolidare a cuibului facuta de un mascul gutan intr-un cuib pe care alti porumbei de rasa l-ar fi lasat la stadiul initial cu gramajoara de paie pusa de mine in chenarul de lemn http://viobgusatihorseman.sunphoto.ro/2011_0_Perechi/32450076

    in timp, porumbeii de rasa crescuti inchisi, in lipsa de paie, cu cuiburi cu ziare, stofa, nisip sau altele isi pot pierde instinctul construirii unui cuib…

  16. Si eu am vazut la crescatori din Ungaria ca folosesc nisip in volier nu in cuibare, dar majoritatea aveau porumbei sau gaini incaltate sa protejeze incaltatura.

  17. da dreptate are Andrei
    mi se pera logic si firesc sa lasam pasarile sa isi faca cuiburile asa cum stiu ele nu sa intervenim noi cu ideile noastre aiurea si sa stricam tot

  18. Nisip in cuiburi gasim in Orient si cateodata
    in Spania adica in zone foarte calde unde
    totul se usuca imediat.Nu face sens in zone
    moderate cu poaie si cum s-a mai spus
    construitul cuibului este o ocupatie rituala
    de instinct pentru porumbei.Pentru sanatatea
    si dezvoltrea puilor un cuib natural din betisoare
    este cel mai bine.

    Nisip pe jos, in voliera, gasim in Europa de vest
    mai ales la crescatorii de ornament cu picoare
    incaltate pentru a mentine penajul curat.
    Acest nisip trebuie sa fie uscat si schimbat foarte des,
    altfel se transforma in incubator pentru bacterii, este
    ceva pentru crescatori pensionari cu ft mult timp,
    care fac ordine zilnic si schimba nisipul de 2 ori
    pe saptamana.
    Pentru voiajorist nu are sens nici nisip in cuib,nici
    in voliera!

  19. Daca nisipul a inlocuit betisoarele/paiele,atunci trebuie sa le dam o galeata si o lopatica sa-l poata cara la cuib.
    Testoasele cred ca sunt invidioase.. :)))

  20. Iarna folosesc rumegus (talaj) pt voliera , iar vara folosesc nisip …mi se pare destul de bun pt ca absoarbe din gainat ,astfel se pastreaza curatenia mai bine, se face si curat mai usor,la o saptamana inlocuit….cel putin eu asa procedez.
    Cat despre nisip in cuibare, nu stiu ce sa zic ,dar nu imi pare o idee chiar asa de buna, trebuie sa ii lasi pe ei sa stranga betisoare,paie… .Eu le inlocuiesc cu rumegus(pt a pastra igiena in cuib) dupa ce cresc puii un pic.
    cu respect

  21. sal! parerea mea este sa-i lasam sa faca au facut mereu adk daca ar fi in libertate ce ar face ar cara nisip in cioc si alta chestie daca ar avea un cuib de nisip pe frigul asta nu stiu daca ar sta bine pe oua ma refer ca tine mai rece nisipul decat paiele… in fine fiecare cum stie ca e mai bine! bafta ! salut andrei!

  22. Eu folosesc de cativa ani ace de pin silvestru, care au o lungime de 7-8 cm si sunt foarte multumit ca toate ganganiile nu mai stau in cusca si paduchi de pana dispar ca acele de pin au acea rasina care nu le plac .Iar in timpul veri puneti o ramura de pin in cusca si o sa observati prospetimea de aer curat si miros de cetina.

  23. Parerile sunt impartite si asta denota ca sunt crescatori in cunostinta de cauza si sunt unii care au doar 2-3 gutani in cotet nici nu stie bine sa tina o pasare in mana dar e campion la tastatura . … dar sa revin la subiect ..
    In urma cu 2 sau chiar 3 ani am deschis acest subiect de discutie . Rezultatul a fost exact ca si acum ..toti se aprind si incep cu tot felul de versiuni …dar in definitiv nu a incercat nimeni un astfel de experiment ..si atunci in necunostinta de cauza cativa incep sa bata campii asa de-a proasta … In general se foloseste in vest de exemplu Germania si Austria cunosc foarte multi crescatori care folosesc nisipul in cuiburi ..ma refer la rasele de ornament la King,Srasser sau Mondena ..deoarece aceste pasari mai mari si grele nu de putine ori sparg ouale din cauza greutatii dar mai ales daca in materialul folosit sunt betisoare mai tari .
    De aceia multi crescatori care investesc sume mari pe astfel de pasari prefera metoda nisipuluipentru a evita astfel de incidente .
    Iar la urma urmei daca ar posta aici un comentariu si Dl Stefan Butucanu si ar sustine aceasta metoda sunt convins ca a doua zi la marea majoritate dintre vizitatorii acestui site am gasi nisip in cuibare .
    pe acest site (parere personala ) intra 40%voiajoristi adevarati 10 max 15%crescatori de ornament si agrement iar restul sunt pasionati de Gutulani..
    Un crescator adevarat care investeste ,timp munca si bani nu-si permite si nu se multumeste doar cu privitul la construirea cuibului din betisoare ..sa fim seriosi …
    Doamne ajuta la toata lumea si numai bine in noul sezon ..

  24. da sai vezi cat de mult se chinuie sa adune cat mai multe betigase ,iti dau un sfat ai mei aduna dealea de salcami care pika toamna nisipul mai mare este bun de mankat pentru ei ii ajuta foarte mult………..

  25. Toti mari crescatori din bucuresti folosesc nisipul nu stiu de ce,inainte foloseau betisoare de salcam(fiind pline pe dinauntru),daca este mai bun sau nu trageti singuri concluzia.
    Parerea mea este ca este mai bun la matca nu comentari :ca zboara prin voliera si ne scot ochii ca ………….numai este umezeala si mai multe chesti.

  26. eu folosesc mereu nisipul ca asternut pentru cuibare si sincer nu am observat niciodata ca ar fi probleme pt porumbei…bineinteles ca asternutul de nisip il completeaza ei cu paie sau diferite bete gasite in jurul crescatoriei dar de baza ramane nisipul ( bineinteles uscat ) deci sfatul meu este sa-l folosesti cu incredere

  27. si eu am folosit la cuiburi nisip si nu este bun de nimik puii se murdaredc foarte rau

  28. Nisipul este o idee excelenta pentru cei care folosesc rase de ornament, in special cele grele care zboara mai putin si in consecinta nu fac praf.
    Avantajele nisipului cred ca ar fi urmatoarele : absoarbe umiditatea din gainat foarte repede si elimina si din miros…cum spunea cineva pe la inceput. De asemenea cred ca ar fi si un confort pentru pui sa stea pe nisip.
    Nustiu ce sa zic…..daca stam sa privim cum a lasat mama natura sa mearga lucrurile si ce idei avem noi…am spune ca ne complicam. Porumbeii au instinctu de a strange betisoare pentru formarea cuibului…totusi daca ii putem ajuta cu niste idei bune eu zic ca nu are nimic rau.
    Acum sute de ani…..oamenii nustiau ce inseamna sa faci o anestezie inainte de operatie….de modul cum se faceau operatiile mai bine nu vorbim….deci lucrurile au evoluat. Nu ne mai tratam doar cu ceaiuri…folosim siropuri….pastile si tot asa.
    Daca nisipul se dovedeste o idee buna….dece sa nu o folosim ?
    Ca sunt columbofili carora le place sa priveasca cum isi cara ei materiale pentru cuib ? foarte bine…fiecare e liber sa faca cum doreste la el in ograda.
    S-a uitat cineva cum isi faca porumbeii comunitari cuiburile prin poduri parasite ?? Eu m-am uitat. Nu ai nici o treaba cu paie betisoare …..fac pe jos…prin gainat….Daca gasesc ei un mic spatiu liber sa incapa in el…..acolo isi fac cuibul.
    Deci nu e musai sa faca din paie sau betisoare.

  29. Nu am avut in viata mea pasari de ornament dar la voiajori chiar am experienta.Atit la crestere cit si in ceea ce priveste angajarea in concursuri.Un singur cuvint despre cuiburile cu nisip: EXCLUS.Am avut ocazia sa vizitez crescatorii din Germania si n-am vazut asa ceva.Nici la noi si chiar am fost la o gramada de crescatori seriosi,cu experienta si rezultate.Repet,vorbesc doar de porumbei voiajori.

  30. Sunt de acord cu porumbei.ro cred k porumbeii trebuiesc lasati sa isi faca singuri cuib,daca le punem noi paie in cuibar cu spunea cineva mai sus or sa se invete puturosi si nu or sa mai faca cuib niciodata vor astepta sa le facem noi mereu. VANT IN PENE TUTUROR!!!

  31. niste cenusa e bine sa presori printre paiele din cuibul lor pt ca omoara paduchii

  32. Va salut pe totzi
    Mne in legatura cu nisipul in cuibare,sti pt ce il potzi pune?
    Pt curatirea cuibarelor ca de obicri gaineatul se lipeste de cuibar si este mai greu de desprins nu ca ar avea vre un avantaj porumbeii cu nisip…….cum vr dar eu te sfatiuesc sa nu le pui.
    Cat despre nisip in voliera e pt porumbeii de font sau nu neaparat ci pt porumbeii care stau inchisi si nu au acces afara la pietre ,nisip etc dar si pt o mai usoara curatenie
    Va multumesc vant in pene !!!!!!!!

  33. nici eu nu as face asa ceva,mai bine curatenie zilnica sau macar la 2 zile. bafta

  34. Am mai vazut la un domn foarte comod care le punea nisip in cuib la porumbei dar cred ca tine si racoare la oua si la pui ! Eu tot la vechile paie recurg , una este cand iti vezi porumbei cu cata migala femela constuieste cuibul si masculul aduna paiele si alta cand le trantesti un cuib cu nisip si il schimbi la urmatoare tura de pui …

  35. Eu folosesc nisip in cuiburi de foarte multi ani . Inchipuiti-va daca le pun paie ce-ar fi in balconul meu !
    Si sa va spun un secret : perechile care sparg constant ouale pune-ti nisip [cernut] mai mult in cuib si o sa vedeti ca nu o sa mai aveti probleme.

  36. absolut de acord cu porumbei.ro…, nu trebuie deja si cuiburile sa le facem noi pe-ru ei…

  37. Eu le pun la ai mei tepuse de brad sint foarte bune le pun intrun colt lavoliera si ei le cara cu multa rabdare ,e o placere placere sa-i vezi lucrind de zor la cuib ……

  38. Am citit 47 de comentarii si nu am citit in nici unul raspunsul corect. Motivul pt. care se pune nisip in farfurii: in nisip nu salasluiesc paduchii, mai exact acele capusi rosii care sug sangele puilor mai ales. Acesti ectoparaziti slabesc si anemiaza pasarile si tot odata incetinesc ritmul de dezvoltare al lor. Alte motive pt. care se pune nisip in farfuria de cuib sunt de domeniul balivernelor.
    Toate bune!

  39. pt ardeleanul nu este bine cu nisip in cuiburi pentru ca tine rece la pui si mai ales cand se nasc acestia ei sunt putin umezi cand ies din ou iti dai seama ca ori sa se umble de nisipi ????

  40. va salut pe totii.dupa parerea mea este la voia porumbeiilor in special paele sunt de cel mai mare ajutor lor din mai multe motive stiute numai de eii.asta e legea naturi ,sa nu uitam un porumbel atasat de cuib de multe ori sau in cele mai des intalnite cazuri ma refer la metoda natural un porumbel bun se vede si la cum se ingrijeste de cuib ,la cum cara pae ,atasamentul lui spune tot.parerea mea inca o data va salut cu respect.

  41. prietene ce rasa sunt porumbeii aia negrii care sunt prin voliera si daca poti s a imi vinzi si mie o pereche ms. astept raspuns

  42. Nisipul e folositor impotriva parazitilor si nu conteaza cat nisip au in cuib,ei tot or sa care bete si or sa-si construiasca cuibul pe nisip, doar sa aiba de unde sa le adune

  43. Buna, nisip in cuibar nu cred ca ar fii o solutie buna, dar ca asternut privind la poza afisata cred ca e bun la protejarea penelor de pe picioare deoare ce e moale si nu rupe penele, la porumbei de frumusete, asta vad eu singura explicatie de ce ar fii bun nisipul ca asternut.
    Vant in pene!

  44. Apropo gandinduma mai bine, tot pe logica de moale, nisipul poate nu afecteaza sternul puilor, daca prinde un betisor mai dur sar putea sa ii afecteze sternul.

  45. De cativa ani, de cand folosesesc si cuibare de gips, am testat in acestea si diferite materiale de “umplutura” . Am ajuns la concluzia ca nisipul cernut este cel mai valabil. Mentine cuibul uscat, previne spargerea oualor, previne alunecarea si deformarea picioarelor la pui si previne proliferarea paduchilor si plosnitelor.Binenteles ca porumbei mai strang tot felul de obiecte: paie, lemne, pene dar pe cele prea mari si dure eu le elimin. Pentru o atmosfera cat mai sanatoasa in cotet, peretii cotetului si ai boxelor trebuie sa fie cat mai netezi, fara crapaturi si imbinari largi, mobilierul : cuibare, vase de hrana, de apa, de minerale , sa fie minimalist, adica strictul necesar, sa fie usor de curatat si dezinfectat: fara dungi, cute, santuri, gaurele, cavitati.

  46. as dori sa stiu si eu femela din cuibar din ce linie provine ca am si io una ce seamana leit si mas vrea sa stiu!!ast raspuns!vint in pene

  47. bai fratilor .porumbei nusint crocodili ,sasi ascunda ouale in nisip.lasatii cum stiu sasi faca cuibaru .va salut ,vint in aripi

  48. eu locuesc in spania [canaria] eu folosesc nisip aici toti folosesc nisip -pasla nisipul este bun pentru pui nu cresc cracanati sau cu sternu strinb. podea gratare ,se pastreaza curat .matca nu sta pe afara sa adune..bete…zburatori au program ..nu imi place sa vad prin cusca ,pae bete si altele

  49. Buna asta cu nisipul!pai ce porumbeii sunt broaste testoase,lasatii sa-si faca cuibul cum vreau si cum stiu ei.va salut!!!

  50. Un prieten de al meu are porumbei de mai mul timp ca mn. si el a pus nisip casternu pt. cuibare la vre0 3-4 femele si toate la scos afara din cuibar si si-au facut ele din paie….

    VANT IN PENE…..

  51. treaba asta cu nisipul e o treaba buna cred eu,dar numai daca perechia sparge ouale cand le cloceste.altfel sunt mai bune paiele.pentru ca e mai frumos sa ii vezi cand isi cara paie la cuib si cand muncesc amandoi.

  52. in voliera si eu am nisip pt ca poti face curatenie mai usor si porumbeilor le place sa stea tolaniti in el cand este cald afara,in schimb in cuiburi dupa parerea mea nu cred ca e o idee buna pt ca nisipul tine umeleala si este tot timpul rece

  53. salut baieti , va contrazic total , eu am nisip peste tot in voliera si am constatat k este un lucru extraordinar de bun deoarece :
    – din contra nisipul nu tine umezeala , el absoarbe intradevar umezeala dar fiind foarte aerisit se usuca extraordinar de repede
    – nisipul usuca automat fecalele porumbeilor acestea uscanduse rapid pe cand dak ai ciment in volier ti le intinde
    – dak mai ai si o rasa de porumbei foarte incaltati te ajuta mentinandule incaltatura intacta pe cand dak ai beton sau altceva …. incaltatura se roade
    – dar cel mai important rol al nisipului este mentinerea caldurii , are cea mai mare durata de mentinere a caldurii (se pastreaza cald) care ajuta foarte mult porumbeii cand acestia parasesc cuibul la mancare etc , pastrand ouale sau puiul la caldura , nu credeti incercati incalzind nisip la duba si vedeti cat timp pastreaza caldura .
    Dupa parerea mea este foarte bine folosind nisipul (dak va uitati bine la straini o sa vedeti nisip in volierele lor)







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *