Exista si pasari rapitoare care nu prezinta nici un risc pentru porumbei. Din contra acestea pot fi folositoare. Unul din acestea este vinterelul, o pasare asemanatoare cu uliul, dar un pic mai mica si care se hraneste exclusiv cu soareci, sobolani si alte rozatoare mici, motiv pentru care tinde sa-si faca cuibul in apropierea gospodariilor si mai nou in orase. Arealul acestei pasari cuprinde toate regiunile din tara noastra.

Am de 3 ani o pereche de vinterei care cuibaresc in apropierea volierei, si anul trecut un pui a cazut din cuib. Daca nu-l gaseam eu l-ar fi mancat pisicile asa ca l-am luat si l-am crescut 2-3 saptamani pana cand a inceput sa manance singur si sa zboare prin casa. La un moment dat a inceput sa devina agitat si sa-si smulga penele. Am discutat cu un prieten care se pricepe si acesta mi-a spus ca vintereii nu suporta captivitatea si daca nu-i dau drumul va muri, asa ca i-am dat drumul intr-un parc din apropiere.

Mentionez ca desi am tinut vinterelul in apropiera porumbeilor acestia nu au dat semne de nervozitate si nici macar nu l-au bagat in seama.

Totodata cand perechea de vinterei zboara in apropierea porumbeilor acestia nu-i baga in seama fapt care nu se repeta la aparitia unui uliu, porumbeii devenind imediat nervosi.

Fata de ulii vintereii sunt foarte guralivi emitand un tipat puternic {viee…viee…viee…viee} cind sunt nevosi sau speriati.

Pentru oricine incearca sa puna vreodeta mana pe unul, amintiti-va ca sunt pasari de prada cu cioc si ghiare extrem de ascutite si de puternice, reflexe fulgeratoare, fapt pe care l-am constatat pe pielea mea; o secunda de neatentie si o ghiara mi-a trecut prin buricul degetului aratator intrand printr-o parte si iesind prin cealalta. Daca ar fi apucat sa inchida compet ghiarele mi-ar si sfasiat degetul.

Atasez alaturat cateva poze cu acesta.

Constantin