Acesta este un comentariu postat de Alexandru la un topic mai vechi al non-columbofililor despre “cum scapam de porumbeii de pe balcon”. L-am transformat intr-un articol pentru ca… merita.

Doamne, mare ti-e gradina! Nu este nimic mai sinistru pe lume ca omul urban.

“Pasarile fac galagie”. Oameni buni, dar autovehiculele, tramvaiele, oamenii care-si vad de treburile lor casnice (aspirator, bormasina, masina de spalat etc) – astia ce fac? Sunt silentiosi, poate?… Pe cuvantul meu, ati ajuns sa ganditi ca degeneratii aia din Gomora, care taiasera toti cocosii din cetate ca sa poata benchetui ei toata noaptea si apoi sa doarma pana la pranz! Nu e vina pasarii ca tu ai program de noapte. Cum nu e vina vecinului care trage cu aspiratorul sau a tramvaiului care trece pe strada. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, nu e sa gonesti pasarea, ci sa-ti calmezi nervii. E la fel ca la aia care nu suporta ticaitul ceasului. E o boala a sistemului nervos. Daca esti obosit si ti-e somn, dormi. Nici o pasare din lume nu poate face un zgomot atat de puternic incat sa te impiedice sa dormi.

“Pasarea face mizerie”. Da, face. La fel cum face si praful, noxele de la gazele de esapament si toata mizeria obisnuita a orasului. Chiar daca n-ar fi pasarile, tot ar trebui sa-ti speli cel putin saptamanal geamurile. Daca te deranjeaza atat de mult mizeria unui stol de pasari, ce ar trebui atunci facut cu o gloata de oameni? Ai idee cum miroase rahatul deversat in rauri prin conductele de ape menajere?… Fara suparare, dar tinand cont ca suntem cea mai imputita fiinta de pe pamant, cred ca suntem complet nedrepti si sclifositi cu porumbeii!

Problema voastra, oameni buni, e o problema de educatie. Ar fi bine sa priviti putin lumea in intregul ei, nu doar balconul nostru! Am ajuns niste degenerati. Pasarile nu ne plac, hai sa le starpim. Animalele nu ne plac, hai sa le omoram. Pomii nu ne plac ca suntem alergici, ca ne cad frunze pe masini sau alte bazaconii. Daca pentru voi e frumos terariul asta absurd cu sute de mii de oameni in cutii unii peste altii, cu beton peste tot, fara porumbei ca se caca, fara caini ca latra, fara pisici ca miauna, sa fiti sanatosi! Mie nu-mi place borcanul asta de filme horror. In loc sa va bucurati ca sunteti binecuvantate ca vin la voi porumbeii si mai salveaza din nenorocirea asta un pic, voi nu stiti cum sa scapati de ei. Dar ce sa vedeti voi?! Voua va pasa de geamul de balcon si ca dati pe luna trei lei in plus pe detergent!

Si nu, anca, dejectiile de porumbel nu transmit boli la oameni, doar la alti porumbei. Mai bine te-ai preocupa de bolile pe care le transmit oamenii unii altora, decat ca te-ai putea imbolnavi de la un ganaiat care ti-a cazut pe geam.

Alexandru