Ologirea porumbeilor

Buna ziua, ma numesc Bogdan, va urmaresc site-ul cu mare drag de foarte multa vreme. Va scriu in speranta ca dvs. sau unul dintre crescatorii “prezenti” pe porumbei.ro ma poate ajuta. De trei zile o porumbita a prezentat semne de boala, la inceput nu putea sa mearga, sa stea in picioare (in prima zi), apoi starea ei s-a agravat, nu-si mai foloseste picioarele absolut deloc, sta culcata pe o parte (pe aripa), nu isi poate tine capul, nu se hraneste, nu bea apa, privirea pierduta, ii dau hrana pe cioc si regurgiteaza cam tot ce reusesc sa inghita.

Gainatul destul de moale si o culoare verde deschi cu galben. Problema este ca de astazi, un alt porumbel prezinta aceleasi simptome. Imi puteti spune cu ce boala, virus am de-a face? Ce tratament imi recomandati. Pana acum i-am dat calciu lactic, fara nici cel mai mic semn de ameliorare, vitamine, antibiotic.

Nu as vrea sa fac un tratament la intamplare, nu as dori sa le fac si eu un rau prin administrarea unui tratament nepotrivit. Va multumesc anticipat!

10 comentarii la “Ologirea porumbeilor”

  1. Cred ca este salmonela dar pentru un tratament eficient ar trebui sa trimiti niste probe la analize. E posibil sa fie mici probleme de management in crescatorie, boala asta nu ar trebui sa apara in conditii impecabile care sustin o imunitate buna. Tratamentele “preventive” afecteaza imunitatea. Mai e posibil sa fie o slabiciune a liniei pentru salmonela, daca cei doi afectati sunt inruditi ar fi un indiciu.

    Am patit chestia asta acum cativa ani la un matur din matca, era porumbel adus din crescatorie care trata “preventiv” salmonela periodic si era si vaccinat pentru asa ceva. Din stresul cresterii puilor i s-a activat. E o boala care sta si mult timp ascunsa si apare la un stres care slabeste imunitatea.

  2. Aceleasi simtome se manifesta si in cazul streptococ-stafilococ, este mai putin grava decat salmonella, dar ca si in cazul de mai sus necesita examen de laborator. Tampon din cloaca… Daca ai posibilitatea sa mergi, ia cu tine unul dintre porumbei, e de ajuns sa faci analize doar la unu. In momentul in care am hotarat sa merg cu porumbeii la analize, mi-am schimbat mentalitatea despre tot! Se economisesc lucruri importante ca : incertitudinea, stresul, timpul, banii. Si foarte important este faptul ca problema se rezolva.

  3. Sa nu fi mancat boabe tratate de pe camp. Luna trecuta am patit-o cu 3 porumbei, aveau in guse numai boabe de porumb tratate cu ceva prafuri rosii. 2 au murit la putin timp dupa ce au ajuns in cotet si altul la cateva zile, chiar daca daduse semne de revenire. Toti trei ajunsesera acasa si nu se mai puteau ridica de jos pe picioare si nici deplasa.

  4. Petre, recomanda-ne, te rog, si centrul unde se pot efectua aceste analize, cu rezultate confirmate de efectele tratamentului in urma antibiogramei. Multumesc!

    Bogdan, la prima vedere, este vorba despre salmoneloza. In plus fata de informatiile ultra corecte din comentariul porumbei.ro, as adauga, cu parere de rau, ca cel mai bun lucru pe care il poti face pentru un porumbel afectat in asemenea grad de boala e sa il scapi de chin. Dupa sacrificarea bolnavilor, trateaza tot efectivul aparent sanatos cu PARASTOP, 14 zile consecutiv. Nu spun ca e cel mai bun dar este singurul pe care eu ti-l pot recomanda prin prisma rezultatelor proprii obtinute in cazul acestei bacterii, care provoaca foarte multe rele cand scapa de sub control. Daca ai posibilitatea de a efectua, inainte de a incepe orice tratament, analizele recomandate de Petre, ar fi cea mai buna solutie.

  5. La orice institut de cercetare, unde se pot face antibiograme, la orice doctor capabil sa faca antibiograme. .. Bineinteles, ca iti trebuie si antibiotic specific, la care bacteria este sensibil,nu parastopuri, tolisanuri si toate porcariile de pe piata… Toti conditionatorii de pe piata sunt buni, antibioticele pt porumbei, f putine… Daca vrei sa le spargi ficatii si rinichii, da-le parastop si rezultatele nu vor intarzia sa apara! Acum, ca tu nu crezi, asta e alta chestie… Dar ai incercat vreodata? Eu tratez cu antibiotic doar dupa antibiograma, dupa care nu-l mai vad! (bineinteles, daca nu sunt probleme). Da, pot spune sigur ca tratamentul facut dupa antibiograma a dat rezultatul dorit!

  6. Ah, nu am raspuns! Eu fac antibiograme in Italia, pot fi :institutul zooprofilactic de la Ozzano, de la Brescia, de la Roma, si mai este un doctor specializat in pasari langa Reggiolo, la Fabbrico. Eu ma duc aici, pt ca tipul are acasa absolut orice, pt orice tip de analize. Si pt ca este o adevarata capacitate in domeniul lui…

  7. Alt motiv pt care am ales cabinetul particular, sunt timpii si faptul ca, in anumite cazuri, institutul semnaleaza ministerului o boala mai grava ca paramixo sau salmonella. Particularul nu intotdeauna…

  8. Multumesc, Petre! Am intuit ca nu esti in RO si ca nu la laboratoare din Romania te referi. Si nu o spun peiorativ, doar ca incercarile la noi, in domeniul “porumbei”, sunt la inceput si nu sunt foarte riguroase. Se vor inmulti, e cert, pt ca va fi o nisa valoroasa economic pt veterinari, suntem multi cu stoluri la mansarda :)
    Pana atunci, folosim dupa prospect si dupa pricepere “parastopuri, tolisanuri si toate porcariile de pe piata… “.
    Toate cele bune! Si aveti grija la adeno-coli la pui, incepe sa “muste”.

  9. Dan, eu am colaborat foarte bine si cu Romvac… Ca punct de referinta, doctorul Iacob, foarte disponibil si foarte amabil! Romvac face antibiograme,spre exemplu… Mie mi se pare mult mai simplu, decat sa-mi dau cu presupusu… Si poti foarte bine sa faci antibiograma, dupa care, poti contacta un medic uman pt bacteria respectiva,vezi la ce tip de antibiotic este sensibila bacteria, se face raportul pe greutate si esti sigur ca antibioticul respectiv este exact, sigur si controlat.

  10. Va multumesc frumos pentru pareri si sfaturi. Va doresc sa nu aveti parte de asemenea experiente.

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *