Ordine


Inelarea puilor in ordinea varstei si a fratilor de cuib cu serii consecutive este cea mai utila metoda care iti ofera indicii importante cu trecerea vremii cand multe dintre serii au disparut din crescatorie.

16 comentarii la “Ordine”

  1. Ma enerveaza cand un pui isi scoate inelul si dispare prin crescatorie… frati de cuib cu seriile 308 si 321 – oribil!

  2. Urmaresc de vreo 5 ani care pui sunt mai buni, cei din prima serie inelata, a doua serie sau ultima.

    Mentionez ca scot anual vreo 40 de pui avand 10 perechi la matca.

    Imperechez matca intre 1 -15 februarie in fiecare an in functie de vreme.

    Nu cred ca.i o coincidenta dar cand trag linie dupa 2 ani, cei mai buni pui sunt din prima serie. Din a doua serie se remarca foarte rar iar din seria a treia nu o mai au in calcul, fiind niste semitardivi si doar cativa se mai califica pentru zborurile de toamna, acestia fiind la maxim a doua pana naparlita. De obicei o dau cadou aceasta serie a treia.

    Am in fiecare an serii care se termina in 3 zerouri si imi raman porumbeii cu serii ex 008, 003, 007,…014… si foarte rar pui cu seria…. 034, 039,….

    Nu mai inelez de mult la ziua a 7 sau a 10. Prefer sa introduc inelul putin mai greu dar sigur.

  3. Primul pui care l am înșelat anul trecut a fost si cel mai bun la mine.A fost crescut si singur,la 4 luni arata ca un matur la mana.
    Si la mine prima serie e cea mai in forta ,dar in 2015,seria a doua a fost mai capabilă.Am o curiozitate,unde dispare frate inelul celui cazut de pe picior,ca eu nu il mai găsesc nici neam?

  4. @porumbei.ro: Si eu inelez dupa aceeasi metoda ca cea descrisa. :)

    @adi: Multumim de informatii!
    Ai observat cumva, dupa astia 5 ani, strict la zborul din toamna, care serie de pui e mai buna? Prima, sau a doua?

  5. @adi: nu suport sa ii vad cum se chinuie cand intra inelul greu. Cu multi ani in urma cand nu ii inelam la timp le mai dadea si sangele, la unul cred ca i-am si rupt piciorul (repede se sudeaza la loc atunci cand sunt crude oasele/articulatiile alea). De cativa ani prefer sa inelez la 6-7 zile… defapt nici nu verific registrul pentru ca am invatat vizual cand e piciorul suficient de gros… daca degetul din spate e suficient de mare sa nu il poata da inapoi prin inel e ok. Asta depinde si de linie si felul cum a crescut puiul. Si oricum iau toti puii la mana macar la 2 zile pana se imbraca, sa socializez cu ei si ii verific daca le-au ramas inelele sau daca nu a intrat vreun pai sub inel (creste piciorul stramb).

    @CrisRace: :))))))))))) Doarele X nene! Si mie mi-au disparut fara urma multe inele, zici ca le inghit parintii.

  6. Ti-am trimis un email cu o poza….asa am facut eu un…organizator ..sa ii zic asa …ptr a putea lua usor inelul cu nr dorit…e mai usor decat sa le ti pe sfoara…am vazut la nemti

  7. Prima serie a fost buna si in toamna. Au incheiat cu succes toate etapele zburate, unii chiar 10. N.ai sa vezi pui din seria a doua sau a treia ca duce toate etapele de la pui…de regula 10 la numar.

    Am obsevart ca puii buni toamna raman constanti si in urmatorii ani. Niciun pui care n.a facut nimic deosebit la pui toamna nu s.a remercat nici la maturi si nici peste 2…3 ani.

    Nu tin tardivi de vreo 4 ani. Pierdere de timp si spatiu ba aduc nervi si boli si.ti incurca toata bunastarea stolului, a volierei.

    La fel, inelez la ochi, la grosimea piciorului si in niciun caz la termen.

  8. @Gheo: am primit, merci, o sa public in topic separat, buna ideea.

  9. @ Adi teoria ta cu prima serie de pui poate e valabila la categiaria I si II dar la maraton nu se aplica

  10. Eu de obicei inelez prima serie de puii pe picioru stang ,si a doua pe piciorul drept .Cat despre inelarea fratiilor de cuib in ordine este mult prea obositor ,find ca nu ambii se dezvolta la fel de repede.

  11. Din experienta personala si nu numai, cei mai buni maratonisti eclozeaza in luna mai, deci seria a 2-a. Atunci beneficiaza de toti factorii in optim: temperatura, esentiala atat pt perioada de la depunerea primului ou pana la depunerea celui de-al doilea, cat si dupa ecloziunea puiului, hrana cruda(verdeata), stres mai redus al parintilor, care au depasit goana nebuna, cand femela nu se hraneste corespunzator, specifica primei ponte, timp suficient pt antrenament pana in toamna etc. Intr-un cuvant, echilibru. La seria a 3-a deja incepe sa intervina oboseala si plictiseala parintilor iar temperatura ridicata devine factor de stres si mediu prielnic pt patogeni.Desi, in seria a 3-a mi-au eclozat cele mai armonioase exemplare, dpdv fizic. De a 4-a, nu mai vorbesc.Dar o regula certa nu exista, un campion se poate naste in orice moment al anului.
    Referitor la seriile inelelor, si eu prefer inelarea in ordine, iar a fratilor de cuib cu serii succesive.
    Sunt multi columbofili iubitori de serii scurte si alte asemenea tampenii, scuzati expresia. Sa nu uitam ca porumbelul poate face o serie celebra (ex 45-ul fratilor Cattrysse), si nu invers!

  12. @adi: Mersi de raspuns!

    @Dan_Tgv: Multumim, de asemenea. :)

  13. Salut,se poate sa mi dea și mie cineva organizatorul apa pt inele ! M am saturat de Siretul ăla și de Așezat serie după serie ! ?mersi frumos







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *