Am primit aceste poze si intrebarea ar fi: cum putem preveni asa ceva?
Crescatorul a trebuit sa ajute femela sa oua, altfel probabil ar fi murit. Femela a avut la dispozitie grit si vitaminerale.
Am primit aceste poze si intrebarea ar fi: cum putem preveni asa ceva?
Crescatorul a trebuit sa ajute femela sa oua, altfel probabil ar fi murit. Femela a avut la dispozitie grit si vitaminerale.
Am avut cu multi ani in urma ceva de genul, dar nefiind acasa femela a facut prolaps cloacal fara sa observ si a murit…
Nu stiu exact de ce nu poate oua normal. Am avut si eu o femela de 2016, care ca yearlinga a patit la fel ca cea din poza.
Femela a zburat ca pui 2-3 etape in tara si Nikolaev-ul (550 km) pe care l-a clasat bine. Probabil, efortul depus ca pui la fond, a fost prea mult pentru ea si la un an a ouat tot asa, ajutata de mine.
Oul este deformat si cu asperități, nu imi dau seama daca e mai mare decat ar fi normal. Asta a facut cred sa nu alunece firesc si sa prolabeze cloaca.
Poate fi un deficit de vitamina D, cu absorbție deficitară de calciu, sau o infecție a ovarelor. Un veterinar ar da un verdict mai competent.
Daca ai in lot si alte probleme de tipul: intarziere a ouatului la peste 14 zile de la data imperecherii, depunerea de oua cu sange, oua care nu eclozeaza, trateaza tot lotul cu Parastop (1 plic la 2 l apa), timp de 14 zile consecutiv. Daca e doar un caz izolat, ignora acest sfat.
Ilie . Oul nu este deformat deloc . E asa din cauza celui de al doile ou. Si la marime e ok.
Am patit treaba asta cu o femela yarling , dupa ce a venit bine de la Harcov ’16 am zis sa reproduc o pereche de tardivi din ea greseala mea e ca nu am recuperat- o de ajuns . Oul era format bine dar nu mai avea forta sa-l depuna . Calciul e reponsabil de contractiile puternice ale oviductului. In astfel de situatii cel mai bun e calciul sirop direct pe cioc .
Cauze : Epuizare dupa concurs , recuperare precara , usoara infectie a oviductului .
Preventie : Daca sezonul s-a incheiat trebuie respectat programul de concurs inca 3 saptamani dupa care 7 zile tratament curativ cu spectru larg ( Baytril) , dupa curatire urmeaza probiotic , minerale etc . , totul intra in normal , sanse sa mai fie probleme sunt foarte mici ,in reproducerea ,, tardivilor,, ( asta a fost in cauza mea ) .
La tine e putin mai avansat , coaja nu e formata complet , suprafata neregulata cauzele fiind enumerate mai sus dar punem accent pe infectie a oviductului mai exact o boala a glandei ce produce coaja , care e persistenta de cateva saptamani (asta in ciuda suplimentarii cu vitamineral, grit ) , plus ca a impiedicat calciul sa actioneze ca totul sa decurga normal .
Incearca sa o separi aplica betadina unguent dupa ce scapa de al doilea ou ii dai 2-3 zile minerale , calciu , vitamine , apoi 7 zile tratament urmat de probiotic – minerale . K+K , Blitz 2 zile pe saptamana de pus la pereche dupa 50 de zile .
La o glanda sanatoasa si functionala in cazul unui deficit de calciu , pe coaja subtire a oului apar niste linii translucide in forma de spirala .
Da …. vorba multa , detalii ce sa faci sunt fan dr. House :)))) … va salut ! Numai bine !
VITAMINELE NECESARE ASIMILARII CALCIULUI SUNT: VITAMINA D SI VITAMINA K. Vitamina K este produsa de flora intestinala normala, deci e nevoie de probiotic pentru o flora intestinala normala. Vitamina D este produsa de piele sub influenta razelor ultraviolete.
Cand este vorba de ceva acut ca aici, ambele se suplimenteaza din suplimente alimentare: Ca+vit.D; vit.K fiola de 1 ml se trage intr-o seringa subtire cu ac, apoi se varsa in apa (pe paine) 0,2 ml, care se dau cu pipeta pe cioc. Nu mai mult pentru ca poate avea efect advers si produce o hemoragie foarte mare. Doza zilnica maxima este 0,2 ml/zi, adica o fiola in 5 zile (dar pot fi si doar 4 picaturi/zi, scurse prin ac).
Daca tesutul este mai tare, mai fibros, elasticitatea lui e mai mica. Acolo, la iesirea oului, trebuie sa fie elasticul elastic. Vitamina E inmoaie si elasticizeaza tesuturile, coenzima Q10 elasticizeaza si intarzie imbatranirea. Eu as folosi vitamina E, o luna de zile, dar atentie la doza, ca supradozarea produce moartea in direct fara timpi de asteptare.
Eu dau la porumbei 9 vita, un sfert de pastila pe zi (contine si vit. E, dar si vit. A care are efecte teratogene si este toxic al aparatului reproducator in doze mari…). Inca nu am vazut sa le dauneze, deoarece 9 vita este considerat un mix de vitamine foarte slab pentru oameni.
In concluzie: un mix de vitamine pentru porumbei, in dozele prescrise pe pachet, este cel mai indicat.
Altfel, trebuie folosit un ghid de calcule veterinar, pentru extrapolarea dozelor umane la animale, sau trebuie intrebat un veterinar bun.
Numai bine!