O metoda eficace de lupta impotriva variolei

Buna la toți!

De vreo 7 ani am devenit columbofil amator. Iar acest început a avut aspect negativ. Am cumpărat de la un columbofil profesionist porumbei tineri care erau infectați cu variola respiratorie. Această “urgie” s-a instalat și în cotețul meu, care este străbătut de razele solare directe în proporție de 35 %. În fiecare an din mai până-n octombrie, puii sau mureau fiind infectați sau îi lecuiam. Cei care supraviețuiau nu mai erau cum ar fi trebuit să fie. Deci adausul de porumbei se făcea primăvara devreme, când frigul oprea din dezvoltarea infecției. Am făcut dezinfectări cu produse chimice, cu flacăra, dar situația nu s-a schimbat.

În acest an am testat o metodă foarte eficace. Nu știu dacă cineva a împărtășit-o sau nu, în orice caz este o dovadă din partea mea că funcționează real. Este simplă doar să ai la îndemână arbori de nuc. Metoda constă la a 4 zi, la ieșirea puilor din ou se pune o mână de frunze de nuc proaspete în cuib. Se repetă după fiecare 5 zile, până la “majoratul” puilor, la o lună.

Folosind această metodă puii vor crește sănătoși cu imunitate la variolă sau alte boli respiratorii. Am avut un pui cu un semn de variolă cutanată (de piele), se pare am pus frunzele de nuc cu întârziere, care la o lună s-a vindecat total fără ajutorul meu.

Sper să fie de folos această metodă.

Vitalie Huțanu, MD

22 comentarii la “O metoda eficace de lupta impotriva variolei”

  1. Interesant. Ar putea fi un efect secundar prin faptul ca frunzele de nuc indeparteaza paduchii care altfel ar slabi puii facandu-i vulnerabili la boli.

    Frunzele cred ca ar trebui puse lent si sub observatie sau obisnuiti cu ele de la inceput inainte de a depune ouale… am mai pus eu asternut suplimentar in unele cuiburi si nu s-au mai apropiat parintii de ele. Exemplu: un cuib avea putine paie si betisoare si mi se parea ca puiul aluneca si va iesi cracanat asa ca sub bete am pus o pasla. A stat femela vreo ora in usa boxei uitandu-se ingrozita la cuib si a trebuit sa scot pasla ca nu se mai aseza pe pui.

  2. Ceva de genul am patit si eu anul acesta . Pur si simplu am avut toate bolile din lume , inclusiv variola in forma foarte agresiva.
    Chiar as vrea sa vb despre asta . Despre cum e asezata voliera , despre aerisirile pe care le am , despre hrana , medicamente . Eventual niste poze ….
    Andrei , daca , crezi ca se mai poate inca un subiect de genul , te rog sa-mi spui cum pot sa-l aduc aici pe site . Nu ma pricep si am nevoie sa ma ajuti .
    Zi buna .

  3. Iodul, fiind un dezinfectant puternic iar frunzele de nuc contin in cantitate mare iod, ajuta la indepartarea multor boli, imunizand puii de mici.

    Se stie ca adaugand 2-3 ml de iod la 1 l apa si dand puilor sa o consume, acestia devin mai sanatosi, mai dornici de zbor si lipsiti de trichomonoza.

  4. @Kristian: imi trimiti pe email poze cu crescatoria, pozitia, porumbeii bolnavi si ne dai cat mai multe detalii despre hranire, etc.

  5. Bun topicul. Chiar acum ma lupt cu o variola cutanata la porumbeii mei. Initial s-a manifestat acum cca 3 saptamani la puii de satinet , care ii am separat de voiajori. astia par mai sensibili , si anul trecut am avut aceeasi problema , cu mentiunea ca anul trecut aparea mai mult pe fata. Anul asta , in proportie de 80% a aprut pe picioare , ca niste galme care se crapa . Am renuntat partial sa mai moscolesc porumbeii cu albastru de metilen , am dat doar la cativa. Nu am vazut nici o diferenta , ba chiar primii care s-au vindecat au fost cativa carora nu le-am dat nimic. E o boala urata , care mutileaza porumbeii , ii chinuie mai ales pe cei carora le apare in zona ciocului , in nari , dar care cu rabdare se vindeca . As vrea sa aflu ce se poate face , ca la anul sa nu mai patesc acest lucru , mai ales ca de o saptamana au inceput sa apara si la puii de voiajor , pui de prima serie , pui de 3-4 luni , mari , pe care cred ca o sa-i las cu maturii , ca nu mai am unde sa-i separ.

  6. multumim.ptr pont..merita incercat,,cred ca i eficace,,iodul..

  7. Dar de ce nu ii vaccinati,sau va place sa aveti un gand in plus: variola. Sau,lasati-i asa…cum face un prieten al meu mai in varsta. Cica le trece si asa… Ah! Inca o prostie mai zic! Am vaccinat majoritatea puilor impotriva variolei. Cei nascuti dupa,nu i-am mai vaccinat,dar nici nu s-au imbolnavit. Este posibil ca tantarii sa raspandeasca anticorpii de variola si celor nevaccinati?

  8. Pt variola: rupeti coaja bubelor deja crescute suficient si frecati buba cu un mic drob de sare. Aceasta il va usca in 24 h.

