Un sfat va rog!
Puii de la matca consuma multa apa, nu cresc bine, nu arata ok. Jumatate sunt normali, jumatate nedezvoltati. Parintii sunt in regula, frumosi, nu par sa aiba ceva, au penaj curat, sunt vioi, etc.
Ce ma sfatuiti sa fac:
1) sa tratez de tricomonoza 3-5 zile?
2) sa las natura sa selecteze?
Merci
Adi
hraneste si cu seminte mici: mei, sorg etc
daca puii sunt apropiati ca varsta incearca sa ii muti pe marimi…
Un tratament de tricomonoza este bun si nu dauneaza deloc .
Trateaza de trichomonoza maturii cu ceva prafuri in apa(TRICHOPLUS) si la pui cate jumatate de enteroguard 3-5 zile pe cioc.
Nu mai sta pe ganduri , fa-le tratament rapid ca daca-i lasi se agraveaza situatia.
Daca-i lasi asa nu inseamna ca ai lasat natura sa selecteze ….
Ia masuri cat mai repede posibil.
Succes!!!
GATUL LA CEI SLABI SI FALE UN TRATAMENT DE TRICOMONOZA
Un tratament cu COCCI-TRICHO de la Giantel de 5 zile si o sa vezi o schimbare.
Sa ii notezi pe aia ramasi mici si sa vezi cum zboara comparativ cu ceilalti.
Salmoneloza sau coccidioza – putini pui vor scapa. Da pentru 5 zile cate jumatate de pastila de Enteroguard.
Ciao
include mazare in mancare, e 2.5 ron/kg, si e destul de buna, cu o concentratie mare de proteina, la 2 din 3 perechi am porumbeii egali ca marime, incearca sa invarti porumbeii pe perechi dupa marime, notezi pe lista care de unde e si faci mutare, aia mai mari cu ai mai mari, cei mici cu cei mici, echilibreaza-i in cuibare. Eu asa am facut si parintii hranesc ambii pui perfect, la nici 2 saptamani cu mazare in meniu, porumbeii sunt complet imbracati in cotoare de pene, pot sa-mi dau seama de culoarea lor, in 10 zile cred ca incep sa le creasca remigele primare, in alte 2 saptamani sa coboare jos din cuiburi.
Salut.
Ne-ar fi mai usor daca ne-ai spune si despre ce rasa este vorba. Vreau sa te intreb daca puii de care zici ca raman mai mici au un frate de cuib care se dezvolta bine i-ar unul ramane in urma. Daca asta e problema inseamna ca porumbeii nu cresc bine 2 pui fiind si inchisi si ne primind tot ce le trebuie (vitamine, minerale, grit, un amestec mai bogat de seminte in mancare)etc. Nu e neaprat vorba de boala!
Succes!
Atata timp cat unii pui s.au dezvoltat normal,si ceilalti nu,arata ca nu e vb de vreo boala.Parintii au fost dati peste cap de vremea asta nasoala si nu au hranit cum trebuie,mai ales daca sunt perechi tinere.Anul acesta am avut si eu ceva probleme,cu puii si culmea la perechi de 2-3 ani.Pur si simplu mancau dar de pui habar nu aveau sau f putin le dadeau sa manance.Dupa ce am inelat puii ii mutam dupa marimi,pe unde vedeam ca hranesc mai bine.REZULTATUL?14 intarcati de 10 zile si frumos dezvoltati.Intrati la mine pe site si ii vedeti.Imi cer scuze daca imi pun lumea in cap,dar nu se poate cum apare o mica problema sa sarim cu medicamente,pt ca in scurt timp porumbeii vor devenii dependenti de ele SI ATUNCI SA TE TII.
o jumate de pastila de columboviofort pe cioc in ziua inelarii, adauga mazare, mazariche si borceag in amestec, vitamineral si cel mai important sa ai spatiu daca matca e inchisa. Daca e inchisa si ai spatiu mic poti sa le dai orice ca tot mici or sa fie puii
mazare gasesti si cu 1 ron kg la depozite de cereale, la fel si sorg
Uni columbofili din zona mea lasa doar un pui si pot spune ca este ,,obez,,.Mie imi creste cam la fel pui dar nu le lipseste floarea-soarelui.
Salut. Problema ta apare si din cauza ca puii (probabil) nu eclozeaza in acelasi timp. Cel care eclozeaza mai devreme va creste mai mare si va manca mai mult.Pentru a rezolva aceasta problema, in momentul in care femela depune primul ou inlocuieste-l cu un ou fals si in momentul in care depune al doilea ou il pui si pe primul in cuib in locul celui fals.
Suplimenteaza amestecul de mancare cu mazare si porumb.
Daca nu ai posibilitatea sa le pui grit de la magazin…piseaza-le niste caramida si intr-o tablita pune-le niste pietris sa ciuguleasca.
Le mai poti arunca o data la cateva zile niste paine.
In apa neaaparat otet de mere de 2 ori pe saptamana(o lingura la un litru de apa) si poti sa le mai pisezi niste usturoi in apa. Trebuie sa le oferi cat mai multe pentru a iti dezvolta niste pui sanatosi.
In niciun caz nu te apuca sa ii tratezi cu medicamente dupa ureche fara a stii exact ce au porumbeii.
Numai bine si vant in pene in sezonul care sta sa inceapa!
nu cred ca sunt bonlavi, dale mancare mai diversificata si ai sa vezi rezultate in special mazare
interesant si eu patesc la fel sa le dau mazares sau sa le fac tratament de tricomonoza
aceeasi problema o aveam si eu inainte …mai ales la porumbeii tineri , yarlingi obligatoriu 1 pui ramanea mic si unu normal , acum le ofer porumbeiilor mancare buna pe langa boabe de porumb , grau , floarea soarelui le mai dau si mancare la sac special pentru cresterea puilor cu seminte mici ( peste 15 feluri de seminte) si le mai dau si miez de paine neagra , minerale nu lipsesc si uite asa nu mai stiu cum arata un pui rahitic . multa bafta
dale de tricomonoza 5-7 zile si dupa ai vitamine si o sa vezi ca o sa fie foarte bine!
numai prostii spun multi dintre noi,multi vad putin cunosc si pareriile sun impartite.fiecare zice ce il duce capul.si eu sunt in situatia ta si si am inceput sa le dau mancare la sac amestecata si totul pare sa revina la normal.
baga in iei concetrate de curcasi o sami spui cum o sati mearga
sigur este tricomonoza.umiditatea ajuta f.mult la dezvoltarea tricomonozei
maama mama cum e romanu ma frate ma omenilor nu e logic ca daca erau cva probleme de sanatate sa fie ambi pui ne dezvoltatzi atata timp cat unu este in regula e logic ca nau acel supliment si poate chiar nau nici mankarea necesara pentru ambi puii repede baga tratamente in ei voi cate pastile loatzi in timp ce nu suntetzi racitzi sau nu avetzi nicio boala poi puii aceia cand or fi mari deja nu mai au nicio reactie la medicamentele respective……….. adi dupa ce citesti toate comentariile spunene si noua ce ai inteles din tot ce ti sa spus mai sus un com e trichimonoza 3-5 zile altul 5-7 zile u poti sa le faci 7-8 zile sa fi sigur ca na :)):)):)) nu pot sa cred
Da-le de tricomonoza..lasa “selectia naturala” :)))… mai ales daca au probleme..inseamna ca trebuie sa le dai Curativ adica 5-7 zile..nu Preventiv 3-5 zile..ai tai deja au probleme.
Frate’ deja ma ia durerea de cap… in 5 comentarii 5 tipuri de tratament + ca unii te implora sa faci repede asta..!!! Trezitiva la realitate daca ii indopati cu pastile de pui,cand o sa aiba o viroza respiratorie sau si mai grav sufera de un virus ce le mai faceti!!!!!Le bagati pastile la greu si va intrebatii de ce nu se insanatoseste campionul cand are o viroza sau are tricomonoza
Acum sa trec la subiect…Este normal ca o fiinta tinuta captiva sa nu poata reusii sa urmeze ciclul vietii!!
Daca te uiti la crescatorii de top[Nu aceeia de tot din romania,sunt si in romania destui columfobili cu capul pe umeri,dar in strainatate ai avea multe exemple] la matca se lasa 1 pui ca sa nu apara astfel de situatii
Acum alta problema. Nu a-ti observat niciodata la o pereche ca un pui sa fie putin mai dezvoltat? ACEASTA ESTE SELECTIA NATURA
Si ca sa rezolvi situatia incearca niste vitamine in mancare,si o sa vezi ca aceste vitamine rezolva mai repede situatie decat tratamentele specificate mai sus!
Terminati-o ma cu tratamentele aiurea, eu am scapat si de paramixo fara vaccin doar cu niste antibiotic, vaccinul am amanat sa-l fac momentan, pana vine caldura.
Da-le mazare amestec cu porumb si griu , spatiu, apa de 2 ori pe zi, dimineata le dai, lasi adapatoarea doar in tava apa si apoi seara le dai iar apa sa dea mancare la pui la program.
Da-le mancare in tava sa nu manance murdar decat daca o dau pe jos din tava, eu patesc si le las pana curata tot pe pana lor, ca nu-s acasa tot timpul, insa invata-i cu tava, cu portie limitata incat sa le dai dimineata si seara sa nu ramana prea mult, asa cand ai sa le dai mazare in locul mancarii, la inceput sa-i inveti, sa stie ca e mancare, si ai mei greu i-am invatat cu mazare si orez. Mazarea e suficienta pe langa griu si porumb pentru pui, parintii sa aiba unde zbura, si eu inchisi ii am si cred ca la 25-26 de zile ii intarc pe pui. Vezi sa ai destule odihnitori pentru stingheri sa nu se urce pe pui si puii sa stea sus sa nu-i bata pe jos masculii. si boxe destule pentru perechile cu pui sa se mute cu urmatoarea pereche de oua sa nu depuna langa pui.
Au tricomonoza, si alte boli… Tratamentul daca nu il faci 7 zile si doza care trebuie, nu ai facut nimic,porumbeii pot parea sanatosi pentru moment, dar dupa o luna boala revine in forta:)) iar despre tricomonza nu scapi in veci vecilor, e k raceala la om poate sa apara 1/an sau mai des,depinde cum iau microbul…
Daca puii sunt bolnavi inseamna k si parintii sunt bolnavi k de la ei au luat boala, la unii porumbei boala se vede la altii e in organizm, puii fiind cu imunitate mai scazuta se vad mai usor ca sunt bolnavi
Vant in pene, consulta un doctor veterinar sau daca nu iti permiti cheama un prieten columbofil care zboara porumbeii si iti va zice ce sa le faci
Bafta
poate fi vorba si de viermi intestinali dar regala nr 1 este sa eclozeze an acelasi timp ei primu ou si cand al face pe al doilea punel si pe primu
sunt bolnavi parintii
cred ca porumbeii nu sunt bine selectati pentru matca.Incearca sa ii selectezi pe viitor mai bine
are dreptate armando cu cat e mai variata mancarea in seminte si au minerale aproape nu vezi diferenta eu folosesc hrana la sac si grit sare drob + apa proaspata de izvor cu ceai de plante si verdeturi merg bine. Eu nu folosesc medicamente doar vaccinurile si pt viermi asa ca ar fi mai bine sa lasati medicamentele deoparte si investiti mai mult in hrana si CURATENIE
marea problema pt care puii nu se devolta in paralel este diferenta de timp dintre cele 2 oua.pana iese al doilea pui primu deja primeste o portie de hrana si o ia inainte cu dezvoltarea.depinde si de parinti daca sunt prea tineri sau pur si simplu il hranesc pe “cel mai puternic”.
porumbeii inchisi necesita o ingrijire mai atenta.
minerale la discretie,mancare cu un procent mai mare de mazare,inainte de a ecloziona si cind puii au 7 zile tratament pentu TRICOMONOZA recomand 2 plicuri ENTEROGUARD+ 1 plic ROMETRONIDAZOL SE AMESTECA SI ADMINISTREAZA 1 lingura supa/1 Kg amestsc mancare,se pot folosi vitamine(INTROVIT)1-2 ori/saptamana,otet de mere,drojdie de bere 2ori/saptamana dupa ce puii au 7 zile.
tot dupa ce puii au 7 zile li se poate administra COLUMBOVIOFERT 1TABLETA/PUI-4,5ZILE.
TRICOMONOZA apare in momentul cand parintii dau boabe intregi puilor ,ca sa poata regurgita boabele cu usurinta mai mare,beau mai multa apa.SUCCES!
buna seara , omul spune ca porumbeii consuma multa apa deci , apar cuiburile umede , iar voi o trageti tare cu mazarea si sorgul , eu cred ca e o problema de sanatate dar prefer sa nu dau sfaturi fara sa vad pasarile , bafta multa si sanatate
salutare! eu nu am tratat anu asta nici de tricomonoza nici de respiratie pt ca porumbeii arata foarte bine si se antreneaza f bine! te sfatuiesc sa nu-i tratezi, mai asteapta putin. da-le niste vitamine in apa sau electroliti daca ai pana se indreapta putin! ce seminte le dai sa manance??? cate mese pe zi le dai??? ia-le seminte mici: sorg, mei, in, rapita, floarea-soarelui, sofronel, orz decorticat, grau,in coaja plus mazare in cantitate mai mare pe masura ce cresc puii! masa de 3 ori pe zi si pe saturate! si poti pune puii mai mici cu altii mai mici dar sa nu-i incurci! succes!
Porumbeii fac 2 pui si in natura, si sunt perfect capabili sa creasca foarte bine 2 pui daca au toate conditiile. In salbaticie nu le ia nimeni oul 1 pana il oua pe al doilea si nici nu le arunca unul din oua (cum decideti care ou contine campionul?).
@Adi: la matca dai mancare la discretie sau cu ratia? Se spune (si am observat personal) ca daca primesc cu ratia hranesc mai bine puii decat daca au la discretie.
Daca puiul mai mic piuie si sta si zburlit sigur e tricomonoza. Am patit lucrul asta le-am dat numai la pui de tricomonoza dupa care vitamine si s-a rezolvat.
tratamentul de tricomonoza ar fii bun……….ii ajuta pe ei in corp
Este exact asa cum ma asteptam. Cand am vazut ieri, dupa-amiaza, acest articol postat, am vrut sa scriu un comentariu, insa m-am abtinut, pentru ca vroiam sa-mi confirm asteptarile.
Eram convins ca fiecare va spune ce-l taie capul, vor fi multi cu retete minune, ca trebuie sa-i dai aia si cealalta, nu-i da din ala, ia-i oul, pune-i oul, etc.
Si iata, ca in aceasta dimineata, am deschis calculatorul, iar primul lucru pe care l-am facut a fost sa intru aici, pe site. Si cand am vazut ce scrie fiecare…. am zis in sine mea: “poate sunt ruda cu Nostradamus” :))
TOata lumea isi da cu parerea, fara sa citeasca ce a zis acest om, fara sa vada porumbei, fara sa cunoasta ce conditii sunt oferite porumbeilor.
Adi a spus ca porumbeii sai consuma mai multa apa decat de obicei. S-a gandit cineva la adenoviroza? Consumul de apa este un indiciu important, cand porumbeii sufera de aceasta boala.
Este posibil ca porumbeii sa nu sufere de nimic. Ar putea fi lispa unor minerale si a unor vitamine, din mancarea saraca pe care le-o ofera.
Am ajuns la concluzia ca internetul nu este o sursa de informare si de cunoastere, ci este o sursa de inducere in eroare a tuturor, o sursa de nestinta, deoarece toti neavizatii spun ce le trece prin cap.
Sfatul meu, pentru Adi, este urmatorul:
Cel mai sfant lucru pe care il poti face, este sa te duci la veterinar cu 2-3 porumbei, pe care acesta sa-i examineze. El iti va spune ce au porumbeii, concret, si iti va da si un tratament, cu dozaj si exact pentru ce-ti trebuie.
Nu ar trebui sa te iei dupa ce scrie in toate aceste comentarii, sau sa alegi tu care ti se pare potrivit pentru tine.
Gandeste-te putin: daca ai pune in aplicare fiecare tratament, care este expus in aceste comentarii, unde sunt peste 15 tratamente diferite, din ce am citit eu, ce ar patii, saracii porumbei?!?
Mult succes cu ei!
Consumul excesiv de apa sugereaza prezenta Tricomonozei sau a Coccidiozei.
Ca si sfat:
Gambakokzid RO – 7 zile.
Pe viitor este de preferat un tratament in timpul colcirii.
In plus pt porumbeii de reproductie tinuti inchisi este nevoie de un program foarte bun de hranire si vitaminizare pt a obtine efectele din natura si libertate.
Hrana adecvata, minerale, drojdie de bere, usturoi, Avidress, Sedochol, Avimicin, Ro200, Gerwit sunt produsele pe care eu le folosesc si nu am nici o problema la pui.
Mai terminati-o cu tratamentele aiurea ce tot spuneti de N tratamente si de N boli…ba sa trateze de aia nu ba de cealanta,a-ti bagat saracu om in ceata completa daca nu stiti nu va ma da_ti cu pararea,pot fi N cauze si la aceasta problema…dupa parerea mea e ca poate nu eclozeaza amandoi in acelasi timp si e si normal ca unu sa fie mai mare si unu mai mic,poate le lasa mancare la discretie+ ca matca sta tot timpul inchisa…s nu are acces la verdeata,la zbor,la aer curat la toate conditiile porumbeilor zburatori,da-le manacare mai bogata si cu seminte mici ….numai bine
e normal sa consume mai multa apa doar au pui si fluidele sunt necesare pt. cresterea puilor.tratament obligatoriu pt. tricomonoza cand dau lapte de gusa,atunci sunt cel mai vulnerabili la aceasta boala ,3 zile sunt suficiente dar grije cu ce tratezi unele fac rau puilor .ceva pe baza de ronidazol e ok. hrana diversificata , grit la dispozitie ,vitamineral de 2 ori pe saptamana. oricum uni se dezvolta putin mai lent,important este sa aiba mancare in gusa alt fel e o problema. eu am avut in 2010 ui care la 2 saptamani dabia avea tepi ,si anul trecut a zburat 1 fond si 3 maratoane. o varianta ar vi hranirea de mai multe ori pe zi in ratii mici.multa bafta.
incearca sa muti pui in asa fel incat sa fie la aceeiasi marime , dale mancare exact cat sa manace si sa indoape puii ca sa nu le mai ramana in troc mancare.
fale un tratament cel posibil si fale o dieta
Multumesc pentru raspunsuri.
Ca voi toti, cand vine vorba de porumbei sunt subiectiv. Vreau sa decurga totul perfect.
Din pacate(sau din fericire) inca nu cunoastem totul despre ei.
Am pui si la matca si la zbor.
Puii de la zbor sunt perfecti (deocamdata).
Deduc ca libertatea parintilor este cheia problemei. Zburatorii coboara in gradina, ciugulesc dupa pofta inimi. Au grit si piatra de ciugulit si in cotet.
In timp ce hrana minerala la zburatori este putin consumata, matca o consuma integral.
Atat zburatorii cat si matca beneficiaza de o mancare buna, jumatate la sac jumatate din piata (de buna calitate).
Mancare primesc de 2 ori pe zi. Este foarte adevarat ca le pun un pic mai multa mancare, insa nu exagerez. Ca idee, va spun ca imediat dupa ce mananca, in hranitoare mai raman cam 150 grame portia a 5-6 porumbei. Pana seara nu mai primesc nimic (sunt plecat la munca) si ma gandesc ca se mai trezeste un ametit sa guste ceva peste zi.
Cred ca le suflu eu prea mult in fund.
Va multumesc pentru raspunsuri
1) am schimbat reteta, am adaugat mai multe seminte mici, mazare si porumb.
2) le dau minim 3 zile Cocci-Trico de la Giantel.
3) la dau incepand de diseara o jumatate de paine.
O zi frumoasa!
What’s the point in saving those weaklings? Who need them and for what??? Reproduction? Competitions? They are not reliable, not even for food.
In speranta ca romanul pricepe mai bine in englezeste decat in romaneste…
Si de asemenea, sper ca cei care consuma porumbei (si in general pasari) sa nu-i fi vaccinat niciodata …
pt com 40-domnu Marius Tunduc si 45-Adi: deja dupa 2 zile de tratament tricomonoza dispare, de unde pana unde 7 zile sau minim 3 zile??? asta cu coccidioza e o mare prostie, daca era coccidioza mureau din pui pana acum si mureau si-n oua!pt Adi: paine=grau,deci?? ce rost? Cu respect!
Pai si porumbeii mei consuma mai multa apa de ceva vreme incoace si este normal,s-a incalzit afara cu vreo 10 grade in plus fata de acum 2 saptamani.
Este posibil ca vremea rea,mereu innorat,poate crescatoria un pic mai umbrita din constructie sau amplasament sa dea stare de somnolenta pasarilor astfel ca procesul de crestere al puilor stagneaza,se degradeaza.Bineinteles starea proasta a vremii a stresat pasarile si nu se exclude pe seama stresului + umezelii si prezenta unei tricomonoze.Parerea mea este sa mergi mai departe,sa nu faci nimic,sa lasi puii sa creasca care cum poate,care sunt capabili sa treaca peste situatie (boala) care nu sa piara.Oricum pana in vara mai este timp de scos pui deci nu merita sa slabesti colonia la inceput de 2013.
Pentru com 47, Domnule Tatomir , in loc de mamaliga hai sa mancam si noi porumb, din grau[arapacas ]se face coliva,coliva =paine=garu asta da logica=)) v-am lasat , bafta , ma abtin de la subiect
Zilnic vad circa 30 de oameni (diferiti si nu tot aceeasi) si constat ca toti sunt “doctori”, pun “diagnostice”, scornesc “tratamente”, “stiu” si “cunosc”.
Vad azi -cu mirare-ca TOTI columbofilii (cu rare exceptii de bun simt) sunt “veterinari”, sau macar “ingineri zootehnici” de avicultura !!!
Nu-mi ramane decat sa-i citez pe …. Socrate cu al sau “scio me nihil scire “= tot ceea ce stiu este ca nu stiu nimic.
Dl Tatomir cu un tratament de 2 zile nu obtineti altceva decat antibio-rezistenta.
Cat priveste coccidioza aceasta nu da mortalitate decat in cazuri acute, in rest unul dintre simptome este cresterea lenta a puilor. De obicei vorbim de asocieri de boli de aceea un tratament cu Gambakokzid Ro (trico – cocci – ifectiile gusii) este recomandat.
In acelasi timp coccidioza poate sta la baza unor rezultate dezamagitoare in sezon in ciuda faptului ca porumbeii par in regula si culmea se antreneaza bine dar nu mult ca timp de zbor in forta.
In fine e o poveste mai lunga.
Multa sanatate si o seara buna!
pt 49: pai lasa-ne prietene! nu ai inteles ce am vrut sa zic: painea nu contine nimic in plus fata de grau, ei oricum au grau in amestec! si nu mai face comparatie intre oameni si porumbeii! ma abtin si eu…
Pt domnu Marius Tunduc, cu tot respectul: “tratamentul reproducatorilor impotriva tricomonozei se face 5-7 zile inainte de imperechere, apoi timp de 2 zile la fiecare 1-3 saptamani!” (dupa dr. Colin Walker). Tot intr-un articol, imi pare rau ca nu mai stiu in care exact, scria ca dupa doua zile de tratament impotriva tricomonozei, nivelul tricomonozei este 0! Toate cele bune!
In primul rand, daca era tricomonoza, la pui apareau simptomele, galben in cioc, bla bla bla, daca era coccidioza, nu doar ca mureau toti puii, dar si parintii erau mare parte morti fara tratament urgent, in schimb parintii n-au nimic, doar consuma mai multa apa, normal, fiindca hranind pui, deja beau apa cat si pentru puii carora le e necesara apa, 1, pentru a inmuia cerealele, a le macera si a forma laptisorul de gusa, si in stadiu mai avansat pentru a inmuia cerealele sau a le ajuta sa alunece mai usor cand le regurgiteaza puiului, el trebuind sa aiba si lichid in gusa pentru a le inmuia sa se hraneasca. Singura problema in crescatoria colegului e ca parintii clocesc mai repede primul ou si hranesc dupa legea junglei, sau datorita hranei nu reusesc sa-i echilibreze, aici trebuind sa intervina el, deseori facand mutarile necesare. Din ce-mi amintesc eu, tratamentele nu prea e recomandat sa le faci cand au porumbeii pui, oare de ce, inca stau sa ma gandesc. Da-le mancare si apa la program, si ai sa vezi modificari la ei, porumbeii sunt mai disciplinati, puii primesc la program mancare, deci in concluzie vor creste altfel, de cand si ai mei sunt cu program de masa hranesc altfel si puii cresc altfel, nici la perechea de yearlingi care mi-a scos prima pui, n-am probleme desi ei hranesc mai mult puii cu porumb desi au si mazare la discretie, stramba din nari. Orice boala aveai, era sesizata, unii din pui nu cresteau cum cresc, adica bine, si parintii ar fi fost observati ca purtand boala, e imposibil, sau aproape imposibil ca puii inca tineri la cuib, sa reziste bolilor care doboara si maturii, gen coccidioza care e o boala rapida, si tricomonoza este la maturi uneori foarte puternica, nu mai zic de paramixo, salmonela si altele, si totusi, daca ne uitam bine, la toate astea mai putin tricomonoza, consumul de apa in exces e simptom, deci ai 2 sanse din 3 sa gresesti daca nu esti atent. Fa doar schimbul intre pui si gruparea lor pe marimi, si ai sa vezi cum se schimba treaba.
Dt Tatomir dupa cum vedeti Walker recomanda 5 – 7 zile. Tratamentul ulterior de 2 zile are ca scop tinerea sub control a bolii. Personal nu fac asa ceva decat in sezonul de concurs. La reproductie e mai bine un tratament complet cand sunt probleme.
Si dvs toate cele bune!
Buna ziua!
Treaba cu crescutul puilor nu este deloc simpla. Totul incepe in momentul in care reproducatorii sunt despartiti pe sexe (septembrie-octombrie, anul precedent). Inca de atunci problema legata de starea de sanatate a acestora trebuie rezolvata cu tratamente, insa numai in caz de stricta necesitate (incercati sa mentineti porumbeii sanatosi folosind produse naturale, astfel isi vor creea o buna imunitate si nu vor fi predispusi la imbolnaviri).
Inca din momentul in care reproducatorii sunt pusi la imperecheat, acestia trebuie sa fie sanatosi tun, deoarece folosirea tratamentelor/vaccinelor in timpul procesului de reproductie (calcat, ouat) dauneaza grav prin aparitia infertilitatii, carentei de calciu, etc…
Bun, cu starea de sanatate sa zicem ca am incheiat, insa succesul cresterii unor pui de calitate nu este garantat de indeplinirea acestor cerinte. HRANIREA PORUMBELULUI VOIAJOR ESTE O ARTA! Cel putin asta am observat eu de-alungul a 7 ani de columbofilie si sper ca n-o sa fiu contrazis de nimeni.
In primul rand, pentru a hrani corespunzator porumbeii de reproductie, este nevoie de TIMP, asta insemnand atentie acordata zilnic, fara mancare la discretie si doar dupa cum „cer” porumbeii. Mineralele, drojdia de bere, RO 200 si Gerwit W nu au voie sa lipseasca din alimentatia porumbeilor, cel putin in cazul meu au dat rezultate de exceptie si nu spun asta ca sa fac reclama, o spun pentru ca folosesc si sunt foarte multumit de ceea ce a iesit!
Personal, folosesc mancare la sac, insa nici aceasta nu garanteaza faptul ca vom avea pui de calitate daca nu stim sa punem in practica ceea ce am scris mai sus. Aici vin si cu un exemplu foarte bun despre ceea ce inseamna INGRIJIRE si ALIMENTATIE ca la carte: un prieten pasionat de porumbeii voiajori, dar nu de concursurile cu acestia, creste cu succes an de an pui de o foarte buna calitate, fara a folosi altceva decat porumb, grau si floarea-soarelui. Insa acest lucru n-ar fi posibil daca nu ar acorda o atentie deosebita starii de sanatate a porumbeilor, fara nici un produs din comert, totul NATURAL!
Cat despre metoda mea de hranire si ingrijire, mai trebuie sa adaug si faptul ca nu las apa la discretie porumbeilor, deoarece este mediul propice dezvoltarii tricomonadelor. Folosind aceasta metoda, nu am fost nevoit sa tratez reproducatorii de tricomonoza de 2 ani!
Cu stima!
Pe viitor pana la eclonarea puiilor cu cel putin 5-7 zile trateaza matca cu gambacoxid 2 gr/5-6 zile si vei vedea ca e bine !!!!
bafta
iar ca masura de sanatate si dezvoltarea puiilor administreaza parintilor tot cew e mai bun grit extra mazare si mancare buna caci conteaza primul pas in viata !!!
Lasale dekat un pui la matca si o sa vezi dupa acea ce pui frumosi o sa ai!!
@Pașca Bogdan: metoda cu luarea apei am mai folosit-o si eu dar nu cand se cresc puii pentru ca mi-a fost teama sa nu sufere de sete. Maturii beau mult mai mult cand au pui. Am observat ca beau si la o ora dupa hranire. Ridici apa dupa vreo ora sau imediat dupa ce termina de mancat?
@ porumbei.ro: Andrei, eu hranesc matca cam de 4 ori pe zi atunci cand au pui, iar apa le-o dau de fiecare data impreuna cu mancarea. Imi golesc alimentatorul in 10 minute si apa mai ramane cu 5, maxim 10 minute in plus dupa ce termina de mancat. Astfel, cam 20 de minute de apa/ sesiune de alimentare cu graunte, plus ca in acest fel eviti si supralimentarea puilor cu apa, iar acestia vor avea gainatul solid, numai bilute! ;)
De 4 ori pe zi mai merge. Eu n-am timpul asta asa ca ii hranesc de 2 ori, lasand apa cat timp am pui neintarcati prin cuiburi. Nu am pui ramasi mici sau cu cuib umed, am avut in trecut dar am eliminat parintii.
la fel am patit si eu dar sdfatul meu e urmatorul: probabil ca porumbeii tai au mancare in permanenta in hranitoiare ceea ce nu este bine de preferat ar fi sa le dai mancare pe la 10dar nu multa ci doar sa le ajunga la pui si apoi ei o sa se duca sa le dea repede la pui apoi dupa ce au terminat de dat mancare la pui le dai si lor saa aiba pt eu. na eu asa am facut. spewr sati fie de folos! succes!!
Sunt de acord cu: Radu d’Auvergne
Du-te cu porumbeii la veterinar; e mai ieftin.
acesta poate verifica daca porumbeii au tricomonoza, sau viermi intestinali sau coccidioza sau salmoneloza, etc.
Un diagnostic de la distanta e doar o presupunere, nu e precis si irosesti banii pe medicamente inutile.
Nu-i asculta pe toti cei care te sfatuiesc sa folosesti medicamente fara sa stii precis diagnosticul.
Eu unul nu stiu ce au porumbeii tai. Si nici un veterinar serios nu stie pana cand nu face niste verificari / examene medicale.
administreaza 1tableta columboviofort 5 zile sau gambataps 1 tableta 2 zile ,vitamine ‘+minerale, vitamineral, usnegano …
las-o mai moale cu medicamentele ! cred ca te confrunti cu o problema des intalnita la matca si mai ales matca in captivitate!dupa cum ti-au mai recomandat si altii, invarte puii in cuiburi ca sa-i echilibrezi, da-le hrana buna si nu le mai da mancare la discretie; sunt porumbei ” plictisiti ” care nu merg la mancare decat cand ii apuca foamea pe ei, moment in care le da si puilor ceva din ceea ce au mancat; fa-ti timp sa le dai de 5, 6 ori pe zi de mancare iar hranitoarea n-o lasa in cotet si pe cat posibil sa pui o cantitate cat s-o manance toata, chiar sa mai vrea sa manance ca sa nu le dai posibilitatea sa manance selectiv, adica doar unele ingrediente din amestec. ar trebui sa se schimbe radical totul in bine; daca si pe viitor vei avea asemenea probleme, urmareste care nu hraneste bine din cuplul respectiv si elimina-l , ca de nu , problema ta va dainui la nesfarsit! P.s. hrana minerala nu trebuie sa lipseasca din compartimentul matca iar la cateva zile, da-le o masa din miez de paine neagra firimitzata! Boala daca ar fi, ambii pui ar avea probleme cu cresterea!
si eu am avut asa caz dar le-am dat medicamente si dupa cam o luna si-au revenit.
Am gasit un pui de porumbel in fata unui bloc,incoltit de pisoi.L-am salvat de ei ,dar nu stiu cum sa-l cresc.Am incercat sa -l hranesc cu paine inmuiata in lapte cu apa,grau facut faramite,ou fiert pasat amestecat cu apa si dat cu seringa, dar plange mereu si are si un picior bolnav.Ce sa fac?
http://www.porumbei.ro/ghidul-incepatorului/
Trateazai de tricomonoza
Veterinari din cele mai multe localități nu sînt specializați in porumbei ,mai nou la moda sînt câini si pisici deaici fac banii , cam degeaba te duci la ei