Cititi acest articol. Perfect de acord cu cele spuse acolo. Hai sa nu mai distrugem imunitatea puilor inca de la eclozare. Ce tratamente ati facut la matca anul acesta? De ce?
Cititi acest articol. Perfect de acord cu cele spuse acolo. Hai sa nu mai distrugem imunitatea puilor inca de la eclozare. Ce tratamente ati facut la matca anul acesta? De ce?
Vaccinul de paramixo si atat. Scurt si la obiect. Au rezultat peste 70 de pui perfect sanatosi.
la puii le am facut tratamnt de vermisorii tricomonoza si coccidioza si vaccin de paramixoviroza
-Vaccin paramixo nobilis valabil un an,
-tratament preventiv pentru Tricomonoza tot a doua luna ,
-Röhnfried Avidress plus zilnic ,
-mancare versele laga , amestec pentru cioc scurt la care adaug toamna la naparlire inca un plus de floarea sorelui si din cand in cand ca desert niste canepa .
-cand am timp le maruntesc frunze de papadie proaspata – o mananca ca gainile …
Recunosc ca exagerez dar ……….
Tricomonoza la intarcare+
Paramixoviroza la 6 saptamani+
Adenocoli la 2 luni+
In iulie diftero variola
__________________
100 pui fara probleme
In ianuarie am facut tratamentul cu parastop 10 zile ( fara sa mai fac vaccinul de salmoneloza), un tratament petnru cai respiratorii si in final am facut vaccinul pentru paramixoviroza. Din ianuarie-februarie nu am mai facut niciun tratament la matca. Daca ar fi dupa mine nu le-as face nici pe acestea dar asa am fost invatat. Dupa parerea mea, eu nu as mai da vaccinul unei pasari care are mai mult de 2-3 ani. Eu l-as da dupa ce intarc puiul si inca o data in anul urmator ( ca si yearling). O pasare care a ajuns sa fie vaccinata de cel putin doua ori isi creaza o imunitate.
Nu prea imi place sa tratez preventiv, dar o fac in special la zburatori ( trichomonoza si cai respiratorii si o data sau de doua ori un antibiotic cu spectru larg).
paramixo si ; la inelare 5 zile cite o jumatate de enteroguard la intarcare la fel si cind miaduc aminte enteroguard praf peste , mincarea umezita un pic anu asta cred ca am dat de vro 3 ori si bineinteles otet de mere si usturoi in apa de baut .
!!!Mult mai multe examene microscopice!!!
Aici este problema, noi tratam cand “avem impresia”.
Cati dintre voi au facut macar odata un examen intr-un laborator?
La matca ( cititi topicul si intrebarea din el inainte sa postati dragi colegi) eu nu efectuez decat strictul necesar cerut inainte de vaccinarea contra paramixovirozei ( fara de care imunizarea oferita de vaccin nu este 100 % sigura), aceste tratamente le efectuez de obicei in ianuarie astfel incat porumbeii sa fie pregatiti de vaccin pe la 15 februarie si apoi dupa alte 2-3 saptamani sa fie gata pt imperechere. In restul anului nu este nevoie decat de grit, vitamineral,mancare buna si din cand in cand probiotice+electroliti. Rezultatul : porumbei in varsta de 14 ani reproduc 6 pui perfect sanatosi din 6 oua.
Sistemul Imunitar … , este un sistem complex care a evoluat timp de mii de ani . Acesta este constituit dintr-o retea de celule , tesuturi si organe care au rolul de a proteja in permanenta organismul impotriva microbilor ( Virusi , Bacterii , Paraziti , etc . ) , fiind capabil sa recunoasca milioane de inamici si sa lupte impotriva acestora .
Exista frecvente situatii in care se pot observa porumbei al caror Sistem Imunitar este atat de puternic incat nu sunt atacati nici de Paramixo , nici de Salmonela , nici de Trichomonas , sau de viermi intestinali , etc. , etc. .
Exista anumiti factori de care trebuie sa se tina seama :
In primul rand o Crescatorie uscata si fara a fi suprapopulata , cu un microclimat corespunzator , factorii de stres trebuie eliminati intr-o proportie cat mai mare cu putinta , libertatea zborului de placere si o alimentatie rationala administrata in functie de sezon si de de activitate , imbunatatita cu diverse suplimente nutritive ( produsele apicole , catina , otetul de mere , usturoiul , siminocul , oregano , scortisoara etc. , etc.) .
Nu toti porumbeii ,alte animale , sau oamenii au un Sistem Imunitar puternic , fiecare organism este unic si tocmai de aceea nu sunt necesare TRATAMENTELE PREVENTIVE, organismele selectionate de Mama Natura , vor ramane cele car vor supravietui si se vor perpetua in continuare … .
Organismele puternice se adapteaza conditilor de mediu pe parcursul evolutiei lor , iar acelea care nu reusesc se vor autoelimina , adica nu vor supravietui .
Astfel milioanele de celule sunt bine organizate si trimit in permanenta informatii Sistemului Imunitar , iar in cazul aparitiei unui intrus in organism , acestea produc substante chimice care reusesc sa lupte eficient impotriva microbilor.
Va doresc SUCCES si RABDARE … .
Interesant articolul… dar foarte interesante si comentariile…citesc cu pasiune ce scrieti fiecare com in parte cred ca incerc si eu cit mai mult natural sa fac pentru porumbeii meii si cred ca voi alege din toate com. de aici care este cel mai natural si cu rezultatele cele mai bune…fiinca EU cred ca selectia sportiva se face in realizarea de norme si punctajul cel mai mic…darr …pentru acesta am nevoie de numele la fiecare in parte si un exemplu sa dati de cel mai bun porumbel care il aveti cu norma si punctaj.Va urmaresc com.cu interes fiinca eu nu am nici macar o norma la porumbeii de aceia poate ma faceti sa schimb conceptia mea de-a folosi medicamente si in cazul cind voi folosi cum si cind vor trebui folosite..Va multumesc..
Tratamentul meu in decursul unui an este urmatorul:
Apa+mancare+curatenie+libertatate. Altceva de ce le-as da?
in fiecare an apelez la laboratorul din anglia uk.animal product.cu saliva din git si gainat din mai multe locuri ale crescatoriei si-n 2 zile maxim stiu cum sta si inima-n ei si tot ei daca am nevoie de produse pentru diagnosticul respectiv imi trimit toate produse originale belgica de werd.este super pentru faptul ca sint aicea cit dureaza pina primesc din ro.samplul.
Incepand cu 15 decembrie le fac tratament pt trichomonoza,salmoneloza,microplasmoza,cai resp,apoi vaccinul.In functie de etapa de concurs daca au probleme le dau antibiotic,dar numai daca este nevoie.Dupa un an de competitii chiar nu cred ca porumbeii pot ramane perfect sanatosi in conditiile in care in masina intalnesc alti porumbei care asa cum stim toti unii ii baga la zbor doar cu apa paie si bataie.In plus iarna aducem puii in compartimentul maturilor de unde vor participa la zbor in anul urmator.Puii iarasi au fost zburati,vin cu alte probleme de la concursuri,si poti sa faci un cocktail deboli de nu le mai dai de cap.In ziua de azi trebuiesc folosite antibiotice dar cu ,cap si nu dupa ureche.
Se pare ca sunt persoane care omit un anumit aspect foarte important: vaccinarea porumbeilor contra paramixovirozei este OBLIGATORIE ( nu numai pt cei care concureaza pt toti porumbeii si de altfel pt toate pasarile de curte care dezvolta variante ale bolii de newcastle) , de asemenea inaintea vaccinarii se recomanda anumite tratamente care sa asigure in momentul vaccinarii o stare de santate f buna si implicit o imunizare perfecta( daca domnul Tudoran sau orice alt medic veterinar citesc pot confirma). Suna frumos nu sunt necesare tratamente , e bine sa lasam sa se imunizeze natural dar legea si regulamentele suna altfel, poate cei care nu concureaza si unde veterinarii nu pun prea mult pret pe vaccinarile obligatorii pot sa lucreze asa, noi ce suntem afiliati unui club columbofil nu putem.
am si eu o intrebare.ce vaccin faceti la porumbei in perioda asta?
Rezultatul?15 por la prima etapa,8 ramasi la final dupa 16 etape consecutive,ramaneau mai multi dar am facut cateva greseli de angajare.Clasari destul de bune zic eu,avand in vedere ca joc cu unii dintre cei mai buni columbofili din Buc,plus un loc 18 la fond,primul fond din viata mea.
Era vorba in principal despre matca si startul puilor in viata. Sezonul competitional cand intervine stresul si contactul cu mii de alti porumbei este alta mancare de peste.
Citesc si ma minunez….matca este care tranzmite anticorpi pana la intarcare darr…in acelasi timp si bacteri,virusi,etc..Ce se intimpla dupa intarcare?.Scuze gasim in citeva secunde..norma si punctaj mic se face intrun sezon….Multumesc…
Revin cu inca o parere personala, din cata genetica mai tin eu minte din liceu si ce am mai studiat in timp obligat fortat de imprejurari, o modificare a genomului transmis catre urmasi dureaza cateva generatii nu se manifesta imd, deci e greu de crezut ca anumite tratamente administrate parintilor au efect imd asupra puiulor rezultand urmasi slabi imunitar( inclin sa cred ca o labilitate imunitara e mai curand rezultatul cosangvinizarii excesive decat al medicatie). @ Andrei , despre matca e vb corect am si accentuat in postul anterior ca vaccinarea este obligatorie si pt matca( iar de porumbei imuni natural la paramixo inca nu am auzit asa cum se postase anterior).
Domni meii viitorul consta in sanatatea reproducatorilor care verdictul il da laboratorul de analize …nu noii cu ochiul liber.Ce vrem sa facem noii un tratament la matca cit mai natural la matca este fals(poate tratam si ei nu au nevoie,poate acel antibiotic este nul la ce au porumbeii).Cit mai natural ce insemana:tratam dupa rezultatul de laborator daca este cazul, daca sint sanatosi nu.Matca trasminte in ou,dupa care la pui pina la intarcare…Rezultate avem daca avem porumbeii sanatosi ce ace este ca un lant matca sanatoasa…descendenti sanatosi…Stiti ca anumiti crescatori utilizeaza pilula de tricomonoza inainte de imbarcare stiti ca alti fac La SOTA inainte ceva de imbarcare…De ce credeti oare?Stima si respect.
nici un tratament si sunt perfec sanatosi
ma ajuta si pe mine cineva?
ce vaccin faceti la porumbei in perioada asta ?
NICOLAE CHIRA (pozitia 12) poti sa oferi mai multe informatii:
Unde locuiesti, in RO sau in UK?
Ne poti da contactul laboratorului unde face analizele?(adresa de email ar fi foarte buna)
Cum trimite probele?
Ce costuri implica?
pt. dediu in ianuarie-februarie se vaccineaza porumbei cu paramixovacol de la romvac pt 6 luni ,pt 1an paramixovacol nobiliss de la chevita,100ron. pt100porumbei.pscromvac 50 porumbei 30 ron.
poate sa imi spuna cineva ce sa le dau la porumbei imi mor …nu mai zboara parca sunt otraviti,,,nu au pofta de zbor si stau pe jos,,,gainatatul este negru si apos parca ar fi plouat in pod.
eu unul nu vaccinez porumbeii,le schimb apa in fiecare zi,nu le dau mancare la discretie sa dea pe jos, si ei sa manance de pe jos,curatenie o data la saptamana[sambata]voliera bine aerisita ,nu umezeala,nu am avut pana in prezent probleme cu ei.
tratament tricomonoza ,viermisori si vaccin paramixo.atat la pui!
am putea vorbi citiva zeci de ani pe marginea acestui subiect . Ca si la oameni , trb sa i vaccinam de pui si sa i ferim de anumite boli . Dar uitam sa le oferim casa , masa ,si fara stres , [ un anume nivel mediu de trai ] pentru a putea sa i tinem cit mai natural .Din 2000 pina in 2010 au aparut odata cu importurile de afara si boli mai noi pe teritoriul ro. Lipsa de material didactic in aceasta privinta , lipsa de laboratoare pe ramura de porumbie , etc. , a dus la asa numita ” medicina la ureche ” sau “tratament dupa ureche “.Toti sunt doctori , toti trateaza , toti cunos , numai ca sunt putini care ajung intradevar in fata , adica sa ramina citiva ani buni in fruntea clasamentelor.
Este doar o parere personala. De curind am descoperit laboratorul de analize Romvac Bucuresti , intradevar cam departe ,si peste mina , dar am ajuns sa mi fac prieteni prin zona laboratorului si sunt ajutat cu analizele la porumbei . Primele rezultate m au multumit . Daca va doriti un set de analize inaintea cuplarilor , sau inaintea zborurilor , sau oricind in timpul anului , este destul sa va doriti si cred sigur ca o sa va descurcati. Cu “medicina la ureche ” nu merge deloc bine .
ii multumesc domnului Eugen pozitia 24 pentru raspus
Pentru cei mai noi in bransa , dar nu numai , pentru cei dornici de material didactic , lectura columbofila , va propun 3 carti de specialitate : GENETICA– ” rebusul zburatorilor “de ANKER
:SANATATEA ,BOLILE SI TRATAMENTUL ,MENEGEMENTUL PORUMBEILOR– de DR. COLIN WALKER
:ALIMENTATIA ,NECESARUL PORUMBEILOR VOIAJORI PE TOATA DURATA ANULUI, CITEVA TRUCURI DIN NATURA PENTRU O ALIMENTATIE SANATOASA, NECESARUL UNUI PORUMBEL INAINTE SI DUPA ETAPA DE ZBOR
Aceste carti , dar si altele vi le pot pune la dispozitie .
Parerea mea este ca aceste carti nu trb sa lipseasca din biblioteca unui columbofil . Puteti lasa mesaj [ pentru cei interesati ] pe 0741508056
sallut, imi puteti spune si mie cu ce pot sa dezinfectez cusca porumbeiilor??? mi s-au imbolnavit intr-un cotet apoi iamm mutat in alt cotet dar si acolo au inceput sa se imbolnaveasca (in cotetul nou nu i-am bagat pe cei care au fost bolnavi, pe cei bolnavi iam trata , si apoi i-am vandut) multumesc anticipat!!
Concluzia? Vai de mama lor de voiajori!
Viitorul indepartat (cat de indepartat, este discutabil)? Probabil infuzii cu porumbei voiajori de “agrement” si mai tarziu, de alta rasa (occidentul recurge la hibrizi) …
Riscul pentru rasele de agrement? Atata vreme cat crescatorii de voiajori si porumbeii lor stau departe de ei, totul este ok.
o gandire logica in acel articol dar mai sunt si alti factori de ex matca: daca ti porumbeii inchisi toata viata lor sau macar 2-3ani porumbei respectivi cu tot adeneul lor isi pierd imunitatea la anumite boli pentru ca nu mai au contact cu mediul din care ar putea primi microbi( astfel mentinandusi in permanenta anticorpi pe care sa-i poata transmita descendentilor) ,pui scosi din matca au sensibilitate la microbi pentru care nu au primit anticorpi ,in momentul in care ia-i pus in masina la gramada ai toate sansele sa-i reti pentru tratamentul de care foarte adevarat ca toti ne ferim ,dar nu prea avem de ales,daca nu ar fi existat rapitoarele ar fi fost ideal o matca libera cum probabil multi au dar au si pierderi naturale
ce tratamente folositi la pui dupa intarcare anu trecut miau murit majoritatea puilor ?
Cum scrie Ad facem doar celor ce sau imbolnavit , nu tuturor… Preventiv nu fac nimic…