    Ca preventie: tratamente la zi pentru a imuniza corpul cat mai bine, hrana cat mai diversificata, curatenie cat mai des in voliera plus un stropit cu un dezinfectant. Eventual vaccinarea cat mai devreme a puilor impotriva variolei.

  9. @petre: tantarii le-ar da anticorpi doar daca ar voma sange in ei, dar de obicei cred ca ii inteapa ca sa suga sange. :))

    De cand m-am apucat din 2011 nu am vaccinat niciodata impotriva variolei. Au fost cazuri izolate, gen 2-3 pe an din efectiv de peste 100 de porumbei, deci cred ca e mai degraba problema de scaderea imunitatii individuale, iar daca fac toti e problema generalizata in crescatorie. Intr-o toamna mi-a facut o forma urata un tardiv crescut “in sila” de parinti, plin de carente… avea bube pana si pe aripi. Restul tardivilor nu aveau nimic. L-am ascuns in carantina si l-am scos dupa vreo luna de acolo ca nou fara sa umblu la el deloc ca mi-era cam sila. Anul asta am vazut cateva bobite de variola la maturi la ultimele etape prin masina, si ca urmare, de la ultimul fond mi-a venit un mascul cu o bobita la marginea ciocului… s-a uscat si a cazut singura. A mai venit dupa vreo 2 saptamani unul intarziat, slab mort si la cateva zile i-au rasarit 2 bobite, una pe pleoapa si una langa cioc. Presupun ca masculii fiind mai batausi in masina se ranesc pe langa cioc si in general la cap, si fac portite mai facile pentru virus.

  10. Buna ziua,

    Intrebare:

    Apropos de asta, ar fi indicat un nuc langa crescatorie ?
    Intreb pentru ca la anu’ in primavara o sa-mi construiesc si eu in sfarsit (dupa ani de asteptare) o crescatorie si intamplarea face ca locul acesteia (ales deja de mine), va fi exact langa un nuc destul de mare.

    Astept un raspuns,
    Cu multumiri,
    Danny

  11. Am voliera amplasata tot sub un nuc imens si am racoare la ei mai tot timpul pe perioada verii. Toamna strang frunzele uscate si le pun primavara in cuib.

  12. Deci e superba pozitia unde stai porumbei.ro…imi place enorm si cum arata porumbeii cat de sanatosi…unde locuiesti?

  13. A venit caledaristic toamna! VA FI timpul pentru filmări cu răpitoare, asteptam cu nerăbdare! Eu intre timp sunt la Busteni, in concediu, as fi vrut sa va trimit filmări cu porumbei pe fundal cu Vf Caraiman.

  14. Mda …..ce zici tu andrei acolo? cateva bubite?? pffff….am la vreo 10 pui ce a avut ala al tau din carantina….
    ba mai mult ……defapt…..nu mai vb despre asta
    sambata am sa fac pozele si i-ti trimit pe mail….

  15. Scuze pt scrisul dezordonat . Vin de la serv si sunt foarte obosit .

  16. Salutari la toata lumea . Variola boala care ne strica planurile aproape in fiecare toamna …….Am incercat de-a lungul timpului albastru de metil (pus in apa si dat de buba ) , iod , crema de negi de la farmacia umana ,nitrat de argint , oxitetraciclina pusa in apa ,terrmaycin spray , rostopasca , piatra vanata ( singura care arde bubele dar nu poti de pe gene ) . Ce uitam este ca porumbeii fac si pe interior aceste bune si noi ne amagim ca daca am reusit sa uscam o buba pe cap sau pe arima raman cele pe interior. Toate produsele enumerate decat usuca putin la suprafata buba dar sub coaja virusul isi face de cap in continuare NU VINDECA. Ce am observat de-a lungul timpului este ca dupa un an doi de manifestare virulenta a variolei urmeaza o perioada mai linistita fara mari probleme probabil ca pasarile s-au imunizat si tansmit si puilor aceasta imunizare. Am avut si 4 ani consecutivi fara variola pana m-a “mancat” si am adus intr-o toamna o porumbita cu mici bune pe picioare, in doua saptamani aveam varsat la majoritatea puilor . M-as bucura sa functioneze frunzele de nuc puse in cuibar deci sunt convins ca este o pura coincidenta nimic mai mult ( si eu am un nuc langa cotetele de porumbei si nu doar sporadic porumbeii cara frunze uscate si tije de frunze in cuiburi ).

    Numai bine !

  17. Va salut cu drag!!! Nu vreau sa va stric optimismul dar sa stiti ca frunzele de nuc nici macar nu previn variola. Nu mai vorbim de combatut. Pasarile mele au frunze de nuc tot sezonul si totusi fac variola. Nici paduchii nu fug de frunze. Singurul efect e mirosul placut…

  18. Personal din ce am observat la mine, de la an la an ,am incercat sa imbunatatesc la capitolul intretinere ,mai ales hrana cat mai diversificata ,plus suplimente si rezultatul sunt 0 bube. Acum nu zic ca nu vor mai aparea niciodata dar incerc sa tin porumbeii sanatosi. Nu cred doar in frunzele de nuc. Succesul este un cumul de detalii,carora trebuie sa le dai importanta din ce am invatat.

  19. Buna seara .
    Am trimis si eu ceva poze si o povestioara .
    Astept cu nerabdare sfaturi !!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *