OSB folosit la cusca

Umbla vorba prin sat cum ca OSBul ar emana ceva vapori toxici in cusca.

Ce stiti despre acest aspect? Totusi se fac si case de locuit din OSB.

Cunoasteti crescatorii din OSB din care porumbeii au facut norme? (lucru probabil suficient pentru a arata siguranta acestui material)

56 comentarii la “OSB folosit la cusca”

  1. eu am cotetul de app 5 ani fkt din osb sh casa sh chiar nu mi sa intamplat nimic

  2. Probabil e un zvon, doar se fac si case din OSB la greu. Si totusi… cu ce s-or lipi chestiile alea in osb…?

  3. eh…n-are nici o problema eu am de 4 ani si nu am avut nici o problema… chiar am avut si rezultate :)) loc 1 demifond pe judet loc 3 fond pe judet si 14 national deci nu poate fi toxic .

  4. Osb este format din aschii de lemn,este foarte spornic si des intalnit!se stie ca osb-ul netratat expus o perioada mare de timp la umezeala se exfoliaza si se indoaie!!mai nou exista o rasina care ii confera rezistenta la apa si e indicat sa fie vopsit cu bait…odata la 1-2 ani!!atentie se vopseste cu bait si nu cu lac….lacul astupa toti pori de aer si nu permite oxigenarea placilor….osb-ul da senzatia de chimic datorita aracetului folosit pentru prelucrarea sa insa e in regula si nu emana nici o toxina!!osb-ul poate fi din mai multe tipuri de lemn si anume fag,plop,brad avand rezistente diferite!!apicultori care au folosit stupi confectionati din osb au inregistat decese mari si le-ar fi pus pe seama compozitiei osb-ului insa nimic nu a fost confirmat!!numai bine

  5. Mai toxic decat porcariile cu care sant indopati porumbei acestora care umbla cu “vorbe prin sat” nu poate fi nimic .Am de 6 ani cotet de OSB si nu este nici o diferenta fata de cel din lemn , cotetele sant la 4m distanta unul fata de celalalt iar aceeiasi porumbei au zburat la fel din ambele.

  6. alea sunt tocaturi de lemne si lipite pt colegu de mai sus iar pt topic eu am porumbel cu norma in cotetul meu facut din OSB

  7. si la mine voliera este facuta partial din osb, si nu are nimic este foarte bun,am folosit si la casa , e si de design daca il lacuiti frumos cu Savana, in plus fata de blana pt voliera e mullt mai bun deoarece nu permite locuri unde sa se cuibareasca paduchii,capusele etc.eu sunt multumit de acest material[sa nu se creada k fac reclama}

  8. Ma gandesc la faptul ca nu emanatia , ci faptul ca ar putea ciuguli fragmente mici care contin liantul acela din OSB ar fi un posibil risc. Dar cred ca acest risc e infim iar eventualele emanatii nu ar putea avea concentratii periculoase.

  9. fratilor hai sa ne vedem de treaba noastra ,mai este putin shi incepe sezonul OSB NU ARE NIMIC TATA…….

  10. PENTRU Cristov Dumitru:

    OSB este acronimul de la termenul englezesc “Oriented Structured Board”. Adica, placa de lemn cu structuri orientate. La ce se refera?
    Aceasta placa este fabricata din lemn tocat, amestecat cu adeziv, si presat. Uscarea se face intai la rece apoi la temperatura inalta. Dar ce inseamna fibre orientate. Spre deosebire de PAL sau MDF, OSB-ul are in componenta bucati mari de lemn. Orientarea lor este realizata astfel incat sa asigure o rezistenta mare a placii la deformare elastica.
    Unde putem folosi placile de OSB? Intr-o mare varietate de aplicatii. Se pot folosi la cofraje pentru beton. Se folosesc la constructia caselor de lemn in realizarea peretilor exteriori. Trebuie sa spunem ca exista si variante de placi OSB tratate la umezeala sau ignifugate. Deci gama este larga.

    Placa de OSB a devenit astazi un material de constructie de baza la casele de lemn sau la turnarea zidurilor de beton. Folosirea acesteia se adapteaza perfect diferitelor situatii intalnite in constructii si amenajari interioare. Spor la lucru!

    http://www.renovat.ro/osb.php

  11. OSB=Oriented strand board…placi legate si orientate o traducere moths a moths.
    cam asa este, sunt resturi(in industria lemnoasa) care se refolosesc prin realizarea osb-urilor si dupa cum vedem sunt fff utile.
    eu de curand am terminat de facut voliera si in mare parte am folosit osb sau lemn presat, stratificat sau ce denumiri o avea.
    sunt multumit! sper ca si porumbeii vor fi :D
    numai bine

  12. Pai in primul rand ca orice zvon are un sambure de adevar,o premisa de la care se pleaca,probabil este o oarecare validitate a zvonului insa nu cred ca gata cum ai cusca din OSB in 5 ani sau mai mult se intampla ceva cu porumbeii,este o prostie,pe termen lung poate interveni vreo problema eventaual insa e greu de spus,mai vreau sa aduag faptul ca ar fii bine ca unii care posteaza pe site comment-uri sa invete limba romana si apoi sa isi dea cu parerea.

  13. Take a look:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Oriented_strand_board
    or read:

    It is manufactured in wide mats from cross-oriented layers of thin, rectangular wooden strips compressed and bonded together with wax and resin adhesives (95% wood, 5% wax and resin). The layers are created by shredding the wood into strips, which are sifted and then oriented on a belt or wire cauls.
    Due to the type of resins used in wood-based structural use panels like OSB, they emit very low levels of formaldehyde. The emission levels have been found to be not more than 10% of the criteria of key national standards.{http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0668.2005.00368.x/full}

  14. Prea multe griji….drobul de sare al lui Creanga.
    Oare vopselurile pe care unii “smecheri” le folosesc in crescatorie nu dauneaza prin substantele emanate?… orice produs pentru porumbei este fabricat printr-o metoda mai mult sau mai putina chimica…de astea ar trebui sa ne temem inainte de a ne teme de OSB…

  15. CUSCA O AM DIN SCANDURA INVELITA CU TABLA SI RAFTURILE DIN OSB AM PUS SCANDURA CA NAM AVUT BANI DE OSB NU CA AR AVEA CEVA
    NARE NIMIC

  16. Thank you Cristian, have a nice day ! ……… Din bidonul tau crestine, bem placut o viata ! (traducere libera) :-(

  17. @Nicu – sunt pe dinafara, dar traiam cu impresia ca scandura este mai scumpa decat OSB-ul. Sa inteleg ca daca faci un perete din OSB iesi mai scump decat daca il faci din scandura?

  18. cu OSB iesi mai ieftin decat cu scandura,o fii fost la inceput scump OSB cand a aparut la noi,dar acum este mult mai ieftin.ex: o placa de 2.5m/1.22m costa cam 45ron

  19. @ Andrei

    da, e mai scump cu osb … scandura este vreo 3 mil / METRUL CUB … da un metru cub de osb oare cat ar veni ?:P daca o placa e in jur la vreo 40 – 50 lei si grosime de vreo 10 – 15 cm … mai ieftin este cu scandura :D

  20. da cunosc si nu numai o norma ci mai multe la fond si maraton asa k nu .. mai asculta tot ce zic unii:))

  21. nu are nimic voliera din osb . dar intre osb si scandura eu as alege scandura .de ce ? pentru ca scandura absoarbe umiditatea din voliera pastrand astfel uscat adapostul , osb-ul fiind imbibat in anumite substante (uleiuri) este mai rezistent la ploaie , deci poate fi folosit la exterior. Avand cateva discutii cu niste prieteni care au vizitat crescatorii celebre din olanda am aflat ca acolo majoritatea adaposturilor pentru porumbei sunt din scandura groasa , vopsita pe exterior dar niciodata la interior tocmai pentru a absorbi umiditatea din voliera si a o pastra uscata mereu.

  22. Pentru acei””specialisti”” care declara totul toxic,sfatul meu este sa se gindeasca mai intai cit de toxic este aerul de deasupra marilor orase pe care le traverseaza porumbeii nostri in zborul lor catre casa si cat de mult le distrug ficatul si imunitatea toate medicamentele performante cu care ei ai andoapa .
    Despre diferenta de cost dintre scandura si OSB calculul este foarte simplu :
    -un metru cub scandura groasa de 2,5 cm=40 metri patrati perete si costa 550 ron
    -o foaie OSB=3 metri patrati ,deci 13 foi=39 metri patrati si costa aprox 600 ron
    Avantajul scandurii este ca fiind mai groasa izoleaza mult mai bine si absoarbe umiditatea an schimb cu OSB se construieste mai usor.

  23. Andrei din cate am observat topicul acesta nu a fost semnat de nimeni.. deci ma gandesc ca a fost propus de tine :D sa inteleg ca te interesezi de materiale pt urmatoarea voliera?

    R: posibil, probabil… :)

  24. NATURAL BALKANIC-FAIR PLAY columbodromul de la PRISEACA lg targoviste are pe langa alte materiale si ceva OSB cca 20-30 %

  25. Am folosit placi de osb in diferite locuri, inclusiv in amenajarea unor anexe in locuinta mea de vară de la ţară . Degajă un miros caracteristic atunci când este nou, însă cu timpul acest miros dispare . Apreciez acest material pentru uşurinţa cu care se poate folosi în raport cu alte materiale , scurtând timpul de lucru . Eu l-am placat pe interior cu polistiren extrudat şi apoi cu lambriu de plastic.
    Sunt mulţumit de ce a ieşit.
    Dacă ar emana ceva vapori toxici, cred că acest lucru se poate rezolva printr-o ventilaţie eficientă .

  26. osb-ul este cea mai mare porcarie pe care am intalnito in viatza mea. Ma refer numai la folosirea lui pentru constructia unei crescatorii. EVITATIL !!!

  27. Daca este cea mai mare porcarie poate ai si o explicatie de ce nu e bun???????????????????

  28. O coala de PAL de urmatoarele dimensiuni : 2,83 m / 2,07 m / grosime: 1,8 cm este la 90 RON(decembrie 2010), din punctul meu de vedere Pal-ul este mai rezistent si mai usor de curatzat , mai neted.. adica superior OSB-ului cel care apare in pozele de la aceasta rubrica.

  29. unchiul meu are cotetul facut din OSB si are porumbei cu norma facuta. stai lin. bafta

  30. Are mare dreptate UNDERCOVER,si cred ca fara o aerisire buna poate contribui si la formarea condensului.Mai buna este scandura numai ca trebuie sa fie uscata si faltuita in asa fel sa intre una intr-alta sa nu ramana spatii intre ele pentru crearea de curenti,deci mai mult de munca decat in cazul osb-ului care il decupezi usor cu decupirul si il montezi rapid pe scheletul crescatoriei.Nu stiu cat de toxic este dar ma gandesc ca nu este suficient sa fie porumbei cu norme din crescatorii realizate din osb pentru a spune gradul de toxicitate al produsului,un porumbel face norma in 1-2 ani,un interval scurt de timp in care a fost expus toxicului,poate in timp,in decursul vietii sau la urmasii lor sa apara probleme datorita mediului asa zis “toxic”.Nu trebuie sa ne gandim doar la o generatie sau doua de pasari,trebuie sa ne gandim la familia pe care ne gandim sa o construim,familie ce se construieste in timp selectand pasarile sa fie mai inteligente si sa lupte impotriva dusmanilor (boli,rapitoare).Baza trebuie sa fie o fundatie puternica care sa se reflecte in urmasi,pentru a reusi asa ceva trebuie creat un mediu cat mai sanatos,o lupta impotriva bolilor cu propriul sistem imunitar al porumbelului,eliminarea medicamentelor sintetice care in timp stau la baza aparitiei altor boli,si in cazul de fata eliminarea materialelor toxice din viata porumbeilor.Nu spun ca osb-ul este toxic deoarece nu stiu,si nu stiu cati dintre noi sunt in masura sa spuna ceva,trebuie facute studii de catre specialisti,dupa care o lupta continua cu firmele care produc asa ceva (asta in cazul in care ar fi toxic).Sunt multe alimente pe rafturi in magazin ce contin substante toxice cu mult peste limita admisa,si totusi lumea cumpara,unii mai sesizeaza organele abilitate,se mai dau amenzi,dar oare cati au consumat ? si cat timp ? acele alimente considerate bune pana la proba contrarie.
    Eu zic sa construiti custi din ce vreti voi,numai sa le construiti,important e sa existe,sa zburati pasarile,sa aiba si ele un cotez unde sa se-ntoarca,oricum intr-o lume asa nesigura numai D-zeu stie cat timp o sa ne bucuram de ele.La porumbeiii ce raman trebuie sa ne gandim,cum o sa reziste ei in viitor si cat de buni vor fi ei in formarea unei baze de porumbei valorosi.Ce facem noi acuma este asemenea unui om ce striga intre munti dupa care se formeaza un ecou,cu cat strigatul este mai puternic cu atat ecoul se aude mai bine si se repeta de mai multe ori.
    Acum ca a-ti prins ideea va doresc bafta la construit,atat la custi,voliere,etc… si nu in ultimul rand la ecou !

  31. Foarte utile referintele cu preturi si cantitati, multumiri!

    E buna remarca lui Vlaicu despre ganditul pe mai multe generatii. Oricum asa cum am dedus de mai sus iesi mai ieftin cu scandura. Singura chestie e ca probabil ti se ia mai mult pe manopera daca nu o faci tu. Cotetul meu vechi era din scandura si tin minte ca fiecare scandura avea un sant, se faceau un fel de “pene” care se imbinau apoi una in alta, astfel cand scandura se usca sa nu se distanteze prea mult una de alta… si tot s-au distantat putin. M-au cam rupt atunci mesterii la manopera dar scandura parca e mai imbietoare. Nu neaparat curentul e problema (la asa spatii mici intre scanduri) ci cred ca intra ploaia si umezeala e nasoala rau.

  32. Buna ziua !
    Probabil ( nu stiu sigur ) ca OSB-ul emana ceva substante toxice in primele luni ( stiu eu – 3-4 luni ) de la fabricare .
    Dupa aceea toate substatele volatile s-au evaporat , si nu cred ca mai are influenta negativa .
    Parerea mea …
    Toate cele bune
    Nicu

  33. anul acesta ma pregatesc si eu de ”casa noua” pt porumbeii mei si vreau sa zic ca in mare parte folosesc osb.personal nu cred ca ar fi probleme sau cel putin asta sper. oricum sunt niste informatii utile.bafta la toti

  34. salut tuturor,sunt un baiat de 15ani si imi plac porumbeii.
    in vara asta vreau sa imi fac si eu un cotet mai mare pentru porumbeii mei.
    as vrea sa fie din osb,dar vad ca se aud niste svonuri ca osbul degaja niste vapori toxici.astept si eu comentarii de la cei care cunosc chestiile astea.vant in pene

  35. OSB nu ete bun.
    Luati lambriuri gata facute. Se imbina usor, au aspect super si fac toti banii. Poate e putin mai scum insa lemnul este ceva natural, relgleaza umezeala.
    Personal am facut ultimele 2 crescatorii pe interior cu pal insa nu se compara cu lemnul.
    Mai mult e si mai rece iarna si nu are capacitatea de a inmagazina caldura.
    Calculul nu se face doar cat costa produsul ce si ce face acel produs.
    Ca altfel vom compara la pret si dacia cu mercedesul.

  36. osb ul este facut din deseuri de cherestea [aschii rumegus] si e lipit cu rasini nare cum sa fie toxic era scos de pe piata sau restrins doar la anumite constructi cum sa scos internita [azbo cimentul] acum fie care foloseste ce vrea

  37. OSB este lipit cu niste solutii chimice nu cu rasini.
    De aici si rezistenta la intemperii, datorita solutiilor aplicate.
    Porumbeilor le place mediul natural.

  38. si eu am odihnitori din osb dar nu cred ca au nimic.

  39. Daca intrii in voliera vara cand este cald sau cand afara este umezeala crescuta cu siguranta vei simtii mirosul gazelor emanate din OSB. Vant din spate la toata lumea :)))

  40. Andrei te intreb sincer – tu ai propus acest subiect ?
    Pura curiozitate.

  41. E perfect adevarat ca emana toxine ! Si MDF-ul, si PAL-ul, si chiar PVC-ul – incet dar sigur, ani de zile. Si tineti cont ca porumbelul are o sensibilitate de mult mai mare decat omul. Ceea ce noua ni se pare ca miroase putin a amoniac(dejectiile) in hulubarie, pe ei ii imbonlaveste in cele mi multe cazuri. Din cauza asta curatenia trebuie sa fie ordine de zi iar materialele cat mai naturale. Lemnul netratat, metalul, sticla, ceramica, piatra, lutul sau paianta sunt dintre cele mai sanatoase materiale. Asa ca intorceti-va cu fata catre ceea ce ne ofera natura si oferiti si voi porumbeilor vostrii. O spun dupa mai mult de 10 ani de experienta in domeniu acestor materiale toxice.

  42. Mariane cred ca cam exagerezi mari columbofili nu sint de aceiasi parere vrei sa vezi uitate pe youtube si o sa vezi,, ,,,,, FRSC BV L Pupaza vanzare totala porumbei 05 09 2010 part 6

  43. we nu va faceti griji osb e facut din resturi de lemne si is limipte cu un lipici anme care duraza ani daca ar fi toxic nu sar mai vinde

  44. eu as dori o cusca din o.s.b[in curte,mare]dar nu am posibilitate [sunt intr-un scaun cu rotile]

  45. O.S.B este foarte bun si iesi mult mai ieftin fata de scandura,am vz la majoritatea columbofililor ca au custile numai din O.S.B nu afecteaza cu absolut nimic,bafta, si vant in pene,







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *