Ochiul porumbelului voiajor

ochi-porumbel.jpg
O fotografie trimisa de Narcis. Ce vrea sa spuna fotografia?

Hai sa incercam sa discutam putin despre subiect, daca se poate FARA sentinta simplista si definitiva: “teoria ochiului e o tampenie”.

Si un film interesant, sugerat de Gigi Stanciu.

81 comentarii la “Ochiul porumbelului voiajor”

  1. Nu prea cred(eam) in teoria oculara, dar prea multi ii acorda importanta, si sansele ca toti sa greseasca sunt cam mici. Deci cred ca-i un subiect care merita aprofundat.

    Ne limitam la ideea ca un ochi bine pigmentat arata vitalitate si atat?

  2. nu cred ca ochiul poate sa spuna ceva despre performantele unei pasari ca zburator sau reproducator…e ca si cum ne-am uita in ochii unui om si am zice ca e bun atlet sau om de afaceri sau etc…e doar o parere

  3. Ce spun americanii inteleg destul de usor…dar englezii ma omoara. Inteleg foarte greu ce mormaie domnul din film, poate ne ajuta cineva cu o traducere mai buna?

    Din ce am inteles eu, dar nu sunt sigur:
    – pupila trebuie sa fie cat mai rotunda
    – liniile de pe cercul galben(adaption circle) trebuie sa fie multe la un bun reproducator – si putine la un bun zburator??(sigur nu am inteles bine)

    Din porumbeii examinati am inteles asa:
    1. Porumbelul ala are multe linii si spune ca-i fff. bun reproducator
    2. Bun zburator (slab reproducator)
    3. Bun zburator / reproducator (nu prea inteleg de ce).

  4. Dupa cum am mai zis sunt incepator .
    Mi-am pus urmatoarea intrebare : cati dintre foarte bunii zburatori au ochii la fel sau macar apropiati ???? aceasta intrebare poate fii pusa si in cazul reproducatorilor . Daca acesta teorie este cat de cat adevarata ar trebuii sa intalnim acelasi tip de ochi in ambele cazuri .

  5. Andrei daca ati traduce verbal acest filmulet ar fi ffff fain,mai ales pentru incepatori.Te rog.

  6. asta cu teoria oculara e o treaba buna, dar e pt. cei avansati, io unu care sunt incepator deocamdata folosesc ochiul porumbelului doar ca semn de sanatate si vitalitate. Pe parcurs o data cu performantele o sa folosesc si aceasta teorie pt. observatiile proprii.

  7. Dak alagem un porumbel trebuie sa tinem cont de : trebuie sa aiba un ochi bine irigat…,o privire agera, pozitie la cuib corecta, si…………….multe alte secrete care trebuiesc invatate in practica nu citite!

  8. interesant “TATUAJUL DE PE PANA LUI” este un penaj ! nebun om

  9. EXPLIC DOAR INCEPATORILOR,AM PATIT SI EU LA VIATA MEA DESTULE CU TEOARIA OCHIULUI; Credeam ca doar ochii bine granulati pot zbura bine, dar cu timpul m-am convins ca tot felul de porumbeii cu ochi mai putini frumosi au facut rezultate si de atunci cred doar in porumbelul care vine.La noi in TIMIS era campion d-l Andruseac iar el avea porumbeii doar cu ochi maro [inchisi la culoare] si pe timpul acela era la moda porumbeii cu ochi inchisi.Un fost coleg mi-a zis intr-o zi; eu vreau sa vina [cu ochii deschisi] sa poata sa vada unde aterizeaza. Personal am constatat ca porumbeii noi ce au fost importati dupa 90 sunt f multi cu ochi albi [ochi de sticla] si acestia fac f bune rezultate, chiar si la noi in cotet cel mai bun porumbel are ochiul alb.Sincer credeam ca porumbeii cu un ochi bine picmentat sunt mai buni reproducatori dar de cand am avut masculul 41 tata a trei femele de exceptie loc2, 11, 18 maraton RO nici nu ma mai uit atat de mult la ochi. Vreau sa mentionez ca masculul avea ochiul galben ca porumbul iar descendentii aveau ochi normal. ASA CA TRAGETI VOI CONCLUZIILE!

  10. E foarte adevarata teoria, un ochi bine pigmentat indica o buna circulatzie a sangelui,o buna vascularizare,asta ajuta in timpul zborului la mentinerea unei temperaturi constante a corpului (nu se supraincalzeste=un zburator bun), o pupila mica si cat mai perfect rotunda care reactzioneaza vizibil la diderentza intuneric-lumina indica o vitalitate ridicata si totodata starea porumbelului (de sanatate), irisul cu cat are mai multe “nervuri” sa le zic asa (cu cat e mai spart),iar aceste nervuri pleaca din pupila spre periferia ochiului (imaginatzi-va multe rauri apropiate pe o harta,numai fire albastre pe un fundal maron) si este in mai multe culori sau nuantze se zice ca este un bun reproducator.

  11. De ce va ganditzi ca un ochi arata un campion,nicaieri si nimeni nu mentzioneaza lucrul acestea(din cate stiu).Daca un ochi este “alb” nu inseamna ca el nu este colorat sau ca nu indica anumite caractreristici ale exemplarului, trebuie doar sa stii sa le vezi si sa faci diferentza intre 2 ochi “albi” ,iar cat despre masculul cu ochi “galbeni” care reproduce ochi “albi” e legat de genetica (dominantzi si recesivi dar asta e alt subiect).

  12. tampenii!dar daca ar fi adevarata teoria lor atunci de ce nu ocupa ei toate pozitiile.de ce nu se mentin doar in frunte,ce sar intampla cu restul pasarilor? cei bogatii ar fi tot timpul in top,unii sunt ,dar nu pt mult timp. E ca si cum mash uita eu la mana lui tatuata si asi spune ca domnul e nebun desii omul poate are 20 de anii de scoala,o fi avocat ,filozof si are doar o pasiune nevinovat pt tatuaje. eu unul cred ca nu ochii spun ceva despre performantele unei pasari ci locul ocupat intr-un clasament.Numai bine!!!

  13. Vrajeala asta cu ochi singura selectie e COSUL ,CEL MAI BUN OCHI.

  14. Pai selectia o facem dupa culoarea ochiului?E doar o teorie,insa nu am auzit ca anumite concursuri au fost castigate de o culoare de ochi sau sau alta.Culoarea ochilor e unica la fiecare porumbel ca si amprentele la oameni,chiar daca seamana.Am putea spune ca si o anumita culoare de penaj e mai valoroasa,dar si aici campionii sunt diferiti.Pt mine mine culoarea ochiului e doar de frumusete,chiar daca o sa ma contrazica multi,dar pt zburatori tot cosul isi spune cuvantul.

  15. Nici eu nu cred ca iti poti da seama de calitaea unu porumbel numai dupa ochi,in orice caz eu prima oara imi aleg porumbeii dupa rezultate si apoi dupa ochi si alte aspecte .bfta tuturor

  16. Cind tinem un porumbel in mina,musculatura,penajul,vitalitatea spun ceva?Atunci de ce sa nu dam crezare si ce spune ochiul porumbelului,daca -l analizam.,lasind la o parte semnele vizibile(oboseala ,etc).Eu am un porumbel cu o istorie mai aparte,dar are un ochi gris deschis cu,sa zic asa niste firicele de color violet ,dar bine irigat,bine ca celalat ochi pare ceva mai incarcat de verzui-violet.Pai fratilor nu ma laud dar urmasii si el sunt super reprod-zbor si aspect,la fel si narile,o parte mare si una mica,doar el.Oricum sunt citiva columbofili din arges care il cunosc porumbelul.Asa ca eu acord atentie teoriei ochiului la ,,anumiti porumbei”.

  17. 16..nu prea pari incepator…zi’mi dak am drepate?parerea mea este k teoria ochiului tine mai mult aspectul estetic si de viatlitatea care tzi’o exprima el….dar nu si faptul k toti cu ochiu nush de care …pigmentat,mai putin pigmentat..iti poate sugera k este un porumbel de valoare..sau ca va iesi campion.teoria este clara…..”din porumbei de exceptie trebuie reprodus”numai bn…cu respect

  18. am avut sute de porumbei cu ochi superr , degeaba s-au pierdut la zboruri scurte , care e inteligent vine acasa nu conteaza ce ochi are, parerea mea.

  19. daca nimeni nu intelege ce zice domnul, de ce ati mai luat materialul video de pe you tube, si lati postat aici, daca era in romana alta era treaba….

  20. Dl Stefan nu prea aveti dreptate….am porumbei voiajori din clasa a 8-a si prin comentariul meu de la pct 5 a vrut sa reiasa urmatorul lucru : nu exista un anumit tip de ochi care sa arate ca acel porumbel este un porumbel de valoare…sau va iesi campion. DIn cati pormbei am vazut la top 10 nu am vazut nici unul cu ochii asemanatori celorlalti, am vazut munca stapanilor …….
    PASIUNEA ESTE PE PRIMUL LOC ! NU FAIMA….

  21. Din cate am inteles eu, prin putinele carti pe care le-am citit, ochiul ne arata, vitalitatea, sanatatea, si inteligenta! De aceste caracteristici are nevoie un porumbel care poate deveni campion, dar nu ochiul il face campion. Mai e nevoie si de constructia corpului, musculatura, penaj…etc.! Nu cred ca neaparat culoarea este un factor cheie, dar sunt unele culori la care aceste semne se vad mai bine, si de aceea ele sunt preferate. De exemplu in ochiul de culoare inchisa, nu prea se vad multe, dar asta nu inseamna ca nu sunt si campioni cu ochiul de culoare inchisa. Este posibil ca in acesti ochi, sa existe aceste calitati in proportii foarte mari, numai ca ele nu pot fi observate de catre noi.

  22. fratilor ! dupa cum spunea si Andrei: “Hai sa incercam sa discutam putin despre subiect, daca se poate FARA sentinta simplista si definitiva: ?teoria ochiului e o tampenie?.
    vorbim doar “vorbe”, dar poate cineva sa dea explicatii concrete ? va spun eu ca NU. incepator sau nu, sa fim realisti, si – hai sa recunoastem ca cel putin 99% dintre noi suntem depasiti de aceasta teorie ! nu cred ca exista cineva care sa detina cunostinte vaste despre ” teoria ochiului” asa cum nu exista nimeni sa ne spuna concret pe ce principiu se orienteaza porumbeii in zborurile lor.
    creier ? – atractia gravitationala sau undele magnetice ale pamantului ? – vederea sau mirosul ? soarele sau stelele? – stie cineva ? daca nu, de ce sa nu tinem cont si de acesta teorie a culorii ochilor?
    eu unul RECUNOSC – cazul de fata ma depaseste – dar mi-aduc aminte de o vorba a bunicului meu (de la care am mostenit “boala porumbeilor” ): “OCHII SUNT TALPA CREIERULUI”. si intai trebuie sa VEDEM.
    noi oamenii, in special ROMANII ( printre care ma numar si eu ), prima data il luam pe NU in brate , apoi citim una – doua carti si apoi – lansam cateva romane sau cine stie poate enciclopedii.
    mult respect! si nu va suparati pe mine daca sunt cateodata mai cinic!

  23. Ad Schaerlaeckens spunea: “Cand achizitionezi porumbei nu trebuie sa te uiti in ochii lor, ci sa privesti in ochii crescatorului ”
    Personal nu cred in teoria ochiului, insa am o preferinta pentru ochii bine pigmentati, cu o culoare puternica, de preferat sa aiba cat mai putin culoarea alba, chiar deloc…dar asta e doar parerea mea.Cu toate astea m-au “inselat” cativa cursieri de-ai mei, dar… foarte putini.
    Pentru cei interesati de subiect, aruncati o privire:

    http://www.albertaclassic.net/eyes/breemen.php
    http://www.albertaclassic.net/eyes/barkel.php
    http://www.albertaclassic.net/eyes/hofmann.php
    http://www.albertaclassic.net/eyes/cowood.php
    http://www.albertaclassic.net/2005/AC_eyesign.php

    …. si totusi, daca va uitati in ochii lui Gabi Szabo veti vedea oare ca ea este o campioana la maraton?…de ce ar fi altfel in cazul porumbeilor?

  24. De ce se intzelege ca un porumbel cu un ochi colorat este campion, un porumbel nu este compus numai din ochi, el are oase, musculatura, penaj…, un porumbel trebuie privit ca un tot si nu catalogat dupa un singur criteriu. Afirmatzi ca i-atzi pierdut pe acei cu ochii “frumosi”,normal daca celelate aspecte le lipseau,iar ce a zis Ad Schaerlaeckens : ?Cand achizitionezi porumbei nu trebuie sa te uiti in ochii lor, ci sa privesti in ochii crescatorului ?, el se referea la modul cum propietarul asi priveste pasarea, la scopul pe care acel propietar a urmarit sa al obtina atunci cand a reprodus exemparul respectiv, nu interpretati ca suntetzi pacalit sau nu, cand achizitionatzi o pasare,banii si cultura (arta) sunt la voi.

  25. Am urmarit discutii despre teoria ochiului pe mai multe situri europene
    (F,NL.D) nu este vorba numai de culorea ochiului,aderentii ei
    uitanduse cu lupa vad niste cercuri de valore etc.Eu nu am inteles bine
    teoria . Sint discutii vehemente pro si contra. In general veterinarii si cei
    cu cunostinte de biologie si genetica sint contra, multi au dubii
    si cativa sint aderenti inflacarati.Unii din ei avand succese mari.
    http://www.j-h-brieftauben-augenzeichen.de este situl unui coumbofil care
    practica cu succes aceasta metoda.Se poate comanda si o brosura
    cu teoria ochiului pe acest site.Probabil exista si in engleza din pacate
    nu cunosc material in limba romana.

  26. Ar fi interesant de stiut daca porumbeii de ornament au exact aceleasi caracteristici in ochi… caz in care teoria asta cam pica.

  27. urmarind discutiile aprinse de pe site am observat ca mare parte dintre cei care au lasat comment-uri au inteles gresit teoria in cauza. pt mine o anumita conformatie sau culoare a ochiului reprezinta un caracter de urmarit intro linie de por. mostenirea la urmasi a unor elemente de acest gen ale unui bun zburator sau reproducator din linie poate fi in legatura cu mostenirea si a altor gene de tipul buna orientare, rezistenta la efort, calitate de reproducator, etc care intr-adevar conteaza. marii geneticieni au demonstrat ca anumite gene sunt legate intre ele si aparitia unora poate insemna si prezenta celorlalte. acelasi lucru este valabil si pt alte caracteristici fizice gen culoare deosebita,12 pene de zbor,etc.deci sa nu aruncam cu pietre pana la proba contrarie.

  28. Corect. Asa cum observam uneori ca de exemplu din anumite cupluri sunt buni doar puii albastri, din altele doar femelele, samd. … conexiuni misterioase dar fff. interesante.

  29. Si revenim la expresia mult indragita: CONTEAZA CE ARE IN CAP. :))
    Uneori am impresia ca ne e lene sa studiem.

  30. Intotdeauna mi-au placut porumbeii cu ochiii frumosi.Pupila are la baza niste muschi care in prezenta lumini puternice se contracta si fac diametrul pupilei foarte mic iar pe lumina slaba muschii maresc diametrul pupilei.Practic ochiul este ca un binoclu iar in momentul cand porumbelul vrea sa vada departe isi micsoreaza pupila, acest lucru este de mare folos in identificarea rapitoarelor si in orientarea pe traseu a zburatorilor.Eu caut porumbeii care reusesc sa isi transforme diametrul pupilei in proportii mari (adica muschii pupilei sa fie suficienti de elastici pentru ca porumbelul sa isi poata observa tinta departe) deoarece consider ca acest lucru i ajuta pe porumbei in orientare si anume:
    -cand porumbelul isi cauta casa el se foloseste de mai multe simturi(lumina,unde magnetice,repere cunoscute,etc.) iar cand se pune pe directie el isi alege un reper in departare (un releu,un deal,munte,casa,etc.).Porumbelul va zbura spre acel reper iar cand se va apropia de el se va orienta iar, cautandu-si traseul si va face tot asa pana acasa.Porumbeii cica se streseaza prea tare in momentul cautarii rutei corespunzatoare spre casa si tocmai de aceea se ajuta de repere pe care la vede in departare.Asa ca un ochi care este capabil sa vada bine in departare isi va vedea mult mai repede casa decat unul cu vedere medie.Se stie ca si rapitoarele au pupila mica tocmai pentru a vede la distanta victima.Cat despre culoarea ochiului imi place sa fie bine pigmentat si sa aiba stralucire.Insa nu uitati ca premiile nu se dau pe ochi frumosi ! Doar niste pareri personale !!!! succes in descoperirea adevarului !!!!!

  31. DACA ESTE CINEVA INTERESAT DE TEORIA OCULARA, VA SFATUIESC SA CITITI CARTEA D-LUI MATEI ROMULUS TEORIA OCULARA SI SANATATEA! Acolo scrie despre iris, pupila,suprafata de legatura[cercul de corelatie] ,liniile de distanta , liniile de viteza etc.SANATATEA SI CATEVA BOLI SUNT EXPLICATE IN ACEASTA CARTE ! Cartea se gaseste la CLUJ la MATEI ROMULUS!

  32. E un subiect care nu se va epuiza niciodata si cred ca e mai bine asa(unde ar mai fi frumusetea sportului columbofil daca acesta n-ar mai avea nici o taina?)In ce priveste bunii reproducatori, acestia au dat pui buni numai cu parteneri de valoare(cu mai multi in unele cazuri dar niciodata cu toti)si bineinteles ca acesti pui ii putem numara pe degete. Ideea este ca un reproducator nu poate fi niciodata bun de unul singur si in toate e nevoie de ceva noroc.
    Ce am inteles eu din film:
    -sunt 5 cercuri ale ochiului(pupila, cercul culorii, cercul unde poti citi “semnul ochiului” care oarecum se suprapune peste cercul2, irisul si cercul exterior)
    -toate trebuie sa fie bine reprezentate si sa se amestece
    -pupila rotunda
    -cercul culorii cat mai larg si clar pt un bun zburator
    -cercul 3 cat mai bine reprezentat pt un reproducator
    -iris cat mai granulat
    -cercul exterior discontinuu
    Deci sunt ochi de zburatori si ochi de reproducatori(si in practica ne-am lovit cu totii de problema asta). Intre cele doua situatii se gasesc majoritatea ochilor porumbeilor nostrii. Cat de mult sunt ei ori una ori alta nu ne-o poate spune decat cosul. Legat de succesul in concursuri,exista un articol al lui Ad Schaerlaeckens,”Campionii au cercul”(ca tot vorbim de cercuri:)), care mi se pare cel mai bun din tot ce am citit pana acum.

  33. …cred ca inainte de a da o mare importanta acestei teori, trebuie s-o ganditi logic, oricum ar fi ochiul porumbelului respectiv, vascularizat puternic sau nu, cu o pupila mica sau mai mare, el(porumbelul) trebuie sa fie sanatos, dece? fiinca valoarea porumbeiilor voiajori nu o da “teoria ochiulara” ci cursele la care participa si le castiga, si fara o sanatate si un managment corespunzator crescatoriei nu o sa ramaneti cu porumbei sa puteti concluziona aceasta teorie…dl Filipache A. avea mare dreptate, dati atentie intai sanatatii, volierei, concursurilor, hraniri, etc ce tin de lucruri practice…cred ca nu putem cataloga un porumbel cu un anumit tip de ochi si spune ca e un bun voiajor daac el nu a participat nici macar la o cursa…deci trageti si voi concluzia…

  34. Am urmarit diverse astfel de materiale si am avut discutii elaborat pe aceasta tema cu crescatori care au rezultate bune atat in Romania cat si in Europa de Vest. Ideea, sau mai bine zis “Teoria Ochiului” are la baza un fundament cat se poate de normal, de natural, fara insa a ascunde niciun secret asa cum unii crescatori sustin. Ochiul in esenta lui, trebuie sa reflecte nu neaparat inteligenta porumbelului; cum multi au spus-o, au avut porumbei a caror comportament domestic reflecta o inteligenta fantastica, insa, in competitii nu dovedeau o la fel de buna prestatie. Trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca succesul in acest sport nu are la baza selectarea porumbeilor dupa un anumit aspect in defavoarea altuia; total gresit! Cine isi propune o cariera incununata de succes, trebuie sa tina cont de TOT ce inseamna porumbelul si in niciun caz doar de pana 8 din aripa, ochiul stang sau gatul roziu si respiratia usoara! Anumite semne existente in ochiul porumbeilor sunt mai intai de toate ( si ar trebui sa fie interpretate ), un barometru al starii de sanatate si ca atare, o reflectie a vitalitatii porumbelului de concurs. Stim cu totii desigur, ca pana si 2 frati gemeni se deosebesc intre ei prin anumite particularitati; la fel de bine se deosebesc intre ei si porumbeii campioni, prin forme, culori si particularitati diferite, de cele mai multe ori au chiar si ochi diferiti. Pigmentarea, vascularizarea, forma irisului si a pupilei, pozitia lor in capusorul porumbeilor pot fi si caracteristici de rasa, de susa sau familia din care provin, de modul in care s-au transmis in ani de reproductie si selectie caracterele indivizilor de la o generatie la alta. Salut tema; o consider interesanta si aduce cred, un plus de cunostinte celor care vin in acest sport.

  35. Eu vas sfatiu mai ales pe tinerii incepatori sa nu se ia dupa aceste aspecte deoarece este foarte greu de observat si nici macar nu este asa in primul rand porumbeii trebuie alesi dupa rezultate .Chestia cu ochiul este intradevar adevarata dar intro anumita masura,poti alege un porumbel dupa ochi adica sa aiba cercul de valoare cat mai bun si pupila sa nu fie nici mare nici mica si sa fie cat mai sanatos si cu privirea indreptata cat mai spre cioc dar astea sunt amanunte in rest nu iti poti da seama si nici o data nu poti stii sigur daca porumbelul respectiv va iesii campion sa ca va fii sigur unul bun pana acolo mai este mult de munca .asa ca bafta tuturor si vant in pene

  36. eu am stat de vb cu omul din video si pot sa va spun eu ca stie ce spune si vrea sa ii ajute pe cei noi in acest sport insa cum spuneau uni pe aici sa faci asa ceva iti trebuiesc ani de experienta si uitandute la ochiu liber la un ochii de porumbel e ca si cum ai incerca sa vezi ceva pe luna daca asi avea ceva mai mult timp vasi traduce clipul oricum va spun bafta multa

  37. sunt de acord cu cei ce privesc suspicios teoria sau teoriile oculare pe motivele mai sus mentionate. problema este ca toti care s-au dat cu parerea nu cunosc si nu au studiat aceste teorii pentru a aduce in discutie aceste adevaruri sau fantezii. personal fara a citi publicatii cu privire la aceste teorii, am observat ca majoritatea fotografiilor cu porumbei aveau anexata si o fotografie cu ochiul fiecaruia. intrebarea pe care mi-am pus-o a fost …DE CE ? de atunci am inceput sa ma intreb tot timpul DE CE si daca exista diferente intre clasele de zbor si care sunt acestea ? dupa aproximativ 6 luni de studiu pe internet si pe cataloage cu campioni nationali si internationali am reusit sa-mi formez o teorie asupra acestora . imediat am inceput sa o verific in practica, adica sa-mi analizez porumbeii mei si ai altora – reproducatori si zburatori. am mers pana acolo incat le spuneam si distanta maxima pana unde ii pot angaja sau au fost angajati – 90 % fara greseala….cand am gresit ..am facut un pas inainte. din 2004 am inceput sa lucrez la Carlos Marquez Pratz. aici am gasit foarte multi porumbei de calitate si mi-a fost usor sa-mi corectez teoria si sa mi-o perfectionez. intr-o zi i-am spus despre unul din favoriti ca nu este un reproducator bun…a inceput sa rada…a fost ca mine. la scurt timp mi-a adus 27 de fotografii cu ochi de porumbei. mi-a zis ” ca sa te cred , spune-mi care sunt buni si care nu ,care sunt primi cinci dupa parerea ta. dupa ce le-am studiat i-am dat raspunsul si verificand porumbeii s-a ridicat si mi-a intins mana spunandu-mi “acum cred in teoria ta , totusi te-ai inselat cu o porumbita – are loc 27 nat. St.Vincent.. am cerut poza inapoi sa o vad …i-am spus -nu-mi retrag cuvintele ..e proasta…si asa a fost ..s-a pierdut in urmatorul an la antrenamente….
    deci pentru cei care nu cred inca in aceste teorii voi incerca sa le prezint pe fiecare cu avantajele si dezavantajele lor

  38. Asta am observat si eu destul de des… pe foarte multe pedigree sau site-uri de afara, langa porumbel apare ochiul in detaliu. Apare atat de des incat mi-e foarte greu sa cred ca aceasta teorie este o tampenie asa cum spun unii atat de categoric. Alin, imi place foarte mult ce ai spus – trebuie sa studiem atent fiecare detaliu si avem sanse sa intelegem mai multe din columbofilie.

  39. practic aceste teorii se invart in jurul la una singura:
    -in primul rand se urmareste ca structura irisului sa fie cat mai groasa si granulata – semn pentru reproducatori
    – pupila cit mai mica
    – sa aiba cercul de adaptare cat mai complect in jurul pupilei
    – in acest cerc se cauta pentru viteza linii perpendiculare pe cerc si pupila iar pentru fond linii paralele cu cercul si pupila
    – terminarea irisului trebuie sa fie inchisa de un cerc negru -mai subtire sau mai gros depinde …acesta este semnul pentru reproducatori
    – linia imaginara a ciocului trebuie sa treaca pe sub centrul pupilei sau cel mult centrul ei – vezi prima imagine prezentata.

    referitor la acei porumbei care au cat mai multe din aceste semne oculare…nu este obligatoriu ca acestia sa castige in fiecare saptamana loc 1?…totul depinde de pregatire lui ,de forma in care se afla – nu put fi mentinuti tot timpul in forma. , de motivatie, de norocul de a gasi casa -de a lua linia corecta., de sanatatea din fiecare saptamana si pe intreaga perioada de zbor…etc

    despre avantajele si dezavantajele acestor teorii , ce va pot spune din experienta acumulata in acesti ani …unde prin intermediul lui Carlos Marquez am putut vedea si cumpara foarte multi porumbeii de locul 1? nat si internat. cat si porumbei clasati in primi 100 nat sau internat….ca nu toti au aceste semne …dar nici departe de ele nu sunt …au o credibilitate de 60 – 70 %….deci este bine sa se tina cont de ele ,dupa parerea mea dar nu sa se faca o LEGE din asta ….se pot face greseli de nereparat pentru ca nu ofera o siguranta de cel putin 90%

    in schimb teoria mea da o margine de siguranta de peste 95%
    – nu toti ochii cu structura granulata sunt reproducatori si zburatori …ce conteaza este structura ca forma – pentru reproducatori si zburatori
    – conteaza cat iris este colorat cu rosu ,cat cu galben,alb sau gri – pentru clasele de zbor
    – culoarea irisului – pentru clasele de zbor

    pentru a interpreta si verifica aceasta …postati-va ochii porumbeiilor…asta pentru cei care de moment nu cred – ca o proba

  40. Multumesc mult pentru detalii! Abia astept sa ajung in voliera sa le iau ochii la puricat.

  41. Pinochio, daca vrei sa avansezi, incearca sa fii mai deschis la teorii expuse de oameni cu experienta. Sunt columbofili care au studiat poate sute sau mii de ochi, raportati la fisele de zbor/reproductie. Tu cati ai studiat de esti asa categoric?

  42. D-le Stanescu, daca aveti materiale insotite de fotografii ale ochilor sau materialele din care dumneavoastra v-ati documentat, materiale pe care dumnevoastra le-ati scris(de preferat in limba romana),si nu le puteti posta aici,VA ROG LUATI ADRESA MEA DE MESS ,sunt unul din cei care vrea sa invate si orice experienta cred ca ma poate ajuta.
    Va multumesc!!!
    id: gargamicuss

  43. Totusi si eu sunt interesat de acest studiu.
    Multumesc

  44. Nu stiu cum sa le postez aici…ma voi gandi la o expunere care sa fie pe intelesul tuturor. materialele pentru studiu …ne vom folosi de porumbeii expusi deja pe internet. este bine sa se obisnuiasca ochiul nostru cu porumbeii de calitate si ochiul acestora si apoi sa intram in crescatoria noastra si sa-i luam la purificat. cei mai buni din crescatoria dumneavoastra sigur vor avea aceste caracteristici – fara dubii…dar si exceptiile vor confirma regula.

    cand am venit in spania , auzindu-i cum vorbesc intre ei pe spanioli am crezut ca niciodata nu voi reusi sa-i inteleg si sa vorbesc…de ce? ..pentru ca nu reuseam sa fac distinctie intre cuvinte …unde se opreste si unde incepe un alt cuvant… referitor la NASUL MARE , puteam sa zic ca nu au comunicare intre ei…dar inexistenta haosului m-a facut sa cred ca totusi comunica intre ei…intelegi ce vreau sa spun d-le Filipache Adrian ?
    deci daca dupa anumite aspecte se pot analiza anumiti porumbei de clasa – chiar daca gasim si alti indivizi de clasa ce nu au aceste aspecte ce nu le poti cataloga ca principii de ghidare – atunci este mai bine a-mi procura exemplare dupa acest ghid decat sa merg in necunostinta de cauza
    a practica columbofilia nu inseamna doar a da de mancare si apa, a face curat si ai baga la zbor pe bietii porumbei…cine face doar atat este dupa mine doar un ” gainar ” – fara intentie de a jigni pe cineva…dorinta mea este de a trezii columbofilia din singele fiecaruia.

  45. Imi puteti trimite mie pe mail daca doriti sa postati exemple spre analiza, si le voi atasa.

  46. parca era vorba sa discutam despre IMPORTANTA OCHIULUI,si nu despre negarea a ceea ce poate insemna un ochi de porumbel……cred k aici ar trebui sa isi spuna cuvantul cei care chiar stiu mai mult despre aceasta nelamurire pe care o vad la majoritatea persoanelor care au postat aici mesaje. ……….personal am trimis aceasta poza(ma bucur k a fost pusa pe site!!!-multumesc) deoarece am observat aceste contradictii! totusi cred k OCHIUL are o importanta destul de mare……..mai ales k e discutata pe multe site-uri straine!! Sper k pana la urma sa se ajunga la un punct comun!!! Sanatate tuturor

  47. L-am ?ntrebat pe Hugo Kipp (Kipp ?i fiul) : Cum ??i plac s? fie ochii porumbeilor?
    – ?-mi plac daca sunt am?ndoi la locul lor, dac nu apar probleme!

    Ve?i vedea campioni cu tot felul de ochi, cu tot felul de culori ?amd. Cred c? “teoria ocular?” este pentru pasiona?ii de …. pove?ti.
    ?i totu?i ?tiind asta ?i eu m? uit la ochii porumbeilor. Uneori m? ?ntreb ce caut alteori g?sesc ceva care s?-mi plac?, ?ns? nimenu nu poate garanta pentru un porumbel c? va fi un zbur?tor de excep?ie sau un reproduc?tor de excep?ie!

  48. E clar, atita timp cit nu ai argumente solide pro sau contro nu poti comenta si lua in ris teoriile si convingerile altora, vroiam doar sa amintesc ceea ce spunea Ad Schaerlaeckens, si anume ca ochii folosesc doar la vazut si la nimic altceva si ca la ei nu exista un termen care sa defineasca faimosul ”eyesign”.
    Cit despre faptul ca in toate cataloagele apare poza cu ochiul, tot Ad Schaerlaeckens ar putea da raspunsul facind aluzie la ”acei tigri ai hirtiilor” care stiu exact ceea ce cumparatorul vrea sa vada. Deci cred ca este doar un mod de a publiciza pentru a putea vinde cit mai bine, folosind daca o pot numi asa ”psihoza de masa” pe care o avem toti atita timp cit, cind luam un porumbel in mina in automat ii privim ochiul.
    Eu unul personal nu cred in o asemenea teorie dar nici nu sustin ca nu exista sau ca nu este adevarata. Este intr-un fel ca si cu OZN-urile, toti cei care cred in ele vad semne peste tot si gasesc corelatii intre ele, in schimb toti cei care nu cred contracareaza si gasesc explicatii contrare. In acest caz cred ca unicul care ar putea rezolva misterul ar fi OTV-ul.

  49. cel mai jos punct al puilei sa fie inchis la culoare pupila cat mai rotunda

  50. Ce pacat sunt atitea teorii ,columbofili care se lupta sa descifreze cautind sa fie cit mai aproape sau sa mearga in ,,paralel”cu acest mister,bine ca ar fi mult mai simplu,luam pasarea in mina,intindem o aripa,pe adoua,coada,o bobirnaca in cap,dupa aceea ii spunem la ureche,,baiatu ,ce bine arati,poate nu vii acasa!Sau sa scrie pe fruntea lui ,,CAMPION”.E adevarat ca nu intelegem,dar mai adevarat e ca nu ne intereseaza?Hai sa fim un pic mai optimisti.,,A privi in ochii porumbelului , nu e necesar sa-i scoatem sa vedem ce are in creier.Am intilnit straini care mi-a zis,;degeaba construiti avioane,ca nu ve-ti zbura niciodata”.i-am raspuns ,,stiu ca ma arunc de pe bloc si mor satisfacut ca am zburat.

  51. Eu cred ca totusi exista un adevar in ceea ce priveste analiza ochiului.Sa stii sa citesti in ochii unui porumbel este un luctu mare.De ce medicii oftalmologi pe baza”analizei fundului de ochi’ vede starea de sanatate a celorlalte organe !?M-ar interesa si pe mine ca Alin Stanescu sa ne spuna mai multe.Un mare columbofil ukrainean Lavrentiev (a zburat MurmansK-Odessa-2500 km) a venit printre altele si la o expozitie de la Radauti.Cei care l-au cunoscut,au vazut ca pe el nu-l intresa decit cum arata ochiul porumbelului in interior.Scotea din buzunar un “ochiular” ,privea in ochii porumbeilor dupa care tragea pentru el niste concluzii.El a plecat…si noi am ramas cu rasul.Cineva nu a crezut in teoria lui si i- a dat la un intrrval de timp mai mare sa se uite in ochii aceluiasi porumbel.L-a cunoscut dupa cativa zeci de porumbei.

  52. D-le Adrian F. imi cer scuze daca te-am ofensat cu ceva …nu-mi sta in caracter…am vrut doar sa atrag atentia asupra subiectului insine ca merita studiat intai si apoi catalogat.

    pentru Marius si Cristian….este adevarat ca nu toti inteleg sa citeasca ochii porumbeilor…iar afirmatiile pro si contra ale unor crescatori cu renume nu va aduce credibilitate vreunei parti pana ce nu se verifica
    personal argumentelor in contra, logic le dau dreptate…dar ” terenul ” imi spune ca ceva exista in aceste teorii. cei fac pe unii sa creada ( cel putin pentru un timp ) si apoi sa spuna ca de fapt a fost un foc de paie, este ca nu este un singur tip bun ( in opinia mea ) si acest lucru te face sa zici ca nu-i nimic concret….

    prin aceste teorii nu se scot in fata porumbeii de loc.1…asta depinde de ” ziua ” porumbelului…ci se fac doar departajari valorice destul de precise

    pentru ca maine este duminica si toti sunteti la porumbei va propun sa verificati porumbeii dupa urmatoarele criterii:
    1. pupila mica – 100% credibilitate
    2. linia imaginara a ciocului in prelungirea lui – centrul pupilei sa fie deasupra acestei linii sau pe ea. – 80 % credibilitate
    3. structura irisului ( partea rosie ) sa fie granulata, ca atunci cand privesti la nori din avion sau o caciula de oaie – 70% credibilitate
    – nu toate prezinta calitate extra , a se cauta mai mult cele care prezinta o structura “dantelata” – cum se vede un pulover pe dos, aceasta va da o credibilitate de 95%
    4.cercul din jurul pupilei sa fie cat mai complet – 70% credibilitate
    – ele pot fi de mai multe culori : negre , gri , galbene
    5. inchiderea irisului cu un cerc negru sau gri ( pentru reproducatori )- 70% credibilitate
    6. pentru porumbeii de fond si mare fond ai doua tipuri de ochi
    A – ochi inchis de culoare ( nu la culoare ) adica :
    partea rosie sa se inchida pe pupila …sa nu existe culoarea galbena ,alba sau gri …deci ochiul sa fie TOT rosu
    B – ochi deschis …culoarea rosie exista doar sub forma unui cerc foarte subtire aproape de extremitatea irisului – destul de rari
    7. pentru porumbeii de demifond si viteza culorile galben,gri,alb, sunt mai pronuntate adica culoarea rosie pierde din teren si cresc acestea
    – cu cat culoarea rosie scade cu atat scade distanta la care poate zbura si ii creste viteza ( in cele mai multe cazuri -ma refer pentru viteza )

    dupa parerea mea culoarea alba este cea care transmite viteza la porumbei iar cea galbena rezistenta…despre culori alta data

    95% credibilitate

    pentru mine PORUMBELUL BUN este cel care zboara si reproduce de aceea nu voi expune si diferentele dintre un zburator si un reproducator.
    cei care vor avea aceste aspecte- pe cat posibil – vor zbura si vor reproduce.

    succes si va astept rezultatele examinarilor

  53. Explicatii chiar concrete – multumesc!

    Marimea pupilei depinde cumva si de cantitatea de lumina existenta in acel moment?

  54. da….am uitat sa precizez ca atunci cand va uitati la ochii porumbeilor trebuie sa folositi lumina soarelui ( lumina sa cada pe ochiul porumbelului ) si in al doilea caz lumina unui bec puternic.

    mai sunt multe aspecte de discutat in ceea ce priveste aceasta “structura oculara “….poate alta data….abecedarul vi l-am dat…acum veti putea sa cititi singuri…sa va formati propia experienta
    apropo…oare cele care ghicesc viitorul intr-un zat de cafea…oare cum este posibil..cafeaua este doar de baut…ca si ochiul de vazut…?

    acum lasand gluma …de cand fac perechile dupa aceste teorii ( ochi + corp+pedigree ) rezultatele sunt – mereu in varf si pierderi minime. lui Carlos i-am facut o pereche din porumbei destinati pentru doici din care cu doi pui a castigat LISABONA 1050 Km iar cu o sora loc 26 nat Barcelona …si multe alte perechi de valoare care nu le comentez acum.

  55. Domnule Alin Stanescu este foarte interesant acest subiect,iar eu sunt mereu dornic sa invat ceva nou mai ales in columbofilie !!! va las id-u meu in speranta ca o sa vorbim mai mult pe aceasta tema: Vlaicu_bossu
    Succes tuturor !!!

  56. Adevarat si foarte interesant dl.Alin,sunt aspecte si criterii dupa care poti sa-ti selectezi viitori campioni sau reproducatori de baza.Interesant si puteti continua va ascultam cu mare placere.Mii de multumiri din partea mea.

  57. Alin..eu am fost la Marius Popa in Sabadel i-mi spunea si el niste lucruri despre porumbeii lui Carlos …teoria lui se potriveste cu a ta ..!?Si el a vrut sa faca ceva .Si Marius Popa ,la ora actuala este unul din cei mai buni “columbofiloi”din Spania,Ma bucura aspectul ca “romanii” sant romani oriunde ar fi.(si Marius Popa a fost ingrijitor la Carlos)

  58. Asa mai da!!!!! Un raspuns cu adevarat concret!!! FELICITARI domnului Stanescu

  59. va multumesc pentru aprecieri

    profit de aceste discutii sa va mai prezint si alte aspecte de alegere si selectionare a porumbeilor…asta ca cei ce cumpara porumbei sa nu mai fie ” pacaliti ”
    ce cautam la un porumbel atunci cand cumparam …?

  60. pentru Alin .stanescu.am si eu o intrebare .am o prumbita care e foarte buna reproducatoare cu o fica din ea am locu 3 din 3000.si as vrea sa te intreb ea are pupila mica neagra este oproape 90% pe tot ochiu .

  61. d-le Sorin…nu inteleg intrebarea….” are pupila mica…90 % pe tot ochiul ”
    cred ca a-ti vrut sa spuneti ca are pupila mare….daca este asa, nu este bine…chiar daca aveti aceasta fica…cred ca tine de masculul care l-a avut….fica cum are pupila si in partea cui s-a aruncat…?

  62. MULT RESPECT PENTRU D-L ALIN STANESCU ,VA APRECIEZ DIN TOATE PUNCTELE ,PENTRU CA NU ATI UITAT DE UNDE ATI PLECAT IN PRIMUL RIND SI CA NE DEZVALUITI DIN CUNOSTINTELE ACUMULATE DE DUMNEAVOASTRA. AU CE INVATA MULTI DE LA D-STRA,CHIAR SI EU CARE SINT UNUL DIN BIETII INCEPATORI ( 2 ani) LA O ETATE DE 47 DE ANI DAR imi plac . INCA O DATA MULTUMIRI PTR TOT CEEA CE FACETI SI SA VA DE-A DUMNEZEU SANATATE D-TRA SI FAMILIEI.

  63. Nu a-ti stiut a va exprima,dar cred ca este vorba de iris este invadat de negru,e firesc la porumbeii baltati,gut cu p.a,ceva alb pe cap…uitati-va ca pupila nu vad sa fie asa mare cum spuneti,intradevar e un mare defect.

  64. Domnule Alin Stanescu ce ne puteti spune despre ochiul brun?

  65. Domnule Alin ce ne puteti spune despre porumbeii cu ochii :pupila mica -ochi inchis de culoare,dar un ochi e inchis la culoare si celalalt e deschis [ceacar],unul e rosu si celalalt negru.Va stimez si va apreciez pentru tot faceti pentru noi.

  66. E un bun zburator,vedeti urmasii lui ce pot face,si apoi va lamuriti,teoria ochiului e ceva misterios,dar important,arata chiar si daca e un bun reproducator printre altele.

  67. intotdeauna m-am ghidat dupa ochi.
    PORUMBEII CARE AU PETE MARI, NEGRE PE OCHI SAU AMESTECATURA DE CULOARE MARON,GALBEN MURDAR SE RATACESC USOR SAU NU VIN CONSTANT(ODATA CLASEAZA,IAR APOI SE FAC PUII MARI PANA AJUNGE ACASA)..

  68. mai eu cred ca rae legatura si partea asta cu ochii pt orientare si pt vazu bn dezvoltat zik si eu chiar am degand sa incerc sa caut pasari asa si sa incerc sa vad dac e adevarat sau macar sfatuitima ca sa nu incerc aiurea ca am vazut ca si astia la licitatie le arata si ochii cand ii vand

  69. Marimea pupilei este corelata cu sistemul nervos si prin aceasta, cu procesele nervoase ce influenteaza ambitia. Trebuie sa ne ferim de porumbei cu pupila mare. Cu cat pupila este mai mare, cu atat sansele de a realiza un rezultat bun la un concurs greu sunt mai mici. Nu au caracter de luptator, fara de care nu sunt capabili de rezultate deosebite. In practica mea indelungata niciodata nu m-am intalnit cu campioni a caror pupila sa fie mare. In cel mai bun caz avem de-a face cu pasari pentru distante scurte, pentru care nu trebuie sa foloseasca toate resursele pe care le au. In legatura cu pupila, Piet de Weerd scria foarte clar: `nu pupila mica ne intereseaza, ci factorii corelati cu aceasta` – acesti factori sunt strans corelati cu caracterul de luptator al porumbelului. Desi exista si excepti

  70. ai mare dreptate vlade pina la urma urmei nu conteaza culoarea penelor sau a oghilor .bagal in cutie sila zbor cu el.bafta multa in 2011

  71. daca ochiul este o minciuna si nimeni nu crede in el atunci va intreb si eu: de ce pe fiecare diploma o unui columbofil sau in prezentarea unui porumbel de top apare si OCHIUL porumbelului alaturat.Dragi columbofili nu mai fiti asa secretosi sunt 100% convins ca ochiul reprezinta 70% din calitatea porumbelului.De altfel si un gutan poate avea muschi penaj matasos si multe alte calitati pe care le are si un voiajor.
    VA MULTUMESC PENTRU CA ATI CITIT COMENTARIUL MEU!!!!!

  72. despre ochi pot sa spun cu siguranta ca arata in primul rand gradu de SANATATE, la om cat si la pasari si animale si despre penaj, cred ca e cam aceias treaba. Exemplu un om care are probleme cu ficatu are ochi galbeni sau are pete dar si un om care nui in toate mintile are scursuri din pupila . DE ACEIA EU CRED CA DACA DUCEM UN PORUMBEL LA ZBOR SAU ACHIZITIONAM UNUL E NORMAL SA TE UITI LA ACESTE SEMNE . (ca dai bani degeaba in ambele cazuri) Musculatura si osatura e o problema care eu nu o inteleg . treaba cu pupila ia creste si se micsoreaza in functie de cat de puternica e lumina. totusi e bine sa ai porumbei sanatosi .

  73. creepy! exact genul de chestii inspaimantatoare pentru mine! ochi predestinati si fac infarct gandindu-ma c-o sa am diabet, hidrocefalie triventriculara, obezitate, gonartroza, hipertensiune si ciroza! brrrrrrrrrrrr!

  74. Va explica Janos Horvat speciList in porumbei
    Incrucisari
    Va spune ce i cu porumbei cu pupila mica si ochiu maro

  75. Il asteptam pe Dl Alin Stanescu sa ne mai zica ceva….nu conteaza ce… doar sa zica!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *