Salut tuturor. Aș vrea și eu o părere mai documentată, nu tot felul de supoziții legate de distanță sau sănătate. De la 50 de km poate să vină sau să nu vină un pui de 1 lună ieșit pe crescătorie, un matur lovit sau spart la zbor ori unul bolnav copt. Unii trag și-ți mor în mana acasă.
Însă mie, la un antrenament de la cca 50 km aerieni – al treilea, după două de cca. 10 și 25 km – dintr-un stol de 51 de păsări, 50 bine și foarte bine, aparent, la sănătate și condiție, au ajuns în crescătorie 30 de păsări, majoritatea celor mai slab dotați fizic, inclusiv cel cu probleme de sănătate, pe parcursul a trei zile. (în prima zi 1 în 50 min și încă vreo 19 până seara).
Condiții meteo de mai foarte bune. Nu au venit acasă nici la o săptămână, maturi zburați și sosiți anul anterior de la 800 km (doi) sau pui la 400 și 500 km (patru). Cum se poate sa dispară un stol la 50 km de casă, pe condiții meteo bune!!???
Florin
Sunt acele etape “speciale” cand inexplicabil se pierd multi porumbei buni, sau chiar daca nu se pierd, vin in ordine inversa calitatii lor. Am trecut prin asta de “n” ori atat la zborurile cu maturii cat si cu puii. Si exact cum ai patit, am remarcat mereu ca vin in ordine inversa formei si capacitatii lor de zbor… primii vin bolnaviciunile, apoi cei mai slab dotati care veneau mereu pe coada, iar cei mai buni vin seara, a doua zi, peste 1-2 saptamani sau deloc.
Cred ca e un fenomen in care pleaca prea siguri pe ei intr-o directie gresita si cei mai buni trag tare ramanand stol pierzandu-i pe drum pe cei mai slabi. Apoi cei din urma se redreseaza, mai ales ca nu mai sunt stol, si vin pe capul lor si batraneste si asa ajung acasa. Depinde foarte mult si de ruta, pe campie le e mai usor sa se redreseze, dar daca ruta etapei tale are in ecuatie si muntele lucrurile se complica. De exemplu zona mea este la baza muntelui (Nord AG) si zburam dinspre Ukraina. Deseori, mai ales daca e vant S-N porumbeii care se apropie de curbura nu o ocolesc prin sud ci intra pe Ardeal sau urca pe Moldova spre nord copiind muntele. Cei intrati in Ardeal ezita sa mai iasa pe Bran-Rucar sau alte culoare si de multe ori ne ajung prin vest si chiar Ungaria. S-a intamplat asta inclusiv anul trecut cand am pierdut la un demifond aproape toti tinerii (mi-a venit o singura tanara in prima zi… care era mai bolnavicioasa). A mai venit una a doua zi (care intrase in Ardeal si la derby pui cu un an in urma si stia care e smecheria). Apoi au inceput telefoanele la colegi de prin Ardeal si Ungaria. As fi fost curios pe unde mi-au ajuns dar nu mai pun numere pe ei. Restul de tineri au inceput sa imi vina dupa vreo luna, cate unul la 2-3 zile, jigariti si slabi. In primii ani am trait multe frustrari pe chestia asta dar apoi m-am obisnuit si chiar am ajuns sa apreciez dificultatea zonei pentru ca formeaza niste porumbei foarte rezistenti, inteligenti si incapatanati… nici nu cred ca mi-ar placea intr-o zona mai simpla.
Adevarul îi ca am mai auzit din astea,anul trecut la antrenamentele cu puii,care s.au pierdut cu zecile de la mai puțini km,decât ai avut tu. Si am auzit asta de la mai mulți crescătorii. Nici la mine n.a fost roz situatia, am luat un șoc la 25 km de nu am luat nici când aveam porumbei cumpărați din piața si sunt convins ca nu era vorba de calitatea lor,plus ca aveau mai multe antrenamente iar vremea a fost super. La polul opus au fost 2 pui care erau la prima pana si piuiau in Septembrie,care au fost imbarcati de un coleg( eu fiind plecat)din greseala ,direct la 270 km,fără nici un antrenament si unul s.a intors ,între primii porumbei la mine,singur. Nu mi.a venit sa cred,ca s.a intors!
Revenind la pierderi,ceva se intampla. Unii zic ca 5G,altii ca schimbarile climatice,altii ca se produc vibrații intenționat, ca sa ne agite pe noi. Tot felul de teorii ale conspirației,dar ceva concret nu stim:)
Posibil sa ai porumbeii bolnavi, dar fara comorbiditati. Bolile care afecteaza orientarea sunt cele care se manifesta la nivelul cailor respiratorii. Si noi daca avem migrene, desi nu se observa ca avem, nu mai putem citi sau retine nimic.
O a doua cauza este intalnirea cu alte stoluri masive care colecteaza si porumveii tai. Cei mai motivati se duc in stol si zboara cot la cot cu stolul respectiv la viteza maxima ducandu.i in alta directie.
Bolnavicioasii sau cei nepregatiti se vor rupe repede de stol, se vor reseta si vor zbura pe ritmul lor gasind traseul initial spre casa.
De ce ne vin de la etapele grele cei mai buni porumbei si cei mai epuizati? Pentru ca trag ca nebunii in ritm alert pe cand nemotivatii sau bolnaviciosii trag in ritmul lor fara a se consuma.
Chiar daca tu nu vrei sa iei in calcul sanatatea, de sanatate este vorba. Intr-un context nefavorabil – cum da un exemplu Robert, mai sus – porumbeii tai au luat directia gresita. Ajunsi departe de casa ei nu au mai avut resurse sa se intoarca, atat de simplu este. Cel mai probabil: boala sau conditia fizica precara. Sau amandoua.
Cand se pierde unul singur e mai greu de gasit explicatia: accident, pradator, samd. Dar cand sunt mai multi eu consider ca lucrurile sunt clare.
Mulțumesc pentru comentarii. Robert, un stol de 50 de porumbei nu ar rezista să bântuie o zi dacă ar avea probleme cu respirația. Am avut 4 cu probleme respiratorii (3 maturi cu reminiscențe de anul trecut și 1 yarling -mai recent), însă aceștia, culmea, au venit, după câteva ore, destul de bine fizic.
Costel, daca sanatatea ar fi de vina, de ce fix cei mai bolnaviciosi vin iar cei mai in forma se pierd sau vin dupa multe zile de la aceste etape ciudate?
Eu stau mult si ii observ pe fiecare. De exemplu la o etapa din asta nasoala cu puii, inainte de imbarcare cu cateva zile evaluam puii: cum deschideam unii explodau afara, faceau 2 ture si plecau disparitie cu stolul ghem. Asta e sanatate, nu? La cotet mai ramaneau cativa abatuti care se plimbau pe trapa si in interior inca 1-2 zburliti. Fix astia veneau primii de la etapa ciudata, iar cei care rupeau cerul veneau a doua zi sau deloc.
Acum cativa ani, primii doi finalisti de la columbodromul din Africa de Sud aveau probleme respiratorii, daca imi amintesc bine.
Personal ma indoiesc ca problemele medicale,sunt responsabile pt eșecurile astea,de la doi pași de casa,dar nici nu le exclud total. Posibil sa fie un cumul de factori. La mine anul trecut când am luat șocul de la 25 km,porumbeii erau impecabili. Zburau puii între 1,5 si 2 ore. Daca erau bolnavi ,nu zburau de placere atat. Nu.i exclus sa fie un atac de soim si sa.i debusoleze
Porumbei.ro, la intrebarea aceasta a raspuns Robert cu un comentariu mai sus: cei motivati si curajosi zboara departe cu un stol strain, cei care au probleme nu iau stolul, raman in zona si cum-necum se tarasc acasa.
Motivati si curajosi + sanatosi… asta vroiam sa subliniez, nu e vorba de boala sau lipsa conditiei fizice, dimpotriva… deci pur si simplu se orienteaza prost si nu se mai corecteaza in timp util.
Motivati,sanatosi si curajosi nu inseamna ca sunt si super inteligenti. Sa nu uitam ca porumbelul este o pasarede stol la origine.
Cei mai buni porumbei in numat de 1-3 sunt capabili sa conduca un stol de 500 pe directia dorita de ei.
Este demonstrat prin studii.
De aceea stolul este dus de regula in zonele crescatoriilor puternice din care provin porumbeii calitativi. Asta este o discutie de ani de zile ca pozitia volierei face totul la viteza, dar mai conteaza si calitatea porumbelului, a masculilor alfa bine motivati sau a femelelor dominante.
Ok. Curajosi si sanatosi se orienteaza prost si merg departe de casa. Si odata ajunsi, de ce nu se mai intorc ? Sau, ca sa formulez mai bine, de ce nu se mai pot intoarce ? Din cauza de sanatate.
Din lipsa de benzina. Fac asa un calcul cu tinerii pierduti de noi anul trecut, lansati din Rep. Moldova si ajunsi prin Ungaria, cam cat au zburat si ce grasime mai aveau pe ei sa revina in Arges… sunt pe putin 1100 Km plus bajbaiala pe langa munte. Ce vreau sa zic e ca nu cred ca un porumbel cu probleme de sanatate ajunge atat de departe.
Ba cred ca poate zbuta lejer la relanti cu 40 km/h timp de10 ore. In doua zile face 800 km aerieni in cautare de casa in conditiile in care un porumbel in forma pleaca cu 1800m/min. la lasnsare si se stabilizeaza la 1400 m/min pe parcurs.
Nu știu ce s-au întâmplat cu ai tai dar pot spune ce am pățit eu. Lansare matinala distanta 90 km. Cum s-au ridicat ei sa plece au “lovit” Intr-un stol foarte mare ce zbura în direcție opusă decât unde ar fi trebuit sa plece ai mei…. Rezultat din 45 lansați doar 10 ajunși acasă prima zi restul ,care au mai ajuns in decurs de o săptămână.,…
Anul trecut am avut o etapă de fond in Cehia si m.am trezit cu un porumbel in coada ,unuia de al meu. Am zis ca nu.i mare lucru ca s.a mai întâmplat,dar asta venit a si intrat înăuntru. Îl prind si cand ma uit constat cu stupoare ca era un porumbel ceh,cu cip si nr de telefon si arata impecabil,deci nu era bolnav
Am vorbit cu stăpânul si l.am îmbarcat la următorul fond,dar nu mi.a confirmat daca a ajuns acasa
Ciprian am pățit.o si eu cu puii. După 3 ore mi.a venit primul porumbel acasă iar toți care veneau erau extrem de sifonati
În cazul lui Florin cred ca pierderile s-au datorat unui deficit de orientare. Porumbeii sănătoși și în forma fizica mai buna au pornit în forță într-o direcție greșită făcând un număr suplimentar de kilometrii. Dacă s-au abătut numai 50 kilometri de la traseu, pana s-au redresat aveau peste 100 de kilometrii de parcurs înapoi, minim (în funcție de unghiul și direcția greșită).
Asta înseamnă un zbor de cel puțin 150 de km nu de 90, salt destul de mare dacă luam în considerare ca zburasera doua antrenamente de 10, respectiv 25 km. Apoi panica, febra musculara, au accentuat debusolarea.
Cei cu probleme de sănătate (minore cred), au avut reținerea zborului tumultuos și nu s-au depărtat foarte tare de locul de lansare, probabil chiar s-au asezat pe cladiri/pomi și au avut răgazul sa își corecteze direcția casei, ajungând la crescătorie în final, chiar dacă au întârziat. (Oricum au ajuns mai fresh decât cei care au pornit tare dar greșit) .
Eu bănuiesc ca mulți din porumbeii lui Florin care au sosit totuși acasă au făcut mult peste 200 km în acea zi, băntuind după direcția corecta.
Corect , Ilie.
Acelasi lucru reiesesi din comentariile de mai sus. Perfect sanatos, motivat si perfect la mana nu inseamna simega inteligent.
Au plecat de nebuni in viteza maxima si cand au realizat ca nu sunt pe traseul care trebuie i au apucat pandemiile.
Bolnavicioasii fie zboara la viteza mica, fie coboara pe camp sau pe o cladire….stau si apoi pleaca in ritmul lor.
Ilie, Vlad, merg pe rationamentul vostru, si rezulta un zbor inapoi de 150km. E obisit in prima zi si nu face drumul inapoi.
Dupa o noapte de somn, de ce nu au venit a doua zi acasa ? Sau a treia cu 75km pe zi. Sau a patra ? Asa sanatosi tun cum presupuneti ca erau ?
Un porumbel sanatos, chiar si pui, zboara 2-3 ore pe zi. A luat directia gresita, ok, se mai intampla. Dar are resurse sa vina, poate a doua zi, poate a treia. Daca nu vine, inseamna ca nu poate, pentru ca e bolnav.
Parerea mea, care se subordoneaza multor pareri exprimate mai sus, e ca, de la aceasta distanta, lansand pasari mature, nu pui, nu poate fi vorba decat de dezorientare din cauze externe si nu interne. Totodata, se exclud bolile.
Prin cauze externe inteleg cutremur/perturbari magnetice, inversiune termica, explozii solare, suficient de puternice pentru a deturna busola unui porumbel matur, astfel incat sa-i indice alta destinatie, spre care sa traga intins. Asa cum s-a comentat anterior, puturosii/prostii nu trag de fel si nu ajung departe pana la prima pauza, ceea ce ii avantajeaza in aceasta situatie.
Daca ar fi fost vorba despre pui, ar fi stat in picioare varianta cu stolul mare, care il matura pe cel al puilor, care nu mai au resurse, din cauze fizico-psihice legate de maturizare, pentru a reveni de la distante mari.
Columbofilia si Fenomene paranormale.Deseori si foarte multe intrebarii le pun singur in mintea mea din discutile intre columbofili am tras unele concluzi:
1-La lansare porumbei cei mai inteligenti cu o rapiditate extraordinara de orientare pleaca primii daca acesti au linia de zbor gresita zboara in acea directie pana la epuizare (desi rareori se intimpla)
2-La lansare cind directia de zbor a porumbeilor este bine aleasa cei mai buni porumbei care sint primi au ghinionul sai manince pasarile de prada (deseori se intimpla )
3- Deseori esecul multor crescatori se datoreaza faptului ca organizatori delegatul pe masina nu acorda importanta intretineri porumbeilor
4-Foarte multi crescatori au cumparat porumbei de la uni campioni sau mai putin campioni si totusi acestia nu reusesc sa claseze bine
5-Foarte multi crescatori nu au rezultate(dar au porumbei parerea lor) fiinca acestia nu au timp si banii suficient de mult)
ACUM pe intelesul meu:
Sa inteleg ca porumbei care ajung acasa primele locuri au avut doar noroc fiinca nu au fost in conditie buna probleme de sanatate asfel nu au putut tine ritmul dupa primul stol care greseste directia de zbor sau in cazul in care linia de zbor este buna acei care nu sint primi au norocul si trec dupa ce ulii sint satui asfel acestia au noroc.
Ma intreb singur cum crescatorul X fara extraordinare sume colosale a creat porumbei si aceia cu banii multi au numai ghinion.
Sa fie oare columbofilia un sport enigma sau sport cu ghinion pentru unii si mult noroc pentru altii.Dar cum se face ca aceiasi au noroc in fiecare an la nivel judetean provincial national sa fie faptul ac acestia sint norocosi in fiecare an?Scuze pentru faptul ca nu stiu sa scriu gramatical sper ca domnul L sa nu ma critice de fapt toti ceilanti
Bine V-am regăsit!!
In decursul timpului am observat ca puii care ies prima oară din coteț și se pierd câteva zile apoi revenind sunt cei mai buni zburători pe care nu i-am mai pierdut indiferent de etapa !
O zi frumoasa va doresc!
Buna tuturor,
Vin si eu cu o supozitie vis-a-vis de pierderile masive aparent inexplicabile.
Din start mentionez ca nu se aplica oriunde si oricand. Mai exact ma refer la radarele militare si civile aeriene la care pozitia este fixa dar intensitatea lor variaza.
Anul acesta (2020) S.U.A. l-a omorat pe Suleimani, a doua zi in fantana din curtea casei a izbit un stol de ciori, s-au redresat si au izbit in teiul vecinului. Metionez ca stau la aproximativ 25 km de radarul de la Deveselu.
Va inchipuiti daca era cursa de porumbei in ziua aia sau cineva avea antrenamente.
Din pacate federatiile noastre nu cred ca au acces (cred ca nici nu solicita) la parametrii acestor radare care pot influenta cursele de porumbei.
Wow,au luat.o ranzna! Va da.ti seama ce a fost in zilele alea?!
La sfârșitul lunii Aprilie ,eram la lucru,intr.o seara si un coleg a observat pe cer sateliți care circulau de la Vest spre Est si ne.a chemat sa vedem si noi,ceilalti colegi. Erau zeci de sateliți unul după altul,care circulau cu mare viteza si ne asteptam sa faca înconjurul pământului dar nu au mai aparut. Cam jumătate de oră a durat spectacolul si nu stiam ce se întâmpla. Nici azi nu stim. M.am uitat si.n serile următoare si nu i.am mai vazut. Am cautat pe net …nimic Unii ziceau ca or fi sateliți 5G…..nu stiu