Observatii dupa imperecherea libera


Daca vrei sa scapi de stresul si nervii imperecherii si esti dispus sa accepti dezordinea provocata de nesincronizarea la ouat, imperecherea la liber este o optiune la lotul de zbor. Se mai sustine ca acest lucru ar fi benefic pentru porumbei, alegandu-si singuri partenerii. Un lucru este sigur – perechile de maturi de anul trecut raman la fel, se formeaza perechi libere doar intre yearlingi si eventual cu maturii ramasi fara pereche.

Din pacate, nu se imperecheaza din prima zi toate cuplurile. In decurs de 2-3 zile cele mai multe cupluri sunt formate, dar mai sunt si defazati care inca sunt nehotarati. Astfel ajungi la situatia de a avea oua la unii in timp ce altii inca nu sunt imperecheati.

Ce am mai observat dupa 2 ani de imperechere libera:
– suspect de multe cupluri formate intre rude apropiate, unii chiar frati buni
– multe cupluri formate dupa caracter (blanzi cu blanzi, medii cu medii si speriosi cu speriosi)
– cei cu probleme de sanatate in istoric se imperecheaza mai greu (nu stiu daca tine de ei sau de partenerii care ii evita). Ma refer la probleme de sanatate avute cu multe luni in urma, ca pui, in prezent fiind sanatosi, cantand, chemand, totul normal ca la ceilalti. In primavara dupa intarcare 2 pui au facut tricomonoza, unul din seria 1 si unul din seria 2, si a trebuit sa ii tratez. Apoi au fost niste pui normali care au zburat cu bine pana la ultima etapa de club, unul din ei venind chiar primul cu avans fata de ceilalti la ultima etapa. La 7 zile dupa imperechere, erau printre putinii masculi care inca nu aveau pereche (mai erau inca 2 fara preche, unul foarte consangvin si un var de-al lui).

De la etapa Derby catastrofa cu puii unde am angajat ce nu imi placea, si de unde au venit doar 5/23, am inchis la iernat 2 femele. S-a dovedit ca unul a fost mascul sub acoperire pana in primavara. Din toate cele 35 de femele disponibile in compartiment, s-a imperecheat fix cu cealalta femela care a venit cu el de la Derby. O fi coincidenta, dar mi s-a parut interesant.

porumbei.ro

45 comentarii la “Observatii dupa imperecherea libera”

  1. Sunt de acord cu imperecherea libera. Eu cred ca ar trebui praticata atunci cand ti-ai format deja o familie omogena, bazata pe o anumita linie (viteza, demifond, fond, maraton) . Eu spre exemplu,am in cotet mai multe linii si daca ii las de capul lor…nu cred ca maraton cu viteza da bine ( asa cred eu) . Mai intai ar trebui sa ne hotaram la ceea ce vrem de la viata si dupa aia libertate si selectie.Cand aveam porumbei acasa,in Romania, erau mereu la liber. Mi-aduc aminte un lucru f ciudat.Am adus doua perechi noi printre ai mei care erau toti dintr-o familie,ai mei se imperechiau cum vroiau, puii traia cine era mai puternic,nu interveneam niciodata cu nimic! Astia doua perechi noi, impreuna cu puii lor,se imperechiau mereu intre ei. Seara spre asfintit, plecau toti 7-8 in zbor doar ei. O femela dintre cei maturi a disparut, masculul s-a imperechiat cu fiica!

  2. Bravo….si eu fac la fel de vreo trei ani si am liniste …este cel mai simplu ptr mine.
    Anul acesta si la matca am procedat la fel si sunt convins ca nu va fi nici o problema in privinta obtinerii de pui valorosi.
    Doar doua cupluri la lotul de zbor i-am bagat intr-o boxa dar doar ptr o jumatate de ora si apoi i-am eliberat…si a fost de ajuns…s-au intalnit si au format un cuplu.

  3. Sant de aceiasi parere cu voi,cu inperecheatul la liber.Eu am porumbeii din matca care an de an i-am lasat asa cum i-am inperecheat prima data.Tineretul il las sa se inperecheze asa cum vor pe motiv ca nu scot pui din ei si foarte rar introduc tineret la matca.De exemplu am 2 femele 2004,respectiv 2005.din care am introdus la matca 5 porumbei din ele.Am o femela de 2011 care niciodata nu a fost inperecheata si nici nu a ouat.Indiferent cit m-am chinuit sa o inperechez,nu am reusit.Precizez ca nu a avut nici cea mai mica problema de sanatate, niciodata.Multi am vazut ca va chinuiti cu fel si fel de boxe la porumbei.In ciuda faptului ca am foarte multi porumbei,este o organizare de invidiat in voliera mea si niciodata nu am avut probleme majore cu intratul unii peste altii.Datile ocupatie si lasatii pe toti sa va creasca cate un pui de la porumbeii din matca si in felul acesta veti proteja si porumbeii valorosi sa se mentina bine pe tot timpul anului.Veti spune ca este complicat si ca voi face confuzii cu ouale,dar va spun sigur ca notez tot ce fac,si scriu pe fiecare ou din ce pereche provine iar la inelare notez tot ce se poate nota,parinti,frati,totul este scris acolo si fac acest lucru din 2011.Pentru cei care doriti,va pot arata cum am eu cuibarele :https://marialmaandmari.sunphoto.ro/Pui_2017_matca-doici

  4. Eu am incercat sa ii inperechez selectiv si sa fac eu cuplurile dar dupa vreo saptamana de nervi am renutat si iam lasat de capul lor sa se inperecheze cum vor ei asta la fel am facut si cu boxele au luat fiecare cum au vrut asta ma scutit de o treba si de multi nervi.

  5. Eu practic imperecherea libera de 3 ani doar la lotul de zbor.
    Astfel creste “motivarea” vaduvilor in sezon,alegand fiecare perechea pe care o place.
    Dar anul acesta mi-au dat bataie de cap….total dezordonati si pot zice dezorientati(aici ma refer ca masculii nu isi tin boxele care le-au ocupat toata iarna).
    Intre femele am avut si eu imfiltrati 3 masculi,care culmea toata iarna cat au stat impreuna cu femele nu au scos un mac….iar cand am vrut sa ii imperechez,surpriza.
    Toate cele bune!

  6. Petre,viteza cu maraton nu da bine? Am auzit și eu ca dacă inperechezi asa de la viteza vin mai încet și de la maraton deloc!!!

  7. Si eu sunt adeptul imperecherilor la liber . Singurul dezavantaj al imperecherilor libere , daca vreunu e mai mormoloc asa , o mai tuf si altii prin crescatorie …si hop apar albastrii din albi : ))))))))

  8. E normal ca se imperecheaxa mai iute ca fiecare isi alege ce vrea..pe knd noi le dam ce vrem noi..eu de o luna ma chinui cu un mascul ..e la prima imperechere..ii dau femela…tot ok…numai knd ke dau drumu cu ceilalti hop la alta care culmea are mascul da nui place de el si se da dupa asta…chinuiala…si amandoi is tineri de 2016….acum is la prima imperechere….facem si noi ca caldararii….insuram copii knd si cum vrem…cu toate ca ei. Nu se plac…dar pana la urma se accepta….la liber e mai ok….numai ca pretentiile noastre nu sunt la fel cu ale porumbeilor…noi ne gandim la performanta…ei habar nu au de treaba asta…..

  9. Cam asa se intampla la mine,i.am lasat la liber frati din serii diferite s.au luat si frati de cuib la fel,nu am decat sa.i las momentan asa si le bag oua de la alte perechi

  10. Eduard.Invdiosii fac acest lucru.Ca le place,sau nu,ei dau dislike pe linie.

  11. Anul ăsta am făcut și eu la fel, din motive de lipsă de timp și mai ales de nervi. Pur și simplu am deschis toate ușile și sănătate! Spre surprinderea mea unii s-au împerecheat pe culori (argintiu+argintiu, cuc+cuc, bălțat+bălțat) și fără legături prea strânse de rudenie. Partea nasoală este că din 22 de perechi care au la dispoziție vreo 30 de boxe, 3 cuibăresc pe podele, unii chiar pe hol. Să le fie cu noroc, am ajuns la momentul ăla în care m-am decis să tratez porumbeii fix cum ar fi trebuit să fac de mult : ca pe un hobby, un motiv de relaxare, ceea ce vă doresc și vouă! :)

  12. Nici eu nu stau sa-mi prind urechile cu imperecherea lutului de zbor deoarece pur si simplu nu am timp si-i las sa se ia cum vor ei deoarece foarte rar scot pui din zburatori (am scos anul trecut 4 pui pentru un baiat din sat si ce sa vezi parca mi-au facut in ciuda, au fost unii dintre cei mai reusiti pui din tot sezonul). Partea nasoala si la mine este faptul ca yarlingii (nu toti dintre ei) nu reusesc sa-si ia boxe, si cuibaresc pe podea cu toate ca sunt boxe libere dar nu au sange in instalatie sa pastreze o boxa dar nici eu nu-mi pierd timpul cu ei sa stau sa-i ajut sa-si ia boxa. Pur si simplu ma dispera, stau ei toata iarna pe boxe si cad vine primavara nu sunt in stare sa tina o boxa sa cuibareasca in ea deoarece se gaseste cate unu mai al dracu de face ordine prin cotet. Cea mai tare faza e cand un mucea desta se imperecheaza si bate femela la cuib. Dar care cuib? ca desteptu nu are boxa si sta toata ziua si alearga biata femela prin cortet de o ia dracu. In cele din urma se cuibaresc pe podea si ma forteaza sa le pun un cuibar pt a clocii sa nu o iar de la capat cu goana la “cuib”.

  13. Mai este o chestie,daca ai porumbei de la acelasi crescator zici ca se aleg si se imperecheaza intre ei.Cel putin eu asa am patit la zburatori.
    @Valentin Teusan ai incercat viteza cu maraton si nu au mai venit?Cateodata e bine sa imperechezi viteza/demi-fond cu maraton.Stii care este avantajul?Porumbeii de viteza demi-fond au orienatrea mult mai rapida la locul de lansare,ceea ce s.ar putea sa ii ajute pe viitorii maratonisti f.mult.

  14. Fane!n-am împerecheat asa niciodată,era o gluma columbofila,intradevar sint în vest crescatori care împerechează porumbei olandezi de maraton cu porumbei belgieni care sint mai rapizi dar fac asta pt maratoanele de prima zi! Pt maratoane de a doua zi nu cred ca rezolvi ceva incrucisind cu vit-demifond!

  15. Nu va recomand sa imperecheati zburatorii fortat. Zburatorii sunt pentru concurs. Matca pt reproducere.

    Daca ii concuram si ii mai si forjam la reprodus, ii topim de tot.

    Poate din vitezisti da dar si aici am rezerve.

    Zburatorii ii las sa se imperecheze dupa bunul plac apoi le pun oua de plastic sub ei iar in a 10.a zi ii despart. Din ziua a 10.a incepe sa se formeze laptele de gusa , o alta problema in a consuma porumbeii zburatori de energie.

    Aveti matcam scoateti din ea cat lai mult si lasati zburatorii sa se simta cat mai in largul lor, fara stres provocat artificial.

    Prin imperechere sblabesc, apare trichomonoza, salmoneloza si naparlirea.

    Am observat ca primii pui dib prima serie mi.au dat cel mai vun randament in concursurile cu puii.

  16. Personal, nu sunt de acord cu imperecherea libera. La matca, nici nu poate fi vorba.La zburatori, nici macar. Teoria conform careia masculii care nu sunt in stare sa-si ia boxa nu merita sa faca parte din lotul de zbor are rata mare de eroare, dupa cum si masculii agresivi, care ocupa 4 boxe, se dovedesc de multe ori agresivi…si atat, lasand “timizii” sa le ocupe boxele dupa primele maratoane.
    Dupa parerea mea, columbofilia profesionista nu permite sa lasi nimic la voia intamplarii.
    As lasa porumbeii sa se imperecheze liber cand nu as mai fi dispus sa fac eforturi de niciun fel cu ei:nici vaduvie, nici antrenamente….pe scurt, nici sport columbofil.

  17. Imperecheati viteza- maraton?:))))oare ce iasa?maratonisti vitezomani??ar fi super:)))

  18. Dan_tgv este primul tau comentariu care nu mi-a placut absolut deloc, in ceea mai mare parte chiar iti apreciam interventiile.

    D

  19. dupa niste ani o sa vezi ca chestia ,,sport columbofil’

  20. La mine incepand de anul acesta in afara de 2 perechi, toti se imperecheaza cum vor. Motivul>>>??????? am scos 4 porumbei de expozitie prin procedura: am bagat 5 cei mai buni masculi cu 5 cele mai buni femele, acestia s-au luat cum au vrut…..

    Succes!

  21. De acord cu imperecherea libera la zburatori.Am experimentat in 2013 si 2014..masculi cu sosiri f.bune imperecheati la liber…in anul urmator..au avut sosiri slabe imperecheati cum am vrut eu!Matca nu se pune problema imperecherii la liber!

  22. Nea Jerry, da’ de ce nu ne lasi dom’ne sa descoperim singuri? Ne distrugi surpriza… Dumneata mai ai porumbei,sau doar o dai asa la sto cu noi pe-aici? Ca pari cam obosit dupa cum vorbesti… Satisfactiile sau insatisfactiile,in mare parte, depind de noi insine. Ce vina are dan tgv ca sportul colombofil pt unii e ,,o frectie” ?!

  23. @Jerry Multumesc pentru aprecierea celorlalte comment-uri ale mele!
    Cu privire la cel on-topic, este doar concluzia pe care am tras-o din experientele de pana acum. Nu spun ca asa trebuie procedat.Nu spun ca e usor sa stai 6-7 zile(ca atat imi ia anual) sa invat la boxe 10-16 perechi, eliberandu-le pe rand, apoi treptat cate 2-3 s.a.m.d. Mai ales ca yearlingii mei iau primul contact cu viitoarea lor boxa in momentul imperecherii, petrecand iarna pe odihnitori.Doar maturii raman iarna cu boxa proprie deschisa.
    Sunt zile in care imi vine sa las totul balta, dar imi impun sa am rabdare, gandindu-ma ca in a 7-a zi totul se va aranja. Si se aranjeaza, uneori chiar mai repede, dupa care nu mai am probleme tot sezonul, fiecare fiind stapan pe boxa lui.
    Motivul pentru care nu sunt de acord cu imperecherea libera nu este acela ca nu as crede ca pot rezulta pui buni din libera alegere a perechii, dimpotriva. Motivul e acela ca nu-mi place anarhia si nu pot lucra cu porumbeii, dupa metoda mea(care nu este”la natural”), fara a-i disciplina.
    Toate cele bune!

  24. Nea Petre, ai mare dreptate. Poti sa te satisfaci singur..si sa iti placa mai mult decat ar face-o o ,,profesionista”. Modul cum ,,intelegem” fiecare lucrurile e personal.

    Sunt ,,obosit” dupa ,,atatia” ani de ,,sport columbofil””.

    Ma simt MULT MULT mai bine la cate o ,,frectie”: imperechere libera, masa de voie, vaduvie sau natural dupa posibilitati, ZERO achizitii de SUPER CRACI, etc..

    SPORT COLUMBOFIL = stres, program, rute de zbor, achizitii, sistem de joc, medicamente, discutii, etc??

    Pentru ce???

    Ma uit cu super dispret la crescatorii care in loc sa iti arate porumbeii iti arata cupele si achizitiile.

    Mi se rupe de recordul de vanzare dupa PIPA, de investitorii in porumbei, de federatii, rute de zbor si medicamente minune.

    Din partea mea pot toti sa isi taie toti venele pe lung..E o expresie de stil (metafora). Nu chiar toti ca nu mi-ar place sa joc chiar singur.

    Ca in bancul ala:
    Intrebare- de ce vorbesti singur?
    Raspuns- Pentru ca am nevoie de sfatul unui expert.

  25. Am citit mai cu atentie comentariul tau.

    Fratele meu dac ,,vorba unui sportiv pur sange, mare amator de vanzari de super craci” poti sa descoperi ce vrei singur. Iti urez succesuri maxime!!!!

  26. ca sa eviti ca unii sa oua si altii nici sa nu se fi imperecheat trebui sa sti sa pregatesti perechile dinainte,nu sa-i lasi amestecati afara sau in compartiment pe data de ….. La cei care-i concurez las la liber,matca o parte o fac cum vreau eu.la anul am sa incerc si eu imperechere libera la matca

  27. in 2013 am imperecheat viteza cu maraton , si rezultatul a fost locul 1 pe zona 4 de la berlin in 2016 , cistigatoarea a unui ceas V8 . Este o rosie de janssen+desmet+fabry+reichard . Se spune ca daca nu ai un janssen in crescatorie , atunci nu ai porumbei de concurs .

  28. @Dan-tgv: e mult mai simplu sa lasi yearlingii sa isi ia boxe din iarna, scoti toate V-urile si eventual indepartezi din compartiment batranii care iau mai multe boxe si pana in primavara toti yearlingii au boxa. Si eu stateam inainte sa invat fiecare yearling la boxa, aproape ca ma culcam in cotet, mi se face rau numai cand imi aduc aminte cati nervi si cat timp pierdut fara sens.

  29. Efectiv salivez cand aud de rosii, ce sa mai vorbesc despre rosii de locul 1. Murariule trimite si tu o poza…please. Bineinteles cu rosia. Multumesc.

  30. Va recomand sa eliminati toate odihnitoarele, tot pe ce se poate odihni porumbeii noaptea in afara boxei.

    Asa am procedat prost ani de zile, masculii neavand tragere de inima in asi apara boxa, teritoriu.

    De cand am scos toate odihnitorile, masculii urla in boxe si fac precum taurii in asi apara teritoriul din boxa. Unul nu o mai paraseste.

    Lasati boxe libere exact cati masculi aveti si pe restul opturati.le.

    Face minuni acest truc.

  31. george,tu cam ai dreptate,dar cu podeala ce facem ?.Eu stiu si cred ca ce spui tu este un truc bun dar unii porumbei sant atat de prosti,iar daca le elimini odihnitorile,nu toti sant luptatori in as apara teritoriul.Eu am avut o pereche care timp de 3 ani,nu a reusit nici un mascul sa ocupe acel cuib pana anul acesta cand un mascul de 2016 la luat cu asalt si ia ocupat cuibul definitiv.Acum sti unde este locul lui,pe podea fratioare !

  32. Parerile sunt impartite. Daca, atat imperecherile la liber, cat si cele planuite de crescator au dat uneori campioni, atunci e bine. :) Toti ne dorim sa avem pasari bune, nu?

    Personal, nu las la voia intamplarii imperecherile, mai ales la matca. La zburatori, tot eu fac perechile, cu ceva exceptii. Pe cei mai slabi dpdv al rezultatelor ii las sa se ia cum vor, dar, nu scot pui din ei.

    Ad S. zice ca ies pui foarte buni si din imperecherile libere, dupa cum a vazut la unii campioni. Nu sunt total contra acestei idei. Probabil, pe viitor, daca o sa am in matca numai campioni, iar la zburatori puii acestora, o sa-mi permit sa las zburatorii sa se imperecheze liber.

    Alt motiv pentru care nu ii las sa se imperecheze la liber, este ca, momentan, nu am in cotet doar porumbei pentru o singura categorie.

    Un alt dezavantaj al imperecherii libere este ca se pot imperechea rude foarte apropiate sau se mentin aceleasi perechi ca in anul anterior (care, poate, nici atunci nu au dat pui buni si se cere o alta pereche) asa cum a observat si porumbei.ro.

    Am vazut ca unii colegi au probleme cu yearlingii care nu-si iau boxa. Eu ii separ pe sexe dupa sezonul cu puii, daca sunt boxe in plus la masculi, le inchid, apoi, le iau odihnitorile pentru a-si lua toti boxa.
    Evident, nici la mine nu e perfect, dar, vad ca ma “asculta” de cele mai multe ori.

    Eu ii preimperechez cu cateva zile inainte de imperecherea propriu-zisa si nu am mari batai de cap. Singura problema mai mare a fost cu o femela de 2 ani, careia i-am dat un mascul a carui boxa e chiar deasupra celei pe care a avut-o ea anul trecut. Fiind o femela foarte teritoriala, s-a luptat si cu fostul sot si cu actuala partenera a acestuia pentru fosta boxa. Dupa ce si-a luat omor de la amandoi 2 zile, si dupa ce am mutat-o si eu mai nervos in boxa actuala de cateva ori, si-a dat seama ca acum are o noua casa. Acum, trebuie sa oua. :)

    Dupa ce i-am inchis in boxe, in cateva minute unii s-au calcat, unii tineri le-au alergat vreo 20 de minute prin boxe pe femele, apoi le-au acceptat. A doua zi i-am eliberat in cotet pe toti ( in afara “razboinicei de 2 ani”) apoi le-am dat drumul afara sa se calce in voie.

    Pe cei care mai intrau ” din greseala” in alte boxe, pur si simplu ii puneam eu in boxele lor. Mentionez ca am doar 5 maturi, restul sunt yearlingi si printre ei cativa tardivi.

    Acum, totul depinde de temperamentul fiecarui crescator, de tipul porumbeilor pe care acesta il detine si de metodele pe care el le aplica.

    Bafta tuturor in noul sezon si la cat mai multa fericire adusa de atletii nostri!

  33. O sa incerc! Sper sa nu obosesc (sa nu ma plictisesc,la asta ma refeream mai sus). Mi-e frica de faptul ca m-as putea plictisi de pasarelele mele.De obicei,cand ma plictisesc de un lucru si totusi tb sa-l fac,il fac!…Dar nu mai are acelasi efect. Mai bine nu l-as mai face… Prefer ,, profesionista”totusi in schimbul,,sorei aleia cu ceas”.

  34. @porumbei.ro: de acord, ar fi mult mai simplu in momentul imperecherii ca masculul sa-si cunoasca deja boxa. Singura problema e ca trebuie sa ai mai multe boxe decat masculi astfel incat, daca unul ocupa 3 boxe, sa nu lase alti 2 pe dinafara. Poate voi incerca asa in toamna lui 2017..

  35. Nu trebuie sa ai mai multe boxe, care face figuri este extras din compartiment si ii inchizi boxa pana se stabilizeaza ceilalti iar cand il aduci inapoi esti putin atent si in prima noapte il inchizi in boxa lui.

    Nu prea am inteles de ce a deranjat pe 4 oameni comentariul unde am descris metoda dar trebuie sa ma obisnuiesc cu reactiile de genul asta, oamenii se ofenseaza din cele mai bizare motive.

  36. Eu fac așa: Numărul de boxe =numărul de masculi. Dacă unul nu știe care e boxa lui, pun un bilet cu seria porumbeilor respectiv și în fiecare seara în pun acolo. În câteva zile se obișnuiește. Plus fac preîmperechere, doar la masculii care am avut probleme. Când văd că și femelele vor veni în boxele lor atunci problema e rezolvată.

  37. hai totusi sa intervin. (metoda vestica)
    ca sa fie clar pentru toata lumea in perioada imperecherilor la lotul de zbor.(ptr. ca sa mearga treaba ceas)
    ptr. ca toti jahrlingii sa aiba atractie de boxa si sa o apere ii trebuie o femela care a acceptat deja si ea boxa si s-au ´`luat“cum s-ar zice.
    1pas:scosi afara masculi batrani si li se vor inchide boxele
    2pas:introdus jahrlingii si lasati cateva zile fiecare sa isi aleaga boxa(eventual intervenit si ajutat)
    3pas:introdus numai femelele pentru jahrlingi sa isi aleaga ce vor
    4pas:reintrodus masculii batrani si femelele lor si in momentu acesta se vor inchide toti porumbeii pe boxe
    5pas:perechile sunt facute ,nu exista batai intre femele masculi etc,moment in care lasati pe rand cate o pereche afara,1 zi sau 2
    6pas: normal fiecare o sa tina de boxa si o sa fie deja ocupati cu formarea cuibului,etc
    7pas: introducerea materialelor ptr construirea cuibului
    si tot asa
    .

  38. Hai sa va fac un off topic, iete asa de-al dracu’!… O poezie tot din liceu,ca eu liceu’ l-am facut cu femeia de servici. Dom’ne,stia asta niste poezii de te ungeau la inima,nu alta! Aia cu Pasha si cu beduinu’….
    ,,La Pasha vine un arab,
    La fel ca tine…. da’ mai slab,
    F…tut in kur si ras in cap.
    Beduinu’:,, Pashe! Sunt neam de beduin,
    Si de la p…. izda ma-tii vin,
    Sa-ti vand al meu catâr!
    Si-apare Pasha in pridvor…
    Târându-si p… la pe covor,
    Koaiele in carucior,
    Bashca flocii pe mosor.
    Pasha: ,, Tezi-mi-ati somnu! F..te-v-as!
    Ce sunt su,Pashe? Ori geambas?
    La mine,cu fel si fel de cai veniti…
    Cand unu’ murg,cand unu’ sur…
    Pai,f… tuva muma-n kur!
    Beduinu’:,,Hoooo, Pashe! Ho, Maria Ta!
    Ce p…la mea te umfli-asa?!
    De parca n-as sti cine-mi esti…
    Beli-mi-ai p…la,sa-mi belesti!
    Acasa am opt copii,
    De foame mor!
    Bagami-as p… la-n mama lor,
    Sa le mai fac un fratior!”….
    Apropo’ de imperecheri, vanzari de super craci si atitudini si shshshshmecheri fratzica…

  39. @Stefan: pt mine e mai simplu asa:

    Pasul 1 In seara zilei 1, toti masculii isi primesc femelele in boxa, unde stau inchisi timp de 24 de ore.
    Pasul 2 In dupa-amiaza zilei a 2-a zi eliberezi pe rand fiecare pereche, pentru a se hrani si a face identificarea spatiala a boxei(urca/coboara de 3-4 ori, apoi ii inchizi). La final, toti raman inchisi in a doua noapte, pentru”bonding”=sudarea perechii.
    Pasul 3 Cei mai timizi masculi raman cu boxa deschisa in a treia noapte. Pe diagonala, se deschide o boxa a altui mascul timid, concomitent cu prima. Daca masculii nu sunt agresivi intre ei si isi gasesc usor drumul catre boxa proprie, nu catre a celuilalt, raman 2-3 perechi cu boxa deschisa a 3-a noapte.
    Dupa 3 zile, atasamentul in pereche creste exponential, masculul devine persuasiv in urmarirea femelei prin compartiment, se concentreaza mai putin la noi cuceriri de boxe. Numarul de boxe deschise creste in a 4-a, a 5-a, a 6-a noapte, ultimele deschizandu-le pe ale masculilor batrani/yearlingi agresivi. Daca fac probleme, raman inchisi in boxa(hrana la boxa), isi tocesc talpile si inghit in sec pana li se dilueaza toata agresivitatea.
    Se adauga mici trucuri(ex. masculii agresivi primesc boxe pe randul de sus, altfel vor tinde, de obicei, catre “mai sus”, la ANL se distribuie vecini de boxe cu temperamente asemanatoare, ca doar suntem si psihologi:), inclusiv suport pt masculul mai slab in timpul “luptei”.
    Dupa aceasta metoda, condusa corect, in a 7-a noapte ar trebui sa ai toate boxele deschise, in “pace si prietenie” sau, mai degraba, “razboi rece”.
    Am insistat cu multe comentarii pe acest subiect intrucat mi se pare cea mai grea munca din an, cu repercusiuni foarte importante pt tot restul sezonului.

  40. Deja mai mult de doi pasi mi se pare f stresant….
    Nu am probleme din acestea fiindca nu imi fac asemea griji…
    De exp. Am doi fi (din campion national) care toata iarna nu au avut boxa…ma si ofticam….dar asta e…si ce sa vezi , cand am bagat femelele la gramada, deci fara chin fara preimperecheri fara stres, amandoi si-au luat cate o boxa si femela pe deasupra.
    In concluzie am obtinut ce nici nu credeam fara stres.

  41. De mentionat ca nu exista boxa neocupata in cotet ….ca si numar erau destule boxe ptr fiecate…dar mai erau cativa maturi care tineau doua boxe.
    In concluzie ……. Fiti cat mai relaxati in extrasezon.

  42. metoda mai buna este a mea:)))))
    iar daca joci vaduvie totala in concurs,dupa practicarea metodei imi vei da dreptate.

    sau metoda ta va functiona bine doar daca ai concediu in sapt respectiva sau sa fi facut preimperechere,daca nu exista riscul sa rupa in bataie femela peste noapte ceea ce va amana cu cel putin 3 zile ouatul(iar jocul in viitor la vaduvie va fi afectat).
    cum am mai spus metoda vestica merge ceas elvetian.
    jahrlingii isi aleg singuri boxa si femela si au timp 2 3 zile sa se acomodeze fara sa intervenim(chiar daca exista mici k1).
    dar de luat aminte ca tineri lupta pentru teritoriu de cuib doar daca au deja o partenera ,iar in momentul cand introducem masculii batrani acest lucru este deja facut fara prea multa munca si atentie din partea crescatorului. ,iar de aici totul este relax







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *