Viata porumbelului voiajor este plina de constrangeri si nu prea ma incanta acest lucru asa ca mereu am cautat sa le ofer si momente de salbaticie si libertate.
Un scurt reportaj de primavara cu intoarcerea porumbeilor la natura, antrenamentul intens (mersul pe jos face piciorul frumos), zborul la disparitie (in tufe), ciugulitul de verdeata pe camp si interactiunea cu flora indigena, devoratul protectorului hepatic natural de la tara – papadia, hranitul pe sol ca gutanii, etc.
Parerea mea, e ca ai reusit sa faci, cu multa rabdare, un lucru, care se vede doar la tine,specific, personalizat porumbei.ro. De la organizarea volierei, reproductie, hranire, antrenamente, zboruri…etc. Cu siguranta trebuie un scop in viata! Sa ai o idee unde vrei sa ajungi. Parerea mea e ca tu ai reusit f bine! Nu sunt laude! Este ceea ce se vede si se simte, atunci cand cineva priveste modul natural si simplu in care sunt facute toate. Nu e usor sa explici lucrurile simple!!! E f greu, trebuie capacitate si pregatire. Sunt convins, ca cine se uita la felul in care sunt crescuti porumbeii pe porumbei.ro,simte copilaria, frumusetea, puritatea, simplitatea pe care nu le mai gasesti toate la un loc! Repet:este ceea ce eu personal simt! Sincere felicitari!
Da intr-adevar o minunatie de clip, e o.placere sa ai porumbei si sa ii cresti.in asemenea conditii, si eu sunt fan natural pt ca asa e normal, asa trebuie sa fim si noi, fiintele umane, sa traim natural !
@Petre: pai viata e prea scurta sa ne stresam cu toate maruntisurile. Am avut ani cu porumbei in expo si ani in care abia ma vedeam la nivel de club. Era vreo diferenta de perceptie? Zero. Da, e placut cand iti vin astia mici bine, dar cand nu se intampla, nu e nicio tragedie.
Acum multi ani cand am inceput haleam fara analiza tot ce auzeam si citeam, ii indoiam cu tratamente si produse, ii duceam cu masina mereu sa ii “invat” eu sa se orienteze, cumparam de pe licitatii porumbei cu zecile, eram stresat rau sa stea porumbeii doar in aer sau in cotet, sa nu ii traga curentul, sa nu ii ploua, sa nu sara antrenamentul, vaduvie – vai sa nu se vada, sa nu se atinga, sa nu intre in depresie, sa nu…, sa nu…
Mai multe chestii nu aveam voie, decat aveam. Si dupa stresul de la munca sau din viata, veneam la porumbei cica sa ma relaxez!? Pai cum, daca nu am voie nici aia nici ailalta? Ia hai sa le am voie pe toate. Si am dat reset. Natural, le-am scos tratamentele, produsele au mai ramas vreo 3 si ma gandesc pe care-l mai scot, antrenamente cu masina zero, achizitii anul trecut 1 bucata & ieftin.
Nu sustin zborul lor la etape in bataie de joc si incerc sa fie in conditie buna, dar cred ca multe chestii care se fac din spirit de turma sunt inutile si complica viata crescatorului si a porumbelului… si mai rau de atat ii indeparteaza pe cei care ar vrea sa inceapa dar renunta crezand ca nu au suficient timp si bani sau ca e prea mult stres.
Exact asa! Intr-o lume in care totul se complica, e foarte dificil sa traiesti simplu… Pana la urma, secretul este in a rezista tentatiilor de tot felul, de a te baza pe tine insuti, de a invata din greseli, de a te simti in pace. Incet, incet totul revine la normal… Eu numesc normalitate acea multumire sufleteasca, restul e foarte dificil si inutil de inteles.
Draga Andrei, daca te streseaza concursurile cu voiajorii mai bine tii porumbei de ornament si cu ei poti face integrare in absolut cu natura.
Adica iti iei Ferrari si te plangi ca trebuie sa iei virajele strans ? Ca trebuie sa iasa fum din cauciucuri ? Pai pentru asta e facuta masina.
Adica iti off-road si te deranjeaza noroiul ? Patinajul pe nisip ? Murdaria pe masina ? Pai pentru asta a fost facuta masina.
Adica iti iei avion si spui ca te incurca numarul butoanelor ? Protocoalele prea stricte ? Ca mai bine il tii asa in curte in gradina sa te uiti la el ? Pai pentru ce a fost facut ?
Nu te supara.
Porumbeii voiajori sunt facuti ca sa zboare, sa participe la concursuri si sa castige. Cu aceasta mentalitate si cu acest scop s-a construit, selectat, slefuit aceasta specie de porumbei de care, totusi, vad ca te bucuri de existenta lor – porumbeii voiajori.
Tocmai ca nu ma streseaza pentru ca am eliminat stresul. Continui sa cred ca se poate si fara vaduvie masurata cu rigla la milimetru, fara tratamente “preventive” (cea mai mare ineptie), fara zeci de produse, fara zeci de drumuri cu masina pentru antrenamente, fara achizitii care sa te rupa la buzunar, etc. Toate astea le-am mai vazut confirmate in parte si de unii crescatori de aici si de afara, nu le spun doar asa sa ma aflu in treaba. Dar ne place sa parem foarte sofisticati si profi, de asta complicam lucrurile care pot fi mai simple.
Apropo de noroi si fum din cauciucuri… nu m-am vaitat de curatatul gainatului in canicula verii cu masca pe figura din cauza alergiei, nu m-am stresat de toata ingrijirea pe care le-am acordat-o singur fara nici cel mai mic ajutor zi de zi in ultimii ~10 ani, nu m-am vaitat ca nu am mai plecat nicaieri din cauza lor de ani de zile.
Apropo de numarul butoanelor… nu ma streseaza tinutul evidentei situatiei de cuib a cuplurilor cu date de ouat, de eclozare, de varste pui, de intervale la care parasesc ouale dupa termen si la cat timp oua, etc.
Draguta intepatura cu integrarea in absolut. Ai insa grija sa nu te ia vreodata in campionat la punctaj vreun naturist din asta nestresat pentru ca ar fi destul de haios.
Andrei, consider ca promovezi o idee gresita, de fapt o impostura a porumbelului VOIAJOR. Si anume ca adevarata “natura” a acestuia este sa mearga pe jos, sa caute mancare prin iarba si sa sara pe un caine.
Aceasta imagine este o impostura, fiindca retrogradezi porumbelul VOIAJOR la baza speciei, ii anulezi calitatile sportive si il confunzi cu ceilalti porumbei, care nu sunt voiajori, si desigur ei pot face toate aceste lucruri zi de zi.
Fireste ca trebuie sa ii ingrijim, fireste ca tinem evidente. Nu la asta ma refeream.
Ci la faptul ca daca ai voiajori atunci trebuie sa ii tratezi ca ceea ce sunt: porumbei voiajori, sportivi. Si e natural – nu nenatural – sa duca o viata sportiva.
Si daca merge prin iarba nu poate zbura dupa aceea sa isi faca si serviciul de voiajor? Trebuie numai sa stea “drepti” in cotet si sa astepte ordine? Te-ai gandit vreodata ca interactiunea cu mediul influenteaza imunitatea, metabolismul – genele? Am vrut la un moment dat sa deschid un topic despre epigenetica dar mi-am amintit ca pe multi nu va intereseaza decat cifre, pedigree si tratamente.
Sa ii transmiti si impostorului de Jellema sa nu-si mai lase porumbeii pe campul ala ca ii retrogradeaza la baza speciei.
https://www.youtube.com/watch?v=C5hRmd8uOmE
Toti vedem acelasi film dar fiecare “vede” ce vrea. Eu vad porumbeii cum zboara sus pe cer, vad cum intra in custi de imbarcare ca sa li se formeze rutina, vad prezentata mancarea, o mancare de sportivi, vad cum li se verifica aripa, vad cum se abordeaza antrenamentele nocturne, vad cum se verifica sanatatea cu microscopul, 99 de lucruri care tin de viata sportiva. Si tu vezi 1 care nu tine, ca se lasa pe campul ala.
Ca sa revin la ideea de baza, ca ne departam, porumbeii sunt ai tai, banii tai, timpul tau, deci faci ce iti place tie sa faci cu ei. De acord. Dar ia-ti porumbei de ornament, ei sunt ideali pentru contemplare.
Lasa porumbelul voiajor sa faca sport si sa fie admirat pentru sport.
Cum ar fi sa ii privim pe Cristiano Ronaldo si pe Rafael Nadal la picnic, ce frumos isi astern patura si isi deschid pateul ?! Ar fi o scena absurda. Sigur ca fac si ei asta, ca sunt oameni, asa cum si porumbeii se pot lasa pe camp, ca sunt porumbei. Dar fotbalistul si tenismenul la picnic e o impostura, noi nu sunt apreciati pentru partea asta.
Exact ce spuneam… E cel mai greu sa traiesti simplu! Se uita lumea la tine ca la martieni, fratele meu! Probabil ca multa lume care n-a zburat maratonul, nu stie ca porumbelul care stie sa supravietuiasca singur fara sa manance din hranitoare, are un mare avantaj fata de cel robotizat. Asta e,traim in era digitala, era robotilor, era in care libertatea este un ideal pentru majoritatea.
Adica sa nu mai tin voiajori si sa nu ma bucur de emotiile sosirilor ca sa nu iti lezez ideea de sportiv? Sportiv fara voia si cunostinta lui. Am postat cu alte ocazii si despre tratamente, zboruri, am postat sosiri, etc. Dar te-ai impiedicat de mersul prin iarba. Deocamdata regulamentul nu interzice mersul prin iarba. Sunt foarte utili si cotetarii astia cu porumbeii prin buruieni, va ajuta la numeric. Acum presupun ca nu e nimeni atat de naiv sa creada ca ii trimit la zbor doar asa stati prin iarba toata ziua. La o etapa grea, sportivul stat doar in zbor si in rest ascuns dupa jaluzele are o viata mai grea decat unul care stie sa stea si prin iarba. “Sportivii” astia inchipuiti sunt doar la un pas de stramosii lor salbatici oricat v-ar placea sa credeti altceva, sunt niste fiinte instinctuale si haotice care se integreaza imediat intr-un stol de gutani pe campuri in caz de nevoie.
In 2018 am realizat prima norma la fond cu pasare care a zburat fara niciun tratament in viata ei, lotul de pui 2016 fiind un astfel de experiment (doar vaccin paramixo). Intamplator ea mi-a reprodus locul 1 club maraton national. Am mai prezentat pe aici si alte aberatii cum ar fi experimentele cu soimi iarna, lucru care era de neconceput, cand am inceput columbofilia toti spuneau ca soimul nu rateaza. Toate astea poate ca o sa lase in urma mea un porumbel voiajor fie si macar cu 1% mai capabil, cu care apoi sa poti sa te joci mai relaxat in privinta bolilor si a rapitoarelor, sa-l ascunzi dupa jaluzea, sa-i bagi tratament in ficat si sa iesi campion.
Cel mai bine urmaresti alte site-uri. Este porumbei.ro nu porumbeisportivi.ro. Sunt o multime care prezinta in filmari si interviuri cum zboara porumbeii, iti studiaza aripile, iti prezinta tratamentele, mancarea, nu e lipsa de asa ceva. E lipsa de materiale care sa mai aduca oameni in hobbyul asta care e pe moarte dar sunteti prea obsedati de cifre ca sa observati sau sa va mai pese. In anii astia vrand-nevrand, prin astfel de materiale impostoare am impulsionat sa inceapa sau sa reinceapa columbofilia si apoi “sportul” asta multi oameni si asta e o satisfactie mai mare decat daca prezentam o aripa si un tratament si concluzionai ca sunt mare sportiv.
Si Da! Sunt unul care a inceput cu porumbeii in 2011,dupa ce am dat peste site-ul porumbei.ro! Numai respect pentru porumbei.ro si munca depusa! Nu il cunosc pe baiatul asta, dar are baze solide si conceptii si mentalitate demne de urmat!
Costel tu esti convins ca doar prin disciplina exagerata se pot face rezulatate dar idea e ca orice porumbel greseste pana si ala de distante scurte (presupun ca nu joci maraton cu mentalitatea ta). Porumbelul trebuie sa fie adaptat si la natura, sa poata suprevietui in caz ca da de greu. Pai la maraton daca apar probleme porumbelul poate veni dupa o lunga perioda de timp, el trebuie sa se descurce singur. Porumbeii pe care ii descrii tu, acei ‘soldati universali’, aia ori merg bine pe perioade scurte, ori mor imediat ori in cele mai multe cazuri intra in alte crescatorii in prima zi daca se intampla ceva si nu pot ajunge acasa. Si crede-ma pana la urma ziua in care e intampla ceva vine….. asta daca joci porumbelul si nu il inchizi la matca dupa prima reusita. Se poate sa ai porumbei cu ambele calitati, unele rase de maraton sunt ‘genetic’ mai apropiati de natura si cu abilitati de supravietuire din cauza selectiei, e genetic dupa cum spune si porumbei.ro. Exceptii sunt de la orice regula dar noi vorbim in general….
@ Foarte bine punctat Andrei ! Tu intelegi cel mai bine aceste pasari si le iubesti cu adevarat, esti un crescator care nu le vede ca pe un venit ci ca pe o stare de pace si liniste sufleteasca, multi ati innebunit si vi-ati uitat pacea si linistea sufleteasca de care aveti nevoie, acest barbat care ne-a prezentat video-ul e inteligent incat a inceput sa inteleaga fiintele astea innaripate ce simt ce au nevoie cum se simt fericite si prin urmarecelui rau nu ii convine binele acesta prezentat, bineinteles, lasati porumbeii sa zboare ! Multi care sechestrati porumbeii si care le faceti foarte mult rau nu aveti tupeul sa va puneti.in locul lor, asta denota.lipsa de inteligenta.pace numa bine, respect Andrei !
Ce e greșit în ceea ce face acest om (Andrei, dacă nu mă înșel) ?
“Lasă porumbelul voiajor să facă sport și să fie admirat pentru sport.”
Nu credeți că, de fapt, columbofilii sunt cei care obligă porumbeii sa facă sport? Credeți că se duc ei, din pură iubire pentru sport, în mașini, și sunt nerăbdători să zboare prin ploaie, vânt etc. ca să facă performanță?
CONSIDER CĂ ASTA E MENTALITATEA GREȘITĂ AICI.
Domnule Costel, și dacă cei care admiră aceste păsări când supraviețuiesc văd, de fapt, acele 99 de lucruri din “viața sportivă”, iar dumnevoastră vedeți doar singurul lucru care nu aparține de viața sportivă – obligația de a zbura prin condiții extreme doar ca să o ia de la capăt peste o săptămână – ?
Ce se întâmplă cu tardivii ieșiți din ouă pentru a fi duși la matcă, doar ca să stea toată viața într-un coteț și, ce să vezi, să nu facă sport? Cum admirați dumnevoastră aceste păsări care nu fac sport deloc? E inadmisibil așa ceva, nu?
Mi se pare trist și amuzant în același timp.
Perfecta dreptate are COSTEL felicitarii.
Și mai consider că acest domn, adminul porumbei.ro, promovează exact latura porumbeilor pe care nu mulți o observă și îl apreciez pentru asta, deși sunt nou aici.
Câti dintre acești faimoși columbofili din România ar sta să filmeze porumbeii lor în timp ce pur și simplu supraviețuiesc?
Din câte știu eu, aproape niciunul. M-am cam săturat să văd pe ytb numai videoclipuri în care porumbeii sunt ținuți în cuști, în care li se arată aripile perfecte de campioni și în care performanța e pe primul loc. Pentru mine, chestia asta e total greșită. Cred că pasiunea (iubirea) pentru aceste înaripate e mult mai presus de toate concursurile, clasamentele și premiile oferite pentru cei mai rapizi porumbei. Probabil o să credeți că sunt vreun nebun care aberează pe aici și care nu are nicio legătură cu porumbeii. Și nu, nu sunt vreun columbofil experimentat. Am ajuns aici din întâmplare pentru că am și eu vreo 2 porumbei și pur și simplu nu am acceptat ceea ce am citit în secțiunea de comentarii.
Părerile sunt diferite, dar trebuie ascultate. Eu am spus ce aveam de spus și sper că voi fi înțeles măcar un pic.
O seară frumoasă!
Salut!
Ființa umana și toate acțiunile care le întreprinde sunt strict legate de mersul naturii un echilibru reciproc.
Observ foarte multe derapaje sociale în vremurile acestea de restriște simulate.
Ca om cu conștiința nealterata și influențată trebuie sa ținem cont și sa percepem diferența de nivel a fiecăruia și ceea ce urmărește și totodată să-i respectam decizia.
Porumbei.ro un content foarte bun, o escapada necesara de la viata cotidiana.
Un lucru e clar persoanele negativiste nu seamănă nimic constructiv.
Bai…!!!! Mama securiștilor e gravida iar, zero abilități și un cioc maxim. O sa va dam formule pana faceți,, brain freez” punct.
Retorica e buna la destindere va să zică!
Stați calmi și nu judecați ceea ce nu înțelegeți, nu instigati bunul mers al lucrurilor doar a părea superior.
Sa revin la porumbei, performanta într-adevăr se face cu program dar nu forțat totul vine de la sine. Când alergi după ceva obsesiv mai mult te îndepărtezi, așadar stop…..,, gândește,, … restart.
Apărați-va valorile doar asa veți trai liberi!
Ca un subiect viitor : Cine e de acord sa zburam sub o singura federație și sa facem o petiție în sensul asta?
Numai bine!
Oare e mai usor sa intelegi programele si tratamentele care dureaza 8 zile pe saptamina decit ceea ce vrea sa zica un om?
Ieri a prins ploaia micii impostori pe afara, stateau avariati pe cate o parte cu aripile in sus aratand spre cer, i-am retrogradat direct la stadiul de euglena verde.
La baza voiajorului stau rase de agrement/ornament, asta se si vede uneori in prezent cand din jocul geneticii mai apare cate o cravata, un mot sau incaltatura la unele exemplare. S-au gasit niste nebuni sa-i alerge pe distante tot mai mari si s-a format o rasa de care ne bucuram azi toti fara prea multa munca de creatie. Butucanu Stefan vrea sa faca porumbei rosii care sa zboare bine… sunt sigur ca multi s-au amuzat pe baza ideii asteia. Cum iesi putin din zona de sablon pe materiale postate si parasesti triunghiul pedigree-tratamente-clasament, incasezi. A fi columbofil presupune sa te intereseze orice e legat de porumbei, sa explorezi lumea lor si sa-i intelegi.
Nu e nimic gresit in lupta pentru performanta ba chiar caracterizeaza marea majoritate, si sunt anumiti crescatori care fac arta din asta… vezi Gheorghe Preda care are probabil cele mai bune interviuri despre zborul la maraton cu vaduvie si nu numai. Trebuie sa recunoastem ca majoritatea crescatorilor dupa ce trec de stadiul de incepator, ajung la nivelul asta unde se tinteste locul 1 si se munceste foarte mult pentru asta.
@Nicolae: federatii? E exact ca in politica, si tot ca in politica se migreaza dintr-un partid in altul, din federatie in federatie, e un frecus continuu pentru avantaje. Nu o sa facem niciodata nimic, m-am resemnat. E un motiv in plus pentru care am relaxat “programul” cu porumbeii, se intampla niste lucruri absurde din cauza carora nu merita sa mai misti un deget. De ani de zile ma uit perplex cum mai multe cluburi zboara etape lungi in aceeasi zi, din aceeasi locatie sau din apropiere, dar cu lansari separate, fara clasament comun. Si oamenii accepta asta senini ca pe ceva normal, multi chiar pun umarul sa se intample asa. In acelasi timp se vaita ca nu avem numeric. ?!?!?!?!?!?!
Va salut pe toți , mă gândesc că Andrei este ca și mine in primul rand un iubitor de porumbei și apoi crescător. Mulți se laudă cu porumbeii lor și locuri fruntașe dar nu le pasă câtuși de puțin de păsări ci doar de imagine. Mi-ar plăcea să cred că sunt mai multi iubitori decât crescători dar din păcate cred că e exact invers, ideal ar fi ca cele două să se îmbine perfect și atunci columbofilia devine o artă. Nu sunt de acord cu ideea că voiajorii sunt făcuți doar pt curse ci pot fi și de agrement, te relaxezi interacționând cu ei și asta se poate foarte bine tocmai prin natura lor blândă față de alte rase de porumbei care nu se apropie așa ușor de stăpân. nu ei aleg să meargă la concursuri, omul a inventat asta tot pt distracția lui neținând neapărat cont de ceea ce e bine pt porumbel. Deasemenea nu sunt adeptul tinerii păsărilor de la matca închise toată viața, toți ar trebui să zboare dacă nu în concurs măcar pe lângă casă.
Frumos filmulețul Andrei!!! Succes la zboruri!!!!
Porumbei.ro, de ce nu a aparut inca video cu sosirile de la 500km? Spectacol columbofil!
Nu mai postez si aici sa plictisesc cu impostorii care umbla prin boscheti, pe YT e lumea mai degajata.
Parerea mea, e ca, oricat de invidios si rau ar fi unu, nu poate sa nu recunoasca meritele porumbelului si alé crescatorului!… Poate doar daca e prost… :)) :))
Nu e cazul de invidie aici, nefiind cine stie ce rezultate, dar am inteles ideea din mai multe mesaje, marea majoritate vor materiale despre campioni si cum se ajunge campion asa ca porcarioarele personale de entertainment voi incerca sa le limitez la YT, cei 2-3 care sunt interesati de ele le pot vedea acolo, inclusiv soimii si alte chestii care nu tin de columbofilia profesionista.
Ba eu cred ca è vorba de invidie…. De ce sa arati tu ca la maraton ai super rezultat cu niste porumbei care mananca prin iarba?!… E contraproductiv! Si nici nu te chiama Jellema… Adica, daca arati pasiunea ta, pe SITE-UL TAU!!! nu e bine, pt ca nu te bagi in combinatii si nu platesti… Eu in 2017 am facut locul 1 la categoria crescatori la columbodromul nazional in Italia, in 2016 loc 12 la Mira… Nu mare kkt, dar ceva era, pt unul nou… Pai, crezi tu ca a zis cineva ceva pe vreo pagina, prin revista federatiei… Nimic! Trebuie sa platesti! Mi se pare aiurea ca trebuie sa iti platesti meritul tau si munca ta! N-am s-o fac niciodata! Doar sper sa muncesc si sa reusesc din ce in ce mai bine!
Andrei,nici când au fost materiale cu campioni,nu se înghesuiau sa scrie un coment asa ca nu te stresa.
@Petre: pai platesti fiind o investitie, apoi ai coada la poarta pentru comenzi de pui sau rupi in doua licitatiile. Ai vazut campionii de afara, nici nu li s-a uscat bine apa pe cioc dupa ce au ajuns ca deja au alt proprietar. :))
@Fisher: se mai inghesuie sa ii intepe doar ca sterg eu mesajele.
Nu e primul comentariu răutăcios pe care îl primești Andrei, dar asta chiar te-a necăjit. Asta înseamnă că îmbătrânești și nu mai suporți mizeriile gratuite dar și ca nu ești totuși suficient de bătrân și înțelept încât sa nu îți mai pese de ce cred unii sau alții!
E dreptul fiecăruia sa vadă columbofilia și porumbeii (ca sunt ei voiajori sau alta nație) așa cum vrea atâta vreme cât nu le aduce daune celor din jur. După principiul ” ce-i pasa lumii dimprejur….”
Asa ca stai relaxat, tine porumbeii asa cum vrei și postează ce vrei, nu o sa-i mulțumești nicicând pe toți porumbofilii țării.
O sa mai postez chestii potential utile, desi si din libertatea aia se pot invata multe, daca te pasioneaza mai intai porumbeii si apoi rezultatele. Acum nici nu prea mai coboara prin iarba dupa antrenament decat cei cu pui mari sa le completeze dieta iar departe pe camp nu se mai lasa nici daca ii tin la steag. Totul depinde de perioada anului, hranire, etc. Partea de dupa antrenament cand pot face ce vor ei imi place cel mai mult, pot sa intre sau sa stea pe afara, imi arata multe despre ei. Unii au anumite ticuri, fixatii, mori de ras, dar te poti folosi de ele uneori, e interesant.
Ieri s-a intors unul si azi inca unul, deci la 10 zile de la etapa. Ceva mai repede decat ma asteptam. Am incredere in ei ca o sa mai vina. Cea de azi este o yearlinga din femela pe care am avut-o de expo la maraton, care si ea la randul ei a stat ca tanara pe camp dupa o etapa grea. Poate ca totusi umblatul prin balarii ii ajuta sa stie ca nu mor de foame pe camp si sa nu ii apuce disperarea sa intre in vreun cotet strain. Si mai e un aspect, o vaduva esuata pe camp e posibil sa se puna jos la primul gutan care o turuie si sa ramana cu el. Am vazut o gramada de vaduve in masina cum se puneau jos la masculi straini introdusi din greseala pe boxa lor…
Cel mai probabil un porumbel familiarizat cu traiul în natură, care între zborurile de antrenament coboară și ciuguleste pietricele, verdeață și alte cele, care știe ca exista și alte surse de apa decât cea din adapatoare, are mai multe șanse sa supraviețuiască in cazul în care eșuează pe câmp. E trist totuși ca speram mai degrabă ca porumbelul sa se descurce singur în sălbăticie decât sa între într-un coteț străin de unde sa nu mai vina niciodată.