Nu confundati ulii cu vindereii


Exista si pasari rapitoare care nu prezinta nici un risc pentru porumbei. Din contra acestea pot fi folositoare. Unul din acestea este vinterelul, o pasare asemanatoare cu uliul, dar un pic mai mica si care se hraneste exclusiv cu soareci, sobolani si alte rozatoare mici, motiv pentru care tinde sa-si faca cuibul in apropierea gospodariilor si mai nou in orase. Arealul acestei pasari cuprinde toate regiunile din tara noastra.

Am de 3 ani o pereche de vinterei care cuibaresc in apropierea volierei, si anul trecut un pui a cazut din cuib. Daca nu-l gaseam eu l-ar fi mancat pisicile asa ca l-am luat si l-am crescut 2-3 saptamani pana cand a inceput sa manance singur si sa zboare prin casa. La un moment dat a inceput sa devina agitat si sa-si smulga penele. Am discutat cu un prieten care se pricepe si acesta mi-a spus ca vintereii nu suporta captivitatea si daca nu-i dau drumul va muri, asa ca i-am dat drumul intr-un parc din apropiere.

Mentionez ca desi am tinut vinterelul in apropiera porumbeilor acestia nu au dat semne de nervozitate si nici macar nu l-au bagat in seama.

Totodata cand perechea de vinterei zboara in apropierea porumbeilor acestia nu-i baga in seama fapt care nu se repeta la aparitia unui uliu, porumbeii devenind imediat nervosi.

Fata de ulii vintereii sunt foarte guralivi emitand un tipat puternic {viee…viee…viee…viee} cind sunt nevosi sau speriati.

Pentru oricine incearca sa puna vreodeta mana pe unul, amintiti-va ca sunt pasari de prada cu cioc si ghiare extrem de ascutite si de puternice, reflexe fulgeratoare, fapt pe care l-am constatat pe pielea mea; o secunda de neatentie si o ghiara mi-a trecut prin buricul degetului aratator intrand printr-o parte si iesind prin cealalta. Daca ar fi apucat sa inchida compet ghiarele mi-ar si sfasiat degetul.

Atasez alaturat cateva poze cu acesta.

Constantin

Categories Diverse

25 comentarii la “Nu confundati ulii cu vindereii”

  1. Superba pasare!Sigur ca nu trebuie sa uitam niciodata ca este o”masina de ucis”dar,dincolo de marele pericol care il reprezinta ulii si soimii pt iubitii nostri porumbei,trebuie sa recunoastem ca sunt niste creaturi perfecte!!!

  2. interesant articolul……f frumoasa pasare:):)si la mine in zona sunt astfel de pasarele…am obs k nu s sperie porumbeii de ei:)…vant in pene in noul sezon:)!

  3. Frumoasa pasare ! Multi dintre noi o confunda cu uliu porumbar.Sunt si pe la mine de astia dar nu prezinta nici un pericol pentru porumaei.Uneori iam vazut urmarind pasarele mici ,da rar se intampla sa prinda cite una.

  4. Foarte frumoasa pasare….la mine problema sunt ulii si soimii.
    Asta e trebuie sa se descurce si porumbeii cu ei

  5. Felicitari pt. modul in care ai crescut micul “elicopter”.

    P.S. – nu intamplator i-am spus “elicopter”! ;)

  6. Frumos ca l.ai ajutat si nu l.ai lasat sa moara
    E chiar folositor daca ai rozatoare ;)
    Bravo

  7. eu am cuib de vindereii in coltul gradini de 3 ani si porumbei sunt la 20 de metri de ei si nu se sperie ei vaneaza decat vrabile de vin la mancarea pasarilor dimineata. si sunt si frumosi

  8. eu stau in orasu zarnesti iar aici sunt foarte multi vindereii tot timpul cand ies pe camp ii vad zboara de cele mai multe ori pe loc si ii cauta hrana dar pt mine sunt folosituori deoarece ma scapa de rozatoare si mai ales din cauza faptului ca nu imi ataca porumbei dar vreau sa va pun o intrebare ( este adevarata ca ciorile ataca ulii?????)astept raspunsuri .

  9. Felicitari!….arata impecabil…cu un penaj superb-dovada a sanatatii , deci o foarte buna ingrijire!!! Sincer nu am vazut vreodata asa ceva…..as vrea sa am si eu in curte o pereke:D…respect rapitoarele! Consider ca ne antreneaza si selecteaza pasarile Vant in pene!

  10. super tare !!! mai ales cum manaca din scobitoare,s-au ajuns si vindereii astia :)))) fenomenul cu smulsul penelor este prezent si in cazul unor specii de papagali de talie mare daca sunt inchisi in colivii.Aceste pasari in captivitate trebuie sa beneficieze de voliere mari,ma gandesc ca la fel este si in cazul vinderilor.Sper ca s-a descurcat in libertate dupa ce l-ati eliberat iar faptul ca l-ati crescut de mic este de admirat !

  11. am primit si eu unul cadou de la un prieten vanator ,dar e impaiat.li se mai spune si vrabier sau vanturel ,deoarece sta pe loc in aer si falfaie aripile,in cautare de hrana.este inofensiv pentru pasari mai mari ca el.

  12. Da este adevarat! Am avut si eu odata langa gradina un cuib de pasari din astea, si fac mare galagie cand vad un uliu, la fel ca si randunelele care fac sa fie descoperit pe timpul verii, orice atac al uliului, cat de tare s-ar ascunde el:D

  13. frumoasa pasare e buna l casa omului te scapa d ce trebuia sa faca pisik….

  14. Felicitari pentru faptul ca nu l-ai omorat. Majoritatea celor care au porumbei au obiceiul de a-i omora deoiarece nu stiu de nevinovatia acestora. Cat despre faptul ca trebuie sa stea in libertate ca sa traiasca, trebuie sa spun ca nu este adevarat. Se pot tine in captivitate, se pot dresa, se pot scoate la zbor si nu pleaca, ci se intorc in mana ta. Precum si soimii sunt niste pasari uimitoare, mie imi plac foarte mult, cel mai bun prieten al meu are cativa soimi, mergem impreuna la vanatoare de prepelite,rate si iepuri, de aceea daca cineva prinde vreodata unul(soim) eu il cumpar.
    Adresa mea de e-mail este digitvspania@yahoo.com

  15. Bravo, domnule Constantin. Superb exemplar. Interesant ar fi sa se poata dresa un condor (care e ‘un pic’ mai mare), spre a prinde pisicile nedorite ce aduc atata necaz intre crescatorii de porumbei :)

  16. Din “pacate” colegu’ alex, si daca ar reusi sa dreseze un condor sa faca ce doresti (“chilarirea” matzelor asupritoare), acesta ar fi incapabil sa-si duca la indeplinire sarcina.
    Vedeti d-voastra, condoru’ o fi cel mai mare pasaroi zburator (ala sud-american, ca sunt 2 specii), da’ in fapt el nu e’ o pasare de prada ci doar un hoitar (echipat pt. acest job nu pt. vanatoare).
    Capul plesuv, cioc puternic dar scurt si putin curbat, sunt atuu-rile vulturilor (care se hranesc cu starvuri) nu ale rapitoarelor.
    Nici pomeneala de ghearele mortale ale acvilei spre exemplu.

  17. Buna d-le Constantin ,

    felicitari pt. faptele dv. vizavi de Soimulet – Vinderel ( Falco tinunculus ) !!!

    In rest cele relatate de mine pe topicul – ” Cuib de uliu langa voliera ” sint valabile si in cazul acestui topic .

    Andrei K .

  18. Buna d-le Coco ,

    ca si in cazul Soimului vinderel si ciorile au de asemenea un comportament teritorial in perimetrul lor de cuibarit ( primavara – doar in perioada de cuibarit ! ) vizavi de Uliul porumbar dar nu si a Soimului calator .

    In mod asemanator este situatia si in cazul Corbului ( Corvus corax ) care isi protejeaza perimetrul atit impotriva Uliului porumbar ( Accipiter gentilis ) cit si a Soimului calator (Falco peregrinus ) cu aceasi indirjire !
    Identica este situatia si in cazul Soimului rindunelelor ( Falco subbuteo ) , care desi la fel de mic ca si Soimul vinderel este de asemenea un indirjit aparator al revierului de cuibarit impotriva oricarui intrus , chiar si Uliu sau Soim calator !!!

    La fel ca si in cazul soimuletilor vinderei , protejind cuibul ciorilor din apropierea porumbarelor voastre , va protejati indirect si porumbeii dv. mai ales impotriva Uliului porumbar – repet , doar atita timp cit porumbeii dv. se afla in perimetrul de cuibarit a acestora !!!

    Deci , ajutorul acestor pasari , in ceace priveste protectia porumbeilor , ajutor gratuit oferit de natura este cu siguranta mult mai eficient decit cele citeva DVD-uri sau alte tinichele etc. agatate in vint de porumbar sau in apropierea acestuia !

    Desi asta ar putea sa fie de neinteles pt. unii vanatori , este insa realitatea in fapt.

    Andrei K.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *