Orientarea porumbelului voiajor

orientarea-porumbelului-voiajor
Conform acestui grafic (si pe baza mai multor studii), porumbeii se orienteaza:
– dupa campul magnetic al pamantului si pozitia soarelui cand se afla la distanta lunga de crescatorie
– dupa mirosuri si repere vizuale ghid cum ar fi soselele la distanta medie
– dupa repere vizuale deja cunoscute cand se afla aproape de crescatorie

Anumite studii au aratat ca porumbeii isi maresc considerabil viteza de zbor cand se apropie de casa si incep sa recunoasca repere vizuale familiare.

25 comentarii la “Orientarea porumbelului voiajor”

  1. sincer as fi preferat ca porumbei.ro sa fi scris in romana reperele porumbeilor .poate altii nu stiu engleza si nu inteleg graficul (imaginea)parerea mea…

  2. Desenul asta,l-am vazut acu vreo 3 luni pe facebook,postat de un prieten marocan pe pagina lui,era exact aceeasi explicatie,multumesc.

  3. Foarte interesant! Partea cu reperele vizuale era evidenta dar nu stiam ca se orienteaza si dupa campul magnetic al pamantului si dupa pozitia soarelui

  4. Wow cât a putut evolua aceasta știința ,acum 10-15 ani priveam cu uimire cum o ființa asa mica este capabila sa sosească acasă indiferent de situație.

  5. Orientarea porumbeilor din punctul meu de vedere reprezinta un cumul de factori , dintre care cei enumerati mai sus poate sunt cei mai importanti 3. Legat de orientarea dupa repere vizuale este pe site o filmare de la una din lansarile din ucraina in care se vede perfect cu stolul urmeaza linia soselei, qed cum ar spune matematicianul. De altfel lipsa acestei capacitati cred ca este responsabila pt pierderile mari la nivelul concursurilor cu puii , ca tot suntem in sezon.

  6. Atat porumebii cat si noi avem nevoie de 2 lucruri pentru a ne putea orienta in spatiu: o “busola” si o “harta”.
    Una fara cealalta nu se poate.

    In figura de mai sus, primul mod de orientare (de la distante mari) se spune ca s-ar realiza pe baza campului magnetic terestru si a pozitiei Soarelui. Ambele au functie de busola. Harta lipseste. Deci nu cred ca este valabila.

    Degeaba porumbelul poate determina directia Nord daca nu stie unde se afla in raport cu propria crescatorie. Cu alte cuvinte degeaba vreau eu sa ajung la Ploiesti, stiind incotro e nordul, daca nu stiu si unde ma aflu (harta). Pentru ca pot fi la Sinaia si sa trebuiasca sa merg spre sud sau la Bucuresti si sa trebuiasca sa merg spre Nord. Deci, fara harta, nu prea ai cum sa te orientezi.

    Iar harta este data de balizele acustice stabilite de fiecare pasare in parte, in concordanta cu infrasunetele. Un deal sau o sosea pot reprezenta discontinuitati in modul de propagare a infrasunetelor, iar pasarile pot invata sa identifice aceste discontinuitati si sa-si gaseasca drumul spre casa.
    Nu trebuie neglijate nici celelalte aspecte: miros, cunoasterea reliefului, dar astea vin odata cu experienta. Daca ar fi doar acestea, atunci puii nu ar ajunge niciodata acasa.
    Parerea mea!

  7. Sunt lucruri stiute, ipoteze si teorii studiate si cercetate de ….zeci de ani(ce imi vine brusc in minte e cartea lui Peterfi…unde sunt frumos reliefate aceste teorii) .Eu zic sa mai lasam naibii „ robotizarea voiajorului” si sa lasam pasiunea si dragostea sa calauzeasca aceste pasari in adaposturile noastre.

  8. parerea mea ie ca cel mai important factor in orientarea porumbeilor ie campul magnetic ganditiva la pasarile ce migreaza in alte tari iele zboara si noaptea acolo numai campul magnetic le ajuta

  9. SIGUR CA EXISTA O EXPLICATIE…SIGUR…., INSA FARA SA SUPAR PE NIMENI EU CONSIDER CA ESTE PESTE PUTEREA NOASTRA DE A INTELEGE.

    NU ARE HARTA , DECI BUSOLA AIA DIN CAP NU VAD LA CEI FOLOSESTE, NU VEDE DE LA 1000 DE KILOMETRI, COTETUL DE ACASA NU MIROASE CA AM FACUT CURAT IN EL.

    ARE DOAR NISTE CAMARAZI DE DRUM CU EL, O INTELIGENTA FORMIDABILA SI DE MULTE ORI O REZISTENTA FIZICA CARE PE MINE MA LASA CA LA DENTIST.

  10. Cand fac referire la miros , asta nu inseamna carnea stricata din frigider, oala cu ciorba acrita pe aragaz, cainele nespalat tot anul, sosetele vecinului de vis-a-vis, tomberonul din gangul blocului vecin uitat cu capacul deschis, ….etc….etc…etc.. :-)))

    Se face referire la mirosul de ansamblu aflat in atmosfera , exemplu: daca stai langa o padure , langa un lac sarac, langa o balta de peste, intr-un oras aglomerat si foarte poluat, langa niste fabrici vechi dar in folosinta.

    Ganditi-va la cel mai bun exemplu : cand mergem la mare , pe litoralul romanesc , si cand mai avem 40-50 km pana la mare, daca deschizi geamul te loveste briza marii, un aer curat, specific marii, de-ti creaza impresia ca esti la doar 10 metrii de mare. Acest aer il vei simtii in mai toata zona dobrogei daca nu esti localnic.

  11. Interesant subiect, pacat ca momentan aceste idei sunt doar la stadiul de “CRED”.
    1- DUPA SOARE: sa tinem cont ca porumbelul nu are orologiu la el si soarele nu sta in acelasi punct pe cer toata ziua

    2-DUPA MIROS: seriosssss , daca astazi infloresc teii porumbeii mei vor fi dezorientati

    3-DUPA REPERE VIZUALE : un pic de adevar exista aici dar cred ca este valabil doar la repetarea treceri porumbelului prin acel loc ( adica ai avut antrenament pe ruta aia , daca porumbelul ajunge acolo cand vine de la concurs va cunoaste traseul si va mari viteza spre casa ) deci este un factor ce foloseste capacitatea de memorie a porumbelului ci nicidecum orientarea acestuia.

    4-RAZELE ULTRAVIOLETE: cea mai plauzibila varinta dar bineinteles insotita si de alti factori

    MENTIONEZ CA CE AM SCRIS NU TREBUIE SA FIE NEAPARAT ADEVARAT CI ESTE DOAR O PARERE STRICT PERSONALA,

    in primul rand trebuie sa stim ca porumbelul focalizeaza prin vederea lui de nustiu cate ori mai bine decat ochiul uman si pe deasupra este capabil sa perceapa razele ultraviolete (motiv pentru care porumbeii nu agreeaza cerul senin )
    am citit pe un site german ( nu mai stiu precis care) ca ochiul porumbelului reflecta razele ultraviolete in obiectele din jurul sau si asa isi formeaza o perceptie a locatiei sale fata de crescatorie ( si aici cu dus intors deoarece intervine soarele), porumbelul nu cunoaste distanta fata de crescatorie in momentul lansari ci doar perseverenta lui si dorinta il fac sa zboare pana acasa . acesta este motivul pentru care belgienii cauta porumbeii insistenti din toate punctele de privire, o sa spuna foarte multi da de unde stie sa vina cand este nor ? ( razele ultraviolete trec si prin nori , adevarat in cantitate mai mica dar trec)
    daca ati observat in toate filmuletele porumbeii nu zboara in linie perfect dreapta din momentul lansari pana acasa ci in zig zag ( marind astfel distanta) , acest lucru arata ca el isi redreseaza pozitia fata de crescatorie datorita razei de reflexie al ultravioletelor ,

    acesta este o perceptie proprie fata de orientarea porumbeilor voiajori din tot ce am citit pana acum in cartile si siturile de specialitae din lume.
    inca nu sunt sigur nici de acesta teorie si ma resemnez cu gandul ca omul nu a fost lasat pe pamant sa cunoasca chiar totul .
    sper ca nu am plictisit pe nimeni cu mesajul meu si va rog sa scuzati greselile de ortografie deoarece sunt la servici si ma pitesc de sefu sa nu vada ce fac.
    vant in pene si nu uitati , sa fi columbofil inseamna sa intelegi ,iubesti si sa respecti aceste pasari pe care de fapt noi le chinuim pentru bucuria noastra.

  12. @Lazar: interesant punct de vedere. Ai grija la sefu!

    Sa nu uitam magnetismul si faptul ca la cutremure sunt adevarate catastrofe daca sunt lansari.

    Cel mai probabil porumbeii folosesc mai multe feluri de repere pe care le aseaza intr-o ecuatie numai de ei stiuta si… de cele mai multe ori le da un rezultat corect si ajung acasa. Ati observat ca porumbeii care se ratacesc, o zi, doua, noua… daca reusesc sa mai revina acasa apoi zboara mult mai bine. Ei practic inteleg unde au gresit si isi revizuiesc “formula de calcul”.

    Eu lansez puii individual, cand dispare unul la orizont dau altul… la 100 de bucati mi-a luat ceva anul asta. Multi ma intreaba cum am rabdare. Pai am, pentru ca e foarte interesant sa ii urmaresti pe fiecare cum procedeaza, cum iau directia, cum dau turele de orientare si daca le dau. Imi place sa dau fratii de cuib unul dupa altul sa pot sa vad daca au cam acelasi criteriu de orientare, etc. Te mai si plictisesti dar daca nu esti singur merge, mai stai la un suc sau o bere (fara alcool) :p pana dispare cate unul la orizont.

    Din aceeeasi locatie pe vreme insorita multi dintre pui mi-au plecat direct fara ture, lansati pentru prima data in viata lor din acel loc (20 Km de casa). Pe nor puii au cam dat ture de orientare.

  13. parerea mea este ca ar fi foarte interesant de identificat factorii care duc la dezorientarea porumbeilor si provoaca asa numitele catastrofe
    odata identificate s-ar putea tine cont de ele la organizarea lansarii porumbeiilor

  14. eu cred ca porumbeii se orienteaza in primul rand dupa campul magnetic.am vazut cazuri in care porumbeii au fost tinuti in podul caselor unde nu aveau vizibilitate aproape de loc, au fost instrainati la distante destul de mari, chiar si la 25 km,cand au fost eliberati au revenit la vechea locatie,adica in podul casei de unde nu iesisera nici macar o secunda caci nu aveau macar iesire facuta, aceasta fiind construita dupa revenirea porumbeilor.am vazut cazuri in care crescatoria a fost mutata 3 metri mai in lateral,porumbeii incercand sa aterizeze pe vechea pozitie a trapei,fiind foarte insistenti pe toata perioada zilei,doar spre seara au folosit simtul olfactiv si au reperat noua locatie intrand foarte timid.aceste lucruri pe mine m-au convins ca porumbeii au cel mai important sistem magnetismul,pe el il folosesc in primul rand,doar cand dau gres apeleaza la alternative.am avut porumbei care i-am lansat de la 3 km de casa si au sosit a doua zi,daca era sa se orienteze dupa puncte de reper sau miros oare mai aveau probleme?de cate ori au trecut ei prin locul lansarii in zborul de zii cu zi?

  15. ecuatia de care scrie porumbei.ro o stiu doar porumbeii buni. Eu cred ca au un fel de coordonate GPS a locatiei casei (longitudine, latitudine) ,si folosind sigur magnetismul incearca sa o gaseasca.Apoi motivatia si conditia fizica conteaza. De oamenii care ii lanseaza fara o infomare asupra vremii ce poti sa zici? Vor sa mearga si ei acasa cat mai repede, dar ei au NAVI. pe multi nu ii intereseaza de porumbei ca o furtuna lunga le va taia calea mult timp si incercand sa ii taie calea porumbeii ajung la 2oo- 300 km de ruta lor. Vant in pene

  16. doar teorii! si chestia cu mirosul e chiar exajerata.
    poz 18 cred ca comparatia e banala!e normal sa faci diferenta intre zona de munte si cea de linga mare (marea neagra) .Nu?
    dar cind porumbelul e de la munte si lansarea e tot de la munte ,atunci cum deosebeste porumbelul mirosul?Daca porumbelul are asa miros incit poate mirosi dela 500 de km ca sa vina acasa atunci cred ca politia ar trebui sa foloseasca porumbei in loc de ciini.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *