Articolul contine 2 mesaje diferite despre 2 columbofili de apreciat.

1. 9 iulie 2013. Orgoliul se infoaie, sentimentul se suprima si ratiunea lasa loc unui vis de marire. Poate daca eram acasa sa vad, sa simt, sa cumpanesc . . . insa prin telefon, totul devine impersonal si comand imbarcarea .

14 iulie 2013. Urmaresc harta sosirilor de la Berlin National . . . ceas dupa ceas Carpatii se contureaza in privirea-mi pierduta, o bariera in calea porumbeilor nostri. Astept zadarnic, timpul zboara si nu mai sper! Acum, in fiecare zi incerc sa uit cum din nesabuinta si prea multa visare i-am pecetluit soarta si sper doar sa traiasca, oriunde!

27 noiembrie 2013. Suna telefonul . . . accent moldovenesc: ma numesc Balan Ion, sunt din Suceava, un porumbel al dumneavoastra e la mine si vreau sa vi-l trimit. O fi vreun pui din cei pierduti, nu merita efortul . . . ma gandeam, dar nu gandeam o clipa ce urma sa aud; Un vis devenea realitate prin gura unui om, pe care nu-l cunosc, dar pe care sigur n-o sa-l uit vreodata! Infrigurat astept autocarul de Suceava si-mi imaginez clipa . . . ii cer iertare ca am trimis-o din orgoliu la o lupta prea mare! O lectie prea dura, dar binemeritata! Un final fericit, pentru un porumbel prea tanar si pentru un incepator !

Va multumesc, domnule Balan Ion!
Adrian Filip

2. Sa scoatem in evidenta si lucruri bune despre columbofilie. Zic asta gandindu-ma la un moment trist, acum 5-6 ani, intr-o zi de iarna inainte de Craciun, din 27-28 porumbei cati aveam, dihorul mi i-a facut franjuri, doar 8 porumbei mi-au scapat. Trist, abatut toti ma indemnau prieteneste sa renunt. Porumbei nu ar fi zis nimeni ia si tu o pereche, scoate pui si mi-i dai inapoi la vara, ia o pereche de tardivi, nici un coleg …

M-a ajutat un mare OM, dl. Tepeneag Puiu care mi-a dat 10 pasari, fara sa cer, mature de la matca, fara nici un LEU. Poate lucru acesta m-a tinut langa porumbei, poata lucrul acesta m-a ajutat sa imi refac un lot. Idea e ca avem nevoie sa scoatem in evidenta si fapte bune si oameni de caracter.

Samuel Oprisoni