Noi nu avem scriitori columbofili?

scriitor-porumbei
Fiind iarna si stand mai putin afara si mai mult “la gura sobei”, consumul de literatura columbofila creste. Tot columbofilul sta pe net si citeste. De regula citim literatura columbofila straina. Pentru ca noi nu avem asa ceva. Sau avem?

99% din articolele columbofile in limba romana sunt traduceri dupa autori straini. Nu discutam aici despre interviuri care urmeaza un sablon si de regula spun aceleasi lucruri din care nu prea ai de invatat… stim deja ca e nevoie de porumbei buni si nu prosti, hrana de calitate, etc.

Strainii au niste materiale de-ti sta mintea in loc, plecand de la substantele eliberate in corpul pasarii la stres pana la analiza bobului de porumb… ca sa nu mai vorbim de genetica la care ai de citit o viata.

Columbofilii nostri nu stiu atat de multe sau nu vor sa impartaseasca?

Am gasit putine surse de articole educative si originale romanesti spre exemplu la Domnul Deer Adalbert si Domnul Szabo Zoltan. Toata stima! As glumi spunand ca nu au nume foarte romanesti, si poate de asta reusesc?! Am impresia ca mai sunt vreo 2 dar nu-mi amintesc pe moment unde. Mai stiti si alte exemple?

Merg pana la a lansa o intrebare: exista crescatori cu experienta care sunt dispusi sa scrie articole, chiar si contra cost?

porumbei.ro

Categories Diverse

50 comentarii la “Noi nu avem scriitori columbofili?”

  1. Buna ziua!Eu cred ca exista dar,sa nu uitam ca,foarte multi crescatori au o situatie financiara ce necesita munca zilnica si ca sa-ti rupi din timpul si asa putin,sa scrii si apoi sa faca”misto”cativa pusti nesimtiti de tine pe net……….!!!

  2. Să nu l uităm pe Dl. Georgică Popescu,personal cărţile lui mi au fost de un real folos.

  3. NU….NU….NU…
    Si iti zic si de ce: nu vor(mai bine zis nu accepta) critica nefondata a unor incepatori, si mai ales nu prea le vine sa isi expuna observatiile si concluziile proprii(mai ales ca unele observatii se preteaza doar la linia si voliera proprie) asa usor.
    Mai zic ceva(sper sa nu deranjez):Vochin, Barbulescu, Drula, Tolos, Serbanescu, Preda, Manea, Achimescu, Mustata, Colniceanu,Cocos, Petre Petre, Popescu Victor, Cazacu,…..sunt doar cativa campioni nationali din zona de sud ai tarii in diferite federatii si la categorii diferite, pe parcursul ultimilor 10-15 ani(nu mai punem rezultatele regionale, judetene,etc)……cati din acestia au scris macar un articol pur columbofil?, hai macar un eseu? sau macar o fraza ?(aici lasam deoparte interviurile acordate si saiturile personale, in care oricum nu prea ai ce sa inveti). Caci experienta au(ca doar nu degeaba au facut ce au facut pana acum), ca doar nu voi scrie eu care practic sportul columbofil de 2-3 ani (caci e posibil,probabil sa scriu o gramada de prostii).
    Totusi pe langa o parte din acestia i-am intalnit si eu in diferite perioade(studentie, liceu, dupa studentie, etc.), insa am obervat ca atunci cand vorbesc cu diferiti crescatori se discuta generalitati(ce mai faci?, porumbeii sunt bine?, si la anu cu cine mai zbori?, etc.), insa cand se mai intalnesc intre ei(sau cu crescatori care sunt constanti, sau sunt relevatia unui sezon, etc.) se cam schimba subiectul (ce tratamente apici?, motivarea lui “albastru” cum ai facut-o?, fata de alti ani ce modificari ai facut la sistemul de joc?, care cuplu de la matca a reprodus mai bine?(mai intervine si cate un schimb), etc.) de ce?…. nu stiu…… poate vom fii lamuriti de macar unul dintre acestia.

  4. O mare parte din crescatorii cu experienta din Romania se feresc sa mai publice articole pe site-le asa zis columbofile, majoritatea acestor site-uri ofera posibilitatea comentariilor la fiecare articol, unele din aceste comentarii ajung pana la amenintari cu moartea, injurii si jigniri la adresa familiei. Asta ar fi doar un aspect sunt mai multe dar nu le enumar pe toate, sunt oameni care au facut ceva pentru columbofilia din tara noastra si acum sunt huiduiti, cred ca lipsa unei “scari de valori”, respectul fata de trecut, educatia, tranzitia prin care trecem si-a spus cuvantul si in acest domeniu.

  5. Nu exista crescatori romani care sa scrie articole nici contracost pentru ca in romania se merge pe principiul sa moara capra vecinului. Apropo are sotul meu un prieten care spune :Informatia costa! si aceasta afirmatie este adevarata. Nu poti sa suni un om sa-l intrebi vrute si nevrute, el raspunde dar cand are nevoie de ajutor sa-i dai cu flit:)
    Din pacate sunt pseudo scriitori care strang informatii din mai multe carti si apoi le publica. Ca sa scrii o carte sau un articol trebuie sa stai cu porumbeii, sa-i observi, sa-i iubesti si sa aplici ceea ce ai citit de la altii dar in contextul volierei tale, deci inseamna sa GANDESTI.

  6. Lipsa experientei adevarate, in columbofilie face ca sa aem putine persoane care scriu cu adevarat lucruri exceptionale in columbofilie.
    Si nu ma refer doar la rapoarte despre crescatori ce si lucruri de profunzime, analize calre a unei metode de zbor, a unui program competitional, etc etc
    Totusi avem cateva persoane, cum sunt cei doi, Dr Bilius, micii blogeri, etc care scriu frumos.
    Marian Ilie de la Timisoara, a scris candva niste articole mult peste media nationala, dar cred ca datorita profesiei nu mai are timpul necesar, etc etc
    Din pacate avem si mult, prea mult Can-Can de rahat.
    Cat priveste plata… vrei sa ajungi pe paginile site-uilor de can – can ca i-ti permiti sa faci bani din columbofilie????

  7. criminal este k in poza de mai sus este o pana de uliu:)):))

  8. eu zic ca ar fii crescatori destul de experimentati sa faca articole,dar cum suntem noi romanii? de ce am face un bine altora la inceput de drum sau celor cu mai putina experienta. singurul crescator care a zis intr-un interviu video pe sleau fac aia si aia si le dau ailalta a fost domnul Gheroghe Preda si tin sa-l felicit pe aceasta cale,in rest pai le dau ceai pt oameni folosesc produse cutare,pai bla bla un interviu de 30-40 de min din care nu ai invatat nimic,degeaba ii spui uni incepator ca folosesc produse cutare,isi ia si el si ce face cu ele,le foloseste cum crede de cuvinta,fara un program bine pus la punct,degeaba,am vazut si eu pe pielea mea.unii foarte zgarciti la vorbe ce ar putea educa pe altii care poate nu stiu aceste lucruri,ce gandesc cei buni “poi de ce sa le zic eu sa fie si ei buni,lasa ca mai bine raman doar eu”. atunci de la cine sa ne asteptam sa faca literatura columbofila ca in alte tari. toata stima

  9. @Manix: ma gandeam mai mult la prezent si in special la net. Desigur ca pe Georgica Popescu nu-l vom uita. Am onoarea de a avea in biblioteca ciornele prafuite ale cartilor sale si evident cartile publicate in formatul final. Nu o sa uit primele mele lectii columbofile din pivnita lui, o incapere micuta si plina de documente si carti (si intr-un colt, o pereche de porumbei pusi la imperecheat :). Mai era si Enciclopedia scrisa de Dl. Gatejescu si inca 3-4 autori.

    @Coco: unii crescatori sunt dispusi sa-ti mai impartaseasca sfaturi in particular dar nu pe net. Am fost foarte surprins ca nu de putine ori, cate unul sa-mi dea raspunsul la o problema postata pe site dar sa ma roage sa nu ii dau numele. Cumva parca am ajuns sa ne temem si de bunele intentii.

    @Adrian B.: E adevarat, si strica foarte mult site-urile columbofile care lasa mult prea multe comentarii infecte si anonime. Poate ca am gresit si eu aici uneori, dar in general incerc sa filtrez asa ceva.

    @Olteanu C-tin: Da, parca am citit cate ceva despre orientare la Dl. Bilius (f. frumos!), dar in rest sunt articole despre zborurile din Moldova.

    @amura, Marius Tunduc: informatia costa, tocmai de asta am intrebat, pentru ca daca ar fi cativa dispusi ne putem gandi la o solutie. Ca nu sta nimeni sa-si aloce pretiosul timp din ziua de azi pentru a da sfaturi gratuite unor anonimi care de multe ori dau cu bata in balta.

    Da, Marian Ilie a scris un foarte bun articol pe vremuri: http://www.porumbei.ro/daca-as-incepe-maine/ (si are peste 30.000 vizualizari) . Si Dina Mergeani a mai scris despre genetica. Articole izolate ar mai fi si de la altii probabil, imi cer scuze daca-i uit. Mai era Dl. Popovici care trimitea periodic cate un articol, din pacate nu mai este printre noi. Am mai scris si eu cate ceva dar doar pentru incepatori, pana nu am cativa ani la rand de norme bunicele ar fi ridicol sa ma apuc sa dau altfel de sfaturi.

    Multi crescatori straini au pe siturile personale si articole proprii cu sfaturi si analize din experienta lor. La noi sunt doar prezentari de rezultate. Poate ca macar articolul asta le va aminti sau ii va stimula pe cativa sa incerce. Pana la urma toti se bucura de o apreciere, si la astfel de materiale primesc mai multe aprecieri decat pentru cupele pe care le iau din fata altora. :)

  10. Mai scrie lumea si la noi cum nu.Eu cel putin cand se intra foarte tare in amanunte renunt a mai citi articolele.
    Cand se despica firul in patru deja ma doare capul.
    Pe noi cred ca ne omoara practica.Sunt curios cati si aplica ceea ce citesc eu unul prea putin.

  11. @strava i.: da-mi te rog 2-3 exemple de astfel de articole, ca nu imi dau seama la ce te referi. Poate mi-au scapat si as vrea sa le citesc.

  12. Mi-am amintit, la lista de mai sus intra si Mihai Dinu care a mai publicat pe pigeons.ro si articole personale interesante.
    Un exemplu ar fi:
    http://pigeons.ro/3719/produse-de-conditionare-adevar-si-mit/

    E genul de articol interesant, argumentat, original, cu spicuiri din experienta proprie. La exact asa ceva ma refer in topic.

    Ca si stil de scriere am remarcat cu placere pe “nou venitii” scriitori Andrei Oprea si Corneliu Vesa. De la Andrei sper sa scrie mai mult si mai des iar de la Corneliu sa se departeze de cancan si sa “presteze” mai mult pe columbofilie. :)

  13. si domnul inginer tunduc marius poate fi trecut in randul scriitorilor columbofili a tradus cateva carti si a editat revistele pe ultimii 7 ani.daca nici el nu-i scriitor atunci cine?

  14. Da, Marius a editat cartile foarte bune “Pasiune si Distanta”. Mai avem traduceri bune si sinteze: “Rebusul Zburatorilor”, “Bolile si managementul”, “Arta cresterii porumbeilor voiajori” . Sunt foarte utile toate.

    Insa topicul era despre articole scrise personal, nu interviuri si traduceri (fara vreo intentie de a le critica pe acestea!).

    Exemplele de mai sus: Marian Ilie, Mihai Dinu, Deer Adalbert, Szabo Zoltan – despre asa ceva e topicul.

  15. Un articol in legatura cu ce subiect va intereseaza dle Andrei ?
    poate asa se gaseste si cine sa scrie.

  16. Nu ma intereseaza ceva anume in acest moment, vorbeam de climatul general si incercam sa sugerez celor din top sa nu uite aceste aspecte.

  17. Fara indoiala in Romania exista si au existat
    totdeauna oameni care se pricep la porumbei.
    Nu exista insa traditia de a scrie.Din acest
    motiv se stie asa putin despre originea si formarea
    raselor romenesti si nu sunt dovezi pentru
    cresterea voiajorilor decat din 1940.
    Ca sa scrii iti trebuie cititori. Vazut de departe
    se pare ca “publicul” prefera povesti mitice din
    piata si solutii( pseudosolutii) simple si nu
    informatii fundate si recunoscute international.
    A propos international: Majoritatea informatiilor
    patrunse in Romania sunt in limba engleza, multe
    din alte continente.As recomanda si informatii
    in flamanda,germana,franceza.O fi limbile mai
    grele pentru romani dar nu strica si un alt punct
    de vedere poate mai european si mai din zona
    de origine a sportului columbofil.
    Propun sa fim optimisti, poate discutia noastra
    de astazi duce la o serie de articole bune, pe
    http://www.porumbei.ro

  18. Eu unul cred ca e destula informatie la ora actuala pentru tot “omul”.

  19. A propos”informatia costa”:
    Da informatia costa daca cerem sfatul
    unui veterinar sau daca ne cumparam
    o carte cu informatii fundate.
    Dar sa ceara unul bani daca-s impartaseste
    experienta intre colegii de pasiune ?…
    ..unde am ajuns ?

  20. Atat timp cat in ‘condei’ nu exista cerneala, nu exista nici cine sa citeasca urmele de cerneala asternute pe hartie…

  21. Sunt convins ca exista foarte multi columbofili care detin multe informatii utile. Unii nu o impartasesc pentru nu cunosc sau nu au acces la un site de specialitate. Alti nu impartasesc pentru ca sunt informatii vitale care fac de cele mai multe ori diferenta intre porumbei si columbofili. Eu nu sunt sigur ca tot ceea ce spun columbofilii in interviurile pe care le dau sunt in intregime adevarate., cred ca aleg sa spuna o parte din adevar.

  22. Avem si noi cativa columbofili care scriu si o fac destul de bine, chiar foarte bine uneori.
    In strainatate sunt persoane care traiesc din asta si atunci nu ar trebiu sa ne mire ca apar articole excelente.
    Vizualizez mereu site-urile de profil de `afara `, dar sincer in ultima vreme nu am vazut nimic interesant…
    Referitor la cei care se feresc sa scrie din cauza celor care comenteaza aiurea…pe site-ul administrat de mine nu au aparut, nu apar si nu vor aparea comentarii care sa duca la scandat sau tendentioase, se poate verifica, am sters nenumarate tampenii…
    Si dl Vasiliu scrie articole care iti ajung la suflet.
    Ai avut o idee buna cu acest subiect Andrei.
    Felicitari pentru munca depusa!

  23. Oferi informatii despre ceea ce stii tu si ti-ai pierdut nopti intregi sa o acumulezi deoarece in timpul zilei esti langa zburatoare sau la munca, ori ai dat o groaza de bani pe carti si tratate de tot felul si dupa aceea cel care cere informatia nu mai da nici un “scuipat” pe tine si la o zi dupa aceea devine maestru in crescut porumbei sau alte fiinte atunci da “informatia costa” adica nu mai este oferita!

  24. Personal uite cum vad eu lucrurile !
    Pe columbofili si pe oameni in general ii intereseaza parerile specialistilor,a doctorilor,a oamenilor de stiinta care au laboratoare,fac teste,probeaza,etc. si la urma vin cu niste rezultate palpabile scrise sau in format video de o reala valoare.
    Ei,din pacate acei oameni nu sunt in Romania ci in alte tari mai dezvoltate care au depasit starea de existenta si au trecut mai departe,au dezvoltat stiinta,au dat bani pentru laboratoare,teste,oameni destepti,etc.,noi la ora actuala nu avem nici macar o conducere de stat calumea la nivel politic.Multe din cele pe care le stim cu totii in ale columbofiliei vin de afara si au fost introduse in cultura noastra de catre niste oameni minunati.Nu o sa dau nume sa nu fac reclama,ca mai nou orice asociere de nume naste prietenii si sustineri (politici columbofile sau mai bine zis scandal), sa raman la idee,acesti oameni care au cautat scrierile straine si le-au tradus au facut un mare bine fiecaruia dintre noi.Bun,aici se cauta scriitori cu lucrari autentice,pai de unde ? toti au fost bucurosi cand au pus mana pe ceva strain si tradus si s-au transformat in cititori.Vorba aia,daca a fost deja inventata roata de ce s-o mai inventam si noi,si uite asa mergem mai departe,si asta este valabil cam in orice domeniu din Romania,nu doar in columbofilie.Internetul a taiat frontierele necunoasterii si cu ceva engleza invatata (eventual un ajutor google-translate) reusesti sa-ti elimini multe necunoscute.
    Desigur ! ar fi frumos ceva autentic,romanesc,dar din pacate ne-au luat-o altii inainte,sa-i ajungem va fi greu,sa-i intrecem…

  25. Si eu care aveam impresia ca am scris cateva articole interesante, adica : Functia creeaza organul; Bun reproducator sau fondator de linie; Ventilatia aripii etc., care in afara divagatiei datorita faptului ca nu particip la concursuri contin informatii de mare importanta !
    Nu avem sau nu-i vrem printre noi….. Adrian Eugen Malinescu

  26. articolele lui dinu mihai sunt cam cele mai bune la ora actuala.

  27. Subiectul “porumbei” este fara discutie unul vast si poate fi abordat dintr-o multime de unghiuri.Cum insa si rasele de porumbei sunt atat de multe si atat de diferite,la fel gasim grade de interes diferite in randul crescatorilor sau al unui public potential interesat.Exista de mai multa vreme doua mari categorii de teme:porumbeii voiajori dimpreuna cu tot ceea ce este legat de acestia si porumbeii de rasa,altii decat cei voiajori.Oricat ar parea de stranie constatarea mea,trebuie spus ca diferenta intre “literatura” tiparita sau cea online dedicata voiajorilor comparativ cu cea dedicata altor feluri de rase nu e atat de mare pe cat ar putea parea.Atat doar ca aceasta din urma este foarte disparata in spatiu si interes dedicat unei rase ori alteia incat nu se bucura de impactul la public pe care-l au articolele dedicate porumbeilor voiajori.
    In Romania,spatiu in care s-au crescut si se mai cresc inca o multime de feluri de porumbei,literatura tiparita cu subiect columbofil nu poate fi calificata decat una foarte saraca.Exista cateva carti publicate in limba romana care insa,din pacate,nu satisfac decat partial nevoia de informatie a celor ce au apucat sa le citeasca.Si avem o singura(!!) carte dedicata exclusiv raselor romanesti de porumbei,ma refer la cea a lui Bonatiu din ’85. Astfel ca informatiile incomplete sau subiectivismul autorilor au lasat un mare camp liber transmiterii “orale” a tot felul de povesti,surse la randul lor a multor controverse care au macinat columbofilia de la noi.
    Pe fondul asta este evident ca nevoia de informatie a celor mai tineri dar nu numai a lor este una foarte mare si nu doar informatia ca atare cat mai ales credibilitatea acesteia.Cum insa astazi la tipar ajung mult mai putine lucruri decat altadata,si nu numai in domeniul asta,ramane alternativa publicarii online.Numai ca in “online”-ul columbofil romanesc exista,cu exceptia site-urilor protejate de autorii lor,un asemenea vagabondaj pe care nu-l intalnesti niciunde altundeva.Eu sunt convins ca nu aceia care au ceva interesant de spus in domeniu lipsesc cat lipseste in cea mai mare masura un cadru decent in care informatia sa fie facuta publica.Mai ales cand aceasta informatie e oferita gratis.

  28. Salut.
    Sa nu uitam ca inainte de porumbelul “voiajor”, in Romania, au fost porumbei apreciati atat pt frumusete cat si pt manifestarile in aer (zbor, joc). Mai sunt si acum dar in numar mult mai mic si crescuti, in mare parte, de catre oameni trecuti de prima (unii chiar si de a doua si a treia) tinerete. Voiajorul, clar, isi are locul lui pe care nu-l poate ocupa nicio alta rasa, dar rasele romanesti…? Multi crescatori spun ca este mai greu sa cresti voiajori decat “rasa”, dar oare este adevarat la toate capitolele? Eu am participat si cu voiajori la concursuri , inca de prin ’88 dar bucuria mea era sa vad ca-mi vin porumbeii intr-un interval de timp decent. Mi-ar fi placut enorm ca porumbeii mei sa vina mereu primii dar consider ca in vremurile actuale se fac mult prea multe compromisuri pt un loc 1. Asa ca cei care iubesc porumbeii la modul general pot opta (cateodata cu satisfactii mai mari decat un loc 1) pt una sau mai multe rase romanesti, luind in calcul pretul mult mai mic al porumbeilor “de rasa”, timpul pierdut cu imbarcarea voiajorilor,desigilarea ceasurilor etc (nu am mentionat timpul petrecut in asteptarea porumbeilor de la concurs pt ca acolo este marea satisfactie si merita).
    Deci, sa nu uitam de materialele (articolele) despre rasele romanesti de porumbei.
    S-auzim de bine.

  29. Literatura costa !
    ..dar putini sunt dispusi sa plateasca .
    Un exemplu bun a fost revista Porumbelul care a fost o publicatie trimestriala , editata de Asociatia Columbofila ” Napoca “.
    In contact am intrat cu aceasta revista in toamna 2012 cand un bun prieten crescator din Germania !! mi-a daruit ca 10 reviste . Avea doua abonamente pentru a sprijini astfel existenta ei .
    A fost in zadar ,
    din lipsa de interes si costuri mari nu a mai putut exista .
    “Porumbelul ” ,
    aceasta revista a promovat in primul rand rasele romanesti cu standardele lor , articole interesante despre boli , voliere , crescatori , expozitii chiar si despre gaini si alte animale etc etc . A fost formata dupa modelul revistei Germane cu traditie – Geflügel-Börse cu care colabora .
    De geaba vrei daca nu ai pentru cine , pana sunt toate pe gratis , interesul si pretentile sunt mari dar cad este vorba de bani se face mare liniste .
    O alta problema este faptul ca tot mai putini citesc ( stiu sa citeasca ) o carte … si ramanem/ajungem din nou la sapa de lemn !

  30. Ilie Marian a scris un articol si ar putea sa mai scrie f multe.Are rezultate,stie columbofilie si profesia pedagogica il ajuta sa puna toate gandurile pe hartie util si placut de lecturat.
    Mai era un tip Filipache Adrian daca nu gresesc,scria interesant la inceput intr-o revista ,cu Ilie M.si D. Andrei,daca tin bine minte.
    Interesanta idee,pacat ca nu s-a continuat.

  31. SALUTARE! DETIN 2 CARTI BUNE: UNA “BOLILE PORUMBEILOR-CALENDARUL COLUMBOFILULUI” AUTORI IGOR SEVEREANU SI FILEA IOAN IVANA SI CEA DE-A DOUA CARTE “SANATATEA, BOLILE & MANAGEMENTUL PORUMBEILOR” AUTOR DR COLIN WALKER! SUNT MULTE MOTIVE PENTRU CARE NU SE SCRIU CARTI: NU SUNT BANI, NU ESTE TIMP, POATE REZULTATELE COLUMBOFILE ALE SCRIITORULUI NU SUNT PE MASURA…, FRICA DE PAREREA ALTORA, ETC! EU PERSONAL AM AUZIT VORBE AIUREA DESPRE AD. SCHAERLAECKENS(CUM CA ASTA MINTE, CA SPUNE CEVA INTR-UN ARTICOL SI IN ALTU SE CONTRAZICE) DUPA MINE UN MARE SCRIITOR, OM SI CRESCATOR SI ATUNCI TI SE SCARBESTE SA SCRI SI SA AJUTI CA UNA LUME SA SPUNA: “E HOT, FACE PUBLICITATE LU “x”, E PROST SA SPUNA TOT CE FACE LA PORUMBEI, MINTE, NU E CA EL!” AVEM ARTICOLE ONLINE PREA MULTE, AVEM DE UNDE INVATA DACA VREM!

  32. Asa-i, am uitat de partea de agrement: au mai scris articole Adrian Nistor, Vlad Hadarau, Piussi Vittorio si altii.

    @Adrian Madlin: tu scrii articole simpatice cu antrenamentele si achizitiile dar teorii despre cum sa fie porumbeii buni si genetica cred ca vor avea credibilitate abia dupa ce vei avea rezultate oficiale. E ca si cum m-as apuca sa scriu eu despre vaduvie pe care n-am practicat-o niciodata.

    @Dieter: bine zici, s-ar putea ca multi nici sa nu simta lipsa acestor materiale si atunci topicul nu-si mai are sensul. Dam inainte ca robotii cum ne-am invatat, mult secretism si barfa, aceleasi povesti cu pedigree, licitatii, schema de tratamente orbesti, si zboruri dupa ureche cu catastrofe la ordinea zilei, ca deh porumbeii sunt prosti sau lansatorii idioti – niciodata noi, ca le stim pe toate, doxa de informatii despre porumbel.

  33. Cea ce miar place mie la ora actuala, ar fi . Nu informatii ,pentru ca informatiile le cam culegi cam de peste tot..Ci niste povestiri,ai veteranilor nostri ,columbofili,cum era pe acele timpuri,in fine ,chiar anumite antamplari,pentru ca fiecare ar avea ceva de spus ..Iar toate aceste adunate,de pe la diversi veterani,columbofili ,sa fie asternute antro,carte o brosura ceva sa ramana an istorie ,antro biblioteca a noastra..Pentru ca toti liam citi din cand an cand la gura sobei…Cui nu iar place ..Sa fie un fel de povestiri,de Ion Creanga al sportului columbofilo ROMANESC..A mai avut Marius Tunduc o tentativa ;de interviuri ;cu Vasiliu Mihai si altii de prin Moldova frumoasa initiativa dar ‘?? Adunai ;pe toti prin interviuri si povesti si asternei antro carte ;si ai sa vezi ca se vaq vinde ca painea calda ..Pentru ca columbofilia Romana mai are nevoie si de hrana spirituala, Sasi cunoasca trecutul… Cu respect Baronu de Focsani

  34. Bine spus GEORGE TATOMIR, daca pe ad schaerlaeckens, un scriitor foarte bun, care scrie pentru mai multe tari, il barfesc atatia, ce s-ar intampla cu un romans al nostru, care in nici un caz n-o sa ajunga la nivelul lui Ad?

  35. Salut Andrei,

    Sa inteleg din acest topic ca atunci cand o sa public cartea mea despre porumbei o sa ma promovezi aici pe site? ;)
    Si o sa ma protejezi macar pe site-ul tau de toate atacurile clonelor care scriu cate cinci de pe acelasi calculator si care nu stiu decat sa improaste cu noroi? :d
    M-as bucura sa aud asta! Ca sa te tentez, o sa iti trimit pe mail cuprinsul ei de acum patru ani. Acum e si mai interesanta!

  36. Suntem deocamdata la stadiul de o ”poza face cat o mie de cuvinte.”

    Nu stiu de ce avem pretentii la articole columbofile atata timp cat lumea aceasta columbofila, inspecial la noi, este foarte pestrita….ce pretentii vrem sa avem cand nucleul este format din oameni cu putine clase…ma opresc aici nu vreau sa o luati sub o forma sau alta de jignire dar trebuie sa mergem la cauza de fond si sa vedem care-i motivul…

    Stim bine cum decurg imbarcarile la noi …tipete , injuraturi, glume de prost gust …si de unde vreti sa apara astfel de articole?

    Columbofilii cu rezultate sunt in general oamenii cu bani si deci ….scumpi la vorba.

    Din pacate columbofilii cu studii superioare sunt o raritate in acest sport… sper sa nu-mi iau o mie de injuraturi dar asta-i realitatea.

    Daca am fi avut masa columbofila formata din : profesori universitari doctori in stiinte, academiciei, cercetatori stiintifici, decani, rectori, magistrati, sefi de catedre de doctorat etc. atunci da am fi spus ca-i o mare problema cu lipsa articolelor columbofile.

    Dar sa nu uitam totusi interviurile video de 10-15 minute in care crescatorul spune mai tot scurt si la obiect si nu de putine ori ating cate 30-40 de mii de vizualizari pe Youtube.

  37. @Dina: desigur – si poti sta linistit pentru ca genetica nu e generatoare de scandal si gunoi aruncat. :) Am primit cuprinsul… ma bucur ca ai dedicat multe pagini baltaturii la porumbei!

  38. Dina Mergeani, felicitari pentru carte. Avem nevoie intr-adevar de informatii de calitate. Sunt dispus si eu sa promovez oameni de calitate cu informatii de calitate.

  39. eu personal urmaresc blog-ul d-lui zoltan szabo si m-i se pare deosebit. d-le tunduc nu se supara nimeni ca cineva face bani din columbofilie pb este cum ii faci din columbofilie pe cale legala sau prin invalcarea rns-ului ,constrangeri etc

  40. Batranul Fortini Stelian din Curtea de Arges in varsta de 72 de ani care imi este un bun prieten ,are ceva articole scrie de Dansul , am si eu o lucrare scrisa de Dansul , v-o pot arata celor interesati , lucrarea cuprinde toate liniile de porumbei voiajori sport , cat si despre cei care au format liniile! si multi se feresc sa publice pentru ca exista invidia asta mare in Romania !!! pentru Contact Id messenger robert_rdv87

  41. faza asta cu critica n-o sa dispara niciodata,ca doar nu poti face pe toata lumea fericita,asa a fost si va fi mereu… Frica de critica nu exista atata timp cat cineva este sigur de ceea ce spune,personal cand cred in ceva si am si sustinatori,nu ma intereseaza barfa… E o mare onoare atunci cand un articol este publicat! Ganditi-va ce-nseamna,daca acest articol mai este si platit! Asta face diferenta,nu barfele!

  42. Aceasta este memoria cuvantului scris, oglinda culturii columbofile nationale !

  43. Lipsa cititului este un fenomen mondial.
    Lipsa scrierilor columbofile a fost suplinita (cu succes cred eu) de catre materialele video. Eu ma bucur ca in Romania sunt tineri foarte multi printre columbofilii actici (cotizanti la o federatie).
    Faptul ca nu se scrie, tine de maturitate pe de o parte si poate de lipsa timpului liber.
    In ultima instanta oare credeti ca informatiile columbofile vaste pot inlocuii flerul crescatorului?
    Credeti ca dl Florea Sorin (cu achizitiile de sute de mii de eurom cu loft manageri) este din start castigator?
    Uitati-va la tandemul Nicolaescu+Adi, au jucat ei pe masura achizitiilor?
    Eu va urez sa va bucurati si sa va faceti mici bucurii in fiecare zi!

  44. Anndrei ai dreptate. Eu nu ma consider scriitor,pentru ca in general m-am ocupat de reportaje. Am fosrte putine articole personale.
    Reportajul despre cineva sau ceva desi pare ceva scriitoricesc nu se refera la subiectul propus aici.
    Din pacate cunosc foarte foarte multi columbofili romani si majoritatea nu au condei, dar mai grav,majoritatea covarsitoare nu prea fac studii asupra unor aspecte de pe urma carora sa iasa un articol instructiv.
    Se merge mult empiric si pe sfaturi livrate direct de afara, programe de zbor etc.
    Insa sunt rari cei care tin o agenda exacta, care la final de an fac inventarul greselilor si care dupa 5 – 10 ani ar putea avea niste concluzii clare despre o anumita metoda.
    Daca vedeti traducerea lui Mihai Dinu de pe pipa, cu Jules Beernaert, care inova acum 68 de ani, si mai si scria despre asta!!!
    Asadar cred eu ca lipsesc scriitori pentru ca lipsesc cercetarile!!!

    PS.Probabil daca sunt cateva exceptii ele nu prea ne sunt cunoscute din pacate.

    Iar despre criticile mizere, ele dezgsta multa lume, si nu putem merge pe afirmatii de genul – nu poti multumii pe toata lumea, asta e viata…..

    Daca nu ai nici o treaba cu omul si cu subiectul de ce scrii prostii, de ce critici si jignesti aiurea? sa fie frustrarea celor 7 ani de acasa, a in-satisfacerii sotiei, a finalizarii precoce, a in-succesului in viata, …. ? Cauzele se inscriu oricum pe aici.

  45. Nici eu nu ma consider scriitor, ba chiar ma si sperie denumirea, nefiind vorbitor de limba romana la un nivel corespunzator.
    Relatarile mele despre columbofilie uneori sunt destul de banale, fiind si critizat de unii mai priceputi si cu limbaj mai scizelat. Ascultand de aceste sfaturi ascunse, sau uneori chiar ironice, am redus din activitatea initiala.
    Totusi ma bucura faptul ca sunt oameni care apreciaza activitatea mea si ii multumesc administratorului acestui sait de atentia acordata.

  46. Asa-i Marius, programe de zbor, totul cat mai mecanic fara a analiza cauze, consecinte, si mai rau fara dorinta de informare. Sunt foarte bune si reportajele mai ales ca unii crescatori mai “dau din casa” cate ceva interesant.

    Dle. Szabo, nu mai luati in seama toti pacalicii care nu au facut niciodata nimic bun pe net, stau doar sa dea din clanta si sa critice in stanga si in dreapta. Eu va urmaresc blogul si cred ca multi o fac.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *