Daca vrei sa scapi de stresul si nervii imperecherii si esti dispus sa accepti dezordinea provocata de nesincronizarea la ouat, imperecherea la liber este o optiune la lotul de zbor. Se mai sustine ca acest lucru ar fi benefic pentru porumbei, alegandu-si singuri partenerii. Un lucru este sigur – perechile de maturi de anul trecut raman la fel, se formeaza perechi libere doar intre yearlingi si eventual cu maturii ramasi fara pereche.

Din pacate, nu se imperecheaza din prima zi toate cuplurile. In decurs de 2-3 zile cele mai multe cupluri sunt formate, dar mai sunt si defazati care inca sunt nehotarati. Astfel ajungi la situatia de a avea oua la unii in timp ce altii inca nu sunt imperecheati.

Ce am mai observat dupa 2 ani de imperechere libera:
– suspect de multe cupluri formate intre rude apropiate, unii chiar frati buni
– multe cupluri formate dupa caracter (blanzi cu blanzi, medii cu medii si speriosi cu speriosi)
– cei cu probleme de sanatate in istoric se imperecheaza mai greu (nu stiu daca tine de ei sau de partenerii care ii evita). Ma refer la probleme de sanatate avute cu multe luni in urma, ca pui, in prezent fiind sanatosi, cantand, chemand, totul normal ca la ceilalti. In primavara dupa intarcare 2 pui au facut tricomonoza, unul din seria 1 si unul din seria 2, si a trebuit sa ii tratez. Apoi au fost niste pui normali care au zburat cu bine pana la ultima etapa de club, unul din ei venind chiar primul cu avans fata de ceilalti la ultima etapa. La 7 zile dupa imperechere, erau printre putinii masculi care inca nu aveau pereche (mai erau inca 2 fara preche, unul foarte consangvin si un var de-al lui).

De la etapa Derby catastrofa cu puii unde am angajat ce nu imi placea, si de unde au venit doar 5/23, am inchis la iernat 2 femele. S-a dovedit ca unul a fost mascul sub acoperire pana in primavara. Din toate cele 35 de femele disponibile in compartiment, s-a imperecheat fix cu cealalta femela care a venit cu el de la Derby. O fi coincidenta, dar mi s-a parut interesant.

porumbei.ro