“Pedro”, un adevărat campion naţional
Crescator: Toncu Ştefan, Puchenii Mari, Prahova
Pe la începutul lunii octombrie, primesc un telefon de la un prieten. „Vezi că duminică facem o descindere la cineva în Prahova să vedem nişte porumbei. Mai clătim şi noi ochii, mai tainim, mai povestim. Ce zici, vii cu noi?”
Când vine vorba să plec de acasă pentru mai toată ziua, întotdeauna ezit să dau un răspuns ferm şi îmi vin în minte obsesiv aceleaşi întrebări „Dar cine dă mâncare porumbeilor? Cine le dă drumul afară şi cine închide sputnikul după ei? Cine le schimbă apa cu ce praf o fi în ea în caz că au băut-o pe toată? Cine face aia, cine face ailaltă?” Ştiţi voi la ce mă refer. În fine, îmi fac la repezeală un plan în minte, mă gândesc la ce oră trebuie să mă trezesc duminică dimineaţă ca să fie toate gata în momentul plecării şi răspund afirmativ invitaţiei. Urma să mergem în vizită la Toncu Ştefan, despre care auzisem că are un porumbel foarte bun anul acesta la categoria General.
Vine şi ziua de duminică, mă trezesc cu noaptea-n cap şi, aşa împachetat cum eram după o noapte dormită în viteză, pregătesc mâncărica pentru lighioane, adăpătorile şi îi las lui tata un bileţel cu programul din ziua respectivă: „Vezi că la ora cutare le dai drumul afară. Ai grijă să nu cumva să deschizi uşa compartimentului din dreapta şi să le dai drumul că acolo e matca şi mă dai de belele. La zburători şi matcă pui două căni de mâncare în hrănitoare, la puişori trei căni că-s mai mulţi. Vezi când deschizi uşa la matcă că am un turbat acolo care dă să iasă când aude balamalele scârţâind. Crapi uşa, te uiţi să nu fie vreunul prin preajmă şi abia apoi intri. La ora două le schimbi apa şi pui 5 grame la doi litri de apă din praful ăsta. Vezi să nu care cumva să pui mai mult că-i întorci cu bocancii la soare şi am pus-o. Dacă nu te descurci, mă suni.”
De obicei, plec destul de rar de acasă pentru o zi întreagă şi nu prea am încredere în nimeni când vine vorba să se ocupe de porumbei în lipsa mea. Tata mă ajută şi el cum poate, fiind destul de bolnav, frate-miu n-a intrat în viaţa lui la porumbei, probabil i-ar perpeli pe grătar pe toţi dacă ar fi în locul meu, iar mama nu mai are timp şi de „jivinele alea cu pene”. Aşa că stau mereu stresat că se poate întâmpla ceva aiurea la ei. Bănuiesc că unii dintre voi sunteţi familiarizaţi cu sentimentul ăsta.
Şi ca să nu mai lungim vorba, să trecem la treabă, vorba lui Tudorel Popa de la „Românii au talent”, ăla de era în stare să imite orice. Nu prea ştiam la ce să mă aştept de la vizita asta. În fond şi la urma urmei, mergeam să văd un porumbel, o crescătorie, să întâlnesc un columbofil şi să tainim, să mai schimbăm o impresie, o informaţie, ştiţi voi. Sunt pasionat de porumbei încă de la 12-13 ani, dar columbofilia adevărată am început-o abia acum câţiva ani. Cu toate astea, am vizitat câţiva crescători foarte buni din Muntenia şi Ardeal şi am avut prilejul să ţin în mâini porumbei adevăraţi, campioni naţionali la diferite categorii. N-a greşit cine a zis că majoritatea campionilor au ceva aparte, că pe unii îi simţi la mână şi le poţi citi în privire că se deosebesc de restul păsărilor.
În crescătoria lui Ştefan Toncu pot spune că am întâlnit un astfel de campion şi cine a ţinut în mână acel porumbel nu cred că are argumente să mă contrazică. Sper să nu fiu înţeles greşit, n-am scris acest articol ca să fac reclamă. Mi-a făcut o impresie deosebită acel porumbel şi consider că ar fi un lucru benefic să împărtăşesc şi altora experienţa mea. Atâta tot.
Din materialele video care circulă pe net cu domnul Toncu, probabil ştiţi că acel porumbel poartă numele de „Pedro”. Anul acesta, masculul a ieşit campion naţional la categoria General, cu un punctaj record: 10,89 puncte. Nu întâmplător am folosit cuvântul „naţional” şi am două argumente care să-mi sprijine afirmaţia. În primul rând, e cel mai bun punctaj din toate cele 3 federaţii la categoria respectivă şi, în al doilea rând, în cele 6 etape contabilizate pentru General, punctajul a fost luat întotdeauna din clasamentul pe lansare sau judeţean.
Dar hai să revenim la porumbel. Ca talie, este un porumbel destul de masiv, puternic, cu antebraţ foarte scurt şi „cotor” gros. Piept larg, bombat, deci centru de greutate în faţă. Nu foarte greu însă la mână. Principalul lucru care m-a frapat e musculatura: vibrează ca o coardă de chitară. Şi vibrează încontinuu, fără intermitenţe. Un porumbel destul de calm şi echilibrat, nu e genul care să facă fente când intri în compartiment. Îmi pare rău că n-am cerut mai multe detalii despre felul în care a fost jucat pe toată durata campionatului, ar fi fost interesant de ştiut.
Dintr-un interviu video postat pe rrp.ro cu domnul Toncu, am aflat că „Pedro” a trecut şi prin câteva peripeţii anul acesta. Dovadă că pot exista şi sincope de-a lungul unui sezon, nu e totul doar lapte şi miere (satisfacţii dar şi palpitaţii, vorba domnului Toncu). La prima etapă de fond a sezonului, Presov (591 km), porumbelul n-a venit în prima zi, sosind abia în dimineaţa următoare, provocând insomniile de rigoare proprietarului său. Dar se pare că tot răul a fost spre bine, în noaptea cu pricina un şobolan din linia Marelui Cenuşiu intrând prin efracţie în crescătoria de zbor şi „asasinând” un vecin de boxă de-al lui „Pedro”. Criminalul a fost depistat la scurt timp şi deferit justiţiei. Verdictul a fost prompt: Vinovat. Iar pedeapsa, capitală. Hâââârşşşt capul!
Un alt lucru care ar putea fi menţionat este faptul că porumbelul provine dintr-o familie cu rezultate la fel de bune, tatăl şi fratele său bun fiind de asemenea campioni la nivelul FRSC-ului. Tatăl este „Îngeraşul”, un mascul albastru cu 4 locuri de 1 ca pui şi campion în acel an la categoria Viteză Pui, iar un frate bun cu „Pedro”, „Baziaş 99”, loc 1 FRSC Demifond Yearling în 2011. Deci nu mai poate fi vorba de întâmplare sau coincidenţă când vorbim de rezultatele lui „Pedro”.
Doi campioni – Pedro, cel naparlit, si tatal lui, Ingerasul:
Am plecat de la domnul Toncu încântat de ce văzusem. Nu ai în fiecare zi ocazia să analizezi la mână un recordman naţional. Plus că domnul Toncu e un tip jovial, cu care ai ce să discuţi despre porumbei. Pe drum, gândurile se învălmăşeau în mintea mea ca micii în fumul de pe grătarul ala ipotetic încins de frate-miu pentru porumbeii din dotare: ce-o face tata, le-o fi dat să mănânce? O fi scăpat turbatul ala de la matcă când a intrat la ei?
Am uitat să vă zic că, la plecare, am luat cu mine şi un porumbel care se pripăşise în crescătoria mea de o săptămână, o femelă venită de la zbor, cu cip pe picior, într-o zi cu etapă de concurs la pui. Pur şi simplu nu mai voia să plece, în ciuda găleţilor de cataroaie pe care le aruncam zilnic după ea şi care ciuruiseră acoperişul polatrei unui vecin. Am băgat-o în portbagaj şi i-am dat drumul fix din faţa casei domnului Toncu. „Nenică, du-te unde oi vedea cu ochii şi să nu te mai întorci la mine!” Când am ajuns acasă, spre seară, fix la ei m-am oprit. Toţi mâncaţi, liniştiţi, bine-mersi. Iar ea, pripăşita, întoarsă acasă, îmi rânjea de pe odihnitoare, cu guşa plină. A plecat singură, o săptămână mai târziu. Sper că a ajuns cu bine la căsuţa ei şi n-a mai fost nevoie s-o alerge alţii ca s-o zgornească. Ori s-o bage la matcă…
Articol de Andrei Oprea
Rezultatele lui „Pedro” în 2012:
In primul rand felicitari pentru articol tizule, ai un stil foarte pe gustul meu, sper sa-ti faci un obicei din chestiile astea.
Cat despre porumbel ce sa mai zic?! M-am uitat sa vad daca nu cumva sunt trecute rezultatele mai multor pasari. Da de unde… nebunul a impuscat 4 categorii in top 10 national. Wow. Sa nu-ti vina in prima zi o pasare ca asta de la o etapa… nu mai stai cu morcovu’, stai cu toata gradina. :))
Asa rezultate sa tot visezi. Felicitari Toncu Stefan!
Felicitari !
felicitari domnului toncu ..un adevarat campion…si ptr ca a avut ” sange ” sa l angajeze in continuare …avand asemenea punctaj la demifond.. si ratand primul fond .. eu sincer nu l as fi mai riscat …sincere felicitari !!!
felicitari stefane.!!!ai o familie de porumbei trasnet
bv tinety-o tot asa
vant in pene
Felicitari un adevarat campion cum se spune mai nou JOS PALARIA
felicitari…fara cuvinte ,porumbei adevarati,un om deosebit cu alte cuvinte am cumparat un pui din INGERASU la expo FRSC 2011 la licitatie,acesta a fost pus cu o femela originala EIJERKAMP iar rezultatele au fost exceptionale,un pui a clasat 9 din 10 zburate iar altul 7din8 zburate sub 100 pct. Sincere felicitari va doresc si un an nou la fel de BUN
A trebuit să intuiesc ce-or fi alea cataroaie sau ce-nsemnă a tăini și am căutat în dex definiția polatrei! Sunt foarte plăcut surprins, un mini reportaj cum rar găsești pe website-urile columbofile din România.
Știam că Andrei Oprea a tradus multe articole din engleză, din pură pasiune, dar azi am aflat că știe și să scrie! Și încă cum… într-un fermecător stil personal! Cu șapca-n mâini, de parcă ți-aș sta-n față, zic și eu ca ăstalalt Andrei, adminul: Respect, tizule!
Dl Toncu e un om fericit, cred, pentru că poate ține în mâini în fiecare zi un astfel de performer! Felicitări pentru munca depusă și mult succes în continuare!
foarte frumos articolul!!!la inaltimea porumbelului bineinteles!!!FELICITARI!
Se spune ca o poza face cat o mie de cuvinte,in modul in care scrii o mie de cuvinte fac cat “N” poze.
Si pe langa mirajul oferit de cuvinte si performanta lui “Pedro” nu am putut sa nu remarc grija fata de porumbei.
Bravo !!!
FOARTE FRUMOS TOT CE ATI REALIZAT PRIN MUNCA,PASIUNESI NU IN ULTIMUL PUNCT SUDOARE CRESCATORURUL.UN ADEVARAT CAMPION TOT CE SE POATE ZICE DE PORUMBELUL DUMNAVOASTRA.MULTA BAFTA IN TOATE CE VATI PROPUS PE VIITOR!!!!!
Desi sunt din FCPR nu pot sa nu remarc aceasta pasare deosebita! Mult succes in 2013 si sper sa va reintoarceti in FCPR in viitorul apropiat!
Mai rar asa ceva. Felicitări!
felicitari,frumoasa pasare,dar si rezultatele.
Am citit si am ramas impresionat placut de performantele lui Pedro.Sa ai asemenea locuri 1-2..din 7ooo de porumbei intradevar este super performanta.Felicitari si mult succes in continuare.
Un porumbel exceptional, la care vizeaza orice colmbofil fie el mic sau mare, mi-a “sarit in ochi” de cateva luni, chiar am licitat pentru un fiu din el, dar din pacate nu l-am castigat, daca va uitati a clasat 9 concursuri in primii 0,5 %, va dati seama ce inseamna asta?? un vis
Felicitari d-le Toncu si daca puteti sa interveniti cu un comentariu prin care sa ne spuneti cum l-ati zburat, daca ati folosit mai multe tipuri de motivatii in acest sezon, sau motivatii diferite fata de ceilalti porumbei! felicitari inca o data si succes in anul viitor, sarbatori fericite!
Felicitari pentru rezultate. Asa sa tot vedem…
-fane felicitari ,ne cunoastem ,suntem prieteni,ai porumbei f.buni ,dar —cand vad ca membrii clubului ploiesti din 4 etape de bocsa faceti demifondul si eu (+ restul crescatorilor)am facut doar viteza ,din 3 presov faceti fond si eu demifond,i-mi vine ,,boala,, pe domnul presedinte al a s prahova ,care a spus cand am facut planul de zbor ca nimeni nu va face demifondul in tara,….
-oricum tu esti un super ,,zburator,, ,un om extraordinar si ma bucur ca suntem colegi la ucpr…(daca tot te am laudat sa mi dai pedigreele la cele 2 femele)
-andrei se vede ca iubesti porumbeii f mult dar nu ar strica sa-i iubesti putin mai …,,putin,, / esti un baiat super
–sarbatori fericite
parca si seria de pe inel spune ceva ,01 este numai unu.
Super felul in care scrii Andrei. Mi-a placut foarte mult, o sa recitesc.
Dl Toncu e intradevar un tip jovial, cunoaste foarte bine sportul columbofil, este un campion.
Mi-ar place sa se intoarca la FCPR.
Andrei sa mai scrii. Poate gresesc dar cred ca ,,iubesti” prea mult porumbeii si este posibil ca lucrul asta sa dauneze rezultatelor.
felicitari domnule STEFAN ,foarte bun porumbel,jos palaria ..pe ANGERASUL de unde lati achizitionat ce linie este? Mult succes in 2013
astia da porumbei
In primul rand , urez tuturor columbofililor , sarbatori fericite si un 2013 , plin de bucurii si multa sanatate atat dumneavoastra stimati columbofili cat si familiilor voastre. Pt. Mihai A. , promit sa revin cu un inscris , care va cuprinde tot ce se poate spune despre PEDRO ,de cand era pui pana in momentul de fata. Bine inteles cu acordul domnului administrator. Pt. dom. Vasile ,Ingerasul este un porumbel reprodus la mine din doi originali EIjercamp , tatal fiu din Rosa Mota si mama fica din Abel, a fost botezat cu acest nume , datorita faptului , ca un prieten de al meu vazandul cu atatea locuri de 1 pe lansare a zis ca porumbelul respectiv este diavolul pe pamant la momentul respectiv , ma gandeam la expresia folosita de prietenul meu si am gasit de cuvinta ca nu ii poti spune unii porumbel in felul acela si ca simbol stiind cu totii ce reprezinta porumbelul si datorita rezultatelor obtinute si am hotarat sa ii spun INGERASU.
felicitari domnului Toncu ,dar mai multe salutari lui Pedroo
.anul urmator va urez sa aveti zece ca pedro.,,,,cu respect Victor
Felicitari !
Avem inca odata dovada ca un porumbel foarte bun , zburat „cu avantaj” , poate realiza un record UCP ! Din pacate nu toti porumbeii buni pot beneficia de avantaje !
domnule Toncu e adevarat ca sunte-ti de fel din satul BAtesti si sunteti stabilit in Pucheni sau fac eu o confuzie?
Excelent exemplar !
un porumbel remarcabil;
un articol excelent;
felicitari;
sarbatori fericite tuturor.
un porumbel remarcabil; un articol excelent; felicitari;
sarbatori fericite tuturor.
Felicitari crescatorului pentru rezultatele obtinute un adversar pe masura ! si UN CRACIUN FERICIT !
@Toncu Stefan – sigur, asteptam cu interes povestea lui Pedro.
pentru pozitia nr.25 – costin – esti un mare nesimtit , scuze dl.administrator…
Foarte frumos Pedro, mai frumos decat tatal. Felicitari pentru deschiderea spre scris. Craciun Fericit
La Multi Ani dl. Toncu pentru 27.12.2012 si un rezultat de top cu PEDRO si in anul 2013 , successssss…
d-le Andrei, imi dati si mie va rog ceva date de contact pt d-l Baila Mircea de la Intorsura Buzaului. As vrea sa iau legatura cu dumnealui. Multumesc. La multi ani
am avut ocazia de al cunoaste pe dl TONCU un om ft deosebit si o placere de a vorbi despre aceste pasari minunate. nu am cuvinte..RESPECT..
Esti om adevarat si cata grija ai de porumbei.bafta pe 2013 si vant in pene.