Dupa mai multe experimente, orientarea porumbeilor ramane un mister. Cercetatorii nu s-au lamurit daca porumbeii se orienteaza dupa soare, repere vizuale, magnetism sau miros.
Trimis de Alex
Dupa mai multe experimente, orientarea porumbeilor ramane un mister. Cercetatorii nu s-au lamurit daca porumbeii se orienteaza dupa soare, repere vizuale, magnetism sau miros.
Trimis de Alex
Spre care dintre teorii inclinati?
Consider teoria magnetismului cea mai apropiata de adevar (la cutremure se dezorienteaza). E intriganta si teoria mirosului mai ales ca porumbeii privati de miros nu se mai pot orienta dar daca directia vantului se schimba nu inteleg cum ar mai putea decide care e directia buna. Si chiar daca nu e vorba de mirosul crescatoriei ci de zone/harti olfactive, la 1000 Km departare nu cred ca mai simte mirosul zonei X din judetul Y.
Siguuuuur cei doi porumbei intorsi in Romania de la Barcelona la distantele de peste 2000 km s-au orientat dupa MIROS )))
Dintre toate teoriile, cea cu “mirosul” devine cea mai plauzibila, fiind singura teorie care are argumente demonstrabile. Totusi, e clar ca nu “mirosul” crescatoriei ii aduce inapoi, dupa cum am vazut si in experimentul cu crescatoria mobila, ci “mirosul” unor anumite coordonate. E posibil ca mirosul sa fie o functie fara de care porumbeii nu se pot orienta. In acelasi timp, am vazut ca daca porumbeii sunt privati in crescatorie de curentii de aer, de vant, nu reusesc sa gaseasca drumul spre casa. Deci sunt doua teorii care se complementeaza si demonstreaza faptul ca informatiile pe care porumbeii le primesc pe caile respiratorii sunt cruciale in orientarea lor.
O teorie ar fi ca porumbeii ar putea detecta gravitatea, care are diferite valente in jurul crescatorilor sau in alte parti!
Pai le taie mirosul, nu se mai pot orienta. Le taie magnetismul, iar nu se mai pot orienta. Complicat.
Este un documentar, nu-i o cercetare stiintifica.
Documentarele sunt facute pentru a fi vandute canalelor tv de nisa. Un documentar trebuie sa contina picanterii, exagerari, lucruri putin probabile si greu de probat asa ca nu-i de mirare daca face valuri chiar si printre noi, columbofilii, scopul este atins, acela de a scormonii curiozitatea si imaginatia noastra.
Orientarea porumbeilor era expusa cel mai bine intr-o imagine care circula pe net si arata in felul urmator: la lansare- magnetism, pozitia solara….. pe traseu asemenea iar pe ultima parte memoria vizuala.
Soare plus magnetism cred ca este valabil la porumbeii foarte capapili, destepti, iuti la minte, genii, …restul sunt doar porumbei de card, grup, sedentari si stolari.
Nu stiu care este principiul lor de orientare,dar sunt sigur ca au acelas sistem ca albinele si este de o acuratete foarte mare.1 Am vazut crescatorie de porumbei mutata aproximativ 2 m si spre uimirea noastra porumbeii incercau sa aterizeze unde era trapa inainte (toata ziua au facut acest lucru si deabia seara au aterizat pe noua pozitie).2 Acum cativa ani am desfiintat crescatoria si cand s-au mai intors porumbei dupa cativa ani,incercau sa aterizeze exact unde era intrarea inainte de demolare.Aici nu cred ca este vorba nici de soare,miros,luna. Cu siguranta ei vad ce noi nu vedem!
Cum le taie mirosul? Le anuleaza glanda, simturile olfactive sau ii leaga la nari?
Cum sa te mai orientezi, sa te mai concentrezi cand te jeneaza o asemenea chestie pusa nenatural.
Am vazut multe aberatii pe net referitoare la porumbei. Chiar nu mai am rabdare sa mai urmaresc alt documentar exagerat.
Eu cred ca porumbeii folosesc toate simțurile de care dispun nu doar unul:auz, .vaz,miros.După magnetismul pământului,după soare.Doar proporțiile diferă în funcție de necesități.
Acei porumbei care au fost inchisi intr-o cusca din sticla unde nu circula aerul, ci doar pe deasupra aveau un sistem de aerisire, ar fi trebuit sa se poata intoarce inapoi folosindu-se de magnetism sau elemente gravitationale, dar nu au reusit sa se mai intoarca. Cred ca orientarea lor consta in ceva mult mai complex. Cred ca este vorba despre suma a mai multor factori care ii ajuta sa se orienteze. Dar dupa acest material mi-am dat seama cat de important e nasul. Daca ii privezi de vaz, auz, tot se intorc. Dar pe nari le intra informatii fara de care sunt incapabili sa gaseasca drumul inapoi.
Probabil magnetizmul e cea mai plauzibila in cazul rutelor facute pentru prima oara daca nu folosesc magnetismul de ce au receptori magnetici? Sa demonstrat ca folosesc repere vizuale prin urmare folosesc si acest mod de orientare. Soarele pe post de busola pare plauzibil. Teoria cu mirosul este stupida nu a demonstrat nimic este mai plauzibil ca atunci cand au operat porumbeii pt miros au afectat receptorii magnetici. E o teorie idioata cum vine un porumbel din ucraina cu vant din spate dupa miros. Femeia aia nu are nici o legatura cu porumbei nu stie nimic despre ei
Pt Adi porumbei au fost operati la nari si au fost înlăturați receptori olfactivi
Si cel mai probabil si cei magnetici in acelas timp asa a aparut teoria asta fara pic de logica
Daca pe mine,m-ar lasa intr-un loc necunoscut,eu,in primul rand, m-as orienta dupa soare. De ce se pierd stoluri intregi de porumbei daca sunt lansati inainte de rasaritul soarelui? Sigur este si magnetismul si memoria fotografica. Magnetismul formeaza viata. De ce fiecare dintre noi duce dorul de ?? Pentru ca acolo unde s-a nascut este fericirea! De locul acela o sa aibe nevoie toata viata. Mirosul…. Mmmmm! Vorba astora de la Vacanta Mare: dom’ne,putza petrolu’ de-ti lua auzu’! Eu cred ca dupa miros se orienteaza mai mult din apropiere…
Un documentar credibil ar avea la masa oameni de stiinta de la universitatile de presrigiu don intreaga lume, ar mai aveai niste columbodi, ex. fredy, gaby, koopman, ….si multi alti crescatori de renume mondial coroborat cu marii medici veterinari ce s-au remarcat in acest domeniu plus cativa scriitori de literatura columbofila.
Aceste teste au fost facute numai pe porumbei campioni? NU. Daca luam in calcul cate rebuturi eclozeaza anual asa luam in calcul ca au facut si ei testele. Posibil aia la care le-au taiat ei mirosul sa fi fost porumbei slabi din nasterea lor. Porumbeii care anul asta au fost intorsi din Ucraina in Polonia ma jur eu ca au simtit mirosul Olteniei peste Carpati, defapt mirosul Moldovei ca pe acolo au coborat apoi mirosul Olteniei, ilogica ipoteza, parerea mea. Soarele busola?iar ilogic, cand nu este soare nu mai au porumbeii busola? Un porumbel cu experienta care a tot trecut pe acele rute deja nu cred ca se mai oboseste asa de mult psihic cu desele orienteri pe teren ca unul tanar ci doar foloseste reperele vizuale pentru a se orienta mult mai usor cu minimul de energie consumata. De asta ne dau noua impresia ca merg mai bine la 2-3-4 ani, nu sunt mai destepti decat la 1 an doar ca acumuleaza mai multa experienta despre cum sa se orienteze mai repede, mai bine fara a se mai consuma psihic, stim si noi ca oboseala psihica este mai puternica decat cea fizica si darama mai repede organismul. Eu daca ma lasa cineva in padure impreuna cu Andrei de exemplu si stim deja drumul de intoarcere chiar o sa ne placa aventura, o sa venim razand, glumind si cand ajungem acasa avem chef de o bere,ceai ceva niste seminte, radem ne simtim plini de energie, daca nu stim traseul si ne tot invartim prin padure pana reusim spre seara sa iesim la liman, cand o sa ajungem acasa o sa fim asa de obositi incat o sa dormim pana a doua zi la pranz si fara sa mai fim in stare sa mancam. Este corect? Pozitia 7 ai spus exact opusul. Soare,magnetism bun porumbei stolari omule. Atunci toate gloabele pedaleaza lejer pe cer, in stol, spre casa, Soare mai putin , magnetism mai slab sau chiar o inversiune magnetica, porumbei cu capacitati extraordinare de orientare ajung acasa primii. Singura ipoteza care sta in picioare (parerea mea) este magnetismul pamatului. Chestia cu mirosul suna c-am asa: un doctor taie picioarele unui purece il pune pe masa si ii zice sari, sari, sari. Apoi isi insemneaza in agenda” Purecele dupa ce i se taie picioarele nu mai aude”.
Imi place ca romanul e sceptic. Niciodata nu poate accepta pur si simplu o informatie fara sa se gandeasca la tot felul de ipoteze si de conspiratii. E sceptic in legatura cu orice, dar in schimb asteapta sa primeasca dreptate de fiecare data pentru ca el detine adevarul si perspectiva corecta asupra lucrurilor. Nici o teorie nu este destul de corecta daca nu trece prin filtrul gandirii si ideologiei sale care tinde spre absolut.
Claudiu, esti tare, bravo
Albinele se orienteaza exclusiv dupa pozitia soarelui. Si nu doar se orienteaza ci cercetasele, cele care au gasit o sursa buna de nectar, le informeaza pe cele din stup efectuând un “dans” prin care arata directia, distanta si cat de bogata e sursa de hrana. Acest dans , efectuat in stup pe fagure, tine cont tot de pozitia soarelui pentru a le spune suratelor lor unde se afla locul de cules. Mai precis, pentru ca in stup e intuneric, pozitia soarelui e considerata arbitrar partea de sus a fagurelui. Albina care efectueaza dansul face o miscare de dute vino in forma cifrei 8. Directia acestei cifre 8 fata de verticala arata unghiul in care trebuie sa zboare albinele fata de soare pentru a ajunge la zona de cules, lungimea cifrei 8 arata cat de mare e distanta pana la aceasta zona cu flori iar intensitatea cu care vibreaza din aripi in timp ce ” danseaza” arata cat de bogata e sursa.
Scuze daca v-am plictisit cu aceste informatii apicole, dar eu cred ca putem face un paralelism intre orientarea albinelor si cea a porumbeilor.
Cred ca porumbeii se orienteaza exclusiv dupa pozitia soarelui pe bolta. Mai precis, daca eliberam un porumbel la 100km vest de crescatorie, pozitia soarelui va fi cu cateva grade la est fata de pozitia pe care porumbelul stie ca trebuie sa o aiba soarele la acea ora in zona casei lui. Si el va incerca sa “corecteze” acea diferenta de cateva grade zburand in asa fel incat pozitia soarelui sa devina cea normala pentru el la ora respectiva.
Acest lucru il poate face datorita unui ceas biologic extrem de precis, cu alte cuvinte porumbelul are o orientare temporala de exceptie. Puteti verifica asta dand mancare la porumbei la o ora fixa, veti vedea ca stiu perfect cand urmeaza sa primeasca mancarea.
Pozitia soarelui pe bolta sa nu ne asteptam sa o detecteze asa cum o vedem noi cu ochii nostrii. Ne separa cateva milioane de ani de evolutie de acesti mici dinozauri zburatori, si mai mult ca sigur ca ei vad lumea foarte diferit de noi. Eu cred ca ei percep soarele nu doar ca sursa de lumina ci si ca radiatie electromagnetica. Cu alte cuvinte, chiar daca soarele nu e foarte vizibil cu ochiul liber, ei intuiesc pozitia lui dincolo de o patura subtire de nori datorita radiatiilor electromagnetice emise din direcția soarelui.
Asta poate explica de ce cutremurele pot perturba grav orientarea porumbeilor si genereaza catastrofe la lansare, pentru ca dau peste cap modul in care porumbelul vede realitatea înconjurătoare.
Pana la urma putem sa spunem ca nu contează cum se orienteaza porumbeii, ce ne pasă, important e sa o faca si sa ajunga acasă. Dar eu cred ca o lansare reușită e condiția unui concurs reușit, deci e bine sa stim cat mai multe despre cum si cand e mai bine sa lansam porumbeii. Incercati se mai multe ori sa lansati pe vreme innorata, adica cu patura groasa de nori si o sa vedeti ca nici cel mai al dracului miros, auz sau mai stiu eu ce al nouălea simț nu o sa aduca porumbeii acasa.
Scuze pentru post-ul interminabil, e din cauza unei insomnii nenorocite!?
Foarte interesant comentariu! Putea fi si mai lung. :)
Eu hranesc porumbeii la ore fixe si stiu cat de mult conteaza pentru ei, cat de precis au “ceasul”. Daca ii hranesc mai devreme nu mananca asa cu pofta, daca ii hranesc mai tarziu ma darama cand vin cu mancarea. Cu atat mai interesant este ce am observat cu privire la intoarcerea ratacitilor: de foarte multe ori de-a lungul anilor, mi s-au intors LA ORA MESEI. Anul asta de exemplu, tardivi alergati de uliu dupamasa au disparut, si nu au aparut nici a doua zi dimineata. Am zis ca au fost prinsi. Ei bine, au aparut seara in jur de ora mesei +/- cateva minute. Nu un caz, ci doua, zile diferite, porumbei neinruditi. La etape am nenumarate cazuri de genul asta, culminand cu prima si singura mea participare la derby national Donetsk 1000 Km anul trecut, de unde prima sosita a aparut a doua zi dimineata la ora 10. Ora 10 era ora la care hraneam femelele vaduve. Hai sa spunem ca o fi coincidenta, dar am zeci de exemple similare de astfel de “coincidente”.
Multumim Ilie !