Următoarea prezentare a fost scrisă de către un binecunoscut columbofil şi gazetar olandez:
Ma numesc Marcel Gortzen şi trăiesc la Kerkrade, în provincia olandeză South-Limburg. Cursez porumbei din 1960 în Combina Roderland aparţinând Federaţiei Limburg. Acum preocupările mele legate de porumbei sunt reduse la partea de reproducţie a sportului; de asemenea trimit mulţi pui altor columbofili pentru a-i zbura.
In 1986 am devenit reporter al jurnalului columbofil “Limburgse Reisduif” şi puţin mai târziu reporter al magazinului columbofil naţional “NPOrgaan”. In 2005 am început să scriu reportaje despre crescătorii, precum şi pe web, pentru Magazinul Columbofil “Winning”. In acea perioadă am început să citesc nişte articole foarte interesante scrise în “Winning” de foarte popularul Bill “The Book” Richardson. Articolele lui erau bazate pe propriile sale filozofii şi experienţe practice şi acopereau o largă varietate de subiecte legate de sportul nostru. La vremea aceea, articolele lui Book, în special cele traduse în olandeză, erau foarte bine citite atât în Olanda cât şi în Belgia. Deşi a trecut ceva timp de când Book a scris ceva dedicat direct audienţei europene, numele său este încă frecvent pomenit aici şi multi europeni îi vizitează pagina web în mod regulat.
De când am încetat să concurez, mi-am concentrat eforturile pe metode de reproducţie şi genetică columbofilă. In 1993 am început achiziţia unei familii de porumbei de la binecunoscutul campion olandez Wal Zoontjens (Riel, North-Brabant, Olanda) şi de atunci, prin reproducţie în linie şi consangvinizare, i-am combinat cu mica mea familie. Foarte rapid am constatat că articolele lui Book erau foarte valoroase pentru îmbunătăţirea cunoştintelor şi tehnicilor mele de reproducţie. Când vine vorba despre genetică, majoritatea experţilor în domeniu tind sau să complice subiectul sau să te ia de sus. Abordarea lui Book este uimitor de practică şi se bazează pe experienţa personală în reproducţie în linie şi consangvinizare cu proprii porumbei.
In 2005 Book a ţinut o serie de seminarii şi şedinte de gradare în Olanda şi Belgia. Acest lucru n-a mai fost făcut vre-odată de cineva din afara ţării, şi cred că majoritatea columbofililor nu aveau idee la ce să se aştepte. In orice caz, participarea la toate aceste seminarii a fost extrem de bună. Seminarul la care Wal Zoontjens şi cu mine am participat a început la 19:00 şi s-a sfârşit la 00:30 chiar dacă a fost într-o zi din mijlocul săptămânii; seminarul a fost atât de captivant că nici o persoană n-a părăsit încăperea, chiar la orele acelea târzii. Deşi mi-a fost imposibil să iau parte la sesiunile sale de gradare/ evaluare, mulţi mi-au spus că Book a fost cel mai bun de la Piet de Weerd încoace şi mulţi dintre aceştia l-au cunoscut personal pe Piet.
In 2008 am început să-i scriu e-mail-uri lui Book cu întrebări despre reproducţie. Mai târziu i-am trimis câteva poze cu porumbeii şi crescătoria mea. In mod neaşteptat, mi-a răspuns spunându-mi detalii atât de exacte despre proprii mei porumbei, încât m-am blocat. Povestindu-i lui Wal Zoontjens despre această experienţă, am decis împreună să-i trimitem poze ale câtorva dintre reproducătorii lui Wal. Incă odată, Book n-a avut probleme identificând porumbeii lui Wal ca fiind cei mai buni ai săi, cu excepţia unuia (care era un bun reproducător al lui Wal la vremea aceea). Când l-am chestionat despre părerea sa referitoare la acel porumbel, Book ne-a răspuns că, bazându-se pe pozele celorlalţi porumbei ai lui Wal, acesta era prea rapid şi până la urma va duce la pierderi pe termen lung. De fapt, la vremea aceea, condiţiile climatice se schimbaseră şi traseul nostru de zbor devenise mai rapid decât era de obicei. Când i-am spus lui Book că cursele erau mai rapide acum, el a răspuns : “In spatele familiei lui Wal sunt decenii de muncă. Curând Natura va sfârşi acest joc. Si atunci?” La scurt timp după aceea, referitor la acest subiect, Book a scris un articol deosebit de interesant numit «Cyclical Event Testing» despre testele ciclice şi sistematice ale naturii.
Exact după cum a prezis Book, vitezele au revenit la normal pe traseul nostru de zbor, şi cu câteva curse grele, şi cu aceasta schimbare, porumbeii de atunci ai lui Wal au suferit mai multe pierderi decât ar fi fost normal. Intr-o perioadă relativ scurtă, de câtiva ani, acei porumbei [rapizi] au rămas doar o amintire în familia Zoontjens. Book a făcut acea prezicere fără să cunoască porumbeii şi chiar când îi dadusem explicaţii contrarii, el nu a şovăit în aprecierea sa. Wal mi-a spus de curând : «Nu ştiu cum poate Book vedea aceste lucruri dintr-o poză, dar este clar că aceste capacităţi neobişnuite fac din el un prieten bun de ţinut aproape.»
Intre timp, Book ne-a explicat puţin din tehnica sa de gradare a fotografiilor, şi trebuie să recunosc că atenţia sa la detalii este pur şi simplu uluitoare. Unde cei mai mulţi dintre noi văd pene, el vede umflături şi forme greu de identificat chiar şi atunci când ţi le explică, dar neândoielnic, aceste detalii sunt prezente. De când am aplicat învăţăturile sale în practică, aceasta m-a ajutat să îmbunătăţesc substanţial procentajul de premii ale porumbeilor mei. In 2009 ajunsesem la 60% premii, în curse cu o medie de 1.000 de porumbei participanţi. De-a lungul anilor, este cunoscut că Book şi-a ajutat prietenii în diferite feluri, pe unii cu cursele, pe alţii cu reproducţia. Mă consider foarte norocos şi mândru să fiu unul dintre studenţii lui şi prin numeroasele noastre e-mail-uri şi convorbiri telefonice, am învăţat foarte mult de la el şi despre el. Cu toate că nu iţi dă răspunsuri gratuite, te ajută în schimb să rezolvi problema tu însuţi. Te dirijează înspre o anumită directie iar apoi te întreabă despre ce ai învăţat. Chiar şi când crede că ai studiat ceva ce nu mai poate fi studiat mai departe, el te va surprinde cu încă şi mai multe detalii. De exemplu, chiar acum, discutăm împreună de câteva săptămâni despre un singur os din anatomia porumbelului. Stiu cu siguranţă, din experienţă, că la sfârşit după ce vom fi epuizat subiectul în cel mai mic aspect, îmi va pune acea întrebare descurajatoare : «Deci, de ce este aşa ?» Am ajuns să învăţ că pare nesfârşit chiar şi cel mai mic detaliu. Dupa cum zice Book : «A învăţa să înveţi este primul pas înainte să înveţi.»
Datorită calităţii mele de reporter columbofil, îmi trec prin mână o grămadă de porumbei mari campioni ai Combinelor noastre şi ai celor vecine. Cele mai multe poze pe care i le trimit lui Book sunt cu porumbei mai buni provenind din crescătorii mai bune. Cu toate acestea, recent, i-am cerut părerea despre un porumbel foarte decorat, dintr-o crescătorie oarecum medie. In răspuns, Book mi-a spus o poveste despre un porumbel pe care l-a gradat în Danemarca pentru un crescător obişnuit/ mediu, în urma cu doi ani.
In timp ce grada porumbeii respectivului columbofil, Book îi spuse că deţine un număr de femele foarte bune, dar masculii săi nu sunt pe măsură şi că acest fapt îi afectează negativ performanţele. Ceva mai târziu, Book dadu peste un mascul grozav şi anunţând aceasta, încăperea fu cuprinsă de tăcere. După câteva momente de linişte, proprietarul spuse lui Book că porumbelul era un rătăcit. Deşi ceilalti participanţi i-au cerut să reevalueze, Book a răspuns : «In acest caz, cel mai bun porumbel din crescătoria ta este un rătăcit şi, doar dacă ceva uimitor se va întampla azi, aici, cel mai bun porumbel din club va fi un rătăcit (erau aproape 600 de porumbei la acea gradare); şi dacă spui că e un rătăcit, ar trebui să te simţi norocos, căci nu a trebuit să dai bani pe el.» Câtiva porumbei mai târziu, Book dădu peste un alt mascul la fel de bun ca primul, doar că de data aceea spuse : “Nu numai că acesta este la fel de bun ca rătăcitul, dar este un campion şi mai mult ca sigur este fiul rătăcitului.”[…]
Ajuns la acest punct, Book mi-a spus: “Ei bine Marcel, porumbelul din poza pe care mi-ai trimis-o este aproape copia fidelă a rătăcitului şi a fiului său pe care i-am gradat în Danemarca, şi dacă va concura, mă aştept să aibă cel puţin la fel de mult succes ca şi fiul rătăcitului.” Bazat pe cele relatate mai devreme, cititorul ştie deja că acesta era realitatea ! Book m-a încurajat să cumpăr porumbelul, căci spunea că va fi la fel de bun ca reproducător. Din nefericire, chiar dacă proprietarul ar fi acceptat să vândă la un preţ pe care mi l-aş fi permis, n-aş fi putut să cumpăr singurul porumbel grozav al respectivului columbofil.
Timp de mulţi ani am avut norocul să trăiesc chiar în inima acestui sport şi, prin articolele mele, am avut şansa de a întâlni pe mulţi dintre cei mai grozavi campioni. Cu toate acestea, dacă cu 10 ani în urmă cineva mi-ar fi spus că la un moment-dat aveam să învăţ atâtea lucruri uluitoare, n-aş fi crezut niciodată că va fi de la cineva din exteriorul Olandei, Belgiei sau chiar a Europei. De-a lungul acestor ani minunaţi petrecuţi în sportul columbofil, n-am auzit menţionate multe dintre lucrurile despre care Book vorbeşte în mod regulat. Chiar când aceste subiecte sunt discutate de alţii, nivelul lor de detaliu suferă, din păcate, în comparaţie cu cele aduse de Book în conversaţie.
Odată l-am întrebat pe Book cum a fost posibil să dezvolte atâtea concepte noi şi unice într-un sport în care a fost precedat de atâţia mari campioni. A reflectat putin, apoi a zis: “Cred că este din cauză că gândesc invers decât ceilalţi, aşa că e mai uşor pentru mine să văd lucrurile diferit de ceilalţi.” La început n-am înţeles ce vrea să spună. Oricum, câteva luni mai târziu, aveam dificultăţi în a găsesi răspunsul la o problemă şi el mă ajuta să o rezolv, la telefon. Intr-un târziu spuse: «Până acum ai încercat să răspunzi gândind conventional, acum încearcă gândind invers.» Pentru că n-am înţeles, mi-a explicat cum ar fi atacat el problema şi, după cum spunea, abordarea sa era inversă în raport cu modul în care majoritatea ar fi încercat să afle soluţia. In continuarea conversaţiei, mi-a demonstrat rapid avantajele de a gândi invers, dar trebuie să recunosc că, deşi înţelegeam cum funcţionează metoda sa, mi-a obosit mintea într-un mod asemănător ochilor când încerci să citeşti fără ochelari, aşa că pentru un timp, voi mai avea de lucru la această abordare. Cu siguranţă însă, modul lui de a rezolva probleme este unic.
M-am întins mai mult decât am intenţionat, aşa că permiteti-mi să închei prin a spune că, deşi i-am cunoscut pe mulţi dintre cei mai mari campioni columbofili ai Europei, pe durata ultimilor 40 de ani, nici unul dintre ei nu a demonstrat amploarea sau adâncimea cunoştinţelor lui Book. După părerea mea, sportul columbofil American ar trebui să fie onorat să-l aibă în rândurile sale pe Bill “The Book” Richardson. Dacă ar trăi aici, cu siguranţă, ar paşi alături de elita sportului European.
Marcel Gortzen
Traducere: Ovi
Interesant :)
Ehei, treaba cu vitezele de zbor se vede bine atunci cand schimbi ruta sau cand aduci porumbei din zone mai usoare.
Am citit mai demult articolele lui Book si daca nu ma inseala memoria el spunea ca pentru a forma o familie de porumbei prefera zborul la natural din mai multe motive. S-ar putea sa il confund, dar oricum omul spune multe chestii interesante, in afara de treaba asta cu evaluarea porumbeilor care ma cam frustreaza. :))
Zice bine, ciclicitatea in natura cam asa este. Anii cu vant din fata si etape foarte grele care scot in fata un tip de porumbel, si apoi anii cu etape usoare care promoveaza alt tip de porumbel ne cam strica munca si directia selectiei, mereu o luam de la capat.
,,In 2005 Book a ţinut o serie de seminarii şi şedinte de gradare în Olanda şi Belgia.”
Ovi (pers. care a tradus)… scuze, ai dreptate.
E un lucru MARE sa ai seminarii in aceste tari si sa poti capta columbofilii prin evaluari la nivelu la care este descris.
O alta chestie din text: ,,“Ei bine Marcel, porumbelul din poza pe care mi-ai trimis-o este aproape copia fidelă a rătăcitului şi a fiului său pe care i-am gradat în Danemarca, şi dacă va concura, mă aştept să aibă cel puţin la fel de mult succes ca şi fiul rătăcitului.”
Ce cred eu:
Dupa ani de zile SA AI IN MINTE EXACT IMAGINEA UNUI PORUMBEL GRADAT IN DANEMARCA iar dupa o perioada mai lunga de timp (ani!) sa vezi o poza a unui porumbel din Europa si sa spui ca este fiul ratacitului… hmmm pute/miroase, este de domeniul supranaturalului. Asemanator era si Jules Verne, nu a fost niciodata intrun submarin, dar el descria perfect interiorul unui submarin… prima data s-a documentat ca doar nu putea descrie submarinul ca fiind o capsula cu interior de basculanta RABA… exclus ideea sa fi fost capitan de submarin intro viata anterioara.
Aceasi treaba si cu scriitorul de origine germana care a scris cartile despre Winnetou – si – Old Surehand ( Old Shatterhand)… nu a fost niciodata intro -prerie- si totusi el descria preria cu lux de amanunte… acelasi lucru, prima data s-a documentat ca doar nu putea descrie preria ceva asemanator unui gazon de fotbal sau a unei pajiste.
Atat Jules Verne cat si Old Shatterhand sau documentat foarte bine inainte sa scrie, asta cred si despre Book ca avea documentatia necesara a porumbelului din poza incat sa fie atat de sigur de raspuns. In concluzie, atat cartile lui J.Verne si Old Shatterhand au fost scrise foarte bine, reusind sa fie atractive/captante cititorului, acestea la randul lor sau vandut f.f. bine… acum urmeaza Book dupa mai multe articole scrise si odata adunate toate ele pot forma o carte (un book) care impreuna in procent mare odata citite da de bine cititorului. Despre Book al nostru o spun fara drept de apel omul cunoaste columbofilie, este ff. inteligent, dar unele chestii depasesc granita naturalului, una este sa ai un DAR cu care ai fost inzestrat (nascut) si alta este sa ai informatii, dar in anumite cazuri reiese clar ca se exagereaza putin.
Totusi ma repet legat de partea intai… chestia cu loc 1 la 300 mile, 600 mile la anumite distante miroase a cacao :)))
Salutare. In doua vorbe, jos palaria. Asa cava se naste o data la 1000 de ani. Va dati seama cat talent si cata pasiune are omul asta? Sunt ani de studiu amanuntit pt a ajunge la performanta asta. Una este sa sti porumbelul de la unghie pana la ochi iar alta sa-l ti in mana ,te uiti un pic la generalitati (cap, ochi, aripa, musculature, osatura) in doua secunde. Majoritate campionilor cu porumbei au darul de a invata ceva in plus fata de restul. Studiaza, aplica metode, dezvolta subiecte amanuntite pe cand restul zbor, apa, paie si bataie. Fiecare e liber sa faca ce vrea din sportul columbofil dar sa nu se mai supere nimeni cand mai sunt columbofili care ies in fata pt ca acestia stiu ce vor investesc in pasiune lor, bani si timp. Sa auzim de bine
rp partea cu fiul ratacitului mai citeste din nou a spus ca seamana cu ratacitu si cu fiu lui nu ca e fiu din el , foarte interesante articolele despre omu asta daca ar veni si la noi cu siguranta mas duce si eu
Este un sport al constantei in timp si pe asta nu cred ca o poate ghici nimeni pentru ca mai intervin boli, rapitoare, noroc. Nu cred ca luand un lot de 500 de porumbei ar putea spune ca porumbelul X este campion la fond palmares 5 ani. Si cel mai probabil un astfel de porumbel nu prea impusca locuri de 1 pe etapa. Si asta nu inseamna ca nu e valoros.
Si nu-mi da pace intrebarea: cum intuiesti caractere ce tin de psihic pe baza caracterelor exterioare, vizibile? Pentru ca psihicul e foarte mult din performanta unui porumbel.
Nu-mi place gandirea asta care imparte porumbeii in 2: buni si prosti. Daca vine si imi gradeaza stolul si ii plac 3, restul de 50 sunt naspa, ce fac, le rup gatul? Sunt gandiri prea fixiste, porumbeii sunt o suma de necunoscute. Sunt o multime de porumbei care fac norme, care te bucura de-a lungul anului la cate o etapa si care nu ajung in topul national dar nu sunt de aruncat. Sunt porumbei care vin bine la etape grele si la restul sunt praf, si invers. Trebuie sa ai de toate felurile. Mai sunt porumbei care vin bine de rup topul intr-un an pentru ca s-au enervat pe vreun vecin de boxa, si apoi nu mai fac nimic. Sunt multe aspecte, nu e totul alb sau negru.
Cred ca mai usor ar fi de gradat crescatorii. :)) Daca mi se naste o mega vedeta si sunt praf ca si crescator, porumbelul ala o sa moara in anonimat. Mereu dam vina pe porumbei cand nu se intampla lucruri bune, sunt porumbeii naspa. Dar surpriza, poate crescatorul e naspa.
@ r p
“doar nu putea descrie submarinul ca fiind o capsula cu interior de basculanta RABA… ” Ba esti dilau ?! :-))))))))
Mor de ras ! :-))))))))))
Nu am mai ras atata de la caderea lu Iliescu incoace, ca dupaia a venit Constantinescu ( Țapu, cum il striga mamica lui cand se juca cu lopatica la nisip) si nu am mai ras de fel !
Esti TARE, TARE, TARE !
Ar trebui sa ne raspunda si Book la aceasta intrebare:
http://m.youtube.com/watch?v=HZ61Qsz2cpQ
poate daca am sti raspunsul am avea mai putine indoieli ! :-)))
por.ro
“Daca vine si imi gradeaza stolul si ii plac 3, restul de 50 sunt naspa, ce fac, le rup gatul?”
Dar daca vine si iti zice “Nu imi place de nevasta-ta ! “, ce faci? :-))
@traducator
http://m.youtube.com/watch?v=QOuToqXlRS8
Sa stiti ca nici nu va salut! Buna ziua!
com 5
probabil sa fi gresit. Oricum unele chestii sunt de ordinul SF.
Am citit aseara vreo 8-9 articole scrise de Book, reiese ca mult mai interesante sunt articolele scrise de catre prietenii lui despre el decat acelea scrise de el. In fine.
Felicitari porumbei.ro pentru material (articol).
Un fel de Napoleon al zilelor noastre… Book asta nu numai ca stapaneste bine teoria,dar observa si reinnoieste din experienta! E foarte greu sa intelegi dintr-o actiune care e partea buna si cea gresita,sa alegi partea buna,sa o sustii si s-o si demonstrezi… Si mai mult de atat,exista o corelare a mintii,a teoriei,cu simtul,cu mana… Probabil ca si mana are ceva aparte,simte forma,muschiul,articulatiile… Poate,vede ceva si in ochiul porumbelului… Sunt multe persoane care comunica intr-un fel bizar cu animalele ex:omul lup,ala care se da lup,si chiar straniu,lupii il accepta si il respecta! Sau imblanzitorul de caini, ala care schimba temperamentul cainilor…imi scapa numele. Chestiile astea au creat multe controverse,totusi a ramas faptul ca anumite persoane au ceva in plus mai deosebit. Mi se pare mie sau ceea ce se scrie despre el,nu are ca scop de a convinge sau accepta capacitatile lui? Ceva de genul:crezi,bine! Nu crezi,iar bine!
A vedea porumbelul invers :) probabil se refera a studia porumbelul de la interior incepand cu inima.
Oare porumbeii trebuie sa aibe “inima de aviator”?
Domnul Alexa mentioneaza in cartea sa Arta cresterii porumbeilor voiajori despre inima.
Ce pareri aveti?
Multumim domnului Ovi pt traducere.
com 7
Acele doua link-uri sunt de top mondial :)))
La primul link a raspuns deja cineva, a se vedea de la minutul 3 :15 sec. si pina la minutul 3 :30 secunde https://www.youtube.com/watch?v=Y9c3CbRvlng
In rest omul de la link e nebun rau.
Ce am zis eu, acum un articol, doua, mai jos,….. gata s-a terminat smecheria, sus curu si jos nadragii, a venit Mesia…..Mia-ar placea sa vad daca ii gradeaza si pe cei de 230 km, sau 550 km, nu numai de 300 km, de 600 km….. si cei de 125 km, ar fii de vazut nu?
Cum am mai spus, de de stimabilul nu se prezinta doar cu UNUL SINGUR (porumbel) la fiecare etapa, la el acasa in State si sa rupa cerul, nu ? Din momentul in care isi selecteaza pe ai lui porumbei ?…….. ca doar are mana magica….
P.S. – chiar cu prima ocazie cand o sa ma intalnesc cu Bolt, o sa ii analizez ochii, finetea pielii si palpez musculatura ( stai ca mai bine pun o domnisoara, ca poate ii si place )…. si toate persoanele de culoare, pe care o sa le intalnesc, le voi grada dupa el…. cine stie ce fineturi de impresar o sa am…
Sa ne intelegem bine: am tradus articolele si apoi i-am cerut lui Andrei sa le posteze in speranta ca vor starni controverse si interes si ca vor determina cititorii sa citeasca celelalte articole ale lui Book . Eu am facut toate acestea nu Book! Ideea a fost a mea de la inceput, deci Book nu incearca sa va convinga de nimic, nu vrea sa va vanda nimic, asa ca daca vreti sa acuzati pe cineva, eu sunt “vinovatul”. Book nu traieste din vanzari de porumbei, nici din seminarii si gradari – o face din pasiune si din dorinta de a da ceva inapoi acestui sport. In fond accesul la articolele lui este gratuit pt. toata lumea!
Sa intelegem ca ni se da si a doua sansa la o amintire durabila? Sau ca prima nu a fost atat de rara? In 99 la suta din cazuri, liniile au fost cladite pe exemplare care au avut rezultate in concursuri, nu in cele de miss! Am avut o groaza de porumbei buni la mana si slabi in curse. Pe multi dintre ei i-am gradat post mortem sau post disparitie!
“Aceasta traductiune a piesei ce-o citim, atat e de sublima ca-i cazul s-o curmam, s-o sfarsim, s-o ispravim, s-o terminam, s-0 lasam balta… ” Lordule esti cel mai tare !!!
Nu crede tot ce auzi, ca astia bat campii
Plus jumate din tot ce vezi ca astfel risti sa bati campii
https://www.youtube.com/watch?v=odq_c0F_7js
com 13
Sa mai faci traduceri. Merci!
Multumesc Ovi, multumesc Porumbei.ro. Imi face o placere deosebita sa citesc materiale ca acesta. Sunt si oameni care nu vor sa creada decat in stiinta lor. Asa a fost mereu lumea. Daca pe toti crescatorii valorosi care posteaza la acest articol i-as compara cu oamenii de stiinta de varf de la sfarsitul secolului al IXX lea si inceputul secolului XX, iar pe Book cu Einstein, am inregistra similitudini in aprecieri. Pentru ca Einstein gandea intr-un mod inaccesibil celorlalti.
erata: sec al XIX lea
@ionel
Einstein si altii au avut capacitatea de a-si demonstra “nebunia”, prin calcule sau prin explicatii si aplicatii stiintifice! Book cam face pe Houdini cu noi……..
@ r p
Fereasca Bunul Dumnezeu ! Nu pot sa cred ! Nebunul de Gore…. Defapt pe asta daca il numesti “nebun” jignesti o gramada de oameni țicniți, saracii, si nu merita ! Pentru PROSTOVANU asta ar trebui inventate noi apelative si adjective ! Il urmaresc demult pe TAMPIT pe la TV si am observat o agravare a starii sale ! Sper ca intr-o zi sa ii vina mintea la cap si sa isi puna capat zilelor, ca imi provoaca sila ! Acelasi lucru l-ar putea face si Nelson Mondialul ! Pe astia doi daca i-as vedea decapitati de tren le-as mai da cateva picioare, SA FIU SIGUR ! Lepre !
I-as sodomiza cu un levier ruginit pana m-ar iubi !
@Ovi
Sa iti dea Dumnezeu sanatate sa mai poti traduce !
Mai vrem !
Boafta !
com 19
Ce am gasit si eu pe youtube. Nu stiu cine sunt respectivii.
Am cititi si acest articol cuvant cu cuvant pentru a avea habar de cele spuse crezand ca vine cu ceva nou.
De la bun inceput autorul ne avertizeaza, ne pune in tema ca acest “Book” merge pe filosofia si logica lui, deci nu se ghideaza dupa anumite criterii demonstrate stiintific.
Citind articolul am descoperit pe la jumatatea lui doua cuvinte magige in acest sport: Olanda si Belgia – crezand ca vor urma , cum era de asteptat, cateva nume mari ale acestui sport in aceasta discutie.
Stupoare: aflandu-ne la capitolul Belgia & Olanda, discutia alunga usor si repede tot la pripasitul si puiul sau dintr-o tara nord europeana .
Ma opresc aici cu critica textuala dar la cum sunt expuse lucrurile, America – oftat adanc- Europa, ma rezum doar la o zicala catre “Book”: Nascut talent, mort speranta !
La fel ca voi, şi eu îmi selectez porumbeii cu coşul de zbor. Dar dacă aş avea acces la cineva ca Book, n-aş ezita; nu pentru a elimina coşul, ci ca să economisesc timp, energie, bani. Cred că cele două metode sunt complementare şi nu se exclud reciproc.
Am selectat câteva dintre comentariile voastre, am formulat întrebari pe baza lor şi l-am rugat pe Book să încerce să răspundă la ele.
Vă ţin la current.
Foarte bine Ovi sper sa putem invata din raspunsurile lui Book. Incearca sa il intrebi la partea cu loc 1 la 300 mile si 600 mile…daca face legatura intre ochi si muschi, constitutie fizica?
Stiu ca acestia care sunt fani in citirea ochiului cauta linii de viteza (in ochi/iris)… fanaticii vorbesc de linii de viteza si linii de distanta, dupa parerea mea este utopie (nimic clar care sa ofere siguranta atunci cand se face o gradare) deci nu gasesc sa fie ceva concret in ce priveste linii-le pe care le cauta unii.
Intreaba daca tine cont de bataile inimii? Si daca pune accent mare pe osatura?
Sa speram ca nu ii dai si primul link de la comentariu 7 :)))
@Ovi
Cred ca mai bine ar fi sa facem un topic separat de Q&A cu Book. As avea si eu multe intrebari sa-i pun, inafara de intrebarea de la linku din com. 7. Cu toate ca poti sa il intrebi si lucru ala, ca sa stim o treaba !
Ce legatura este intre greutate si penaj ( elasticitatea penelor din aripa ) si distanta pe care poate sa fie concurat cu succes un porumbel ?
Ce intelege prin musculatura elastica ?
Cata importanta da rinichiului, in testarea “la laba” ?
Crede in teoria gatului, a farigelor !
Crede in teoria mirosului ?
Crede in teoria aripii ?
Crede in teoria bratului aripii ?
Crede in teoria “negului de pe nas”, pentru a identifica reproducatorii ?
De teoria ochiului nu mai intreb….
Trebuie porumbeii, de zbor mai ales, sa fi bine “inchisi” la furca ?
Poate identifica la mana capacitatea pulmnonara a unui porumbel ?
Etc, etc….?
@r p
Lasa sa ne zica si cand face kk poate e de ajutor, o fi asta raspunsul……daca face noaptea ?! Hmmmm…
Bafta !
Ovi reiau intrebarile, sa formezi un set in linie:
– Ce amanunte il duc la concluzia ca un porumbel a luat loc 1 la 300 mile si altul la 600 mile ? …pt ca el a gradat asa ceva!
– In aceasta evaluare (gradare) il ajuta legatura intre ochi, muschi cat si constitutia fizica?
– In cazul in care un porumbel are tensiunea scazuta mai poate evalua musculatura la adevarata ei valoare ?
– Cand spune ca ,,acesta poate fi un bun reproducator” care sunt punctele importante incat ajunge sa faca aceasta afirmatie? Poate explica aceste amanunte?
– Cand face evaluarea tine cont de bataile inimii/minut ?… puls in organism.
– Crede in gradul ridicat de reproductie a acelor porumbei care prezinta pana lata si tesita (pana care se gaseste sub aripa)?
– Care parere are atunci cand la evaluare unui porumbel ii pocneste de 1-2-3 ori cutia toracica, ce considera el despre acest lucru ?
– Cum descrie calitatile fizice unui porumbel care poate obtine locuri de varf in concursuri cu vant din fata ?… conformatia corpului/forma, greutate,etc.
Merci!
@Lord Sculah
Despre ,,pana lata, lunga si tesita” … este o teorie care o sustine mai multi, inclusiv Eijerkamp. Am un prieten care urmareste acest lucru, el spune ca nu stie ce sa creada pt ca porumbeii care iau dat pui buni prezinta aceasta pana intocmai.
O poveste sau MIT similar este si cu ,,negul de pe nas” de care intrebi .
Lordule eu cred ca genetica NU STA intro pana sau un neg, parerea mea, dar sa vedem ce zice Book al nostru.
Vad ca iti plac mult femeile (si mie), numai ca tu le pomenesti mai des decat Michel Van Lint in articolele lui… cand imbratisezi o femeie si apesi cu degetul aratator al fiecarei maini la spate in zona rinichilor (ambele parti stanga/dreapta, deodata)… daca reactioneaza (tipa,gagica,etc) inseamna ca are anumite infectii, las-o naibii in treaba ei daca schiteaza.
Ai pus intrebarea despre rinichi (lui Book)… continua sa dai importanta la acest organ (parerea mea). Sa il auzim pe Book ce spune despre asta si despre kkt/ora:)))
Curiozitatea mea este la treaba cu loc 1 (300 mile, 600 mile).
Succes in 2015 !
Nu are cum sa spuna ca a fost locul 1. Poate doar sa spuna ca “e porumbel de locul 1, de top”. Pentru ca daca a evaluat porumbeii a 10 columbofili din zona, si locul 1 se gaseste la unul care a lipsit la sedinta de evaluare, teapa.
Andrei uite ce spune Book al nostru in prima parte:
a) “Acesta este un porumbel excelent şi, dacă ar fi fost zburat, ar fi avut rezultate foarte bune între 400 şi 600 de mile, şi din nou, dacă ar fi fost zburat, cred că ar fi câştigat o cursă de 600 de mile.”
b) Ceva mai târziu, Book a primit pentru gradare un porumbel pe care l-a înapoiat aproape la fel de rapid declarând : “Nu-i tipul meu de porumbel, dar este un învingător la 400 de mile.” Columbofilul s-a grăbit să confirme că într-adevăr era un câştigator la 400 de mile.
c) In timpul ultimei vizite de evaluare, Flemming povesti despre o vizită de gradare în nordul Zealand-ului pe care el si Book o făcuseră. Columbofilul respectiv fusese la clubul din Ringsted când Book gradase primul învingator la 600 de mile, aşa că avea o bună idee despre capacităţile lui.
Daca el vrea si poate explica acest lucru, iar daca gasim metoda ca fiind una logica, atunci tot respectul.
@por.ro
” Pentru ca daca a evaluat porumbeii a 10 columbofili din zona, si locul 1 se gaseste la unul care a lipsit la sedinta de evaluare, teapa.”
Mama ce mooje ar fi ! :-)) Numa unui roman putea sa ii treaca asa ceva prin cap ! :-))
@ r p
Sincer treaba cu testul pentru depistatul infectiilor urinare la femei nu am stiut-o. Am s-o probez, dar nu am sa ii acord importanta ! Odata ajunsa in ghearele mele orice pasarica e victima CLARA ! Iar p#la,….p#la nu stie carte !
Mi-au placut doua intrebari ale tale. Prima referitoare la relatia puls – oxigenarea singelui => capacitatea / sanatatea plamanilor si a doua referitoare la ” pocnitul porumbeilor in mana” ! Asta cu pocnitul am observat-o la mai multi porumbei, indiferent de calitate/rezultate. Poate prin manuirea porumbeilo apasam pe plamanii acestuia si fortam aerul sa treaca brusc dintr-un sac in altul. Habar n-am ! Dar poate ne lamureste Book, daca ne va baga in seama, ceea ce nu cred !
Multa sanatate !
Din pacate lista cu intrebari please inca inainte de comentariul #23. Book a acceptat sa raspunda de data asta, dar in general este un tip foarte ocupat.
Oricum, multe dintre intrebarile voastre isi au raspunsurile in articolele sale. La inceput nu o sa para evident, dar daca cititi cu atentie, le veti descoperi…
@Lord Sculah
Treaba cu pocnitul cutiei toracice (cunosc legatura!), dar nu are treaba cu sacii de aer, nici cu un porumbel speriat care se zbate in maini. Eu am pus intrebarile sa aud SI O ALTA parere…cu cat mai multe pareri cu cat mai bine.
Singura nedumerire este la loc 1 (300/600 mile)… si aici sunt aproape convins ca face o corelatie intre liniile de viteza din iris (300-400 mile) la 600 mile (liniile de distanta), muschi, miscarile sacadate a porumbelului la mana, analizeaza muschii si probabil pune presiune pe cutia toracica… la asta ma astept sa raspunda. Dute la Book pe site, intrun articol vei vedea 2 poze a unor campioni a lui Soontjens, pozele despre care se vorbeste si aici in articol (le prezinta Book)… uitate ce cutii toracice mari au porumbeii, au fenotip cu aspect de familii vechi.
Nici eu nu cred ca raspunde Book, se scuza el intrun fel.
Partea interesanta daca Book raspunde intrebarilor, pe urma formuleaza el niste intrebari pentru tine, oare mai da de tine pe net :-)))
Bine Ovi daca spui ca pina la com 23, asta este, merci pt traduceri.
Nu mai comentati atâtea prosti Bill v-a transmis un mesaj dar e greu sa-l intelegeti de-aia nu faceți porumbei va dați toți cu părerea in loc sa-l Ascultați pe el.Porumbeii sunt de doua feluri BUNI. si. PROSTI ((( Selecție la zbor pentru nepriceputi)))
@r p
“Treaba cu pocnitul cutiei toracice (cunosc legatura!), dar nu are treaba cu sacii de aer, nici cu un porumbel speriat care se zbate in maini.”
Bai, omule ma omori!
Tot misterios ai ramas!
Cu “virgula” m-ai lasat in aer, daca ma lasi si cu “pocnitu” cred ca o iau razna!
Zi si noua care e treaba cu “pocnitu” ca nu stie nimeni pe-aici cred!
Noroc!
De porumbeii de columbodroame nu zice nimic asta?
@FCI
Ce Doamne iarta-ma sa zica de porumbeii din columbodroame, ca nu inteleg la ce te referi ? Nu-s tot porumbei ?
De gradat, nu cred ca il lasa vre-un columbodrom sa ia in mana toti porumbeii inainte de cursa finala . Poate doar in Romania ! S-ar naste prea multe controverse ! Pentru a testa capacitatile sale para, supra, extranormale asta ar fi cel mai bun test ! As fi tare incantat ca cei 10 porumbei din 300 ( la-s lasa sa aleaga 10 sa nu zica ca-s nesimtit, chiar 10 la fiecare 100, adica 30 in cazul exemplului nostru) sa ajunga dupa primii 200 sositi ! Atunci cred ca si-ar lua niste palme dupa ceafa, ceva urecheli si-un sut in kur impreuna cu mii de cereri de inapoiere a banilor (daca nu si alte despagubiri) ! Asta asa…..ca sunt eu om rau si ma bucur cand isi rupe cate unu gatu pe partie in Austria ! Vrei senzatii tari ? Poftim un copac !
Apropo mai stie cineva ce s-a intamplat cu Schumacher ?
Nenorocitu de Huidu a scapat, doar pentru a omori alti 4 oameni !
Boafta!
http://www.ehofkens.com
Rabdare si tutun…
@r p
Hai domle cu “pocnitul” ala, ca imi pocneste mie capul de curiozitate !
Asa ceva……..mare p#larici esti si te mai faci ! :-)) (no offence )
Arunci grenada fara sa tragi cuiu si eu stau ca boul asteptand sa faca “POC” !
Servus!
Lord Sculah
Sunt plecat. Scriu f greu de pe tel. Vreau adresa ta de mail si raspund pe privat, gasesc eu o modalitate, merci.
Succes 2015!
@r p
Sa nu imi zici ca esti tot prin Belgia….
Tare is curios ce iti achizitionezi de pe-acolo !
E-mail: lordsculah@gmail.com
Ma faci sa stau planton in noaptea asta. Cred ca o sa dorm ca un copil in noaptea de Ajun, asteptand cu nerabdare sa vina dimineata sa vada ce i-a adus Mosu !
Sanatate sa ai pe unde umbli !
Deseara trimit mail