Out on the wing (2009)

Un film despre un altfel de sport cu porumbeii, bazat pe braconaj (?!).

Sugerat de Daniel

Categories Stiri

10 comentarii la “Out on the wing (2009)”

 1. Un documentar ce vrea sa scoata in evidenta una din multitudinea de parti pe care le are acest sport si de care ne este “teama, rusine” sa vorbim deschisi pentru a nu fi etichetati de prieteni ca non-sportivi.

  Braconajul s-a practicat si inca se mai practica atat in zona urbana cat si in cea rurala avand ca fundament lipsurile din trecut care inca ne mai urmaresc in viata de zi cu zi.

  Cand prindeai un naros gut, albastru sau trestiu cu inel de aluminium era sarbatoare mare, aripa taiata, pus la loc de cinste si urma pelerinajul privat , doar cu prietenii de incredere.

  Alte parti din acest sport de care nu dorim sa vorbim deschisi cred ca sunt: tratamentele cu antibiotice fara cusur, achizitiile prostesti, programele de pregatire cat mai sofisticate si fara randament, numarul totdeauna mare de porumbei pe care-l crestem si nu vrem sa recunoastem fiind nevoiti sa fim barbari cu anumite exemplare pentru a mai face loc si o ultima parte de care ne este rusine sa vorbim deschis si pe care am lasat-o la final cred ca este cea care face referire la acei porumbei din matca cu super origini si rezultate cu puii zero.

 2. Acestea nu este braconaj ci tot sport si, uite, eu recunosc, voi incerca sa-l practic anul viitor cu niste Horsemani pe care ii am de la un iubitor si crescator al acesti rase.
  Daca voi reusi, voi incerca sa fac si niste filmulete in acest sens.
  Lumea porumbeilor NU se invarte doar in jurul sportului cu porumbeii voiajori ci are multe alte laturi cel putin la fel de interesante:
  – zboruri de cate o zi intreaga la mare inaltime cu porumbei din rasele de zburatori;
  – stoluri antrenate sa joace sincron cu porumbei din rasele de jucatori;
  – “braconaj” cu gusati;
  – obtinerea unor adevarate bibelouri;
  – si lista poate continua mult si bine.
  Voiajorul este DOAR o alta rasa de porumbei.

 3. Deși acum am doar voiajori, (în trecut bunicul avea jucători) Corbu are dreptate.

 4. Legat de braconaj sau nu… Si bataia este un sport daca este desfasurata intr.un cadru legal, nu fiti superficiali.

 5. Craciun fericit alaturi de cei dragi voua!
  Cred ca fiecare voiajorist a practicat si aceasta latura a columbofiliei la un moment dat,imi aduc aminte cand tatal meu a prins la locul de munca un porumbel naros stropit de 03 cu inel de germania,l-am tinut inchis aprox 3 zile cu ai mei dupa care l-am elibera,el simtinduse foarte bn la mine,in prima zi a plecat iar a doua zi de dimineata m-am trezit cu el acasa pe cotet,din acel moment a fost liber 4 ani pana cand a disparut banuiesc ca l-a prins soimul fiind batran era mai lent in zbor,insa mi-a lasat pot spune cel mai bun por al meu la maraton din care am scos pui si deja au si ei rezultate la fond si maraton!
  Si acum se mai intampla sa ma trezesc in cotet cu porumbei straini in special pui din anul respectiv care nu mai vor sa plece,insa nu ii pastrez ori ii fac cadou ori ii bag la zbor cu ai mei!

 6. din pasiune pe-ru porumbei omul recurge la multe…astept un linc cu una din marturisire a fiecarui ce participa aici cu diferite teme si comentarii, nui numaidecit sa fie numele real al fiecarui…poate fi anonim…

 7. Braconaj? Un termen urat, potrivit celor care fac comert cu porumbei cu inel de identitate sau celor care fura porumbei din volierele altora. In filmul-satira vedeti esenta columbofiliei populare peste tot in lume. Nu vorbim aici de columbofilia practicata la nivel profesional, ci de viata din suburbii si de la sate. Un aspect surprins si in cartea lui Feliciu Bonatiu (de unde lipsesc capitolele cu vanatorii :D ).

  Gutanii… astia sunt peste tot, din abundenta dar nu ii vrea nimeni. Gutani selectati dupa culori deosebite nu mai sunt gutani, sunt… porumbei ravniti de cei care nu ii au. Un inceput de film.

 8. Cu ce rase de porumbei am mai putea practica acest sport , inafara de gusati ?Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *