POZNAN,se afla in partea de Vest a Poloniei.Este un oras vechi,situat pe raul Warta,cu o populatie de 600.000 de locuitori.
Orasul modern este o metropola vibranta,un loc perfect pentru cultura dar si pentru afaceri si divertisment,impreuna cu comunele vecine impunandu-se ca putere economica.In Poznan se regaseste singurul muzeu de instrumente muzicale din Polonia,fiind unul din cele trei existente in Europa.
Daca vrei sa vizitezi cele mai importante obiective turistice ar trebui sa incepi cu “Inima Poloniei”: Capela Aurita a Inconorarii Regilor,unde se afla o copie a sabiei SF.Petru.Apoi piata centrala cu Cladirea Primariei,in turnul careia se afla un mecanism special cu o istorie interesanta:doua caprite care la ora 12 a fiecarei zile ies si se ciocnesc cap in cap.La capitolul specialitati culinare,printre cele mai vestite ar fi zurek,un fel de bors,apoi pierogi,un fel de papanasi sau coltunasi umpluti fie cu fructe,fie cu carne sau varza,ciocolata cu martipan si vestita bautura zubrwoka obtinuta din ierburi speciale pe care le mananca bizonii.POZNAN este unicul oras polonez mentionat in imnul national “Mazurca lui Dobrowski”.
In perioada 28-30 Ianuarie 2011 a avut loc cea de a 32 Olimpiada Columbofila,gazda fiind orasul Poznan-Polonia.
Organizarea a fost foarte buna,totul fiind gandit pana la ultimul detaliu.Am cautat repede sala unde erau gazduiti porumbeii olimpici.Am avut sentimentul ca intru intr-o arena unde aveam sa intalnesc campionii fiecarei tari participante,practic cei mai buni dintre cei mai buni.Porumbeii beneficiau de cele mai bune conditii,si fiecare rand era atent supraveghet de catre un oficial care din cand in cand folosea un fluier pt a atentiona persoanele care se apropiau prea mult de boxele campionilor.Masina politiei era si ea in sala,politsitii se plimbau atent printre vizitatorii curiosi,nefiind nevoie sa intervina in vreun fel.
Pentru ca sunt un pasionat al concursurilor de maraton am vrut neaparat sa vad reprezentantii tarilor,primii trei porumbei la categoria E –MARATON /EXTRA LONG DISTANCE (>700 KM ).Aici am constatat cateva surprize.Multe tari nici macar nu aveau reprezentanti la aceasta categorie iar faptul ca F.C.I a stabilit ca norma pentru maraton sa fie doar 4 etape >700 km m-a facut sa deschid acest topic,intrebandu-va pe dumneavoastra daca vi se pare normal??Nu vreau sa se creeze polemici,doar discutii columbofile,sportive pe acest subiect.E normal ca un porumbel cu 4 etape de 750-800 km sa fie pus pe acelasi cantar cu un porumbel care are 4 etape de 850-950km?Sau cu unul care are 4 etape de 900-1000 km?Sau cu unul care are 4 etape de 950-1100km?Pentru o Olimpiada,pentru o categorie care suna atat de pompos EXTRA LONG DISTANCE,credeti ca reprezentatii tarilor sunt cu adevarat cei mai buni maratonisti?
M-am linistit putin cand am vazut ca locul 1 maraton era din Olanda W. VAN DE HOEK cu un porumbel care a zburat:
ST VICENT 1086 KM 2 / 2.187p
MONTAUBAN 949 KM 8 / 8005p
BORDEAUX 936 KM 13 / 10.585p
BORDEAUX 936 KM 2 / 936p
Un alt porumbel care m-a impresionat a fost a lui P. u. H.P. BROCKAMP care a zburat:
BARCELONA 1.072 KM 17 / 2002p
BARCELONA 1.072 KM 39/25.750p
MARSEILLE 802 KM 3/1696p
PERPIGAN 900 KM 91/1142p
Un alt maratonist a lui ROLF u JOSEF SCHOLMER care a zburat:
PAU 1008 KM 37/402p
PERPIGAN 965 KM 9/1354p
PAU 1008 KM 61/8170p
PERPIGAN 965 KM 19/1142p
Acest porumbel era fantastic,calm cu o privire atenta,parca stia ca e acolo ca sa incante privirea vizitatorilor.
Cu toate ca acesti 2 porumbei din Germania aveau etape “adevarate”de maraton au ocupat abia locul 23 si 24 in Olimpiada,inaintea lor fiind multi porumbei cu etape “subtiri”dar erau in fata lor….Poate categoria maraton,impusa de F.C.I nu e atat de elocventa,poate concurenta in anumite tari si regiuni e mai puternica sau mai slaba,poate nu stim sigur daca vrem MARATON si in acelasi timp cautam etape de 700-800 km ,dar un lucru e sigur:acesti adevarati maratonisti au strans in jurul lor multi oameni,care vorbeau in diferite limbi si ii admirau din priviri punand degetul pe fisa de expozitie in dreptul kilometrilor.In dreptul boxelor erau mereu 15-20 de persoane care isi lasau ochelarii pe nas,apoi se uitau unii la altii mirati fiind de drumul lung pe care l-au strabatut acesti inaripati pana la cuibarele lor…
Nu pot sa inchei acest articol fara a-i felicita pe toti crescatorii din ROMANIA care au avut porumbei participanti in Olimpiada de la Poznan.Ei au pus tricolorul in clasamente la diferite categorii si au facut cinste sportului columbofil din tara noastra.Trebuie sa mentionez si faptul ca pentru prima data in istoria columbofiliei,judetul Suceava a avut un reprezentant in Olimpiada de la Poznan,femela 240521-08 la clasa standard,apartinand d-lui Ciobanu Bogdan – Siminicea.
In continuare cred ca merita sa prezentam toti participantii din Romania,sunt ai nostri ,ne-au facut cinste si trebuie sa-I felicitam: MATEI ROMULUS, ILIE NICOLAE, MOIUM ORHAN, COLDEA CLAUDIU, CIOBANU BOGDAN, CRACIUN CIPRIAN, DANIEL PISLA, OLTEAN+BABOS, DUMITRU TIMPEAN, TANASE MALESCU, CHICHEANU+RUSU, VOICU+NEGRES, KALNOKI+HEINZ, MARIN DRUMEA, GEORGE VOCHIN, MARIUS PRIPON, DANIEL MARTA, VASILE DAN, LUCIAN SUCEVEANU, RELU IURETI, GEORGESCU+MILOTIN, CURE+DOSTETEAN, DRAGOS SOARE, CRISTINEL MOISE, FLORIN DIRLE+ILDIKO.
TANASA IONUT – SUCEAVA
Mda.. :D Frumos.
Nu ! nu este normal,o etapa de 700 nu este egala cu una de 1000 nici macar una de 900 cu una de 1000,uneori 100 km in plus face diferenta.Categoriile ar trebui sa fie mai clar delimitate,si cand ai auzi “porumbel cu norma maraton” sa si apoximezi cam ce distante are zburate,ori cu cifre atat de variabile (>700) iti este greu si mereu o sa trebuiasca sa intrebi si de distante pentru a realiza ce a zburat pasarea pentru a fi incadrata la maraton.
din cate am inteles expozitia a fost reusita,bravo lor !
frumos articol domnule sa speram ca pe viitor sa avem mai multi participanti la olimpiade.Mult respect celor care ne_au reprezentat tara noastra si vant an pene!!!!!!!!!!!!!
Felicitari pentru modul profesionist in care ai transmins informatii de la acest mare eveniment columbofil international. Cred ca ar trebui sa continui in acest mod, poate, poate vom citi si in revista noastra platita anticipat si cu aparitii din ce in ce mai rare, articole cu adevarat originale, nu traduceri si pliante frumos colorate de la firmele si crescatorii agreati . In incheiere, tin sa iti urez “casa de piatra” si multi juniori care sa iti calce pe urme(le)…columbofile:))
Felicitari crescatorilor romani pentru performantele obtinute. Totodata le multumim pentru cinstea adusa tarii, pentru ca au dus tricolorul pe cele mai inalte culmi ale performantei.
Stima si respecte domnilor.
http://www.cs.put.poznan.pl/poznan/gall2.html
interesant ca la “pipa”gasesti foarte putin
despre olimpiada.
Felicitari pt reportaj. E chiar profesionist se vede ca esti deja un pic polonez.
Cat priveste maratonul acesta este clar format din etape de peste 800 km si chiar mai mult.
Faptul ca in Romania am pastrat normalitatea si zburam etape adevarate a facut ca la categoria maraton sa obtinem cele mai bune rezultate.
Personal cred ca normele campionatului national trebuie sa fie mai puternice decat normele FCI.
Cu cat jucam mai tare cu atat vom selecta mai puternic si vom avea un fond genetic national mai bun.
Dovada – 1 Mondial Maraton 3 x 900 1 x 1000 km!!!
Felicitari si multumim pentru articol. Intradevar frumoasa relatarea.
Despre maraton, limita de peste 700 km si faptul ca etape de 700-800 km sunt la egalitate cu cele de peste 900 km nu imi pot exprima decat indignarea.
Sa nu uitam totusi ca este o regula si o reglementare votata democratic si insusita. Cred ca pana la noi modificari trebuie respectata.
Intrecerea cu porumbei calatori in principiu NU este echitabila, cumva rezultatele pot fi influentate de hazard ( ploaie, pradatori, braconieri, curentii atmosferici, modul de transport pana la locul lansarii, etc).
Cred ca cu cat ne adancim in reglementari si reguli cu atat pierdem din farmecul concursurilor.
Acum, chiar daca o sa par prea nesemnificativ pentru unii si de nebagat in seama, am si eu o intrebare! Pana la urma cu cate etape si ce numar de km ai nevoie pentru a face norma la maraton? Momentan sunt bulversat! Cineva imi spunea de 3 etape peste 800 km, altcineva de 2 peste 800…
Ma poate ajuta cineva? Multumesc!
Felicitari celor ce au reprezentat Romania! Mult succes in continuare!
Felicitari Ionut pentru articol. E o intrebare normala in momentul in care vorbim de”extra long distance”. E cu totul alta treaba sa ai porumbel cu doua etape de 700 sau 4 in doi ani si alta e sa ai porumbel cu doua etape peste 800 sa nu mai vorbim de 900 sau 1.000 km. Porumbeii care claseaza la 700 km. intra la categoria fond de o zi si au o alta constitutie decat cei care sunt de zbor de doua zile. De aceea in tarile flamande exista expresia “dagfond’ fond de o zi si “overnachtfond” , tradus exact, porumbei care zboara fond cu innoptare, deci fond de doua zile. Sunt cu totul alta tipologie si de multe ori, de cele mai multe ori cei care zboara foarte bine la 700 km. nu fac fata sau chiar se pierd la concursuri cu distante de peste 900 km. Ar fi bine sa se faca distinctie si la nivel olimpic la acesta norma, si, am inteles ca se va face in viitorul apropiat.
Inca o data te felicit Ionut ca ai reusit sa fii prezent la sarbatoarea columbofila de la poznan si ca ne-ai impartasit si noua din experienta ta. Sanatate si succes in anul columbofil care incepe!
Mircea-Galati
Va salut.
Daca cititi RNS-ul, Maraton inseamna peste 800Km si sub 800 este Mare Fond, asa ca, cu 4 etape de 700-800 sunt fondisti si nicidecum maratonisti, ce sens mai au alte discutii?
Inima buna.
Pentru postarea de la pozitia 9, am gasit raspunsul in RNS… Multumesc!:)
FELICITARI TUTUROR ROMANILR PREZENTI CU PORUMBEI LA ACEASTA OLIMPIADA SI MULT SUCCES SI IN 2011
nimeni nu stie cu siguranta cum va zbura acel porumbel…, chiar daca ar fi din voliera celui mai renumit crescator de voiajori…,inainte de tot este un drum foarte lung cred. Pina a zbura maratonul.
din cite stiu un porumbel care a zburat 3 distante de cite 600 km , apoi fiind lansati la drum mai mare se pierd-nu revin din pricini nenumarate…, cine stie cu siguranta care au fost…?! deci cum aflam limita porumbelului pe care il avem in voliera…? , stie cineva…?
inca o data stie cineva sigur ce porumbei are…? nu doar lansind aflam…?
in campionatul FCPR 2 etape minim 800km=maraton 3 etape minim800 km=as maraton, norma FCI =4 etape minim 700 km in doi ani
Am gasit ceva rezultate Rolf Schloemer
cel cu porumbelul calm,din pacate nu sunt
cele actuale :
http://www.schloemer-lofts.de/anzeige1.pdf
Multumim domnule profesor Tanasa pentru acest frumos articol . Se vede ca esti urmas de-a lui Stefan cel Mare. Scrii foarte frumos iar domnul doctor Bilius nu poate sa fie decat bucuros cand vede cum un elev de-al dansului pune cuvintele pe hartie la fel de frumos. Te mai asteptam si altadata cu astfel de reportaje. In ceea ce priveste distantele la maraton , noi moldovenii ne mandrim cu porumbelul domnului Iurieti Relu care a zburat doua etape peste 850 km,una peste 900 si una peste 1000 de km intr-0 zona cu concurenta foarte mare.De asemenea avem in plan si in viitor concursuri de maraton cu distante foarte mari ,iar ca bonus un Berlin national .
FRUMOASA ORGANIZARE BRAVO LOR
FELICITARI ROMANILOR CARE AU PARTICIPAT LA OLIMPIADA.TOT RESPECTU PENTRU MUNCA LOR.SUCCES IN 2011!!!
Multumim si felicitari pentru articol.Foarte frumoasa relatarea,si categoria AS MARATON din Romania,inca este puternica,trebuie sa o mentinem,sa zburam etape lungi,sa scoatem si noi zburatori asa cum au fost prezentati cei 3 in articolDoar asa se va auzi de ROMANIA.cat despre categoria maraton existenta,cea cu 2 etape,trebuia sa fie inclusa la campionatul copiilor.Frumos ca sunt persoane ca acest domn TANASA ,care trimit articole,mai ales acum ca e sezon mort.Cum spunea
cum spunea pozitita 20,sunt si pe la noi cativa zburatori,in special,in judetul suceava si zona de acolo,au plan de zbor cu distante lungi,pacat ca anul asta 2011 zona a renuntat la celebrul GDANSK.
D-lor aveti perfecta dreptate , etapele de 700km nu pot fi numite maratoane. Dar cati dintre dumneavoastra , care vorbiti despre maratoane si FCI , stiti ca in cazul in care ai doua etape de 701km mai ai nevoe de doua de 899km ca sa obtii km pt norma FCI din 4 etape 3200km in doi ani ? D-lor aveti perfecta dreptate maratoanele incep de la 900km, dar daca stai intro zona unde maratonisti fug de etape de peste 900-1000 cu ce esti vinovat tu care ti-ai achizitionat porumbei de maraton 1000-1300km cum e cazul meu, si te trezesti la sfarsitul sezonului ca campionul x are 50% sange viteza cum te simti ? D-lor nu vreau sa jignesc pe nimeni din zona 1, dar dupa parerea mea singurul crescator care poate vorbi ca a jucat maratoane este doar Peteo crescator care a jucat adevarate maratoane 1200-1300km cu clubul maraton Ungaria ,si a jucat chiar etapa de Barcelona 1700km , si are mai multe titluri de campion national si cu etape de 800km , un maratonist adevarat . In cazul in care stiti un maratonist care a jucat astfel de maratoane ca Peteo va rog povestitine si noua , celor interesati de porumbei de maraton , ca suntem satui sa vedem ianseni, molemans, si tot felul de vitezisti care sunt ditamai campioni de la maraton si care in cazul in care ar juca adevarate maratoane , de 900-950 km de unde incepe maratonul vorba lui nea Butucanu , multi dintre ei nu ar mai sti drumul spre casa , nu sa mai confirme ca sunt si campioni . Cu respect Ionul Lucaci http://www.familialucaci.weebly.com
off topic cum sa fie metropola cu 600 mii de locuitori ?metropola=oras cu 1 milion locuitori
on topic frumoase poze,felicitari delegatiei Romaniei !
Felicitari participantilor romani la aceasta olimpiada m-a bucur ca au participat si tandemul chicheanu+rusu si multumim pt acest articol postat.
domnul Lucaci cu tot respectul dar sa stiti ca porumbel 50 mulemans 50 janssen a zburat fara nici o problema in 3 ani consecutivi 6 etape de Bruno 850 km plus multe alte fonduri de o zi de la 550 la 700 km iar cea mai buna clasare a avuto in 2010 la pprimul bruno cand porumbei au fost tinuti 5 zile in masina iar vremea a fost nefavorabila….deci nu inseamna ca daca ai mulemans in voliera nu ai ce cauta la maraton…salutari si felicitari romanilor care participat la aceasta olimpiada…
D-le Ionut Lucaci ,
in primul rind toate cele bune si multa sanatate. De data asta trebuie sa-ti spun ca te inseli .. nu stiu de ce toata lumea rezuma Janssen la viteza .. iar pe baza porumbeilor lui Karel Meuleman zboara si astazi peste 50 % din maratonistii Europei de vest … actual Karel zboara sub “Damen Linda Meuleman ” – poti sa te convingi singur uitindu-te la clasamentele de la Perpignan , Barcelona etc und are peste 950 km – si zboara distantele astea constant de decenii.. asa ca nu stiu la ce campioni te referi – iar fratii Janssen au dovedit cu linia lui 019 .. intregii Belgii / Europe ca porumbeii lor fac STRALUCIT fata la mare fond + maraton ( putina cultura columbofila nu strica niciodata ).
Si personal nu cred ca sintem noi in masura sa facem aprecieri asupra porumbeilor Janssen sau Meuleman – ( inainte de toate trebuie sa-i cunoastem mult mai bine ) si nici sa-i comparam cu campionii nostrii actuali – cu citeva exceptii chiar numite de tine – restul sint doar ploi de primavara… mai vorbim la anul pe vremea asta .
Referitor la normele FCI ai perfecta dreptate .. insa ele au fost facute si tinind cont de particularitatile specifice federatiilor afiliate .. asta nu inseamna ca cei care depasesc cu mult baremul nu se vor bucura de o atentie deosebita chiar si cu locuri dupa primii 10..
Apropo .. mult succes cu ” Izaura ” !!! .. si daca nu-i merg pasarile lui Habaci da-i macar un pui .. sa aiba si el ceva ;-)
Felicitari celor care au avut porumbei la aceasta olimpiada .Un adevarat maratonist este si dl Szabo Zoltan din Harghita sa ai 4 porumbei in 2009 cu norma maraton formata din etape de 997 km ,1093 km si 1121 km si porumbel cu loc 80 la Wurzburg 1202 km un concurs foarte greu unde sau strans foarte greu porumbei concursul tinand 6 zile .
Va salut d-le Adi , da aveti perfecta dreptate, acestai motivul pt. care am zis ca etapele adevarate de maraton incep de la 900-950km. Nea Butucanu spunea , ca de multe ori nu ne putem da seama cat de greu poate fi 50-100km in plus la cei 850km. Parerea mea e ca etapele de 850km sunt etape in care in mod normal , intra porumbeii in prima zi, deci porumbei de o zi , iar cand trec de 900-950 si inopteaza afara se schimba mult datele , personal desi sunt in prima linie am sustinut la sedinta judeteana, lansare intarziata pt. a le oferi porumbeilor de maraton posibilitatea de asi demonstra adevarata valoare alaturi de domnii= Peteo, Cornel, Cosau , dar am perdut la vot.
Va salut cu mult respect d-le ZENO STEINBINDER, va multumesc pt. aceste informatii, nu am nimic inpotriva acestor familii de porumbei, ci iam dat ca ex, findca sunt recunoscuti ca porumbei imbatabili pe distante scurte , in special jansseni .
Da d-le Vlad , aveti perfecta dreptate ,d-l Szabo Zoltan este un adevarat maratonist , are curajul sa joace cu oricine oriunde , nu se plange ca e dezavantajat de km , sau ca intra porumbeii pe sus ori pe jos , si asta pt. ca are VALOARE. Mas simti onorat , sa am posibilitatea sal cunosc personal pe acest mare MARATONIST, pt. care am tot respectul si admiratia.
Felicitari premiantiilor